Rutte beschadigd door Wilders

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Twee tegenstanders tot elkaar veroordeeld. Dan kun je elkaar de tent uit vechten, of je sluit een stevig compromis waarbij je elkaar wat gunt. En dat is, wat er is gebeurd, de afgelopen weken in Den Haag. Daar kun je zuur bij kijken, maar of dat nu helemaal terecht is?

Het was voor de VVD slikken. Nivelleren. De zorgpremie inkomensafhankelijk. De armen gaan minder betalen, de rijken meer. Langzaam afbouwen van het enorme belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek voor de rijksten. Schuimbekkende parelkettinkjes.

Het was slikken voor de PvdA. Forse inperking van de hoogte en de looptijd van de WW. De nekslag voor het op peil houden van de voorraad betaalbare huurwoningen. Met in tranen verstikte stem zong men nog de Internationale. Tegen beter weten.

En eigenlijk is het slikken voor iedereen. Want er is nog heel veel onduidelijk. Niemand weet nu te vertellen, hoe al die maatregelen nu precies uit zullen pakken. Er moet nog een heleboel precies worden uitgerekend, al was het maar om boven tafel te krijgen of de grote klappen nu vallen bij de middeninkomens of bij de steenrijke stinkerds van drie keer modaal en meer. Die zakkenvullers die ons land aan gort hebben geholpen door de werkgelegenheid in onze industrie bij het grofvuil te zetten omdat je in China of India hetzelfde product voor een paar grijpstuivers minder door een ondervoed kind in elkaar kunt laten zetten. Het is de vraag of alle afspraken uit het regeerakkoord de Eerste Kamer wel zullen passeren. En zelfs de ministers zitten met de handen in het haar. Neem nou de verzuchting van Edith Schippers "Ik moest akkoord gaan." Onzin natuurlijk. Ze "moest" niets. Als Schippers en haar collega's geen ordinaire baantjesjagers zouden zijn geweest, dan hadden ze na afgelopen maandag meer duidelijkheid moeten vragen over wat het regeerakkoord nu precies betekent voor hun portefeuille, voordat ze hun nieuwe ministerspost aanvaardden. En ook bij de oppositie is de verwarring enorm. CDA-fractieleider Buma sprak al over een gemiddeld gezin met een bovenmodaal inkomen. Dat lijkt mij een onmogelijk iets.

Grote hoeveelheden koffiedik worden aangerukt. We zullen het zien. We staan aan het begin van een hoogst onzekere periode.

Maar toch valt er ook in deze onzekere tijden wel wat te lachen. Het imago van Rutte-I in het buitenland. In veel landen, ook landen waarmee wij ons geld verdienen, is weinig begrip geweest voor het feit dat de fascistenpartij van Wilders deel uitmaakte van onze regering. En die arme diplomaten maar roepen dat dat niet zo was. De PVV was geen regeringspartij. Paniekerige e-mails van onze diplomaten in het buitenland aan de thuisbasis. Dat ze niet werden geloofd. Nee, logisch. Wanneer een afgeserveerde CDA'er die zijn laatste restje geloofwaardigheid en fatsoen aan de wilgen heeft gehangen, bereid is om in het kabinet het vuile werk van Wilders te gaan zitten opknappen, dan heb je in het buitenland wel een communicatieprobleempje. Gerd Leers als de Meinoud Rost van Tonningen anno tweeduizendzoveel. Buigen voor de Führer. We staan sowieso voor schut in het buitenland. Op Koninginnedag doet onze kroonprins mee aan een rondje toiletpotwerpen terwijl de leden van de stiekeme regeringspartij PVV zich onledig houden met folkloristisch brievenbuspissen, traditioneel dronkenslalommen op het woonerf en oud-Hollands kopstoten. En Mark Rutte wilde met alle geweld met de PVV in zee. Liever nog dan met de aartsvijanden van de PvdA. Moet je nou kijken, nog geen twee jaar later. Wij beginnen dit nieuwe kabinet met een fors beschadigde premier.

En het land verkeert in opperste verwarring. Wat vind je daar nou van, TheGrandWazoo? GeenStijl, je weet wel, de opiniewebsite voor de hoogopgeleide man, denkt dat Helmond in Limburg ligt. Ik zeg: aardverschuiving.