HZO - Doe er verdomme zelf wat aan!

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over betuttteling.

Ga staan tegen de betutteling! – Teundepopulist
Een zeer vermakelijke column van Tom, waar op zich wel wat meer discussie onder had mogen ontstaan. Jammer dat het beetje discussie vooral een door testosteron gevoed onderonsje was.

Oké. Je kunt deze column enkel lezen als een aanklacht tegen het gedrag van stewards in voetbalstadions. Je kunt discussiëren over de reden waarom men heeft besloten om supporters als kinderen te behandelen. Dan kun je deze keuze afdoen als zwak beleid of je kunt stellen dat fatsoenlijk gedrag van supporters het beste middel is om de sfeer in een stadion een beetje leuk te houden. Vervelend beleid is tenslotte al snel het gevolg van vervelend gedrag dat moet worden ingedamd.

Maar dan ben je snel klaar. Twee kampen. Het ene kamp vindt de stewards laffe homo's. Het andere kamp vindt hooligans puberale homo's, die niet luisteren en dus maar moeten voelen. Maatregelen variëren van het vervangen van de stewards door commandotroepen die met zware wapens de boel onder controle houden, tot nekschoten aan de ingang van de stadions voor iedere hooligan die in een database staat. Een hoop irreële onzin die nooit uitgevoerd gaat worden en dus een hoop verspilde energie in een verspilde discussie.

Wat je dan nooit ziet of leest is een serieuze belofte van een groep hooligans die plechtig beloooft zich voortaan keurig te gaan gedragen om zo het plezier van andere supporters niet meer te bederven. Je hoort de 'fatsoenlijke supporters' nooit het initiatief nemen om die paar hooligans na een wedstrijd op te wachten om ze een pak slaag te geven.

Nee. Het blijft bij klagen en zeiken. De overheid pakt niets aan. De clubs doen het niet goed. De stewards zijn eikels. De politie deugt niet.

Terwijl het probleem toch echt bij de mensen in het stadion ligt. Een klein deel verkloot het. De rest doet niets. En de stewards krijgen de schuld?

Downloadverbod – Asics
Dit komt bij dit onderwerp weer net zo hard terug.

Het probleem. Artiesten produceren hun werk ter vermaak van het publiek. De één wat beter dan de ander. In theorie zou het zo moeten zijn dat een artiest die de meeste mensen vermaakt, het beste betaald zou moeten worden. Moeilijker is het niet. Als de ene autoverkoper meer auto's verkoopt dan zijn collega, krijgt hij naar verhouding meer commissie uitbetaald. Alleen is het bij de verkoop van muziek helaas zo dat men in feite één 'auto' koopt en daar op mysterieuze wijze kopieën van maakt en zo voorkomt dat er meer 'auto' worden verkocht.

Nu zijn er naast de muzikanten meer mensen die aan de verkoop van muziek willen verdienen. Je kunt dat schandalig vinden, maar wij kopen ons vlees toch ook niet rechtstreeks bij de veeboer? Rijden we wekelijks naar de Frankrijk voor een paar flesjes wijn? Tanken we bij Sheikh Abdul in Saoedi-Arabië? Nee dus. Bij alle andere producten vinden we het vrij normaal dat het via allerhande distributiekanalen bij ons terechtkomt. Alleen bij muziek wordt steeds weer gescholden op platenmaatschappijen die veel te veel verdienen en dát wordt vervolgens weer als excuus gebruikt om onbeperkt gratis te downloaden. Met als gevolg dat de artiest dus ook geen cent verdient.

Met diezelfde motivatie als die waarmee de muziekindustrie steeds weer wordt beschuldigd, zou je ook iedere platenzaak binnen kunnen stappen om de zaak leeg te stelen. Of als je dan toch bezig bent: waarom doe je dat ook niet bij de supermarkt, waar ook veel geld aan de strijkstok van het distributienetwerk blijft hangen? Waarom rijdt iedereen niet gewoon zonder te betalen weg bij tankstations?

Spotify en iTunes zijn inderdaad prima alternatieven. Meer van dit soort mogelijkheden zouden welkom zijn. Maar waarom maken we dan met z'n allen nog niet massaal gebruik van Spotify en iTunes? Waarom wordt er nog altijd massaal gratis gedownload? Zolang we hier niet in meegaan en nog steeds niet betalen als we vermaakt willen worden, moeten we ook niet zeuren over maatregelen tegen illegaal downloaden. En zeker geen smoesjes verzinnen en de industrie maar de schuld blijven geven.

Maar goed. Op zich is dit allemaal ook weer niet zo vreemd. In Nederland geven we graag anderen de schuld  van problemen die we zelf veroorzaken. Om vervolgens te schelden op maatregelen die de overheid neemt.