FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 november 2012

Merkel: nauwere samenwerking in EU

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil een nauwere samenwerking binnen de Europese Unie. Ook zei ze woensdag dat ze wil dat Groot-Brittannië in het hart van de unie blijft.

Merkel zei tegen het Europees Parlement dat de unie ondanks de economische crisis voorwaarts moet blijven bewegen en ze drong aan op haar eerdere voorstellen om het EP meer macht te geven. Ook wil ze in december een top waarop de Europese regeringsleiders met een tijdsschema van twee of drie jaar komen om de unie meer macht te geven om in nationale begrotingen te interveniëren.

Merkel zei te willen dat Groot-Brittannië nauwer bij de EU betrokken is. De Britse premier David Cameron probeert de EU echter ver te houden van binnenlandse aangelegenheden. Na haar bezoek aan het Europees Parlement vloog Merkel naar Londen voor een diner met Cameron.

De bondskanselier zei dat wanneer de EU de financiële crisis eronder heeft en de euro is gered, alle 27 landen richting verdere politieke integratie zullen moeten bewegen. Ze zou graag zien dat alle EU-lidstaten lid worden van de eurozone. Nu hebben zeventien landen de euro. Meer integratie betekent volgens Merkel ook dat een deel van de nationale macht zal moeten worden overgeheveld. "Ik sta achter het idee dat de (Europese, red.) Commissie op een bepaald moment zoiets als een Europese regering wordt", zei Merkel.

Groot-Brittannië is een tegenstander van de meeste van deze kwesties.

Stellage stort in bij concert Linkin Park

Twintig mensen zijn woensdag in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad gewond geraakt toen een reclamewand het begaf voor het stadion waar rockband Linkin Park optrad. Twaalf gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, liet het stadsbestuur weten.

Hevige windstoten werden de stellage bij het Green Point-stadion te veel. Ingenieurs hadden de constructie volgens het stadsbestuur veilig bevonden. Inmiddels is de stellage onttakeld en het terrein weer vrijgegeven. Het concert gaat door.

Grote brand bij drukkerij Valkenswaard

In een drukkerij in Valkenswaard woedt woensdagavond een grote brand. Niemand is gewond geraakt en voor zover bekend komen geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur woedt bij drukkerij Offset Print. Omstreeks 22.45 uur is de brandweer nog altijd bezig het vuur te bestrijden. De brand woedt in een deel van het pand en de brandweer probeert te voorkomen dat het zich uitbreidt naar andere delen van het pand.

Berichten dat een deel van het dak is ingestort, kan de zegsman niet bevestigen. Mensen op twitter melden dat de brand in de omgeving goed te ruiken is en dat er veel sirenes te horen zijn.

Celstraf voor maker anti-islamfilm

De Amerikaanse maker van de anti-islamfilm Innocence of Muslims is woensdag veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf wegens het schenden van de voorwaarden waarop hij vorig jaar vervroegd vrijkwam na een veroordeling voor bankfraude in 2010.

Mark Basseley Youssef (55) mocht zonder toestemming van zijn reclasseringsambtenaar vijf jaar lang geen gebruikmaken van computers of internet. Ook mocht hij zich zonder toestemming niet bedienen van andere namen dan zijn eigen. Hij zit vast sinds hij op 28 september werd opgepakt voor acht schendingen van de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating. Een rechter achtte het risico dat hij zou vluchten groot.

Innocence of Muslims veroorzaakte veel geweld in het Midden-Oosten en de protesten tegen de film kostten aan tientallen mensen het leven. In de trailer die op videokanaal YouTube verscheen, wordt de profeet Mohammed afgebeeld als een oplichter en rokkenjager.

Opengereten door een vlijmscherp zwaard

Soms zap ik naar een tv-programma dat ik allang afgeschreven had, in de hoop dat er wat verbeterd is. Zo kwam ik terecht bij Vandaag de Dag, het ontbijtprogramma van Omroep Wakker Nederland a.k.a. WNL. Ik bleef hangen want er was iets verbeterd. Een nieuwe presentatrice erbij, en om alvast de denkrichting te bepalen, ze is ex-model. Kijktip: net na de half- en heel uurjournaals. Straks de sappige details maar eerst even terug in de tijd.

[CL] Uitslagen Groep E t/m H (07/11/2012)

Vanavond werkten de ploegen uit de Groepen E tot en met H hun vierde groepswedstrijden af. Hieronder de uitslagen, standen en het programma voor over twee weken.

Groep E

Chelsea (Eng) - Shakthar Donetsk (Oek) 3-2
6' Torres 1-0
9' Willian 1-1
40' Oscar 2-1
47' Willian 2-2
90' Moses 3-2

Juventus (Ita) - FC Nordsjaelland (Den) 4-0
6' Marchisio 1-0
23' Vidal 2-0
37' Giovinco 3-0
75' Quagliarella 4-0

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Chelsea 4 2 1 1 7 10-6
2 Shakhtar Donetsk 4 2 1 1 7 6-5
3 Juventus 4 1 3 0 6 8-4
4 Nordsjaelland 4 0 1 2 1 1-11


Programma dinsdag 20 november:
Juventus (Ita) - Chelsea (Eng)
FC Nordsjaelland (Den) - Shakthar Donetsk (Oek)


Groep F

Bayern München (Dui) - Lille OSC (Fra) 6-1
5' Schweinsteiger 1-0
18' Pizarro 2-0
23' Balmont (e.d.) 3-0
28' Pizarro 4-0
33' Pizarro 5-0
58' Kalou 5-1
66' Kroos 6-1

Valencia (Spa) - BATE Borisov (WRu) 4-2
26' Jonas 1-0
29' Soldado (pen.) 2-0
51' Feghouli 3-0
53' Bressan 3-1
83' Mozolevski 3-2
86' Feghouli 4-2

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Bayern München 4 3 0 1 9 10-5
2 Valencia 4 3 0 1 9 10-4
3 BATE Borisov 4 2 0 2 6 8-9
4 Lille 4 0 0 4 0 2-12


Programma dinsdag 20 november:
BATE Borisov (WRu) - Lille OSC (Fra)
Valencia (Spa) - Bayern München (Dui)


Groep G

Benfica (Por) - Spartak Moskou (Rus) 2-0
55' Cardozo 1-0
69' Cardozo 2-0
77' Pareja (Spartak Moskou)
Bijz: Cardozo (Benfica) mist in de 78e minuut een strafschop

Celtic (Sch) - FC Barcelona (Spa) 2-1
21' Wanyama 1-0
83' Watt 2-0
90' Messi 2-1

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Barcelona 4 3 0 1 9 6-4
2 Celtic 4 2 1 1 7 5-3
3 Benfica 4 1 1 2 4 2-2
4 Spartak Moskou 4 1 0 3 3 4-8


Programma dinsdag 20 november:
Spartak Moskou (Rus) - FC Barcelona (Spa)
Benfica (Por) - Celtic (Sch)


Groep H

CFR 1907 Cluj (Roe) - Galatasaray (Tur) 1-3
18' Yilmaz 0-1
53' Sougou 1-1
61' Yilmaz 1-2
74' Yilmaz 1-3

Sporting Braga (Por) - Manchester United (Eng) 1-3
49' Alan (pen.) 1-0
83' Van Persie 1-1
85' Rooney (pen.) 1-2
90' Hernandez 1-3

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Manchester United* 4 4 0 0 12 9-4
2 Galatasaray 4 1 1 2 4 3-5
3 CFR 1907 Cluj 4 1 1 2 4 5-6
4 Sporting Braga 4 1 0 3 3 5-8


Programma dinsdag 20 november:
Galatasaray (Tur) - Manchester United (Eng)
CFR 1907 Cluj (Roe) - Sporting Braga (Por)

* door naar achtste finales

Surinamers makkelijker terug

Suriname gaat het voor Nederlanders van Surinaamse afkomst makkelijker maken om in Suriname te wonen en werken. De regeringspartijen in het Surinaamse parlement hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

Met deze 'diasporawet’ geeft de regering-Bouterse invulling aan haar belofte om meer mensen van Surinaamse afkomst de mogelijkheid te geven voorgoed of tijdelijk terug te keren naar Suriname om het land te helpen opbouwen. Het is aan de mensen van Surinaamse afkomst zelf of ze de wettelijke status 'Persoon van Surinaamse Afkomst’ (PSA) aanvragen. De grootste groep mensen die hiervoor in aanmerking komt, woont in Nederland, ongeveer 350.000 mensen, maar ook in Amerika en op de Antillen wonen veel mensen van Surinaamse afkomst.

Nederlandse Surinamers makkelijker terug
Nederlandse Surinamers makkelijker terug (Foto: ANP)

Van der Garde geniet van F1-test

Giedo van der Garde heeft naar eigen zeggen genoten van de afgelopen twee testdagen in de Formule 1. De Nederlander testte tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi voor Caterham waarvoor hij dit seizoen derde coureur is.

Van der Garde reed tweemaal de langzaamste tijd, maar zijn tijd van vandaag (1.45,106) zorgde voor tevredenheid. "Ik heb een paar geweldige dagen achter de rug in Abu Dhabi. We hebben woensdag een stuk meer ronden kunnen rijden dan dinsdag. Het programma voor de ochtend bestond vooral uit aerodynamische tests en het rijden met verschillende setups, wat het team enorm veel data heeft opgeleverd."

"In de middag deed ik een aantal langere runs, waarbij het accent lag op de banden en het gedrag van de auto bij verschillende brandstofhoeveelheden. Aan het einde deed ik nog een paar runs of de softs, die wel wat weg hadden van het werk dat aan het einde van de derde training plaatsvindt. Ik reed met meer brandstof in de auto dan in de kwalificatie, maar ik ben niettemin tevreden over de tijd die ik wist te rijden."

De volgende keer dat Van der Garde weer in actie zal gaan komen is in de vrijdagtraining in Brazilië die over ruim twee weken op het programma staat. Morgen komt Robin Frijns nog in Abu Dhabi de baan op. De jonge Nederlander testte gisteren voor Sauber en mag morgen vanwege zijn titel in de World Series by Renault in een Red Bull gaan rijden.

Nieuwe storm hindert vliegverkeer New York

Grote luchtvaartmaatschappijen hebben woensdag vluchten van en naar New York geannuleerd vanwege de tweede zware storm in minder dan een week. United Airlines verwacht dat de nieuwe storm in het hele noordoosten van de Verenigde Staten voor vertragingen en annuleringen zal zorgen.

United Airlines en American Airlines leggen de dienstregeling in de middag (lokale tijd) stil. Andere vliegmaatschappijen sporen reizigers aan om hun vlucht kosteloos te verzetten.

Superstorm Sandy leidde vorige week tot meer dan twintigduizend vluchtannuleringen. De storm van deze week is minder zwaar, maar kan nog altijd voor harde wind, een mix van regen en sneeuw en meer overstromingen zorgen. Door Sandy kwamen onder meer landingsbanen blank te staan.

Gewelddadige protesten in Athene

Demonstrerende Grieken zijn woensdag in Athene slaags geraakt met de oproerpolitie. Er werd met benzinebommen en stenen naar de politie gegooid, die op haar beurt schokgranaten en traangas afschoot. Ook zetten de agenten voor het eerst in jaren waterkanonnen in.

Zo'n tachtigduizend mensen hadden zich woensdag voor het Griekse parlement verzameld om daar tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen te demonstreren. Binnen werd het debat over de bezuinigingen enige tijd stilgelegd toen medewerkers van het parlement het werk neerlegden uit protest tegen kortingen op hun salaris.


Gewelddadige protesten in Athene (Foto: Novum)

Meisje misbruikt in Ede

Een meisje van middelbareschoolleeftijd is maandag in Ede van haar fiets getrokken en seksueel misbruikt. Na zijn daad ging haar belager er op zijn fiets vandoor, heeft het meisje de politie verteld.

Het incident zou tussen 17.00 en 18.00 uur in de buurt van de Lunterseweg in Ede hebben plaatsgevonden. Het meisje fietste uit de richting van Lunteren en maakte een doorsteek door het bos richting de N224. Daar zou een jonge man haar van haar fiets hebben getrokken.

Het meisje is volgens de politie 'zeer ontdaan'. Voor haar en haar familie is slachtofferhulp ingeschakeld.

Ruim 120 agenten zelf strafbaar bezig

Vorig jaar bleken 655 politiemedewerkers over de schreef te zijn gegaan. In 122 gevallen was sprake van een strafbaar feit, 533 hadden zich schuldig gemaakt aan plichtsverzuim. Dat blijkt uit woensdag door het Nederlands Politie Instituut gepubliceerde cijfers.

Uit het overzicht blijkt verder dat de politiekorpsen 1517 interne onderzoeken naar 1715 politiemedewerkers deden vanwege integriteitsincidenten. Zowel het aantal onderzoeken als het aantal onderzochte medewerkers steeg ten opzichte van 2010. Voor deze toename heeft de politie geen sluitende verklaring. Specialisten binnen de politie zouden wijzen op 'de toegenomen kwaliteit en discipline binnen de korpsen om deze interne onderzoeken te registreren'.

Van de onderzoeken gingen er 731 over geweld. In twee op de drie gevallen bleek de verdenking onjuist of kon deze niet worden aangetoond.

Uiteindelijk werden 77 politiemedewerkers ontslagen, 73 werden voorwaardelijk ontslagen en in 24 gevallen nam de politiemedewerker zelf ontslag. De ontslagen liggen daarmee op een vergelijkbaar niveau als voorgaande jaren.


Ruim 120 agenten zelf strafbaar bezig (Foto: Novum)

Lichaam gevonden bij zoekactie naar vermiste man

In een bos bij Dwingeloo is woensdag een stoffelijk overschot gevonden. Een misdrijf wordt niet uitgesloten, meldt de politie. Het lichaam werd gevonden tijdens een zoektocht in de bossen van het Dwingelderveld naar een 55-jarige man uit Dwingeloo die sinds zondagmiddag wordt vermist.

Leden van de mobiele eenheid voerden de zoekactie uit en stuitten rond 12.00 uur op het lichaam. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. De politie is een onderzoek gestart.

Hardloper gegrepen door trein

Een hardloper is woensdag in Rijswijk (Zuid-Holland) gewond geraakt, doordat hij werd gegrepen door een trein. De man dacht dat hij ondanks dat de spoorbomen naar beneden waren nog wel voor de trein een spoorwegovergang kon oversteken, maar dat lukte hem niet, meldt een politiewoordvoerder.

Het voorval vond vlak voor 18.00 uur plaats bij het Haantje in Rijswijk. Hoe zwaar de verwondingen van de hardloper zijn, weet de zegsvrouw niet. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Vanwege het ongeval was de treinenloop tussen Delft en Rijswijk ongeveer een uur lang ontregeld.

Gears of War-serie meer dan 19 miljoen keer verkocht

Epic Games heeft de verkoopcijfers van de Gears of War-serie bekendgemaakt. De drie games zijn sinds november 2006 meer dan 19 miljoen keer verkocht. Gears of War 3 verkocht 3 miljoen exemplaren in de eerste week, Gears of War 2 verkocht er 2 miljoen in het eerste weekend.

Dit is niet de eerste Xbox-franchise die zijn verkoopcijfers bekendmaakt. Eerder meldde Microsoft dat de Halo-games 46 miljoen exemplaren hebben verkocht tot aan de release van Halo 4.

Toevallig is het vandaag ook de zesde verjaardag van Gears of War. De prequel Gears of War: Judgment gaat uitkomen op 19 maart 2013 voor Xbox 360.

Aardbeving voor kust Guatemala

Voor de kust van Guatemala heeft zich woensdag een aardbeving met een kracht van 7,5 voorgedaan. Bij de rampbestrijdingsdienst van Guatemala is een dode gemeld.

Het epicentrum van de aardbeving lag voor de kust bij de plaats Champerico, op een diepte van ongeveer 33 kilometer. De plaatselijke brandweer van San Marcos, ongeveer 130 kilometer noordelijker, berichtte dat daar een schoolgebouw is bezweken. Acht gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Verscheidene inwoners zijn bedolven geraakt onder het puin van hun instortende huizen, meldde een verslaggever ter plaatse. Meubelen en apparaten liggen aan stukken op straat. Volgens een lokale radiozender is op veel plaatsen de stroom uitgevallen en is de telefoonlijn dood.

Het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center sloot een tsunami niet uit, maar die zou niet verder reiken dan de onmiddellijke omgeving van het epicentrum. Het waarschuwingscentrum heeft geen waarschuwing of alarm doen uitgaan.

Nicaragua vaardigde wel een lokaal tsunamialarm uit. De dienst burgerbescherming van El Salvador is uit voorzorg begonnen aan de evacuatie van enkele kustplaatsjes.

Tot in de metropolen Guatemala-Stad en Mexico-Stad was de beving voelbaar. Mensen vluchtten in die beide hoofdsteden de straat op.

Ben Saunders wil lied schrijven met vriendin Keet!

Ben Saunders wil graag samenwerken met zijn vriendin Keet! De 29-jarige zanger ziet het wel zitten om met zijn geliefde de studio in te duiken.

"Misschien kunnen we samen een keer iets schrijven", zei Saunders woensdag in RTL Boulevard. "Dat zou ik wel leuk vinden", antwoordde Keet!, die eigenlijk Yvonne Coldeweijer heet.

De 25-jarige Keet! heeft Ben, met wie ze sinds een jaar samen is, wel gebruikt voor inspiratie. "Ik heb een liedje voor Ben geschreven, mijn nieuwe single Waterfall. Dat vond ik leuk."

Tweede rookietestdag Abu Dhabi (7/11/2012)

Antonio Felix da Costa heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de tweede rookietestdag op het circuit van Abu Dhabi. De Portugees was Oliver Turvey bijna een halve seconde te snel af. Giedo van der Garde was opnieuw de langzaamste, maar hij was wel ruim acht tienden sneller dan gisteren.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 A. Felix da Costa Red Bull Racing 1:42.679 -.--- 62
2 O. Turvey McLaren-Mercedes 1:43.176 +0.497 62
3 E. Mortara Lotus 1:43.418 +0.739 75
4 E. Gutiérrez Sauber 1:43.485 +0.806 94
5 G. Paffett McLaren-Mercedes 1:43.771 +1.092 41
6 J. Cecotto Jr. Toro Rosso 1:44.569 +1.890 76
7 G. van der Garde Caterham 1:45.106 +2.427 72

Hogenkamp naar tweede ronde in Benicarlo

Richel Hogenkamp is doorgedrongen tot de tweede ronde van het ITF 25.000$-toernooi in Benicarlo, Spanje. De twintigjarige Doetinchemse was met 2-6, 6-3 en 6-1 te sterk voor de Spaanse qualifier Sara Sorribes Tormo.

In de tweede ronde moet ze het opnemen tegen de Roemeense Alexandra Dulgheru, die momenteel 238ste staat, maar in 2011 enige tijd in de top dertig van de wereldranglijst bivakkeerde. Hogenkamp, als zesde geplaatst, is de huidige nummer 206. "Vandaag eerste ronde in een heel koud benicarlo gewonnen. Erg lastig spelen. Morgen leuke pittige uitdaging tegen Dulgheru", twitterde de speelster van Jong Oranje.

In Antalya hebben Daniëlle Harmsen en Cindy Burger de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in de Turkse stad. Harmsen won in drie sets van Martina di Giuseppe en Burger ging door na opgave van de Turkse Lutfiye Esen. 

Need for Speed populair voor iPhone en iPad

Het racespel Need for Speed: Most Wanted is de opvallendste nieuwkomer voor de iPhone en iPad. De iPhone-versie moet alleen het puzzelspel Bad Piggies voor zich laten, terwijl het racespel op de iPad de populairste game van de afgelopen week is.

Dat blijkt uit gegevens van Apple over de verkoop van apps voor iOS-apparaten. Bad Piggies, van de makers van Angry Birds, blijft het eveneens goed doen. Waar de game het populairste spel op de iPhone is, moet het op de iPad alleen Need for Speed voor zich laten. Ook de actiegame Grand Theft Auto 3 staat in de downloadlijst van zowel de iPad als de iPhone.

Gameuitgever Electronic Arts boert goed met het aanbieden van spellen voor tablets en smartphones. Naast Need for Speed heeft het ook het voetbalspel FIFA 13 en het puzzelspel Tetris in de top tien voor de iPad. Omdat het bedrijf eigenaar is van gamebedrijf Popcap zou ook de strategiegame Plants vs Zombies tot de stal van Electronic Arts gerekend kunnen worden.

De volledige downloadtoptien voor de iPhone:
01. Whatsapp Messenger
02. Bad Piggies
03. MijnKalender
04. Need for Speed: Most Wanted
05. Sleep Cycle Alarm Clock
06. Grand Theft Auto 3
07. Gratis Muziek Download Pro
08. TurboScan
09. Camera+
10. Week Calendar

De downloadtoptien voor de iPad:
01. Need for Speed: Most Wanted
02. Bad Piggies
03. Tetris
04. Pages
05. FIFA 13
06. Plants vs Zombies HD
07. MijnKalender
08. Grand Theft Auto 3
09. Minecraft: Pocket Edition
10. Speel met Dora


Need for Speed populair voor iPhone en iPad (Foto: Novum)

Wii U Karaoke aangekondigd

Tijdens de Nintendo Direct conferentie van vandaag is bekend geworden dat Nintendo bezig is met het ontwikkelen van een karaoke game voor de Wii U. Nintendo-JoySound Wii Karaoke U wordt tot nu toe alleen uitgebracht in Japan.

Bij aanschaf van Nintendo-JoySound Wii Karaoke U krijg je een speciale Wii U Karaoke-microfoon erbij. Blijkbaar is het ook mogelijk om de ingebouwde microfoon van de controller te gebruiken. Verder zullen er meer dan 90.000 karaoke-songs beschikbaar zijn voor Nintendo-JoySound Wii Karaoke U.

Het is nog onbekend of Nintendo-JoySound Wii Karaoke U naar Europa of de Amerika komt.  

Wii U Karaoke 

 

Liverpool zonder Suarez en Gerrard op bezoek bij Anzhi

Manager Brendan Rodgers van Liverpool zal veel basisspelers niet meenemen naar Rusland voor het Europa League-duel tegen Anzhi Makhachkala. Dit met oog op het Premier League duel tegen Chelsea van aanstaande zondag.

Onder meer clubtopscorer Luis Suarez en aanvoerder Steven Gerrard zijn niet meegereisd naar Moskou. Deze week uitte Rodgers zich bijzonder lovend over de Uruguyaan, door onder meer een niet mis te verstane vergelijking met Lionel Messi te maken.

Joe Allen, Nuri Sahin, Daniel Agger, José Reina, Glen Johnson en Raheem Sterling blijven ook in Engeland achter. Alleen een basisplaats voor Joe Cole aanstaande, die dit seizoen pas vier wedstrijden in actie kwam voor zijn ploeg. Oussama Assaidi lijkt door de afwezigen ook een grote kans op speeltijd te hebben.

Door de absentie van de vaste waarden komt er ruimte in de selectie voor jeugdspelers Stephen Sama, Adam Morgan en Conor Coady. In groep A is alles nog open. Liverpool gaat aan kop met zes punten, maar Anzhi en Udinese volgen met vier terwijl BSC Young Boys al drie punten verzameld heeft.

Cruijff stopt als Catalaanse bondscoach

Johan Cruijff stopt als bondscoach van Catalonië. De Nederlander heeft aan voorzitter van de Catalaanse voetbalbond (FCF) laten weten dat het tijd was om een cyclus te beëindigen.

Het Catalaanse elftal komt slechts eenmaal per jaar in actie. In 2009 werd onder leiding van Cruijff Argentinië met 4-2 aan de zegekar gebonden. Ook Honduras (4-0) moest er aan geloven. Tegen Tunesië werd eerder dit jaar met 0-0 gelijkgespeeld. Op 2 januari volgend jaar zal Cruijff voor het laatst op de bank zitten. De tegenstander voor dit duel is nog niet bekend.

Badr Hari heeft mediastrategie

Zakenblad Quote heeft documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat Estelle Cruijff en Badr Hari meerdere mediastrategieën aangereikt hebben gekregen om hun imago op te poetsen na de mishandeling van zakenman Koen Everink.

Uit het document blijkt dat een media-strateeg twee strategiën heeft bedacht voor het stel. Het gaat om het scenario's Onvoorwaardelijke Liefde en Tegenaanval. In het eerstgenoemde scenario wordt bijvoorbeeld uiteengezet hoe Hari het best kan worden gepresenteerd als een 'family man' die goed met kinderen overweg kan.

In het snenario Tegenaanval wordt geopperd om, zoals de naam al doet vermoeden, de tegenaanval in te zetten. Onder meer door zakenman Koen Everink in een kwaad daglicht te stellen.

De media-adviseur adviseert het stel overigens om voor het scenario Onvoorwaardelijke Liefde te kiezen...

Kerken onderzocht door waarheidscommissie

De Braziliaanse waarheidscommissie die de schendingen van de mensenrechten tijdens het bewind van de junta onderzoekt, buigt zich ook over de opstelling van de kerken in die periode. Zowel het optreden van collaborerende kerken als dat van geestelijken die zich tegen de militaire dictatuur verzetten wordt tegen het licht gehouden. Dat liet commissielid Paulo Sergio Pinheiro woensdag weten.

President Dilma Rousseff, die zelf als guerrillera tegen de junta vocht en dat met gevangenschap en foltering moest bekopen, besloot vorig jaar de waarheidscommissie in te stellen. Onmiddellijk ontstond onenigheid over de reikwijdte van hun onderzoek. Sommige leden wilden dat beperken tot de wandaden die de strijdkrachten tussen 1964 en 1985 pleegden. Anderen eisten dat ook de gangen van de linkse guerrillabeweging zouden worden nagegaan.


Waarheidscommissie Brazilië onderzoekt ook kerken (Foto: Novum)

Al-Bashir geopereerd in Saudi-Arabië

De Sudanese president Omar al-Bashir is ontslagen uit een ziekenhuis in Saudi-Arabië, waar hij volgens het Sudanese persbureau SUNA een kleine operatie heeft ondergaan.

De 68-jarige Al-Bashir zal korte tijd in zijn huis in de Saudische hoofdstad Riyad blijven om te herstellen, aldus SUNA, dat eerder meldde dat Al-Bashir iets aan zijn stembanden mankeerde. Hij zou vorige maand in Qatar reeds een stembandoperatie hebben ondergaan.

Al-Bashir wordt gezocht door het in Den Haag gevestigde Internationale Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd. In Qatar, Saudi-Arabië en Iran loopt hij niet het risico te worden gearresteerd. Het ICC heeft Al-Bashir aangeklaagd wegens zijn rol in het conflict in Darfur.


Al-Bashir geopereerd in Saudi-Arabië (Foto: Novum)

Dijsselbloem gaat beuken in Brussel

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zal zich in Brussel 'bikkelhard' opstellen als het gaat om het afdwingen van begrotingsdiscipline. Dat zei de nieuwe minister van Financiën woensdag tijdens zijn eerste overleg met de Tweede Kamer.

Dijsselbloem complimenteerde zijn voorganger Jan Kees de Jager (CDA), die het volgens hem in Europa en in brede zin 'fantastisch' heeft gedaan. De Jager heeft zwaar werk verricht en in Brussel altijd de rug recht gehouden, zei Dijsselbloem. Hij wil in die traditie blijven optrekken, beloofde hij.

Bikkelhard dus op het gebied van budgettaire discipline. En als het gaat om de financiële stabiliteit van de eurozone zal hij zich 'positief-constructief' opstellen met daarbij een scherp oog voor de Nederlandse belangen. Die lopen vaak parallel, zei Dijsselbloem. Ten aanzien van Griekenland zal hij 'buitengewoon vasthoudend' optreden en de 'consistente lijn' van zijn voorganger voortzetten.

De bewindsman kondigde daarom alvast aan dat Nederland niet zal instemmen met het ophogen van de EU-begroting voor volgend jaar. Dat is in tijden van crisis waarbij veel landen moeten bezuinigen niet te verantwoorden. "Ik kan dat niet verdedigen, de regering zal dat ook niet verdedigen."

Het ophogen van de EU-begroting staat mijlenver af van de werkelijkheid in de EU-lidstaten, zei hij. "Dat moeten EU-instituties zich realiseren. Het vergroot hun kwetsbaarheid."

Op vragen over de situatie in Griekenland hield Dijsselbloem zich op de vlakte. Hij wil eerst het rapport van de trojka afwachten. Dat wordt binnenkort verwacht.

[WTF] Djokovic houdt Murray van zich af

Novak Djokovic heeft woensdag ook zijn tweede wedstrijd bij de ATP World Tour Finals in Londen gewonnen. De nummer een van de wereld was in een boeiend gevecht in drie sets te sterk voor Andy Murray (3): 4-6, 6-3 en 7-5. Met de zege is de Serviër zo goed als geplaatst voor de halve finale van het prestigieuze eindejaarstoernooi.

De twee tenoren maakten er vanaf het begin een mooi schouwspel van. Met lange rally's vanaf de baseline probeerden beiden een bres te slaan in de verdediging van de ander. Murray deed dit aanvankelijk als beste en snoepte meteen de eerste opslagbeurt van Djokovic af.

De nummer drie van de wereld kwam in het vervolg van de set niet meer in de problemen en hield de break vast. Hij serveerde soeverein, getuige de drie punten die de Serviër maar wist te scoren op de opslag van zijn tegenstander.

In het tweede bedrijf waren de rollen omgedraaid en was het Djokovic die beter begon. Met een break in de zesde game dwong hij een beslissende set af. Daarin brak de Serviër in de vierde game als eerste maar Murray vocht zich knap terug en herstelde in de achtste game het evenwicht. Een nieuwe break op 5-5 deed de Brit echter de das om.

Tienduizenden banen weg in de zorg

Tienduizenden werknemers in de zorg zullen hun baan verliezen als gevolg van de plannen in het regeerakkoord. Dat stelt de brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz, die de vakbonden heeft uitgenodigd voor crisisoverleg.

De bezuiniging op huishoudelijke hulp van ruim een miljard zal ertoe leiden dat de baan van 58 duizend mensen verdwijnt, zegt Actiz. De korting op begeleiding, persoonlijke verzorging en dagbesteding zet nog eens tienduizenden banen op de tocht. Ook zal de kwaliteit van de zorg achteruitgaan.

"Zowel voor zorgmedewerkers als zorgorganisaties zijn de gevolgen groot. Ook de snelheid waarmee de maatregelen moeten worden doorgevoerd, jaagt schrik aan", stelt de brancheorganisatie in een verklaring. De organisatie stelt dat er ook manieren zijn om te bezuinigen zonder dat er zo veel banen verdwijnen.

'Vrouw liep zelf in briefopener'

Het was door een samenloop van omstandigheden dat de 42-jarige Jeffrey Carel K. uit Rotterdam de 30-jarige vriendin van zijn ex doodstak in de Rotterdamse basisschool Augustinus. Dat vertelde zijn advocaat Louis de Leon woensdag aan de rechtbank in Rotterdam. "Hij is daar niet heengegaan met voorbedachten rade". Zijn cliënt verscheen voor een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank.

Het slachtoffer zou zelf in het moordwapen - een briefopener - zijn gelopen, toen ze zich uit een benarde positie wilde bevrijden. Toen hij op de vlucht was, gooide K. de briefopener uit de trein tussen Den Haag en Amsterdam.

'Vrouw in basisschool liep in briefopener'
'Vrouw in basisschool liep in briefopener' (Foto: ANP)

Johansson zorgeloos onder Psycho-douche

Scarlett Johansson heeft de beroemde douchescène uit Psycho nagespeeld zonder sterallures. "Iedereen maakte zich zorgen over mijn naaktheid, maar dat interesseerde me niks", zegt de actrice in het Amerikaanse modeblad V Magazine. "Iedereen was nerveus omdat het een scène is met water en niemand wil dat een acteur nat wordt."

De 27-jarige Johansson speelt in Hitchcock de actrice Janet Leigh die in 1959 te zien was in de douchescène. De film gaat over de totstandkoming van de thriller van de Britse regisseur. Anthony Hopkins speelt Hitchcock en hij zit ook in de bekende steekscène.

"Je moet wel dapper zijn om in die douche te stappen en daarna Anthony Hopkins als Hitchcock onder te ogen komen terwijl hij je met een keukenmes in het gezicht probeert te steken", vertelt Johansson. "Hopkins is heel aardig, maar hij is ook angstaanjagend", zegt de actrice over haar collega. "Maar misschien heb ik Silence of the Lambs te vaak gekeken."


Johansson zonder zorgen onder Psycho-douche (Foto: Novum)

Shariamars zonder Broederschap

De machtige Egyptische Moslimbroederschap loopt vrijdag niet mee in een demonstratie voor een grotere rol voor de sharia in de grondwet die momenteel wordt geschreven. De Broederschap zei woensdag dat niet te doen, omdat een besluit over de kwestie nakende is.

De Broederschap heeft een meerderheid in het panel dat de nieuwe grondwet schrijft. De groep vindt dat de wet op de sharia moet zijn gebaseerd en overeenkomstig de tekst in de vorige versie van de constitutie. Radicalere bewegingen en conservatievere moslims willen dat het nieuwe document sterker wordt geënt op islamitische wetgeving.

Volgens de Broederschap is het panel het inmiddels in grote lijnen eens over de tekst van de nieuwe grondwet.

Seculiere groepen hebben hun vrees geuit dat islamisten de constitutie gebruiken om een striktere interpretatie van de sharia op te leggen en vrijheden te beperken.

Tentenkamp in Osdorp moet opgebroken

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is van plan de demonstratie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Osdorp te beëindigen. Over hoe dat moet gaan gebeuren, beraadt hij zich nog. Dat is op te maken uit een brief van Van der Laan woensdag aan de gemeenteraad.

Het tentenkamp ontstond dit najaar. De uitgeprocedeerde asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Sudan en Eritrea zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.

De afgelopen tijd groeide het kamp behoorlijk uit zijn voegen. Begin oktober overnachtten er nog 38 mensen, medio oktober waren dat er zestig en eind oktober 93. Dinsdag werden er 81 personen geteld. Van der Laan gaf eerder aan te vinden dat het kamp hooguit zestig mensen mag herbergen, onder meer vanwege de overlast voor de buurt en om het risico op infectieziekten zo klein mogelijk te houden.

Eerder deze week meldde de nieuwe opgerichte Stichting Vluchtelingen van de Straat, een initiatief van onder meer Amsterdamse kunstenaars, academici en architecten, dat de groep asielzoekers nieuw onderdak zou zoeken. De stichting zou daarom op zoek zijn naar een gebouw. Hoeveel van de asielzoekers hier echter achter staan, is volgens Van der Laan onduidelijk.

De burgemeester schrijft in zijn brief dat de situatie op de Notweg inmiddels zijn grenzen heeft bereikt. "Het demonstratierecht strekt immers niet zover dat een stuk openbare ruimte permanent in gebruik wordt genomen."

Van der Laan praat donderdag met de gemeenteraad over de kwestie. Ook staat deze week nog een gesprek met het rijk gepland. Pas daarna neemt de burgemeester een definitief besluit. De demonstranten kunnen, als zij dat willen, naar de rechter stappen om het besluit aan te vechten.

Arterton & Cumberbatch in film Monty Python

Gemma Arterton en Benedict Cumberbatch zijn in vergevorderde onderhandelingen voor de film Absolutely Anything. In de Britse sciencefictionkomedie keren alle nog levende leden van Monty Python terug. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Arterton is vooral bekend als Bondgirl uit Quantum of Solace. Cumberbatch is momenteel te zien als Sherlock Holmes in de tv-serie Sherlock.

Terry Jones gaat Absolutely Anything regisseren. Monty Python-leden John Cleese, Terry Gilliam en Michael Palin, evenals Robin Williams, verlenen hun stem aan enkele computergeanimeerde personages. Welke rollen Arterton en Cumberbatch gaan spelen is nog onbekend.

Het verhaal gaat over een groep buitenaardse wezens die een leraar op een basisschool bovennatuurlijke krachten geeft. Daarmee kan hij ineens met slechts een handgebaar een hele klas vol onrustige koters doen verdwijnen en de doden weer tot leven wekken. Helaas gaat het ook regelmatig mis met zijn nieuwe vaardigheden.

De opnames van Absolutely Anything gaan begin volgend jaar van start. Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.


Arterton en Cumberbatch in Monty Python-film (Foto: Novum)

VVD onder vuur om transactietaks

De VVD heeft woensdagmiddag kritiek gekregen van verschillende fracties, omdat de partij nu instemt met de invoering van een belasting op financiële transacties. Dat gebeurde tijdens het eerste overleg met de nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

De liberalen verzetten zich in het vorige kabinet nog fel tegen deze financiële transactietaks (ftt), zoals een aantal EU-lidstaten die momenteel invoert. Financieel specialist Mark Harbers (VVD) werd er fijntjes aan herinnerd dat zijn partij de taks voorheen slecht voor de economie noemde.

In het regeerakkoord staat echter dat VVD en PvdA onder voorwaarden kunnen instemmen met de taks. Ex-minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) waarschuwde met instemming van de VVD in maart nog voor de dramatische gevolgen van de taks, bracht Eddy van Hijum (CDA) in herinnering. Waarom is dan toch zo 'makkelijk' met dat punt ingestemd, vroeg hij.

Ook de voormalige gedoogpartner PVV uitte kritiek op de 'draai' van het kabinet en ook D66 vroeg opheldering; Wouter Koolmees wees erop dat ook vanuit ambtelijke kring kritiek is geuit op het plan, dat ook zou leiden tot meer werkloosheid.

Harbers antwoordde dat zijn partij alleen akkoord gaat met de taks als die voldoet aan hele strikte voorwaarden. De belangrijkste is dat pensioenfondsen worden vrijgesteld van de taks. Gebeurt dat niet, dan zal de VVD daar niet mee instemmen. Ook mag de belasting geen nieuwe inkomstenbron vormen voor de EU. Binnen die voorwaarden was het voor de VVD 'acceptabel' om een compromis te sluiten, zei hij.

De PvdA is namelijk voorstander van de ftt. Niettemin sloot PvdA-woordvoerder Henk Nijboer zich aan bij het naleven van de strikte voorwaarden. "Voor de Nederlandse financiële sector is het ontzettend belangrijk dat pensioenfondsen worden uitgezonderd."

Volgens Dijsselbloem wordt de invoering van de transactietaks een 'politieke en intellectuele uitdaging van jewelste'. In navolging van VVD en PvdA zei hij dat de harde eisen ook voor hem gelden. Volgens hem zijn er 'vele modellen' van de ftt denkbaar. "We gaan kijken of we tot een vormgeving kunnen komen die voldoet aan alle drie voorwaarden."

Nederland kan altijd nog besluiten niet mee te doen, als het onmogelijk blijkt de pensioenfondsen buiten schot te houden. Niettemin is het een 'belangrijk signaal' dat Nederland weer meedoet met de voorhoede van Europa, aldus Dijsselbloem.

'Meer kinderen dood door VVD en PvdA'

Door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zullen meer kinderen doodgaan dan nu. Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind woensdag na overleg dat hij voerde met onder andere hulporganisaties over acties tegen de bezuinigingen.

"Levens staan op het spel", zegt Voordewind. "We hebben samen geconstateerd dat deze buitenproportionele halvering van het budget gaat betekenen dat weer meer kinderen zullen sterven." Ook zullen minder kinderen naar school kunnen, moeten meer kinderen kinderarbeid verrichten en zal het aantal hivbesmettingen toenemen, stelt de politicus.

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken een miljard te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Voordewind roept de PvdA-achterban op tot protest. "Eigenlijk zou de PvdA-achterban zich net zo boos moeten maken over deze bezuiniging als de VVD-achterban nu is over de zorgpremie."

Aan het door Voordewind georganiseerde overleg waren enkele hulporganisaties aanwezig, evenals vertegenwoordigers van CDA, SP en GroenLinks. Die partijen zijn ook tegen de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Maar wij zouden deze bewoordingen niet gebruiken", zegt een woordvoerder van GroenLinks.

Ook de PvdA is niet gecharmeerd. "Een dergelijke vergaande uitspraak past een fatsoenlijke partij als de ChristenUnie niet", zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij. "De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking doet ook de PvdA pijn, maar dergelijke schrikbeelden zijn niet bevorderlijk voor de discussie."


ChristenUnie: meer kinderen dood door VVD en PvdA (Foto: Novum)

Coe nieuwe baas Brits olympisch comité

Voormalig atleet Sebastian Coe de nieuwe voorzitter van het Brits olympisch comité (BOA). De officiële benoeming van Coe was een formaliteit, aangezien hij de nog enige kandidaat voor de post was. 

De 56-jarige oud-topsporter was eerder verantwoordelijk organisator de Olympische Spelen van Londen en de Paralympics. "Het BOA heeft dan ook de belangrijke rol om te verzekeren dat de olympische beweging in Groot-Brittannië blijft groeien", aldus Coe na zijn verkiezing. Hij is als preses de opvolger van Colin Moynihan.

Stop de dief in New Mario U

New Super Mario Bros. U is één van de launchgames van Nintendo Wii U eind deze maand en tijdens de Nintendo Direct van vandaag is er veel nieuws bekendgemaakt over deze nieuwe titel met onze welbekende heldhaftige loodgieter.

Zo is er bijvoorbeeld veel getoond van de worldmap en zien we dat deze een stuk dynamischer is dan voorheen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een dief wegrent uit een Toad House en jij achter hem aan moet in een level (zie de onderstaande video op ongeveer 3 minuten).

Ook zien we meer van de nieuwe power-up van Mario die hem een nieuwe cape geeft en worden er nieuwe vijanden getoond. Vervolgens worden de touchscreenfunctionaliteiten getoond en zien we de co-opfeatures. 

Schooldirecteur langer vast voor ontucht

De 48-jarige directeur van een school in Valkenswaard die is aangehouden op verdenking van ontucht mag nog zestig dagen langer worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

De man werd eind vorige maand opgepakt wegens 'grensoverschrijdend zedengerelateerd gedrag' op de particuliere school Agnus Dei. De school verzorgt onderwijs aan 'kwetsbare kinderen', zoals autistische jongens en meisjes, of hoogbegaafde leerlingen.

Maandag werd een tweede verdachte aangehouden. Dit is een 34-jarige medewerker van de school.

ATP weigert hoger prijzengeld Indian Wells

De mannentennisbond ATP heeft een voorstel van het masterstoernooi in Indian Wells om meer prijzengeld te betalen geweigerd. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Desert Sun. De vrouwentennisbond WTA reageerde wel positief. Waarom de ATP niet instemde met het voorstel is nog onduidelijk. "Het is een verrassing voor ons", stelt toernooidirecteur Raymond Moore.

De toernooidirectie wilde zowel voor de mannen als de vrouwen achthonderddzuizend dollar extra beschikbaar stellen. Het grootste deel van dat geld zou in de eerste rondes uitbetaald moeten worden. Dit jaar ging het prijzengeld ook al omhoog, maar toen werd besloten om het bedrag voor de winnaars, finalisten en halvefinalisten van het mannen- en het vrouwentoernooi gelijk te trekken.

De laatste tijd wordt er steeds vaker voor gepleit om de spelers die in de eerste rondes van tennistoernooien verliezen beter te belonen. Die spelers maken namelijk veel kosten, maar kunnen die nauwelijks terugverdienen.

Moore heeft ATP-directeur Brad Drewett inmiddels een e-mail gestuurd. Daarin vraagt hij of het voorstel met aanpassingen wel aanvaardbaar is voor de ATP. "We wachten nu op een antwoord van de ATP." Het toernooi in Indian Wells wordt in maart gespeeld.

Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition onthuld

Enkele online winkels hebben Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition onthuld. De PlayStation 3-game staat in de catalogus van zowel zavvi als shopto, met een releasedatum van 30 november. Zo valt de release samen met de 25e verjaardag van de franchise.

Over de inbegrepen content is nog niets bekend, maar we kunnen aannemen dat deze editie de update met Trophy support bevat die in augustus door Konami vrijgegeven werd.

Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition box art
Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition box art


Rellen bij Ford in Duitsland

Een demonstratie van boze medewerkers van autofabrikant Ford in Keulen is woensdag uitgemond in rellen. Voor het Europese hoofdkantoor in de Duitse stad werden autobanden in brand gestoken en ramen vernield. Zo'n honderd demonstranten zijn door de politie tijdelijk in hechtenis gezet nadat drie politieagenten woensdagochtend lichte verwondingen hadden opgelopen, zei politiewoordvoerder Karlo Kreitz.

De medewerkers zijn woedend over het voornemen van Ford om de fabriek in het Belgische Genk te sluiten. Door de sluiting van de fabriek komen zo'n vijfduizend banen op de tocht te staan. Vakbondsvertegenwoordigers voeren momenteel overleg met het management in Keulen.

Volgens de politie kwamen de demonstranten met bussen vanuit België naar Keulen en blokkeerden de ingang van het pand. Zo'n twintig tot veertig betogers bestormden vervolgens het gebouw en gooiden stenen door de ramen, staken autobanden in brand en staken knalvuurwerk af.

Het Amerikaanse Ford maakte onlangs bekend drie Europese fabrieken te sluiten, twee in Groot-Brittannië en een in België. Ford kampt in Europa met dalende verkopen.


Rellen bij Ford in Duitsland (Foto: Novum)

Actrice Hetty Blok (92) overleden

Cabaretière, actrice en zangeres Hetty Blok is woensdag op 92-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Bekendheid verwierf ze door haar rol van zuster Klivia in de tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster van Annie M.G. Schmidt.

Blok speelde van 1966 tot 1968 in de serie. Bovendien zong zij de liedjes van Harry Bannink samen met onder meer Leen Jongewaard. Beroemde voorbeelden zijn M'n Opa' en 'Wil u een stekkie van de fuchsia'. Daarnaast speelde Blok de rol van werkster Sjaan in het hoorspel 'In Holland staat een huis', ook wel bekend als de Familie Doorsnee. Ook die serie was geschreven door Annie M.G. Schmidt.

Blok werkte verder bij verschillende cabaretgezelschappen, zoals die van Wim Ibo en Wim Sonneveld, en presenteerde verschillende radio-programma's. Tot op hoge leeftijd werkte ze als lerares voor cabaretiers en musicalacteurs in spe. Vorig jaar was Blok nog te gast in De Wereld Draait Door.

Milieustation Breda ontruimd wegens explosiegevaar

Een milieustation in Breda is woensdagmiddag ontruimd nadat daar een explosieve stof was aangeboden. Het gaat om picrinezuur, meldt de gemeente. Deze stof kan explosief zijn als de verpakking wordt geopend.

De stof werd aangeboden bij een milieustation aan het Spinveld. Toen medewerkers de stof ontdekten hebben zij om advies gevraagd aan een gespecialiseerd bedrijf. Vervolgens is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld om de stof op te halen.

Het naastgelegen autobedrijf is enige tijd ontruimd geweest. Donderdag kunnen mensen hun afval weer aanbieden aan het Spinveld.

Beroepsvisser betrapt op stropen van paling

Een beroepsvisser in Noord-Holland is tijdens een inspectie betrapt op het stropen van paling. Bij de visser werd zeventig pond paling aangetroffen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Paling mag in de maanden september, oktober en november niet worden gevangen.

De man had een ontheffing om met aangepaste aalfuiken wolhandkrab te vangen. Inspecteurs zagen vorige week dat hij niet alleen wolhandkrab, maar ook palingen uit de fuiken haalde. De meegevangen palingen werd niet teruggezet in het water, maar levend verstopt in speciale zakken onder een aanlegsteiger.

Aangezien paling een beschermde diersoort is, overtreedt de visser niet alleen de Visserijwet, maar ook de Flora- en faunawet. Voor beide vergrijpen krijgt de man een proces-verbaal. Het overtreden van beide wetten kan tot een gevangenisstraf van maximaal zes jaar leiden.

Voorzitter CAS helpt UCI met onderzoekscommissie

De Australiër John Coates heeft leden voorgedragen voor de onafhankelijke onderzoekscommissie van de UCI. Dat heeft de wielerunie woensdag bekendgemaakt. Coates is de voorzitter van het sportarbitragehof CAS. Wie er daadwerkelijk in de commissie zitting nemen wordt later bekendgemaakt.

De UCI besloot eind oktober tot het instellen van de commissie. Die moet de rol van de wielerunie in de zaak-Armstrong onderzoeken. Het USADA-rapport in die zaak bevatte diverse beschuldigingen aan het adres van de mondiale bond. De commissie komt te bestaan uit drie leden: een advocaat, een forensisch accountant en een sportbestuurder.

Amsterdam belooft eind aan parkeerproblemen

De gemeente Amsterdam heeft woensdag een groot offensief aangekondigd tegen de parkeerproblemen in de stad, vooral in het centrum. "Lang zoeken naar een parkeerplek in Amsterdam is binnen twee jaar verleden tijd, net als het jarenlang wachten op een parkeervergunning", zegt verkeerswethouder Eric Wiebes.

Doel is zowel de zoektijd als de wachtlijst te halveren. Dit moet Amsterdam bovengronds autoluwer maken. Het Parkeerplan vergt een eenmalige investering van 95 miljoen euro, maar die wordt gedekt uit bestaande middelen.

Gemeentelijke parkeergarages worden begin volgend jaar opengesteld voor vergunninghouders en in commerciële parkeergarages worden de komende twee jaar ongebruikte plekken gehuurd, staat in het Parkeerplan dat het gemeentebestuur dinsdag heeft vastgesteld. Betalen per minuut wordt nog dit jaar uitgebreid naar alle gemeentelijke parkeergarages.

De gemeente wil volgend jaar 3300 ongebruikte inpandige parkeerplekken gevuld hebben. "Parkeergarages zijn nu vaak de meest autoluwe plekken van Amsterdam, terwijl de straten juist vol staan." Wiebes wil dat omdraaien. Mensen die rondrijden op zoek naar een parkeerplek zorgen nu dagelijks voor bijna vijftigduizend onnodige autokilometers.

Daarnaast worden ongeveer zeventienhonderd plekken in parkeergarages bijgebouwd. Zo is er boven de Noord/Zuidlijnstations Vijzelgracht en Rokin ruimte waar plaats is voor vijfhonderd parkeerplaatsen. Het is volgens de gemeente relatief goedkoop om daar parkeergarages van te maken.

Ook moeten de vergevorderde plannen voor de Marnixgarage en parkeergarage Boerenwetering - in totaal twaalfhonderd plekken - eindelijk worden gerealiseerd. Door de ongeveer vijfduizend extra plekken in bestaande en nieuwe garages moeten in het centrum in 2020 zeventienhonderd parkeerplekken van straat zijn verdwenen en buiten het centrum nog eens negenhonderd.

Verder wordt het vanaf 1 januari mogelijk om minder te betalen voor een parkeervergunning. Vergunninghouders die hun auto aan de rand van stad op een P+R-terrein parkeren, kunnen tot de helft van hun vergunningtarief terugkrijgen. Het tarief op dergelijke terreinen gaat omlaag naar een euro per dag.

Autobezitters die hun auto nauwelijks gebruiken en hun vergunning inleveren krijgen eenmalig honderd euro in de vorm van een mobiliteitsbudget, bijvoorbeeld korting op ov- of autodeelabonnementen. Bij een nieuwe aanvraag komen ze boven aan de wachtlijst te staan.

Ten slotte worden in de zomer maximaal duizend zogenoemde ondernemersjaarkaarten beschikbaar gesteld voor parkeren op straat. Het tarief, dat kan oplopen tot vierduizend euro per jaar, is vergelijkbaar met dat in commerciële garages en afhankelijk van de lokale parkeersituatie.


Amsterdam belooft eind aan parkeerproblemen (Foto: Novum)

Debat regeringsverklaring uitgesteld

Het debat over de regeringsverklaring wordt uitgesteld tot dinsdag. Dat heeft de Tweede Kamer woensdag besloten. De Kamer wacht op berekeningen van de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord door het instituut voor budgetvoorlichting Nibud.

De oppositie wilde graag een doorrekening door het Nibud. Het kabinet weigerde daar opdracht toe te geven. Nu doet de Tweede Kamer dat zelf. Het Nibud kan de gevraagde informatie in principe vóór dinsdag leveren, zei Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg na overleg met het instituut.

Frans kabinet keurt voorstel homohuwelijk goed

Het kabinet van de Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft woensdag een wetsvoorstel voor de invoering van het homohuwelijk goedgekeurd. Het gaat nu naar het parlement, waar veel verzet bestaat.

Invoering van het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloften van president François Hollande. Ten tijde van diens campagne leek de meerderheid van de bevolking voor te zijn, maar de steun is afgenomen na fel verzet van leiders van religieuze groepen en buitensteedse gebieden.

Parlementsleden van de conservatieve partij UMP hekelden de goedkeuring van het wetsvoorstel door het kabinet. "Het is het einde van het gezin, het einde van de ontwikkeling van kinderen, het einde van het onderwijs. Het is een enorm gevaar voor de natie", zei UMP-senator Serge Dassault in het radioprogramma France Culture.

Ook binnen Hollandes eigen partij bestaat verzet tegen de plannen. Het wetsvoorstel komt later dan gepland en het parlementaire debat is uitgesteld tot januari.

World Tour Finals tot en met 2015 in Londen

De ATP World Tour Finals worden ook in 2014 en 2015 in de Londense O2 Arena gespeeld. Dat heeft de mannentennisbond woensdag bekendgemaakt. Londen, dat sinds 2009 gastheer is van het eindejaarstoernooi, had nog een contract tot 2013. De editie van dit jaar wordt deze week afgewerkt. Roger Federer, die de afgelopen twee jaar won, verdedigt zijn titel.

De World Tour Finals staan sinds 1970 op de kalender. Het toernooi, waar de beste acht tennissers van het jaar zich voor kwalificeren, werd door de jaren heen in veertien verschillende steden op vier continenten georganiseerd. Voordat het toernooi in Londen neerstreek was Shanghai vier jaar de plaats van handeling.

'Sauna verhelpt autisme'

Jenny McCarthy, part-time activiste en full-time milf, wordt door velen gezien als een autoriteit op het gebied van autisme. Met haar organisatie Generation Recovery wil ze zoveel mogelijk mensen genezen van autisme. Zo verscheen ze bij Oprah om mensen te waarschuwen dat autisme door vaccinaties wordt veroorzaakt. Als reactie daarop zijn al vele ouders gestopt met het laten vaccineren van hun kinderen.

Nu heeft Jenny, met behulp van haar organisatie Generation Rescue, opnieuw een grote stap richting het uitbannen van autisme gedaan. Na bestudering van wetenschappelijke literatuur zijn ze namelijk tot de conclusie gekomen dat sauna's autisme kunnen verhelpen. De patiëntjes zweten de gifstoffen die de aandoening veroorzaken gewoon uit! Voor deze conclusie steunen ze, naast op een drietal wetenschappelijke artikelen, ook op het werk van een wereldberoemde Nederlandse arts.

FOK!kers die al een woedende mail naar de Nederlandse wetenschapper aan het typen zijn, moeten weten dat dat weinig zin heeft. De beste man, Herman Boerhaave, is namelijk al meer dan 250 jaar dood. Daarnaast bestaat het boekwerk waarnaar Generation Rescue verwijst alleen in verhaaltjes. Nadere bestudering van het bewijsmateriaal wijst uit dat er meer stinkt. Zo wordt in geen enkele bron gerept over de relatie tussen sauna's en autisme.

Een blik op de sponsor van het 'onderzoek' heldert evenwel veel op: deze onzelfzuchtige geldschieter blijkt een bedrijf te zijn dat sauna's bouwt. De barmhartige Samaritaan, PLH Products, heeft zelfs al een kindersauna op de markt gebracht, om ook de allerjongsten geld uit de zak te kloppen te genezen!

Voor degenen die het nu nog niet door zouden hebben: dit is de zoveelste autisme-hoax. Jenny McCarthy en haar organisatie misleiden, soms met behulp van gewetenloze bedrijven, al lange tijd goedbedoelende maar naïeve ouders van autistische kinderen. Ze brengen met hun 'wetenschap' vele kinderen en volwassenen in financiële, sociale en fysieke problemen.

Want hoe leuk het ook moge zijn om mede-users uit te maken voor autist, autisme is nog steeds een echte aandoening die een zware wissel kan trekken op zowel degene met de aandoening als op zijn omgeving. Met de juiste behandeling kan het in de hand gehouden worden en zelfs een beetje verlicht worden, maar een geneesmethode is er nog niet. Wat kwakzalvers als McCarthy ook mogen beweren.

Grote brand op industrieterrein Velsen-Noord

Op een industrieterrein in Velsen-Noord woedt woensdagmiddag een uitslaande brand. Het vuur ontstond rond 13.45 uur bij afvalverwerker CMF Services aan de Wijkermeerweg. Het terrein is ontruimd, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Er komt veel zwarte rook vrij. De brandweer kan nog niet zeggen of er gevaarlijke chemische stoffen zijn vrijgekomen maar adviseert mensen in de omgeving wel om ramen en deuren gesloten te houden. De rookt trekt in de richting van Zaanstad.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Hygiëne in openbare toiletten lijkt verbeterd

De kans dat een Nederlander met hoge nood een schoon openbaar toilet treft, is afgelopen jaar groter geworden. Uit het 28e Nationaal Toiletonderzoek blijkt woensdag dat ruim zes op de tien openbare sanitaire voorzieningen te veel bacteriën bevat. Vorig jaar was nog driekwart ondermaats qua hygiëne.

Dames kunnen in 39 procent van de gevallen rekenen op schone sanitaire voorzieningen, tegenover 37 procent bij de heren. Warenhuizen en bouw- en tuincentra kunnen maar beter worden gemeden, daar doorstaat maar een op de drie toiletten de hygiënestandaard. In de gezondheidszorg is dat 45 procent.

Van de toiletbrillen bleek 37 procent te veel bacteriën te bevatten. Bij de kraan- en spoelknop was dat respectievelijk 26 en 23 procent. De deurklink brengt in 'slechts' zeven procent van de gevallen een overdosis bacteriën met zich mee.

Het vakblad Service Management onderzocht in samenwerking met hygiënespecialist CWS Nederland 150 openbare toiletten op bacteriologische verontreinigingen.


Hygiëne in openbare toiletten lijkt verbeterd (Foto: Novum)

Geile puber hakt eigen lul af

Xiao Jun is een baas. De 17-jarige Chinees heeft zijn eigen eenogige slang een kopje kleiner gemaakt. De puber werd het beu dat hij te pas en te onpas met een bobbel in de broek liep.

Jun zal overigens volledig herstellen. Het is chirurgen namelijk gelukt zijn familiewapen weer aan zijn lichaam te naaien.

Op de vraag, waarom in godsnaam, had de knul een schokkend antwoord. Hij vond het gênant dat hij telkens een stijve kreeg als hij met een meisje lulde. "Mijn zoon is nogal verlegen en introvert", verklaarde moeder Wang Lin. "Hij praat zelden met een meisje, dus hij moet zich erg vernederd hebben gevoeld."

DFB had plan om Klinsmann te vervangen op WK 2006

De Duitse voetbalbond DFB had een geheim plan om bondscoach Jürgen Klinsmann tijdens het WK van 2006 te ontslaan. Als het toernooi niet volgens wens was verlopen, was Klinsmann vervangen door technisch directeur Matthias Sammer. Dat schrijft oud-bondsvoorzitter Theo Zwanziger in zijn biografie. De Duitse krant Bild publiceert al passages uit het nog niet verschenen boek.

Volgens Zwanziger, die nooit een fan was van Klinsmann, wisten alleen hij en drie andere bestuurders van de bond van het plan. Een daarvan was Franz Beckenbauer. Sammer was niet op de hoogte dat hij de beoogde opvolger van Klinsmann was.

Het plan bleek uiteindelijk niet nodig. Met fris voetbal leidde Klinsmann Duitsland naar de derde plaats op het WK in eigen land. Vervolgens werkte hij zonder succes voor Bayern München. Inmiddels is hij bondscoach van de Verenigde Staten.


DFB had plan om Klinsmann te vervangen op WK 2006 (Foto: Novum)

Vita-verkopen op laagste punt ooit in Japan

De verkopen van PlayStation Vita in het thuisland Japan zijn onder de 5.000 eenheden gedoken, nog niet eerder werden er in een week zo weinig units verkocht. Vorige week stond de teller op 5806, deze week 4842. Dit staat in schril contrast met de overige consoles die afgelopen week allemaal hogere verkoopcijfers lieten zien.

Het volledige overzicht met verkoopcijfers uit Japan is als volgt:

Console Deze week Vorige week Totaal
Nintendo 3DS 93.989 61.542 7.902.441
PlayStation 3 21.310 20.364 8.580.212
PSP 13.868 14.541 19.411.462
PS Vita 4.842 5.806 1.025.692
Wii 3.806 3.744 12.586.924
PlayStation 2 1.351 1.006 21.824.736
Xbox 360 1.339 1.931 1.599.500
Nintendo DS 568 441 32.873.359

Qua games wordt de lijst gedomineerd door PS3- en 3DS-titels:

[PS3] Tales of Xillia 2 - 364.439 / NEW 
[PS3] Okami HD  - 68.644 / NEW 
[PS3] Yakuza 1 & 2 HD Edition - 58.138 / NEW 
[PSP] World Soccer Winning Eleven 2013 - 38.388 / NEW 
[3DS] New Super Mario Bros. 2 - 24.696 / 1.320.330 (+3%)
[3DS] Bravely Default: Flying Fairy - 20.454 / 234.413 (-34%)
[PSP] The Idolmaster: Shiny Festa - 14.435 / 133.567 (-88%)
[PS3] World Soccer Winning Eleven 2013 - 13.828 / 338.986 (-26%)
[PS3] Resident Evil 6 - 13.688 / 808.039 (-44%)
[PS3] Dark Souls with Artorias of the Abyss Edition - 13.163 / 80.165 (-80%)
[3DS] World Soccer Winning Eleven 2013 - 11.365 / NEW 
[PS3] NBA 2K13 - 9.773 / NEW 
[3DS] Style Savvy: Trendsetters - 9.699 / 157.818 (-15%)
[3DS] AKB48+Me - 9.492 / 50.034 (-77%)
[PS3] Borderlands 2 - 8.931 / 44.999 (-75%)
[PSP] Little Battlers eXperience W - 8.422 / 102.388 (-49%)
[WII] Winning Eleven Play Maker 2013 -  8.148 / NEW 
[3DS] Monster Hunter 3 Ultimate - 7.875 / 1.559.092 
[3DS] Tousouchuu: Shijou Saikyou no Hunter-Tachi Kara Nigekire! - 7.670 / 221.436 (-24%)
[NDS] Pokemon Black 2 / White 2 - 7.166 / 2.822.416 (-3%)

Uitstel voor elektrisch rijden in pitsstraat

De Formule 1-bolides zullen voorlopig nog niet elektrisch gaan rijden in de pitsstraat. Autosportfederatie FIA gaf hiermee deels gehoor aan de oproep van motorenfabrikanten Ferrari, Mercedes en Renault.

De drie bedrijven vinden dat het elektrisch rijden door de pits slechts symboolpolitiek is die veel geld zal gaan kosten. Er moet een duur nieuw elektrisch systeem ontwikkeld worden, terwijl de winst ervan nihil is. Verder zou het in de pits gevaar op kunnen leveren omdat de monteurs die oversteken de bolides niet aan horen komen.

FIA-president Jean Todt wilde het systeem in 2014 tegelijk met de komst van de nieuwe motoren invoeren. Hij ziet hier nu vanaf. "Ik ben ermee akkoord gegaan de invoering uit te stellen. Het moet nog door de raad, maar de invoering zal ongeveer drie jaar worden uitgesteld."

Bijstandsmoeder levert vijf procent in

Niet alleen hoge inkomens, maar ook sommige groepen met lagere inkomens gaan er door het regeerakkoord op achteruit. Alleenstaande ouders met een minimuminkomen leveren ruim vijf procent aan koopkracht in, blijkt uit berekeningen die het ministerie van Sociale Zaken woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gezinnen met twee ouders en een minimuminkomen gaan er ruim drie procent op achteruit, alleenstaanden met een minimuminkomen bijna vier procent. Ook echtparen met alleen AOW leveren in. De coalitiepartijen VVD en PvdA stelden tot nu toe dat alleen hogere inkomens zouden inleveren.

Alleenverdieners met kinderen en een middeninkomen leveren ook in: 3,5 procent bij een modaal inkomen en 6,25 procent bij twee keer modaal. Voor tweeverdieners is het beeld gemengd. Partners die beiden een modaal salaris verdienen en geen kinderen hebben, gaan er 2,25 procent op vooruit. Modale gezinnen waarbij een van de ouders fulltime werkt en de andere parttime, leveren 3,25 procent in.

Van de onderzochte groepen is de teruggang is gemiddeld het grootst bij alleenverdieners met twee keer modaal en bij gepensioneerden met een aanvullend pensioen van tienduizend euro (beiden 6,25 procent achteruit). Alleenstaande ouders met een minimumloon gaan er het meest op vooruit (6,75 procent).

Het ministerie heeft de gevolgen voor achttien groepen Nederlanders becijferd. Het gaat om de effecten over de gehele kabinetsperiode, van 2013 tot en met 2017. De oppositie in de Tweede Kamer had aangedrongen op meer informatie over de koopkrachtgevolgen.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) schrijft aan de Kamer dat hij de zorgen begrijpt die bij mensen leven over de gevolgen van de kabinetsplannen voor hun portemonnee. "Ik kan deze zorgen en onzekerheid op dit moment niet volledig wegnemen", voegt hij eraan toe.

Asscher benadrukt dat de koopkrachtplaatjes erg onzeker zijn, omdat alles afhangt van hoe de economie zich de komende jaren ontwikkelt. Bij de uitwerking van het regeerakkoord tot concrete wetsvoorstellen zal het kabinet steeds de gevolgen voor de koopkracht in de gaten houden. Als bepaalde groepen te veel inleveren, zal het kabinet ingrijpen.

Teaser trailer: Ushi Must Marry

Ushi Must Marry, de film over de bekende journaliste uit Japan, heeft een eigen trailer. Wendy van Dijk is weer terug als de eigenwijze Japanse, deze keer in Malibu.

In Ushi Must Marry wordt de Japanse verslaggeefster Ushi Hirosaki (Van Dijk) uitgehuwelijkt, maar ziet ze dat niet zitten. Ze gaat vervolgens de complete wereld over om zelf op zoek te gaan naar een geschikte man. Voor zover bekend zijn er (gast)rollen voor Patrick Dempsey, Uri Geller, Chris North en natuurlijk de assistent van Ushi: Hiromi Tojo.

De film verschijnt op 14 februari 2013 in de bioscoop.

Veel internethelden bij seksuele intimidatie

Onder veel berichten over seksuele intimidatie staan reacties van FOK!-bro's die, als het hun zou gebeuren, de daders wel eens even een lesje zouden hebben geleerd. Daarop volgt gewoonlijk een contingent mede-users die bullshit roepen. Die laatsten krijgen nu bijval uit een onverwachte hoek: wetenschap.

De volgende persoon die roept dat hij z'n verkrachter of aanrander helemaal lens zou slaan, kun je verwijzen naar onderzoek van prof. Ann Tenbrunsel van de University of Notre Dame. Zij vergeleek de beweringen van mensen met de werkelijke reacties van slachtoffers in zulke gevallen. Daaruit bleek dat er een groot verschil zit tussen zeggen en doen, waaruit ze concludeerden dat mensen de intensiteit van hun reactie schromelijk overschatten.

Tenbrunsel ontdekte ook dat mensen de slachtoffers veroordeelden als passief en laf. Dit gebeurt omdat ze hun eigen veronderstelde reactie vergelijken met de daadwerkelijke reactie, waarbij die laatste mager afsteekt. Internetheldschap is natuurlijk niet half zo leuk als je er niet anderen mee af kunt zeiken.

De oproep om zulke helden op sokken naar dit onderzoek te verwijzen is overigens geen filler, maar juist een goede zet, zo toonde Tenbrunsel aan. De veroordeling bleek namelijk af te nemen als de zaak gerelativeerd wordt. Wat ook helpt is om mensen attent te maken op de motieven van het slachtoffer om passief te blijven, en om mensen te herinneren aan gelijkaardige situaties in hun eigen verleden.

Eerste logo World War Z vrijgegeven

Na gisteren de eerste beelden van World War Z te hebben geplaatst, werden wij vandaag gewezen op het logo van de film.

Het verhaal van de film is een aanpassing op Max Brooks' post-apocalyptische verhaal met dezelfde titel. VN-werknemer Gerry Lane (Brad Pitt) voert een race tegen de klok als hij de wereld rond moet reizen om een dodelijke zombieuitbraak te stoppen. De pandemie heeft reeds overheden en complete legers uitgevaagd en dreigt de complete mensheid nu te vernietigen.

Over twee dagen verschijnt de trailer van World War Z, die vanaf 20 juni 2013 is te zien.

Z

'Dansende zombies in The World's End'

In augustus 2013 kunnen we eindelijk gaan genieten van The World’s End, het slotstuk van de Blood And Ice Cream-trilogie. Over tien maanden zien wij wereldvernietiging, een hele rits kroegen en…dansende zombies?

Acteur Thomas Matthews speelt mee in de film en heeft via Twitter enkele feitjes verstuurd. "Eerste dag filmen voor The World’s End. Toepasselijk gekleed naar Zone 8…Geen idee wat ik moet doen maar iedereen leert een dansroutine. Spannend." Het dansgedeelte is verklaard, nu de zombies. Actrice Courtney Cornfield twitterde het volgende: "Had daarnet een kostuumpasmoment voor The World’s End #dancingzombie #simonpegg". Een korte tijd later stuurde ze het volgende bericht: "Gewoon wachten totdat ik hoor waar en hoe laat deze zombie nodig is op de set…Helemaal klaar om een dansende zombie te zijn. The World’s End deze week filmen #cornetto"

Dat er zombies in de film zouden verschijnen is niet eerder bekendgemaakt. Zou The World’s End wellicht tegelijkertijd afspelen met de gebeurtenissen van Shaun of the Dead? Volgend jaar weten wij het.

TWE
Edgar Wright en Simon Pegg

Motorcoureur Biaggi bergt helm op

Motorcoureur Max Biaggi zet een punt achter zijn carrière. Dat heeft de 41-jarige Italiaan woensdag bekendgemaakt. Biaggi werd dit jaar voor de tweede keer wereldkampioen in de Superbikes. Hij werd ook vier keer wereldkampioen in de 250cc-klasse, maar kon dat succes in de 500cc en later de MotoGP-klasse niet evenaren. Hij werd drie keer tweede op het WK en drie keer derde.

De Romein Biaggi debuteerde in 1991 op het WK in de 250cc-klasse toen hij aan vier races meedeed. Een jaar later werd hij in zijn eerste volledige seizoen vijfde en in 1994 won hij zijn eerste van vier wereldtitels op rij. In 1998 maakte hij zijn overstap naar de 500cc-klasse.

Na een tweede, vierde en derde plaats in de WK-stand kreeg hij daar vanaf 2001 te maken met Valentino Rossi. Zijn acht jaar jongere landgenoot won vijf titels op rij in de koningsklasse van de motorsport. In 2007 stapte Biaggi over naar het WK Superbike en in 2010 liet hij zich daar voor het eerst tot wereldkampioen kronen. Dit jaar herhaalde hij die prestatie.


Motorcoureur Max Biaggi bergt helm op (Foto: Novum)

Opnieuw klacht tegen advocaat Hiddema

Advocaat Theo Hiddema moet zich opnieuw verdedigen tegen een klacht van een voormalig cliënt van hem. Pascal H. heeft bij de Orde van Advocaten in Maastricht een klacht ingediend tegen Hiddema. Dat meldt het Limburgs Dagblad woensdag.

De strafpleiter ligt als sinds 2009 in de clinch met de man uit Heerlen. Hiddema noemde zijn oud-cliënt, die werd verdacht van verduistering, vervolgens in de media meerdere keren 'addergebroed' en 'onbetrouwbaar sujet'. Hij is vanwege die uitspraken geschorst geweest.

Hiddema zegt dat hij wordt gestalkt door de man, die onlangs aangifte tegen de strafpleiter heeft gedaan van smaad. "Het is zeer hinderlijk." Hij laat woensdag weten van niets te weten over de nieuwe klacht. "Maar ik zal het wel horen."

'Lindsay Lohan slachtoffer vendetta politie'

De politie is uit op de ondergang van Lindsay Lohan. Dat beweert de actrice althans zelf tegenover vrienden, weet entertainmentwebsite TMZ. Lohan verdwijnt mogelijk wederom achter tralies omdat ze tegen agenten loog.

Lohan houdt vol dat ze niet reed toen ze in juni een auto-ongeluk veroorzaakte. Getuigen plaatsen de 26-jarige wel achter het stuur, waarna de politie concludeerde dat Lindsay loog en besloot over te gaan tot een aanklacht. Volgens Lohan, die zowel in Los Angeles als New York in aanraking met justitie kwam, wordt de zaak doorgezet omdat justitie haar kapot wil maken.

Lindsay is als de dood dat ze weer naar een gevangenis moet. De actrice zat eind 2007 voor het eerst vast wegens rijden onder invloed. Na een celstraf van 84 minuten mocht ze echter weer naar huis. Vervolgens hield Lohan zich lange tijd niet aan de voorwaarden van haar proeftijd, waardoor ze nog eens drie keer in de bak belandde en ruim een maand onder huisarrest stond.

Lohan heeft nog steeds te maken met een proeftijd, daaraan zijn echter nauwelijks voorwaarden verbonden. Ze moet zich enkel aan de wet houden. Een rechter waarschuwde Lindsay dat ze meteen achter tralies verdwijnt zodra ze de wet overtreedt. Lohan vreest nu dat ze weer moet brommen omdat ze loog tegen de politie. "Een auto-ongeluk kan mijn hele leven kapotmaken."

Derwig, Van Kooten, Reuten en Schuurmans in Het Diner

Jacob Derwig, Thekla Reuten, Kim van Kooten en Daan Schuurmans hebben de hoofdrollen in Het Diner. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jiskefet-acteur Herman Koch. Dat maakte distributeur Benelux Film Distributors woensdag bekend.

Van Kooten en Derwig zijn in het dagelijks leven een stel, maar zitten in Het Diner tegenover elkaar. Van Kooten en Schuurmans spelen Serge en Babette. Reuten en Derwig spelen het andere echtpaar. "We hebben elkaar tien jaar geleden op een filmset ontmoet", zeggen de echtlieden in een verklaring. "Dit is een familierelatie die we tot nog toe niet uitgediept hadden."

De twee echtparen komen in de film samen in een restaurant, maar mijden het onderwerp waarvoor ze zijn gekomen. Hun twee zonen hebben iets gruwelijks op hun geweten. De opnamen voor Het Diner zijn al begonnen. De film moet in oktober volgend jaar in de bioscopen draaien.

Het Diner van Koch kwam in 2009 uit en betekende de grote doorbraak van Koch als schrijver. Van het boek zijn in Nederland meer dan 650 duizend exemplaren verkocht. de roman komt volgend jaar uit in de Verenigde Staten.

Centralist 112 niet schuldig aan dood man

Het Openbaar Ministerie in Breda kan niet aantonen dat een centralist van de meldkamer in Tilburg schuldig is aan de dood van een 55-jarige man uit Kaatsheuvel omdat hij te laat een ambulance heeft gestuurd. De aangifte van de nabestaanden tegen de centralist is daarom geseponeerd. Een justitiewoordvoerster heeft dat woensdag gemeld.

Het OM begon een strafrechtelijk onderzoek naar het optreden van de hulpdiensten op die fatale dag in juni 2009. Nabestaanden zeggen dat ze een aantal keren tevergeefs met 112 hebben gebeld terwijl er spoedeisende hulp nodig was. De man overleed dezelfde ochtend.

Er werd uitgebreid onderzoek verricht en het OM liet bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut onderzoek doen naar de relatie tussen het overlijden en het (te) laat uitrukken van de hulpdiensten. Vorige week heeft de officier van justitie bepaald dat er geen strafzaak komt tegen de verdachte.

Sylvester Stallone ontkent rol voor Nicolas Cage

Volgens Sylvester Stallone heeft Nicolas Cage toch geen rol in The Expendables 3. De 66-jarige bedenker van de keiharde actiefilms zegt tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline dat het bericht dat gisteren in het nieuws kwam niet waar is.

Stallone heeft in een eerder interview aangegeven Cage graag te casten voor de derde Expendables-film, maar zover is het nog niet. Wie er wel gaan spelen in The Expendables 3 is in het ongewisse. In de eerste twee delen van de film waren actiehelden als Arnold Schwarzenegger, Jason Statham en Sly zelf te zien.

Dominic Cooper wil rol in Need for Speed

Dominic Cooper is van plan een rol in de gameverfilming Need for Speed te spelen. De Britse acteur is in onderhandeling om naast Aaron Paul de hoofdrol te spelen, schrijf het Amerikaanse filmblad Variety. Cooper speelde Howard Stark in Captain America en is verder bekend van films als My Week with Marilyn en The Devil's Double.

Scott Waugh, die vorig jaar de actiefilm Real Steel afleverde, gaat aan de slag met de racefilm. Need for Speed gaat over een coureur, de rol van Paul, die in de bak heeft gezeten voor de dood van een van zijn vrienden. Als hij vrijkomt, wil hij wraak. Cooper speelt een andere oud-coureur die racewagens bouwt.

Het scenario is niet gebaseerd op een van de tientallen delen van Need for Speed. Toch is de verfilming volgens de makers trouw aan de gamereeks, waarvan sinds de eerste game in 1994 140 miljoen spellen zijn verkocht. Volgens uitgever Electronic Arts heeft de reeks in totaal vier miljard dollar opgeleverd.

Het nieuwste spel, Need for Speed: Most Wanted is sinds vorige week verkrijgbaar voor verschillende spelcomputers.

Chasing bullshit

National Geographic. Discovery Channel. Je kunt deze zenders toch minimaal als semiwetenschappelijk typeren. Dat doen ze meestal nog verrekte leuk hoor. Soms worden de simpelste beroepen wel wat te veel opgeleukt tot wereldbaan, maar ondertussen biedt het je toch een leuke inkijk in andere culturen en zie je vaak hele leuke technieken.

Hoe anders bij “Chasing Bigfoot” en “Chasing UFO's”!

Nintendo neemt afscheid van Friend Codes

Nintendo heeft zojuist via een nieuwe Nintendo Direct aangekondigd dat ze afscheid zullen nemen van Friend Codes. Voor Wii U zullen er algemene user accounts komen genaamd Nintendo Network ID. Games en save-files zullen hieraan gekoppeld gaan worden.

Daarnaast is het zo dat games die door Gebruiker 1 aangekocht zijn ook door Gebruiker 2 op hetzelfde systeem te spelen zijn. Voor zover nu bekend is kunnen er maximaal 10 accounts per systeem aangemaakt worden.

Andere zaken die tijdens deze Nintendo Direct aangekondigd zijn:

  • MiiVerse is in elke game te gebruiken, het zit in het OS ingebakken. Andere developers hoeven hier niets extra's voor te programmeren
  • De home-knop op je controller knippert als er chatberichten binnenkomen
  • Het lijkt erop dat er een soort online karaoke-optie aanwezig is in de vorm van JoySound

De gehele Nintendo Direct (Japans), inclusief unboxing, is nu te bekijken:

Notoire boeteweigeraar cel in tijdens pakjesavond

Mensen die nog een celstraf of boete open hebben staan in de politieregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland kunnen sinterklaasavond wel vergeten. Notoire boeteweigeraars die op 4 december nog niet betaald hebben, worden vastgezet. Dat meldt de politie.

De actie maakt deel uit van een grote 'schoonmaakactie' van de regio's, die op 1 januari opgaan in de regionale eenheid Midden Nederland. "Als men het sinterklaasfeest niet wil missen, moeten mensen die een boete open hebben staan, deze toch echt eerst betalen", aldus de politie.

Met meer dan vijftien inzetbare eenheden hoopt de politie alle openstaande zaken op een avond af te handelen. Mensen die geen bezoek van agenten willen, kunnen zich de komende maand op het politiebureau melden.

MechWarrior Online Open Beta toont gigantische robots

De open bèta van MechWarrior Online is al een aantal dagen bezig, maar als je nog niet zeker weet of het iets voor jou is kun je de onderstaande trailer bekijken. Hierin zien we onder andere hoe de opstartsequence van zo'n Mech is van binnenuit.

Wanneer MechWarrior Online uit de bèta is en daadwerkelijk als voorwaardig spel beschouwd kan worden is nog onbekend. Wel is bekend dat het spel free to play zal zijn en op CryENGINE 3 draait.

Vierhouten ploegleider bij Vacansoleil

Aart Vierhouten is vanaf komend seizoen ploegleider bij Vacansoleil. Dat heeft de Nederlandse ploeg woensdag bekendgemaakt. De 42-jarige oud-renner komt over van de Nederlandse wielerunie KNWU. Daar was hij sinds 2010 actief als bondscoach voor de junioren en beloftes.

Vierhouten sloot zijn carrière in 2009 af bij Vacansoleil. Hij reed eerder ook voor Rabobank, Lotto en Skil-Shimano. De knecht won onder meer een etappe in de Ster Elektrotoer en de Profronde van Friesland.

Ploegbaas Daan Luijkx is blij dat Vierhouten terugkeert bij de ploeg. "Aart nam als renner al vaak de leiding en heeft deze kwaliteiten als ploegleider de laatste drie jaar verder kunnen ontwikkelen. Hij kent de cultuur binnen het team."

Sytze van der V. verzon woning in Gelderland

Pedoseksueel Sytze van der V. heeft afgelopen zomer ten onrechte gemeld dat hij een woning in Gelderland had gevonden. Van der V. bracht de valse informatie naar buiten, omdat hij de reacties wilde peilen, zegt hij nu.

"Ik wilde weten wie zich ermee zou bemoeien en waar ik rekening mee moest houden als ik echt een woning zou vinden", zegt Van der V. tegen persbureau Novum. Het nieuws over de woning van Van der V. maakte veel los. Zo verklaarden verschillende Gelderse burgemeesters publiekelijk dat Van der V. niet in hun gemeente kwam wonen. "Daarmee wist ik dat justitie burgemeesters informatie geeft over mijn verblijfplaats."

Van der V., die op campings bivakkeert sinds hij na zijn vrijlating in 2009 uit zijn woonplaats Eindhoven werd geweerd, was later dicht bij een woning in een woongroep voor senioren, in een plaats die hij niet wil noemen. "Dat was in een flat met alleen maar vijftigplussers. Er was geen kind in de hele buurt te vinden en ernaast stond een politiebureau. Het kon niet beter, vanuit de samenleving gezien."

De woning ging niet door. Volgens Van der V. werd de woningstichting via de burgemeester en het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld van zijn komst, waarna de corporatie extra eisen stelde die voor hem onaanvaardbaar waren. Zo wilde de corporatie dat hij alle flatbewoners informeerde over zijn achtergrond, waarna zij allen akkoord moesten gaan met zijn komst. Ook mocht hij niet meer met de media praten.

De 64-jarige Van der V. bestrijdt dat hij zelf het adres in de publiciteit heeft gebracht, zoals staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) deze week antwoordde op Kamervragen. "Dat is aantoonbaar gelogen. Iedereen kan dat nagaan. Ik heb hierover geen media-aandacht gezocht. Zo krankzinnig ben ik niet."

Volgens Van der V. klopt het ook niet dat hij tijdelijke huisvesting heeft, zoals Teeven schrijft. "Ik zwerf nog steeds van de ene camping naar de andere. Ik zit in chaletjes en caravans. Dat kun je op z'n best tijdelijk onderdak noemen. Huisvesting is het niet." Van der V. heeft er weinig vertrouwen in dat hij ooit nog een reguliere woning zal vinden. "Als de reclassering mijn adres blijft doorgeven aan justitie, zal ik steeds worden weggejaagd."

Van der V., die een celstraf heeft uitgezeten wegens ontucht met minderjarige jongens, werkt mee aan toezicht door de reclassering, zegt hij zelf en meldt ook Teeven. Van dat toezicht komt echter weinig terecht zolang hij geen vaste woning heeft, zegt Van der V.

Kampenaar bewerkt hals met slijptol

Een 47-jarige man uit Kampen is dinsdag gewond geraakt toen hij per ongeluk met een slijptol in zijn hals sneed. Dat meldt de politie woensdag.

De man was met een slijptol bezig een stuk metaal door te snijden bij een bedrijf aan de Haatlandhaven. Toen hij controleerde hoe ver hij nog moest, sloeg de tol vast en kon hij hem niet meer houden. De slijptol sloeg daarbij tegen zijn keel en veroorzaakte een diepe snee.

De wond is gehecht op de eerste hulp. De Inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld.

Schoonmaken Fukushima kost 100 miljard

De schoonmaakkosten van het terrein waarop de verwoeste kerncentrale van Fukushima stond, kunnen oplopen tot ongeveer 100 miljard euro. Dat meldde eigenaar Tepco woensdag. Het bedrijf zegt mogelijk meer hulp van de staat nodig te hebben om het kolossale bedrag bijeen te brengen.

In april van dit jaar werden de kosten nog op zo'n 50 miljard euro geraamd. Fukushima werd in maart 2011 verwoest door de grote tsunami die Japan toen trof. Het schoonmaken van het bedrijfsterrein en de gebieden die door de ramp met radioactief materiaal zijn besmet, gaat volgens wetenschappers tientallen jaren duren.

Het nu genoemde bedrag, 10 biljoen yen, is omgerekend zo'n 2 procent van het Japanse bruto binnenlands product.

Fortuna vestigt hoopt op nieuwe hoofdsponsor

Fortuna Sittard verkeert in financieel zwaar weer. Volgens de nieuwe algemeen directeur Martin Masset staat er nog maar 200 euro op de rekening. De Jupiler League-club vreest dan ook voor een faillissement, zeker nu afgelopen jaar 750.000 euro verlies geleden is. "Het is meer liquiditeit, of anders liquidatie."

Toch gloort er volgens Masset na het eerdere fiasco met mogelijke investeerders uit Qatar en Brazilië nog hoop in Sittard. "We zijn bijna rond met een nieuwe hoofdsponsor waar iedere Jupiler League-club jaloers op zou zijn."

Ubisoft noteert ruim 58,1 miljoen euro verlies

Het Franse gamebedrijf Ubisoft heeft in de zes maanden van zijn boekjaar een verlies geleden van 58,1 miljoen euro. Wel heeft het bedrijf met 279 miljoen euro meer omzet gedraaid dan verwacht. De uitgever schrijft de stijging in de omzet toe aan het dansspel Just Dance 4 en het schietspel Ghost Recon Future Soldier.

In de eerste helft van het boekjaar is toegewerkt naar het najaarsoffensief dat in de laatste drie maanden van het jaar plaatsvindt. Ubisoft heeft onder meer de actiegame Assassin's Creed 3, het schietspel Far Cry 3 en diverse spellen voor de Wii U in petto. De uitgever denkt het laatste kwartaal van dit jaar af te sluiten met 740 tot 800 miljoen euro omzet, 23 procent meer dan vorig jaar.

Ubisoft denkt het boekjaar af te sluiten met een winst tussen de zeventig en honderd miljoen euro.

Utrechtse gemeenten sinds dinsdag zonder tv

Ruim twaalfduizend huishoudens in de Utrechtse gemeenten IJsselstein, Doorn en Benschop kunnen sinds dinsdagmiddag geen televisie meer kijken. Oorzaak is een moeilijk op te lossen storing bij kabelmaatschappij Caiway, meldt een woordvoerder van het bedrijf woensdag. Ook de radio via de kabel ligt eruit, de internet- en telefoondiensten werken nog wel.

De storing ontstond rond 14.15 uur door een defect aan een glasvezel. Omdat het gaat om een beschadigde kabel binnen meerdere kabels, is lastig te traceren waar het probleem zich exact bevindt, laat een zegsvrouw weten.

Medewerkers van de kabelmaatschappij hebben het probleem dinsdagavond- en nacht onderzocht, maar dat heeft nog geen oplossing opgeleverd. Wanneer de storing verholpen is, is niet bekend.

Geelzuchtuitbraak op Limburgse school

Op een basisschool in het Limburgse Venray zijn leerlingen besmet geraakt met hepatitis A. De ziekte, ook wel geelzucht genoemd, is bij enkele kinderen vastgesteld, zegt een woordvoerder van de GGD in Limburg.

De gevallen werden enkele weken geleden ontdekt. Naar aanleiding daarvan werd een deel van de leerlingen en leerkrachten gevaccineerd. Vorige week dook de ontsteking echter opnieuw op, waarop werd besloten de hele school te vaccineren.

"Het gaat om kinderen, personeelsleden en stagiaires", aldus de woordvoerder. Om hoeveel mensen het precies gaat, weet hij niet. De school, De Keg, heeft hygiënemaatregelen getroffen om verdere verspreiding te voorkomen.

In Nederland komt het besmettelijke geelzucht vaker voor. Meestal verdwijnt de ziekte, die lijkt op een flinke griep, vanzelf na enkele weken. Behalve koorts en buikklachten kleuren de huid en ogen van zieken geel.

Zestig kilo coke gevonden onder schip in Amsterdam

Duikers van de douane hebben in de haven van Amsterdam een partij van zestig kilo cocaïne gevonden onder een schip. De drugs waren verstopt onder een bulkcarrier afkomstig uit Zuid-Amerika. De partij cocaïne heeft een straatwaarde van drie miljoen euro, meldt de douane woensdag.

De duikers troffen de drugs aan tijdens een controle. Justitie is een onderzoek gestart. De coke is vernietigd.

Fernandes stopt als teambaas bij Caterham

Tony Fernandes zal nog dit jaar stoppen als teambaas bij het Formule 1-team Caterham. Naast de Air Asia-baas zal ook vice-voorzitter Dato Kamarudin Meranun een stap terug doen. Het is nog niet bekend wie nu de leiding bij het Maleisische team op zich zal gaan nemen.

Fernandes sprak met Autosport. "We hebben besloten dat het voor onze raceactiviteiten beter is als iemand anders het stokje van ons overneemt. Wij zijn beter in het zakelijke gedeelte dan in het vinden van een extra tiende. Het was goed dat wij de beginfase hebben geleid en dat we een duidelijke visie hebben kunnen neerzetten. Het team is nu klaar om door te stoten naar het middenveld."

Caterham heeft al een opvolger op het oog voor Fernandes, maar deze naam zal pas later bekend worden gemaakt. "Ik weet wie het zal zijn, maar ik kan nog geen naam noemen. Het enige wat ik zeg, is dat het iemand uit de Formule 1 zal zijn."

Naruto SD Powerful Shippuden waarschijnlijk ook naar Europa

Naruto SD Powerful Shippuden voor 3DS is vandaag opgedoken in een lijst van de Australische leeftijdskeuringdienst. Dit betekent dat de game zeer waarschijnlijk naar Australia en Europa komt. De officiële aankondiging volgt mogelijk ergens de komende weken.

In de tussentijd kun je onderstaande trailer bekijken en een bezoekje brengen aan de officiële Japanse website.

Special: Opening Pathé Amersfoort

Zeg je bioscoop, dan zeg je bijna in een adem 'Pathé'. De keten zit door compleet Nederland heen, met vanaf dinsdag 6 november een nieuw pand in Amersfoort. FOK!film was bij de opening om te zien of de Amersfoorters blij kunnen zijn met het gebouw.

Na een proefperiode van een maand is het dinsdag 6 november eindelijk zo ver: de opening van de Pathé in Amersfoort. Hoewel vanaf Halloween 2012 de bioscoop met de opening van het aangrenzende Eemplein al geopend was voor de kijkers, bleef een echte opening nog uit. Pas een week later werden de deuren officieel geopend voor het publiek: de nieuwe bioscoop is nu echt een feit.

Onduidelijkheid over inzet paragnost in moordzaak

Politieagenten weten niet goed hoe ze om moeten gaan met paragnosten die zich mengen in onopgeloste moordzaken. Ze weten bijvoorbeeld niet of die überhaupt wel ingezet mogen worden. Dat zegt Jasper van der Kemp, assistent-hoogleraar strafrecht en criminologie aan de VU, woensdag in Trouw.

Volgens Van der Kemp is er geen handleiding en komt het gebruik van detectiveparagnosten ook op de politieacademie niet aan de orde. Justitie heeft wel een instructie maar die is volgens Van der Kemp 'ontzettend vaag'. "Eigenlijk zegt die: het mag niet, maar ook wel. Zelfs minister Opstelten kende de instructie niet toen we hem daarnaar vroegen."

Een kwart van de 180 ondervraagde agenten zegt dat er in hun korps gebruik wordt gemaakt van een paragnost. Dat is volgens Van der Kemp niet zonder gevaar. "Als zij met aanwijzingen komen, signalementen bijvoorbeeld, kan iemand ten onrechte worden lastiggevallen door politie of nabestaanden."

Eind augustus dook een paragnost nog op de zaak van de vermiste Tanja Groen. Op zijn aanwijzing werd uit de Maas een fiets en buis gevist die mogelijk iets met haar verdwijning te maken zouden hebben. Dat bleek na politieonderzoek niet het geval.

De zaak lokte toen al diverse reacties op. Zo sprak een rechtspsycholoog van oplichters en valse hoop. De politie wilde zich niet in de zaak mengen zolang er geen duidelijke aanwijzingen waren.

SNS praat met staat over steun

Het door de vastgoedtak geplaagde SNS Reaal praat met het ministerie van Financiën over hernieuwde staatssteun. De bank en verzekeraar zou de vier jaar geleden gegeven kapitaalinjectie willen omzetten in aandelen, zodat de Nederlandse staat voor meer dan een kwart aandeelhouder wordt van SNS. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

SNS Reaal wil dat de staatssteun die nu nog over is, 848 miljoen euro, wordt omgezet in aandelen die 450 miljoen euro minder waard zijn. Ook zou de staat voor de helft moeten afzien van de aflosboete.

Het concern sprak in het kwartaalbericht van dinsdag voor het eerst over de 'conversie van core-tier-1-securities', zoals de omzetting van aandelen heet. Topman Ronald Latenstein zei gisteren tegenover radiozender BNR dat een gedeeltelijke nationalisatie een optie is.

SNS Reaal heeft in het derde kwartaal 99 miljoen euro verlies geleden op Property Finance. Hier werd de nettowinst gedrukt tot 34 miljoen euro. Het doet ook onderzoek naar de oprichting van een losse bank met alleen de vastgoedbezittingen, een zogenaamde 'bad bank'.

Systeemsoftware Wii U nog niet af

Als Wii U eind november in de winkels ligt zijn nog niet alle functies en software beschikbaar. Dat maakte IGN vandaag bekend nadat ze hun reviewexemplaar van Nintendo hadden ontvangen. Onder andere de eShop en MiiVerse komen in een update.

IGN heeft veel vragen van hun bezoekers gekregen over verschillende onderdelen van Wii U en met name over de online-opties zijn veel zaken nog onduidelijk. Het reviewexemplaar dat IGN heeft gekregen heeft echter nog geen eShop, MiiVerse, Wii U Chat en TVii. Deze zaken komen in een update over een paar weken. 

De units die in de winkels komen te liggen zijn ook nog niet compleet en komen ook met een update. Vooralsnog is de update gepland voor de dag van release zodat we geen weken hoeven te wachten, maar het is misschien wel wat slordig van Nintendo. 

CBS: steeds minder respectloos gedrag

Steeds minder mensen hebben last van respectloos gedrag. Vooral winkel- en overheidspersoneel lijkt zich beter te gedragen, meldt woensdag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jongeren worden vaker met respectloos gedrag geconfronteerd dan ouderen, stedelingen vaker dan dorpelingen. Er is sprake van respectloos gedrag als de grenzen van goed fatsoen worden overschreden.

Vorig jaar voelde een kwart van de bevolking van 15 jaar of ouder zich wel eens respectloos behandeld op straat en 15 procent in het openbaar vervoer. Het aantal mensen dat zegt wel eens zonder respect behandeld te worden door personeel van winkels of bedrijven daalde sinds 2008 het sterkst, van 20 naar 16 procent.

Strootman niet met PSV naar Zweden

PSV moet het donderdag in het Europa Leagueduel tegen AIK Solna zonder Kevin Strootman stellen. De middenvelder stapte vanwege rugklachten dinsdag niet op het vliegtuig naar Stockholm, meldt PSV. Ook Mark van Bommel ontbreekt nog altijd bij de Eindhovenaren. De dit weekeinde geblesseerd uitgevallen Jeremain Lens bleef ook achter in Eindhoven.

Memphis Depay zit wel bij de PSV-selectie voor het Europese duel. De 18-jarige aanvaller blesseerde zich vorige week in het bekerduel met EHC/Heuts aan zijn enkel, maar is weer hersteld. In totaal nam trainer Dick Advocaat achttien spelers mee naar Zweden.


Strootman niet met PSV naar Zweden (Foto: Novum)

'Stel wijziging hypotheekstelsel jaar uit'

De nieuwe hypotheekregels moeten pas vanaf 1 januari 2014 worden ingevoerd. Het stelsel, dat volgens het regeerakkoord voor 2013 in moet gaan, heeft ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande huiseigenaren tot gevolg. Dat schrijven het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars aan de Tweede Kamer.

De maatregel benadeelt volgens de twee organisaties toekomstige huizenbezitters ten opzichte van bestaande huizenbezitters. Uit berekeningen zou blijken dat de maandelijkse lasten bij een volledige annuïteitenhypotheek in de eerste maanden achttien procent hoger zijn, wat oploopt tot 65 procent over dertig jaar.

In combinatie met de plannen tot aanscherping van de NHG-normen en een lagere leencapaciteit voor huizenkopers zou dit ervoor zorgen dat de koopwoningmarkt op slot gaat, waarschuwen de organisaties. De hogere maandlasten voor starters zouden bovendien onnodige extra waardedaling van woningen tot gevolg hebben.

Ook zou doorvoering op korte termijn leiden tot uitvoeringsproblemen. Omdat de huizenmarkt met meerdere wetswijzigingen te maken krijgt die deels voor 2013, deels voor 2014 ingaan, zouden consumenten nu niet goed kunnen worden geïnformeerd.

De invoering van de nieuwe hypotheekregels zou volgens de makelaars en verzekeraars eerst in samenhang met andere onderwerpen uit het regeerakkoord bekeken moeten worden, zodat alle maatregelen rondom hypotheken uit het regeerakkoord als samenhangend pakket op 1 januari 2014 kunnen worden ingevoerd.


'Stel wijziging hypotheekstelsel jaar uit' (Foto: Novum)

Kim Kardashian ontkracht huwelijksgeruchten

Kim Kardashian weerlegt de geruchten dat ze op korte termijn trouwt met Kanye West. De realityster laat weten dat het huwelijk met haar ex, basketballer Kris Humphries, een jaar na de breuk nog altijd niet is ontbonden. "Ik ben nog getrouwd."

Het afgelopen jaar met rapper West heeft Kardashian echter goed gedaan en ze is positief over de toekomst. "Ik voel me zelfverzekerder en wijzer na dit jaar", zegt ze tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Het voelt alsof je op weg bent naar een bestemming en weet wat je wilt."

Een goed ingevoerde bron bevestigt het verhaal van Kardashian. "Kim wil zich pas verloven en gaan voor een baby nadat de scheiding rond is. Er zijn gewoon geen trouwplannen. Zij en Kanye nemen hun tijd."

[NBA] Bulls bezorgen Orlando Magic eerste nederlaag

Orlando Magic heeft dinsdag zijn eerste duel in dit NBA-seizoen gewonnen. De basketballers uit Florida gingen met 99-93 onderuit bij Chicago Bulls. De Brit Luol Deng was de grote man bij de thuisploeg met 23 punten en acht rebounds. Chicago heeft nu drie van de vier wedstrijden gewonnen, Orlando won twee keer en verloor een keer.

Oklahoma City Thunder denderde in eigen huis met 108-88 over Toronto Raptors heen. Bij rust was de voorsprong van de thuisploeg al negentien punten. Opvallend was dat Oklahoma City geen echte uitblinker kende. Russell Westbrook maakte negentien punten, maar Serge Ibaka (zeventien punten), Kevin Durant en Kevin Martin (beiden vijftien punten) lieten zich ook gelden.

Denver Nuggets boekte de eerste zege van het seizoen. Net als tegenstander Detroit Pistons hadden de Nuggets hun eerste drie wedstrijden verloren, maar met een 109-97 thuiszege werd die reeks door de ploeg uit Denver doorbroken. Andre Iguodala was de topscorer bij Denver, maar Kenneth Faried de opvallendste. Hij liet een aantal spectaculaire dunks noteren.


Bulls bezorgen Orlando Magic eerste nederlaag (Foto: Novum)

3,5 miljoen keer Assassin's Creed III verkocht

Dat Assassin's Creed een populaire franchise was wisten we al maar met het derde deel wordt het nogmaals bevestigd. De game, die 31 oktober in de winkels verscheen, is inmiddels 3,5 miljoen keer over de toonbank gegaan wereldwijd.

Het succes in de winkels volgt nadat FOK!games de game beloonde met maar liefst een 9! Pheno roemt eigenlijk alle onderdelen van de game: "Assassin’s Creed III bevat een meeslepend verhaal, gevarieerde verhaalmissies en heel veel optionele opdrachten om je te vermaken. Mooie graphics, prachtig geluid en meer heb je eigenlijk niet meer nodig."


Heroes & Generals combineert strategie en schieten

Heroes & Generals wordt een gratis online spel voor webbrowsers waarbij gamers als soldaat of als generaal kunnen spelen. Als soldaat wordt het spel gespeeld als schietspel, als generaal is het een strategiegame. Dat heeft uitgever Square Enix dinsdag bekendgemaakt.

Gamers kunnen zich sinds dinsdag inschrijven om mee te doen aan het testen van de online game. Hoe de uitgever geld denkt te verdienen aan het online spel is nog niet bekend. In soortgelijke spellen, waaronder Battlefield Heroes en Team Fortress 2, worden bijvoorbeeld kledingstukken tegen betaling aangeboden.

Heroes & Generals wordt geproduceerd door de Deense studio Reto Moto. Uitgever Square Enix heeft plannen het spel ook beschikbaar te maken voor tablets en smartphones. Het is niet bekend hoe die versie verschilt van het pc-spel.


Heroes & Generals combineert strategie en schieten 

RTL Nieuws beticht ambtenaren van leugens

De ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken liegen. Dat beweert adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein in een uitzonderlijk fel bericht op zijn weblog. Om 09.30 uur is de behandeling gestart van een kort geding dat RTL Nieuws heeft aangespannen om de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord helder te krijgen.

"Ik ga ze nu bij de enkels afzagen! Zijn ze gvd helemaal gek geworden?", schrijft Klein op de site van RTL Nieuws. Hij beschrijft zijn reactie toen hij hoorde dat het ministerie van Algemene Zaken dinsdag beweerde dat het ministerie van Economische Zaken maandag al is gevraagd om de koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau.

Het ministerie van Algemene Zaken beweert dat dit al is gedaan voor het kort geding werd aangespannen, maar dat is volgens Klein een 'aperte leugen'. Vrijdag had het ministerie van premier Mark Rutte (VVD) nog gezegd dat er geen extra informatie was, en 'voor zover we iets hebben is het openbaar', zo schrijft Klein.

Klein reageerde ziedend toen hij dit hoorde. "Ik ga al die smerige trucs van ze opschrijven, en alles op onze site zetten. Dan weet iedereen wat voor schurkenstreken ze uithalen. Alleen om te voorkomen dat openbaar wordt wat iedereen wil weten: de exacte inkomensgevolgen van het regeerakkoord."

RTL Nieuws eist openbaarmaking van alle koopkrachtcijfers waarover het Centraal Planbureau beschikt. Uit de gegevens moet blijken wat de koopkrachtgevolgen zijn van de kabinetsplannen voor iedere Nederlander, en dan met name van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De Tweede Kamer wil ook meer informatie van het kabinet over de koopkrachtgevolgen. Het kabinet moet daar voor woensdag 12.00 uur mee komen. Als de aangeleverde informatie onvoldoende is, kan de Kamer besluiten om het debat over de regeringsverklaring, dat voor donderdag gepland staat, uit te stellen. De Kamer wil ook dat de koopkrachtgevolgen berekend worden door het instituut voor budgetvoorlichting Nibud.

Uncharted: Fight for Fortune mogelijk onthuld

Een nog niet bevestigde Uncharted game genaamd, Uncharted: Fight for Fortune, is vandaag geplaatst op de Australian Classification Board (ACB). De ACB is een organisatie die zich bezighoudt met de beoordeling van films, games en publicaties. 

De nog onaangekondigde Uncharted: Fight for Fortune laat een paar interessante details zien over de game. Op de ACB-website staat vermeldt dat Uncharted: Fight for Fortune uitkomt als multi-platform en geclassificeerd is met een General Rating.

Bovendien wordt Uncharted: Fight for Fortune ontwikkelt door het gamebedrijf One Loop Games. Op de officiële-site van de ontwikkelaar laten ze weten dat ze bezig zijn met twee geheime projecten. One Loop Games is o.a. bekend van Full Spectrum Warrior en The Saboteur. 

Nu is het afwachten geblazen wanneer Uncharted: Fight for Fortune officieel wordt aangekondigd

Uncharted hanging ice

Oranje zakt op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal is een plaats gezakt op de wereldranglijst van de FIFA. Ondanks zeges tegen Andorra en Roemenië daalde Oranje van positie zes naar zeven. Spanje blijft de nummer een. Duitsland, dat volgende week in de Amsterdam Arena de tegenstander van Nederland is in een oefenduel, blijft tweede. Argentinië lost Portugal af als nummer drie op de lijst.

Achter Portugal is Italië de nummer vijf. De Azzurri wonnen recentelijk van Denemarken en Armenië en pakten daarmee zo veel punten dat ze drie plaatsen stegen. Engeland (van vijf naar zes) en Nederland werden daar de dupe van. Colombia (+1), Rusland (+3) en Kroatië (+1) staan ook in de top tien. Uruguay en Griekenland zakten daar uit weg.

Angry Birds Space is eerste WP8-game

Angry Birds Space zal niet meer voor Windows Phone 7 verschijnen en is doorgeschoven naar Windows Phone 8. De game is nu de eerste game die enkel op een WP8-toestel speelbaar is en zal vandaag beschikbaar komen voor 99 cent.

Angry Birds Space neemt de bekende vogels mee naar de ruimte voor een interplanetair avontuur tegen de Bad Piggies. In onze review was wc-eend razend enthousiast en gaf het vier van de vijf sterren.

'Kwart Nederlanders respectloos behandeld'

Een kwart van de Nederlanders wordt wel eens respectloos behandeld op straat. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal mensen dat respectloos gedrag ervaart is wel licht gedaald ten opzichte van 2008.

Het aandeel mensen dat zonder respect wordt behandeld op straat is het grootst. Verder wordt zo'n zestien procent onfatsoenlijk behandeld door personeel van winkels of bedrijven en vijftien procent van de Nederlanders in het openbaar vervoer. Respectloosheid wordt door het CBS omschreven als een overschrijding van de grenzen van goed fatsoen.

Jongeren hebben vaker met respectloos gedrag te maken dan ouderen. Vorig jaar gaf bijna een op de drie jongeren aan wel eens zonder respect behandeld te worden op straat. Onder 55-plussers is dat een op de zes. Overigens merken jongeren wel verbetering. In de beleving van ouderen is weinig veranderd.

Stadsmensen worden daarnaast vaker respectloos behandeld dan dorpelingen. Vorig jaar ervoer bijna een op de drie stedelingen respectloosheid, tegenover een op de vijf op het platteland.

Overheid licht Australische wielerbond door

De Australische overheid gaat de nationale wielerbond onder de loep nemen. Daarmee wil Australië helpen 'het vertrouwen en geloof' in de sportbond terug te brengen na het dopingschandaal rond Lance Armstrong. In het verlengde daarvan gaven Matthew White en Stephen Hodge ook toe doping gebruikt te hebben. Beiden zijn inmiddels weg bij Cyling Australia.

Sportminister Kate Lundy spreekt in een verklaring van 'serieuze gevolgen voor het Australische wielrennen als gevolg van het explosieve rapport van Usada'. "Het is belangrijk voor Cycling Australia dat we snel reageren om zo het vertrouwen van het Australische publiek in de wielerbond te herstellen."

De onderzoekscommissie richt zich in het bijzonder op de bestuurs- en administratieve praktijken van Cycling Australia, waaronder het werven van personeel. Ook wordt gekeken naar de antidopingmaatregelen die de bond hanteert en de effectiviteit daarvan.

De Boer: "Vooraf teken je hier voor"

Ajax neemt door het 2-2 gelijkspel in het Champions Leagueduel tegen Manchester City een punt mee uit Engeland. Trainer Frank de Boer kijkt tevreden terug op het resultaat, maar zag zoals altijd verbeterpunten.

"Vooraf zou je hier voor tekenen", vertelde De Boer na de wedstrijd aan de NOS. Door vroege doelpunten van Siem de Jong kwam Ajax al snel op een 2-0 voorsprong. Deze werd uiteindelijk uit handen gegeven, waardoor de teleurstelling van het gezicht van De Boer was af te lezen. "Maar ik heb ook het gevoel dat de spelers teleurgesteld zijn. Je had hier natuurlijk een mokerslag aan City kunnen uitdelen."

Toch houdt De Boer er een tevreden gevoel aan over. "Ja, iedereen heeft hard gewerkt. Kijk, je geeft dan wel een voorsprong uit handen, maar zij kunnen nog spelers brengen als Mario Balotelli en Edin Dzeko. Zij hebben dus spelers die zo maar even het verschil kunnen maken."

Ajax kwam op 2-0 vanuit twee corners. "Ik vond dat we voor die 2-0 niet eens goed speelden. Daarna hebben we het wel goed opgepakt. Toen konden we wel ineens de vrije man vinden. Toen konden we wel de driehoekjes maken. We hadden in onze goede fase eigenlijk de derde goal moeten maken. We hadden kansen op meer. Maar er werd te vaak de verkeerde keuze gemaakt. Maar goed, je kan niet alles hebben."

"We krijgen nu Borussia Dortmund. Dat is in mijn ogen een van de beste ploegen uit Europa. Maar we spelen thuis en we moeten zorgen dat we het publiek erachter krijgen. Vandaag waren er ook weer veel supporters bij om ons te ondersteuenen. Er kan nog van alles gebeuren. Dit zijn de wedstrijden waar je sterker van wordt."

Verdachte steekpartij in school voor rechter

De 42-jarige Jeffrey Carel K. moet woensdag tijdens een zogeheten pro-formazitting voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen voor het doodsteken van een 30-jarige vrouw in de Rotterdamse basisschool Augustinus eind juni. Daarbij raakte zijn 29-jarige ex-vriendin gewond.

Justitie beschouwt de dood van de 30-jarige vrouw als moord of doodslag en van poging tot moord op zijn ex-vriendin. De steekpartij volgde op een ruzie tussen de verdachte en zijn ex. De 30-jarige vrouw kwam tussenbeide en moest dat met de dood bekopen.

Na de fatale steekpartij vluchtte de man naar België. Half juli werd hij in Antwerpen aangehouden. Eind juli is de man overgedragen aan Nederland.

ING schrapt 2350 banen

ING schrapt 1350 banen bij verzekeraar Nationale-Nederlanden en bij het onderdeel Commercial Banking verdwijnen 1000 arbeidsplaatsen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

ING wil met de ingreep bij Nationale-Nederlanden een kostenbesparing van 200 miljoen euro halen vanaf 2014. Bij Commercial Banking moeten de kosten in 2015 met 260 miljoen euro zijn verlaagd.

"Het is pijnlijk om vandaag zulke maatregelen te moeten aankondigen", zei topman Jan Hommen. Hij zei dat de ingrepen echter noodzakelijk zijn om het bedrijf op de langere termijn sterker te maken.

De bank- en verzekeringsactiviteiten van ING moeten in de toekomst worden gesplitst. In het kader van die operatie en de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten is het volgens Hommen van belang dat de "wendbaardheid" van beide takken wordt vergroot.

ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 609 miljoen euro, ruim 1 miljard minder dan een jaar eerder. Het onderliggende nettoresultaat daalde met ruim een derde tot 719 miljoen euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen lag ruim een vijfde lager dan vorig jaar op 1,065 miljard euro.

Het bank- en verzekeringsconcern slaagde er in het derde kwartaal in de kernkapitaalratio (core tier 1) op te voeren tot 12,1 procent. Het speelde onder meer nieuw kapitaal vrij door de verkoop van buitenlandse onderdelen.

ING schrapt 2350 banen
ING schrapt 2350 banen (Foto: ANP)

[Live] Barack Obama herkozen

Mensen zijn woensdag opgestaan in een wereld waar het meest invloedrijke land ook de komende vier jaar geleid gaat worden door de democraat Barack Obama.

Na een spannende verkiezingsnacht zijn alle 'swing states' voor Obama gevallen, waarmee zijn overwinning massaal te noemen is.

Header Verkiezingen

Op FOK! houden we je ook de komende uren van alle ontwikkelingen op de hoogte. Lees hier op de Frontpage het laatste nieuws en babbel mee in het presidentsverkiezingen-topic op het forum.

De afgelopen dagen is de campagne tot een climax gekomen. Nadat deze een paar dagen stil heeft gelegen door orkaan Sandy zijn beide campagneteams weer op volle kracht bezig met gisteren de laatste campagnedag.

Staring Contest


Live statistieken
Google heeft een kaartje met daarop actuele statistieken van Associated Press gepubliceerd. Bekijk de kaart van de V.S. hier.

Update 6-11-2012, 21.30 uur:
Naast talloze Amerikanen hebben de presidentskandidaten zelf uiteraard ook gestemd. Mitt Romney deed dit in Belmont, in Massachusetts de staat waarvan hij gouverneur was. Zijn rivaal Barack Obama maakte al weken geleden gebruik van de mogelijkheid om vervroegd te stemmen. Hij hoopte zo het goede voorbeeld te geven aan zijn aanhang: vervroegd stemmen werkt in het voordeel van de Democraten, die op verkiezingsdag doorgaans minder trouw opkomen dan de Republikeinen.

Romney besloot op het laatste moment ook op de dag van de verkiezingen nog campagne te gaan voeren. Na zijn stop op het stembureau van Belmont doet hij dinsdag Cleveland in Ohio en Pittsburgh in Pennsylvania aan. Ohio is de felstbevochten swing state (kantelstaat) tijdens deze verkiezingen, in doorgaans Democratisch Pennsylvania mikt Romney op een verrassing.

De Republikeinse presidentskandidaat hield in Belmont tegenover nieuwsgierige verslaggevers vast aan het stemgeheim, maar gaf wel een aanwijzing over de kandidaat van zijn voorkeur. Op wie hij en zijn vrouw Ann hadden gestemd? "Dat weten jullie wel", zei Romney tegen de verzamelde pers.

Rond middernacht, Nederlandse tijd sluiten in de Verenigde Staten de stembussen en kort daarna zullen de eerste uitslagen worden verwacht. FOK! Blijft de hele nacht updates plaatsen.

Update 22.30 uur:
De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag winsten. Vooral defensie- en energiefondsen gingen omhoog, waardoor analisten constateerden dat beleggers rekenden op een verrassingsoverwinning van de Republikeinse kandiaat Mitt Romney. Handelaren keken in ieder geval uit naar het einde van de verkiezingscampagne en hoopten op een duidelijke uitslag. "Iedereen denkt van 'hee nu krijgen we eindelijk een uitslag'. De onzekerheid is er nog, maar het einde is in zicht", aldus een Amerikaanse marktvorser. In hoeverre deze voorspelling uit gaat komen zal komende nacht uiteraard duidelijk worden.

Update 23.30 uur: 
In Pennsylvania heeft een kiezer een stemmachine gevonden die zélf wel een kandidaat uitkoos:

 

Update 7-11-2012, 00.00 uur:
Middernacht in Nederland, en in de Verenigde Staten beginnen de stembussen van oost- naar westkust gestaag te sluiten. De eerste exit-polls verwachten we ieder moment. In New York City is de uitslag te volgen aan de kleuren van het Empire State Building. Als het rood kleurt is Romney aan de winnende hand, kleurt het gebouw blauw, dan is Obama aan de winnende hand. CNN geeft de resultaten door aan Philips, de nieuwe eigenaar van het lichtsysteem.

Update 01.05 uur:
De eerste uitslagen zijn binnen! In de staat Vermont heeft Barack Obama met een meerderheid van de stemmen gewonnen waardoor de eerste 3 kiesmannen voor de Democraten zijn. Inmiddels is ook bekend hoe men er in Kentucky over denkt: Mitt Romney heeft daar 10 beschikbare kiesmannen voor zich gewonnen.

Mitt Romney laat desk zwevenMitt Romney probeert desk te laten zweven

Update 01.32 uur:
In Ohio zijn zojuist de stembureau's gesloten. Dit betekent dat binnen niet al te lange tijd de resultaten voor een van de belangrijkste 'swing states' voorbij gaan komen. 

Update 01.55 uur:
Uit eerste prognoses uit cruciale staten als Florida, Ohio en Virginia  blijkt dat het een nek-aan-nekrace tussen Obama en Romney aan het worden is.

Update 02.20 uur:
In de staat Florida staan de kiezers nog in de rij, terwijl de stembussen daar inmiddels gesloten zijn. 

Op dit moment staat Obama lichtelijk voor op Romney, maar dat kan uiteraard nog veranderen.

Google heeft overigens zoals gebruikelijk een kaartje met daarop actuele statistieken van Associated Press gepubliceerd. Bekijk de kaart van de VS hier

Update 03.35 uur:
Op dit moment heeft Barack Obama in elf staten gewonnen, met name in het noordoosten van het land. Mitt Romney heeft vijftien, overwegend conservatieve, staten aan zijn kant.

Obama staat op 158 kiesmannen, Romney op 153. Om de verkiezingen te winnen zijn 270 kiesmannen nodig.
Obama won in onder andere de staten Illinois, Connecticut, Maine, District of Columbia, Delaware, Rhode Island, Maryland, Massachusetts, Vermont, New York en Michigan.

Romney won in onder andere Kentucky, West Virginia, South Carolina, Indiana, Oklahoma, Georgia, Tennessee, Alabama, Nebraska, Wyoming, Kansas, Louisiana, South Dakota, North Dakota en Texas.

De uitslagen van Iowa en Nevada worden binnen vrij snel verwacht.

Update 03:55 uur: 
Volgens de doorgaans als subjectief en pro-republikeins geziene nieuwszender FOX News heeft Obama in Wisconsin gewonnen. Dit is een van de 'swing states' en levert 10 kiesmannen op. Het begint inmiddels echt spannend te worden, want de kansen voor Romney worden langzaam kleiner. De republikein kan alléén nog winnen als hij de staten Ohio, Virginia, Florida en Colorado voor zich wint.

Update 04.15 uur: 
Huidige schatting van CNN: Obama wint in Utah, New Hampshire. Daarmee lijkt het er meer en meer op dat Obama nog 4 jaar in het ronde kantoortje in Washington mag blijven zitten.


Obama voert "Jedi Mind Trick" uit.
Wij vermoeden na het zien van deze foto dat Barack Obama
zijn overwinning aan Jedi Mind Tricks te danken heeft.

Update 04.45 uur:
Op dit moment neigen de staten Colorado, Ohio en Florida naar Obama, en alleen in Virginia heeft Romney een lichte voorsprong. Zoals aangegeven: Als Obama ook maar één van deze staten voor zicht weet te winnen is het voor Romney over.

Leuk weetje: In de swingstates hebben de kandidaten samen 710 miljoen dollar uitgegeven aan campagnes. In Ohio alleen al is daarvan 146 miljoen gespendeerd, omdat dit een van de belangrijkste staten is.

Update 05.14 uur:
Barack Obama heeft de presidentsverkiezingen gewonnen en zal daarom worden herkozen als president van de Verenigde Staten.

Update 05:25 uur:
Barack Obama is  op dit moment onderweg naar de locatie waar hij vermoedelijk zijn overwinningsspeech gaat houden. Inmiddels heeft hij zijn winst ook al getwitterd:


Barack moet gedacht hebben: "Not Bad!"
Barack moet gedacht hebben: "Not Bad!" 


Update 05.38 uur:
De bezoekers van FOK! zijn blij met de overwinning van Obama. In het topic in POL vliegen de *O*'jes je om de oren. Bij een poll op de Frontpage heeft meer dan 92% op de zittende president gestemd, en ook op het forum is de tendens dat men toch tevreden is met de winst van Obama. Een willekeurige Tong80 reageerde: "Werelds."

Update 06.25 uur: 
Op dit moment is het wachten op de overwinningsspeech die president Barack Obama gaat geven in McCormick Place in Chicago. Deze zal vermoedelijk het komende uur plaatsvinden. Het is traditie dat de verliezer telefonisch contact op neemt met de winnaar om deze te feliciteren. Dit zal pas gebeuren als de uitkomst écht zeker is. Dit is het sinds ongeveer 06.00 uur, toen de laatste swing states ook aan Obama werden gewezen.

Update 06.55 uur:
Het hierboven benoemde telefonische contact tussen Romney en Obama heeft zojuist plaatsgevonden. Romney begint op dit moment aan een verklaring.

Update 07.04 uur: 
Verliezer Mitt Romney heeft zojuist een toespraak gegeven. Hier volgt een vrije vertaling:

"Beste Amerikanen,

Ik heb Barack zojuist gebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning. Ik wens hem en zijn familie veel succes toe. Dit is een tijd van uitdagingen en ik bid op dat de president deze natie daar succesvol doorheen laat.

Ik wil Paul Ryan bedanken voor zijn inzet in de campagne. Naast mijn vrouw was hij de beste keuze die ik ooit maakte. Ik vertrouwde op zijn principes en harde werk. Ook wil ik mijn vrouw bedanken. Ze zou een fantastische first lady geweest zijn. Dat is ze namelijk altijd al voor mij en mijn familie geweest. Ook wil ik mijn zoons en hun aanhang bedanken. Ik wil Matt Rhodes en het campagneteam bednken. Ze hebben een enorme inzet gegegven aan het land waar ik van hou. Ook wil ik jullie allemaal, alle vrijwilligers en donateuren en sponsors bedanken. Ik kan niet bevatten hoeveel werk jullie de afgelopen jaren gedaan.

Dit is een kritiek moment. We kunnen ons op dit moment geen politieke heisa veroorloven. We moeten deze situatie het hoofd bieden. We kijken daarbij naar onze docenten om het leren terug te brengen. We kijken naar onze geestelijk leiders moeten onze principes waarborgen. En, we kijken naar onze ouders en mensen die banen creëeren


We willen dat alle politici, onafhankelijk van hun partijen, het beste doen voor Amerika. Ik geloof in Amerika, ik geloof in de mensen van amerika. Ik wilde president worden omdat ik me zorgen maakte over Amerika. Paul en ik hebben alles gegeven voor de campagne, en ik zou willen dat ik jullie wensen waar kon maken. De natie koos echter een andere leider.

Bedankt. God zij met Amerika."


Update 07.08 uur:
We verwachten dat Barack Obama ieder moment een toespraak kan houden.

Update 07.35 uur:
Barack Obama gaat nu een toespraak houden.

Update 07.36 uur:
Premier Mark Rutte (VVD) heeft Barack Obama vandaag gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. Hij zegt zich in een reactie te verheugen om de uitstekende samenwerking met Obama voort te zetten.

"Felicitaties aan president Barack Obama met zijn herverkiezing na een bijzonder spannende race", laat Rutte vanuit Istanbul weten. "Nederland verheugt zich erop om de uitstekende samenwerking met de Obama-administratie op tal van terreinen de komende vier jaar voort te zetten."

Rutte doelt onder meer op de goede handels- en investeringsrelatie tussen de VS en Nederland. "Wij willen dat die in de toekomst verder groeit. Nederland zal zich daarom inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie." Rutte wil daarnaast actief uitvoering geven aan de uitkomsten van de Chicago-top.

Update 08.34 uur:
Dit is het voorlopige einde van dit liveblog. Als er nog bijzondere berichten naar buiten komen omtrent de stemmen en het tellen daarvan, dan gaan we verder. Uiteraard kun je op FOK! de komende dagen wel nog een hoop berichtgeving omtrent de verkiezingen verwachten.

Update 08.35 uur:
Barack Obama heeft eerder vanochtend een toespraak gehouden. Hier volgt een vrije vertaling hiervan:

"Bedankt! Bedankt! Hartelijk bedankt!

Vanavond is het meer dan 200 jaar nadat een oud-kolonie het recht op verkiezingen kreeg. De taak om onze unie te perfectioneren gaat verder. Het gaat verder dankzij jou! Het gaat verder dankzij omdat jullie de moed boven oorlog en depressie lieten zegevieren.
Wij zijn een amerikaanse familie. We klimmen of vallen als één volk. Vanavond denken we terug aan dat onze weg moeilijk was. Onze reis was lang, we hebben onszelf teruggevochten, en we weten van binnen dat de Verenigde Staten haar hoogtepunt nog voor zich heeft liggen.

Ik wil iedere amerikaan die aan deze verkiezing heeft meegedaan bedanken. Of je nou de eerste keer stemde, of heel lang in de rij hebt gestaan. (iets waar we 'by the way' eens wat aan moeten gaan doen!) Of je nu de huizen bent afgegaan, of de telefoon hebt opgepakt. Of je nou eenOobama- of Romneybord omhad. Je hebt er voor gezorgd dat je stem gehoord werdt, en je hebt een verschil gemaakt.

Ik heb zojuist gesproken met Mitt Romney en hem gefeliciteerd met een lange en zware campagne. We hebben hard gevochten, omdat we geven om de toekomst van het land. Ook Romney heeft daar voor gevochten. Dat eren we, en daar applaudiseren we voor. In de komende weken hoop ik met Romney te praten om samen te werken om het land verder te helpen.

Ik wil vriend en partner van de afgelopen jaren Joe Biden bedanken. Ook zou ik niet zijn wie ik vandaag ben, zonder de vrouw die 20 jaar geleden met mij wilde trouwen. Laat me dit publiekelijk zeggen. Ik heb nooit meer van je gehouden dan vandaag. ik ben nooit trotser geweest dan vandaag. Trots, dat de rest van amerika ook verliefd op je werdt als onze first lady. Sasha, Malia, jullie groeien voor onze ogen op tot slimme en mooie vrouwen, net als jullie moeder. Ik ben heel trots op jullie, maar we houden het voorlopig wel bij één hond.

Bedankt, aan het beste campagneteam in de geschiedenis van de politiek, of eigenlijk het beste team uit de geschiedenis. Sommigen van jullie waren nieuw, sommigen waren al aan mijn zijde sinds het begin van de campagne. Jullie zijn allemaal familie, los van wat je doet of gaat doen.

Bedankt voor het geloven tot dat we tot iedere hoogte kunnen stijgen, en ieder obstakel kunnen overwinnen.
Jullie hebben me deze rit doorgeholpen, en daar zal ik jullie altijd dankbaar voor zijn. Ook voor al het het ontzettende werk dat jullie daar in stopten.

Democratie kan groot, complex en moeilijk zijn in zo'n groot land. We hebben onze eigen meningen en overtuigingen. In moeilijke tijden lopen zowel passie en controversie bij grote beslissingen hoog op. Dat gaat niet snel veranderen, en dat willen we ook niet. Het is namelijk een bewijs van onze vrijheid. We moeten nooit vergeten dat mensen in sommige landen moeten strijden om uberhaubt te mogen discussiëren over zaken die er toe doen. Mensen die hun stem willen laten horen zoals wij dat deden. Ondanks alle verschillen, delen de meesten van ons de hoop voor de Amerikaanse toekomst.

We willen voor onze kinderen de beste scholen met de beste leraren. We willen een erfenis achteraten. Met ontdekkingen en technologie. Dat willen we volhouden. We willen dat onze kinderen in een Amerika zonder schulden kunnen leven. We willen dat het Amerika van de toekomst niet bedreigd worden door een opwarmende planeet en diens gevolgen. We willen een land doorgeven met resprect en aanzien vanuit de rest van de wereld. Een land verdedigd door het beste leger dat de wereld ooit kende.

We leven in een land dat na een decennium van oorlog doorgaat met het stichten van vrede, en het opbouwen van een wereld waarin iedereen in vrijheid kan leven. We geloven in een passioneel en tolerant Amerika. Open voor dromen van een Immigrantendochter, open voor de jonge knul uit Chicago, dat een leven kent voorbij de hoek van de straat. Open voor het kind van een meubelmaker dat dokter wilt worden. Of ondernemer. Of diplomaat, of misschien zelfs president!

Dat is de toekomst die we zien, de visie die we delen. Dat is waar we heen moeten. Vooruit. We zullen het soms oneens zijn soms over hoe we daar komen. Zo is het al 2 eeuwen. Vooruitgang komt met horten en stoten. Dat is geen soepel proces. Maar, we hebben dezelfde dromen. En dat zegt niet dat onze problemen meteen ogelost kunnen worden. We moeten ons best doen om dat te krijgen, en we moeten beginnen met het zien van het gezamelijke doel.

Onze economie herstelt. Een decennium van oorlog loopt ten einde.
Een lange campagne is nu voorbij. Of ik jouw stem nou kreeg of niet, ik heb naar je geluisterd, ik heb van je geleerd. Jij hebt een betere president van me gemaakt. Met jouw verhalen en jouw strijd kom ik terug.Terug in het witte huis, geinspireerder dan ooit om aan de toekomst te werken. Vanavond hebben jullie voor actie gestemd, en niet voor de politiek zoals je die gewend bent. Je koos ons opdat we ons op jouw baan storten, en niet op die van onszelf. De komende maanden werk ik samen met alle partijen om de schuld te verminderen de belanstingen te hervormen. Ook wil ik de immigratieproblemen oplossen, en wil ik dat we niet langer afhankelijk zijn van olieimport.

Dat betekent niet dat jullie klaar zijn. De rol van de burger eindigt niet met de verkiezingen. Amerika draait niet om wat er voor ons gedaan kan worden. Amerika draait om wat er dóór ons gedaan kan worden. Dat is frustrerend, hard en zwaar werk. Maar het is het principe waarop we gesticht zijn. Dit land heeft meer rijkdom dan welk land dan ooit. Maar dat is niet wat ons sterk maakt. We hebben het sterkste leger ter wereld. Maar dat is niet wat ons sterk maakt. Onze cultuur en onze universiteiten zijn ook niet wat ons sterk maakt.

Wat ons bijzonder maakt is de band die we samen hebben. Wat ons bijzonder maakt is de vrijheid, waar zoveel amerikanen voor vochten en stierven. Dat maakt amerika groot. Vanavond, ondanks alle ellende die we hebben gehad, ondanks alle frustratie in Washington, heb ik nog nooit zoveel hoop gehad voor de toekomst. Voor amerika. Ik vraag jullie om me daarin te steunen.

Ik heb het niet over blind optimisme, de hoop die de moeilijkheden niet onder ogen ziet. Ik heb het niet over idealisme dat ons aan de kant laat afwachten, of ons laat stoppen met vechten. Hoop is juist dát koppige element dat ons helpt. Zolang wij er maar voor willen werken. Zolang wij er maar voor willen vechten.

Ik geloof dat we Amerika verder kunnen bouwen op vooruitgang voor nieuwe banen en sociale zekerheid. We kunnen de beloftes van onze stichters waarmaken. Als je maar hard werkt, maakt het niet uit waar je vandaan komt. Hoe je eruit ziet. Zwart, wit, geel of rood. Rijk, Arm, Homo, Hetero. Je kunt het maken in Amerika. Als je het maar wilt proberen, en als je er maar hard voor wilt werken.

Ik geloof dat we dit samen kunnen bereiken. We zijn niet zo verdeeld als onze politiek suggesteert. We zijn meer dan de optelsom van onze belangen. Wij zijn de verenigde staten van amerika. Samen met jullie hulp en met Gods genade bouwen we verder aan Amerika.

We leven in het geweldigste land ter wereld.

Dank je, Amerika. God zij met jullie.

God zij met Amerika."


 

Wiet legaal in Colorado en Washington

De bevolking van de Amerikaanse staten Washington en Colorado heeft dinsdag voor de legalisering van marihuana gestemd. Het zijn de eerste staten in de Verenigde Staten waar de kweek, verkoop en het bezit van marihuana nu legaal is. Hierdoor zijn de staten nu liberaler dan Nederland.

Washington zal gaan werken met door de staat goedgekeurde kwekers, verwerkers en winkels waar de wiet wordt verkocht. Volwassenen vanaf 21 jaar kunnen vanaf nu maximaal ruim 28 gram wiet kopen.

Het legaliseren van marihuana maakt het beleid veel vrijers dan in bijvoorbeeld Nederland. Strikt genomen is de teelt van wiet in Nederland verboden en wordt met betrekking tot bezit en verkoop een gedoogbeleid gevoerd. Hiermee streven de Amerikaanse staten het ooit zo liberale Nederland ruimschoots voorbij.

De legalisering van marihuana kan een interessante situatie opleveren. Volgens de federale wetten blijft de kweek en het gebruik van wiet namelijk verboden.


Washington legaliseert marihuana (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Bewolkt weer

Goedemorgen! Het lijkt vandaag weer een behoorlijk sombere dag te gaan worden. Het is overwegend bewolkt en in de ochtend valt er hier en daar nog wat regen of motregen. In de loop van de middag trekt de neerslag naar het zuidoosten weg en wordt het overwegend droog. Ik denk echter niet dat we daarna nog veel zon te zien gaan krijgen.

Pas aan het einde van de dag zijn er in het westen van het land een paar opklaringen mogelijk, maar elders in het land lijkt het vandaag een zwaar bewolkte dag te zullen blijven. Wel neemt de westelijke wind in vergelijking met gisteren iets in kracht af en is over het algemeen matig tot vrij krachtig. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 11 graden. Helaas lijkt het erop dat we de zon ook de rest van de week maar weinig zullen gaan zien. Het blijft meestal grijs buiten en ook de kans op regen is iedere dag wel aanwezig. De temperatuur ligt ook de rest van de week rond de 10 of 11 graden.

Na een zomer met  grote droogte en bosbranden is het op Madeira inmiddels ook erg hard gaan regenen en ook in Noord-Frankrijk heeft het de laatste dagen flink geregend. In Scandinavië zijn de nachten inmiddels bitterkoud geworden en op veel plaatsen ligt er ook al een mooi sneeuwtapijt.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

herfstvakantieEen mooi plaatje uit Frankrijk genomen tijdens een wandeling.

Welke stad móet ik hebben bezocht?

Ik wil heel graag, samen met mijn partner, nog heel veel stedentrips willen maken. Voor niet al te veel geld. Het hoeft geen chique hotel te zijn, als het maar netjes is en het personeel een beetje vriendelijk. Waar ben jij allemaal al geweest? Waarom was dat voor jou een onvergetelijke ervaring? Wat zou je ons aanraden? Welke stad móeten we hebben gezien en waarom? Ik kijk nu al uit naar al de tips die jullie hebben voor mij! 

Wielerbond KNWU start antidopingcommissie

De Nederlandse wielrenunie KNWU stelt een antidopingcommissie in. Dat maakte de bond dinsdagavond bekend. De KNWU wil met het onderzoek het dopinggebruik in de Nederlandse wielersport in kaart brengen. De commissie zal nog deze maand geïnstalleerd worden en wil uiterlijk in juni haar bevindingen presenteren.

De commissie verricht haar onderzoek binnen de kaders van de Wereld Anti Doping Code. Een belangrijk uitgangspunt is dat renners en begeleiders die meewerken aan het onderzoek eventueel op strafvermindering kunnen rekenen.

Aanleiding voor de KNWU om de antidopingcommissie op te richten is het vernietigende Usada-rapport over Lance Armstrong en het daaruit voortkomende besluit van de Rabobank om te stoppen als wielersponsor. Volgens de bond was dopinggebruik in het verleden 'de gangbare cultuur'.

De kernvraag van de KNWU is in 'hoeverre anno 2012 vastgesteld kan worden dat er geen sprake meer kan zijn van systematisch dopinggebruik in een cultuur die dat tolereert, daartoe verleidt of misschien zelfs aanmoedigt'.

[WTF] Ferrer begint met zege op Del Potro

David Ferrer heeft zijn zege op het masterstoernooi in Parijs een goed vervolg gegeven op de ATP World Tour Finals. De Spanjaard (4) won dinsdag in Londen zijn eerste groepsduel van het officieuze wereldkampioenschap van Juan Martin Del Potro (6). De mondiale nummer vijf had daar wel drie sets voor nodig: 6-3, 3-6 en 6-4.

Eerder dinsdag won Roger Federer (2) het andere duel van groep B eenvoudig van Janko Tipsarevic (8). Federer won de laatste twee edities van de Tour Finals.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.