Amerikaanse 8 jaar vast door fout met vingerafdruk

Een Amerikaanse vrouw die acht jaar in de cel heeft gezeten voor betrokkenheid bij de moord op een 94-jarige blinde vrouw is vrijdag vrijgelaten. Een vingerafdruk die op een potje pillen werd gevonden blijkt niet van haar te zijn, melden televisiezenders.

De 53-jarige Lane Canen heeft altijd volgehouden dat ze niets te maken heeft met de moord op Helen Sailor in 2002. Bij haar proces werd ze ervan beschuldigd samen te hebben gewerkt met Andrew Royer, die de vrouw zou hebben gewurgd. Canen kreeg in 2005 net als Royer 55 jaar cel opgelegd.

Ze ging in hoger beroep. Eerder dit jaar ontdekte een vingerafdrukdeskundige dat een rechercheur een vingerafdruk op een potje pillen in het appartement van het slachtoffer onterecht aan Canen heeft toegeschreven. De rechercheur heeft de fout inmiddels toegegeven. Hij is gestraft, maar werkt nog op dezelfde afdeling.

Aanklager Curtis Hill concludeert nu dat de afdruk het belangrijkste bewijsstuk was en dat de betrokkenheid van Canen zonder die afdruk niet kan worden bewezen. "Ik kan simpelweg niet met een goed geweten blijven beweren dat we genoeg bewijs hebben voor een veroordeling", zei ze.

De betrokkenheid van Canen kan volgens haar alleen worden bewezen als rechercheurs ander bewijs tegen haar vinden. Toen werd gevraagd of ze gelooft dat Canen onschuldig is, antwoordde Hill dat ze niet kan bewijzen dat Canen bij de moord betrokken was.

Na haar vrijlating zei Canen vrijdag dat ze sinds haar arrestatie in 2004 haar nu 10-jarige kleinzoon niet meer heeft gezien, net als haar dochter en andere familieleden. Terug in de buitenwereld ruiken zelfs uitlaatgassen volgens haar goed.

Ze herhaalde voor de televisiezender WSBT-TV dat ze niets met de moord te maken heeft. "Het doet me pijn dat mensen geloven dat ik een 94-jarige blinde vrouw wat aan zou doen."