FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 november 2012

[CL] Uitslagen Groep E t/m H (20/11/2012)

Vanavond werkten de ploegen uit de Groepen E tot en met H hun vijfde groepswedstrijden af. Hieronder vind je de uitslagen, standen en het programma voor over twee weken.

Groep E

Juventus (Ita) - Chelsea (Eng) 3-0
38' Quagliarella 1-0
61' Vidal 2-0
90+1' Giovinco 3-0

FC Nordsjaelland (Den) - Shakhtar Donetsk (Oek) 2-5
24' Nordstrand 1-0
26' Luiz Adriano 1-1
29' Lorentzen 2-1
44' Willian 2-2
50' Willian 2-3
53' Luiz Adriano 2-4
81' Luiz Adriano 2-5

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Shakhtar Donetsk* 5 3 1 1 10 12-7
2 Juventus 5 2 3 0 9 11-4
3 Chelsea 5 2 1 2 7 10-9
4 Nordsjaelland 5 0 1 4 1 3-16


Programma 5 december
Chelsea (Eng) - FC Nordsjaelland (Den)
Shakhtar Donetsk (Oek) - Juventus (Ita)


Groep F

BATE Borisov (WRu) - Lille OSC (Fra) 0-2
14' Sidibe 0-1
31' Bruno 0-2
74' Sidibe (2xGeel) Lille

Valencia (Spa) - Bayern München (Dui) 1-1
34' Barragán (Valencia)
77' Feghouli 1-0
82' Müller 1-1

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Bayern München* 5 3 1 1 10 11-6
2 Valencia* 5 3 1 1 10 11-5
3 BATE Borisov 5 2 0 3 6 8-11
4 Lille 5 1 0 4 3 4-12


Programma 5 december
Lille OSC (Fra) - Valencia (Spa)
Bayern München (Dui) - BATE Borisov (WRu)


Groep G

Spartak Moskou (Rus) - FC Barcelona (Spa) 0-3
16' Alves 0-1
27' Messi 0-2
39' Messi 0-3

Benfica (Por) - Celtic (Sch) 2-1
7' John 1-0
32' Samaras 1-1
71' Garay 2-1

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Barcelona* 5 4 0 1 12 11-5
2 Benfica 5 2 1 2 7 5-5
3 Celtic 5 2 1 2 7 7-7
4 Spartak Moskou 5 1 0 4 3 6-12


Programma 5 december
FC Barcelona (Spa) - Benfica (Por)
Celtic (Sch) - Spartak Moskou (Rus)


Groep H

Galatasaray (Tur) - Manchester United (Eng) 1-0
53' B. Yilmaz 1-0

CFR 1907 Cluj (Roe) - Sporting Braga (Por) 3-1
7' Pedro 1-0
15' Pedro 2-0
17' Alan 2-1
33' Pedro 3-1
45+1' Douglas (Braga)

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Manchester United* 5 4 0 1 12 9-5
2 Galatasaray 5 2 1 2 7 5-5
3 CFR 1907 Cluj 5 2 1 2 7 8-7
4 Sporting Braga 5 1 0 4 3 6-11


Programma 5 december
Manchester United (Eng) - CFR 1907 Cluj (Roe)
Sporting Braga (Por) - Galatasaray (Tur)

* door naar achtste finales

Franse joden betogen voor offensief Israël

Zo'n tweeduizend Franse joden hebben dinsdag meegedaan aan een betoging in Parijs om hun steun aan het Israëlische offensief in Gaza te betuigen. Joel Mergui, de president van het Israëlitische Consistorie van Frankrijk, vergeleek 'de terorristen die willen moorden in Israël' met 'de aanvallen op joodse kinderen in Frankrijk'.

Behalve de deelnemers aan de betoging waren ook leden van de militante Jewish Defense League op komen dagen. Zij werden omsingeld door de oproerpolitie en opgedragen hun vlag - een davidster met een gebalde vuist - te laten zakken.

De politie had wegen bij de Champs-Elysees afgezet voor de demonstratie. De zijstraten werden geblokkeerd met busjes van de oproerpolitie.

'Miljoenenstrop schoonmaak Thermphos dreigt'

De overheid dreigt op te draaien voor het opruimen van radioactief materiaal bij de Zeeuwse fosforfabriek Thermphos. Die kosten zijn enorm, meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken.

Bij de productie van fosfor blijft licht radioactief materiaal over. De kosten voor het verwijderen van het radioactieve afval zou in de honderden miljoenen euro's lopen. De ontmanteling en afvoer van de vervuilde grond gaat vermoedelijk een veelvoud daarvan kosten.

In de notitie staat volgens RTL Nieuws dat het aannemelijk is dat het in laatste instantie de rijksoverheid is 'die zich de opruiming en daarmee ook de kosten daarvan zal moeten aantrekken'.

De fosforproducent wordt waarschijnlijk woensdag failliet verklaard. Er zijn nog wel gesprekken gaande over overname. Het ministerie van Economische Zaken zou daarom nog niet vooruit willen lopen op kosten die eventueel moeten worden gemaakt.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil een spoeddebat over de kwestie. Het Kamerlid wil daarbij opheldering over de totale kosten van een schoonmaakactie.

Sociaal leenstelsel redt het niet in Eerste Kamer

Het sociaal leenstelsel voor studenten in het hoger beroepsonderwijs en het universitair onderwijs komt niet door de Eerste Kamer. GroenLinks vindt de plannen van VVD en PvdA op dit vlak niet goed genoeg, zei lid van de Eerste Kamer Ruard Ganzevoort van GroenLinks dinsdag in het televisieprogramma Nieuwsuur.

VVD en PvdA zouden de steun van GroenLinks nodig hebben voor een meerderheid in de Eerste Kamer. PvdA-leider Diederik Samsom stelt dat GroenLinks in het eigen verkiezingsprogramma zich ook hard heeft gemaakt voor een sociaal leenstelsel en denkt daarom dat de partij de plannen zal steunen.

Ganzevoort zegt echter dat GroenLinks een heel ander stelsel voor ogen heeft dan het stelsel dat de nieuwe regering door wil voeren. "Er zijn wezenlijke punten die veranderd moeten worden." Hij doelt hiermee onder meer op de plannen van het kabinet met de OV-studentenkaart, die het kabinet wil vervangen door een kortingskaart.

RET'ers maken zelf proces-verbaal op

Medewerkers van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET kunnen zelf een proces-verbaal gaan opmaken wegens geweld, bedreiging en belediging. De RET is het eerste vervoersbedrijf in Nederland dat dit doet, meldt de onderneming dinsdag.

Voorheen moesten de medewerkers aangifte doen bij de politie, die dan proces-verbaal opmaakte. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de zogenoemde buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) echter meer bevoegdheden gegeven, waaronder het opmaken van een proces-verhaal. De RET heeft het afgelopen jaar tweehonderd boa's hiervoor opgeleid.

Een proces-verbaal is volgens algemeen directeur Pedro Peters sterker bewijs dan alleen een getuigenverklaring van een RET-medewerker. "De verdachte kan daardoor een hogere straf krijgen", stelt Peters.

Peters is blij met de extra bevoegdheden. "Onze boa's zijn de mannen en vrouwen die letterlijk en figuurlijk vaak de eerste klappen opvangen. Daarom heeft de RET er jaren voor gepleit om de positie van deze mensen tegenover daders te versterken. Het mag niet het woord van de dader tegenover het woord van de boa zijn."

Het aantal geweldsincidenten bij de RET is sinds 2009 overigens gehalveerd. Wel signaleert het Rotterdamse vervoersbedrijf een verharding van de incidenten die resteren.

Boven het maaiveld

In Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag interviewt Arjen Lubach Carice van Houten. In het interview vertelt Carice openhartig over het spanningsveld dat zij ervaart tussen roem en eenzaamheid. Ze heeft het idee dat niemand haar echt kent en voelt zich een loner. ’Mensen denken mij te kennen. Ze kijken naar mij en denken: dat is Carice, dit is wat zij is. Maar die mensen weten helemaal geen zak! Mensen vullen maar in, mensen projecteren er maar op los. Ze weten niets. Het houdt gewoon op, het denkt niet door, het vraagt zich niet af.'

Israël voert aanvallen op Gaza op

Het Israëlische leger voert zijn aanvallen op de Gazastrook dinsdagavond op, ook al zijn er onderhandelingen over een staakt-het-vuren gaande.

Onder meer tanks in het zuiden van Israël en oorlogsbodems namen dinsdagavond de Gazastrook onder vuur. Wat de doelwitten waren is vooralsnog onduidelijk. Het Israëlische leger had geen commentaar.

Volgens een bron bij Hamas is een overeenkomst over een wapenstilstand nabij. Israëlische bronnen waren terughoudender. Zij zeiden dat minister van defensie Ehud Barak in een besloten bijeenkomst heeft gezegd dat Israël eerst wil zien of Hamas in staat is er gedurende 24 uur voor te zorgen dat er geen raketten op Israël worden afgevuurd.

De strijd tussen Israël en Palestijnse militanten, die vorige week oplaaide, heeft tot dusver aan vier Israëliërs, onder wie drie burgers, en meer dan 130 Palestijnen het leven gekost.

'VVD is de weg kwijt'

De VVD heeft dinsdagavond kritiek gekregen vanwege de instemming met een extra bezuiniging van 250 miljoen euro op het infrastructuurfonds. Dat gebeurde tijdens de behandeling van de begroting van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Het CDA liet weten de bezuinigingen niet te steunen.

VVD-Kamerlid Ton Elias begon zijn betoog met de constatering dat bereikbaarheid zeer belangrijk is voor zijn partij. Hij werd vrijwel meteen geïnterrumpeerd door de voormalige coalitiepartner CDA. Sander de Rouwe zei geen waarde te hechten aan deze woorden, aangezien de VVD heeft ingestemd met de extra bezuinigingen.

De VVD had juist beloofd om extra te investeren in wegen, maar doet nu het tegenovergestelde en 'bezuinigt gewoon miljarden extra op infrastructuur', zei hij. "De VVD is gewoon de weg kwijt", concludeerde De Rouwe. Ook de voormalige gedoogpartner PVV herinnerde Elias eraan dat een jaar geleden investeren in wegen nog 'topprioriteit' was.

De Rouwe liet desgevraagd aan Elias weten dat zijn partij de bezuinigingen niet zal steunen. Die zullen leiden tot minder infrastructuur en meer files, voorspelde hij. "Daar gaan we natuurlijk niet aan meewerken." De CDA'er noemde het 'absurd' om zoveel te bezuinigen en riep de VVD op om te heronderhandelen met de PvdA in plaats van zich te laten 'leegplukken' door die partij.

Machiel de Graaf (PVV) wilde weten wat de VVD eraan gaat doen dat automobilisten niet de dupe worden van de extra bezuinigingen. Elias antwoordde dat zijn partij 'niet blij' is met de extra bezuinigingen, maar dat hij ook staat voor zijn handtekening. Wel wil hij dat de invulling van de 250 miljoen niet 'eendimensionaal' geschiedt.

Elias zei verder dat de VVD ondanks de bezuinigingen de komende jaren inzet op vijf 'topprioriteiten'. Dan gaat het om de doortrekking van de A15 naar de A12, uitbreiding van de wegen tussen Schiphol en Almere, het aanpakken van het knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort en de 'fuik' op de N35 bij Wierden.

Schultz liet eerder weten dat zij nog niet weet welke projecten moeten worden geschrapt. Premier Mark Rutte (VVD) zei dat de bezuinigingen zowel ten koste van wegen als OV moeten gaan, maar partijleider Diederik Samsom (PvdA) wil dat het spoor daarbij wordt ontzien. Elias wil van de minister horen welke projecten de dupe worden. Schultz komt donderdag aan het woord.

Remco Olde Heuvel stopt met schaatsen

Remco Olde Heuvel stopt per direct met schaatsen. De specialist op de 1.000 en 1.500 meter heeft zijn contractbij het marathonteam Telstar Sport-Primagaz vandaag ingeleverd.

Olde Heuvel, die komende zaterdag 29 wordt, gaf aan dat hij niet meer de motivatie heeft om door te gaan tot de Olympische Spelen van Sochi. Bij de Nederlandse afstandskampioenschappen onlangs slaagde Olde Heuvel er niet in zich te plaatsen voor Wereldbekerwedstrijden. Voor de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver miste hij deelname aan de 1.500 meter op 0,12 seconde.

"Ik kan het niveau niet meer halen. Maar ik ben blij dat ik nog een nieuwe kans heb gekregen. Ik hoopte er nog iets uit te halen; gegokt en verloren," aldus Olde Heuvel.

Aankondiging bestand Gaza blijft uit

De aankondiging van een bestand in de Gazastrook die door de Hamas-beweging voor 20.00 uur was aangekondigd, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Israël en Egypte hadden eerder al ontkend dat er een akkoord was bereikt over een staakt-het-vuren.

Volgens een hoge Egyptische functionaris is er "sterke hoop" dat er dinsdagavond nog een akkoord wordt bereikt. Een Israëlische diplomaat bevestigde dat daar "zeer hard" aan wordt gewerkt. De Israëlische regering moet nog officieel instemmen met een Egyptisch voorstel.

Het dodental als gevolg van het bloedige conflict is inmiddels opgelopen tot zeker 135, van wie 130 Palestijnen en 5 Israeli's. Onder de Arabische doden zijn zeker 31 kinderen.

Klopp ziet salonremise niet zitten

Borussia Dortmund zet woensdag in het Champions Leagueduel met Ajax niet in op een gelijkspel. Dat heeft trainer Jürgen Klopp dinsdag gezegd. De Duitsers hebben aan een punt genoeg voor plaatsing voor de tweede ronde en Ajax heeft met een punt een betere kans op het bereiken van de Europa League. "We gaan uit van onze eigen krachten", liet Klopp tijdens zijn persconferentie weten.

Klopp vindt het niet verrassend dat Ajax vier punten overhield aan de twee duels met Manchester City. "Ze verrasten me toen ze tegen ons speelden in Dortmund. Daar speelde Ajax gedisciplineerd, maar ook aanvallend."

Dortmund won in eigen huis met 1-0 door een late beslissende treffer. Hoe de wedstrijd in de ArenA zal verlopen, weet Klopp nog niet. "Beide teams zijn verder dan in de eerste ontmoeting."

Het goede spel van Ajax in Europa komt volgens de oefenmeester van Borussia voor een groot deel op het conto van Ajax-trainer Frank de Boer. "Ik bewonderde hem al als speler en nu ook als trainer", complimenteerde Klopp. "Hij heeft Ajax uit het slop gehaald."

Journalisten gedood bij aanvallen Israël

Een Israëlische luchtaanval heeft dinsdag aan twee cameramannen het leven gekost. Bij een andere aanval vond een derde journalist de dood. Dat heeft het hoofd van de Hamas-zender Al Aqsa gezegd.

De twee cameramannen zaten in een auto die door Israëlisch vuur werd getroffen en volledig uitbrandde. De auto van de derde journalist, die voor een radiostation werkte, werd ook getroffen door een raket. In het weekeinde waren twee mediacentra die op de hand van Hamas waren ook doelwit van Israëlisch vuur.

De Israëlische krijgsmacht ging niet op de berichten in.

Boom rijdt op 19 december eerste veldrit

Lars Boom zal op 19 december zijn eerste veldrit van dit seizoen rijden. Hij komt dan in actie in het Belgische Sint-Niklaas. Bij deze wedstrijd zal Boom onder meer Sven Nys en Niels Albert treffen.

Boom weet nog niet welke wedstrijden hij verder komende winter rijdt. "Ik doe in ieder geval mee aan het NK. Verder moet ik het nog bekijken. Ik ga waarschijnlijk wel iets minder rijden dan vorig seizoen," aldus Boom, die in 2008 wereldkampioen werd. Daarna maakte hij de overstap naar de weg en rijdt nog maar een paar crossen per winter.

Vuurwerk, zwaarden en drugs in woning Echt

In een woning in het Limburgse Echt is ruim honderd kilo illegaal vuurwerk gevonden. Ook troffen agenten er een aantal stroomstootwapens, samoeraizwaarden, patronen en een kleine hoeveelheid harddrugs aan.

De ontdekking werd donderdag gedaan na een anonieme tip. De politie maakte er dinsdag melding van. De bewoners, een echtpaar van 30 en 29 jaar, zijn aangehouden. Ze hebben jonge kinderen, die tijdelijk bij familie zijn ondergebracht. Ook is Bureau Jeugdzorg getipt over het gezin.

VN hekelen wietreferenda VS

De Amerikaanse federale overheid moet de legalisering van wiet in de staten Washington en Colorado aanvechten. Dat heeft Raymond Yans van het International Narcotics Control Board van de Verenigde Naties dinsdag gezegd.

Volgens Yans is de legalisering, die door de bevolking van Washington en Colorado in referenda werd goedgekeurd, 'een verkeerd signaal voor de rest van het land en voor het buitenland'. Yans hoopt dat minister van justitie Eric Holder er voor gaat zorgen dat het bezit en gebruik van marihuana verboden blijft in de Verenigde Staten.

Hoewel een meerderheid in Washington en Colorado voor legalisering stemde, wachten de autoriteiten in de staten voorlopig af of het ministerie van justitie ingrijpt.

Geen vrouwelijke bisschoppen in anglicaanse kerk

Het ambt van bisschop blijft in de meeste kerkprovincies van de anglicaanse kerk voorbehouden aan mannen. Dat is dinsdag de uitkomst na een lange discussie van de Algemene Synode, het bestuursorgaan van de wereldwijde kerk, waarin tegenstanders van het plan voldoende steun vergaarden om het plan af te schieten.

De nieuwe aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, was wel een voorstander van vrouwelijke bisschoppen, maar moest lijdzaam toezien hoe de conservatieven in het eerste grote conflict tijdens zijn ambtstermijn met de overwinning aan de haal gingen. De strijd tussen de liberale en de conservatieve facties binnen de kerk woedt al jaren en dreigt uit te lopen op een schisma.

De anglicaanse kerk in Afrika toonde zich enkele dagen eerder een stuk progressiever. In Swaziland werd priester Ellinah Wamukoya zaterdag gewijd tot bisschop.

Massa racete met oude diffuser

Ferrari-coureur Felipe Massa heeft tijdens het grandprixweekend in Austin, Texas gebruik gemaakt van de oude diffuser. Teamgenoot Fernando Alonso gebruikte wel de nieuwe versie van het systeem, maar kon er weinig indruk mee maken.

Voor het raceweekend op Circuit of the Americas waren er al geruchten dat de nieuwe diffuser niet zou werken, nadat deze in een rechtelijntest op Idiada uitgeprobeerd was. Hierbij dook waarschijnlijk het aloude probleem op dat de data uit de windtunnel niet overeenkomt met de data uit de praktijk.

Scarponi wacht schorsing

De Italiaanse wielrenner Michele Scarponi wacht een schorsing van 3 maanden wegens het consulteren van de omstreden sportarts Michele Ferrari. Het medisch brein in het dopingschandaal rond Lance Armstrong is door het nationaal olympisch comité (CONI) tot persona non grata verklaard. Wie hem toch bezoekt, overtreedt de regels en kan sancties tegemoet zien.

Scarponi, door zijn ploeg Lampre voorlopig al op non-actief gezet, is een van de vele sportlieden die zich tot Ferrari hebben gewend. De winnaar van de Giro van 2011, nadat de Spanjaard Alberto Contador was gediskwalificeerd, gaf op 6 november in een verhoor toe dat hij de arts een paar keer had ontmoet. Collega Giovanni Visconti ontkende contact te hebben gehad met verboden personen, maar loopt volgens CONI ook gerede kans te worden uitgesloten. Filippo Pozzato miste om die reden de Olympische Spelen en het WK.

'Woningcorporaties gaan failliet'

Eenenveertig van de ongeveer vierhonderd woningcorporaties gaan failliet door de verhuurdersheffing die het kabinet wil invoeren. Dat stelt het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) in een dinsdag verschenen analyse.

Negenenzestig corporaties houden zo weinig geld over dat ze niet of nauwelijks nieuwe activiteiten kunnen ondernemen. "De financiële basis onder de sociale huursector krijgt door deze effecten een zeer grote klap", stelt het CFV, de instelling die financieel toezicht houdt op de woningcorporaties.

De verhuurdersheffing kost de corporaties 22 miljard euro. Ze mogen in totaal vijf miljard euro meer huur vragen. Per saldo gaan ze er dus gezamenlijk zeventien miljard euro op achteruit. Dat betekent dat het totale vermogen van de woningcorporaties wordt gehalveerd. Corporaties zullen elkaar vaker uit de brand moeten helpen, maar de financiële mogelijkheden daarvoor worden steeds kleiner, zegt het CFV.

De 41 corporaties die failliet gaan, hebben samen zo'n vierhonderdduizend woningen.

[Upd] Vrouw heeft seks met skelet

De rechtbank van Göteborg is bezig met een bizarre rechtszaak. Een 37-jarige vrouw heeft namelijk seks gehad met een menselijk geraamte. Zo heeft ze de botten gebruikt om zichzelf naar een hoogtepunt te brengen.

Hoe het de vrouw is gelukt een bijna compleet skelet te verzamelen is nog onzeker. Wel staat vast dat de vrouw gek is op seks met lijken. Zo werden in haar woning CD's met titels als 'Mijn necrofilie' en 'Mijn eerste ervaring' aangetroffen.

De Zweedse houdt vol onschuldig te zijn en de botten te hebben verzameld uit belangstelling voor geschiedenis. Volgens de aanklager heeft ze zichzelf echter op het lijk klaargereden.

Desondanks heeft psychologisch onderzoek uitgewezen dat de vrouw niet gek is. De Zweedse, die al in september in de boeien werd geslagen, wordt veroordeeld wegens het schenden van de eerbaarheid van de doden. Ze kan maximaal twee jaar de cel in voor deze daad.

Update 20.20 uur:
Inmiddels zijn er meer details bekend over de schokkende zaak, evenals een paar mooie foto's van de plaats delict. Zo is op een van de foto's te zien dat de vrouw zwoel aan een schedel likt.

"We weten zeker dat zij het is die aan de schedel likt", zo laat aanklager Ehrenborg-Staffas weten. "Zelf beweert ze dat iemand anders op de foto's staat en dat zij de foto's op internet heeft gevonden." Volgens haar is de beste vrouw 'geobsedeerd' door de dood. "Ze heeft enorm veel foto's van mortuaria en kapelletjes. Ook bezit ze documenten die tips geven over hoe seks te hebben met verse lijken."

De politie kan nog niet bewijzen dat de vrouw zelf een lijk heeft opgegraven. Wel staat vast dat de vrouw schedels heeft verkocht via internet. Een persoon uit Uppsala was de laatste klant. Deze ging aan de haal met drie doodskoppen en een wervelkolom.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien. Let op, ze kunnen als schokkend worden ervaren!

Zwitsers bondscoach geschorst na middelvinger

De Zwitserse bondscoach Ottmar Hitzfeld moet de komende twee WK-kwalificatieduels van zijn ploeg vanaf de tribune toekijken. De FIFA legde de 63-jarige Duitser die straf op omdat hij half oktober zijn middelvinger naar de scheidsrechter zou hebben opgestoken. Hitzfeld deed dat tijdens het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen (1-1) in Bern. Beroep tegen de schorsing is niet mogelijk.

Hitzfeld mist door zijn schorsing twee wedstrijden tegen Cyprus. Op 23 maart moeten de Zwitsers op bezoek in Cyprus, op 8 juni komen de eilandbewoners naar het Alpenland. Zwitserland is vier duels met tien punten nog ongeslagen. Noorwegen volgt op drie punten. Cyprus staat laatste in poule E.


Zwitsers bondscoach geschorst na middelvinger (Foto: Novum)

Politie onderschept honderden kilo's zwaar vuurwerk

De politie heeft maandagnacht ruim zeshonderd kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Een 19-jarige man uit Nieuwerbrug en een 24-jarige man uit Montfoort zijn aangehouden op verdenking van handel in illegaal vuurwerk dat tot de zwaarste categorie behoort.

De jongste verdachte werd rond middernacht aangehouden in zijn woning in de Zuid-Hollandse plaats. In zijn garage trof de politie tweehonderd kilo vuurwerk aan. Bijna tegelijkertijd hield de politie in het Utrechtse Montfoort de 24-jarige verdachte aan. Bij hem werd in een aanhanger 420 kilo vuurwerk gevonden.

De twee zitten vast en worden vrijdag voorgeleid.

Wenger wil 'risico' met Walcott nemen

Arsenal-trainer Arsène Wenger heeft er geen problemen mee als Theo Walcott pas aan het einde van het seizoen vertrekt.

De aanvaller is dan transfervrij.De oefenmeester verklaart dat hij het risico wil nemen om Walcott komende zomer kwijt te raken zonder er geld voor te vangen. Zijn pupil maakte kenbaar zijn contract niet te willen verlengen, maar Arsenal hoopt hem alsnog over te halen. "Dat kun je een groot risico noemen. Maar het is belangrijker om dit seizoen goed te presteren."

Wenger acht de aanwezigheid van Walcott daarvoor van groot belang. "Een succesvol seizoen is belangrijker voor ons dan een eventuele financiële domper. Ik geloof erin dat we aan het einde van het seizoen nog met dezelfde spelers zullen overblijven als waar we mee begonnen."

Anarchist VS cel in om mislukte aanslag

Een zelfverklaarde anarchist, die achter het plan zat om een Amerikaans viaduct op te blazen, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim elf jaar. De man, Douglas Wright, was het brein achter het terreurplan, zei de rechter in Ohio.

De rechtbank bestempelde de verdachten tot terroristen, waardoor strengere straffen mogelijk waren. De verdachten hadden het gemunt op een brug over de Cuyahoga Vallei tussen Cleveland en Akron en zouden uit haat tegen de Verenigde Staten en de Amerikaanse regering hebben gehandeld. Het explosief dat ze gebruikten bleek een blindganger, zei de FBI later.

Wright kreeg 138 maanden gevangenisstraf. Twee andere mannen, Brandon Baxter en Connor Stevens, krijgen hun straf later te horen. Een vierde verdachte krijgt het vonnis woensdag te horen, een vijfde wordt psychiatrisch doorgelicht.

Justine Pelmelay weer in het ziekenhuis

Justine Pelmelay ligt weer in het ziekenhuis. De zangeres, bij wie enkele maanden geleden een stuk afgestorven dunne darm werd verwijderd, werd maandagnacht opnieuw opgenomen.

De 54-jarige Pelmelay voelde zich sinds zondag niet lekker, laat haar partner Ronald van Driel weten. Hoewel de zangeres aan een griepje dacht, lijken haar klachten te zijn veroorzaakt door inwendige bloedingen. Waarschijnlijk hebben gesprongen spataderen op haar slokdarm gezorgd voor het ongemak.

Pelmelay, die afgelopen weekeinde voor het eerst weer op de planken stond na haar gezondheidsproblemen, wordt dinsdag en woensdag verder onderzocht. Naar verwachting komt er woensdag meer duidelijkheid over haar toestand.

Fake trailer: Gotham High

Zo af en toe knutselt een creatieve geest een trailer in elkaar voor een film die helemaal niet bestaat. De bekendste voorbeelden daarvan zijn natuurlijk de trailers die Quentin Tarantino en Robert Rodrigues maakten voor hun Grindhouse project, waarvan de Machete-trailer uiteindelijk leidde tot een echte film. Maar fan-made fake trailers zijn soms ook de moeite waard.

Zo was er enkele jaren terug een fake trailer voor een Green Lantern film. Deze trailer, met Nathan Fillion in de rol van Hal Jordan, leek volgens fans op een veel interessantere film uit te draaien dan de film die Warner Brothers vorig jaar uiteindelijk uitbracht. En nu is er Gotham High, een creatief stukje montage van beelden uit een niet bestaande film die lijkt te gaan over jongere versies van de personages uit de Dark Knight Trilogy.

De makers van de trailer hebben goed gekeken naar de personages uit Christopher Nolans Batman-films en naar de acteurs die die rollen spelen. Vervolgens is een enorme filmgeschiedenis doorgespit en een concept voor een tienerfilm op een school in Gotham bedacht. Het resultaat: een verbazend vermakelijke samenkomst van beelden, met bekende fragmenten, bekende acteurs en zelfs een klein beetje mysterie. 

De trailer toont de belangrijkste acteurs uit de Nolan-films in eerdere rollen die opvallend goed in het Dark Knight-stramien passen. Heb jij iedereen herkend?

En als je het echte werk wil zien: vanaf eind volgende week is The Dark Knight Rises verkrijgbaar op DVD en BRD.

Woningen Alphen ontruimd om oefenmunitie

In Alphen aan den Rijn zijn dinsdagmiddag vijf huizen ontruimd nadat in een van de woningen oefenmunitie was gevonden. Een buurtbewoner had de politie ingeschakeld met de melding dat er 'verdachte voorwerpen' in een van de woningen aan de Kleiwerf lagen.

Een explosievenexpert van de politie deed onderzoek in de woning en trof twee oefenraketten en twee oefenlanceerbuizen aan. De munitie wordt gebruikt bij trainingen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie haalt de munitie weg. De bewoners kunnen weer terug naar hun woningen.

ADO-doelman Zwinkels scheurt kruisband af

Robert Zwinkels komt dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer in actie. De keeper van ADO Den Haag blijkt vorige week tijdens de training de voorste kruisband van zijn knie afgescheurd te hebben. Dat bracht een mri-scan dinsdag aan het licht. Het herstel vergt naar verwachting zes tot negen maanden.

Het is al de tweede keer dat Zwinkels een zware knieblessure oploopt. In de zomer van 2009 scheurde de keeper tijdens een oefenwedstrijd zijn achterste kruisband af, waarna een revalidatie van ruim een halfjaar volgde.

Zwinkels stond dit seizoen zes keer in de basis. Gino Coutinho, die zaterdag tegen PSV direct zes doelpunten om zijn oren kreeg, is zijn vervanger.

Ook voor Feyenoorder Terence Kongolo was er slecht nieuws. De verdediger heeft maandag in een oefenwedstrijd van de beloften tegen Jong FC Twente de binnenband van zijn linkerknie gedeeltelijk ingescheurd. De jeugdinternational, die dit seizoen drie keer in de basis stond, is zeker tot aan de winterstop uitgeschakeld.

Eerste DLC Hitman: Absolution nu verkrijgbaar

Hitman: Absolution is nog maar net verschenen, of Square Enix heeft al DLC klaarstaan. Pc-gamers kunnen elk onderdeel apart aanschaffen voor de prijs van 0,79 euro, of het volledige Suits & Guns Pack voor 4,99 euro. Ook Xbox 360-spelers kunnen de DLC aanschaffen, aan 80 Microsoft Points per stuk.

De content is nog niet uit voor PlayStation 3, maar verschijnt hoogstwaarschijnlijk morgen op PlayStation Network.

Hieronder volgt de volledige inhoud van de DLC:

  • Bartoli Custom Pistol
  • Agency HX UMP
  • Krugermeier 2-2 Gun
  • Agency SPS 12
  • Agency Jagd P22G
  • Bronson M1928 submachinegun
  • Deus Ex (Adam Jensen) 'Zenith' Gun
  • Deus Ex (Adam Jensen) Suit
  • Public Enemy Suit
  • High Tech Suit
  • High Roller Suit

Hitman: Absolution
Hitman: Absolution

Opnieuw arrestaties voor aangaan schijnhuwelijk

De marechaussee heeft opnieuw Nederlanders van Antilliaanse afkomst opgepakt voor het aangaan van een schijnhuwelijk in Engeland. Dit keer gaat het om vijf vrouwen en vier mannen uit Groningen, Breda, Amsterdam, Lelystad, Rotterdam, Leeuwarden en Almere, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

Ongeveer anderhalve week geleden meldde de marechaussee al 23 Nederlanders van Antilliaanse komaf te hebben opgepakt, die naar het Verenigd Koninkrijk waren gereisd om daar met illegale Nigerianen te trouwen. De Nigerianen kregen dankzij het huwelijk een legale verblijfsstatus en toegang tot Britse sociale voorzieningen. De Nederlandse schijnbruiden en -bruidegoms werden betaald voor hun diensten.

De aangehouden verdachten zijn na hun arrestatie verhoord en weer op vrije voeten gesteld. Ze moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor mensensmokkel.

Nederlander verstopt coke in Peruaanse snoepjes

Een 23-jarige Nederlander is vorige week opgepakt in Lima omdat hij anderhalve kilo cocaïne in traditionele Peruaanse snoepjes het land uit wilde smokkelen. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE op gezag van de politie.

De aanhouding werd verricht op het internationale vliegveld Jorge Chavez. De Nederlander was van plan naar Spanje af te reizen met de 'cocaïnesnoepjes'. Vorige week werden ook een Spanjaard, een Bulgaar en twee Peruanen op de luchthaven opgepakt die worden verdacht van drugssmokkel.

Peru is volgens de VS de grootste cocaïneproducent ter wereld. Op Jorge Chavez worden regelmatig kleinere drugssmokkelaars aangehouden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Peru 96 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Onbekende schiet op autotransporters

Een onbekende schutter of schutters heeft of hebben het al minstens vier jaar op Duitse autosnelwegen voorzien op vrachtwagens die auto's vervoeren. Er zijn meer dan zevenhonderd incidenten geregistreerd, waarbij tot dusver één persoon gewond is geraakt. Sinds kort gebruikt de schutter echter een gevaarlijker wapen, een 9 millimeter in plaats van kaliber .22, reden waarom de autoriteiten een beloning voor nuttige informatie van 27 duizend euro hebben verhoogd naar honderdduizend euro.

De politie heeft vastgesteld dat de schoten worden gelost vanuit rijdende voertuigen, meestal vanuit tegengestelde richting, zei Jörg Ziercke, hoofd van de federale recherchedienst BKA. Maar verder zijn er 'geen concrete aanwijzingen' en tasten de autoriteiten in het duister. "Over het algemeen worden de schoten niet meteen door chauffeurs opgemerkt, maar pas later wanneer ze pauze nemen of hun lading inspecteren, of soms pas uren of dagen later op hun bestemming", zei Ziercke. 'Voor zover wij weten mikt de dader niet op mensen - vaak zijn het de auto's die achter op de transporter staan waar op geschoten wordt." Maar de schutter moet zich ervan bewust zijn dat mensen gewond of zelfs gedood kunnen worden.

Het laatste schietincident dateert van 2 november. De politie heeft geen idee wat de schutter bezielt.

Zwolse automobilist gesnapt met wapenarsenaal

Een 35-jarige automobilist uit Zwolle is maandagnacht aangehouden, nadat bijlen, steekwapens en gereedschappen in zijn auto waren gevonden. Zijn rijbewijs en wapenvoorraad zijn ingenomen.

De Zwollenaar werd op de Haersterveerweg in zijn woonplaats tot stoppen gemaand. Bij het uitstappen roken agenten vanwege de bloeddoorlopen ogen van de bestuurder onraad. Daarop werd besloten hem een alcoholtest af te laten leggen, wat de man weigerde.

Bij het fouilleren van de man werd vervolgens een mes gevonden, waarop de politie overging tot het doorzoeken van zijn auto. Daarin stuitten ze op een arsenaal aan bijlen, steekwapens, scherpe gereedschappen en drugs. De politie doet verder onderzoek.

Tweede aanhouding voor lijk in uitgebrande auto

Een 37-jarige man uit het Brabantse Liempde is dinsdagochtend aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een man uit Hellevoetsluis die in 2010 in een uitgebrande auto werd gevonden. Vrijdag hield de politie in de zaak al een 40-jarige man uit Boxtel aan.

Het 52-jarige slachtoffer werd in januari 2010 in de uitgebrande auto op een zandpad in Olland door een boswachter gevonden. Volgens de politie hield het slachtoffer zich bezig met wietteelt.

De verdachte uit Boxtel hield zich volgens de politie bezig met handel in en teelt van hennep. De rol van de man uit Liempde bij de dood van het slachtoffer wordt onderzocht. De politie doet verder voorlopig geen mededelingen in de zaak.

Microsoft werkt aan karaoke-app

Microsoft werkt aan een karaoke-applicatie voor de Xbox 360. Gebruikers kunnen Karaoke gratis downloaden en vervolgens per uur betalen om te spelen. Er kan uit meer dan achtduizend nummers worden gekozen. Dat maakte Microsoft dinsdag bekend.

Het verdienmodel achter Karaoke is een variatie op het zogenoemde free-to-playmodel dat Microsoft in de toekomst vaker wil toepassen. Vorige maand bood de softwaregigant het spel Happy Wars aan via de Xbox 360. In dit gratis te downloaden actiespel kunnen gamers virtuele kledingstukken en wapens kopen voor hun personage.

Microsoft is van mening dat het aanbieden van de free-to-playspellen een logische uitbreiding is van het aanbod op de Xbox 360. Het verdienmodel heeft zich al bewezen op de pc, waar sommige gratis online spellen winstgevender zijn dan online spellen die gamers laten betalen voor een abonnement.


Microsoft werkt aan karaoke-app (Foto: Novum)

De Maar ook volgend seizoen bij United Healthcare

Marc de Maar komt ook volgend seizoen uit voor het Amerikaanse United Healthcare. Dat heeft de wielerploeg dinsdag bevestigd. Over het lot van de andere twee Nederlanders bij de procontinentale ploeg, Boy van Poppel en Kai Reus, is nog niets bekend. Later deze week wordt de definitieve selectie van het team bekendgemaakt.

De 28-jarige De Maar, die rijdt op een Curaçaose licentie, won dit jaar de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië. Eerder fietste de Assenaar voor Rabobank en Quick-Step.

Hoorn wil gezamenlijke aanpak vechtsportgala's

Burgemeester van Hoorn Onno van Veldhuizen (D66) wil dat de regio Noord-Holland Noord gezamenlijk voorwaarden gaat stellen aan het organiseren van vechtsportgala's. Van Veldhuizen presenteert zijn plan woensdag. Hij wil dat de eisen ook landelijk gaan gelden.

"In het plan wordt opgenomen onder welke voorwaarden een vechtsportgala in de regio wordt toegestaan", licht een woordvoerder van de gemeente toe. De zegsvrouw verwijst naar het recente schietincident bij een kickboksgala in het Brabantse Zijtaart en een incident een jaar eerder bij een gala in Hoorn. "Op dit moment zijn dat geen goede en veilige evenementen om naar toe te gaan. En daar moet verandering in komen."

Het idee is afkomstig van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar burgemeester Van Veldhuizen vicevoorzitter van is. Het voorstel is voorgelegd aan het algemeen bestuur, dat daar vrijdag over stemt. De regio telt in totaal 21 gemeenten. Bij de presentatie van het plan is ook voorzitter Henk Verschuur van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten van sportkoepel NOCNSF aanwezig.

Bij een massale vechtpartij bij een kickboksgala in Hoorn vielen in mei vorig jaar tien gewonden. Buiten de sporthal werd geschoten. Niemand raakte gewond. Daarop besloot de burgemeester twee jaar geen gala's toe te staan.

Ruim een week geleden werd bij een kickboksgala in Zijtaart geschoten. Daarbij vielen twee gewonden en een dode. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan noemde de gala's eerder 'netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad'. Hij verbood in 2010 alle vechtsportgala's in zijn gemeente.

Grosjean heeft nog niet verlengd bij Lotus

Romain Grosjean heeft toegegeven dat hij nog geen stoeltje heeft voor het Formule 1-seizoen 2013. Aangenomen wordt dat de Fransman zijn contract bij Lotus kan verlengen, maar een handtekening is nog niet gezet. Teamgenoot Kimi Räikkönen is al wel bevestigd.

Grosjean kent tot nu toe een roerig seizoen. De Fransman schitterde met podiumplaatsen in Bahrein, Canada en Hongarije, maar was even zo vaak betrokken bij startincidenten. Het leverde hem uitsluiting voor de race op Monza op. Sinds die tijd gaat het beter met de 26-jarige coureur, al spinde hij nog wel op Circuit of the Americas. Hij werd afgelopen weekend uiteindelijk nog zevende, vlak achter teamgenoot Räikkönen.

Weer bonificatieseconden in Giro

Vanaf 2013 kunnen in de Giro d'Italia weer bonificatieseconden worden verdiend. Koersdirecteur Mauro Vengi liet aan Cyclingnews weten dat de nummers een, twee en drie van de etappe weer tijd kunnen winnen. Hij hoopt zo dat er agressiever wordt gereden.

"In 2012 werkten we in bergetappes zonder bonificaties, in de hoop dat aanvallers vroeger in de etappe iets zouden durven. We hebben echter gezien dat dit niet werkte. Daarom keren we terug naar het systeem van 2011 en is er iedere etappe, behalve de individuele tijdritten, twintig, twaalf en acht seconden bonificatie te verdienen."

Hij hoopt zo dat klimmers hoger in het klassement zullen eindigen. "Goede tijdrijders kunnen in een tijdrit drie minuten winnen, maar in een bergrit blijven de verschillen vaak beperkt tot veertig of vijftig seconden. Drie ritzeges in de bergen leveren nu een minuut aan bonificaties op. Dat helpt om de wedstrijd zo gebalanceerd mogelijk te maken."

TimeSplitters HD misschien mogelijk bij 300.000 handtekeningen

Cevat Yerli, CEO van Crytek, wil dolgraag werken aan een HD-collectie van TimeSplitters, maar binnen het bedrijf is daar niet genoeg animo voor. Met genoeg steun van fans is hij wel bereid om de game nog een keer voor te leggen aan de belangrijkste aandeelhouders.

De online petitie moet minstens 300.000 keer ondertekend worden zodat de aandeelhouders kunnen zien dat er weldegelijk een markt is voor de HD-collectie. "There’s a very hardcore market that is very verbal about it. I would love to see this, and if the fan base approves a further petition. They’re trying to call 300,000 voices, I think it’s at two or three thousand right now", vertelt Yerli. "If they could get the petition together I would be very happy to put it in front of decision makers in the company, the key stakeholders, and say “Look here. This is how it is, let’s make it now.""

Enkele dagen geleden stond de teller inderdaad nog op 3000, maar inmiddels is dat getal opgelopen naar 62.000. Of het echt zal lukken om TimeSplitters HD te maken is afwachten, maar het gaat met de petitie duidelijk de goede kant op.

Met dank aan DylanEstrada voor de submit!

Nijhuis scheidsrechter bij PSV tegen Vitesse

De KNVB heeft Bas Nijhuis dinsdag aangesteld als scheidsrechter voor de topper tussen PSV en Vitesse van zondag. De 35-jarige arbiter floot eerder dit seizoen de klassieker tussen Ajax en Feyenoord in de Arena. Nijhuis wordt in Eindhoven geassisteerd door Angelo Boonman en Rob van de Ven.

PSV voert de ranglijst in de Eredivisie aan en heeft vijf punten meer dan nummer drie Vitesse. De Eindhovenaren wonnen dit seizoen al de thuiswedstrijden, terwijl de ploeg van trainer Fred Rutten in de uitduels nog aangeslagen is. De laatste keer dat Vitesse zegevierde in het Philips Stadion dateert alweer van 2001. Theo Janssen en Gert Claessens bepaalden destijds de stand op 2-0.

Zondag komt ook de rest van de top vijf van de ranglijst in actie. Nummer twee FC Twente krijgt bezoek van PEC Zwolle en wordt gefloten door arbiter Richard Liesveld. Pieter Vink moet de wedstrijd van Ajax uit tegen Roda JC in goede banen zien te leiden. Scheidsrechter Kevin Blom is aangesteld voor de wedstrijd AZ-Feyenoord.

Oudste digitale computer ter wereld hersteld

De oudste werkende computer ter wereld, de Harwell Dekatron, is na een project van drie jaar hersteld. Vanaf vandaag kan de computer bekeken worden in het National Museum of Computing in Buckinghamshire. Het werd voor het eerst in gebruik genomen in 1951 door het Atomic Energy Research Establishment in Harwell.

De meeste computers uit die tijd werden vernietigd toen ze overbodig werden. De Dekatron werd echter in 1957 overgeplaatst naar de Universiteit van Wolverhampton, waar het de naam WITCH kreeg. Na 1973 werd de computer overbodig en verhuisde het nogmaals naar een museum. Toen het museum haar deuren sloot werd de computer opgeslagen en vergeten.

De WITCH werd bij toeval ontdekt door Kevin Murrel. In zijn tienerjaren had hij de WITCH al eens gezien en op een foto van een opslag herkende hij de computer. Samen met een team van vrijwilligers zocht hij naar de computer. In 2008 werden de onderdelen weer gevonden en van 2009 tot 2012 werkten de vrijwilligers aan het herstellen van WITCH.

Het opbouwen van de 2,5 ton wegende computer was lastig. Er zaten maar liefst 828 Dekatrons, 480 relais en een hoop ponsbandlezers in: allemaal onderdelen die in moderne computers niet meer te vinden zijn. "De oudere teamleden moesten hun oude vaardigheden weer oppikken terwijl het voor de jongere leden helemaal nieuw was", vertelde Delwyn Holroyd, een begeleider van het vrijwilligersteam. Met al die onderdelen kan de computer elke tien seconden twee getallen vermenigvuldigen.

"Het is belangrijk om zo'n machine in werkende staat te hebben. Zo kunnen we beter begrijpen hoe ver de ontwikkelingen waren op het gebied van technologie rond 1940 in Groot-Brittannië", aldus Murrel.

Wallis de Vries betreurt persiflage Yvon Jaspers

Sanne Wallis de Vries zal geen persiflage van Yvon Jaspers meer neerzetten in De Wereld Draait Door. De cabaretière werd op Twitter bestookt met negatieve reacties nadat ze maandagavond in de huid kroop van de Boer Zoekt Vrouw-presentatrice.

"Zonder mijn mentions te (willen) lezen, zeg ik: oké! Duidelijk! De conclusie hier is: hand overspeeld", twittert Wallis de Vries. "Kortom: ik zal het niet meer doen, Boer Zoekt Vrouw bij DWDD. Het is klaar. Dus stop maar met negativiteit storten, oké?"

Matthijs van Nieuwkerk kondigde maandag de komst van Yvon Jaspers in DWDD aan, nadat bekend was geworden dat de KRO en DWDD hun geschil over Boer Zoekt Vrouw hadden bijgelegd. De twee partijen lagen met elkaar in de clinch omdat DWDD zonder toestemming beelden had uitgezonden van de boerendatingshow. De KRO bepaalde daarop dat Yvon Jaspers voorlopig niet zou aanschuiven bij DWDD.

Derde deel Jezus-trilogie paus in de winkel

Het derde en laatste deel van de Jezus-trilogie van paus Benedictus XVI ligt woensdag in de boekwinkels, net op tijd voor kerstmis. Er zijn een miljoen exemplaren gedrukt, die over vijftig landen worden verspreid.

De paus, die werd geboren als Joseph Aloisius Ratzinger, schreef het boek in het Duits, zijn moedertaal. Het sluitstuk van de trilogie handelt over de verhalen over de kindertijd van Jezus.

In de eerste twee delen mengde Benedictus XVI theologie en geschiedenis, en liet hij zijn afkeuring blijken van geweld in naam van het geloof en andere hedendaagse problemen. Het eerste deel verscheen in 2007.


Derde deel Jezus-trilogie paus in de winkel (Foto: Novum)

Vader: Marianne kende Jasper S. absoluut niet

Marianne Vaatstra kende de 45-jariger Jasper S. uit Oudwoude absoluut niet. Dat zei de vader van het vermoorde meisje, Bauke Vaatstra, dinsdag tegen Omroep Friesland.

"Ze kenden elkaar niet." Daar zegt Vaatstra heilig van overtuigd te zijn. "Ze is onder druk met hem het land in gegaan. Het kan best zijn dat ze eerst een sigaret met hem heeft gerookt om te bedenken hoe ze daar op de een of andere manier weg kon komen."

Het was volgens vader Vaatstra de eerste keer dat zijn dochter in Kollum was, waar ze was uitgeweest voordat ze verdween. "Ze ging normaal altijd naar een bar in Veenklooster." Bauke Vaatstra zegt er 'absoluut niks van te geloven' dat de twee elkaar kenden, ook omdat Jasper S. 'veel ouder was dan zij.'

Eerder liet Bauke Vaatstra weten Jasper S. niet te kennen, maar zijn kinderen wel. Zij gingen met zijn kinderen naar school.

Enige tijd werd gedacht dat de dader een bekende moest zijn, omdat de politie in de tas van Marianne een aansteker vond met daarop dna-materiaal dat overeenkomt met dat van de verdachte. Dat de aansteker zich in de tas van Marianne bevond, zou erop wijzen dat de dader een bekende zou zijn. Later werd bekend dat de aansteker destijds in de regio werd verkocht en de dader dus uit de buurt moest komen.

De vader van Marianne liet maandag weten graag te willen praten met de verdachte in de moordzaak. Hij wil uit de mond van Jasper S. horen hoe de man tot zijn daad is gekomen. "Ik denk wel dat er een glas tussen zal moeten zitten. Ze zullen me niet alleen met hem laten", zei Vaatstra over de mogelijke ontmoeting.

Mass Effect-makers vragen advies

De gamestudio achter de succesvolle Mass Effect-games heeft fans via Twitter gevraagd of deel vier zich voor of na de originele trilogie moet afspelen. "Willen jullie een prequel of een vervolg?", luidt het twitterbericht van Bioware.

Bioware liet eerder weten dat het vierde deel in de Mass Effect-reeks met Frostbite-software wordt gemaakt. Het is de eerste keer dat gamestudio software van buiten gebruikt om Mass Effect te maken. De Frostbite-software werd eerder gebruikt voor het schietspel Battlefield 3.

De gamestudio belooft in Mass Effect 4 nieuwe verhalen en nieuwe manieren van spelen te introduceren. Ondertussen blijft de essentie van de serie volgens Bioware wel bestaan: spelers moeten het universum redden en maken kennis met verschillende rassen. Wanneer en voor welke spelcomputers Mass Effect 4 op de markt komt is nog niet bekend.


Mass Effect-makers vragen advies (Foto: Novum)

Alderweireld en Vermeer fit voor Dortmund

Ajax-trainer Frank de Boer kan woensdag in de Champions Leaguewedstrijd tegen Borussia Dortmund weer beschikken over Toby Alderweireld en Kenneth Vermeer. De verdediger is hersteld van een liesblessure, de doelman keert terug van een griepje. Beide spelers misten zaterdag de competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo (2-0).

Voor Thulani Serero komt de wedstrijd nog te vroeg. De Zuid-Afrikaan heeft inmiddels wel de training hervat. Ook Ryan Babel, Kolbeinn Sigthorsson en Nicolai Boilesen, die al langer geblesseerd zijn, ontbreken.

Ajax kan zich woensdagavond in de Amsterdam ArenA revancheren voor de ongelukkige 1-0 nederlaag in Duitsland. De Amsterdammers staan derde in groep D. Borussia Dortmund is als koploper dicht bij een plaats in de volgende ronde.

Vita-versie van Ratcher & Clank: QForce uitgesteld

Ratchet & Clank: QForce komt op 28 november uit op de PlayStation Network. De PS3-versie althans, want de Vita-versie is uitgesteld naar januari. Volgens Sony is dat om aan kwaliteitseisen te voldoen.

Als goedmakertje gaat het de eerste DLC, de 'Miniboss multiplayer skin pack', gratis weggeven. QForce is onderdeel van het cross-buy initiatief, dus als je volgende week (of daarna) de PS3-versie koopt kun je in januari gratis de PS Vita-versie downloaden en spelen. 

Nadal terug op tennisbaan

Tennisser Rafael Nadal heeft voor het eerst sinds zijn afmelding voor de US Open op de tennisbaan getraind. De Spanjaard stond sinds zijn verloren partij in de tweede ronde van Wimbledon aan de kant met een knieblessure. Hij werkte op Mallorca een training onder leiding van zijn oom en coach Toni af.

Nadal heeft sinds dat toernooi geen wedstrijd meer gespeeld en stond sinds augustus niet meer op de baan. De Spanjaard zag door een hardnekkige knieblessure onder meer de Olympische Spelen en de US Open aan zich voorbij gaan. Hij hoopt in januari tijdens de Australian Open er weer te staan.

De 'megalops' van God of War: Ascension

Of de nieuwe multiplayergedeelte van de God of War-franchise aan gaat slaan moet nog blijken, maar het zal in ieder geval niet aan een gebrek aan gruwelijke monsters liggen. In de eerste dev-diary voor God of War: Ascension laten de ontwikkelaars zien hoe ze de 'megaclops' hebben gemaakt.

Blijkbaar was er in eerste instantie een heftige discussie over hoe het beest zou heten. 'Megalops' betekent namelijk 'gigantische ook', dus klopt feitelijk niet. Maar 'megaclops' bekt niet lekker. Eigenlijk maakt het niet uit, want het monster het officieel Polyphemus. In de multiplayer mag de winnaar hem afslachten.

God of War: Ascension komt op 13 maart uit en is exclusief voor PlayStation 3.

Marechaussee doet inval bij Amsterdams autobedrijf

De marechaussee heeft dinsdagochtend een inval gedaan bij een autobedrijf in Amsterdam-Noord. De inval maakt deel uit van een onderzoek waar een woordvoerder verder nog niets over wil zeggen. Hij ontkent geruchten dat de explosievenexperts bij de inval betrokken waren.

Meerdere auto's bij het bedrijf aan de Mt. Lincolnweg werden grondig doorzocht. De woordvoerder wilde niet zeggen of er zaken in beslag zijn genomen. "Mogelijk komen we later vandaag met een bericht naar buiten."

'Overlijden te voorspellen met dna'

Aan de hand van dna-materiaal kan worden voorspeld of een dier binnenkort van ouderdom dood gaat of niet. Dat hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en twee Britse universiteiten ontdekt tijdens een onderzoeksproject dat twintig jaar duurde. Hiervoor onderzochten zij zangvogels op de Seychellen.

Voor deze afgelegen eilanden was gekozen omdat de vogels daar geen natuurlijke vijanden hebben. Ze sterven dus vrijwel altijd van ouderdom. De onderzoekers verzamelden twee keer per jaar bloedmonsters van een hele populatie op het eilandje Cousin in de Indische Oceaan en analyseerden de lengte van de telomeren.

De onderzoekers zagen dat de chromosoomuiteinden, de zogeheten telomeren, bij het ouder worden verkorten. De snelheid waarmee dat gebeurt verschilt sterk per dier. Telomeren zijn vergelijkbaar met de harde plastic uiteinden van schoenveters. Ze voorkomen dat de veters, in dit geval de chromosomen, uit elkaar vallen.

De telomeren voorkomen dat cellen zich ongecontroleerd gaan delen en zo een kankergezwel vormen, maar zodra ze zijn afgebroken stopt de cel waar ze zitten met functioneren.

Vogels met korte telomeren of telomeren die snel korter werden, bleken vaak binnen een jaar te sterven. Vogels met langere telomeren leven over het algemeen langer.

Tot voor kort werd volgens onderzoeker aan de RUG Martijn Hammers gedacht dat telomeren bij alle dieren van een ras met dezelfde snelheid korter werden. Om de leeftijd van een dier te bepalen werd dan ook de lengte van de telomeren opgemeten. De snelheid waarmee ze korter worden blijkt echter per individu te verschillen.

Dat zou komen doordat verschillende individuen tijdens hun leven een verschillende hoeveelheid stress te verwerken krijgen. "De telomeerlengte is dus eerder een maatstaf voor de totale hoeveelheid schade die iemand tijdens zijn leven heeft opgelopen", zegt Hammers.

Hoe gezonder iemand heeft geleefd, hoe langer zijn telomeren zouden zijn. Zaken als roken, ongezond eten of het lichaam blootstellen aan extreme stress zouden er allemaal toe leiden dat de telomeren korter worden, waardoor het leven dus ook korter wordt.

Vrouw rijdt zuiniger dan man

Vrouwen rijden zuiniger dan mannen. Ze verbruiken minder brandstof en kiezen vaker voor een schone auto, blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij Business Lease Nederland. Vrouwen zouden bovendien trendsetters zijn op het gebied van autokeuze.

De gemiddelde CO2-uitstoot ligt bij vrouwelijke bestuurders zes gram per kilometer lager dan bij mannen. Per honderd kilometer verbruiken vrouwen gemiddeld 0,34 liter minder brandstof dan mannen. Bij een gemiddelde van 25.000 kilometer per jaar besparen vrouwen door hun rijgedrag en autokeuze 85 liter brandstof en 150 kilo CO2-uitstoot.

Vrouwen lopen volgens de leasemaatschappij voorop op het gebied van autokeuze. De laatste jaren groeide de vraag naar kleine, zuinige auto's onder deze doelgroep, maar die neemt nu weer af. Tegenwoordig kiezen vrouwen naast de hatchback vaker voor een grotere auto, zoals een zogenoemde multiple purpose vehicle of een stationwagen. Ze nemen echter wel bewust een schonere uitvoering.

Mannen kiezen meestal voor een stationwagen, en rijden vaker dan vrouwen in een cabriolet of coupé. Wel neemt de vraag naar microauto's onder mannen toe. "Hoewel de kleinere auto's eerder nog als 'vrouwenauto' werd getypeerd, doorbreken vrouwen dit vooroordeel door vaker een grotere wagen te kiezen. Opmerkelijk is dat vrouwen de trend zetten in autovoorkeur, mannen volgen steeds een jaartje later", zegt directeur Dick Cozijnsen.

Omdat het merendeel van de ruim acht miljoen auto's die in Nederland rondrijden door een man wordt bestuurd, valt er volgens Business Lease nog veel te besparen.

Prestaties Ajax verbazen Hummels niet

Mats Hummels is geenszins verrast dat Ajax in de groepsfase van de Champions League vier punten tegen Manchester City heeft gepakt. "Ik wist dat ze bij Ajax beter op elkaar ingespeeld waren dan bij City", zegt de verdediger, die woensdag met zijn ploeg Borussia Dortmund te gast is in de Amsterdam ArenA. "Ajax heeft een zeer goede ploeg."

Dortmund heeft in de voorlaatste groepswedstrijd een punt nodig om de achtste finales van het kampioenenbal te bereiken. "We gaan op jacht naar een goed resultaat, maar hebben met Ajax een zeer goede tegenstander tegenover ons. We hadden het in de eerste wedstrijd heel lastig", refereert Hummels aan de benauwde 1-0 zege in Duitsland.

Hummels zag Ajax bij de loting niet als het lelijke eendje in de groep. "We wisten van tevoren dat niet alleen Real Madrid en Manchester City onze concurrenten waren, maar dat ook Ajax een belangrijke rol zou spelen." De Amsterdammers bezetten momenteel met vier punten de derde plaats in groep D. Dortmund is met acht punten koploper.

'Elektrisch rijden schoon, maar duur'

Als alle personenauto's in Nederland op elektriciteit rijden gaan overheid en consumenten er financieel op achteruit. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat onderzocht wat de gevolgen zouden zijn als in 2050 alle auto's op elektriciteit zouden rijden.

De winst voor het milieu en de leefomgeving in de steden zou navenant zijn. De uitstoot van CO2 door de gehele transportsector wordt minstens gehalveerd en geluidshinder van auto's in steden neemt met ongeveer een derde af. Daardoor kan mogelijk bespaard worden op geluidsmaatregelen. Ook wordt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Bij een gelijkblijvend belastingregime, waar het PBL in de berekeningen van uit is gegaan, loopt de overheid jaarlijks tussen de vijf en zeven miljard euro mis. Dit komt in de eerste plaats omdat elektrische auto's vrijgesteld zijn van aanschafbelasting. Daarnaast lopen de opbrengsten van de motorrijtuigenbelasting terug, omdat elektrische auto's duur zijn, waardoor het autobezit naar verwachting daalt. Ook is de energieheffing op elektriciteit verhoudingsgewijs lager dan de accijns op benzine en diesel.

Automobilisten zijn ook duurder uit, zelfs als de vrijstelling op de aanschafsbelasting gehandhaafd blijft en de kosten van accu's met een factor drie dalen. Dan nog zullen elektrische auto's duurder blijven dan conventionele auto's die rijden op benzine, diesel of gas. Alleen mensen die meer dan twintigduizend kilometer per jaar rijden, kunnen goedkoper uit zijn dan in een auto die rijdt op benzine of diesel.

Het PBL noemt desondanks elektrisch rijden wel 'een van de meest kansrijke technologieën' om auto's schoner te maken. "Niets doen is geen optie", zegt het bureau.

"De uitdaging voor de rijksoverheid is om slimme manieren te vinden om de overheidsinkomsten op peil te houden of de gevolgen daarvan anderszins te beheersen en tegelijkertijd het elektrisch rijden aantrekkelijk te houden voor de gebruikers", schrijft het PBL. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld sommige markten, zoals taxi's, stimuleren om over te stappen.

Verder zijn technologische doorbraken vereist om de hoge kosten van accu's verder terug te brengen.


'Elektrisch rijden schoon, maar duur' (Foto: Novum)

Trio alsnog de cel in voor rellen Hoek van Holland

Drie verdachten van de strandrellen in Hoek van Holland in 2009 hebben dinsdag alsnog celstraffen gekregen. De rechtbank had hen eerder veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de zaken zo ernstig zijn dat ze niet kunnen worden afgedaan met een taakstraf.

Een verdachte die eerder door de rechtbank werd veroordeeld is door het hof vrijgesproken. Van de overige zeven verdachten kregen er zes een celstraf van vier maanden. Een verdachte kreeg een taakstraf opgelegd. De groep waar de verdachten bij hoorden heeft agenten opgedreven en bekogeld.

Bij de rellen rond het strandfeest Sunset Grooves zagen in het nauw gedreven agenten zich genoodzaakt schoten te lossen. Een 19-jarige Rotterdammer overleed daardoor. Na de rellen werden ruim vijftig verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de ongeregeldheden.

Chamillionaire in Dead Island: Riptide-promo

Voormalige rap-ster Sam B, een van de vier speelbare personages in Dead Island, zou binnenkort een nieuw nummer uitbrengen. Daar schonk hij echter weinig aandacht meer aan toen hij voor zijn leven moest vechten in Bonoi.

Zijn platenmaatschappij, Diamon Hope, probeert in de semi-sequel juist van de verdwijning van de rapper te profiteren door het nummer alsnog uit te brengen. Het heet 'No Room In Hell' en real-life rapper Chamillionaire komt er ook in voor.

Dead Island: Riptide komt op 26 april uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Australiër breekt wereldrecord gamen

Een Australische man heeft in Sydney het wereldrecord 'langste gamesessie' verbroken door 122 uur het schietspel Call of Duty: Black Ops II te spelen. Hiermee verbrak Okan Kaya het oude record van 120 uur.

De regels voor de recordpoging zijn begin dit jaar versoepeld door de Guinness World Record-organisatie. Zo mocht Kaya elk uur tien minuten pauze nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen. De Australiër spaarde deze pauzes op om tijdens de gamesessie enkele uren te kunnen slapen.

Het oude record van 120 uur lang gamen werd in maart behaald door twee Canadezen. Zij kozen het schietspel Resistance.


Australiër breekt wereldrecord gamen

FOK! wat een weer...Tja

Goedemorgen! Veel bewolking en alleen in het oosten en zuidoosten is er kans op wat zon. Eigenlijk ben ik nu al uitgesproken voor vandaag.

Ik kan natuurlijk nog wel vertellen dat de temperatuur vanmiddag in de zon tot wel 12 of 13 graden kan gaan oplopen, maar ook in de bewolking zal het met een graad of 9 wel iets zachter zijn. De wind uit het zuidoosten is wat sterker dan de afgelopen dagen en hierdoor zal er van mist geen sprake meer zijn. Ook voor de komende dagen blijven we muurvast zitten in het weer en het enige dat misschien veranderd is dat de kans op wat regen iets gaat toenemen, De temperatuur schommelt de komende dagen tussen de 8 en 11 graden. De wind blijft uit een zuidelijke richting waaien.

Update 13.00:  Tot mijn grote verrassing schijnt de zon op dit moment in een groot deel van het land en dit aan de vóórzijde van  een storing die toch al vlakbij ligt. De laaghangende bewolking hangt voornamelijk boven Duitsland. In de loop van de middag neemt de bewolking in het westen wél langzaam toe.

Erwin Klein maakte de onderstaande foto op een heuvel nabij Emmerich en stond letterlijk bóven de mist. De mist hing vaak laag bij de grond en boven de 100 meter was het vaak helemaal helder, maar wel heel koud. Op veel plaatsen kwam het tot 3 graden vorst.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

MistSchitterende foto van Erwin Klein bóven de mist. Op de achtergrond is de stad Emmerich duidelijk zichtbaar. Heel erg mooi!

Lady Gaga heeft seks met een taart

Lady Gaga heeft een wel heel bijzondere promo opgenomen voor haar nieuwste liedje, 'Cake'. Normaal vier je iets met een taart maar in dit geval koos mevrouw Gaga er voor om de taart een feestje te geven.

In het filmpje is te zien hoe ze in haar ondergoed seks lijkt te hebben met een slagroomtaart. Ze weet er in ieder geval wel raad mee. Het 'moment supreme' komt wanneer ze haar kont vol in de brij drukt waarna ze op haar met taart besmeurde vingers sabbelt.

Het tweede deel van dit briljante filmpje speelt zich af in een bubbelbad. Hier heeft de wereldster zelfs nog minder kledij aan. Alleen een doorzichtig onderbroekje 'bedekt' haar lijf. Het is de aandachtshoer in ieder geval weer gelukt.

Miley Cyrus heeft kort pittig kapsel

Vele FOK!topics zijn er al over geopend: vrouwen met een kort pittig kapsel. Net nu je dacht dat deze trend alleen was voorbehouden aan uitgezakte vrouwen van boven de dertig, komt nu Miley Cyrus met dit gehate kapsel.

Het voormalige kindsterretje was gisteren in New York om daar haar vader Billy Ray te zien tijdens een musical. Tijdens het avondje uit liet Miley zich van haar slechtste kant zien.

Niet alleen bleek ze heur haar te hebben geblondeerd en gemillimeterd. Dit terwijl ze niet lang geleden al eerder bij de kapper zat voor een korter kapsel. Ook haar kleren waren weinig flatteus. Miley kwam namelijk opdagen in een blauw rokje en een zwarte trui van pluchestof. Uiteraard geheel in stijl met een paar misvormde motorlaarzen.

Benieuwd naar Miley's korte, pittige kapsel? De foto's zijn hier te zien

Voetbaltrainers willen duidelijkere handsregel

Europese voetbalcoaches vinden dat de regels rondom hands moeten worden herzien. Dat blijkt uit een enquête onder 110 coaches uit veertien landen, gehouden door de vakbond voor Europese voetbalcoaches LMA. Meer dan tachtig procent van de ondervraagden, onder wie Real Madrid-coach José Mourinho, willen hervorming van de regels.

Alleen wanneer de scheidsrechter duidelijk kan waarnemen dat een speler in de positie staat om de bal te blokken en dan de bal met zijn hand of arm raakt, moet er een strafschop volgen, vinden de coaches. Op dit moment is de regel volgens hen te onduidelijk.

Een eerder onderzoek, uitgevoerd door dezelfde organisatie, bracht al aan het licht dat trainers niet willen dat er een strafschop wordt gegeven als een speler de bal tegen de hand krijgt, terwijl hij in een natuurlijke houding staat.

Een andere opvallende uitkomst uit het rapport is dat driekwart van de trainers de nieuwe regel, die toestaat dat de vierde official de scheidsrechter op belangrijke momenten van advies mag voorzien, geen succes vindt.

Sparta hekelt jacht op jeugdspelers

De KNVB heeft een brandbrief ontvangen van Sparta Rotterdam. De club uit de Jupiler League vraagt aandacht voor de 'steeds grimmiger wordende jacht op jeugdspelers'.

"De jacht op jeugdspelers van andere clubs uit het betaalde voetbal wordt steeds feller", zegt Wiljan Vloet namens Sparta tegen het Algemeen Dagblad. "Talentjes worden steeds meer op jongere leeftijd benaderd, steeds eerder in het seizoen en steeds vaker buiten de clubs om."

Vloet hoopt dat de KNVB actie onderneemt na de brief. "Als regionale jeugdopleiding moeten wij aan zoveel regeltjes voldoen. Maar deze praktijken zijn volgens mij niet in het belang van het Nederlandse voetbal. Dat talent Bazoer nu van PSV naar Ajax gaat, heeft niets met Sparta te maken. Maar een groot talent zal straks een half seizoen niet voetballen, dat is slecht voor het Nederlandse voetbal."

Volgens Marcel Brands, technisch manager bij PSV, komt de brief te laat. "Bij het technisch platform van de eredivisieclubs is al een commissie aan het werk om met een nieuw protocol te komen voor de omgang met jeugdspelers. Daar heb ik Vloet ook over ingelicht, want Sparta maakt als club uit de Jupiler League geen deel uit van dat platform. Het lijkt mij logisch om hetzelfde te werk te gaan als bij transfers van senioren. Dus eerst de club inlichten en dan pas met een spelertje in gesprek gaan. Via normale communicatie."

Elatik stopt als stadsdeelvoorzitter

Fatima Elatik (PvdA) stopt in 2014 als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost. Zo kan ze de discussie over de toekomst van de stadsdelen aangaan zonder te worden beschuldigd van plucheplakken, schrijft ze op de site van de PvdA in het stadsdeel.

Door plannen van het kabinet is het onzeker of de stadsdelen blijven bestaan. Volgens de 39-jarige Elatik is het geen vanzelfsprekendheid dat de stad bestuurbaar blijft als deze plannen worden uitgevoerd. Waarschijnlijk worden de zeven stadsdelen per 2014 omgezet in bestuurscommissies.

In maart van dat jaar worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Elatik zegt dan geen politieke baan bij een stadsdeel meer te ambiëren.

Door de oprichting van de stadsdelen is Amsterdam volgens Elatik 'veilig, leefbaar en sterk' geworden. De politica stelt dat de plannen van het kabinet ruimte bieden voor een lokaal bestuur. Maar burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) en zijn wethouders zouden nu koersen op het 'ontmantelen van lokale slagkracht, in ruil voor centrale logheid'.

Elatik stapte in 2010 op als stadsdeelvoorzitter vanwege financieel wanbeleid rond muziekcentrum MuzyQ. Ruim een maand later werd de coalitie van het stadsdeelbestuur gelijmd en keerde ze terug.

Bedrijven investeren fors minder

Het volume van de bedrijfsinvesteringen in Nederland is in september met 8,5 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In augustus bedroeg de krimp nog slechts drie procent op jaarbasis. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De extra afname wijt het statistiekbureau deels aan het werkdagenpatroon. September telde dit jaar twee werkdagen minder dan vorig jaar, terwijl augustus evenveel werkdagen had als in het jaar ervoor.

Volgens de investeringsradar over november zijn de omstandigheden voor de investeringen verslechterd. In de voorgaande maand hielden verbeteringen en verslechteringen elkaar juist nog in evenwicht.

In november verslechterde onder meer het consumentenvertrouwen en daalde de bezettingsgraad. Daarnaast was de stijging van de beurskoersen van aandelen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder kleiner dan in oktober, en waren de ondernemers in de industrie pessimistischer over hun orderpositie.

Positieve ontwikkeling was een daling van de interbancaire rente. Ook het feit dat de groei van de export ongeveer even groot was als voorgaande maand is positief, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Lokale interruptie: Wie oud is, is niet per definitie armlastig

In de Eindhovense raad is de laatste weken een felle discussie ontstaan over het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. De voorgenomen afschaffing daarvan doet behoorlijk wat stof opwaaien. In Eindhoven kennen we een regeling waarmee 65 plussers gratis met de bus mogen, wanneer ze buiten de spits reizen. Dit om te bevorderen dat ouderen niet in een sociaal isolement komen te zitten. Eigenlijk is het al vreemd dat het bestaat. Waarom zou je immers niet meer kunnen betalen voor de bus omdat je de leeftijd van 65 bent gepasseerd? Oud zijn hoeft immers niet te betekenen dat je armlastig bent.

Veel burn-outklachten werknemers

Werknemers met een baan met hoge werkdruk en weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden, hebben relatief vaak last van burn-outklachten. In totaal 13 procent van de werknemers, ruim 900.000 mensen, gaf aan vorig jaar last te hebben gehad van deze klachten. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Burn-outklachten zijn onder meer gevoelens van vermoeidheid en emotionele uitputting. Werknemers met een partner en kinderen hebben gemiddeld minder last van deze klachten.

Een op acht werknemers heeft burn-outklachten
Een op acht werknemers heeft burn-outklachten (Foto: ANP)

Rockstar 'overweegt' pc-versie Grand Theft Auto V

In een interview met IGN laat Dan Houser, een van de mannen achter de Grand Theft Auto-reeks, weten dat het bedrijf slechts overweegt om Grand Theft Auto V naar de pc te brengen. Rockstar kijkt vooral of een platform lucratief is. De pc en Wii U lijken niet interessant te zijn.

Houser vertelde ook dat Rockstar geen first party-ontwikkelaar is voor Nintendo, Sony en Microsoft en dat ze vrij zijn om zelf te bepalen voor welke platformen ze gaan ontwikkelen. Als voorbeeld wordt Apple genoemd, waar Rockstar wel voor zou willen ontwikkelen als het genoeg geld opbrengt. "We see ourselves as a content company that uses technology. We don't make it; we use it to make the most fun stuff", voegt Houser toe.

Op de vraag waarom Grand Theft Auto V geen launchtitel is voor de volgende generatie consoles wordt hetzelfde antwoord gegeven: de huidige consoles zijn lucratief en hebben een grote userbase. Rockstar ondervindt daarnaast geen problemen met limitaties op de PlayStation 3 en Xbox 360: "There's plenty of power in these machines." De PlayStation Move en Xbox Kinect worden echter niet gebruikt, deze zouden de ervaring van spelers verpesten als er steeds gewisseld wordt tussen Move, Kinect en gewone controls.

Wiggins hervat training

Wielrenner Bradley Wiggins heeft de training hervat. De winnaar van de Tour de France heeft in zijn woonplaats Eccleston, in het Engelse graafschap Lancashire, voor het eerst weer de training aangevangen nadat hij bij een botsing met een auto enkele ribben had gebroken.

Sky-coach Shane Sutton heeft aan The Telegraph laten weten dat Wiggins nu naar Mallorca is gegaan voor een training van twaalf dagen. "Normaal gezien was Bradley eind oktober met zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. Maar hij heeft een kleine achterstand opgelopen. Hij is nu klaar voor de training. Hij zal in blokken van drie dagen telkens twaalf uur op de fiets zitten: drie dagen trainen, één dag rust."

Volgens Sutton liet Wiggins weten dat hij zich geen zorgen maakt over de gemiste trainingen. "Acht weken trainen brengt je in de buurt van je gewenste niveau. Als je drie maanden kunt werken met een atleet in vorm, kun je veel doen."

Vrouwelijke variant Purper

Gerrie van der Klei, Céline Purcell, Anouk van Nes en Mylou Frencken vormen een vrouwelijke variant van Purper. De cabaretgroep maakte dit voorjaar bekend het voor gezien te houden, maar voorman Frans Mulder zet de traditie voort met 'zijn' dames. "Ik moet nog gaan schrijven, maar dit gaat toch al helemaal de goede kant op."

Mulder heeft er alle vertrouwen in, omdat hij humor vergelijkt met seks. "Mannen vertellen een mop en dan is het klaar", legt hij dinsdag uit in De Telegraaf. "Vrouwen genieten er langer van. Je gaat mee in hun gedachtegang, die normaal begint, maar dan steeds krankzinniger wordt. Ze zijn subtieler en associatiever."

Dochter voor acteur Rob Schneider

Rob Schneider is de vader geworden van een dochter. De 49-jarige acteur, bekend van de melige Deuce Bigalow-films, en zijn vrouw hebben het meisje Miranda Scarlett Schneider genoemd.

Televisieproducent Patricia zette het meisje vrijdag op de wereld, laat een woordvoerder van Schneider weten aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Moeder en baby zijn blij en gezond", twitterde de acteur zelf. Hij heeft ook al een dochter uit een eerder huwelijk.

Schneider is ook bekend van zijn samenwerkingen met Adam Sandler. De twee komieken, die te zien waren in sketchprogramma Saturday Night Live, maakten samen onder meer de films Big Daddy, 50 First Dates en You Don't Mess with the Zohan.

Toekomstbeeld drukt consumentenvertrouwen

Consumenten zijn in november somberder gestemd, vooral over de toekomst van de economie en de eigen financiële situatie. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. De index voor het consumentenvertrouwen daalde met vijf punten tot -37.

Over het economische klimaat in de komende twaalf maanden zijn consumenten flink pessimistischer. Over de afgelopen twaalf maanden verslechterde de stemming ook wel, maar in mindere mate. De deelindex over het economische klimaat daalde twaalf punten tot -56.

De deelindex over de koopbereidheid daalde met een punt naar -25. Een verbetering van de stemming over de eigen portemonnee in de afgelopen twaalf maanden en de koopbereid voor grote artikelen compenseerde hierbij voor een recordlaag vertrouwen in de eigen geldsituatie in het komende jaar.

FOK!Filmtip van de dag: Get Him to the Greek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

In de filmtip van vandaag, Get Him to the Greek, moet talent scout Aaron Greenberg (de toen nog fatsige Jonah Hill) de emotioneel onstabiele rocker Aldous Snow (Russell Brand) begeleiden op diens reis van Londen naar The Greek Theater in Los Angeles. Aaron, de relatief nieuw is in de muziekwereld, probeert er alles aan te doen om het gedrag van de impulsieve Aldous enigszins op de rails te houden wat uiteraard voor de nodige onmogelijke situaties zorgt. De hilarische roadmovie is vanavond om 20:30 uur te zien op Veronica.

Diddy over 'mindfucking'

Winkels verwachten meer sinterklaasomzet

Winkels verwachten dit jaar ondanks de crisis meer omzet te halen uit de viering van Sinterklaas. Detailhandel Nederland meldde dinsdag een half miljard euro sintomzet te verwachten, ongeveer vijf procent hoger dan de verwachte 493 miljoen euro van vorig jaar.

Hoeveel omzet er vorig jaar precies is gehaald, weet de branchevereniging niet. "We hebben wel van veel winkeliers gehoord dat zij toen inderdaad meer hebben omgezet", zegt een woordvoerder. Waarom er ondanks de crisis niet bespaard wordt op de sinterklaasviering, komt volgens de woordvoerder doordat Sinterklaas een diepgewortelde traditie is. "En als je dan in de winkelstraat staat, geven veel mensen toch meer uit dan het oorspronkelijke budget."

De winkeliersvereniging ziet dat er niet bespaard wordt op cadeaus voor kinderen. De goedheiligman heeft voor die groep steeds vaker voorkeur voor traditioneel speelgoed zoals kinderboeken, bordspellen, bouwstenen en houten treinen. Een populair cadeau voor volwassenen en kinderen is de tabletcomputer in allerlei soorten en formaten. "Ook in chocolade", aldus Detailhandel Nederland.

Veel winkeliers openen in de week voorafgaand aan Sinterklaas elke avond hun deuren. Zondag 2 december wordt in de meeste steden een speciale koopzondag gehouden.

Alleenstaande werknemer krijgt vaker burn-out

Van de alleenstaande werknemers kampte vorig jaar een op de zes met burn-outklachten. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de werknemers met een partner en kinderen zegt een op de negen gevoelens van onder meer vermoeidheid en emotionele uitputting te ervaren.

Ook werkende alleenstaande ouders en werknemers met een partner, maar zonder kinderen hebben minder vaak burn-outklachten dan alleenstaanden. In deze groepen was een op de zeven in 2011 opgebrand.

Ruim een op de acht werknemers kampte vorig jaar met burn-outklachten, ruim negenhonderdduizend mensen.

Verder blijken burn-outklachten vaker voor te komen bij werknemers met hoge werkdruk en weinig sociale steun. Vier op de tien werkenden hebben naar eigen zeggen te maken met hoge werkdruk. Bijna een kwart van hen heeft burn-outklachten, van werknemers met een lage werkdruk gaat dit om slechts zeven procent.

Van de werknemers die vinden dat ze weinig hulp krijgen van collega's en leidinggevenden om iets gedaan te krijgen, zegt 37 procent burn-outproblemen te ervaren. Van de groep die wel steun ervaart, is dit maar elf procent. Een grote meerderheid van de werknemers voelt zich echter wel gesteund op het werk.

Ook de mate van zelfstandigheid in het werk heeft invloed. Van de mensen die minder te zeggen hebben in hun baan kampt zestien procent met burn-outklachten, van de mensen met veel zeggenschap is dit tien procent.

In 2008 steeg het percentage werknemers met burn-outklachten. Sindsdien is dat cijfer ongeveer gelijk gebleven.

[NBA] San Antonio verliest in eigen huis van Clippers

San Antonio Spurs heeft maandag in eigen huis zijn meerdere moeten erkennen in Los Angeles Clippers. De viervoudig NBA-kampioen boog met 92-87 voor de ploeg uit Californië. Voor Los Angeles betekende het de zesde overwinning op rij. Dankzij de zege neemt de ploeg de eerste plaats over in de Western Conference. San Antonio bezet daarin de vierde positie.

Spelverdeler Chris Paul hielp zijn ploeg met negentien punten en acht assists aan de overwinning. Bij San Antonio was routinier Tim Duncan goed op dreef. Hij liet twintig punten en veertien rebounds aantekenen.

Memphis Grizzlies leed na acht zeges op rij weer eens een nederlaag. Voor eigen publiek werd met 96-92 verloren van Denver Nuggets. In de laatste twee minuten van de wedstrijd gaf Memphis een voorsprong van vier punten uit handen.

De Italiaan Danilo Gallinari was bij Denver goed voor 26 punten. Rudy Gay werd met 22 punten topscorer voor Memphis. Door het verlies moesten de Grizzlies de eerste plaats in het westen afstaan aan de Clippers.

Overige uitslagen
Utah Jazz - Houston Rockets 102-91
Atlanta Hawks - Orlando Magic 81-72
Charlotte Bobcats - Milwaukee Bucks 102-98
Washington Wizards - Indiana Pacers 89-96
Dallas Mavericks - Golden State Warriors 101-105


San Antonio verliest in eigen huis van Clippers (Foto: Novum)

'Culturele instellingen laten geld liggen'

Een derde van de culturele instellingen maakt nog geen gebruik van alle mogelijkheden die de Geefwet biedt. Dat maakten accountancybedrijf BDO en Tilburg University dinsdag bekend op basis van een onderzoek onder 424 organisaties. Van de ondervraagde culturele instellingen blijkt nog maar 67 procent een zogeheten ANBI-status te hebben.

Eenmaal aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling, kunnen organisaties als theatergroepen, musea en orkesten fiscale voordelen behalen op de vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting. Ook donateurs hebben baat bij de ANBI-status. Zij kunnen giften aftrekbaar maken van het belastbaar inkomen.

Toch laat de helft van de instellingen het na om donateurs te informeren over hun ANBI-status. Bij acht procent van de organisaties staat er iets over de status op de website, zo blijkt uit het onderzoek.

De Geefwet is sinds 1 januari van kracht en moet instellingen die minder subsidie krijgen helpen hun eigen inkomsten te verhogen. De resultaten van het onderzoek van BDO en Tilburg University worden woensdag gepresenteerd op het congres Cultuur, Daar Geef Je Om.

[Video] Vuurwerk uit vagina verwondt keeper

Tijdens een Russisch potje voetbal is de keeper van Dynamo Moskou zaterdag zwaar gewond geraakt. Tijdens de wedstrijd werd er vanaf de tribune een stuk vuurwerk op het veld gegooid, dat vlakbij Anton Shunin ontplofte. De knaller bleek het stadion te zijn ingesmokkeld door een vrouw, die deze in een intieme lichaamsopening had verstopt.

Tijdens de wedstrijd tegen Zenit Sint Petersburg klonk er ineens een harde knal. Hierna stortte Shunin ter aarde. Het verantwoordelijke stuk vuurwerk had zijn ogen verwond. De keeper werd afgevoerd naar het ziekenhuis en de wedstrijd werd gestaakt.

Naar aanleiding van bewakingsbeelden, waarop was te zien hoe een vrouwelijke fan van Zenit het vuurwerk op het veld gooide, ging de politie op onderzoek uit. In het damestoilet van het stadion werden tientallen condooms aangetroffen. Volgens de politie worden de kapotjes gebruikt om over een stuk vuurwerk te schuiven, waarna deze vaginaal of anaal wordt ingebracht.

De politie heeft inmiddels 29 hooligans, onder wie drie vrouwen, gearresteerd. Mocht de dader erbij zitten, dan hangt haar een zware straf boven het hoofd. De 25-jarige keeper moet naar aanleiding van de knal een hoornvliestransplantatie ondergaan. Mogelijk heeft hij blijvend gezichtsverlies.


De schokkende beelden van het incident

Minder opvolgingsproblemen voor boeren

Na een jarenlange daling heeft een hoger percentage van de boeren van 55 jaar en ouder een opvolger klaarstaan om het bedrijf over te nemen. Tussen 2000 en 2008 daalde het percentage met een opvolger van 32 procent naar 29 procent. Dit jaar heeft 34 procent een opvolger klaarstaan, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De percentages worden eens in de vier jaar gemeten. Bij grote en middelgrote bedrijven nam het aandeel met een bedrijfsopvolger al sinds 2004 toe, bij de kleine en hobbymatige bedrijven was pas na 2008 sprake van een toename.

Nederland telt dit jaar ongeveer 69 duizend land- en tuinbouwbedrijven, waarvan bijna 32 duizend een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder hebben. Alhoewel het percentage met een opvolger stijgt, staat bij slechts elfduizend bedrijven een opvolger klaar.

Ruim een derde van de boeren van 55 jaar of ouder heeft een opvolger klaarstaan om het bedrijf over te nemen.

Bij de melkveebedrijven met een 55-plusser aan het hoofd staat het vaakst een opvolger klaar, namelijk in 64 procent van de gevallen. Bij de geitenbedrijven was dit de helft. De minste belangstelling is er voor het overnemen van schapenbedrijven met een 55-plusser aan het hoofd, daar staat in twaalf procent van de gevallen een opvolger klaar.

Ook is er weinig animo voor het overnemen van paard- en ponybedrijven (twintig procent) en boomkwekerijbedrijven (21 procent). Ook de omvang speelt een rol. Bij grotere bedrijven staan vaker opvolgers klaar dan bij kleinere bedrijven.

ING vraagt extra identificatiecode

Klanten van ING die internetbankieren op een andere computer dan normaal kan vanaf begin december om een extra identificatiecode worden gevraagd. Dat meldde de bank dinsdag. De maatregel moet voor extra veiligheid zorgen.

De Persoonlijke Authenticatie Code komt bovenop het systeem van TAN-codes waarmee ING nu werkt. "Met de PAC-code kunnen we indien nodig extra verifiëren of de persoon die inlogt ook de persoon is die hij of zij zegt te zijn", verklaart directeur verkoop Max Mouwen. De extra identificatie lijkt volgens de bank op wat sociale media en online e-maildiensten al langer doen. "Ook maken meerdere banken in het buitenland hiervan gebruik."

Klanten die hun TAN-code via de telefoon krijgen, ontvangen ook een PAC op de telefoon. De klanten die nog met papieren lijsten werken krijgen een nieuwe lijst met TAN- en PAC-codes.

Vrouw komt om bij botsing

Een 70-jarige vrouw uit het Noord-Brabantse Zevenbergen is maandagnacht omgekomen nadat haar man achter op een aanhanger van een landbouwvoertuig was gebotst. Het ongeluk gebeurde op de Zevenbergseweg tussen haar woonplaats en Prinsenbeek, meldt de politie.

De vrouw zat naast haar man en raakte zwaargewond. De brandweer had veel tijd nodig om haar uit het voertuig te krijgen. Ze werd naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht, waar ze aan haar verwondingen bezweek. De man raakte lichtgewond.

Di Montezemolo: "Ik geloof nog in titel"

Ferrari-president Luca di Montezemolo denkt dat Fernando Alonso de wereldtitel in de Formule 1 nog kan pakken. De Spanjaard staat in de titelstrijd dertien punten achter op regerend kampioen Sebastian Vettel. Hij moet hopen dat de Duitser op Interlagos een slecht weekend kent.

Di Montezemolo vindt het wel weer eens tijd worden voor een rijderstitel voor Ferrari, want de laatste keer was Kimi Räikkönen in 2007. Ditmaal heeft hij met Alonso nog een kans. "We kunnen trots zijn op wat we tot dusver hebben bereikt. Opnieuw doen we tot en met de laatste race van het seizoen nog mee om de titel. Maar dat alleen is natuurlijk niet genoeg. We willen winnen."

Ferrari beschikt niet over de snelste bolide van het veld. Desondanks werden Alonso en Felipe Massa afgelopen weekend in Austin derde en vierde. Vettel eindigde op plaats twee, waardoor Alonso niet te veel punten inleverde. "In Austin hebben beide rijders het weer fantastisch gedaan. Fernando stond opnieuw op het podium, Felipe reed eveneens een geweldige race en liet bovendien zien een echte teamplayer te zijn. In Brazilië gaan we voor de volle winst. We zullen tot en met de laatste meter van de laatste ronde blijven strijden. Het wordt lastig, maar ik geloof dat we de titel nog kunnen pakken."

Het belooft op Interlagos in ieder geval een interessante race te worden. Verwacht wordt dat op vrijdag en zaterdag de temperatuur met 31 graden Celcius hoog komt te liggen. Op de racedag is op dit moment regen voorspeld, waardoor mogelijk een scenario zoals in 2008 op de loer kan liggen. Toen werd Lewis Hamilton in een regenachtige slotfase wereldkampioen met één punt voorsprong op Ferrari-coureur Felipe Massa die de race op zijn naam schreef. Hamilton dankte zijn titel toen aan Toyota-coureur Timo Glock die hij in de slotronde nog kon passeren.

Clinton naar Midden-Oosten

De Amerikaanse president Barack Obama stuurt minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton naar het Midden-Oosten om te proberen een bestand te bewerkstelligen tussen Israël en Hamas. Zij vertrekt dinsdag vanuit Cambodja, waar zij Obama vergezelt op een reis door Zuidoost-Azië.

Haar eerste stop is bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. Clinton zal ook overleg voeren met Palestijnse functionarissen in Ramallah op de Westoever, alvorens door te reizen naar de Egyptische hoofdstad Caïro.

In Caïro is ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, die waarschuwde dat het conflict een gevaar vormt voor de gehele regio. "Dit moet ophouden, er zijn onmiddellijke stappen nodig om verdere escalatie, waaronder een grondoperatie, te voorkomen", zei hij.

Ban sprak met Nabil Elaraby van de Arabische Liga. Hij zal ook praten met president Mohammed Morsi alvorens naar Israël te reizen.

Opnieuw rode cijfers voor FC Utrecht

FC Utrecht heeft over het afgelopen voetbalseizoen een verlies van 4,3 miljoen euro geleden. Voor dit seizoen wordt een tekort van vijf miljoen euro verwacht. Pas in 2015 hopen de Domstedelingen weer winst te kunnen boeken.

Utrecht had voor het seizoen 2011/2012 een tekort van vijf miljoen euro verwacht. Als de transfers niet waren meegerekend zou de raming op het dubbele uit zijn gekomen. Dat het tekort meevalt komt mede doordat het vertrek van Michel Vorm, Kevin Strootman en Dries Mertens veel geld in het laatje bracht.

Algemeen directeur Wilco van Schaik is realistisch over de cijfers. "We hebben het zwaar, de economische crisis hakt er flink in. Maar lukt het ons dit seizoen zonder transferopbrengsten rond de vijf miljoen uit te komen dan ben ik trots op iedereen, dan is er een wereldprestatie geleverd. Dan spreek je over een halvering van het verlies. Dan zakken we van tien miljoen naar een tekort tussen de 4,7 miljoen als we het heel goed doen en 5,3 miljoen als het tegenvalt."

Rusland boos over uitblijven verklaring V-raad

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft maandag zijn frustratie geventileerd over het uitblijven van een verklaring van de Veiligheidsraad over de strijd tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Hij zei dat Marokko afgelopen donderdag al een ontwerp-verklaring heeft laten rondgaan, die door één lid van de raad wordt tegengehouden. Hij wilde niet zeggen welk land dat is, maar iemand die raadt dat het om de Verenigde Staten gaat is wat hem betreft 'een kenner' van de gang van zaken in de Veiligheidsraad.

"Een lid van de Veiligheidsraad, ik weet zeker dat u wel kunt raden welk, heeft duidelijk aangegeven dat het met geen enkele reactie van de Veiligheidsraad akkoord zal gaan, omdat die lopende inspanningen van Egypte in de regio in de wielen zou rijden", zei Tsjoerkin.

De Amerikaanse ambassadeur Susan Rice zei maandagavond dat Egypte, de Amerikaanse president Barack Obama en andere langs diverse kanalen proberen een bestand te bewerkstelligen. "Wij vinden het belangrijk dat deze raad, door zijn optreden of niet-optreden, de kansen op een overeengekomen stopzetting (van vijandelijkheden) vergroot", zei zij.

Uitslag stemming toont verdeeldheid UMP

De uitslag van de stemming over het leiderschap van de UMP toont de diepe verdeeldheid binnen de grootste Franse oppositiepartij. De leden van de partij hebben zondag Jean-François Copé; tot hun leider gekozen, maar hij kreeg slechts 98 stemmen meer dan zijn rivaal, oud-premier François Fillon. Hij volgt oud-president Nicolas Sarkozy op, die in mei de presidentsverkiezingen verloor van de socialist François Hollande.

Bijna 175.000 van de ongeveer 300.000 leden hebben aan de stemming meegedaan. De 48-jarige Copé kreeg 50,03 procent van de stemmen tegen Fillon 49,97 procent. Omdat er zo weinig verschil was tussen de beide kandidaten, bleef de uitslag lang onzeker. Beide kandidaten eisten zondagavond de overwinning op. Copé, de meest rechtse van de beide kandidaten, is secretaris-generaal van de UMP (Unie voor een Volksbeweging).

Uitslag stemming toont verdeeldheid UMP
Uitslag stemming toont verdeeldheid UMP (Foto: ANP)

Succesvolle rentree voor Fer

FC Twente-speler Leroy Fer lijkt weer helemaal fit. De middenvelder speelde afgelopen zondag al een kwartier in het duel tegen FC Utrecht en kwam gisteren bij Jong Twente tegen Jong Feyenoord nog een helft in actie.

De geblesseerden Nacer Chadli en Rasmus Bengtsson hopen donderdag in de Europa League tegen Hannover 96 weer in actie te kunnen komen. Het duo trainde gisteren nog apart, maar er zal waarschijnlijk wel een beroep op hen gedaan worden. De reden hiervoor is dat Jerson Cabral met een knieblessure weggevallen is en Edwin Gyasi niet speelgerechtigd is in Europese duels.

Colombia verwerpt bestand FARC

De Colombiaanse regering beantwoordt het eenzijdige bestand van de FARC niet. De ervaring leert dat de beweging nooit woord houdt en het Colombiaanse leger heeft de grondwettelijke plicht om alle misdadigers die de grondwet overtreden te vervolgen, zei minister van defensie Juano Carlos Pinzon maandag.

De FARC kondigde maandag aan het begin van vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering in Cuba aan alle sabotageacties en aanvallen op overheids- en particuliere eigendommen gedurende twee maanden op te schorten. Het gebaar moest 'het voor een dialoog noodzakelijke begrip versterken', zei de leider van de FARC-delegatie, Ivan Marquez.

Pinzon noemde de belofte van de FARC 'erg moeilijk te geloven'. De FARC wilde in de voorbereidingen op de onderhandelingen al een wapenstilstand afspreken, maar de regering van president Juan Manuel Santos is daar niet op ingegaan. Volgens de regering heeft de guerrillabeweging wapenstilstanden in het verleden gebruikt om zich te versterken.

Nieuwe alternator voor Red Bull in Brazilië

Het Formule 1-team Red Bull Racing zal voor de Grand Prix van Brazilië gebruik gaan maken van een nieuwe alternator van Magneti Marelli. Dit meldde Remi Taffin, head of trackside operations van Renault, aan Autosport.

Red Bull reed in de Verenigde Staten nog met de oude versie van de dynamo, terwijl de andere teams die met Renault-krachtbronnen reden wel het vernieuwde onderdeel gebruikten. Red Bull-coureur Mark Webber viel met een defecte alternator uit, terwijl de overige bolides geen problemen kenden. Voor Interlagos moet ook Red Bull het vernieuwde onderdeel gebruiken.

Taffin: "Het is heel simpel, we gaan voor Brazilië voor de nieuwe specificatie, die heeft alle tests doorstaan. In de VS konden we beide kanten op, de oude of de nieuwe alternator. Samen hebben we beslist om het op deze manier te doen omdat het mensenwerk is en daar speelt gevoel een rol bij."

"Waar je mee vertrouwd bent, dat geniet vaak de voorkeur boven iets nieuws, zelfs als het nieuwe alle tests doorstaan heeft. Het is misschien moeilijk te begrijpen, maar stel jezelf voor dat je die beslissing moet nemen. Soms ga je een winkel in en zie je twee dingen die je wilt kopen. Je hoofd zegt het een en je hart zegt het ander, bijvoorbeeld. Zo was dit ook."

'Meer dan doorrekenen A27'

De Vrienden van Amelisweerd en de initiatiefgroep Kracht van Utrecht willen dat er een volledig onderzoek komt naar alternatieven voor verbreding van de snelweg A27. Het Planbureau voor de Leefomgeving moet daarbij ook de effecten op gezondheid, milieu en natuur doorrekenen.

Dat is dus veel meer dan "de cijfers nog even laten doorrekenen", zoals minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer volgens de actiegroepen heeft toegezegd, schrijven zij dinsdag in een e-mail aan de Tweede Kamer.

Schultz wil de A27 laten verbreden naar twee keer zeven rijstroken, waarvoor een strook van natuurgebied Amelisweerd opgeofferd zou moeten worden.

Polen: Terreurverdachte aangehouden

De Poolse politie heeft een man aangehouden die een terreuraanslag op het parlement, de regering en de president zou hebben willen plegen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de stad Krakau in het zuiden van het Oost-Europese land dinsdag gemeld.

Het onderzoek in de zaak begon op 5 november. "De zaak ziet er ernstig uit", zei een regeringswoordvoerder voor de radio. Polen is de laatste jaren niet met terreuraanslagen geconfronteerd.

Polen meldt aanhouding terreurverdachte
Polen meldt aanhouding terreurverdachte (Foto: ANP)

Media mogen stem verdachte in rechtszaak opnemen

De stem van een verdachte in een rechtszaak mag vanaf maart worden uitgezonden op televisie, radio en internet. Dat staat in een nieuwe persrichtlijn van de Raad voor de Rechtspraak, melden de GPD-bladen dinsdag.

Nu mag de stem of beeld van een verdachte alleen in uitzonderingsgevallen worden uitgezonden, bijvoorbeeld als hij daar zelf toestemming voor geeft zoals in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders het geval was. Door de stem vaker uit te zenden moet een 'evenwichtiger beeld' worden gegeven van wat zich in de rechtszaal afspeelt.

Door meer openbaarheid kan het werk van rechters, officieren van justitie en advocaten beter worden gecontroleerd. Dat moet volgens voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Erik van den Emster voor meer vertrouwen zorgen.

In uitzonderingsgevallen kan de rechter er voor kiezen geen geluidsopname van de verdachte toe te staan. Daar moet dan wel een goede reden voor zijn.

Door de nieuwe regel kunnen slachtoffers straks worden geconfronteerd met de stem van de dader. Daar zitten zij niet op te wachten, denkt advocaat Richard Korver. Hij vertegenwoordigt de ouders van de kinderen die door Robert M. zijn misbruikt in de Amsterdamse zedenzaak.

Korver wijst er in de kranten op dat zij hun kinderen al zo goed mogelijk proberen af te schermen van berichten over de oppas. "Straks zit het gezin in de auto en wordt het via de radio met de stem van Robert M. geconfronteerd. Uiterst onwenselijk."

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Bart Nooitgedacht noemt de nieuwe regels onwenselijk. De privacy van verdachten zou worden geschaad. "Het kan ook tot gevolg hebben dat verdachten minder openlijk met de rechter gaan spreken, omdat ze weten dat het wordt uitgezonden."

Kroket steeds vaker thuis gefrituurd

Economische FOK!kers doen het al jaren, maar ook veel Nederlanders eten hun kroketje tegenwoordig steeds vaker thuis.

Jaarlijks gaat het om zo'n honderd miljoen exemplaren. "Steeds meer mensen hebben een frituurpan", verklaart een woordvoerder namens snackproducent Royaan.

In Nederland worden jaarlijks ruim driehonderd miljoen kroketten genuttigd, gemiddeld zo'n 25 stuks per jaar per volwassene, blijkt uit cijfers die Royaan dinsdag presenteerde ter gelegenheid van de Nationale Week van de Croquet. Het gaat om het gemiddelde van de afgelopen jaren. De echte liefhebber eet er een stuk meer.

De Nederlandse supermarkten verkopen jaarlijks honderd miljoen exemplaren, de overige tweehonderd miljoen worden in de horeca genuttigd. De thuisconsumptie vertoont een lichte groei, er zijn geen exacte cijfers beschikbaar.

De kroket is een typisch Nederlandse snack. Zo'n 85 procent van de Nederlanders eet soms of geregeld een kroketje, bij voorkeur uit de hand. Een op de drie heeft er het liefst een broodje bij, al dan niet met mosterd.

Vooral vrijdag en zaterdag trakteren Nederlanders zich graag op de snack. Ook de lunch is een populair kroketmoment. De rundvleeskroket wordt het meest gekozen, op de voet gevolgd door de kalfs- en goulashkroket. De saté- en kipkroket maken de top vijf vol.

Tijdens de Nationale Week van de Croquet kunnen consumenten bij ruim duizend horecagelegenheden in Nederland voor een euro genieten van een Van Dobben- of Kwekkeboom-kroket. Met een broodje komt er vijftig cent bij.

'Consument overschat gezondheid lightproducten'

Pech voor de mensen die bij hun Triple Whopper XXL-menu met extra kaas, krulfriet, 6 kipnuggets, een bakje mayonaise, ketchup en een extra hamburger voor een prikkie (omdat het meisje achter de balie het spontaan en zonder bijbedoelingen zo lief vroeg) ook nog een cola-light bestellen: De gezondheidsvoordelen van lightproducten worden door veel mensen overschat. 

Bijna een derde van de consumenten denkt onterecht dat een lightvariant minimaal de helft minder calorieën heeft, concluderen het Voedingscentrum en gezondheidsnet.nl uit onderzoek onder ruim twaalfhonderd mensen.

Zij benadrukken dat light alleen maar staat voor een reductie van vet, suiker of calorieën van minstens dertig procent. In de lightvariant van boter kan bijvoorbeeld evenveel vet en suiker zitten als in gewone boter, maar iets minder calorieën. Slechts twintig procent zou dat weten.

Driekwart van de Nederlanders zou regelmatig lightproducten gebruiken. Ruim twintig procent van de mensen die minimaal wekelijks lightproducten eten of drinken, zeggen hierdoor te zijn afgevallen.

Een vijfde van de mensen die het light-etiket mijden zegt zich zorgen te maken over de veiligheid van zulke middelen. Volgens het Voedingscentrum zijn die zorgen onterecht.

Toch is light niet altijd beter. Zo zit in light-chips wel dertig procent minder vet, maar het verschil in calorieën is minimaal omdat er extra zetmeel in is gestopt. De lightvariant van frisdranken zou vaak wel verschil maken.

Bijna negen van de tien ondervraagden willen volgens het Voedingscentrum weten op wat voor manier een product light is. Dat zouden fabrikanten duidelijker moeten vermelden op het etiket.

88 procent van de consumenten wil graag direct op de verpakking zien op welk aspect het product 'light' is. Het Voedingscentrum is positief verrast dat een kwart van de mensen het etiket goed leest, inclusief de soms erg kleine letters. Het is een mooie uitdaging voor de voedingsmiddelenindustrie om de overige driekwart van de consumenten te bereiken met duidelijke informatie over wat 'light' in het specifieke product betekent.

Lange Frans krijgt eigen kookprogramma

Lange Frans toont zijn kookkunsten in een eigen kookprogramma. De rapper is momenteel bezig met de opnamen van Op z'n Frans, waarin hij elke week met een vriend uit de muziekwereld aan het kokkerellen slaat. Er zijn inmiddels zes afleveringen opgenomen.

"Ik ben een echte keukenprins", zegt Frans dinsdag in het AD. Zijn programma is te zien op de website van producent Urban Control. "Ik ben geen chef-kok en ik ga mezelf ook niet hoereren door met dit idee bij de zenders te gaan leuren." Of hij ijsklontjes in zijn recepten gaat gebruiken is nog onduidelijk.

'Rode loper kost dagen van je leven'

De rode loper is een crime, vinden veel bekende Nederlanders. "Per strekkende meter van een rode loper vreet dat ongeveer twaalf dagen van je leven af', zegt Thijs Römer die maandagavond op de rode loper te vinden was voor de première van de Nederlandse komedie Alles is Familie. "Zo voelt dat een beetje."

Hoofdrolspeler Benja Bruijning liet in een interview weten de rode loper maar oppervlakkig te vinden. "Het valt vanavond mee", vertelt de acteur. "Je hebt vanavond wel al twee keer de vraag gekregen: Familie, waar denk je dan aan," vult zijn vriendin Anna Drijver aan.

"Niemand van ons vindt de rode loper leuk, als ik nou heel eerlijk mag zijn", vindt ook Martine Bijl, "Niemand kan het ook helpen dat het oppervlakkig is, want iedereen loopt meteen door", weet de 64-jarige Bijl. "Dus dan kun je moeilijk verwachten dat je dan een beetje bij de divan van de psychiater gaat liggen."

Het is voor het eerst sinds 1983 dat Bijl weer in een film te zien is. Ze stortte zich vooral op het schrijven, maar is in de mozaïekfilm Alles is Familie te zien als moeder van Thijs Römer en Bruijning die nog eens echt verliefd wil worden. Römers personage heeft dood zaad, tot frustratie van zijn vrouw, de rol van Carice van Houten.

"Ik heb vanavond vooral veel dezelfde vragen gehoord", aldus Van Houten. "Het kan inderdaad allemaal wel wat origineler." De actrice heeft echter nooit zo veel last van domme vragen. "Ik moet zeggen dat ik dat allemaal heel snel weer vergeet, als ik me daar druk om moet maken dan knal ik uit mekaar van woede."

Scenarist Kim van Kooten heeft geen last van de oppervlakkigheid. "Nee joh, ik geniet me gek", zegt de schrijfster en actrice die ook in een kleine bijrol in de film te zien is. "Het is voor het eerst van mijn leven dat ik heel erg zin heb in een première."

Alles is Familie draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

AEX opent in mineur

De beurs in Amsterdam is dinsdag in de min geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. Beleggers namen wat gas terug na de sterke koerswinst van maandag en wachten op de verdere ontwikkelingen rond Griekenland. Daarnaast weegt een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde enige minuten na aanvang van de handel 0,3 procent lager op 323,74 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 509,33 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.

Telecomconcern KPN en staalbedrijf ArcelorMittal waren met minnen van 1,2 procent de grootste dalers in de AEX. Sterkste stijger was luchtvaartbedrijf Air France-KLM met een winst van 0,2 procent.

Belgische regering heeft begroting

De Belgische regering heeft een akkoord bereikt over de nieuwe begroting. Dat twitterde premier Elio Di Rupo dinsdagochtend in twee talen.

"We hebben een akkoord over de begroting 2013 en extra maatregelen voor competitiviteit en tewerkstelling", schreef de premier. De onderhandelingen duurden zeventien uur, schrijven Belgische media. De maatregelen, waaronder bezuinigingen in sociale zekerheid en de overheid, zouden 3,8 miljard euro bedragen.

Di Rupo geeft om 11.00 uur een toelichting op de begroting.


Belgische regering heeft begroting (Foto: Novum)

'Vlakke opening AEX'

De beurs in Amsterdam zal dinsdag waarschijnlijk vlak openen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers nemen wat gas terug na de sterke koerswinst van maandag en wachten op de verdere ontwikkelingen rond Griekenland. Daarnaast weegt een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk op het sentiment.

"De AEX begint nagenoeg onveranderd. De verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk was verwacht maar valt toch rauw in de markt en zal wellicht voor druk zorgen op de koers van de euro. Ook voedt het de speculatie op verdere verlagingen van de kredietstatus van Spanje, Italië en Portugal. Daarnaast krijgen we de finale over Griekenland", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Kredietbeoordelaar Moody's schroefde de kredietwaardigheid van Frankrijk met een stapje terug. Het euroland verliest daarmee zijn toprating AAA en gaat naar AA1. De vooruitzichten blijven negatief. Moody's was de tweede van de drie grote ratingbureaus die de Franse rating verlaagde. Eerder deed Standard & Poor's dat in januari. Fitch handhaafde tot nu een toprating voor Frankrijk.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden voeren dinsdag een belangrijk overleg over de voortgang van het Griekse leningenprogramma. Griekenland heeft maandagavond nog een aantal wetten aangepast die de internationale geldschieters op de valreep moeten overtuigen in te stemmen met het volgende pakket aan noodleningen voor het land.

In het Verre Oosten gingen de beurzen dinsdag overwegend omhoog in navolging van de koerswinsten in New York en Europa. De Nikkei in Tokio sloot echter 0,1 procent lager. Na 4 sterke winstdagen op rij besloten beleggers wat winst te nemen.

De aandelenbeurzen op Wall Street en in Europa sloten maandag overtuigend hoger. Positieve eerste signalen uit de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen in de Verenigde Staten over de zogeheten 'fiscal cliff' kleurden de stemming voor de tweede dag op rij.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,7 procent hoger op 12.795,96 punten. De S&P 500-index won 2 procent tot 1386,89 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 2,2 procent tot 2916,07 punten.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,5 procent hoger op 324,74. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 510,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 2,9 procent omhoog.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,2787 dollar waard, tegen 1,2810 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 89,09 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 111,65 dollar.

'Vlakke opening AEX'
'Vlakke opening AEX' (Foto: ANP)

Nikkei sluit nipt lager

De beurs in Tokio is dinsdag nipt lager gesloten. Optimisme over een mogelijke oplossing van de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten en een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk hielden de beurs in evenwicht. Daarnaast liet de Japanse centrale bank het monetaire beleid ongewijzigd. De Nikkei eindigde 0,1 procent lager op 9142,64 punten.

Vooral de grote Japanse technologiebedrijven en de automakers, die in de afgelopen handelsdagen de stijging aanvoerden, werden van de hand gedaan. Autofabrikant Honda en technologieconcern Canon zakten respectievelijk 1 en 0,9 procent.

De Bank of Japan liet dinsdag de rente ongewijzigd op 0 tot 0,1 procent. Ook werd het opkoopprogramma van staatsobligaties niet verder uitgebreid. Economen hadden al verwacht dat de centrale bank in november een pauze zou inlassen nadat het monetaire beleid in september en oktober verder werd versoepeld.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen wel omhoog. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,8 procent hoger in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,6 procent en de Kospi in Seoul won eveneens 0,6 procent.

'Israël staakt voorbereidingen'

Israël heeft de voorbereiding van een grondoorlog in de Gazastrook voorlopig opgeschort. Dat heeft een bron binnen de regering dinsdag gezegd. Het land onderhandelt met de regering van het Palestijnse gebied over een staakt-het-vuren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, reist dinsdag naar Israël om de inspanningen voor een bestand op te voeren. Zij voert woensdag overleg met premier Benjamin Netanyahu. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties ontmoet dinsdag al de premier.

Ozb stijgt gemiddeld 2,7%

Huiseigenaren betalen volgend jaar 2,7 procent meer onroerendezaakbelasting. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis uit onderzoek in ruim honderd gemeenten, meldt de NOS dinsdag.

De WOZ-waarde van woningen daalt volgend jaar voor het derde jaar op rij. Het is niet ongebruikelijk dat gemeenten bij een dalende WOZ-waarde de onroerendezaakbelasting opkrikken om hun inkomsten gelijk te houden. De ozb-aanslag stijgt gemiddeld met 2,7 procent van 256 naar 263 euro. De gemiddelde WOZ-waarde daalt met 4,1 procent van 251.400 naar 241.000 euro.

Uitschieters zijn de gemeenten Het Bildt (Friesland), De Marne (Groningen) en Valkenburg aan de Geul (Limburg). Daar wordt de ozb met meer dan tien procent verhoogd. Blaricum (Noord-Holland), Werkendam (Noord-Brabant) en Renkum (Gelderland) vallen in positieve zin op. Daar wordt de ozb met drie tot zes procent verlaagd.

De totale gemeentelijke lasten stijgen met gemiddeld 1,8 procent. Woningbezitters met een gezin betalen volgend jaar gemiddeld dertien euro meer aan gemeentelijke woonlasten, waardoor deze uitkomen op 711 euro per jaar.

Copé leider Franse conservatieven

Jean-François Copé is met een flinterdunne marge gekozen tot nieuwe leider van de conservatieve Franse politieke partij UMP. Hij versloeg de gematige ex-premier François Fillon in de zondag gehouden verkiezing met slechts 98 stemmen verschil: 87.388 tegen 87.290.

Het verschil was zo klein dat de kiescommissie de einduitslag pas na een etmaal bekend kon maken. Beide kandidaten claimden zondagavond de overwinning en elk kamp beschuldigde het andere van geknoei met de stemmen.

Copé, een voormalige minister van begrotingszaken die de UMP heeft geleid sinds Nicolas Sarkozy in 2007 het presidentschap aanvaardde, moet nu de oppositie aanvoeren tegen de socialisten van president François Hollande, die in beide kamers van het parlement de meerderheid bezitten en ook bijna alle Franse regio's in handen hebben. De UMP is echter door de verkiezingsnederlaag in het voorjaar en de interne strijd om het partijleiderschap zo verdeeld geraakt, dat volgens oud-premier Alain Juppé de kans op een scheuring groot is.

Copé riep de partijleden op de rijen nu te sluiten en 'vanaf morgen' aan de slag te gaan. Fillon veroordeelde de 'morele en politieke breuk' binnen de partij, maar gaf aan zich bij de uitslag neer te leggen.

De eerstvolgende verkiezingen in Frankrijk zijn pas in 2014. De UMP zal moeten afrekenen met de concurrentie van het Front National van Marine Le Pen. Copé, een van de initiatiefnemers voor de wet die het dragen van gezichtssluiers door moslimvrouwen in het openbaar verbiedt, zei dat met zijn verkiezing tot UMP-leider 'rechts zonder complexen' terug is. Als de partij het er onder zijn leiding goed van af brengt, wordt Copé waarschijnlijk de presidentskandidaat van de UMP.

Geen Emmy voor Benidorm Bastards

Het is 'Wat Als?' niet gelukt de nominatie voor een International Emmy Award te verzilveren. Het van oorsprong Belgische sketchprogramma was genomineerd voor de prestigieuze tv-prijs in de categorie comedy, maar legde het af tegen het Braziliaanse The Invisible Woman. De makers wonnen een jaar geleden wel met het verborgencameraprogramma Benidorm Bastards.

Zowel Wat Als? als Benidorm Bastards kreeg een Nederlandse bewerking, beiden te zien op RTL4. Er waren maandagavond geen Nederlandse producties genomineerd voor een International Emmy Award. KRO's Uit de Kast en De Sterkste Man maken in februari wel kans op een International Emmy Kids Award.

De International Emmy Awards werden voor de veertigste keer uitgereikt. Naast prijzen in de gebruikelijke categorieën werden ereprijzen overhandigd aan Glee-bedenker Ryan Murphy en tv-iconen Norman Lear en Alan Alda.

Minder betalen aan EU zint Hollande niet

De Franse president François Hollande heeft maandag zware kritiek geleverd op landen die minder willen bijdragen aan de begroting van de Europese Unie. In de aanloop naar de Europese top deze week in Brussel gaf Hollande af op landen die voor een daling van het budget pleiten "op het exacte moment dat we oproepen tot solidariteit en mobilisatie voor groei".

Hij noemde geen namen van landen, maar Groot-Brittannië in het bijzonder koestert de begrotingskorting die toenmalig premier Margaret Thatcher in de jaren 80 had bedongen en die Londen in de besprekingen over de komende begroting heftig verdedigt.

Behalve Groot-Brittannië hebben ook Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Nederland onderhandeld over kortingen, omdat ze vinden dat ze te veel bijdragen aan de EU. "Het idee dat ze van Europa hebben is dat ze precies krijgen wat ze erin stoppen. Alsof solidariteit niet is dat de meest gefortuneerden voor de anderen zorgen", zei Hollande.

De Britse premier David Cameron is het meest uitgesproken in zijn oppositie en heeft gezegd dat Groot-Brittannië desnoods zijn veto uitspreekt over de EU-begroting.

Minder betalen aan EU zint Hollande niet
Minder betalen aan EU zint Hollande niet (Foto: ANP)

Pakistaans hof verwerpt godslastering

Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft de godslasteringszaak tegen een Pakistaans meisje afgewezen en de aanklachten tegen haar verworpen. Haar advocaten hadden bezwaar gemaakt tegen de zaak. Dat meldde de staatstelevisie van het land dinsdag.

Het meisje Rimsha Masih werd op 16 augustus gearresteerd nadat een buurman haar beschuldigde van het verbranden van pagina's uit een Koran. Ze werd vervolgens in september op borgtocht vrijgelaten na beschuldigingen tegen haar buurman, tevens een imam, voor het fabriceren van bewijs tegen Masih. Hij zou pagina's van het heilige boek tussen de papieren hebben gestopt die het meisje had verbrand.

'Geen armoede met AOW'

Het huidige niveau van de AOW biedt een goede bescherming tegen armoede.

Het armoedepercentage onder ouderen bedraagt zo'n 2,6 procent. Dit is het laagste percentage van alle leeftijdsgroepen, zo staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Voor het onderzoek is gekeken naar wat een huishouden minimaal nodig heeft om niet arm te zijn. Vervolgens bleek dat 6,5 procent van de gehele Nederlandse bevolking in 2010 onder dit niveau zat. Voor 65-plussers was dit slechts 2,6 procent. Van de mensen tussen de 35 tot 64 jaar gaf 15 procent aan niet te kunnen rondkomen, van de 65-plussers was dit 9 procent.

In de afgelopen jaren is het gemiddelde inkomen van ouderen sterker gestegen dan dat van jongeren, zegt het SCP. Tussen 1990 en 2010 steeg dit inkomen met 23 procent, terwijl het gemiddelde inkomen van mensen tussen 35 en 64 jaar slechts met 17 procent toenam. Dit verschil moet volgens het planbureau vooral worden verklaard door de stijging van de netto AOW-uitkering in deze periode. Daarnaast hebben ouderen de laatste tijd steeds vaker een aanvullend pensioen.

Doom Classic Collection binnenkort op PSN

Op de officiele PlayStation Blog van Sony wordt er elke week een sneak peak gegeven welke games er binnenkort beschikbaar zijn op PSN. Naast grote titels als F1 Race Stars en Tom Clancy's Endwar wordt er ook een vermelding gemaakt van onaangekondigde game DOOM Classic Collection.

Het is alleen niet zeker wat er in DOOM Classic Collection zit, maar aan de trophy's is te zien dat het waarschijnlijk om deel 1 en 2 gaat. Dit ter ondersteuning van de game DOOM 3 BFG edition. De trophy's voor DOOM Classic Collection zijn:

  • DOOMed to Die Young: Complete the Ultimate DOOM single player campaign on "I'm Too Young to Die!" or higher.  
  • DOOMed to Die Young Again: Complete the DOOM 2: Hell on Earth single player campaign on "I'm Too Young to Die!" or higher.  
  • Evilution Theory: Complete the Final DOOM: TNT Evilution single player campaign on "I'm Too Young to Die!" or higher.
  • Plutonia is DOOMed: Complete the Final DOOM: Plutonia Experiment single player campaign on "I'm Too Young to Die!" or higher.
  • Master Levels Master: Complete the DOOM 2: Master Levels single player campaign on "I'm Too Young to Die!" or higher.
  • Dead and Rested: Complete the DOOM 2: No Rest for the Living single player campaign on "I'm Too Young to Die!" or higher.
  • Level Entry: Complete any Level in any difficulty in singleplayer.
  • 100% Level: Complete a Level with 100% Kills, Items and Secrets in singleplayer.
  • THE BIG GUN: Find a BFG in singleplayer.
  • Finder of Secrets: Find a Secret in any Level in singleplayer.
  • Knuckle Sammich: Kill a CyberDemon with your fists in singleplayer.
  • DOOMed Lumberjack: Kill 20 enemies with your chainsaw on a single map in singleplayer.
  • Berserker: Kill 20 enemies while in berserker mode on a single map in singleplayer.

Schiessen mit Doom

Frankrijk verliest AAA-rating

Moody's heeft de kredietwaardigheid van Frankrijk een stap verlaagd vanwege zorgen over de vooruitzichten voor economische groei en de effecten van de Europese financiële crisis. Hierdoor heeft Frankrijk geen triple-A-rating meer.

Frankrijk staat nu op Aa1. De vooruitzichten zijn volgens de kredietbeoordelaar negatief, wat betekent dat de rating in de toekomst verder kan worden verlaagd. Het wordt volgens Moody's steeds moeilijker te voorspellen hoe veerkrachtig Frankrijk zal reageren op toekomstige schokken in het eurogebied.

Wel benadrukte de kredietbeoordelaar dat de rating van Frankrijk hoog blijft in vergelijking met andere Europese landen. Frankrijk zou er sterker voor staan doordat de economie op veel verschillende takken steunt en door de sterke toewijding aan structurele hervormingen.

De verlaging van de rating zal zorgen voor toenemende angst dat de Europese schuldencrisis zich verspreidt van Griekenland, Portugal en Ierland naar de kern van de Europese regio. Standard & Poor's heeft de rating van Frankrijk in januari al verlaagd van AAA naar AA+ vanwege de verdiepende politieke, financiële en monetaire problemen in de eurozone.

De Franse minister van financiën Pierre Moscovici wijtte de ratingverlaging aan het beleid van vorige overheden. Die zouden er niet in geslaagd zijn van het land een competitieve economie te maken.

De socialistische minister wees erop dat de Franse schuld nog steeds een van de veiligste in de eurozone is. "De Franse economie is groot en divers en de overheid heeft bewezen dat er plannen zijn voor structurele hervormingen."

Het rendement op de Franse 10-jarige staatsobligaties daalde maandag een basispunt ofwel 0,01 procentpunt, tot 1,96 procent op maandag. Dat is zestig basispunten meer dan vergelijkbare Duitse staatsobligaties. Dat wijst erop dat beleggers de Duitse obligaties veiliger vinden.

Opstelten schrapt wietpas per direct

De zwaar bekritiseerde wietpas is per direct niet meer nodig om wiet te kopen in coffeeshops in het zuiden van het land. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten het doorvoeren van het zogenoemde besloten-clubcriterium niet meer nodig te achten.

In het regeerakkoord gaven VVD en PvdA al aan de wietpas te willen schrappen. Per wanneer dat zou gebeuren, was tot nog toe echter onduidelijk.

De wietpas werd 1 mei ingevoerd in het zuiden van Nederland en zou 1 januari landelijk ingevoerd worden. 'Gelet op de ervaringen in het zuiden en te behalen doel van minder drugstoerisme en kleinere coffeeshops' acht Opstelten echter niet meer noodzakelijk.

Door de wietpas te laten vervallen wordt de drempel weggenomen voor Nederlanders om cannabis te kopen in de coffeeshops, denkt Opstelten. "In het zuiden bleek weerstand om lid te worden van een coffeeshop. Er ontstond overlast door illegale handel die door het wegblijven van de drugtoeristen zich ging richten op ingezetenen."

De minister wil nog wel dat het ingezetenencriterium, dat inhoudt dat alleen Nederlanders in coffeeshops wiet mogen kopen, per 1 januari in het hele land wordt nageleefd. Coffeeshops kunnen daarvoor vragen naar een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning en een uitreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Dit was ook een van de afspraken van VVD en PvdA.

Opstelten stelt dat het ingezetenencriterium in het zuiden van het land een succes is. "De toestroom van drugstoeristen is afgenomen, waardoor coffeeshops kleiner en meer beheersbaar zijn geworden."

Het handhaven van de regels gaat indien nodig gefaseerd worden ingevoerd, aldus de minister. Opstelten wil dat de lokale autoriteiten kijken welke maatregelen hiervoor genomen moeten worden, en wanneer dat het beste kan gebeuren. "Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn."

De bewindsman wil verder dat coffeeshops in de toekomst alleen nog wiet aanbieden met een THC-gehalte van vijftien procent of minder. Eerder werd al besloten wiet met een hoger THC-gehalte dan vijftien procent te zien als een harddrug.

Op de wietpas was veel kritiek. Acht Limburgse burgemeesters pleitten bijvoorbeeld eerder voor uitstel van de landelijke invoering van de pas. Ze stelden dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden pas. Ook andere gemeenten, waaronder de vier grote steden, uitten eerder kritiek.

Beckham verlaat LA Galaxy

De Britse voetballer David Beckham heeft maandag bekendgemaakt dat hij LA Galaxy nog dit jaar gaat verlaten. De wedstrijd om de MLS Cup, het eindejaarstoernooi van de Amerikaanse competitie tussen de beste ploeg uit het westen en die uit het oosten van het land, wordt zijn laatste optreden.

"Ik heb een geweldige tijd gehad bij LA Galaxy, maar ik wil nog één keer een uitdaging ervaren voordat mijn actieve voetbalcarriëre erop zit", legde Beckham zijn beslissing uit.

Eerder werd de 115-voudig international al in verband gebracht met een overgang naar de Australische voetbalcompetitie.

ING verkoopt Thaise vermogenstak

ING verkoopt zijn Thaise vermogensbeheertak aan UOB Asset Management (UOBAM). Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De transactie levert ING een bedrag in contanten op van 10 miljoen euro. Toezichthouders moeten nog hun goedkeuring uitspreken over de deal, die naar verwachting wordt afgerond in de eerste helft van 2013.

De vermogensbeheertak beheert een vermogen van 2,0 miljard euro. UOBAM, opgericht in 1986, is een dochter van United Overseas Banking en heeft omgerekend bijna 16 miljard euro onder beheer.

ING verkoopt Thaise vermogensbeheertak
De leeuw reageerde: "Grrrr" (Foto: ANP)

Recordaantal landen tegen doodstraf

Een recordaantal landen heeft de resolutie gesteund die oproept tot het afschaffen van de doodstraf. In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York stemden maandag (plaatselijke tijd) 110 landen in met het voorstel.

De Verenigde Staten, Japan, China, Iran, India, Noord-Korea en Syrië maakten deel uit van de 39 landen die tegen de niet-bindende resolutie stemden. Een totaal van 36 staten onthield zich van stemmen.

Twee jaar geleden steunden 107 landen de resolutie.

Recordaantal landen tegen de doodstraf
Recordaantal landen tegen de doodstraf (Foto: ANP)

SARS-variant via vleermuizen

Een nieuwe stam van het dodelijke SARS-virus blijkt nauw verwant aan een virus dat is teruggevonden op Aziatische vleermuizen. Dat laten onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum dinsdag weten.

Eerder dit jaar overleed een 60-jarige man in Saudi-Arabië aan de gevolgen van deze nieuwe SARS-tak. Zijn dood leidde tot paniek over een mogelijke nieuwe epidemie van de dodelijke ziekte. De Nederlandse onderzoekers ontdekten dankzij een staal van de overleden man dat het virus in niets lijkt op bekende menselijke virussen.

"Daardoor denken we dat de bron bij dieren ligt", vertelde onderzoeker Ron Fouchier dinsdag. Je wordt bedankt, batman. Voortaan weer veilig, oké?

Nieuw SARS-virus afkomstig van vleermuizen
Nieuw SARS-virus afkomstig van vleermuizen (Foto: ANP)

Kees B. voor rechter

Kees B., die jaren onterecht vastzat voor de Schiedammer parkmoord, staat dinsdag voor de rechter, bij wie hij zich moet verantwoorden voor de beschuldiging dat hij seks had met een minderjarige jongen. De zaak dient inhoudelijk, wat betekent dat de aanklager vermoedelijk met een strafeis komt.

Een 14-jarige jongen heeft verklaard dat B. hem eind vorig jaar drie of vier keer betaalde voor seks. De jongen bood zichzelf aan op internet. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn op de computer van de verdachte chatgesprekken gevonden waarin de ontmoetingen werden geregeld.

B. werd in februari in Den Bosch aangehouden. Hij zou ook kinderporno in zijn bezit hebben gehad.

De Schiedammer parkmoord staat bekend als een van de grootste justitiële dwalingen in ons land. Pas na een bekentenis van de werkelijke dader, gaf justitie toe dat de verkeerde man was gepakt. B. zat toen al vier jaar vast.

Kees B. voor rechter in misbruikzaak
Kees B. voor rechter in misbruikzaak (Foto: ANP)

Sci-fischrijver Stroegatski overleden

De Russische sciencefictionschrijver Boris Stroegatski is maandag overleden. Dat heeft de biograaf van de auteur, Boris Visjnevski, gezegd tegen radiozender Echo Moskvi. Stroegatski was 79 jaar. Hij had hartproblemen en een longontsteking.

Stroegatski schreef samen met zijn broer Arkadi, die in 1991 overleed. In het Westen waren ze vooral bekend om hun roman Picknick in de Berm, waarvan in 1979 van de hand van Andrej Tarkovski een verfilming met de titel Stalker verscheen.

Beide broers genoten een flinke mate van populariteit in de Sovjet-Unie en publiceerden tussen 1958 en 1988 naast talloze verhalen 27 romans. Na het heengaan van zijn broer publiceerde Boris onder een pseudoniem nog twee boeken.

Geen naakt in San Francisco

Djeez opgepast! In San Francisco kun je je paarsgepunte lans straks maar beter in je broek houden. De gemeenteraad van de Amerikaanse stad stemt namelijk dinsdag over een wetsvoorstel om naaktloperij te verbieden.

Scott Wiener (Ja ja, je leest het goed!) initieerde het verbod. Hij woont in de wijk Castro die bekend staat als een gebied waar veel homo's komen en waar mensen regelmatig zonder kleren de straat op gaan. "Ik verwacht dat het verbod wordt aangenomen", vertelde Wiener maandag. Hij benadrukte dat bezoekers van stranden en verschillende festivals en parades wel in hun blootje mogen lopen.

Het wetsvoorstel heeft eerder al tot protesten van inwoners geleden.

Queen Elizabeth 65-jaar getrouwd

De Britse koningin Elizabeth II viert dinsdag met haar man prins Philip, de inmiddels 91-jarige hertog van Edinburgh, dat ze 65 jaar getrouwd zijn. De twee kennen elkaar al bijna 78 jaar en trouwden op 20 november 1947 in Westminster Abbey in Londen.

Het was naar verluidt Elizabeth die als 13-jarig meisje liefdesbrieven begon te schrijven naar de tiener die ze eind november 1934 had ontmoet op het huwelijksfeest van een Griekse prinses met een oom van haar. Philip is een telg van de Griekse koninklijke familie.

Elizabeth is nu 86 jaar oud en de eerste Britse vorst die het 65-jarig huwelijksjubileum op de troon viert. Het echtpaar viert het in privésfeer op Buckingham Palace. De dag van het 'blauw saffieren' huwelijk valt in hetzelfde jaar als de viering afgelopen zomer van het 'diamanten' regeringsjubileum van de koningin, die 60 jaar geleden op de troon kwam.

Britse vorstin viert 65-jarig huwelijksfeest
Britse vorstin viert 65-jarig huwelijksfeest (Foto: ANP)

Kamer praat over wegen en spoor

De bezuiniging van 250 miljoen euro op het Infrastructuurfonds gaat pas in 2014 in, maar zal zeer waarschijnlijk wel onderwerp van gesprek zijn tijdens het debat over het huishoudboekje van het ministerie van Infrastructuur voor komend jaar. De Tweede Kamer praat dinsdag over de begroting van het departement.

VVD en PvdA spraken in het aangepaste regeerakkoord af dat de korting op het fonds evenredig zal worden verdeeld over het spoor en de weg. Oppositiepartijen willen het openbaar vervoer juist zo veel mogelijk ontzien. Tijdens het debat zullen ze dan ook gaan proberen de PvdA aan hun kant te krijgen om dit alsnog te regelen.

Minister Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Ja, zo heet ze echt!) liet eerder al weten dat nog wordt bekeken wat de gevolgen zijn van de bezuiniging. Mogelijk gaat het langer duren om wegen, vaarwegen of sporen aan te leggen, maar het kan ook zijn dat projecten worden geschrapt. Dat is niet het geval voor de verbreding van de A27 bij Utrecht en de aanleg van de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam, stelde zij.

De rest van het debat, dat voor dinsdagavond en donderdag overdag op de agenda staat, gaat vermoedelijk vooral over ruimtelijke ordening en milieu. Voor de onderwerpen water en wegen staan binnenkort afzonderlijke overleggen op de agenda.

Kamer praat over wegen en spoor
Kamer praat over wegen en spoor (Foto: ANP)

AS Roma zesde na zege op Torino

AS Roma is in de Serie A geklommen van de negende naar de zesde plaats. Zonder de geblesseerde Maarten Stekelenburg in het doel werd Torino met 2-0 verslagen. De wedstrijd was verplaatst naar maandag omdat afgelopen weekend in het Stadio Olimpico de rugbyers van Italië en Nieuw-Zeeland tegenover elkaar stonden.

Het publiek van AS Roma moest lang geduld hebben. Pas twintig minuten voor tijd opende Daniel Osvaldo uit een penalty de score. Miralem Pjanic maakte er in de slotfase 2-0 van. De coach van Torino Giampiero Ventura werd na heftige protesten over de strafschop naar de tribune verwezen.


AS Roma zesde na zege op Torino (Foto: Novum)

Van Wolfswinkel niet bestraft voor 'middelvinger'

Sporting Portugal kan donderdag in de Europa Leaguewedstrijd tegen FC Basel gewoon beschikken over Ricky van Wolfswinkel. De Nederlandse spits zou in de vorige ronde tegen Racing Genk zijn middelvinger opgestoken hebben richting zijn eigen fans. De UEFA sprak hem echter vanwege gebrek aan bewijs vrij.

Van Wolfswinkel beweerde maandag voor de tuchtcommissie dat er sprake was van een misverstand. "Toen ik scoorde, kuste ik mijn hand en tilde ik deze op als teken van liefde voor mijn gezin", legde hij uit. "De foto werd gewoon op een slecht moment genomen. Ik zou nooit zo reageren richting onze supporters. Zij zijn de beste, in goede en in slechte tijden."

Sporting staat er zowel in de competitie als in de Europa League belabberd voor. Donderdag in Basel probeert de nummer tien van Portugal een roemloze aftocht in Europa te voorkomen.


Van Wolfswinkel niet bestraft voor 'middelvinger' (Foto: Novum)

Bijeenkomsten i.v.m. zaak-Vaatstra

Inwoners van Zwaagwesteinde en Oudwoude kunnen dinsdagavond naar informatiebijeenkomsten in hun dorpen. Die worden gehouden vanwege de aanhouding van de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra.

Vertegenwoordigers van de politie, justitie en van de gemeenten Dantumadeel en Kollumerland zijn bij de bijeenkomsten aanwezig.

Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord in Veenklooster. De verdachte, een 45-jarige boer, woont in Oudwoude. Dat ligt 2,5 kilometer van de plek waar de moord is gepleegd. In het dorp van 900 inwoners is geschokt gereageerd op de aanhouding.

Bijeenkomsten voor inwoners in zaak-Vaatstra
Bijeenkomsten voor inwoners in zaak-Vaatstra (Foto: ANP)

Giftige stoffen in merkkleding

Twintig internationale modemerken verkopen kleding die gevaarlijke chemicaliën bevat en een risico vormt voor de gezondheid en het drinkwater. Dat blijkt uit een onderzoek dat Greenpeace dinsdag in Peking presenteerde.

Het grote modewarenhuis Zara voert de lijst aan. Greenpeace trof in de kleding, die ook in Nederland is verkocht, stoffen aan die niet alleen hormoonverstorend werken, maar die ook kankerverwekkend kunnen zijn. Het gaat om verfstoffen met amines die in de EU verboden zijn.

Ook kleding van merken als Levi's, Esprit en Tommy Hilfiger bleken giftige stoffen te bevatten. Zelfs drinkwaterbedrijven kunnen die niet uit het water filteren.

Zeg NEE tegen de terreur!

Zo nu en dan loop ik over straat, op zoek naar de pot goud aan het eind van de regenboog die wij, ongezegende artiesten, ook wel inspiratie noemen. Als je dan mazzel hebt, loop je er gewoon tegenaan. Het is een soort reallife kraslot; je loopt een hoek om en zou daar zich iets afspelen wat overeenstemde met de zich in mij ophopende frustratie? Zo ja, fijn en snel incashen dat lot. Zo nee, loop je gewoon nog een hoek om. Ver hoefde ik gister niet te lopen. Sterker, ik zag het overal om mij heen. Het is verschrikkelijk, verschrikkelijk, verschrikkelijk en iedereen vindt het maar gewoon, zo lijkt het.

Dertien jaar cel voor nep-nekbom

Een afperser die vorig jaar in Sydney een nepbom om de nek van een rijk meisje hing,gaat voor dertien jaar achter de tralies. Een Australische rechter veroordeelde de man dinsdag.

Paul Peters drong in de zomer van 2011 het huis van de steenrijke familie van Maddie Pulver binnen. Hij bond apparatuur om de nek van het 18-jarige slachtoffer met daaraan een briefje waarop stond dat het een bom was. De man probeerde de familie van het meisje te chanteren en vroeg om een groot geldbedrag.

Het duurde 10 uur voordat bomexperts ontdekten dat het om een nepexplosief ging.

Pulver was dinsdag in de rechtbank aanwezig toen het vonnis werd voorgelezen. Ze was in tranen en vertelde naderhand aan journalisten dat het nog een hele tijd gaat duren voordat ze de traumatische ervaring achter zich kan laten.

De 52-jarige Peters verklaarde in eerdere zittingen tot zijn daad te zijn gekomen vanwege financiële problemen en het stuklopen van zijn huwelijk. De oud-bankier zou in een diepe depressie terecht zijn gekomen en geen andere uitweg meer hebben gezien dan het afpersen van de familie Pulver.

Zeker tien jaar cel voor nep-nekbom
Zeker tien jaar cel voor nep-nekbom (Foto: ANP)

Vaak geweld tegen conciërges

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) gaat binnenkort praten met de onderwijsbonden en de werkgeversorganisaties in het onderwijs over de aanpak van agressie en geweld. Dat heeft hij maandag laten weten in antwoord op Kamervragen.

Dekker reageerde op een recent onderzoek van CNV Onderwijs, waaruit bleek dat ruim een derde van de conciërges en onderwijsassistenten geregeld te maken heeft met fysieke agressie door leerlingen. Er werden zelfs een geval gemeld van mishandeling met blijvend letsel tot gevolg. Bijna tachtig procent heeft ook nog eens te maken met verbale agressie en dertig procent is wel eens bedreigd.

Dekker noemt de uitkomsten verontrustend en zegt te zijn geschrokken. "Ieder incident dat zich op school voordoet, is er één te veel." Onderzoek in opdracht van het ministerie dat binnenkort verschijnt, bevestigt volgens Dekker dat onderwijzend en ondersteunend personeel te maken heeft met soms ernstige incidenten. Tegelijkertijd voelt de overgrote meerderheid zich veilig op school.

Verban 'moordrobots' al voor hun komst

Robots die gemaakt zijn te moorden zonder tussenkomst van menselijk handelen. Ze bestaan nog niet, maar Human Rights Watch en de rechtenfaculteit van de Amerikaanse universiteit Harvard riepen maandag al op tot een internationaal verbod op zulke machines.

Dat staat te lezen in een rapport dat beide organisaties uitbrachten."We roepen op tot een internationaal verdrag dat het absoluut verbiedt zogenaamde 'moordrobots' te ontwikkelen, produceren en gebruiken als volledig op zichzelf werkende wapens."

Wapens waarbij nauwelijks menselijk handelen vereist is, bestaan al. Onbemande vliegtuigen die boven onder andere Pakistan en Afghanistan surveilleren zijn daarvan een voorbeeld.

Verban'moordrobots' al voor hun komst
Verban'moordrobots' al voor hun komst (Foto: ANP)

Inkomen ouderen sterker gestegen

Het gemiddelde inkomen van 65-plussers is de afgelopen decennia sterker gestegen dan dat van jongeren. Ouderen komen nu gemakkelijker rond dan mensen tussen de 35 en 64 jaar. Dat blijkt uit promotieonderzoek waarop een medewerker van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), Arjan Soede, begin december hoopt te promoveren.

Soede bracht de financiële behoeften van ouderen in kaart en vergeleek die met de inkomensveranderingen die deze groep meemaakt na hun pensionering. Daarbij werd duidelijk dat mensen boven de 65 jaar hun inkomen tussen 1990 en 2010 met 23 procent zagen stijgen, terwijl de stijging bij mensen tussen de 35 en 64 jaar zeventien procent bedroeg.

Deze stijging wordt veroorzaakt doordat ouderen tegenwoordig een hogere netto AOW-uitkering krijgen en vaker een aanvullend pensioen ontvangen. Het armoedepercentage van 2,6 procent is het laagste van alle leeftijdsgroepen, mede vanwege de hoogte van de AOW.

Gevolg van deze sterkere inkomensstijging is dat ouderen zeggen makkelijker rond te komen dan jongeren. In 2010 zei 63 procent van de ouderen dat ze (zeer) gemakkelijk rond konden komen, terwijl dit in de groep van 34 tot 65 jaar 58 procent was. Twintig jaar geleden was dit nog omgekeerd: toen gold het voor 41 procent van de ouderen en voor 49 procent van de jongeren.

Wanneer ouderen met pensioen gaan, daalt hun besteedbare inkomen weliswaar gemiddeld met zestien procent, maar de daling is 'relatief gering'. Gepensioneerden hoeven namelijk niet langer diverse premies te betalen, zoals de AOW- en pensioenpremie. Ook profiteren zij van ouderenkortingen in het belastingstelsel.

De daling van zestien procent 'spoort redelijk' met de dalende behoeften van ouderen, stelt Soede. Bovendien hebben veel ouderen het in de jaren voorafgaand aan het pensioen al gemakkelijker gekregen. Een belangrijke reden daarvoor is dat de kinderen het huis uit zijn.

Het SCP wijst er verder op dat een pensioen dat in het begin iets hoger is en na een aantal jaren wordt verlaagd beter aansluit bij de afnemende behoeften van ouderen. Pensioenfondsen hebben hiertoe mogelijkheden, maar zouden die meer onder de aandacht moeten brengen. Nu maken nog maar weinig gepensioneerden daar gebruik van, aldus Soede.

Ten slotte is het opvallend dat wanneer een man zijn partner verliest hij er financieel minder op achteruit gaat dan wanneer een vrouw haar partner verliest. Wanneer een man weduwnaar wordt verliest hij gemiddeld 18 procent aan inkomsten, een weduwe verliest 25 procent.

Dat komt omdat bij mannen alleen de AOW van hun vrouw wegvalt, maar zij hun aanvullend pensioen behouden. Vrouwen krijgen een lager aanvullend nabestaandenpensioen wanneer hun man overlijdt. Soede beveelt aan om ook weduwnaren een lager nabestaandenpensioen te geven. Dat geeft beide partners een gelijkwaardiger positie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.