FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 augustus 2012

Venus wint, Serena verliest in Cincinnati

Venus Williams heeft vrijdag de halve finale bereikt van het masterstoernooi in Cincinnati. De Amerikaanse wildcardhoudster rekende in drie sets af met Samantha Stosur, de nummer drie van de plaatsingslijst: 6-2, 6-7 (2) en 6-4. Voor Venus is het haar eerste halve finale sinds de US Open van 2010.

Venus' zus Serena redde het niet. De Duitse Angelique Kerber was haar met 6-4 en 6-4 de baas. Kerber (5) bewoog veel beter dan de als tweede geplaatste Serena Williams en haalde daardoor niet alleen veel ballen van de Amerikaanse terug, maar kon haar ook goed uitspelen. In beide sets pakte de Duitse een vroege break.

Het 48 Hour Film Project in Rotterdam

Meer dan 400 filmmakers gaan volgende week aan de slag om binnen 48 uur een korte speelfilm te maken. Het 48 Hour Film Project is een wereldwijd evenement dat jaarlijks in honderden steden plaatsheeft. Van 24 tot en met 26 augustus doet voor het eerst Rotterdam mee, meldt productiebedrijf Groener Gras.

Aan het begin van de 48 uur ontvangen de deelnemers vier verplichte ingrediënten: een genre, een personage, een voorwerp en een zin. Vervolgens kunnen ze aan de slag om in 2 dagen een script te bedenken, alle beelden te maken en de montage af te ronden.

Binnen 48 uur een film maken in Rotterdam
Binnen 48 uur een film maken in Rotterdam (Foto: ANP)

Armstrong en USADA steggelen over jurisdictie

Lance Armstrong en het Amerikaanse antidopingagentschap USADA ruzieën over de vraag of Usada wel jurisdictie heeft om The Boss aan te klagen. De twee partijen hebben hun standpunten uiteengezet in brieven aan een Amerikaanse rechtbank. Armstrong wordt door de internationale wielerunie UCI gesteund in zijn standpunt dat het USADA niet bevoegd is.

Het USADA klaagde Armstrong in juni aan vanwege het gebruik van prestatiebevorderende middelen tijdens zijn loopbaan. De zevenvoudig tourwinnaar zou samen met onder meer RadioShack-Nissan-ploegbaas Johan Bruyneel ook anderen van doping hebben voorzien. De oud-renner probeerde vervolgens via een gang naar de rechtbank een veroordeling door het USADA te voorkomen.

De verdediging van Armstrong richt zich vooral op de bevoegdheid van het USADA. Zijn advocaat overlegde een brief van de Amerikaanse wielerbond USA Cycling die stelt dat alleen de UCI bevoegd is om dopingzondaars te vervolgen. Ook zouden de regels van het USADA de rechten van sporters op een eerlijk proces schenden.

Het USADA schermt met een verklaring van de mondiale antidopingwaakhond WADA. Die stelt dat het USADA bevoegd is onder de regels die door zowel UCI als USADA zijn geaccepteerd.

Go Back to the Zoo trapt Lowlands af

Go Back to the Zoo had vrijdagmiddag de eer af te trappen tijdens de eerste dag van wat waarschijnlijk de warmste editie ooit van Lowlands wordt. "Veel water drinken!", kreeg het publiek voor aanvang van de show te horen.

Vijf minuten voor het optreden begon, klonk in de Alpha een stem door de speakers, die zich The Voice noemde. 'Did you know that Go Back to the Zoo is one of the world's greatest superbands in the world'? Na vijf minuten met andere 'wetenswaardigheden' traden de rookmachines in werking en rockten de mannen het podium op. Met What If, Hey DJ, Beam Me Up en Smoking on the Balcony kwamen alle grote hits van de poprockband voorbij.

Ook het Britse hiphopduo Rizzle Kicks zorgde voor een volle tent. De mensen die geen zin hadden in de hitte, lagen lekker buiten in het gras in de zon. Naast salsa klonk er hiphop en rap en schalde het bekende deuntje uit de Harry Potter-films door de tent. Jordan 'Rizzle' Stephens en Harley 'Sylvester' Alexander-Sule sloten af met Down With the Trumpets.

Bij Ed Sheeran leek het publiek niet helemaal los te gaan, behalve toen de Britse singer-songwriter hits als Lego House inzette. 's Avonds ging het er bij Hot Chip wilder aan toe. De electropopband, die in voorgaande jaren al verschillende keren op Lowlands stond, kreeg de bezoekers flink aan het springen. Het avondprogramma werd in de Bravo afgesloten door Nicolas Jaar, die met een liveband een prachtige muziek- en lichtshow neerzette.

Het groots aangekondigde 'giga-zwembad' van Grolsch bleek niet zo giga als de berichten deden vermoeden. Veel meer dan pootje baden in een overvolle badkuip was het niet, maar je kon er in ieder geval een klein beetje afkoelen. Vanwege het weer waren meer aanpassingen gedaan. Zo mogen bezoekers een drankflesje mee het terrein opnemen, dat ze bij de wc's kunnen bijvullen. Ook is in de tenten airconditioning aanwezig.

Eastwood wil Cooper laten zingen

Clint Eastwood heeft Bradley Cooper op het oog voor de mannelijke hoofdrol in A Star is Born. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. De regisseur hoopt dat Cooper een zanger wil spelen die op zijn retour is en verliefd wordt op een rijzende ster gespeeld door Béyoncé Knowles. 

Eastwood heeft al diverse acteurs benaderd voor de rol. Zo waren Leonardo DiCaprio, Will Smith en Christian Bale in beeld voor de muziekfilm. De productie van de remake van de musical uit 1937 werd vorig jaar stilgelegd door de zwangerschap van Knowles. Wanneer Eastwood wil beginnen met de opnamen van A Star is Born is nog niet bekend.

Of de 37-jarige Cooper wel tijd heeft voor A Star is Born van Eastwood is maar de vraag. De acteur is ook in onderhandeling voor de misdaadthriller Bad Blood and Trouble, waarin hij een detective zou spelen. Daarnaast neemt hij de komedie The Hangover Part III op en heeft hij voor diverse films nog promotiewerk te doen.


Clint Eastwood wil Bradley Cooper laten zingen (Foto: Novum)

Uitslagen Jupiler League Speelronde 2

De Graafschap heeft vrijdag in de tweede speelronde van de Jupiler League de eerste punten laten liggen. Uit bij Go Ahead Eagles werd het 2-2. Karim Tarfi redde in blessuretijd een punt voor de Doetinchemmers. Anco Jansen had De Graafschap in de eerste helft verdiend op voorsprong gezet, maar na rust maakte Marnix Kolder met een frommelgoal gelijk. Jo van der Linden krulde vervolgens een vrije trap raak voor de 2-1.

Sparta Rotterdam maakte geen fout. In de lastige uitwedstrijd bij FC Den Bosch werd het 2-1. Robert van Boxel zette de Spartanen voor rust al op voorsprong. Tom van Weert bracht Den Bosch na een uur langszij, maar vier minuten later moest de thuisploeg met tien man verder na een rode kaart voor Jelle de Bock. Donovan Slijngard bezorgde Sparta vervolgens de volle winst.

Excelsior, dat in de eerste speelronde verloor, pakte de eerste drie punten. FC Emmen werd met 2-0 verslagen. Mick van Buren scoorde beide goals voor de Kralingers.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Excelsior FC Emmen 2-0
Helmond Sport Almere City FC 2-1
MVV Maastricht FC Oss 2-0
FC Den Bosch Sparta Rotterdam 1-2
AGOVV Apeldoorn Telstar 1-2
Go Ahead Eagles De Graafschap 2-2
SC Cambuur Fortuna Sittard 2-0
FC Dordrecht FC Volendam 1-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 2 2 0 0 6 5 - 2
2 SC Cambuur 2 2 0 0 6 4 - 1
3 Helmond Sport 2 2 0 0 6 4 - 2
4 Sparta Rotterdam 2 2 0 0 6 4 - 2
5 De Graafschap 2 1 1 0 4 4 - 2
6 Go Ahead Eagles 2 1 1 0 4 4 - 2
7 FC Volendam 2 1 0 1 3 3 - 3
8 Telstar 2 1 0 1 3 3 - 3
9 Excelsior 2 1 0 1 3 2 - 2
10 FC Oss 2 1 0 1 3 2 - 3
11 AGOVV Apeldoorn 2 0 1 1 1 2 - 3
12 FC Dordrecht 2 0 1 1 1 2 - 3
13 FC Emmen 2 0 1 1 1 1 - 3
14 Fortuna Sittard 2 0 1 1 1 1 - 3
15 FC Eindhoven 1 0 0 1 0 2 - 3
16 SC Veendam 1 0 0 1 0 1 - 2
17 FC Den Bosch 2 0 0 2 0 2 - 4
18 Almere City FC 2 0 0 2 0 1 - 4


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Sander Calabro Sparta Rotterdam 2
= Emrullah Güvenç Helmond Sport 2
= Mark Veldmate MVV Maastricht 2
= Joey Godee AGOVV Apeldoorn 2
= Karim Tarfi De Graafschap 2
= Mick van Buren Excelsior 2
= Michiel Hemmen SC Cambuur 2


Programma

Datum Thuis Uit
20/8 SC Veendam FC Eindhoven
24/8 SC Veendam MVV Maastricht
24/8 FC Oss Go Ahead Eagles
24/8 Almere City FC FC Volendam
24/8 FC Eindhoven SC Cambuur
24/8 Sparta Rotterdam AGOVV Apeldoorn
24/8 Fortuna Sittard FC Emmen
24/8 De Graafschap Helmond Sport
24/8 Telstar Excelsior
27/8 FC Den Bosch FC Dordrecht

Opnames Jay-Z's Annie volgend voorjaar

De opnames van de musical Annie met nummers van rapper Jay-Z starten volgend voorjaar. Dat heeft Emma Thompson, die het scenario voor de film heeft geschreven, tegen de BBC gezegd. "Jay-Z is al begonnen met de muziek", vertelt de actrice.

"We gaan dit najaar naar New York om daar nog met Willow aan het script te werken", zegt Thompson, die niet in de film te zien zal zijn. De 11-jarige Willow Smith, dochter van acteurskoppel Will Smith en Jada Pinkett-Smith, speelt de hoofdrol in deze versie van de musicalklassieker.

De verfilming zal veel van de bekende musicalliedjes bevatten, maar enkele nummers zijn geheel door Jay-Z herschreven. De rapper gebruikte in 1998 al fragmenten van het musicalliedje It's A Hard Knock Life voor zijn nummer Hard Knock Life (Ghetto Anthem).

"Ik werk al drie jaar aan dit scenario", zegt Thompson. Ze liet in mei al weten zich supermodern te voelen dat ze met Jay-Z mocht samenwerken. Wanneer Annie in de bioscopen moet verschijnen is nog onbekend.


Opnames musical Annie van Jay-Z starten in voorjaar (Foto: Novum)

QPR legt Bosingwa vast

Queens Park Rangers heeft zich voor de komende drie jaar versterkt met José Bosingwa. De 29-jarige Portugese rechtsback komt transfervrij over van Chelsea waar zijn contract deze zomer afliep. De in de Democratische Republiek Congo geboren Bosingwa won afgelopen seizoen met Chelsea de Champions League. In 2004 mocht hij namens Porto ook de cup met de grote oren al de lucht in tillen.

Bosingwa laat aan zijn nieuwe Londense werkgever weten blij te zijn op Loftus Road zijn wedstrijden te gaan spelen. "Ik kon kiezen uit veel clubs, maar ik vind het project hier erg spannend."

Ook QPR-trainer Mark Hughes is in zijn nopjes met zijn nieuwste aanwinst. "Hij is behoorlijk snel, heeft veel technisch vermogen en alles wat je nodig hebt om een topper te zijn", begint Hughes zijn lofzang. "José is erg veelzijdig en dat zie ik graag in mijn spelers. Hij kan overal in de verdediging spelen, maar kan ook als verdedigende middenvelder uit de voeten."


QPR legt José Bosingwa vast (Foto: Novum)

Pornoster Jenna Jameson ontloopt celstraf

Jenna Jameson heeft een celstraf die haar boven het hoofd hing voor rijden onder invloed weten te ontlopen. De voormalig pornoster, die er nu na meerdere facelifts uitziet als een kruising tussen Marijke Helwegen en Barbie, werd drie maanden geleden betrapt door de politie toen ze onder invloed achter het stuur zat. 

Omdat ze schuld heeft bekend, verdwijnt ze echter niet achter de tralies. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 'actrice' werd in mei in de boeien geslagen wegens rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs. Ze was in Orange County in Californië tegen een paal gereden. Ze bleek ook onder invloed te zijn van het slaapmiddel zolpidem en de pijnstiller buprenorfine.

De 38-jarige Jameson, die eigenlijk Jenna Marie Massoli heet, moet van de rechter de komende drie maanden een cursus volgen om met haar alcoholprobleem om te leren gaan. Daarnaast moet de blondine de komende drie jaar uit de problemen blijven.

Newey: "Verbod op geblazen diffuser raakte ons hard"

Red Bull Racing technisch directeur Adrian Newey heeft tegenover Autosport toegegeven dat het aanpakken van de geblazen diffuser door autosportfederatie FIA het team hard geraakt heeft. Red Bull had de auto om het systeem heen gebouwd, maar moest dit seizoen door het verplaatsen van de uitlaten met nieuwe oplossingen komen.

"Het is ongeveer waarvoor we vreesden. Twee jaar hebben we de technologie voor de geblazen diffusers vrij uitgebreid bestudeerd en uitgewerkt, en in combinatie met de strengere eisen voor de flexibiliteit van de voorvleugel heeft de ban ons veel pijn gedaan. Waarschijnlijk was het effect bij ons groter dan bij anderen omdat wij er al langer mee bezig waren. Het heeft even geduurd voordat we wisten wat we moesten doen om ons te herpakken."

Ook ingrepen in de motorsoftware zitten Red Bull dwars. "We werkten met Renault aan het optimaliseren van het pakket en opeens kregen we te maken met een uitleg die anders was dan hoe wij de regels hadden geïnterpreteerd. Dat is waar we staan, we gaan terug en werpen een frisse blik op het geheel."

'Ernstig gevaar patiëntenzorg VUmc'

De patiëntenzorg in het VU medisch centrum is ernstig in gevaar door een slepende ruzie. Er bestaat zelfs de kans dat patiënten onnodig overlijden. Dat stelt hoogleraar veiligheid in de zorg aan de Erasmus Universiteit Jan Klein op basis van informatie van het radioprogramma Argos.

De problemen draaien om de gerenommeerde longchirurg Rick Paul, die vanwege de toestanden sinds begin vorige maand ziek thuis zit. Paul stapte vorig jaar naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vanwege een ernstig zieke longpatiënt, die na twee operaties op de intensive care van het VUmc was overleden.

Een aantal chirurgen stelt dat de longchirurg met de melding vooral wraak wilde nemen op het hoofd van de afdeling intensive care Armand Girbes, met wie Paul al jaren in onmin zou leven. Paul werd na zijn melding aanvankelijk de toegang tot de ic-afdeling ontzegd, waardoor hij feitelijk op non-actief kwam te staan. Het bestuur besloot hem echter in maart weer aan het werk te zetten.

Daarop kwam protest van de afdeling heelkunde. Elf chirurgen zegden tegenover het bestuur van het ziekenhuis hun vertrouwen op in Paul. Ze beschuldigden de longchirurg ervan als eenling te functioneren, slecht te communiceren en kritiek niet ter harte te nemen.

Een longchirurg zou zelfs al maandenlang weigeren longoperaties uit te voeren zolang Paul als longchirurg in functie blijft. Het VUmc heeft inmiddels afspraken gemaakt met het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis om longpatiënten voor operaties naar dat ziekenhuis door te kunnen sturen.

Hoogleraar Klein stelt dat de afdeling longchirurgie van het VUmc direct moet sluiten. De professor acht het aannemelijk dat patiënten als gevolg van het conflict onnodig komen te overlijden. "Het is niet de vraag of het gebeurt, maar wanneer er mensen vermijdbaar overlijden."

Het bestuur heeft geprobeerd de ruzie met gesprekken op te lossen, maar daarvoor zou het te laat zijn. Een inventarisatie die het ziekenhuis hield, wijst uit dat er al jaren problemen zijn en dat de ruzie onderdeel uitmaakt van een veel groter conflict, dat zich uitstrekt over de afdelingen longziekten, heelkunde en de intensive care.

De ruzie zou volgens een conflictanalyse een strijd zijn tussen gelovigen en ongelovigen. Het gaat hierbij om medici met een religieuze achtergrond, die in het VUmc van oudsher de scepter zwaaien en met tegenzin constateren dat zij hun macht en meerderheid in het ziekenhuis verliezen aan liberaler ingestelde collega's.

Het bestuur van het ziekenhuis heeft laten weten dat de kwaliteit en continuïteit van de longchirurgie binnen VUmc zijn gewaarborgd. De IGZ stelt de situatie nauwgezet te volgen, maar wil verder niet reageren. De melding bij de IGZ leidde overigens uiteindelijk tot een kritisch rapport van de inspectie over de zorg op de ic-afdeling, waarna het VUmc aangaf maatregelen te hebben genomen.

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de IGZ direct moet ingrijpen bij het VUmc. "Dit is zeer ernstig. Artsen moeten goed met elkaar overleggen en samenwerken, anders lopen patiënten gevaar. Als de raad van bestuur niet ingrijpt, moet de inspectie dat doen."

Verhagen tegen nieuwe gedoogconstructie

Demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vindt dat zijn partij na de verkiezingen niet opnieuw een gedoogconstructie moet aangaan om een regering te vormen. In het televisieprogramma Nieuwsuur zegt Verhagen vrijdagavond dat gekozen moet worden voor een meerderheids- of minderheidskabinet, meldt de NOS.

Bij het gevallen kabinet-Rutte was sprake van een gedoogconstructie die coalitiepartijen CDA en VVD aangingen met de PVV. Het kabinet viel toen PVV-leider Geert Wilders de stekker trok uit de politieke samenwerking. Dat gebeurde nadat onderhandelingen tussen de drie partijen over extra bezuinigingen waren stukgelopen.

De gedoogconstructie is Verhagen slecht bevallen, zegt hij. "Omdat uiteindelijk degene die het kabinet gedoogde met de staart tussen de benen vertrok toen het erop aankwam."

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en zijn VVD-collega van Volksgezondheid Edith Schippers pleiten in Nieuwsuur voor een meerderheidskabinet. "Dan weet je dat je voor je programma op steun in de Tweede Kamer kunt rekenen", aldus Kamp. Volgens Schippers is een meerderheidskabinet het best en meest stabiel. "Maar soms kan je niet anders", geeft de VVD-politica toe.

Eerder gaf SP-leider Emile Roemer al aan dat zijn partij niet wil meewerken aan een gedoogcoalitie. Wilders heeft daarentegen eerder aangegeven juist weer te willen gedogen.


Verhagen tegen nieuwe gedoogconstructie (Foto: Novum)

'Assange kan onbeperkt in ambassade blijven'

WikiLeaks-oprichter Julian Assange kan voor onbepaalde tijd in de ambassade van Ecuador in Londen blijven. Dit heeft de president van het Zuid-Amerikaanse land, Rafael Correa, vrijdag gezegd.

"Het probleem is dat zij hem geen vrijgeleide zullen geven", aldus Correa over de houding van de Britten, die Assange willen uitleveren aan Zweden. Ecuador heeft de 41-jarige Australiër donderdag politiek asiel verleend. Hij zit sinds juni in de ambassade.

Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting. De klokkenluider is bang dat Stockholm hem uitlevert aan de VS waar hem zeer zware straffen boven het hoofd hangen wegens verspreiden van staatsgeheimen.

'Assange kan onbeperkt in ambassade blijven'
'Assange kan onbeperkt in ambassade blijven' (Foto: ANP)

Zeldabijbel krijgt Engelse vertaling

Het boek The Legend of Zelda: Hyrule Historia krijgt een Engelse vertaling en wordt door Dark Horse Comics uitgebracht in Europa, Australië en de Verenigde Staten. Het boek wordt ook wel de 'Zeldabijbel' genoemd en kwam vorig jaar al uit in Japan.

Het boek begint met een intro die geschreven is door Shigeru Miyamoto. Verder bevat het de hele geschiedenis van Hyrule, een officiële tijdlijn, concept art die nog nooit eerder is vertoond, een manga over Zelda en meer.

Het boek verschijnt volgend jaar en gaat in de Verenigde Staten 34,99 dollar kosten. Hoeveel het boek in Europa gaat kosten is nog onbekend.

The Legend of Zelda: Hyrule Historia

Madonna aangeklaagd door antihomoactivisten Rusland

Een groep Russische antihomoactivisten wil tien miljoen dollar van Madonna. De activisten vinden dat de Queen of Pop hen heeft beledigd doordat ze zich tijdens een concert in Sint Petersburg hard maakte voor homorechten. De antihomoactivisten stapten vrijdag naar de rechter, schrijft de Britse persdienst Reuters.

Madonna paradeerde in Sint Petersburg over het podium met de woorden 'no fear' op haar rug. Daarmee protesteerde ze tegen een lokale wet die boetes voor het verspreiden van 'homoseksuele propaganda' mogelijk maakt. Al voor haar concert noemde Madonna de wet een 'belachelijke gruweldaad'.

"Na het concert van Madonna worden sommige jongens misschien homo en sommige meisjes lesbisch", denkt een van de tien activisten. "Daardoor worden minder kinderen geboren en kunnen we de grenzen van dit grote land minder goed verdedigen."

Een andere activist stelt dat Madonna op voorhand gewaarschuwd was. "Ze moest aan de geldende wetten houden en dat heeft ze niet gedaan."

Topless activiste zaagt enorm kruis om

Activisten van de Russische actiegroep Femen hebben in Kiev een enorm kruisbeeld omgezaagd.  Dit deden zij als protest tegen de veroordeling van de leden van de punkgroep Pussy Riot eerder vandaag.

Op een filmpje dat op internet is verschenen, is te zien hoe een topless blondine met een kettingzaag het kruisbeeld te lijf gaat terwijl twee anderen met behulp van kabels het beeld stabiliseren.



Een Russische dame leeft zich uit op een enorm kruis

Apple-aandeel op recordhoogte

Het aandeel van technologieconcern Apple bereikte vrijdag een nieuwe recordhoogte, na een gunstig rapport van zakenbank Jefferies. Het aandeel bereikte een recordstand van ruim 646 dollar, met een dagwinst van 1,5 procent.

Al maanden circuleren geruchten dat Apple de iPhone 5 tijdens een persevenement in september zal presenteren. Mogelijk zal het toestel een groter scherm hebben en een kleinere aansluiting voor de oplader.

De Jefferies-analist schreef vrijdag dat de komst van de iPhone 5 "de grootste lancering van een toestel in de geschiedenis zal zijn". Apple zal volgens de geruchten in september ook een kleinere iPad presenteren.

Oostenrijker Scharner nooit meer international

De Oostenrijkse verdediger Paul Scharner wordt nooit meer opgeroepen voor de nationale ploeg van zijn land. Dat heeft de Oostenrijkse voetbalbond ÖFB vrijdag bekendgemaakt. Scharner verliet woensdag enkele uren voor het oefenduel met Turkije kwaad het spelershotel. Zonder Scharner wonnen de Oostenrijkers met 2-0.

Volgens bondscoach Marcel Koller verdween de speler van Hamburger SV nadat hij zonder succes een basisplaats had opgeëist. Hij claimt zelf dat hij te horen kreeg niet meer in de plannen van Koller voor te komen. De 40-voudig international speelde eerder buiten Oostenrijk onder meer voor Wigan Athletic en West Bromwich Albion in Engeland.


Oostenrijker Scharner nooit meer international (Foto: Novum)

'Genade' voor Pussy Riot'

De Russisch-orthodoxe kerk heeft vrijdag om 'genade' gevraagd voor drie vrouwen van punkband Pussy Riot, die eerder op de dag tot 2 jaar cel waren veroordeeld.

"Zonder de rechtvaardigheid van de beslissing van de rechtbank in twijfel te trekken, roepen we de autoriteiten van de staat op genade te tonen voor de veroordeelde personen in het kader van de wet, in de hoop dat zij ervan zullen afzien godslasterlijke handelingen te herhalen", aldus een in Moskou uitgegeven verklaring.

Del Potro tegen Djokovic in halve finale Cincinnati

Juan Martin del Potro neemt het in de halve eindstrijd van het masterstoernooi in Cincinnati op tegen Novak Djokovic. De Argentijn rekende met 6-1 en 6-3 af met Jérémy Chardy. De Fransman, die als lucky loser was toegelaten tot het toernooi, verraste eerder Andy Murray en Andy Roddick. Djokovic was met 6-3 en 6-2 te sterk voor Marin Cilic.

In het vrouwentoernooi schakelde Anastasia Pavlyuchenkova Caroline Wozniack in de derde ronde uit. De Russin was met 6-4 en 6-4 de beste en treft nu Petra Kvitova. Ook Na Li reikte tot de kwartfinale. De Chinese klopte Johanna Larson uit Zweden met 6-2 en 6-2 en neemt het bij de laatste acht op tegen Agnieszka Radwanska.

Rosenthal: veel te hoge straf voor Pussy Riot

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld over de veroordeling van Pussy Riot en noemt de straf "veel te hoog".

"Ik ga dit aan de orde stellen bij EU-collega's en met de hele EU spreken we Rusland aan. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting", aldus de minister, die het eens is met de internationale kritiek.

"Er was een lang voorarrest, een lange en onduidelijke aanklacht. Goede rechtsgang is belangrijk; dit staat op de EU-agenda met Rusland." Rosenthal had zijn zorgen over het proces vorige maand al overgebracht aan de Russische mensenrechtenambassadeur.

Rosenthal: veel te hoge straf voor Pussy Riot
Rosenthal: veel te hoge straf voor Pussy Riot (Foto: ANP)

Springruiters handhaven zich in hoogste afdeling

De Nederlandse springruiters hebben zich vanavond weten te handhaven in de hoogste divisie van de competitie voor landenteams. In Dublin eindigde de ploeg van bondscoach Rob Ehrens vandaag als vierde, waardoor het competitie uiteindelijk als zesde eindigde en net aan degradatie ontsnapte.

Nederland had vandaag Jur Vrieling (Bubalu), Marc Houtzager (Opium), Albert Voorn (Tobalio) en Jeroen Dubbeldam (Quality Time) aan de start. Vooral dankzij foutloze runs in de tweede manche van Vrieling en Voorn ontsnapte Nederland aan degradatie. De eindzege in de competitie ging naar Duitsland, België en Zweden degraderen.  

VVD loopt verder uit op SP

Het verschil tussen de VVD en de SP is deze week in de peiling van Ipsos Synovate weer wat groter geworden. De partij van Mark Rutte komt vrijdag uit op 35 zetels, zes meer dan de SP. Vorige week was het verschil nog maar één zetel, in het voordeel van de liberalen.

De PvdA is in de peiling van Ipsos Synovate met 23 zetels de derde partij. Vorige week had de partij een zetel minder. De PVV staat net als vorige week op achttien zetels en het CDA levert er een in om uit te komen op veertien.

Volgens Ipsos Synovate verwacht 36 procent van de kiezers dat de SP de grootste partij wordt bij de verkiezingen op 12 september, een verdubbeling ten opzichte van april. Volgens drie op de tien heeft de VVD de beste papieren om de grootste te worden.

GroenLinks blijft in de peiling op vier zetels staan en de ChristenUnie komt uit op vijf, een minder dan vorige week. De Partij voor de Dieren blijft staan op drie zetels en de SGP stijgt er een naar drie. 50Plus zou met twee zetels de Tweede Kamer binnenkomen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Legendarische sportmomenten in NHL 13

NHL 13 brengt met de launch 26 momenten met zich mee die spelers kunnen herleven. Dit zijn historische momenten uit de sport. Spelers krijgen de controle over een heel team of één van de bekende ijshockeyers om een moment na te spelen.

De meeste 'Moments' komen uit het seizoen van 2011 - 2012. Drie gebeurtenissen nemen de spelers iets verder terug in de tijd. Denk bijvoorbeeld aan Wayne Gretzky die vijf goals maakte tegen de Flyers in 1981. Nieuwe momenten worden toegevoegd tijdens het seizoen van 2012 - 2013.

Op 21 augustus komt er een demo van NHL 13. Op 13 september komt het spel uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

[MotoGP] Barbera breekt drie rugwervels bij crash

Hector Barbera zal niet deel gaan nemen aan de MotoGP-race op Indianapolis. De Spanjaard brak bij een highsider van zijn Pramac Honda drie ruggenwervels. Hij wordt vervangen door Toni Elias die al reserve was voor dit weekend.

Het zit Barbera niet mee in de Verenigde Staten, want de vorige race, in Laguna Seca, moest hij al missen door een gebroken been, opgelopen bij een trainingsongeval. Hij leek ook Indianapolis aan zich voorbij te moeten laten gaan, maar probeerde het toch. Elias was al mee als vervanger en kan nu opstappen, omdat het aan het eind van de training misging voor Barbera. Het is onduidelijk hoelang de kwetsuren de Spanjaard aan de kant zullen houden.

'Leven miljoenen zionisten wordt een hel'

De Libanese Hezbollah-militie zal het leven van miljoenen Israëliërs 'tot een hel' maken als Israël Libanon binnenvalt. Dat heeft de leider van Hezbollah, Sheikh Hassan Nasrallah, vrijdag gezegd.

Volgens Nasrallah beschikt Hezbollah over een lijst met doelwitten binnen Israël die met slechts enkele raketten getroffen kunnen worden. "We kunnen van de levens van miljoenen zionisten in het bezette Palestina een hel maken", zei Nasrallah in een speech op televisie.

Israël speculeert al langer in het openbaar over een aanval op Iran vanwege diens nucleaire programma. Een dergelijke aanval zou Israël waarschijnlijk op vergelding van Irans bondgenoten, zoals Hezbollah, komen te staan.

Ridderlijk steekspel met eenden in Knight Age

Knight Age, een free-to-play MMORPG van de makers van Silkroad Online, begint op 28 augustus met een open bèta. Joymax heeft daarnaast ook bekendgemaakt dat spelers hun voortgang uit de open bèta behouden, zelfs na de officiële lancering van het spel.

In Knight Age draait het vooral om gevechten te paard, eend, tijger en andere beesten. Spelers kunnen hun eigen mounts grootbrengen en zelf vaardigheden aanpassen naar smaak. Er zijn ook kleinere diertjes te verzamelen via het Pupa-systeem. Deze pets vechten met je mee.

Met de mounts en pets kunnen spelers allerlei randomly-generated dungeons doorlopen, of deelnemen aan grootschalige PvP-gevechten. Er zijn verschillende modi voor PvP zoals de 50 tegen 50 Legionmode, of de Excaliburmode waarin je in je eentje honderd vijanden moet verslaan.

Het is al mogelijk om het spel te downloaden op de officïele site. Hieronder zijn twee trailers te zien voor Knight Age.

Wilde achtervolging met 5-jarige op achterbank

Een 42-jarige alcomobilist uit De Meern is donderdag bij een wilde achtervolging, terwijl in zijn auto zijn 5-jarige kind zat, ingereden op een agent. Het jongetje werd tijdens de rit vermoedelijk flink door elkaar geschud en klaagde na de arrestatie van zijn vader over pijn. Zijn 42-jarige vader bleek dronken te zijn, meldt de politie.

De politie werd donderdag rond 20.30 uur gewaarschuwd dat kinderen op de Theemsdreef in Utrecht een auto aan het vernielen waren. De kinderen stapten daarna in twee auto's, waarvan getuigen de kentekens doorgaven aan de politie.

Agenten troffen een van de auto's even later aan op de Albert Schweitzerdreef. De bestuurder weigerde te stoppen, waarop de politie de achtervolging inzette. De achtervolgde automobilist probeerde de agenten, die assistentie kregen van collega's, onder meer door te spookrijden af te schudden.

Op de kruising van de Darwindreef met de Wolgadreef wilde een motoragent de weg te blokkeren met zijn voertuig. De automobilist naderde hem met naar schatting negentig kilometer per uur en leek niet van plan af te remmen. De agent dook daarom maar weg.

Toen de man de A27 richting Hilversum op reed, verloor de politie de auto uit het oog. Een tijdje later troffen agenten de wagen echter weer aan in de omgeving van fort Ruigenhoek in Groenekan. De bestuurder was bezig een band te wisselen. De 'vader' werd aangehouden. Behalve dat hij dronken was, bleek hij ook een rijontzegging te hebben. Een omwonende wees op een andere verdachte die wegrende. Deze 13-jarige jongen uit Den Dolder is eveneens opgepakt.

Op de achterbank van de auto troffen de agenten de 5-jarige jongen aan. Hij had geen gordel om. Het kind was volgens de politie overstuur en had pijn. Het jongetje is na controle in een ziekenhuis overgedragen aan Bureau Jeugdzorg.

'Tik geen ruit in om hond te redden'

"Tik niet zomaar een autoruit in", zegt de Raad van Korpschefs vandaag in reactie op het advies van de Dierenbescherming. Die liet eerder weten dat het gewenst is andermans autoruit in te gooien als men een hond in een auto ziet zitten. In Scheveningen voerde de club zelfs actie om hiervoor aandacht te trekken.

Omdat de juridische gevolgen van het vernielen van andermans eigendom afhankelijk zijn van de omstandigheden, is het verstandiger 144 te bellen in plaats van op eigen houtje ramen in te tikken. Ook financiëel kan het nog voor problemen zorgen als de verzekering de schade niet wil dekken.

Dit kan het Verbond van Verzekeraars beamen. "Over het algemeen gaan verzekeraars coulant om met schademeldingen in dergelijke gevallen. Maar verzekeraars gaan goed na of degene die de schade veroorzaakt heeft voldoende naar alternatieven heeft gezocht", aldus een woordvoerster van het verbond.

Zegegebaar kost Fransman de overwinning

De Franse wielrenner Jérémy Roy had vrijdag in de Ronde van Limousin alle reden om juichend over de streep te komen. In de laatste etappe reed hij alleen naar de finish en maakte vlak voor de finishlijn al een zegegebaar. 

De coureur van Française des Jeux realiseerde zich later pas dat hij daarmee kostbare tijd én de eindzege verloor. De Japanner Yukiya Arashiro kwam 21 seconden later over de de finish, waardoor beide wielrenners na vier dagen koersen op gelijke hoogte stonden. Omdat Arashiro in de voorgaande etappes betere klasseringen had gereden, ging de eindzege naar de Aziatische coureur. Had Roy gewoon tot de lijn doorgefietst, dan was hij ook de eindwinnaar geworden.

Dirk Bellemakers bereikte als enige Nederlander de finish. Hij kwam als 21e over de streep, op bijna drie minuten. In de eindstand werd hij als 22e geklasseerd.

VS: straf Pussy Riot lijkt buitensporig

De Amerikaanse ambassade in Moskou heeft vrijdag het vonnis in de zaak tegen de drie vrouwen van de punkgroep Pussy Riot veroordeeld. De celstraf van 2 jaar waartoe zij zijn veroordeeld, lijkt niet in verhouding te staan tot hun daden, aldus de ambassade in een bericht op Twitter.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, heeft weinig goede woorden voor de uitspraak over. Niet alleen staat het "harde oordeel" van de rechter niet in verhouding tot de actie van de vrouwen in een kerk. Ook is hij bezorgd over de gevolgen die de straf voor hen zal hebben.

De vrijheid van geëngageerde kunstenaars om zich te uiten moet onderdeel zijn van elke levendige democratische samenleving, meent Westerwelle.

Zuckerberg: koersdaling Facebook pijnlijk

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft de vrije val van het aandeel Facebook tijdens een personeelsbijeenkomst van de netwerksite deze maand 'pijnlijk' genoemd. Dat schrijft de Wall Street Journal vrijdag op basis van gesprekken met Facebook-medewerkers.

Donderdag sloot het aandeel op 19,87 dollar. Daarmee is de koers van Facebook sinds de beursgang in mei met bijna vijftig procent gedaald.

Volgens de krant opende Zuckerberg de bijeenkomst door toe te geven dat het koersverlies pijnlijk is voor werknemers. Die kregen voor de beursgang de mogelijkheid tegen een korting op de openingskoers aandelen te kopen. Doordat de koers inmiddels zo is ingezakt, dreigen ze echter te verliezen op hun investering.

De medewerkers kunnen wegens een speciale clausule hun aandelen pas op zijn vroegst deze herfst verkopen. Ook Goldman Sachs, de bank die de beursgang van Facebook begeleidde, lijkt nu van een koude kermis thuis te komen. Goldman kocht in december 2010 voor 450 miljoen dollar aandelen Facebook. De zakenbank betaalde daarvoor een kleine 21 dollar per aandeel.

Volgens Zuckerberg hoeven de medewerkers zich echter helemaal geen zorgen te maken. De 28-jarige topman zou tijdens de personeelsbijeenkomst hebben gezegd dat de investeringen van de laatste zes tot twaalf maanden 'snel vruchten zullen afwerpen'. Daardoor zou ook de aandelenkoers weer omhoog gaan.


'Zuckerberg noemt koersdaling Facebook pijnlijk' (Foto: Novum)

Jongens die pistool agent wilden alweer vrij

De drie jongens die zaterdagavond in Rotterdam werden aangehouden nadat ze probeerden een pistool van een agent af te pakken, zijn alweer vrijgelaten. De drie werden gearresteerd, omdat ze mogelijk iets te maken hadden met een schietpartij waarbij een jongen in zijn been was geraakt. De drie blijken met dat incident echter niets van doen te hebben gehad, meldt de politie vrijdag.

De politie was zaterdag getipt dat op de Donkerslootstraat drie jongens liepen die betrokken zouden zijn geweest bij de schietpartij. Toen agenten de jongens aanspraken, werden ze volgens de politie agressief. Ze probeerden onder meer het dienstwapen van een agent te pakken, maar dat lukte niet. Vervolgens sloegen ze op de vlucht.

Ze konden uiteindelijk worden aangehouden toen de agenten waarschuwingsschoten losten. Ook werd een keer gericht geschoten. Volgens de politie leek in eerste instantie niemand gewond te zijn geraakt, maar mogelijk liep een van de verdachten toch een schampschot op, stelt de politie vrijdag. De kleding van deze jongen raakte beschadigd. Bekeken wordt nog of dit door een politiekogel is gebeurd.

Twee van de drie jongens moeten zich mogelijk later toch nog verantwoorden voor een politierechter voor het plegen van verzet bij hun aanhouding. Een van deze twee jongens had daarnaast harddrugs op zak.

Developer van Firefall krijgt medewerkers-boost

Red 5 Studios is de developer van de free-to-play-shooter Firefall. De laatste tijd heeft de developer flink wat nieuwe werknemers aan kunnen nemen dankzij ontslagen bij concurrenten als 38 Studios en Bioware. Hierdoor is de studio uitgegroeid van zestig medewerkers naar bijna honderd.

“About 80 percent or 90 percent of the people we’ve added in the past few months have been from 38 and Bioware. Two months ago we had a staff of 60, and now we’re at just over 100. We needed to increase our ability to create content. We’re treading the edge of the knife to some extent. But the people we’ve added – we’re pretty careful about. We’ve probably spent a pure month on recruiting, which hurt production. We ended up having to crunch harder than we ever have to get this patch done. We’ve never really crunched at Red 5, but this last month has been an absolutely a true crunch.”

Red 5 geeft aan dat de ontslagen geen goede zaak zijn voor de industrie maar de één zijn dood is de ander zijn brood. Qua timing kwam het Red 5 goed uit, want ze hadden dringend nieuwe mensen nodig. “The timing of 38 studios and Star Wars dumping all their staff at the same time is really good for us. We’ve found some incredibly talented people who are really happy. It’s allowed us to build up the team quickly.”

Roxeanne Hazes dolblij met grote tieten

Een grote wens van Roxeanne Hazes is vrijdag in vervulling gegaan. De 19-jarige ging onder het mes om haar borsten te laten vergroten. "Eindelijk is mijn wens in vervulling gegaan. Borstvergroting achter de rug", twitterde Roxeanne.

"Net terug uit de kliniek, voel mij fantastisch", ging Roxeanne, de dochter van wijlen André Hazes, verder. Bij een foto van haar nieuwe voorgevel bedankte ze 'mama en papa'. Op vragen van haar volgers reageert de 19-jarige dat ze geen pijn heeft.

"Voor degenen die mij lieve tweets sturen, dank jullie wel! Super lief", bedankt Roxeanne voor de berichtjes. "Ik wil graag open kaart met jullie spelen. Eerlijkheid duurt het langst, of ik het nu vertel of over een maand boeit ook niets meer."

Portugees Simao vertrekt naar Espanyol

De Portugees Simao Sabrosa speelt de komende twee seizoenen voor Espanyol. Dat meldt zijn nieuwe club vrijdag. De 32-jarige vleugelaanvaller, die nog wel medisch gekeurd moet worden, komt over van het Turkse Besiktas.

Simao kwam tussen 1999 en 2001 uit voor de stadsgenoot en aartsrivaal van Espanyol, FC Barcelona. Na in totaal negen jaar bij Benfica en Atlético Madrid te hebben gebald vetrok hij vorig jaar naar Turkije. Voor Portugal liet hij in 85 interlands 22 keer het net bollen.

Espanyol haalde eerder deze zomer al Joan Capdevilla binnen, de vaste linksachter van het Spaanse nationale elftal op het EK van 2008 en het WK van 2010.


Portugees Simao vertrekt naar Espanyol (Foto: Novum)

Veel extra units geen optie voor Starcraft II

Blizzard heeft tijdens de gamescom aangekondigd dat ze waarschijnlijk niet heel veel units gaan toevoegen aan Starcraft II. Blizzard wil er voor zorgen dat de game in balans blijft en het toevoegen van veel units zou dit mogelijkerwijs kunnen aantasten. Het is een dunne draad waarop gelopen moet worden, aldus Blizzard.

“There’s a set number of units that should be in the game, but we just don’t know 100% what that is. Initially in Wings of Liberty we went with 13-14 units, which is similar to what Brood War had. When we started exploring a bit more we tried to stick to that rule, but when you’re taking units out and putting new stuff in, there are some problems. Wings of Liberty is pretty solid in terms of each unit being useful in a certain scenario – we tried saying, well what if 15 is the right number, or 16 is the right number?”

“After trying it out, we think it’s okay to add a couple of more units, but at the same time we don’t want it to go too out of balance, so that it becomes too complex. That’s something we have to watch for during the beta, and really make sure that the number we have right now is good for the game.”

Hoeveel extra units er gaan komen, hangt ook af hoe de bèta van Heart of the Swarm zal verlopen. “We are definitely open to cutting units depending on how the beta goes.”


Rotterdam betaalt begrafenis redder

De gemeente Rotterdam gaat een deel van de kosten van de begrafenis van Ramses Kwidama betalen. De 35-jarige man kwam om, toen hij eind mei een jongetje uit de Maas probeerde te redden. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vrijdag aan de raad.

Kwidama werd begraven op Curaçao, omdat zijn ouders daar wonen. De uitvaartverzekering dekte echter bepaalde kosten niet, waaronder die van de repatriëring. De gemeente gaat dat verschil nu vergoeden.

Ook krijgt Kwidama van het Carnegie Heldenfonds de hoogste onderscheiding voor zijn heldendaad.

Rotterdam organiseert WK roeien 2016

Rotterdam organiseert in 2016 op de Willem-Alexander Baan het wereldkampioenschap roeien voor niet-olympische nummers. De internationale roeifederatie FISA heeft dat vrijdag op het huidige WK in het Bulgaarse Plovdiv bekendgemaakt.

Tijdens het toernooi in Bulgarije en over vier jaar in Rotterdam worden de niet-olympische nummers geroeid. Ook komen de junioren in actie.

Nederland organiseerde vorig jaar al het WK onder 23, Amsterdam is over twee jaar organisator van het traditionele WK. "Met het organiseren van wereldkampioenschappen in Nederland willen we de roeisport bij een breder publiek onder de aandacht brengen en hen inspireren om in de boot te stappen", zegt directeur van de Koninklijke Nederlandse Roeibond Monica Visser.

Nederland veroverde op de Olympische Spelen in London één roeimedaille. De vrouwen van de Holland Acht pakten het brons.

Petrescu nieuwe trainer Dinamo Moskou

De Roemeense oud-voetballer Dan Petrescu is de nieuwe coach van Dinamo Moskou. Dat heeft de hekkensluiter van de Russische Premier League vrijdag bekendgemaakt. Petrescu gaat maandag aan de slag, precies twee weken nadat zijn voorganger Sergey Silkin ontslag nam als gevolg van nederlagen in de eerste drie wedstrijden van het seizoen.

Sinds Silkins ontslag heeft oud-PSV'er Dmitri Khokhlov het tijdelijk voor het zeggen bij Dinamo. Onder leiding van de voormalig middenvelder werd vorige week echter ook van Rubin Kazan verloren. Wel won Dinamo in de voorronde van de Europa League met ruime cijfers van Dundee United. Khokhlov zit zondag tijdens het treffen met Terek Grozny ook nog op de bank.

Dinamo is de club van Otman Bakkal. De oud-speler van PSV en Feyenoord maakte deze zomer de overstap, maar speelde alleen in de Europa League tegen Dundee.

Vader Estelle wil familienaam beschermen

De vader van Estelle Cruijff hoopt dat zijn dochter zo snel mogelijk trouwt. Henny Cruijff ergert zich aan alle berichtgeving rondom de nieuwe vlam van Estelle, kickbokser Badr Hari. "Ik hoop dat ze zo snel mogelijk trouwt, zodat ze een andere achternaam krijgt", laat hij vrijdag weten aan RTL Boulevard.

"We hebben geen behoefte aan dit soort verhalen. Ik weet niet in welke kringen mijn dochter zich ophoudt, maar de familienaam moeten we beschermen." Henny Cruijff, een broer van Johan Cruijff, heeft al vaker zorgen over zijn dochter uitgesproken. Haar vriend Badr Hari zit vast op verdenking van poging tot doodslag, hij wordt inmiddels verdacht van zes geweldsdelicten.

Ook Estelle is verhoord door de politie. Tijdens dat gesprek zou de voormalige voetbalvrouw hebben gelogen. Binnenkort wordt de blondine nogmaals aan de tand gevoeld. Hoewel Estelles vader niet blij is met de situatie, zegt hij klaar te blijven staan voor zijn dochter. "We staan als familie klaar voor Estelle, ook met advocaten."

SGP krijgt Spies langs om vrouwendiscriminatie

Demissionair staatssecretaris Liesbeth Spies gaat binnenkort praten met de SGP over de uitspraak van het Europees Hof van de Rechten voor de Mens. Onlangs oordeelde ook dat hof dat de SGP vrouwen discrimineert en zich daarmee aan de wet onttrekt.

Spies zegt de SGP te gaan opzoeken in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Heijnen. Hij wilde weten wat de staatssecretaris gaat doen met de Europese uitspraak.

Sinds jaar en dag weigert de SGP vrouwen in actieve politieke functies, aangezien dat niet zou passen bij hun rol in het leven. Volgens de gereformeerde partij zijn vrouwen niet minderwaardig aan mannen, maar hebben ze wel degelijk een andere functie toebedeeld gekregen.

Britney Spears heeft fan op Mars

Britney Spears heeft een fan op Mars. De 30-jarige popprinses stuurde eerder deze week een tweet naar de Marsrover Curiosity en kreeg antwoord. "Ziet Mars er nog steeds zo uit als in 2000?", vroeg Britney, die daarmee een knipoog maakte naar haar videoclip bij Oops I Did It Again.

"Hey Brit Brit. Mars ziet er nog steeds goed uit", antwoordde de Marsrover. "Misschien krijg ik ooit ook een cadeautje van een astronaut. Ik hou mijn boortjes gekruisd."

De video bij Oops I Did It Again speelt zich af op Mars. Een astronaut is hopeloos verliefd op Britney, die op haar beurt minder gecharmeerd is van hem. Aan het eind van de video krijgt de zangeres een cadeautje van haar ruimtevaarder. Gesuggereerd wordt dat het om The Heart of the Ocean, het fictieve juweel uit de film Titanic, gaat.

Kasparov aangehouden bij protest om Pussy Riot

Schaakgrootmeester Garri Kasparov is vanmiddag gearresteerd omdat hij protesteerde tegen de veroordeling van het Russische punkbandje Pussy Riot.  Kasparov is een fel tegenstander van premier Poetin.

Kasparov werd al vaker opgepakt bij betogingen. In dit geval heeft de BBC opnames ter beschikking die tonen hoe de voormalig wereldkampioen schaken door de politie een busje in wordt gesleept.  

Belg wil wiet verkopen aan minderjarigen

Een 21-jarige Belg is donderdagmiddag in Maastricht opgepakt omdat hij probeerde softdrugs te verkopen aan twee 15-jarige jongens. Dat meldt de politie vrijdag.

Agenten van een speciaal team dat toezicht houdt op de straathandel van verdovende middelen na de invoering van de wietpas voor coffeeshops zag de man bezig op de Kleine Gracht. Hij had een aantal zakjes met ongeveer tien gram wiet bij zich.

Tegen de man uit Genk is proces-verbaal opgemaakt, waarna hij in de loop van de avond weer is vrijgelaten.

Assaidi tekent bij Liverpool

Oussama Assaidi heeft vrijdag een contract getekend bij Liverpool. De vleugelaanvaller was even daarvoor de medische keuring goed doorgekomen. De Engelsen willen niet kwijt voor hoelang de oud-speler van sc Heerenveen zich heeft verbonden aan de club.

De twee clubs hadden donderdag al overeenstemming bereikt over een transfersom van naar verluidt zo'n drie miljoen euro. De 24-jarige is in z'n nopjes met de overgang. "Ik ben erg blij nu voor deze grote club te spelen. Ik had aanbiedingen van andere grote clubs op zak, maar ik heb gewacht op dit moment", vertelt hij op de website van zijn nieuwe werkgever. "De coach gaf me tijdens ons eerste gesprek een goed gevoel."

De coach, Brendan Rodgers, is op zijn beurt ook verheugd over zijn nieuwe aanvaller. "Hij is een jonge speler die het erg goed gedaan heeft in Nederland, vooral de laatste jaren", stelt hij. "Hij past perfect bij ons. Maar we verwachten niet te snel iets, hij heeft tijd nodig om zich aan te passen."

Assaidi leek hard op weg naar Ajax, maar de Amsterdammers vonden zijn salariseisen te gortig. Toen Liverpool voorbijkwam pakte de voetballer zijn kans. De Marokkaanse Nederlander begon zijn profcarrière bij FC Omniworld en kwam later via De Graafschap bij Heerenveen terecht. Daar speelde de aanvaller, die in 79 competitiewedstrijden voor Heerenveen twintig keer het net vond, drie jaar.

Met het vertrek van Assaidi is Heerenveen de complete, succesvolle voorhoede van vorig seizoen kwijt. Topscorer Bas Dost vertrok naar het Duitse VfL Wolfsburg, Luciano Narsingh koos voor PSV. Voor Liverpool is het na Fabio Borini en Joe Allen de derde aanwinst deze zomer.


Assaidi tekent bij Liverpool (Foto: Novum)

[Upd] Pussy Riot 2 jaar cel in

Kom met een slipje op je hoofd, of een masker voor en oog zo kleurrijk mogelijk. Laat de Russische autoriteiten weten dat je vierkant achter de leden van Pussy Riot staat. Dat is de oproep van de organisatoren achter voor vrijdag 12.00 uur geplande betogingen. 

In tientallen steden in de wereld gaan mensen dan de straat op om te betogen voor de vrijlating van de drie Pussy Riot-leden die ongeveer een uur later te horen zullen krijgen of ze achter de tralies moeten blijven.

De drie staan terecht omdat ze in februari de kansel van de Christus-Verlosserkerk in Moskou bestormden en een 'punkgebed' ten gehore brachten waarin ze onder meer de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' zongen. Sindsdien zitten ze in voorarrest. De aanklagers hebben drie jaar celstraf geëist voor 'door godsdiensthaat gemotiveerd hooliganisme'.

Update 13:31: de aangeklaagde drie vrouwelijke bandleden van Pussy Riot zijn schuldig bevonden. Momenteel wordt het vonnis op diverse zenders live afgewacht. De maximumcelstraf voor het vergrijp is zeven jaar, al is er drie geëist. Meer volgt. 

Update 17:35: het voorlezen van het vonnis en de aanklachten duurde de hele middag. Inmiddels is het vonnis duidelijk: alledrie de aangeklaagde leden van Pussy Riot, moeten twee jaar de cel in. Hoogstwaarschijnlijk worden ze naar een werkkamp gestuurd, in Rusland eufemistisch "kolonies" genoemd. Veel van deze kampen bevinden zich al sinds de dagen van de USSR in Siberië.


Demonstraties voor leden Pussy Riot (Foto: Novum)

'Motie van wantrouwen om langstudeerboete'

GroenLinks dreigt met een motie van wantrouwen als staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) blijft weigeren de langstudeerderboete af te schaffen. Dat laat Kamerlid Tofik Dibi vrijdag weten.

Dibi reageert op de brief van de bewindsman, waarin hij schrijft dat het juridisch onmogelijk is om de boete voor 1 september af te schaffen, zoals de Kamer wil. Daarvoor moet namelijk de wet worden gewijzigd en dat lukt voor die tijd niet meer.

"Nu een ruime meerderheid van de Kamer de langstudeerboete wil stoppen, heeft de staatssecretaris daarnaar te luisteren", stelt Dibi. Volgens hem is het 'technisch' mogelijk om een eind te maken aan de maatregel. De Kamer komt volgende week terug van reces om met Zijlstra te praten over de afschaffing van de boete.

Bos sprint naar zege in Dutch Food Valley Classic

Raborenner Theo Bos heeft vrijdag de Dutch Food Valley Classic gewonnen. In de massasprint in Veenendaal bleef hij Peter Sagan (Liquigas) en zijn ploeggenoot Mark Renshaw voor.

Bos volgt zichzelf op als winnaar van de Gelderse eendaagse koers. Hij is de eerste renner sinds Steven de Jongh in 2001 die het voormalige Veenendaal-Veenendaal tweemaal op rij wint.

Tijdens de koers reden zes renners weg uit het peloton, maar zij raakten niet ver genoeg uit de greep van het peloton. Onder aanvoering van Rabobank, dat bij monde van Bos al had aangekondigd er alles aan te doen om tot een massasprint te komen, werd het gat in de laatste tien kilometer gedicht.

Video: gluren bij even badderen in tuin

Dat het warm is merken niet alleen wij homo sapiëns. Ook de diertjes hebben er last van. De mussen vallen spreekwoordelijk van het dak.

In de tuin van ondergetekende vond een merel zojuist een laagje water in een achtergebleven saladeschaal na een barbecue. Snel de camera gepakt (ja, de ISO, zoom en focus had beter gekund als ik meer tijd had.) Maar als je even een minuutje mee wil genieten hieronder de video. Voor mensen die zich genept voelen door de titel, doe zoals het liedje onder de video: smile!

 

'Volkswagen vanaf 2015 in Formule 1'

Volgens het Duitse Bild heeft Volkswagen haar zinnen gezet op de Formule 1. Het Duitse autoconcern zou vanaf 2015 bij het team van Sauber in willen stappen. De baas van de Zwitserse renstal, Peter Sauber, heeft toegegeven dat hij bij de autoshow van Genève hierover gesproken heeft met VW-president Martin Winterkorn.

Sauber-directeur Monisha Kaltenborn ontkende recentelijk nog dat er sprake van meer was, maar volgens Bild heeft VW het team uit Hinwil op het oog. Volgens het Duitse blad is autosportfederatie FIA ingelicht over de plannen van VW dat haar positie in Brazilië, de Verenigde Staten, China en Rusland wil versterken. Het instappen bij Sauber zou een opstapje zijn richting het ontwikkelen van een eigen chassis in het hypermoderne Porsche Motorsport Centre in Weissach.

De Vrij ontbreekt tegen Heerenveen

Feyenoord-aanvoerder Stefan de Vrij mist zaterdag de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De verdediger ging vrijdag op de training door zijn enkel. Hoe lang hij uitgeschakeld zal zijn kon de dokter nog niet zeggen, meldt een woordvoerder.

Nieuwe aanwinst Joris Mathijssen maakt mede door de blessure van de kersverse international zaterdag waarschijnlijk zijn debuut voor de Rotterdammers. Middenvelder Jordy Clasie neemt de aanvoerdersband over.

Bij Heerenveen ontbreekt Oussama Assaidi. Liverpool maakte donderdag bekend het met de Friezen eens te zijn geworden over een transfer. De IJslandse aanvaller Alfred Finnbogason, donderdag overgenomen van Lokeren, is nog niet speelgerechtigd. Spits Matthew Amoah is hersteld van een blessure, maar kan waarschijnlijk geen negentig minuten spelen. Hetzelfde geldt voor verdediger Jeffrey Gouweleeuw.

De Rotterdammers kunnen voor het eerst sinds 2005 zeven keer achter elkaar als winnaar van een competitieduel van het veld stappen. Heerenveen hoopt het teleurstellende verlies van een week geleden tegen N.E.C. goed te maken.


De Vrij ontbreekt tegen Heerenveen (Foto: Novum)

De Boer: "Drie versterkingen zijn nodig"

Ajax-trainer Frank de Boer hoopt dat er voor 31 augustus nog drie nieuwe spelers bij de selectie komen. Een verdedigende middenvelder, een centrale verdediger en een vleugelaanvaller zouden volgens De Boer richting Amsterdam moeten komen.

"Fabian Sporkslede speelt nu als verdedigende middenvelder bij Jong Ajax, maar hij doet dat nog niet zo lang. Ilan Boccara is een enorm talent op die positie, maar hij is er pas net. Hij maakt wel een hele goede indruk", liet De Boer weten op de vraag wie Vurnon Anita moet vervangen.

Hij vervolgt: "Dan hebben we Eyong Enoh nog, die als enige een volwaardige kracht voor het eerste elftal is op die positie. Enoh zal echter nog weken moeten herstellen van zijn blessure." De Boer gaf ook aan dat Theo Janssen weer voor die rol in beeld is.

Niet alleen voor de positie van verdedigende middenvelder wil De Boer versterking: "Ik hoop dan ook dat er nog een verdedigende middenvelder bij komt. Dat hebben we nodig. Eigenlijk kan je daarnaast ook stellen dat we nog een ervaren centrale verdediger en een linker of rechter vleugelaanvaller nodig hebben. Drie versterkingen zijn nodig."

'Bestaan Israël belediging voor gehele mensheid'

"Het bestaan van Israël is een belediging voor de gehele mensheid", heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vrijdag verklaard. Ahmadinejad sprak ter gelegenheid van Quds-dag, de laatste vrijdag van de vastenmaand Ramadan.

Volgens de Iraanse president moet de confrontatie met Israël worden aangegaan 'om de waardigheid van alle mensen te beschermen'.

Iran en Israël zijn gezworen vijanden. Zo heeft Irans hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, de joodse staat 'een kankergezwel' genoemd dat moet worden uitgeroeid. Ondertussen wordt in Israël openlijk gesproken over de vraag of Iran moet worden aangevallen vanwege het omstreden Iraanse atoomprogramma.


Iran: bestaan Israël belediging voor gehele mensheid (Foto: Novum)

Kracht aardbeving onduidelijk

Het is niet geheel duidelijk hoe krachtig de aardbeving was die donderdagavond plaatsvond in het noorden van Groningen. Het KNMI registreerde 3,4 op de schaal van Richter. Het Duitse meetinstituut GEOFON houdt het op 3,9, terwijl het Franse instituut EMSC 3,7 registreerde.

Een avond eerder vond het in hetzelfde gebied, bij Loppersum, ook al een aardbeving plaats. Deze was beduidend minder zwaar, met een kracht van 2,4 op de schaal van Richter. Volgens het KNMI zijn beide aardbevingen het gevolg van gaswinning. De bevingen leidden tot veel meldingen bij het meetinstituut.

'Harde sancties helpen bijstand niet'

Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) is contraproductief bezig als hij bijstandsgerechtigden met sancties uit de bijstand probeert te krijgen. De motivatie verhogen helpt veel beter, reageert de vereniging van gemeentelijke sociale diensten Divosa vrijdag op een brief van De Krom. Maar de budgetten voor motivering 'zijn door het kabinet de afgelopen jaren juist gehalveerd'.

De Krom schreef donderdag aan de Tweede Kamer dat bijstandontvangers te vrijblijvend denken over de sollicitatieplicht. Hij is ook kritisch over de lage bereidheid om te verhuizen voor een baan en om tijdelijk werk aan te nemen.

Divosa-voorzitter René Paas beaamt dat geen zin hebben in een baan geen reden mag zijn om een baan niet aan te nemen. De bijstand is volgens hem 'nooit bedoeld om rustig te wachten op de ideale baan'. Ongemotiveerde bijstandsgerechtigden sanctioneren - wat steeds vaker gebeurt - is echter niet altijd de oplossing, vindt Paas.

Divosa neemt het ook op voor de bijstandsgerechtigden. Een tijdelijke baan zorgt in een derde van de gemeenten voor heel veel rompslomp en wachttijd als daarna weer bijstand moet worden aangevraagd. Dat iemand met weinig financiële ruimte dan opziet tegen een baan van een maand, vindt Divosa te begrijpen. Paas roept gemeenten daarom op om het gemakkelijker te maken om bijstandsuitkeringen opnieuw op te starten.

Zo kritisch zijn over mensen in de bijstand helpt bovendien de sociale diensten niet om mensen aan een baan te helpen. Veel werkgevers zijn al kopschuw in het aannemen van bijstandsgerechtigden, en ongenuanceerde berichtgeving helpt dan niet, vindt Divosa.

Kwakoe kan door gaan

Het Kwakoe-festival in Amsterdam-Zuidoost kan doorgaan. Geldschieter Witte Tentenverhuur dreigde zijn tenten te verwijderen, maar heeft een akkoord gesloten met de organisatie van het Zomerfestival, zoals Kwakoe officieel heet. Een kort geding over de kwestie is daarmee van de baan, zegt advocaat Machteld Roethof namens de organisatie.

De organisatie van Kwakoe was naar de rechter gestapt om te voorkomen dat de tenten werden weggehaald na een hoog opgelopen betalingsconflict. Het kort geding zou eigenlijk dinsdag dienen, maar de rechter gaf de partijen extra tijd om er onderling uit te komen. Dat lukte vrijdag kort voor aanvang van de zitting.

Witte Tentenverhuur krijgt in ruil voor de toezegging de tenten niet weg te halen inzicht in de boeken van de organisatie. Er zijn volgens Roethof geen aanvullende betalingsafspraken gemaakt.

Het van oorsprong door de Surinaamse gemeenschap in de Bijlmer als voetbaltoernooi begonnen evenement kampt al jaren met financiële problemen. Vorig jaar ging Kwakoe niet door, dit jaar kon dat onder een nieuwe naam wel.


Kwakoe gaat door na akkoord met tentverhuurder (Foto: Novum)

Zijlstra: langstudeerboete kan nu niet weg

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) ziet geen mogelijkheid om te voldoen aan de wens van de Tweede Kamer om de langstudeerdersmaatregel voor studenten niet per 1 september in te laten gaan.

In een brief aan de Kamer wijst Zijlstra erop dat het intrekken van de maatregel financiële en juridische consequenties heeft. Bovendien zouden er volgens hem grote uitvoeringsproblemen ontstaan.

De langstudeerdersmaatregel van het huidige demissionaire kabinet van VVD en CDA treft studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moeten ruim 3000 euro extra per jaar betalen, bovenop het collegegeld.

Om de langstudeerdersmaatregel in te trekken of aan te passen, moet eerst de wet gewijzigd worden, aldus Zijlstra. Dat vereist een lange procedure.

Zijlstra: langstudeerboete kan nu niet weg
Zijlstra: langstudeerboete kan nu niet weg (Foto: ANP)

Toivonen keert terug in basis PSV

Ola Toivonen begint zaterdag in de basis tijdens het Eredivisieduel van PSV tegen Roda JC. Dat zei coach Dick Advocaat vrijdag. De Zweed moest vorige week vanwege een schorsing nog toekijken hoe zijn ploeg met 3-2 onderuit ging bij RKC Waalwijk. Georginio Wijnaldum wordt door de terugkeer van Toivonen naar de bank verwezen.

Kevin Strootman, die zich nog afmeldde voor de oefeninterland van Oranje tegen België, is ook van de partij in Eindhoven. De Deense verdediger Mathias 'Zanka' Jørgensen werd vorige week nog gepasseerd door Advocaat, maar zit zaterdagavond wel op de bank. Hij vervangt de Belg Timothy Derijck in de selectie.

Politie: pas op voor kettingrukkers!

In Den Haag is door politie een waarschuwing uitgevaardigd voor 'kettingrukkers'. Door het goede weer zouden deze wellicht extra actief zijn, omdat veel mensen zich bloter kleden.

Alleen vandaag kwamen volgens de politie al drie meldingen binnen van kettingrukkers. Zowel twee vrouwen als een man werden vandaag slachtoffer. Eén vermoedelijke kettingrukker is gearresteerd.

Eerder deze week werd een man in rolstoel nog slachtoffer van een kettingrukker.

Een woordvoerder zegt dat het kettingrukken een terugkerend verschijnsel is met mooi weer, waarschijnlijk omdat de sieraden dan beter zichtbaar zijn.

De politie in Amsterdam riep vorige week nog op tot het dragen van hoogsluitende kleding zodat kettingen en andere sieraden niet zichtbaar zijn.

Extra WK-tickets voor Nederlandse wielrensters

De Nederlandse damesploeg mag volgende maand bij het WK wielrennen in Valkenburg een extra renster inzetten in zowel de wegwedstrijd als de tijdrit. Marianne Vos en Anna van der Breggen hebben door de behaalde successen al een aanwijsplaats gekregen van de UCI, zo laat de internationale wielerunie vrijdag weten.

De 25-jarige Vos verdiende een ticket voor de wegrace door vorige maand de olympische titel te winnen in Londen. De 22-jarige Van der Breggen mag starten in de tijdrit omdat ze eerder deze maand de beste was op het Europees Kampioenschap.

Naast Vos mag bondscoach Johan Lammerts nog zeven rensters aanwijzen voor de wegwedstrijd. In de tijdrit komen in totaal drie Nederlandse vrouwen in actie. Het wereldkampioenschap wordt gehouden van 15 tot en met 23 september.


Extra WK-tickets voor Nederlandse wielrensters (Foto: Novum)

Friso half jaar in coma

Vandaag is het exact zes maanden geleden dat prins Friso onder een sneeuwlawine terecht kwam tijdens in het Oostenrijkse Lech. Hij liep hierbij zwaar hersenletsel op. Prins Friso werd na lange tijd onder de sneeuw ruim twintig minuten lang gereanimeerd, om vervolgens in coma te geraken.

Sinds maart ligt Friso in het Wellington ziekenhuis in Londen, de thuisbasis van de prins en zijn gezin.

Prins Willem-Alexander liet vorige maand nog weten dat er sinds de diagnose in Innsbruck geen verandering is opgetreden in de toestand van zijn broer.

De Jager negeert Finse uitspraak over euro

Het kabinet reageert opnieuw niet op een uitspraak van een Finse minister, waarin wordt gespeculeerd op het uiteenvallen van de eurozone. De inspanningen moeten zijn gericht op het bijeenhouden van de munt, liet minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag weten na afloop van de ministerraad.

De gewraakte uitspraak is afkomstig van de Finse minister van buitenlandse zaken Erkki Tuomioja. In de Britse krant The Daily Telegraph zegt hij vrijdag dat zijn land zich voorbereidt op een breuk in de eurozone. Finland heeft in dat geval een noodplan klaarliggen, stelt hij.

De Jager liet weten dat hij niet van plan is een 'recensie' te geven van de uitspraken van de Finse minister. Nederland speculeert nooit in het openbaar op het uiteenvallen van de eurozone, zei De Jager. De focus moet erop zijn gericht dat alle landen in de eurozone blijven. Niettemin bereidt ook Nederland zich voor op onwaarschijnlijke scenario's.

De minister zei verder dat hij te doen heeft met zijn Finse collega-minister van financiën. Daarmee heeft hij een goede relatie, en die zit ook op de Nederlandse lijn van een streng begrotingsbeleid. Niettemin is het verstandig wanneer regeringen met één mond praten, zoals ook in Nederland gebeurt, aldus De Jager.

De uitspraken van de Finse minister hebben inmiddels geleid tot Kamervragen van PVV-leider Geert Wilders. Hij eiste een reactie van het kabinet op de uitspraken en wil weten op welke manier Nederland zich voorbereidt op het uiteenvallen van de eurozone.

Finland zorgde begin juli ook al voor ophef, toen de minister van financiën verklaarde dat het land niet bereid is om de euro tegen elke prijs te behouden. Daarop zei De Jager dat ook Finland erg is gebaat bij de gemeenschappelijke munt. Premier Mark Rutte (VVD) wilde destijds evenmin de woorden van de Finse minister 'recenseren'.

Erwin Olaf niet langer hoffelijkheidsambassadeur

'Spuughomo' Erwin Olaf trekt zich terug als 'ambassadeur voor hoffelijkheid' voor de gemeente Amsterdam. Dat heeft hij besloten na ophef over het incident bij de Kiss-in, waarin hij bij een interview met GeenStijl dienst presentator vol in het gezicht spuugde.

Olaf vormde met andere prominente Amsterdammers een zevenmanschap om tolerantie en hoffelijkheid in de stad te bevorderen. 'Het spuugincident tijdens de kiss-in heeft duidelijk gemaakt dat ik me de komende tijd maar eens moet gaan bezinnen op mijn eigen hoffelijkheid', laat hij weten op de website van het zevenmanschap.

Het spugen had volgens de fotograaf niet mogen gebeuren. 'Daarvoor bied ik mijn excuses aan aan de betreffende medewerker van GeenStijl en alle deelnemers die in goed vertrouwen naar het Hugo de Grootplein waren gekomen.'

Het zevenmanschap functioneert als klankbordgroep voor de Amsterdamse wethouder Andrée van Es (Diversiteit en Integratie) voor de thema's hoffelijkheid, tolerantie en verbinding. Andere leden zijn onder anderen dj en voormalig nachtburgemeester Isis van der Wel, rabbijn Lody van de Kamp en cabaretière Funda Müjde.

Erwin Olaf kreeg het vorige weekeinde aan de stok met de snackbarhouder omdat hij voor diens zaak uitgebreid stond te tongen met een vriend. De eigenaar riep hun toe om te stoppen met kussen. Daar reageerden Olaf en zijn vriend niet op, waarna een opstootje ontstond. Vervolgens bedacht de fotograaf de kiss-in omdat hij het tijd vond 'dat je op elke straathoek in Nederland je geliefde mag aanraken, hand in hand mag lopen, mag kussen en soms hartstochtelijk mag tongen als je daar zin in hebt.'

Op de door hem georganiseerde kiss-in kwamen zo'n 100 zoenende aandachtstrekkers en veel media af.

GL wil Noordzee bomvol windmolens

GroenLinks wil de Noordzee volbouwen met zoveel mogelijk windmolens. Over acht jaar moeten negen miljoen huishoudens worden voorzien door windmolens uit de Noordzee, vindt de partij.

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap maakt dat vrijdag in een actieplan dat zij presenteert tijdens een werkbezoek aan een windmolenpark in de Noordzee bekend.

In het actieplan doet GroenLinks voorstellen om in 2020 tienduizend megawatt Noordzeestroom te realiseren. Momenteel is dat 228 megawatt.

De partij wil in de wet regelen dat energiebedrijven jaarlijks verplicht een oplopende hoeveelheid Noordzeestroom leveren. In 2013 moeten de energiesector vijfhonderd megawatt uit Noordzeewindmolens leveren, een jaar later 872 megawatt en vanaf 2015 nog eens elk jaar veertienhonderd megawatt meer.

"Wij hebben in Nederland de kennis en kunde om windmolenparken te bouwen. Helaas kunnen ondernemers hun groene ambitie hier nauwelijks kwijt," vindt Sap. Volgens de lijsttrekker zorgt het actieplan voor schone stroom, groene banen en extra werk voor bedrijven. GroenLinks verwacht over acht jaar 54 duizend meer banen te hebben gerealiseerd door het actieplan.

Hoeveel stroom volgens Sap moet gaan kosten als er 54.000 banen en tienduizenden windmolens door de gebruiker terugbetaald moeten worden staat niet in het rapport.

Volleybalsters Flier en Staelens terug bij Oranje

Volleybalster Manon Flier en spelverdeelster Kim Staelens hebben zich weer aangesloten bij de nationale selectie. Na een mislukt olympisch kwalificatietoernooi kregen beide spelers rust.  Oranje speelt in september het EK-kwalificatietoernooi in Apeldoorn.

Nederland neemt het op in het kwalificatietoernooi op tegen Oekraïne, Denemarken en Griekenland. Een week later spelen alle landen nogmaals tegen elkaar, maar dan in Oekraïne. Het beste team na deze twee rondes plaatst zich rechtstreeks voor het EK in 2013. De nummer twee speelt mei volgend jaar een playoff  om alsnog mee te mogen doen aan het EK. Het EK wordt gehouden in  Duitsland en Zwitserland.

Als voorbereiding op dit toernooi speelt de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen een aantal oefeninterlands tegen België en Bulgarije. De volleybalheren spelen in hun EK-kwalificiatie tegen Estland, België en Israel. De eerste ronde wordt gehouden in België, een week later valt de beslissing in Estland. 

Warmste tropische weekend in achttien jaar

Het komende tropische weekend wordt het warmste sinds 1994. De gemiddelde dagtemperatuur komt naar verwachting uit op 31,5 graden. Dat blijkt uit een analyse van weeronline.nl. Volgens de weerdienst stijgt de temperatuur in vrijwel het hele land tot boven de 30 graden. In het zuiden kan het zelfs 34 graden worden.

Achttien jaar geleden was de gemiddelde dagtemperatuur tijdens een weekend in juli nog hoger. Toen werd in het landelijke meetpunt in De Bilt 32,4 graden geregistreerd. De weerbureaus spreken van een tropische dag als het kwik tot boven de 30 graden stijgt. Dat gebeurt zaterdag pas voor het eerst dit jaar.

Een hittegolf zit er waarschijnlijk niet in. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen op rij boven de 25 graden zijn, waarvan drie boven de 30. Donderdag werd lokaal wel de 25 graden gehaald, maar niet bij het meetpunt in De Bilt. Lokaal kan er dus wel sprake zijn van een hittegolf.

Het RIVM gaf vrijdag een waarschuwing voor lichte smog af. De luchtvervuiling kan problemen veroorzaken voor kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en sporters in de buitenlucht. Het RIVM raadt langdurige inspanning in de middag en avond af.

Het Nationaal Ouderenfonds publiceerde deze week al een aantal tips voor ouderen over hoe om te gaan met de hitte. Bij veel verpleegtehuizen is het hitteprotocol in werking getreden. Elke zorginstelling in Nederland moet verplicht zo'n plan hebben over omgaan met hitte.


Warmste tropische weekend in achttien jaar (Foto: Novum)

Wilders: 'Badr Hari na veroordeling land uit'

PVV-leider Geert Wilders vindt dat kickbokscrimineel Badr Hari naar Marokko moet worden gestuurd als hij hier wordt veroordeeld voor geweldpleging en mishandeling.

"Nederlandse nationaliteit afpakken en na uitzitten straf linea recta op vliegtuig naar Marokko", liet Wilders vrijdag weten. Donderdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie Hari inmiddels verdenkt van zes mishandelingen. 

Advocaat van de kickbokser, Bénédicte Ficq, liet donderdag weten dat de Marokkaan met het korte lontje twee mishandelingen deels bekend heeft. Zo zou hij de 39-jarige miljonair Koen Everink hebben gepimp-smacked tijdens dancefeest Sensation. Daarnaast erkent hij een kopstoot te hebben uitgedeeld aan de broer van zijn ex.

Wilders: Badr Hari na veroordeling land uit
Wilders: Badr Hari na veroordeling land uit (Foto: ANP)

Raborenner Tankink breekt pols tijdens training

Bram Tankink heeft vrijdag tijdens een training zijn linkerpols gebroken. Uit onderzoek in het ziekenhuis in Maastricht moet duidelijk worden hoelang de wielrenner uit de roulatie zal zijn. Dat meldt zijn ploeg Rabobank.

De 33-jarige Achterhoeker kwam deze zomer bij de Tour de France nog in actie en reed de ronde als een van de weinige Nederlanders uit. The Beast from the east zou in de Ronde van Spanje, die zaterdag van start gaat, niet in actie komen. Hij verlengde zijn contract bij de bankiersploeg in juni nog tot 2014.

Regisseur wil Expenda-belles met lekkere wijven

Simon West heeft na de regie van het actieheldenspektakel The Expendables 2 zijn zinnen gezet op een versie met mooie vrouwen. "Ik fantaseer al een tijdje over The Expenda-Belles met zeven of acht vrouwelijke huurlingen", zegt hij tegen de website van de Amerikaanse entertainmentzender E!

In The Expendables 2 wordt het scherm bevolkt door grote actiehelden uit de jaren tachtig en negentig zoals Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Jean-Claude Van Damme. Voor zijn droomproject heeft West een geheel andere cast in gedachte.

"Ik zou dan gaan voor Angelina Jolie, Cameron Diaz en Mila Jovovich", gaat de 52-jarige maker van films als Con Air en The Mechanic verder. "Helen Mirren en Jamie Lee Curtis zouden ook geweldig zijn."

Toch hoeven de Expendables niet te vrezen voor hun baan. "Ik wil die vrouwen met de mannen in één film laten samenwerken", legt West uit. "Ze zouden elkaar ontmoeten en besluiten de handen ineen te slaan en elkaar te redden."

Voorlopig lijkt een dergelijke The Expendables 3 nog toekomstmuziek, want West is tot ver voorbij volgend jaar bezig met enkele projecten, waaronder Thunder Run met Gerard Butler en Night of the Living Dead: Origins 3D.

The Expendables 2, met ook Dolph Lundgren, Chuck Norris en Bruce Willis, draait momenteel volop in de Nederlandse bioscopen.

Gay parades komende 100 jaar verboden in Moskou

Het hooggerechtshof in Moskou heeft een verbod op Gay Pride optochten gehandhaafd. Het verbod geldt voor de komende honderd jaar.

Een homo-rechtenactivist, Nikolay Alexeyev, had een rechtszaak aangespannen nadat het stadsbestuur het verbod had uitgesproken. Hierbij eistte hij dat het recht om dergelijke parades te houden voor de komende honderd jaar zou worden vastgelegd.

Hij gaat nu proberen zijn gelijk te halen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Moskou beargumenteert dat de meeste Moskovieten tegen zo'n evenement zouden zijn en dat deze zou zorgen voor verstoring van de openbare orde.

Hyves moet bezuinigen

Hyves is vooralsnog een miskoop gebleken voor de Telegraaf Media Groep (TMG). Dat blijkt uit het halfjaarverslag (PDF) van het mediabedrijf. De technische kennis van Hyves wordt inmiddels ingezet bij TMG ondernemingen als Dichtbij.nl en Jaap.nl.

In het tweede halfjaar zullen tijdelijke krachten het veld moeten ruimen en zullen vaste medewerkers ingezet worden bij andere TMG onderdelen. Deze en 'andere kostenreducties zullen leiden tot een verbetering van het resultaat in de tweede jaarhelft'. Zo luidt het rapport.

Uit het rapport blijkt ook dat Hyves van social-networksite steeds meer richting content-platform moet veranderen. De strijd met Facebook heeft Hyves inmiddels glansrijk verloren.

Hyves stond in juni 2012 nog in de top 4 van meestbezochte sites. De koppositie die het eens had lijkt hard te slinken.

Van Persie tekent contract bij Manchester United

Robin van Persie speelt de komende seizoenen voor Manchester United. De 29-jarige Nederlander rondde vrijdag zijn komst van Arsenal af en tekende een contract tot medio 2016 bij de Red Devils. De clubs hadden woensdag al een akkoord bereikt over een vergoeding van naar verluidt zo'n dertig miljoen euro.

Van Persie kan maandag in de seizoensopener van de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson op bezoek bij Everton al zijn debuut maken. "Het is een eer om voor Manchester te mogen spelen. Ik kijk er naar uit om in de voetsporen te treden van zo veel geweldige aanvallers. Met mijn ervaring hoop ik het team te helpen om mee te doen om de belangrijkste prijzen", zei hij op de website van zijn nieuwe club.

Arsenal was gebaat bij een verkoop van Van Persie omdat hij anders volgende zomer gratis de deur was uitgelopen. De aanvaller weigerde ondanks verwoede pogingen van de clubleiding om zijn aflopende verbintenis te verlengen. Hij verschilde met de technische leiding van mening over de te varen koers in de toekomst.

Van Persie speelde sinds 2004 voor Arsenal en groeide uit tot een onmisbare schakel in de ploeg van trainer Arsène Wenger. Hij scoorde afgelopen seizoen liefst dertig competitietreffers en werd door zijn collega's gekozen tot beste speler van de Premier League. Toch stak het de Rotterdammer dat Arsenal voor het zoveelste jaar op rij naast alle prijzen greep.

Van Persie, die vorige zomer de aanvoerdersband overnam van Cesc Fabregas, speelde uiteindelijk 194 competitieduels voor Arsenal en maakte daarin 96 doelpunten. Voor zijn komst naar Londen kwam de 68-voudig international tweeënhalf jaar uit in de hoofdmacht van Feyenoord.

De overgang van Van Persie ligt ongetwijfeld gevoelig bij de fans van de Gunners. Hij is de eerste speler sinds Viv Anderson in 1987 die rechtstreeks overstapt naar de aartsrivaal. Mikaël Silvestre bewandelde vier jaar geleden nog wel de omgekeerde weg van Manchester naar Londen.


Van Persie tekent bij Manchester United (Foto: Novum)

Spanjaard Navarro van Saxo Bank naar Cofidis

De Spaanse wielrenner Daniel Navarro rijdt de komende twee seizoenen voor Cofidis. Dat heeft de Franse ploeg vrijdag bekendgemaakt. Navarro wilde vertrekken bij Saxo Bank om meer voor eigen succes te mogen gaan. Hij rijdt de Ronde van Spanje, die zaterdag begint, nog wel voor zijn huidige werkgever.

De 29-jarige klimmer is bij Saxo Bank een belangrijke knecht van Alberto Contador, die voor de tweede keer de Vuelta op zijn naam wil schrijven. Navarro reed eerder bij Astana al samen met Contador, met wie hij goed bevriend is.

Navarro begon zijn carrière in 2005 bij Liberty Seguros. Zijn enige aansprekende resultaten zijn ritzeges in het Critérium du Daphiné in 2010 en dit jaar in de Ronde van de Ain. Hij eindigde drie jaar geleden als dertiende in de Vuelta.

Vermaelen nieuwe aanvoerder Arsenal

Thomas Vermaelen is de nieuwe aanvoerder van Arsenal. Dat heeft manager Arsène Wenger bekendgemaakt op een persconferentie. De 26-jarige Belgische verdediger is de opvolger van Robin van Persie, die vrijdag zijn handtekening zet onder een contract bij Manchester United.

Vermaelen, die al vicecaptain was bij de Londenaren, draagt de band zaterdag voor het eerst, tegen Sunderland. Mikel Arteta neemt de rol als reserveaanvoerder van de oud-Ajacied over.


Vermaelen nieuwe aanvoerder Arsenal (Foto: Novum)

Vaderliefde overwint triatlon

Amerikaan Rick van Beek heeft een triatlon afgelegd. Hij deed dit met zijn 13-jarige gehandicapte dochter, die als baby van drie maanden werd gediagnostiseerd met hersenverlamming.

De liefhebbende vader legde een triatlon af, terwijl hij haar duwde in een wagentje tijdens het rennen, haar meetrok tijdens het fietsen en haar achter zich aan trok in een kajak tijdens het zwemmen.

"Ze is mijn hart en ik ben haar benen, ook al is ze er op een dag niet meer, ze zal altijd in mijn hart blijven en me stilletjes aanmoedigen", schreef deze held op zijn website.

"Een van de weinige dingen die we weten, is dat ze ervan geniet buiten te zijn, om in het water te zijn en om de wind langs haar haar en gezicht te voelen en om hobbels in de weg te voelen", aldus Van Beek. Drie jaar geleden stopte hij met roken nadat hij jarenlang twee pakjes per dag rookte. Hij begon te sporten en richtte een goed doel, 'stichting Maddy', op dat zich inzet om nieuwe hulpmiddelen te ontwikkelen voor gehandicapte kinderen.

Luchtballon maakt noodlanding in Amersfoort

Een luchtballon met negen inzittenden heeft donderdagavond een noodlanding moeten maken in Amersfoort. Niemand raakte gewond, meldt de politie vrijdag.

De politie kreeg rond 20.45 uur de melding dat een luchtballon was geland in de Cornelis Drebbelstraat. De mand was op de stoep terechtgekomen en de ballon zat klem tussen enkele bomen. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Volgens de bestuurder van de ballon moest hij plotseling landen door windstilte en onvoldoende gas in de ballon. Het Korps Landelijke Politiediensten onderzoekt de noodlanding.

#pussyriotvrij

Vrijheid van meningsuiting is al jaren een heel belangrijk thema in Nederland. Theo van Gogh is vermoord omdat iemand vond dat Theo niet zomaar alles mocht en kon zeggen. Geert Wilders is aangeklaagd, omdat anderen vonden dat zijn zogenaamde vrijheid van meningsuiting niets anders was dan haat zaaien en mensen tegen elkaar opzetten. Het is dan ook vreemd dat het ineens zo stil blijft als er in Rusland een groepje punkmeiden veroordeeld dreigt te worden omdat ze hun mening over Poetin hebben geuit. Vandaag is de uitspraak door de rechter.

[Upd] Politie doodt 34 demonstranten Zuid-Afrika

Politiegeweld bij demonstraties bij de Marikana-platinamijn in Zuid-Afrika heeft gisteren aan tientallen mensen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen het persbureau SAPA gezegd. De minister van Politie, Nathi Mthethwa, verklaarde dat meer dan 30 mensen zijn omgekomen. 

De politie schoot aanvankelijk met traangas en rubberen kogels op honderden stakende mijnwerkers, die met bajonetten en speren waren gewapend. Volgens de politie was minstens één demonstrant gewapend was met een pistool. Na de demonstranten met busjes de weg afgesneden te hebben, opende de politie het vuur. Beelden hiervan (grafisch, red.) zijn hier te bekijken. De politie zegt gehandeld te hebben uit zelfverdediging; vakbonden beschuldigen de agenten van "een massamoord."

Bij de mijn zijn al enige tijd ernstige rellen rond een illegale staking. Aanleiding is dat twee rivaliserende vakbonden hun invloed proberen te vergroten. Sinds vorige week vrijdag zijn naast de gebeurtenissen gisteren, al zeker tien mensen omgekomen, waaronder twee agenten op maandag. 

Update 12.53: Op dit moment is er een persconferentie gaande over de schietpartij. Volgens een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie zijn er 34 doden geteld, 78 mensen gewond afgevoerd en werden ruim 200 mensen voor diverse overtredingen gearresteerd. Zuid-Afrikanen door heel het land reageerden geschokt. Men spreekt over "het ergste geweld sinds de donkerste dagen van de Apartheid."

De president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, breekt zijn officiële bezigheden af om vandaag het plaats delict te bezoeken. Het gewelddadigste politieoptreden in de geschiedenis van het land gebeurde in Sharpeville in 1960, onder het bewind van (de in Amsterdam geboren) Apartheid-premier Hendrik Verwoerd.

Japanner (106) reist wereld rond met openbaar vervoer

Een Japanse man (106) heeft als oudste persoon ooit met het openbaar vervoer de wereld rondgereisd. Het leverde hem een eervolle vermelding in het Guinness Book of Records op, meldde een lokale krant vrijdag.

Saburo Shochi reisde met het openbaar vervoer door Noord-Amerika, Europa en Afrika. Hij werd na zijn rondreis onthaald door tientallen enthousiastelingen op vliegveld Fukuoka in het zuidwesten van Japan.

Shochi, die donderdag 106 werd, is emeritus hoogleraar aan de universiteit van Fukuoka. Vanaf zijn 99e pakte hij regelmatig de trein of metro om lezingen te geven over onderwijs en gezondheid van kinderen in den vreemde. Zelf is hij niet onder de indruk van zijn krasheid. "Ik heb in mijn hele leven nog nooit gezegd dat ik moe ben."

Japanner (106) reist wereld rond met ov
Japanner (106) reist wereld rond met ov (Foto: ANP)

Prinses Margriet breekt knieschijf

Prinses Margriet heeft tijdens haar vakantie haar rechterknieschijf gebroken. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag.

Het onheil gebeurde toen de prinses tijdens een wandeling viel. De 69-jarige prinses zal de komende periode daardoor wat minder mobiel zijn, laat de RVD weten.

Om te herstellen, loopt ze momenteel met Koninklijke krukken.

Prinses Margriet heeft knieschijf gebroken
Prinses Margriet heeft knieschijf gebroken (Foto: ANP)

Man onthoofd door elektriciteitskabel

In België is een 68-jarige man donderdagavond om het leven gekomen nadat een elektriciteitskabel met grote kracht loszwiepte en de man onthoofdde. Dat meldt HLN.

Toen de man uit het Vlaamse Laakdal buiten ging kijken waarom zijn stroom was weggevallen, zag hij dat de kabel die naar zijn huis leidde los op straat lag.

Hij belde om hulp en om ongevallen te voorkomen besloot de beste man het aanstormende verkeer te waarschuwen. Een bestelwagen reed echter alsnog over de kabel heen en rukte die mee met de ladder die hij vervoerde.

Toen de kabel losliet, katapuleerde deze terug tegen de hals van de man, die hierdoor vervolgens onthoofd werd.

Bijna één op tien Spaanse leningen dubieus

Van de uitstaande leningen van Spaanse banken wordt 9,4 procent niet of slechts gedeeltelijk afgelost. Dat blijkt uit vrijdag door de Spaanse centrale bank gepubliceerde cijfers.

De Spaanse banken hadden in juni voor 164,4 miljard euro aan slechte leningen op hun balansen staan. Spaanse banken zien het percentage slechte leningen sinds 2008, toen de Spaanse vastgoedbel uiteenspatte, snel oplopen. In juni kwam het bedrag aan uitstaande leningen dat als dubieus wordt beschouwd voor het eerst boven de negen procent uit.

Volgens deze week gepubliceerd onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC kampten Nederlandse banken eind vorig jaar met 52 miljard euro aan slechte leningen. Dat is 2,7 procent van de totale leningenportfolio.

'Meer vergoeding voor Groningse bevingslachtoffers'

De burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) inwoners een hogere schadevergoeding geeft na aardbevingen. Nu wordt vaak oppervlakkig naar schade gekeken waarna enkele honderden euro's worden uitgekeerd. Rodenboog wil dat ook naar de bouwkundige staat van een woning wordt gekeken, zegt hij vrijdag tegen Novum Nieuws.

Burgers met schade na een aardbeving kunnen sinds 2003 een schadevergoeding vragen aan de NAM, die aardgas wint in de provincie Groningen. Door die winningen ontstaan bevingen in het gebied. "De eerste jaren waren onze inwoners tevreden over die regeling, maar naarmate het aantal bevingen met schade tot gevolg toenam, is de tevredenheid afgenomen", zegt de burgemeester. Volgens hem zijn mensen moe van het almaar moeten melden van schade.

"Degenen die de schade wel melden, krijgen iemand thuis die een zichtbare scheur dichtsmeert. Vervolgens worden mijn inwoners afgekocht met een paar honderd euro." Rodenboog wil dat er een grondigere inspectie komt en, waar nodig, hogere schadevergoedingen worden uitgekeerd. De burgemeester verwijst naar een rapport uit oktober waarin de provincie, het KNMI en aardbevingsdeskundigen hebben vastgesteld dat een andere methodiek voor het vaststellen van schade gewenst is.

Bewoners in het noordoosten van Groningen werden donderdagavond voor de tweede keer in de week opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 3.9. In hetzelfde gebied vond woensdag ook al een aardbeving plaats, toen met een kracht van 2.4.

Bodyguard Lady Gaga slaat fan neer

Een fan van Lady Gaga is hardhandig tegen de grond gewerkt toen hij een handtekening wilde van zijn idool. De man rende op de zangeres af toen ze haar hotel in Roemenië wilde verlaten, vervolgens werd hij door een bodyguard geslagen en kort vastgehouden.

Nadat de 26-jarige Gaga het hotel uitliep, liet de beveiligingsman de fan weer los. Dat blijkt uit een filmpje dat op de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ is gepubliceerd. De excentrieke zangeres was in Roemenië voor een optreden.

Lady Gaga lijkt weinig onder de indruk van het incident. De zangeres, die haar fans 'little monsters' noemt, schrok in eerste instantie, maar liep vervolgens rustig het hotel uit richting een menigte fans en fotografen.

Langere strandtreinen in tropenweekend

De NS zet komend weekend langere treinen in richting het strand. De NS verwacht extra drukte door strandgangers en zorgt zaterdag en zondag voor langere treinen naar Zandvoort en Hoek van Holland.

Ook op de weg wordt drukte verwacht. De ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID) verwachten veel strandfiles. Ook verschillende evenementen en werkzaamheden op de weg zorgen voor files.

De VID raadt mensen die in het weekend de weg op gaan met klem aan om voldoende water mee te nemen. Ook voedsel voor onderweg wordt aanbevolen. "En vergeet niet de armen in te smeren", besluit de verkeersdienst.

Derksen wil golfen in Amerika

Robert-Jan Derksen wil eind oktober mee aan de First Stage van de Qualifying School voor de PGA Tour. Derksen is toe aan een nieuwe uitdaging. "Ik speel al vijftien jaar op de Europese Tour en sommige toernooien heb ik ook al vijftien keer gespeeld. Om dan vervolgens in een van die wedstrijden gedeeld 33ste te worden, dat levert wel prijzengeld, maar niet veel plezier op", aldus de Nederlander. 

"Stel dat ik mijn kaart haal, dan heb ik geen idee of ik het er wel leuk genoeg vind. Misschien valt het zo tegen dat ik na een paar weken wel weer thuis ben. Maar ik denk wel dat de banen mijn qua spel beter liggen dan veel van de Europese courses. In Amerika wordt de Qualifying School in 2013 in deze vorm afgeschaft", aldus Derksen. "En ik wilde altijd al een keer proberen om in de VS te spelen. Dan moet ik het dus nu doen."

De komende weken zal de 38-jarige golfer nog een aantal Europese wedstrijden spelen. Tijdens de KLM Open op de Hilversumsche Golf Club zal Derksen ook aanwezig zijn. Dit jaar heeft hij 190 duizend euro verdiend op de Europese tour, daarmee is zijn tourkaart voor 2013 nog niet veilig, waarschijnlijk is 215 duizend euro nodig om die kaart veilig te stellen.  

Derksen werd vorig jaar gedeeld twaalfde op de KLM Open.  "Hilversum is een baan die mij wel ligt", zegt de man die twee keer won op de Europese Tour. "Daarbij komt nog dat toernooidirecteur Daan Slooter er de laatste jaren veel aan doet om de Nederlanders een beetje af te schermen, zodat we ons beter op het toernooi kunnen concentreren."

Naast Derksen en Joost Luiten was eerder al bekend dat titelverdediger Simon Dyson en oud-winnaars Martin Kaymer en Miguel Angel Jimenez mee zullen doen. Ook de Amerikanen John Daly en Lucas Glover en de Noord-Ier Darren Clarke zullen een gooi doen naar de titel. Verder wordt veel verwacht van Colin Montgomerie, Thomas Levet, Nicolas Colsaerts, Matteo Manessero en Mike Weir.

Stallone ziet er eng uit in Bullet to the Head trailer

De 80's zijn terug! Naast de The Last Stand trailer die we eerder vandaag postte is er ook een trailer verschenen van Sylvester Stallone's Bullet to the Head.

In de trailer zien we een eng gespierde Stallone (66!) de nodige kogels uitdelen. De duistere actie film gaat over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen een huurmoordenaar (Stallone) en een NYPD-agent (Sung Kang) en hun missie om de New Yorkse onderwereld flink uit te dunnen.

Bullet to the Head is begin volgend jaar in de bioscoop te zien. Bekijk hieronder de trailer.

Deze man is 66!

'Electronic Arts staat te koop'

Game-uitgever Electronic Arts staat in de verkoop. De Amerikaanse uitgever zou in gesprek zijn met investeringsmaatschappijen en zou genoegen nemen met twintig dollar per aandeel. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Post op basis van anonieme bronnen.

Het marktaandeel van de uitgever is in de afgelopen twaalf maanden met 37 procent gekrompen. Dat zou de belangrijkste reden zijn om de zaak te verkopen.

De uitgever heeft niets officieel naar buiten gebracht over een eventuele verkoop. In een financiële rapportage begin deze maand liet het bedrijf wel aantekenen dat het verwacht dat downloadbare spellen binnen enkele jaren de bovenhand krijgen ten opzichte van spellen in de winkel.

John Goodman gevraagd voor The Hangover Part III

John Goodman is gevraagd voor een rol in de komedie The Hangover Part III. Regisseur Todd Philips wil dat Goodman een slechterik gaat spelen in zijn film, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

De rol waarover John Goodman onderhandelt is vergelijkbaar met de criminele zakenman die Paul Giamatti speelde in The Hangover Part II. De drie vrienden worden net als in het eerste en tweede deel weer gespeeld door Bradley Cooper, Ed Helms en Zach Galifianakis.

Het verhaal van The Hangover Part III wordt angstvallig geheimgehouden. In het eerste deel liep het vrijgezellenfeest van het personage van Ed Helms uit de hand en in deel twee escaleerde de avond voor zijn huwelijk. Of er in deel drie weer een bruiloft in gevaar komt, is nog de vraag. Vorige week werd wel bekend dat Heather Graham terugkeert als stripper.

De 60-jarige Goodman heeft een flink aantal films in de planning. De acteur is de komende tijd te zien in de sportfilm Trouble with the Curve naast Clint Eastwood, de thriller Argo van Ben Affleck en de komedie The Internship van Shawn Levy.

De opnamen van The Hangover Part III beginnen volgende maand. De release staat in de VS gepland voor mei 2013.

Illegale Bollywoodhandel opgerold in Den Haag

De Haagse politie heeft bijna dertigduizend illegale kopieën van Bollywoodfilms en -cd's in beslag genomen. De politie denkt daarmee een belangrijke klap te hebben uitgedeeld aan de handel in illegale films en muziek in Den Haag en Rotterdam. Een 46-jarige man uit Schiedam is aangehouden in zijn woning.

In de woning van de Schiedammer werden 7800 illegale cd's gevonden. In de kelder van een Bollywoodvideotheek in Rotterdam werden nog eens 22.000 films en cd's ingenomen.

De Schiedammer, die officieel leefde van een uitkering, bleek meerdere films te hebben uitgebracht voor ze in première waren gegaan. Hij verkocht de illegale kopieën onder meer tijdens het Milan-festival in Den Haag en wilde dat ook doen bij een ander festival binnenkort in Den Haag.

Bauers Zigeunernacht trekt bijna 1,3 miljoen kijkers

De eerste aflevering van Bauers Zigeunernacht heeft donderdagavond bijna 1,3 miljoen mensen weten te boeien. Het programma, waarin de volkszanger op zoek gaat naar zijn zigeunerroots, staat hiermee op de derde plaats in de top 25 van best bekeken programma's van de dag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

In de eerste aflevering was te zien dat Frans Bauer met onder anderen zijn broer naar Hongarije reist. In de komende afleveringen wordt de zanger vergezeld door bekende Nederlanders, waaronder Ellen ten Damme, Ali B, Irene Moors en Albert Verlinde.

Bauers Zigeunernacht moest het afleggen tegen Liefs Uit. Naar het KRO-programma over de liefde keken donderdag ruim 1,3 miljoen mensen. Het achtuurjournaal trok met 1,4 miljoen kijkers de meeste kijkers.

Najah van PSV naar RKC Waalwijk

Imad Najah zet zijn carrière als profvoetballer voort bij RKC Waalwijk. Dit meldt het Eindhovens Dagblad vanochtend. De voormalig aanvoerder van Jong PSV slaagde er niet in een plekje in de A-selectie te bemachtigen.

Najah ging eerder ook al gesprekken aan met N.E.C. Nijmegen, maar beide partijen slaagden er niet in om een akkoord te bereiken. De transfer naar RKC Waalwijk zal PSV in elk geval een aantal tonnen opleveren.

PSV wilde Najah aanvankelijk aan FC Eindhoven verhuren. De 21-jarige speler zag dit echter niet zitten en zette in op een ploeg uit de Eredivisie, wat hem nu dus ook gelukt is.

Merkel vierkant achter Draghi

De Duitse bondskanselier Angela Merkel steunt het voornemen van de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi om 'alles te doen' om de euro te redden. Dat zei Merkel donderdag op bezoek bij de Canadese premier Steven Harper.

"We voelen ons toegewijd om alles te doen om de euro in stand te houden. Alles wat de ECB heeft gedaan, is daarmee in lijn", zei Merkel. Draghi zei eind vorige maand alles te zullen doen om de euro te redden, en mogelijk snel het opkoopprogramma van staatsobligaties van de zuidelijke eurolanden te hervatten.

Het Duitse ECB-bestuurslid Jens Weidmann stemde tegen dat laatste voornemen, maar Merkel spreekt nu dus haar steun uit voor de plannen van Draghi. De bondskanselier herhaalde verder haar pleidooi voor meer politieke integratie van de eurozone.

Wel deelde ze en passant nog een sneer uit naar landen als Griekenland door Canada te prijzen dat het land 'niet leeft op geleend geld'. Volgens Merkel zou het land daarom als voorbeeld voor Europa kunnen dienen.

'Amerikaanse' honkbalprofs mogen spelen op EK

De Nederlandse honkbalprofs uit de Amerikaanse Major League mogen volgende maand deelnemen aan het EK in Nederland. De organisatie van de Major League heeft een akkoord bereikt met de internationale honkbalfederatie IBAF over het vrijgeven van de spelers. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond vrijdag.

Het gaat om onder meer Roger Bernadina van de Washington Nationals, Kenley Jansen van de Los Angeles Dodgers, Pedro Stroop van de Baltimore Orioles en Andruw Jones van de New York Yankees. De komende weken maakt bondscoach Brian Farley zijn selectie bekend.

De competitie in de Verenigde Staten loopt in september gewoon door. De Amerikanen zien hun duurbetaalde spelers gewoonlijk dan ook niet graag vertrekken voor landentoernooien. Ze geven nu toe en lenen hun spelers, net als Europese voetbalclubs ten tijde van de Afrika Cup midden in het seizoen, een tijdje uit aan hun nationale teams.

Het EK is van 7 tot en met 16 september in Haarlem, Rotterdam en Utrecht. Oranje heeft twintig Europese titels op zak, elf meer dan titelverdediger Italië. Nederland werd vorig jaar nog wereldkampioen in Panama.

Wiggins laat Ronde van Denemarken schieten

Bradley Wiggins zal op 22 augustus niet aan de start gaan verschijnen van de Ronde van Denemarken. De Brit is na het winnen van onder meer de Tour de France en de tijdrit op de Olympische Spelen toe aan rust. Wanneer hij weer zal gaan wielrennen is nog niet bekend.

Wiggins won dit voorseizoen vrijwel alles waar hij deel aan nam en ook in de Tour de France was de Brit de grote favoriet. Deze status maakte hij mede dankzij zijn teamgenoot Christopher Froome meer dan waar. Ook in de olympische tijdrit sloeg hij toe. In de wegwedstrijd kon hij Mark Cavendish echter niet aan goud helpen. Na deze successen heeft Wiggins gas teruggenomen en is hij door de Britse tabloids gespot op Mallorca waar hij een aantal drankjes nuttigde en zat te roken.

Krul: "Anita enorme kwaliteitsimpuls"

Doelman Tim Krul mocht gisteren landgenoot Vurnon Anita verwelkomen bij Newcastle United. De derde keeper van Oranje vindt de komst van de Ajacied een 'enorme kwaliteitsimpuls'.

"Toen de manager mij om raad vroeg, heb ik één ding gezegd: Anita? Halen!" De doelman denkt dat de voormalig Ajacied een welkome versterking is, zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Vurnon Anita is voor ons een enorme kwaliteitsimpuls."

"Engeland staat natuurlijk voor heen-en-weer-voetbal, maar Vurnon is een echte verbindingsman. Bovendien heeft hij veel ervaring", aldus Krul, die Anita kent van het Nederlands elftal, maar daarvan niet alleen. "We schelen één jaar. Ik ken hem nog van Oranje onder-15. Mooi dat hij erbij is gekomen. Voor mij ook. Toch fijn dat de club na een tijdje op de Franse toer te zijn geweest, nu voor nog een Nederlander kiest."

Anita heeft zijn eerste training bij zijn nieuwe club inmiddels achter de rug. Volgens Krul heeft Anita meteen indruk gemaakt. "Je zag Vurnon op de training meteen respect afdwingen bij zijn teamgenoten. Je zag ze denken 'wat een kleine voetballer', maar toen begon hij te rennen en gooide hij zijn lichaam even in het duel. Zag je ze kijken, hoor."

[Vuelta] Twintig Nederlanders aan de start

Er staan morgen in Pamplona maar liefst twintig Nederlanders aan de start van de Vuelta a España, waar dat vorig jaar er nog twaalf waren. De ronde start met een 16,5 kilometer lange ploegentijdrit.

Rabobank is hofleverancier qua Nederlanders met de kopmannen Robert Gesink en Bauke Mollema die bijgestaan worden door Lars Boom, Stef Clement, Laurens ten Dam en Dennis van Winden. Vacansoleil zet Wouter Mol, Bert-Jan Lindeman, Pim Ligthart, Rob Ruijgh en Martijn Keizer in, terwijl Argos-Shimano met Koen de Kort en Tom Dumoulin aan de start verschijnt.

Bij de buitenlandse ploegen valt op dat Garmin-Sharp liefst vier Nederlanders opstelt: Thomas Dekker, Michel en Raymond Kreder en Martijn Maaskant. De andere drie Nederlanders rijden voor Niki Terpstra (Omega Pharma), Pieter Weening (Orica GreenEdge) en Joost van Leijen (Lotto-Belisol).

Ze zullen na de tijdrit van morgen maandag al de eerste bergen tegenkomen. Er zijn acht bergetappes, waarbij op de voorlaatste dag met de finish bovenop Bola del Mundo met 2247 meter het dak van de ronde bereikt zal worden. Slechts één keer zal er tegen de klok gereden gaan worden. Alberto Contador geldt samen met Christopher Froome als grootste kandidaten voor de eindzege.

Ubisoft lanceert Uplay PC

Na Electronic Arts met Origin, komt Ubisoft nu ook met een eigen distibutieplatform voor pc. Uplay PC is het platform voor Ubisoft-games op pc, en biedt een vriendenlijst, online winkel voor games, achievements en een chatsysteem aan.

Dankzij Uplay PC is het niet meer nodig om individuele software te downloaden voor games van Ubisoft, dit gaat nu geheel via het platform zelf. Om te vieren dat Ubisoft een eigen distributieplatform heeft, krijgen diverse games een aanbieding. Voor €1 is het mogelijk om vandaag From Dust te kopen op Uplay PC. "Uplay PC is a great way for customers to discover Ubisoft's games, connect with their friends and gaming communities, and win achievements and content that's not available anywhere else", aldus Stephanie Perrotie, director van online games bij Ubisoft.


Uplay

'Schwarzenegger is back!' in The Last Stand trailer

Sinds gisteren staat de eerste trailer van The Last Stand online. Het actiespektakel markeert Schwarzeneggers eerste hoofdrol sinds zijn comeback. 

In The Last Stand speelt Arnie de getraumatiseerde ex-LAPD agent Owens. Owens heeft besloten het wat rustiger aan te doen en heeft een baantje als sheriff in het rustieke dorpje Sommerton Junction. Vlakbij het plaatsje slaat een drugsbaron op de vlucht; deze man probeert om samen met zijn handlangers en een aantal gijzelaars in een gepantserde auto te vluchten naar Mexico. Het enige probleem is dat ze daarvoor door Sommerton Junction heen moeten en mocht het nou net zo zijn dat Schwarzenegger zijn dag niet heeft.

The Last Stand is vanaf 17 januari in de Nederlandse bioscoop te zien.


Hasta la vista Baby! 

Feyenoord ziet geen Van Persie-geld

Feyenoord en Excelsior hoeven niet te rekenen op een extra geldsom, nu Robin van Persie Arsenal voor Manchester United verruilt. De solidariteitsbijdrage vervalt.

Als een speler binnen de landsgrenzen van club verwisselt, hebben oud-werkgevers geen recht op de solidariteitsbijdrage van vijf procent. Mocht Van Persie Arsenal voor een buitenlandse club hebben verruild, dan hadden Feyenoord en Excelsior vijf procent van de transfersom mogen verdelen.

Die bijdrage vervalt dus niet en dat vinden ze jammer in Rotterdam. "Het geld was niet begroot", zegt Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Maar het was welkom geweest, uiteraard."

Van Persie maakt deze week de overstap van Arsenal naar Manchester United, dat meer dan dertig miljoen euro overmaakt voor zijn komst. "Wij kregen ook niets toen De Guzman van Mallorca naar Villarreal ging", aldus Van Geel. "Het is niet zo dat ik nu klaag omdat wij naast het geld grijpen, ik vond dat altijd al belachelijk", sluit de directeur zijn verhaal af.

Sluipen met Sam in Splinter Cell: Blacklist

Sam is terug en dat zien we in een lange video vol gameplay met de ouwe sluiperd. De gameplay hebben we al eens eerder korter gezien tijdens de E3, maar dit keer is daar nog een heel stuk aan gameplay bijgevoegd. Naast veel sluipen en dekking zoeken, zijn er ook behoorlijk veel shoot-outs in de video.

In Splinter Cell: Blacklist is Sam weer terug, en beschikt hij dit keer weer over zijn nachtkijker. Sam Fisher is in het Midden Oosten om uit te zoeken wie er een zwarte lijst aan het uitmoorden is. Het is de eerste keer dat Michael Ironside niet de stem van Sam Fisher gaat inspreken. De game moet volgend jaar uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Djokovic door na opgave Davydenko

Novak Djokovic heeft donderdag de kwartfinale van het masterstoernooi in Cincinnati bereikt. De 25-jarige Serviër had de eerste set met 6-0 gewonnen van Nikolay Davydenko toen de Rus opgaf vanwege een schouderblessure. In het halfuur dat Davydenko op de baan stond noteerde hij liefst acht dubbele fouten en zestien onnodige missers.

"Op deze manier wil je niet winnen", zei Djokovic na de partij. "Door zijn rechterschouder kon Davydenko niet goed serveren. Ik hoop dat hij op tijd is hersteld voor de US Open." De nummer twee van de plaatsingslijst staat vrijdag tegenover Marin Cilic. De Kroaat versloeg Pablo Andujar uit Spanje met 7-6 (4) en 6-2.

Eerder op donderdag plaatste Roger Federer zich al voor de kwartfinale. De Zwitserse favoriet neemt het op tegen de Amerikaan Mardy Fish (10). De andere kwartfinales zijn Milos Raonic - Stanislas Wawrinka en Juan Martin del Potro (6) - Jérémy Chardy. De Fransman Chardy schakelde titelverdediger en olympisch kampioen Andy Murray (3) uit.


Djokovic door na opgave Davydenko (Foto: Novum)

Finland: 'Voorbereiden op uiteenvallen eurozone'

Europese leiders moeten zich voorbereiden op het uiteenvallen van de eurozone. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Finland, Erkki Tuomioja, vrijdag gezegd in The Daily Telegraph.

Volgens Tuomioja bereiden Finse ambtenaren zich voor op de ontbinding van de gemeenschappelijke munt "voor elke eventualiteit".

"Het is slechts een kwestie van tijd", aldus Tuomioja. "Of het zuiden of het noorden zal breken met de munt, want het veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen en het vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe."

Finland is een van de vier landen binnen de eurozone met een AAA-rating, de hoogste kredietwaardigheid.

'Voorbereiden op uiteenvallen eurozone'
'Voorbereiden op uiteenvallen eurozone' (Foto: ANP)

Wisselen van server gratis in lanceerperiode Guild Wars 2

Als Guild Wars 2 gelanceerd is wordt je gevraagd een server te kiezen waarop je zal spelen. Arena.net heeft bekendgemaakt dat gedurende de lanceerperiode het wisselen van servers ongelimiteerd en gratis is. Op deze manier kan je makkelijk bij je vrienden terechtkomen.

Als de game eenmaal stabiel en op orde is zal het wisselen van servers 'Gems' kosten en gelimiteerd zijn aan één keer per week. Het zal wel mogelijk zijn om op andere servers als gast te spelen. Dit is een gelimiteerde vorm van wisselen van server. Je blijft op je eigen server, kan spelen op een andere, maar je kunt niet deelnemen aan World vs World-evenementen.

De servers van Guild Wars 2 zijn opgedeeld in regio's voor Europa, Noord Amerika en andere landen. Je bent als speler vrij om te kiezen welke server je wil, je moet alleen rekeningen houden dat als Nederlander een server in Amerika kiezen wel wat lag kan opleveren.

TMG laat winstverwachting varen

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft de advertentie-inkomsten afgelopen halfjaar opnieuw sterk zien dalen en ziet daarom af van zijn eerdere winstvoorspelling. Dat maakte TMG vrijdag bekend.

TMG verwacht niet langer dat het genormaliseerde bedrijfsresultaat dit jaar op circa 50 miljoen euro zal uitkomen. Een nieuwe voorspelling werd niet gegeven.

In de eerste 6 maanden van dit jaar werd een genormaliseerd bedrijfsresultaat behaald van 16,5 miljoen euro. Dat is een daling van 15,2 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De advertentieopbrengsten gingen met 10 procent omlaag, de internetopbrengsten daalden licht. De totale omzet van TMG zakte tot 282 miljoen euro, van 284 miljoen euro vorig jaar.

Het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf, radiozender Sky Radio en websites GeenStijl en Hyves boekte in de eerste helft van het jaar een nettowinst van 8,7 miljoen euro, tegen 13,2 miljoen euro een jaar eerder.

TMG laat winstverwachting varen
TMG laat winstverwachting varen (Foto: ANP)

Symbolen achterlaten in ZombiU

Het zal mogelijk zijn om voor andere spelers symbolen achter te laten in het zombiespel ZombiU. De symbolen kunnen gebruikt worden om geheimen of bedreigingen aan te duiden. Ook kunnen spelers de symbolen gebruiken om grappen met elkaar uit te halen.

De symbolen zullen alleen zichtbaar zijn als je de ruimte scant met de Wii U GamePad. Hoe de symbolen exact te zien zullen zijn is nog niet bekendgemaakt. ZombiU moet later dit jaar uitkomen als de Wii U ook uitkomt.

'Estelle loog over Badr door verliefdheid'

Estelle Cruijff heeft gelogen tegen de politie vanwege haar enorme liefde voor kickbox-badboy Badr Hari. Dat stelt de advocaat van de kickbokser vrijdag in De Telegraaf. "Wellicht dat de diepe verliefdheid bij haar invloed heeft gehad op wat ze bij de politie heeft gezegd", aldus Bénédicte Ficq.

Badr Hari wordt verdacht van poging tot doodslag tijdens het dancefeest Sensation in juli. Zijn vriendin Estelle, die twee maanden geleden bekendmaakte te gaan scheiden van Ruud Gullit, was aanwezig bij het feest en verklaarde aan de politie in eerste instantie dat Hari niets had gedaan.

Inmiddels heeft Hari bekend dat hij tijdens Sensation iemand ge-pimpsmacked heeft, door met de bovenkant van zijn platte hand een slag in het gezicht te geven. Daarna zouden anderen het slachtoffer verder voor hem hebben afgetuigd. "Estelle gaat binnenkort een nieuwe verklaring afleggen", vertelt Ficq. "Ze is bereid te vertellen wat ze heeft gezien."

Volgens de advocaat wordt Hari, die wordt verdacht van zes geweldsdelicten, positief beïnvloed door zijn nieuwe liefde. "Hij heeft zich niet voor niets op haar aandringen vrijwillig bij de politie gemeld. Hij is nu ook rustig, hij begrijpt waarom hij in de gevangenis zit."

Toch heeft de voormalige voetbalvrouw het niet makkelijk met haar gewelddadige vriend. Ficq vertelt dat Estelle Badr heel erg duidelijk heeft gemaakt dat hun relatie op het spel staat. "Nog één keer meer en dan is het over, heeft ze gezegd. Hari was met haar al een tijd bezig om een andere weg in te slaan."

Het blijft de vraag of Estelle's nieuwe verklaring op handige wijze overeen zal komen met Badr's versie, en of haar 'dreigement' ook maar enige indruk maakt op onze kalme vriend met losse handjes.

Zeer weinig wespen deze zomer

Er zijn dit jaar veel minder wespen dan normaal. De extreme temperatuurschommelingen in de winter en het voorjaar hebben veel wespen de das omgedaan. Bestrijdingsdiensten hebben tot nu toe tot tachtig procent minder meldingen van wespennesten binnengekregen dan voorgaande jaren, meldt natuurbericht.nl na een rondgang.

Normaal gesproken is augustus de maand waarin wespen hun maximale grootte bereiken en massaal op zoek gaan naar zoetigheid. Gecombineerd met de vele barbecues en picknicks leidt dat tot overlast, maar deze maand zal dat meevallen.

Door het warme weer in de eerste helft van januari waren al vroeg veel wespen actief, terwijl ze normaal gesproken pas in april wakker worden. Door de extreme kou in februari werd het grootste deel van de vroege wespen genekt.

De temperatuurschommeling tussen maart (warm) en april (koud) hielp de wespen ook niet. Vervolgens maakten de natte en koele maanden juni en juli de ontwikkeling van nesten ook moeilijker, omdat het vangen van insecten daarmee lastiger was voor de werksters.

Natuurbericht waarschuwt dat er lokaal wel overlast door wespen kan zijn, vooral als er meerdere nesten bij elkaar in de buurt zitten. Pluspunt van de wespen is wel dat ze muggen en vliegen vangen.

Schiphol groeit ondanks economische tegenwind

Schiphol is ondanks het onzekere economisch klimaat gegroeid in de eerste helft van dit jaar. De netto-omzet nam met 5,5 procent toe naar 637 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 2,2 procent tot 264 miljoen. Netto boekte Schiphol een resultaat van 93 miljoen, tegen 97 miljoen in 2011, een daling van 4,9 procent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die vrijdag zijn gepubliceerd.

Het aantal passagiers kwam in de eerste helft van 2012 uit op 23,9 miljoen, een toename van 3,7 procent. Bij de vliegbewegingen was een stijging van 2,2 procent te zien tot 205.911. Het vrachtvervoer daalde met 3,2 procent tot 729.000 ton. Dat was volgens Schiphol conform de verwachting.

Volgens president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol Group blijft luchtvaart ,,in deze economisch uitdagende tijd een bron van dynamiek’’.

Schiphol groeit ondanks economische tegenwind
Schiphol groeit ondanks economische tegenwind (Foto: ANP)

LittleBigPlanet-kostuums bruikbaar in kartgame

Bijna alle kostuums uit de LittleBigPlanet-serie zijn bruikbaar in de aankomende LittleBigPlanet Karting-game als je ze hebt. Alleen de Assassin's Creed-kostuums en de speciale 1 april-kostuums zullen niet bruikbaar zijn.

De ontwikkelaar vraagt wel geduld om alle kostuums gereed te maken. Ze moeten namelijk opnieuw gemaakt worden. Het eerste deel van de kostuums is direct bij de lancering al bruikbaar het tweede deel komt rond december. Kostuums die je dus als DLC hebt gedownload kan je opnieuw downloaden en gebruiken in LittleBigPlanet Karting voor de PS3 of de PS Vita.

Counter-Strike: Global Offensive cinematic teaser opent vuur

Nog een paar dagen wachten en dan ligt Counter-Strike: Global Offensive in de (virtuele) schappen. Om ons nog even lekker te maken heeft Valve een cinmatic trailer uitgebracht waarin de terroristen er alles aan doen om hun bom te beschermen. 

Counter-Strike: Global Offensive gaat waarschijnlijk rond de $15.- kosten en komt uit op 21 augustus voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

 

Monster Hunter-nieuws komt nog

Monster Hunter is een populaire Japanse serie die ook door veel Westerlingen gewaardeerd wordt. Veel mensen waarom daarom ook teleurgesteld dat Capcom niks op de gamescom bekend had gemaakt over de serie voor het Westen.

Christian Svensson van de Westerse tak van Capcom heeft aangegeven we ons geen zorgen hoeven te maken. De belofte die eerder gemaakt is wordt echt waargemaakt. Die belofte houdt in dat we voor het einde van het jaar meer nieuws horen over Monster Hunter in het Westen.

Volgens Svensson is het jammer dat gamers altijd dit soort nieuws op grote evenementen verwachten terwijl dit helemaal niet hoeft.

Opstelten wil alcohol- en drugstest verplichten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil verdachten verplichten om mee te werken aan alcohol-en drugstests. Nu wordt medewerking aan die tests vaak geweigerd. Dat meldt de NOS vrijdag.

Volgens Opstelten is er bij geweld tegen hulpverleners of in uitgaansgebieden vaak sprake van drank- of drugsmisbruik. Als dronkenschap en drugsgebruik door een verplichte test kan worden vastgesteld, kunnen rechters hogere straffen opleggen.

Verder kunnen verdachten ook worden vervolgd voor het weigeren van hun medewerking aan de alcohol- en drugstest als deze verplicht wordt gesteld. Volgens de minister zou dat neerkomen op het "weigeren van een bevel van een ambtenaar in functie".

FOK! wat een weer...

Goedemorgen! Gisteren een mooie dag, wel wat bewolking maar met gemiddeld 25 graden was het heerlijk weer. Vandaag wordt het een stukje warmer met 24 graden op de Wadden tot wel 29 graden in Limburg. Vanmorgen nog wel wat wolkenvelden hier en daar, maar tegen de middag breekt de zon er door en blijft het verder zonnig. 

Het zal waarschijnlijk erg druk worden op de stranden dit weekend. Het is niet aan te raden om met de auto te komen, want er kunnen lange files ontstaan en met de hitte is dat geen pretje. Het meest verstandig is om met het OV te reizen. Toch zijn files zeer waarschijnlijk, en ook de wissels bij de NS vinden het vast (weer) te warm. Een tip is om vooral vroeg die kant op te gaan, vanaf een uur of 11 gaat het stapelen worden op de stranden.

Eigenlijk het hele weekend zal het zonnig en warm blijven. Zaterdag is de kans op tropische temperaturen van 30 graden of meer vrij groot in het zuiden, het midden en het oosten van het land, in het noorden en noordwesten van het land wordt het iets frisser met een graad of 27. Zondag door het land heen een graad of 30 tot zelfs 33 in Limburg. Mogelijk dat de wind langs de kust naar het westen draait, en daar voor een prettige afkoeling kan zorgen.

Nu denken jullie vast, geen onweer in de lucht? Voor vele misschien een verrassing, maar dat zit er niet in, al moet er een hele kleine slag om de arm gehouden worden voor zondagavond.

Nederland
Meer weer op FOK!

Vandaag gaat Lowlands officieel van start. Het zal vandaag warmer zijn dan gisteren, met ongeveer 28 graden, dit staat garant voor een mooie dag om te feesten. De komende dagen zal het op Lowlands echter behoorlijk warm worden; met 30 tot 32 graden op zaterdag en zondag raden we dan ook iedereen aan vooral veel (water!) te drinken. 

Ook Pukkelpop is volop in de running en zoals het er naar uit ziet houden ze het daar de komende dagen droog, vandaag met nog wat bewolking en vanaf morgen steeds meer zon. Het kan daar zelfs nog een graad warmer worden dan op Lowlands; ongeveer 29 graden vandaag, morgen temperaturen die kunnen oplopen tot zelfs 31 graden. 

Pukkelpop
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze leden vandaag uithangen en daarom kun je een jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Email je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Geniet ervan vandaag!

IJmuiden (Foto: Pizza_Boom)
Zeegat IJmuiden (Foto: FOK!fotograaf Pizza_Boom)

Lichaamsdelen aangetroffen in rivier

De Canadese politie heeft donderdag het afgehakte hoofd van een vrouw gevonden in de Credit River in de buurt van Toronto, nadat een dag eerder al een voet in dezelfde rivier was aangetroffen.

De teennagels van de voet waren geel gelakt, wat doet vermoeden dat het om een vrouw gaat. Lijkschouwers onderzoeken of de lichaamsdelen tot dezelfde persoon behoren.

De zaak doet denken aan de 'Canadese Psycho', een mannelijke ex-pornoster die verdacht wordt van het doden van een Chinese student met een ijspriem in Montreal in mei. Vervolgens sneed hij het lijk in stukken. De zaak kwam aan het licht na de vondst van lichaamsdelen bij de post op kantoren van politieke partijen in Ottawa.

Lichaamsdelen aangetroffen in Canadese rivier
Lichaamsdelen aangetroffen in Canadese rivier (Foto: ANP)

Buma twijfelt over verplichte homovoorlichting

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft zo zijn twijfels bij het plan om voorlichting over homoseksualiteit op basis- en middelbare scholen verplicht te stellen. Dat heeft Buma gezegd in een interview met jongerenkrant 7 Days.

Voorlichting over homoseksualiteit zou eigenlijk vanaf 1 augustus dit jaar verplicht worden gesteld. De invoering werd echter uitgesteld nadat de Raad van State om advies van de Onderwijsraad had gevraagd.

Buma zei in het interview dat hij persoonlijk vindt dat scholen dergelijke voorlichting moeten geven. Hij plaatst echter zijn vraagtekens bij de verplichting hiervan. "Scholen hebben al zo veel regels" aldus de CDA-voorman. "Bovendien moet het wel de goede voorlichting zijn. Je hebt er niets aan als scholen met een zuur gezicht voorlichting gaan geven terwijl ze dat eigenlijk niet willen."

Het uitstel kwam zijn partijgenoot minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt in juni op kritiek te staan van de Tweede Kamer, die het verplicht stellen van de voorlichting in meerderheid steunt. D66-Kamerlid noemde het uitstel onacceptabel en zei te vermoeden dat het om een uitsteltactiek van het CDA ging. Homobelangenorganisatie COC noemde het uitstel 'een klap in het gezicht van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderjongeren'.

Van Bijsterveldt heeft de Onderwijsraad gevraagd nog dit jaar met een advies te komen. Vervolgens gaat het voorstel naar de Raad van State, waarna het opnieuw door de ministerraad moet. Van Bijsterveldt sprak de hoop uit dat het voorstel nog dit jaar, 1 november of 1 december, kan worden ingevoerd.

Kabinet weer bijeen na vakantie

Het kabinet komt vrijdag weer voor het eerst bijeen na de vakantie. De ministers vergaderden 13 juli voor het laatst en benutten die tijd daarna voor een combinatie van vakantie en werk.

Onder anderen minister Edith Schippers (Sport) had het de afgelopen tijd nog druk met de Olympische Spelen en het huldigen van sporters.

Het kabinet bereidt de komende weken de begroting voor die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Na de val van het kabinet hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie die al vrijwel helemaal in elkaar gezet. Vanwege de demissionaire status heeft het kabinet verder nauwelijks ruimte voor eigen initiatieven.

Vrijdag is er na de ministerraad vanwege de verkiezingstijd geen traditionele persconferentie van premier Mark Rutte. Ook is er geen apart interview voor radio en tv. Dat blijft zo totdat een nieuw kabinet aantreedt.

Russisch vliegtuig maakt noodlanding in IJsland

Een Russisch passagiersvliegtuig met aan boord 256 mensen heeft donderdag een noodlanding moeten maken in IJsland na een valse bommelding. Het toestel, een A330 van luchtvaartmaatschappij Aeroflot, was van New York onderweg naar Moskou. De IJslandse politie fouilleerde de passagiers en speurde het vliegtuig en de bagage af naar explosieven, maar vond niets.

Volgens het Russische persbureau ITAR-Tass kwam de anonieme bommelding binnen bij de politie van New York, vlak nadat het toestel was opgestegen. De piloten zetten het vliegtuig daarop aan de grond op de luchthaven Keflavik in IJsland.

Volgens de IJslandse burgerbescherming zijn alle passagiers veilig en worden ze op het vliegveld opgevangen door het Rode Kruis. Twee passagiers zijn kortstondig verhoord, maar daarna vrijgelaten.

Doden door golf aanslagen in Irak

Een golf van aanslagen heeft donderdag in verschillende steden in Irak aan minstens 53 mensen het leven gekost. 250 mensen raakten gewond, meldden veiligheidsfunctionarissen en medisch personeel..

In en rond Bagdad waren de zwaarste aanslagen en kwamen zeker 26 mensen om door een serie bomaanslagen, kort voor het einde van de vastenmaand ramadan. In de overwegend sjiitische wijk Sadr City ten noorden van Bagdad werden 11 mensen gedood en 41 gewond door een explosie.

In Husseiniyah, ook ten noorden van de hoofdstad, kwamen door een ontploffing van een autobom zeker zes mensen om en in al-Garma werden bij een controlepost vier agenten gedood. Drie van hun collega's raakten gewond. In Daquq kostte een zelfmoordaanslag op het terrein van een terrorismebestrijdingsdienst zes agenten het leven.

In totaal zijn deze maand in Irak minstens 198 mensen omgekomen door geweld.

Doden door golf aanslagen in Irak
Doden door golf aanslagen in Irak (Foto: ANP)

Kauw bezig met flinke opmars in steden

De kauw is bezig met een flinke opmars in het Nederlandse stedelijk gebied. Tijdens de jaarlijkse telling van Sovon Vogelonderzoek Nederland zijn 375 duizend vogels geteld, waaronder ruim 49 duizend kauwen. Dat is een toename van vijftien procent ten opzichte van de eerste telling in 2006. De kauw is hiermee de meest algemene stadsvogel van Nederland.

De tellingen vonden dit jaar voor het zesde achtereenvolgende jaar plaats. Sovon noemt de toename verrassend, omdat schoorstenen als nestplaats steeds minder voorradig zijn. Kauwen zijn volgens coördinator van het telproject Jan Schoppers intelligente vogels. "Dat komt ze wellicht van pas bij het zoeken naar voedsel." Doordat ze het hele jaar in dezelfde omgeving zitten. Weten ze vermoedelijk op welk moment waar het meeste voedsel te halen valt.

Na de kauw komen de merel (34.800), de houtduif (31.500), de huismus (25.100) en de gierzwaluw (22.800) het meest voor in stedelijk gebied. Ook onder meer de houtduif, de zwartkop en de roodborsttapuit groeit in aantal in het stedelijk gebied. Van de laatste soort werden in de eerste jaren nog tien waargenomen, dit jaar waren dat er veertig. De spotvogel en de spreeuw komen daarentegen steeds minder voor in stedelijk gebied.

Chef Noorse politie stapt op om Breivik

De chef van de politie van Noorwegen, Øystein Mæland is donderdag opgestapt. Hij besloot hiertoe na een negatief rapport over het politieoptreden inzake Behring Breivik, die bij twee aanslagen vorig jaar 77 mensen doodde.

Het rapport stelde maandag dat de bomaanslag in de regeringswijk in Oslo op 22 juli 2011 had voorkomen kunnen worden, als de veiligheidsroutines gewoon waren gevolgd. De commissie stelde ook dat de politie eerder in actie had kunnen komen op het eiland Utøya. Aanvankelijk voeren zwaarbewapende agenten zelfs naar het verkeerde eiland.

Roemer nuanceert EU-uitspraak

SP-fractieleider Emile Roemer heeft zijn eerdere uitspraak over een mogelijke EU-boete wegens een te hoog begrotingstekort genuanceerd. Eerder stelde hij dat onder zijn premierschap er sowieso geen boete betaald zou worden, maar nu zegt hij dat hij vooral een statement wilde maken.

De uitspraak van Roemer leverde veel kritiek op, met name uit de hoek van de concurrenten van de SP: de PvdA en D66. Ook de VVD en het CDA vonden de uitspraken van Roemer afkeurenswaardig. CDA-leider Verhagen noemde ze zelfs ‘diep triest’.

In een interview met het programma Nieuwsuur omschreef de SP-leider de begrotingsboete als idioterie. De Nederlandse bevolking zou net zo goed als de bevolking van andere landen snappen dat landen als Nederland niet strenger op hun begrotingstekort hoeven te worden afgerekend dan landen als Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje. Volgens Roemer zal de boete alleen in een uiterst geval betaald worden, maar voordat zoiets zal gebeuren, moet er volgens hem 'heel veel water door de Maas gestroomd zijn'.

Roemer zegt met zijn geplande hervormingen de economie te willen stimuleren. De SP wil bijvoorbeeld zo’n 3 miljard in de bouw investeren om op die manier de sector weer overeind te helpen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.