Erwin Olaf niet langer hoffelijkheidsambassadeur

'Spuughomo' Erwin Olaf trekt zich terug als 'ambassadeur voor hoffelijkheid' voor de gemeente Amsterdam. Dat heeft hij besloten na ophef over het incident bij de Kiss-in, waarin hij bij een interview met GeenStijl dienst presentator vol in het gezicht spuugde.

Olaf vormde met andere prominente Amsterdammers een zevenmanschap om tolerantie en hoffelijkheid in de stad te bevorderen. 'Het spuugincident tijdens de kiss-in heeft duidelijk gemaakt dat ik me de komende tijd maar eens moet gaan bezinnen op mijn eigen hoffelijkheid', laat hij weten op de website van het zevenmanschap.

Het spugen had volgens de fotograaf niet mogen gebeuren. 'Daarvoor bied ik mijn excuses aan aan de betreffende medewerker van GeenStijl en alle deelnemers die in goed vertrouwen naar het Hugo de Grootplein waren gekomen.'

Het zevenmanschap functioneert als klankbordgroep voor de Amsterdamse wethouder Andrée van Es (Diversiteit en Integratie) voor de thema's hoffelijkheid, tolerantie en verbinding. Andere leden zijn onder anderen dj en voormalig nachtburgemeester Isis van der Wel, rabbijn Lody van de Kamp en cabaretière Funda Müjde.

Erwin Olaf kreeg het vorige weekeinde aan de stok met de snackbarhouder omdat hij voor diens zaak uitgebreid stond te tongen met een vriend. De eigenaar riep hun toe om te stoppen met kussen. Daar reageerden Olaf en zijn vriend niet op, waarna een opstootje ontstond. Vervolgens bedacht de fotograaf de kiss-in omdat hij het tijd vond 'dat je op elke straathoek in Nederland je geliefde mag aanraken, hand in hand mag lopen, mag kussen en soms hartstochtelijk mag tongen als je daar zin in hebt.'

Op de door hem georganiseerde kiss-in kwamen zo'n 100 zoenende aandachtstrekkers en veel media af.