FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 maart 2011

Wapenexport strenger beoordeeld

Bij het verlenen van vergunningen voor wapenexport moet ook de binnenlandse situatie in een land worden beoordeeld. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) gezegd. Momenteel wordt bij de vergunningverlening alleen gekeken hoe een land zich verhoudt tot andere landen in de regio waar de wapens naartoe moeten.

Regimes in landen als Libië, Bahrein en Jemen zijn de afgelopen jaren via Nederland voorzien van wapens. In deze landen is de situatie al weken onrustig en is met geweld opgetreden tegen demonstranten.

RTL Nieuws meldde onlangs op basis van informatie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat Nederland producent of doorvoerhaven was voor meer dan 4000 vuurwapens, 150 pantservoertuigen, 18 miljoen stuks munitie en 190.000 granaten.

Bleker stuurt de Tweede Kamer binnen acht weken een brief waarin ook wordt gekeken welke rol de Kamer kan krijgen bij het verlenen van de exportvergunningen.

Man komt om bij bizar ongeluk in garage

Een 86-jarige inwoner van Heerenveen is donderdagavond om het leven gekomen bij een ongeluk in een parkeergarage. De man werd overreden door een auto. Dat meldt de politie donderdag.

Het ongeluk gebeurde in een parkeergarage onder een flat aan het Burgemeester Kuperusplein. De garage werd donderdag schoongemaakt. De vooral oudere bewoners hielpen daarbij. Toen de schoonmaak erop zat, besloten de bewoners de garage weer 'officieel' te openen.

Een bewoonster zou met haar auto als eerste de garage inrijden. Voordat ze dat zou doen, stapte ze nog even de auto uit. Die stond niet op de handrem en reed daardoor de afrit af. De 86-jarige buurman kon niet op tijd wegspringen en kwam onder de auto terecht. Hij overleed ter plekke.

Turnster Goedkoop niet naar EK

Joy Goedkoop heeft zich noodgedwongen af moeten melden voor het EK turnen wat begin april van start gaat in het Duitse Berlijn. De gymnastiekbond heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Al enkele weken heeft Goedkoop last van een slepende enkelblessure en is derhalve niet voldoende hersteld voor het EK. Er zal overigens geen vervangster worden opgeroepen. De Nederlanders die wel actief zullen zijn, zijn Céline van Gerner, Yvette Moshage en Naoual Ouazzani Chahdi. 

Dieven stelen ring van kwart miljoen euro

Drie mannen die zich voordeden als klanten hebben donderdag bij een juwelier in Parijs een diamanten ring met een waarde van 250.000 euro gestolen. Dat heeft de Franse politie gezegd.

De drie kwamen binnen en vroegen een winkelmedewerker een aantal zeer dure ringen te laten zien. Uiteindelijk gaf het drietal aan een platina ring bezet met een driekaraats diamant te willen kopen. Op het moment dat de winkelbediende even niet oplette, gristen de dieven de ring weg en maakten zich uit de voeten, waarbij ze wisten te ontkomen aan beveiligers.

'Jaarlijks 5 miljoen aan verlopen cadeaubonnen'

Ieder jaar wordt door Nederlandse huishoudens voor 5 miljoen euro aan verlopen cadeaubonnen weggegooid. Dat zegt de Consumentenbond donderdag. De bond wil dat er een eind komt aan de beperkte houdbaarheid van de bonnen en gaat actievoeren.

De Consumentenbond roept mensen op verlopen cadeaubonnen op te sturen. "Haal ze uit de keukenla en stuur ze naar ons op", zegt directeur Bart Combée. De bond gaat proberen de verlopen cadeaubonnen alsnog te verzilveren bij de bedrijven die ze hebben uitgegeven. Het geld dat op die manier bij de bond binnenkomt, gaat naar een aantal goede doelen.

Uit een enquête van de bond onder 3200 leden blijkt dat 26 procent van hen op dit moment een gekregen cadeaubon in huis heeft. 13 procent heeft wel eens een bon weggegooid omdat de geldigheid was verstreken.

1716 PlayStation 3's maken één supercomputer

Op één van de onderzoeksafdelingen van een Amerikaanse luchtmachtbasis in Rome, New York, hebben ze 1716 PlayStation 3's aan elkaar gekoppeld om er één supercomputer van te maken. Door deze PlayStations aan elkaar te koppelen kunnen ze heel snel de vele afbeeldingen van spionage-vliegtuigen verwerken.

De supercomputer heeft de naam Condor gekregen en draait sinds eind 2010. Volgens de technici behoort deze supercomputer tot één van de veertig snelste ter wereld. De Condor heeft ook een aantal voordelen tegenover een normale supercomputer:

  • Hij is goedkoper om te maken
  • Niet alle PlayStations zijn altijd nodig, welke je niet nodig hebt kan je uitzetten
  • Wat normaliter een paar uur duurde is nu in enkele seconden gedaan.

Volgens de technici aanwezig is de Condor niet de heilige graal in de computer-industrie. Over een aantal jaar is deze techniek alweer verouderd maar momenteel delen we de techniek wel met andere afdelingen, scholen en overheidsinstanties.

Rome
Een onderzoeker tussen de PlayStations (foto:

VN: Zes miljoen Koreanen hebben voedselhulp nodig

Meer dan zes miljoen Noord-Koreanen hebben dringend voedselhulp nodig. Dat heeft de Verenigde Naties donderdag gezegd in een rapport. Volgens de VN is het land getroffen door een aantal natuurrampen, zoals overstromingen en een strenge winter, waardoor het land 'zeer kwetsbaar is voor een voedselcrisis'.

De zwaarst getroffenen zijn kinderen, vrouwen en bejaarden. De VN adviseert dan ook ruim 430.000 ton voedselhulp te leveren.

Het VN-rapport is gebaseerd op schattingen die in februari en maart zijn gedaan door andere het Wereldvoedselprogramma op verzoek van Noord-Korea.

[Video] Naakte babes veroorzaken ongeval

PETA staat altijd garant voor leuke acties. De laatste actie van de milieuliefhebbers heeft deze week echter behoorlijk wat blikschade opgeleverd. Een automobilist was zichtbaar afgeleid door een paar naakte dames van PETA en boorde zijn auto pardoes in zijn voorganger.

Om aandacht te vragen voor waterverbruik in verband met Wereldwaterdag stonden dinsdag in Hollywood twee mooie vrouwen in een douchehokje elkaar in te zepen. Het tafereeltje trok behoorlijk wat kijkers, met name die van het mannelijk geslacht.

Ook een passerende automobilist kon de actie wel waarderen. Hij lette hierdoor echter niet meer op het verkeer en klapte met zijn auto op een voor hem rijdende pick-uptruck. De chauffeur heeft verklaard dat hij inderdaad werd afgeleid door de blote tieten. Gelukkig viel er alleen blikschade te melden.


PETA, de mooiste boomknuffelaars...

Cruijff in aanvaring met directie Ajax

Johan Cruijff is donderdag hard in botsing gekomen met de directie van Ajax. Het clubicoon is uitermate teleurgesteld over de uitkomst van gesprekken tussen de technische klankbordgroep, waarvan hij de leiding heeft, en het bestuur. Cruijff wil zijn plannen doorvoeren en vindt dat eventueel de directie van Ajax vervangen moet worden.

"Het is ongelooflijk dat de directie, waar geen voetbalverstand aanwezig is, onze plannen niet wil uitvoeren", zegt Cruijff in gesprek met de NOS. "Wij gaan gewoon door. Als de directie vervangen moet worden, moet dat maar gebeuren." De legendarische nummer 14 is van plan een buitengewone ledenvergadering bijeen te roepen. "Zij kunnen dan de Raad van Commissarissen vervangen."

Contador heeft vertrouwen in beroepszaak

Alberto Contador ziet de afloop van zijn dopingzaak met vertrouwen tegemoet. De Spaanse wielrenner hoorde vandaag dat het UCI in beroep is gegaan tegen de vrijspraak van de coureur voor het gebruik van clenbuterol.

"Ik heb net gehoord wat er is gebeurd. Ik zou willen dat de situatie anders was," zei Contador vanuit Catalonië waar hij na vier etappes de leiding in het algemeen klassement heeft. Hij mocht vanwege zijn positieve test enige tijd niet aan wedstrijden deelnemen, maar kon direct na zijn vrijspraak door de Spaanse bond weer opstappen.

Naast het UCI kan ook de werelddopingorganisatie WADA nog beroep aantekenen. Contador vreest de gang naar het sporttribunaal CAS echter niet. "Ik heb het volledige vertrouwen in mijn verdediging. Bij het CAS zal mijn onschuld nog duidelijker worden."

World of Tanks pre-order informatie bekend

World of Tanks, de aankomde strategische tank-mmorpg, is nu beschikbaar voor pre-order. Er is de mogelijkheid om te kiezen uit drie verschillende pre-orders. Elke pre-order zal een speciale tank bevatten en een stapel in-game goudstukken. Hoe duurder de pre-order, hoe beter de tank en meer goud je krijgt.

De drie pre-orders zijn:

  • Light Package: Tank - А-32 (USSR), Free slot, Gold – 12.500 voor €38,-
  • Medium package: Tank - Pz V/IV (Germany), Free slot, Gold – 18.700 voor  €56,-
  • Heavy package: Tank - M6A2E1 (USA), Free slot, Gold – 25.000 voor €75,-

Voor informatie over hoe te pre-orderen en de regels omtrendt dit, bekijk dit hier. De game komt 12 april uit voor de PC.

WoT

Taakstraf samen met korte celstraf

Taakstraffen bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven blijven mogelijk, maar dan alleen in combinatie met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van hoogstens zes maanden. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) omarmde donderdag het voorstel van het CDA om de taakstraf bij deze delicten nog beperkt mogelijk te maken.

Teeven sprak met de Kamer over zijn voornemen om de taakstraf uit te bannen bij gewelddadige misdrijven. Zijn voorganger Ernst Hirsch Ballin vond een taakstraf nog wel mogelijk, samen met een celstraf, al dan niet voorwaardelijk. Maar het huidige kabinet vindt de taakstraf niet passen bij deze vergrijpen.

De oppositie vindt dat de rechter zonder de mogelijkheid een taakstraf op te leggen te veel in zijn mogelijkheden wordt beperkt, maar volgens Teeven houdt de rechter genoeg over.

[WK baan] Bobridge wereldkampioen op achtervolging

Jack Bobridge heeft op het WK baanwielrennen in Apeldoorn goud gewonnen op de individuele achtervolging. De 21-jarige Australiër kwam in de finale tot een tijd van 4.21,141 minuten en verwees daarmee Jesse Sergent uit Nieuw-Zeeland naar de tweede plaats. Bobridges landgenoot Michael Hepburn pakte brons.

Voor Bobridge is het zijn eerste individuele gouden medaille op een WK baan. Vorig jaar zegevierde hij wel met het Australische team op de ploegenachtervolging. Ook op de weg staat Bobridge zijn mannetje. Vorig seizoen maakte hij in de Giro zijn debuut in een grote ronde en in januari kroonde hij zich tot Australisch kampioen.

[Upd] Man doodgeschoten in Hoogeveen

In Hoogeveen is aan het eind van de middag een man doodgeschoten. Het gaat hier om een 27-jarige man, vermoedelijk een inwoner van de Drentse plaats.

Rond vijf uur vanmiddag kreeg de politie een melding van een schietpartij in de Oranjebuurt, de achterstandswijk van Hoogeveen. Hierop rukte de politie met vijf politieauto's uit.

Het slachtoffer is inmiddels overleden. Naar de toedracht van de schietpartij tast men nog in het duister.

Update 22.05 uur
Na een wilde achtervolging is de politie erin geslaagd de dader te arresteren. De man was in een Golf cabrio de N340 op gereden. Hij is uiteindelijk vlak voor Oudleusen opgepakt.


Een filmpje van de arrestatie

Hillen onder vuur over rol MIVD

Minister van Defensie Hans Hillen ligt onder vuur van de Tweede Kamer naar aanleiding van de mislukte evacutie in Libië. Kamerleden van de PvdA, ChristenUnie en D66 vinden het zeer kwalijk dat het advies van de militaire inlichtingendienst MIVD niet is afgewacht, hoewel vanaf het fregat Hr. Ms. Tromp wel een verzoek om informatie was verstuurd.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans spreekt van een 'foutenfestijn'. "Vanaf de Tromp wordt een mail gestuurd naar de MIVD met verzoek om dreigingsanalyse van Sirte. Het is zondag, dus niemand ziet de mail, dus Tromp wacht vergeefs op antwoord. En stuurt vervolgens toch gewoon de heli naar Sirte", schrijft de PvdA'er op zijn Twitter.

Ook D66 is kritisch. "Het rapport over de rol van de MIVD bij de evacuatie uit Sirte staat haaks op wat het kabinet de Kamer eerder deze week meldde", twittert Alexander Pechtold.

De ChristenUnie spreekt van een 'zorgelijke' situatie. Kamerlid Joël Voordewind zegt: "De Tromp wachtte niet op MIVD-advies. Onderbezetting op zondag. Normaal een rustdag, maar niet als je een evacuatie wilt uitvoeren. Zorgelijk!"

Minister van Defensie Hans Hillen liet donderdag aan de Tweede Kamer weten dat de mislukte evacuatie van een Nederlander uit Libië plaatsvond zonder informatie van de MIVD. Op de zondag dat de evacuatiepoging werd ondernomen werd 's middags een e-mail verstuurd naar de MIVD. Daarin werd onder meer gevraagd wat de beste landingsplek was voor de helikopter.

De mail kwam aan, maar werd niet opgemerkt bij de dienst, die in het weekeinde beperkt bezet is. Op een antwoord werd vervolgens niet gewacht, waarna de evacuatiepoging mislukte en drie Nederlandse militairen in handen vielen van de Libische regering. Bij een eerdere mislukte evacuatiepoging, uit de westelijke stad Misrata, had de dienst wel inlichtingen verstrekt over de situatie daar.

Olympisch conflict op scherp in Engeland

In Engeland dreigt de verdeling van de winst bij de Olympische Spelen voor een grote commotie te zorgen. Colin Moynihan en Andy Hunt, beide leden van het Brit Olympische Comité zijn voorlopig uitgesloten van bestuursvergaderingen.

Het duo van BOA schijnt persoonlijk betrokken te zijn bij het financiële gesteggel met LOCOG. De mannen van het comité willen een andere verdeling van de winsten die bij de Spelen worden gemaakt. Inmiddels heeft het sporttribunaal CAS de zaak onder haar hoede.

Weer Nederlands record Heemskerk

Voor de derde keer heeft Femke Heemskerk bij de Franse kampioenschappen in Straatsburg een Nederlands record gezwommen. In de finale van de 200 meter wisselslag tikte ze aan in een tijd van 2.13,13. Eerder die ochtend had ze het record op die discipline ook al verbroken, nu was ze echter acht tienden sneller.

Gisteren wist Heemskerk ook al het Nederlands record op de 200 meter rugslag te verbreken, dit was echter al in haar handen. Die tijd staat nu op 2.09,14

Ferrari toonde interesse in ontwerper Newey

Adrian Newey, ontwerper bij het team van Red Bull, heeft vorig jaar de interesse gewekt van Ferrari. Newey liet echter meteen weten onder geen beding voor het Italiaanse team te willen werken, daarom bleef een aanbieding van het team uit.

BBC meldt dat er twee keer telefonisch contact is geweest tussen beide partijen. "Ik kan wel begrijpen waarom een team interesse zou hebben in Newey", aldus de teambaas van Red Bull, Christian Horner. "Maar gelukkig heeft Adrian het erg naar zijn zin bij ons en ik weet zeker dat hij hier nog wel een aantal jaar zal blijven."

De andere teambaas, Stefano Demenicali, liet er in Gazetta Dello Sport weinig over los. "Adrian is een van de beste ontwerpers in de Formule 1, misschien wel de beste. We hebben het bij wijze van grap wel eens gehad over dat hij voor Ferrari zou komen werken. Ik heb echter het idee dat hij heel gelukkig is in Engeland en dat hij nog wel even bij Red Bull zal blijven."

Consumentenbond naar Rabobank om hypotheekrente

De Consumentenbond gaat verhaal halen bij de Rabobank omdat de bank volgens de vereniging niets doet aan de hoge hypotheekrente. De bond biedt de bank een petitie aan die door ruim 25.000 consumenten is ondertekend.

Ruim 5000 van de consumenten die de petitie tegen de dure hypotheken tekenden, zijn klant bij de Rabobank. De Consumentenbond wil weten wat de bank gaat doen met de eis van zijn klanten. Volgens de vereniging gaan consumenten gebukt onder een hypotheekrente die al meer dan twee jaar te hoog is. Dat zou hun volgens de bond duizenden euro's per jaar kosten.

De bond stelt dat banken 3,8 miljard euro per jaar verdienen over de rug van consumenten. Volgens directeur van de Consumentenbond Bart Combée speelt het probleem bij alle banken. "Maar de Rabobank is de grootste en verdient daarom het meeste aan de te hoge hypotheekrentes. Dus daar ga ik in eerste instantie verhaal halen."

rabobank kapot
Consumentenbond naar Rabobank om hypotheekrente (Foto: Danny Roodbol)

ProRail steekt 2 miljard in spoorbouw

Spoorbeheerder ProRail investeert ook dit jaar 2 miljard euro in de spoorbouw. Het gaat onder meer om de bouw van nieuwe stations, vernieuwingen aan het spoor en dagelijks onderhoud aan het spoor en stations. Dat meldt ProRail donderdag.

Naar verwachting gaat het tot 2013 om 220 projecten. ProRail presenteerde donderdag de zogenoemde aanbestedingskalender voor het komende jaar. Aannemers kunnen zich aan de hand van de kalender inschrijven op kleinere en grotere projecten op en rond het spoor voor de periode 2011 tot 2013.

ProRail stelt verder de komende tijd de reiziger en omwonenden bij het spoor meer centraal te willen stellen bij werkzaamheden. Zo stelt de spoorbeheerder geld beschikbaar voor aannemers die milieubewust werken, die zorgen voor een verzorgde werkplek en die sociaal gedrag naar de omgeving willen tonen. "Ook moet er ruimte zijn voor klachten en opmerkingen van omgeving en reizigers over de bouwplaats", aldus ProRail.


ProRail investeert in spoorbouw (Foto: Novum)

EA komt met tijdelijke oplossing voor Crysis 2 multiplayer-sleutels

De lancering van Crysis 2 is een beetje stroef van start gegaan. De cijfers die het spel krijgt zijn wel goed zoals te verwachten was maar de gemeenschap zit met veel problemen. Eén van deze problemen is het hebben van een dubbele sleutel voor de multiplayer. Waardoor je logischer-wijs geen multiplayer kan spelen.

Mocht de sleutel wel geaccepteerd worden dan zit je altijd nog met het probleem dat hij niet opgeslagen wordt. Elke keer opnieuw invoeren is dus niet zo tof en dat vind EA ook niet. EA heeft aangegeven een tijdelijke oplossing gevonden te hebben voor het probleem.

  • Go to multiplayer and type in your key
  • Navigate back to Single Player
  • Go back into multiplayer and re-enter your key

Dit zorgt ervoor dat het spel jouw code accepteert en ook opslaat. Crysis 2 komt morgen uit voor de PC, PS3 en Xbox 360 in Europa.

Sabam wil muziekheffing voor truckers

Het Belgische equivalent van de Buma/Stemra, Sabam, zorgt voor opschudding. Sabam is van mening dat de vrachtwagencabine een werkplek is en dat vrachtwagenchauffeurs daarom een muziekvergoeding moeten gaan betalen.

Politici zijn tegen de voorgenomen bijdrage. Open VLD-politica Maggie de Block vind dat argument onzin. Zij zegt dat muziek belangrijk is voor de veiligheid van de chauffeur. Ook minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent van Quickenborne vindt het een slechte zaak omdat de vrachtwagencabine een ‘intieme plek’ is.

Sabam motiveert het plan door te stellen dat de transportsector geen uitzondering is op de regeling die met het Belgische bedrijfsleven is afgesproken. In die regeling staat dat bedrijven met negen of meer medewerkers een heffing betalen omdat er muziek op de werkvloer wordt geluisterd.

Buma/Stemra reageert desgevraagd door te melden dat er geen truckersheffing is in Nederland en dat er ook geen plannen in die richting zijn.

Eneco neemt Oxxio over

Eneco Holding neemt energieleverancier Oxxio over van het Britse Centrica voor 72 miljoen euro. Dit meldt het energieconcern donderdag.

De overname vormt volgens het Nederlandse concern een invulling van de ambitie om te groeien in zijn duurzame leveringsportefeuille. Met de overname breidt het concern zijn klantenbestand uit met 426.000 klanten tot een totaal van 2,1 miljoen.

Oxxio, een leverancier van groene stroom en gas, blijft als zelfstandig merk actief.

[WK baan] Hijgenaar, Kanis niet in de prijzen op WK

Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis zijn er op het WK baanwielrennen in Apeldoorn niet in geslaagd een medaille te veroveren op de teamsprint. Het Nederlandse duo klokte in de kwalificaties een tijd van 34,151 seconden en eindigde daarmee als zevende. Kanis greep woensdag op de 500 meter tijdrit ook al naast de prijzen. Ze eindigde toen als vierde.

Australië ging op de teamsprint met het goud aan de haal. Anna Meares en Kaarle McCulloch waren in de finale te sterk voor Victoria Pendleton en Jessica Varnish uit Groot-Brittannië. China werd derde door in de strijd om het brons Frankrijk af te troeven.

Dode man Breda slachtoffer misdrijf

De man die woensdagavond in een woning boven een kantoor in Breda levenloos werd aangetroffen, is slachtoffer geworden van een misdrijf. Het gaat om een 29-jarige man uit Breda, meldt de politie donderdagavond.

Het lichaam van de man werd rond 19.00 uur aangetroffen door 'iemand die een relatie heeft met het pand' aan de Valveeken. De vinder schakelde de hulpdiensten in. De politie maakte uit de omstandigheden waaronder het lijk werd gevonden al op dat er vermoedelijk sprake was van een misdrijf. De recherche concludeert nu uit het sporenonderzoek dat dit inderdaad het geval is, aldus de politie.

Bondsdag akkoord met afschaffing dienstplicht

De Duitse Bondsdag heeft donderdag formeel ingestemd met de afschaffing van de militaire dienstplicht. De regeringspartijen CDU/CSU en FDP stemden voor, evenals de Groenen.

Vanaf 1 juli zal de Bundeswehr uitsluitend uit vrijwilligers bestaan. Het aantal militairen wordt teruggebracht van 250.000 naar 185.000. De overstap naar een beroepsleger moet de ingekrompen krijgsmacht efficiënter en slagvaardiger maken.

Verwacht wordt dat het hogerhuis, de Bondsraad, eveneens met het einde van de dienstplicht zal instemmen.

Concert Foo Fighters in 3D in bioscopen

De Foo Fighters zijn volgende maand in 3D te bewonderen in Amerikaanse bioscopen. De rockband brengt een concertregistratie naar het witte doek, schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Tijdens het speciale concert komen alle nummers van het nieuwe album van de Foo Fighters, Wasting Light, voorbij. De rockers hebben de nieuwe nummers vorige week voor het eerst gespeeld tijdens het festival South by Southwest (SXSW) in de Amerikaanse staat Texas.

Het 3D-concert is op dinsdag 5 april te zien in een groot aantal bioscopen in de Verenigde Staten. Of de film ook in Nederland te zien is, is nog niet duidelijk. Eerder bracht U2 een concert uit als 3D-film. Die was wel in de Nederlandse bioscopen te zien.


Foo Fighters in 3D concert (Foto: Novum)

D66 komt zelf met wet donorregistratie

D66 komt met een initiatiefwet om een ander systeem van donorregistratie in te voeren. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra gaat het voorstel schrijven, twittert ze donderdag.

D66 wil naar een systeem waarbij mensen automatisch als donor geregistreerd staan, tenzij ze aangeven dit niet te willen. Nu moeten donoren zichzelf aanmelden. Volgens de partij zal het zogeheten actieve donorregistratiesysteem veel meer donoren opleveren. Nu gaan er jaarlijks tweehonderd mensen onnodig dood doordat er geen orgaan voor ze beschikbaar is, stelt Dijkstra.

Het kabinet liet vorige maand weten dat het huidige systeem ongewijzigd blijft. Volgens minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers leidt een actief donorregistratiesysteem niet tot meer donoren. Bovendien vindt ze het een inbreuk op de privacy.

In Nederland staan 5,5 miljoen mensen als orgaandonor geregistreerd. Vorig jaar lieten bijna 233.000 mensen zich opnemen in het donorregister.

Zie Kratos in actie in Mortal Kombat

Er is een nieuwe video vrijgegeven van Mortal Kombat met daarin Kratos, de meedogenloze krijger uit de God of War-reeks. Via een samenwerking met Sony Computer Entertainment is Kratos een speelbaar karakter exclusief beschikbaar voor PlayStation 3. Hieronder kun je de gameplay-trailer bekijken.

Het spel zal op de PlayStation 3 niet alleen de exclusieve Kratos hebben, maar ook zal alleen dit platform in 3D te spelen zijn, als je tenminste een 3D-televisie hebt.

Mortal Kombat zal verschijnen op 21 april 2011 op PlayStation 3 en Xbox 360.

'Maxwell staat open voor terugkeer bij Ajax'

Maxwell sluit niet uit dat hij na zijn huidige contract terugkeert bij Ajax. De oud-Ajacied heeft bij FC Barcelona nog een contract tot medio 2013. Hij weet nog niet wat zijn toekomstplannen zijn.

Tegenover Ajax Life laat Maxwell weten een terugkeer naar Amsterdam wel te zien zitten: "Al weet ik niet of zij op een oude verdediger zitten te wachten."

De Braziliaan speelde 4,5 jaar bij Ajax en in deze periode brak hij definitief door in Europa. Hij verdiende er in de winter van 2006 een transfer mee naar Internazionale. Na een kort verhuur aan Empoli won hij met Inter drie prijzen. Hij had echter bij de Italiaanse ploeg niet hetzelfde gevoel als bij Ajax.

"Ik had bij Inter niet het spelplezier dat ik bij Ajax proefde. Ik won titels, maar liep geregeld ontevreden het veld af. Het was winnen zonder er verder plezier aan te beleven. Voor een Braziliaan is dat moeilijk", aldus Maxwell.

Ecowas vraagt VN om ingrijpen

Het regionale samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, Ecowas, heeft donderdag de VN-Veiligheidsraad gevraagd direct maatregelen te nemen om de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo uit de macht te zetten.

Ecowas beschreef de situatie in Ivoorkust als een 'regionale humanitaire noodsituatie', die is veroorzaakt doordat Gbagbo weigert de macht over te dragen aan de winnaar van de presidentsverkiezingen Alassane Ouattara. Ecowas wil dat de Veiligheidsraad toezicht gaat houden op de machtsoverdracht aan Ouattara.

Deskundigen verwachten dat Ecowas gaat vragen om een resolutie van de Veiligheidsraad die vergelijkbaar is met de resolutie voor Libië. Met deze resolutie gaf de Veiligheidsraad toestemming tot het gebruik van geweld. Waarschijnlijk wil Ecowas eerst een dergelijke resolutie, voordat er wordt overgegaan tot militair ingrijpen in Ivoorkust.

Eerder donderdag vroeg Ecowas Gbagbo al om direct te stoppen met opruiende retoriek aan het adres van West-Afrikanen die in Ivoorkust wonen. Het samenwerkingsverband veroordeelde een opruiende toespraak van Gbagbo en noemde de toespraak venijnig.

"Ecowas keurt dergelijke venijnige haattoespraken sterk af en neemt oproepen tot het aanvallen van onschuldige burgers die in andere landen wonen zeer serieus", aldus Ecowas-voorzitter James Victor Gbeho in een brief.

De politieke crisis in Ivoorkust heeft geleid tot veel geweld. Zeker 460 mensen zijn al om het leven gekomen.

Ecclestone ontkent bezoek aan New York

Formule 1-baas Bernie Ecclestone ontkent dat hij dit weekend in New York met burgemeester Michael Bloomberg zal gaan praten over een mogelijke race op Staten Island. De organisatie van de Grand Prix van Australië kwam eerder deze week met dit bericht, maar dat blijkt nu niet te kloppen.

"Ik ben op kantoor en ga niet naar New York," zei Ecclestone tegen Reuters. Hij zegt dan ook niet te overwegen om een race te gaan organiseren in New York. Vorig jaar was er sprake van een mogelijke race in New Jersey, maar uiteindelijk kreeg Austin, Texas, de voorkeur.

'NAVO neemt bevel operatie Libië over'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Davutoglu heeft donderdag volgens de Turkse tv-zender TRT verklaard dat de eisen van Turkije zijn ingewilligd en de NAVO het bevel over de militaire operatie in Libië overneemt.

De NAVO heeft de goedkeuring nodig van alle 28 lidstaten om het bevel over te nemen. Turkije stelde echter een aantal voorwaarden die een struikelblok vormden voor de overname van het bevel.

Peiling: 'Coalitie raakt meerderheid kwijt'

De regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV hebben geen meerderheid meer. In de Politieke Barometer van Synovate kunnen de drie partijen nog maar op 74 zetels rekenen, 5 minder dan twee weken geleden.

De VVD zakt van 33 naar 32 zetels, het CDA van 19 naar 17 en de PVV van 27 naar 25. De PvdA profiteert en komt uit op 25 zetels, een winst van 2. Ook de SP krijgt er 2 zetels bij en komt daarmee op 18. D66 blijft stabiel op 15, GroenLinks op 7. De ChristenUnie stijgt van 5 naar 6 zetels.

De SGP blijft, net als de Partij voor de Dieren, op 2 staan. 50Plus krijgt 1 zetel in de peiling.


Peiling: Coalitie raakt meerderheid kwijt (Foto: Novum)

FOK!sport in gesprek met Fabian de Freitas

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie of de Jupiler League naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen. Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Ditmaal stelden we de vragen aan Fabian de Freitas.

1. Wat heeft je er toe bewogen om de overstap te maken van FC Volendam naar de Bolton Wanderers?

Ik wilde altijd al in Engeland spelen en het liefst op het hoogste niveau. Ik zag Bolton Wanderers als een manier om die droom te realiseren.

2. Wat waren je hoogte- en dieptepunten in je tijd bij Bolton Wanderers?

Het promoveren waarbij ik de winnende treffers maakte, en het jaar daarna in de Premier League waren mijn hoogtepunten. Het vertrek van de trainer die mij gehaald had, en zijn opvolger waar ik het niet mee kon vinden zie ik als het dieptepunt van mijn tijd daar.

3. Na twee seizoenen besloot je de overstap te maken naar Osasuna, was de aanpassing moeilijk?

In het begin even, maar na een paar maanden ging het al een stuk beter.

4. Wat is het grote verschil tussen het Spaanse en Nederlandse voetbal?

Het Spaanse voetbal is toch nog net even iets fysieker als het Nederlandse voetbal.

5. Je heb na je avontuur in Spanje ook nog bij West Bromwich Albion gespeeld, wat zijn je leukste herinneringen aan die tijd?

De mensen en mijn collegas zijn mijn leukste herineringen. Sportief viel het tegen.

6. Welk buitenlands avontuur was achteraf het meest succesvol gebleken en welke het minst succesvol?

Mijn eerste keer in Engeland, het spelen in de Premier League, maar ook het spelen in Spanje waar ik topscorer geweest ben en mede daardoor publiekslieveling zie ik als succesvolle perioden.

7. Ben je in het dagelijks leven nog actief in de voetbalwereld?

Ik ben nu een studie Bouwkunde aan de Tu Delft aan het afronden, en doe niet al te veel meer in de voetballerij. Misschien in de toekomst weer.

Within Temptation neemt gas terug

Within Temptation pakt de nieuwe tournee anders aan. "Bij de vorige toers waren we soms zeven, acht weken achter elkaar op reis. Dat wil ik gewoon niet meer", legt de zwangere zangeres Sharon den Adel uit in Metro. Vanwege haar zwangerschap is de tournee van Within Temptation uitgesteld tot augustus.

"Het geeft ons veel tijd om de show voor te bereiden", zegt Den Adel over de opgeschoven concerten. "Normaal beginnen we meteen aan een toer en plannen we alles terwijl we al op het podium staan. Dan begin je vaak wat basic en bouw je het per show uit. Maar nu kunnen we vanaf dag een meteen iets groots neerzetten."

De 36-jarige zangeres moet in mei bevallen van haar derde kindje. Zij en haar partner, Within Temptation-gitarist Robert Westerholt, hadden de derde zwangerschap niet gepland. "Maar we zijn er natuurlijk wel ontzettend blij mee", liet de zangeres in november weten.

Within Temptation neemt niet alleen langer de tijd om de tournee voor te bereiden. Ook worden de schema's aangepast in vergelijking met de vorige toer. "Er waren veel meer shows en landen bijgekomen, maar er waren ook tijdschema's die soms echt belachelijk waren", herinnert Den Adel zich. "Daar wordt het ook niet gezelliger van en dat heeft ons wel erg genekt aan het einde van de toer. Zelfs mensen zonder een gezin thuis waren helemaal gesloopt."


Within Temptation neemt gas terug (Foto: Novum)

Green Lantern: Rise of the Manhunters ook in 3D

Green Lantern: Rise of the Manhunters zal ook in de derde dimensie verschijnen op de Nintendo 3DS. Door de 3D-graphics van de handheld kunnen spelers nog dieper in het Green Lantern universum duiken. Het spel zal voor verscheidene platformen verschijnen op 27 juli.

Maar het is niet alleen 3D op de handheld: spelers op de Xbox 360 en PS3 kunnen met bijgesloten 3D-brillen de game spelen in 'anaglyphic 3D': een technologie die compatibel is met standaard televisies. Fans kunnen de game ook in stereoscopic 3D spelen met een 3D-HDTV en bijbehorende 'shutter glasses'. De andere platformen, Wii en DS zullen alleen in 2D te spelen zijn.

Warner Bros. Pictures' epische superhelden film Green Lantern is vanaf 4 augustus in de bioscoop te zien.

Green Lantern: Rise of the Manhunters  

Overheid wist al tijden van voicemaillek

De overheid wist al sinds 1 februari van het veiligheidslek in het voicemailsysteem van Vodafone. Overheidsorganisatie Govcert, dat verantwoordelijk is voor informatie- en communicatiebeveiliging, plaatste op die datum een waarschuwing op haar website dat mensen een slot op hun voicemail moeten zetten. Dat meldt het televisieprogramma EénVandaag donderdag.

Govcert stelde destijds dat het redelijk eenvoudig bleek voicemailboxen van willekeurige gebruikers van mobiele telefonie van Vodafone af te luisteren. Verder geeft de organisatie het advies nooit vertrouwelijke mededelingen in te spreken op voicemails.

Woensdag werd bekend dat voicemails van Vodafone-gebruikers via een andere telefoon waren te beluisteren als de standaardcode niet was aangepast. Aangezien de Nederlandse overheid vrijwel geheel is overgestapt naar Vodafone, waren ook mogelijk vertrouwelijke voicemailberichten van ministers, burgemeesters en Kamerleden onbeveiligd.

Vodafone wijzigde de procedures direct. Klanten moeten voortaan een persoonlijke pincode voor hun voicemail instellen.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft dit ook gedaan, hoewel hij een niet al te moeilijk te kraken pincode heeft opgegeven. EénVandaag ving donderdag het gerucht op dat nog altijd kinderlijk eenvoudig is in te breken in zijn voicemail.

Dat kon volgens de actualiteitenrubriek maar één ding betekenen: de nieuwe code van Rosenthal is een van de vier meest voor de hand liggende en gebruikte codes. Deze codes zijn vier keer nul, de cijfers 1 tot en met 4, of de geboortedatum of het geboortejaar van de gebruiker. Bij de eerste poging is het raak, aldus het programma.

Vodafone laat donderdag overigens weten opnieuw een lek in het systeem te hebben gedicht. Voorheen konden kwaadwillenden via bijvoorbeeld een internettool de mobiele identiteit van anderen aannemen en zo de voicemails van die personen afluisteren, maar dat kan nu ook niet meer.

Het bedrijf spreekt zelf overigens van een 'verdere aanscherping van de voicemailbeveiliging'. "Er was geen sprake van een lek. Bij een lek staat de deur open. Wij hebben nu gewoon nog een extra slot op de deur gedaan."

[Video] Broer Robert Jensen in sekstape

De broer van Robert Jensen is te zien in een sekstape. Frank Dane, werkzaam bij 3FM, wil de wereld laten geloven dat op een sekstape een vrouw orale seks met hem heeft.

RTL Boulevard heeft al achterhaald dat de vrouw een porno-actrice is uit de stal van Kim Holland. Verder is te zien dat de actrice aanwijzingen krijgt en dat een moment is waarop Frank van plek kan wisselen met een andere acteur. Dane, zoals de artiestennaam van Frank luidt, is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

De sekstape is hier te bekijken (NSFW).

Zieke Freire mist Gent-Wevelgem

Oscar Freire zal komende zondag niet aan de start verschijnen van Gent-Wevelgem. De Spanjaard van Rabobank heeft last van een lichte infectie aan de luchtwegen.

"Met een halve Freire aan de start verschijnen, heeft geen zin. Wil je in zo'n koers kansen maken, dan moet je wel topfit zijn", aldus technisch directeur Erik Breukink. Sebastian Langeveld, die na een valpartij in Milaan - San Remo Dwars door Vlaanderen nog moest missen, is er wel weer bij.

De rest van de ploegvan Rabobank bestaat uit Lars Boom, Graeme Brown, Rick Flens, Tom Leezer, Michael Matthews, Maarten Tjallingii en Maarten Wynants. Boom en Langeveld rijden een dag eerder ook de E3 Prijs.

Spierscheuring voor Alderweireld

De selectie van Ajax is vandaag opnieuw opgeschrikt door een blessuregeval. Waar Maarten Stekelenburg door een gebroken vinger dit seizoen niet meer kan spelen, zit nu ook Toby Alderweireld in de lappenmand. De Belg liep vandaag namelijk een spierscheuring op.

Alderweireld liep de blessure op tijdens de training van de nationale ploeg van België. Zij bereiden zich namelijk voor op de wedstrijden tegen respectievelijk Oostenrijk en Azerbeidzjan. Een onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de Belg een spier in zijn linkerdij heeft gescheurd.

Het is nog niet bekend hoelang Alderweireld niet in actie kan komen.

Teeven onderzoekt splitsing strafproces

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) onderzoekt de mogelijkheden om het strafproces 'in tweeën te knippen'. Dat houdt in dat eerst de schuldvraag wordt beantwoord en pas daarna wordt bekeken of de veroordeelde tbs nodig heeft. Teeven is overigens geen groot fan van deze constructie.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg drong er donderdag bij de staatssecretaris op aan om het zogeheten tweefaseproces nader te onderzoeken. Volgens haar kan het bij zware misdrijven lonen om de schuldvraag en de behandeling van een verdachte los te koppelen.

In de huidige situatie komt het namelijk voor dat verdachten niet meewerken met een onderzoek tijdens hun strafproces. Zolang ze niet bekennen, is het voor behandelaars lastig om een psychische analyse van de verdachte te maken. Door het proces op te knippen, denkt Van Toorenburg dat het eenvoudiger wordt een diagnose te stellen.

De SP steunde het verzoek van de CDA'er. Teeven zegde toe naar de optie te kijken, maar stak zijn scepsis niet onder stoelen of banken. "Eigenlijk voel ik niks voor zo'n dubbele rechtsgang", zei Teeven, die vooral op de extra kosten wees. "Maar omdat het denken hierover nooit stopt, ben ik bereid het te onderzoeken en de Kamer hierover te informeren."

ADO Den Haag meldt zich voor Chery

ADO Den Haag heeft zich bij FC Emmen gemeld voor Tjaronn Chery. Dat meldt de Drentse club. De 22-jarige middenvelder heeft nog een contract voor een seizoen bij de eerstedivisionist.

Trainer René Hake begrijpt dat de geboren Enschedeër een stap voorwaarts wil zetten. "Hij past bij onze ambitie om door te groeien maar we begrijpen natuurlijk ook wel dat Tjaronn graag naar de Eredivisie wil." FC Emmen moet nog met ADO om de tafel om te praten over een transfersom.

Chery speelde dit seizoen 28 competitiewedstrijden voor FC Emmen en vond negen keer het net. Eerder kwam de middenvelder uit voor RBC Roosendaal, sc Cambuur en FC Twente. ADO Den Haag legde onlangs Marc Höcher van Helmond Sport al vast voor het komende seizoen.

Miss Montreal wil kinderen als carrière tegenzit

Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, wil 'ooit' kinderen, maar voorlopig niet. "Als het echt slecht gaat met mijn carrière, denk ik dat ik wel een baby wil als vervanger", vertelde de Nederlandse zangeres donderdag in de show van Giel Beelen.

"Ik probeer met de dag te leven en me te concentreren op waar ik nu mee bezig ben", zegt de 26-jarige Hans over haar nog vage toekomstplannen. Miss Montreal liet jaren geleden een abortus plegen. In een interview legde ze toen uit dat de zwangerschap op het slechtst mogelijke moment kwam. "Ik was totaal niet klaar voor het moederschap. Ik heb er geen spijt van, maar de schuldgevoelens zijn er wel degelijk", zei ze destijds.

Hans bezingt haar ervaringen met de afgebroken zwangerschap in de ballad Feel, haar nieuwe single. "Ik heb het nu allemaal verwerkt en kan het gewoon spelen", vertelde de zangeres donderdag. "Ik vind het leuk om te doen voor een ander die iets ergs meemaakt."


Miss Montreal (Foto: Novum)

[WK baan] Damesploeg achtervolging loopt finale mis

Nederland is er niet in geslaagd de finale te bereiken op het onderdeel ploegenachtervolging. Kirsten Wild, Vera Koedooder en Ellen van Dijk eindigden donderdag tijdens de WK in Apeldoorn op de 3000 meter als vijfde. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten strijden later donderdag om het goud, Nieuw-Zeeland en Australië dingen naar het brons.

Het Oranje-trio klokte in het Omnisport Apeldoorn over de eerste duizend meter de derde tijd achter Nieuw-Zeeland en lag ook na de tweede kilometer op medaillekoers. De afsluitende kilometer ging echter aanmerkelijk langzamer, waardoor Australië en de Verenigde Staten zich plaatsten ten koste van de thuisfavoriet.

Vettel noemt RB7 Kinky Kylie

Sebastian Vettel heeft net als in de andere jaren zijn Formule 1-bolide een naam gegeven. Dit jaar zal de Red Bull Racing-coureur gaan rijden met de Kinky Kylie, zo maakte hij bekend. De naam is gekozen vanwege een goed uitziend bodywork en een compacte achterkant. De auto zou niet vernoemd zijn naar Kylie Minogue.

Voor Vettel begon het in 2008 bij Toro Rosso met Julie en een jaar later was bij Red Bull Kate de opvolger. Dit chassis werd vervangen door Kate's Dirty Sister. Vorig jaar begon de Duitser met Luscious Liz, maar werd na Monaco vervangen door Randy Mandy waarmee Vettel de jongste kampioen ooit in de Formule 1 werd.

Haase snel klaar in Miami

Robin Haase heeft zich niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van het Masters Series-toernooi in Miami. Onze landgenoot verloor in de openingsronde in twee sets van Janko Tipsarevic; 6-4 en 7-6.

Eerder dit jaar  verloor Tipsarevic bij het ATP-toernooi van Johannesburg nog van Huta Galung, maar vandaag wist hij de landgenoot van Huta Galung wel te verslaan. In de eerste set kwam Haase nog met 4-2 voor, maar deze voorsprong gaf hij uit handen. Tipsarevic won vier games op rij en sleepte daardoor de eerste set naar zich toe.

In de tweede set wist Haase vijf breakpoints te overleven. De Hagenaar sleepte er vervolgens een tiebreak uit, maar daarin was Tipsarevic, de nummer 44 van de wereldranglijst, met 7-5 net iets sterker.

Voor Haase betekende de uitschakeling de vierde keer op rij dat hij niet door de eerste ronde van een ATP-toernooi komt.

Controles op wiet in bloementransporten

De nationale recherche gaat de komende tijd extra letten op de aanwezigheid van wiet in vrachtwagens die met bloemen naar het buitenland gaan. Vrachtwagens die vanaf de Nederlandse bloemenveilingen rijden zijn populair bij smokkelaars. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

In Aalsmeer is woensdag een eerste controle gehouden. Bij de gezamenlijke actie van de douane, de belastingdienst, de Amsterdamse politie en de Nationale Recherche werden 35 vrachtwagens gecontroleerd. Er werd geen wiet aangetroffen. Chauffeurs werd gewezen op de risico's van hennepsmokkel.

Volgens het KLPD wordt jaarlijks in totaal 350 ton wiet over de Nederlandse wegen getransporteerd. Daarvan gaat het overgrote deel, driehonderd ton, naar het buitenland. "Vooral Engeland en Scandinavië zijn populaire bestemmingen", zegt een woordvoerder. "Daar zijn de verkoopprijzen het hoogst."

Hoeveel van de wiet met bloementransporten meegaat, kan het KLPD niet zeggen. "Maar we komen het regelmatig tegen." Vooral transporten met chrysanten worden nogal eens voor wietsmokkel gebruikt. "Omdat die bloemen in dozen worden vervoerd. Daar kun je gemakkelijk iets bijstoppen." Soms wordt de wiet stiekem in de vrachtwagen verstopt. In andere gevallen zit de chauffeur zelf in het complot.

De politie, heeft in samenwerking met de overheid in de transportsector in het kader van de drugscontroles bij bloementruckers een website gelanceerd om te wijzen op de gevaren van wietsmokkel. Via de site stophennepvervoer.nl kunnen ook verdachte situaties worden gemeld.

Opnieuw branden in duingebied Bergen

In het duingebied bij Bergen en Bergen aan Zee hebben woensdag opnieuw twee brandjes gewoed. Het gebied wordt al enige jaren geteisterd door branden. Hoewel voorgaande branden soms voor behoorlijk wat schade en overlast zorgden, bleven de branden dit keer beperkt.

De eerste brand kwam woensdag rond 17.30 uur binnen en woedde aan de Zeeweg in Bergen aan Zee. Kort daarop werd een tweede brand gemeld aan de Zwarteweg in Bergen. Het waren volgens de brandweer niet de eerste Bergse duinbranden van dit jaar.

De brandweer kon de branden van ongeveer 30 vierkante meter volgens de politie snel blussen. Het nablussen kon daardoor rond 18.15 uur al beginnen. De politie onderzoekt de branden en roept getuigen op zich te melden.

Bij veel branden in het gebied werd tot nu toe brandstichting vermoed. Dat was onder meer het geval bij een brand in augustus, toen een gebied van 100 bij 100 meter aan duinen en bosjes in brand stond in Bergen aan Zee. In april woedde daarnaast een grote brand in dezelfde plaats die een gebied van 1 bij 2 kilometer verwoestte.

In het najaar van 2009 woedden ook verschillende branden in het gebied. Meerdere keren moesten bewoners worden geëvacueerd omdat het vuur de bebouwde kom dreigde te bereiken.

Jeugdspelers Manchester bezorgen Jong Twente zege

Vier spelers uit de jeugdopleiding van Manchester United hebben vandaag meegespeeld met de beloften van FC Twente. Het kwartet Brazilianen zorgde er mede voor dat de reserves van de landskampioen met 5-1 wonnen van eerstedivisionist AGOVV Apeldoorn.

De talenten hebben de afgelopen week meegetraind met Jong FC Twente. De Tukkers hebben sinds kort een samenwerkingsverband met Manchester United. De Engelse topclub heeft een voetbalschool in Brazilië waar de jeugdspelers vandaan komen.

Volgens TC Tubantia keren de Brazilianen morgen weer huiswaarts. Ze spelen en trainen dit jaar vaker mee bij FC Twente. De Enschedeërs mogen de talenten niet contracteren, omdat ze jonger dan achttien jaar zijn.

Lady Gaga roept Maleisische fans op tot protest

Lady Gaga heeft haar fans in Maleisië opgeroepen te protesteren tegen het censureren van haar nieuwe single Born This Way. "Je moet er alles aan doen als je in vrijheid wilt leven", zei Gaga tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van Google.

De zinnen 'no matter gay, straight or bi, lesbian, transgendered life, I'm on the right track, baby' zijn niet te horen op de Maleisische versie van Born This Way. "Wat ik tegen de jongeren in Maleisië wil zeggen, is dat het hun taak is om zich te laten horen", zei Gaga.

Radiostations in Maleisië durven de originele tekst niet te draaien omdat de overheid liedjes verbiedt die 'de goede smaak aantasten of aanstootgevend zijn'. De stations riskeren onder meer een boete van 50.000 ringgit (bijna 12.000 euro).

Homo-activisten in Maleisië hebben hun beklag al gedaan. Zij stellen dat het schrappen van de teksten deel uitmaakt van de discriminatie waarmee zij dagelijks te maken krijgen.


'No matter gay, straight or bi, lesbian, transgendered life, I'm on the right track, baby' (Foto: Novum)

Libië: Rebellen winnen terrein bij Ajdabiyah

De Libische rebellen hebben donderdag terrein gewonnen bij de stad Ajdabiyah, 160 kilometer ten zuiden van Benghazi. De rebellen bevinden zich nu 1 kilometer van de oostelijke ingang van de stad. Dat meldde een verslaggever ter plekke.

Ajdabiyah is strategisch van groot belang vanwege de grote hoeveelheid olie die er is opgeslagen. De Libische leider Moammar Gadhafi geeft de stad niet zomaar op. Volgens verschillende rebellen schiet het leger van Gadhafi met tanks en zwaar geschut zoals Grad-raketten. Ook zouden tanks de noord- en westingang van de stad bewaken. De rebellen beschikken over kalasjnikovs en messen.

Rebellen Libië winnen terrein bij Ajdabiyah
Rebellen Libië winnen terrein bij Ajdabiyah (Foto: ANP)

Voetbal: de mooiste sport

Gezeik over joden, gezeik over supporters die over joden zingen en gezeik over spelers die over joden zingen. Een heel amateurelftal dat na een vechtpartij door de politie is opgepakt. Een scheidsrechter die zijn fluit aan de wilgen hangt na een molestatie. De randverschijnselen van dit mooie spelletje halen altijd de voorpagina's. Er zijn 1,2 miljoen mensen lid van de KNVB en daarmee is de KNVB de grootste sportbond van Nederland, met zo'n 3.400 voetbalverenigingen. Er zijn echter meer voetbalhaters dan voetballiefhebbers (behalve als het nationale elftal goed presteert).

Coalitie valt aanvoerlijnen Gadhafi aan

Na het platleggen van de luchtverdediging van Libië concentreren de internationale militaire acties tegen de troepen van Moammar Gadhafi zich donderdag op het verhinderen van de aanvoer van materieel en huurlingen.

Steeds meer NAVO-schepen patrouilleren langs de Libische kust, om zoals de commandant van de operatie het verwoordt, 'de belangrijkste voordeur te sluiten'. Franse gevechtsvliegtuigen vielen in de nacht van woensdag op donderdag de achterdeur aan, een luchtmachtbasis op 250 kilometer van de kust, gelegen aan belangrijke verbindingswegen naar Libische buurlanden in de Sahara waar Gadhafi veel wapens en strijders vandaan heeft gehaald.

Een Franse legerwoordvoerder wilde geen bijzonderheden kwijt over de locatie en het resultaat van de aanval. De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim zei dat het onder meer 'het militaire complex bij Juffra' betrof, een van ten minste twee militaire vliegvelden diep binnen Libië. Het andere ligt bij Sabha, 620 kilometer ten zuiden van Tripoli. Abdel Rahman Barkuli, een Libische balling met familie in Sabha, zei dat de stad woensdagavond plotseling werd afgezet door regeringstroepen. "Er liggen sluipschutters op de daken. Mijn familie heeft mij verteld dat Sabha is veranderd in een kazerne." Barkuli zei dat leden van twee tegen Gadhafi gekante stammen kort nadat de protesten in Libië op 15 februari begonnen zijn opgepakt. "Niemand weet iets over hun verblijfplaats."

De commandant van de NAVO-vloot die de Libische kustlijn bewaakt, de Italiaan Rinaldo Veri, zei dat de NAVO bereid is elk verdacht schip te enteren dat zich niet vrijwillig aan inspectie onderwerpt. "Wanneer zij op verzet stuiten, is het gebruik van geweld noodzakelijk", zei hij, verwijzend naar de resolutie van de Veiligheidsraad die 'alle noodzakelijke middelen' billijkt om het wapenembargo af te dwingen.

Bommenwerpers en schepen van de coalitie zetten de aanvallen op de posities van Gadhafi-getrouwen voort. Zo werden artilleriestukken, tanks, een munitiebunker en een klein aantal helikopters op een vliegveld aan de kust vernietigd. Amerikaanse en Britse oorlogsschepen schoten opnieuw twaalf Tomahawk-kruisraketten af, onder meer op luchtdoelraketbatterijen in Tripoli en ten zuiden van de hoofdstad. Ook werden aanvallen uitgevoerd op een munitieopslag bij Misurata en Gadhafi-troepen ten zuiden van Benghazi, zei een Amerikaanse defensiemedewerker.

De Libische staatstelevisie toonde donderdag geblakerde en verminkte lichamen die van slachtoffers van luchtaanvallen in Tripoli zouden zijn. Opstandelingen beschuldigen de troepen van Gadhafi ervan lichamen uit het lijkenhuis te halen om te doen voorkomen alsof het burgerslachtoffers zijn.

De strijd tussen voor- en tegenstanders van Gadhafi verkeert bij de steden Misurata en Ajdabiya in een patstelling. Ajdabiya wordt al meer dan een week belegerd. De opstandelingen houden stand in het centrum, maar worden voortdurend bestookt door regeringstroepen aan de rand van de stad. Gevluchte inwoners zeggen dat de toestand in Ajdabiya steeds nijpender wordt. "Ze hebben alles afgesloten - de elektriciteit, het water. Het wordt daarbinnen slechter en slechter", zei de 56-jarige Mohamed Ali, die met zijn gezin in een stationcar was gevlucht.

Regeringstroepen zetten donderdag ook de beschietingen op Misurata voort. Wel moesten ze meermalen hun tanks terugtrekken omdat ze vanuit de lucht werden aangevallen. "Toen de vliegtuigen van de bondgenoten verschenen, hield het schieten op en vluchtten de tanks", zei een 42-jarige arts in Misurata. "Wij hebben nog steeds te maken met sluipschutters in de hoofdstraat in Misurata en wij proberen de mensen te waarschuwen daar weg te blijven."

Bij Misurata schoot donderdag een Franse Rafale-straaljager een Libisch legervliegtuig neer. Volgens een Amerikaanse zegsman betrof het een G-2/Galeb-trainingsvliegtuig dat waarschijnlijk bezig was te landen. De Franse legerwoordvoerder Burkhard wilde geen commentaar geven.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zei donderdag dat de internationale militaire operatie tegen de troepen van Gadhafi misschien weken gaat duren, maar zeker geen maanden. De rebellen in het oosten van Libië maken tot nog toe echter een weinig georganiseerde indruk; bij een controlepost kregen nieuwe strijders geen wapens uitgereikt, maar sportschoenen.


Coalitie valt aanvoerlijnen Gadhafi aan (Foto: Novum)

N.E.C. Nijmegen niet verder met Mark Otten

Mark Otten verlaat N.E.C Nijmegen aan het eind van het seizoen. De directie van de eredivisionist heeft besloten om het contract van de 25-jarige verdediger niet te verlengen. Bas Sibum en Lorenzo Davids krijgen later uitsluitsel van N.E.C.

De verbintenissen van de drie spelers lopen af en NE..C moest voor 1 april duidelijkheid geven over hun toekomst. Ook de contracten van Sibum en Davids zijn daarom formeel opgezegd. Toch wil de nummer tien van de Eredivisie wellicht toch verder met de middenvelders. Door de financiële problemen kan NEC echter nog geen duidelijkheid geven aan het tweetal.

Otten is bezig aan zijn vierde seizoen in Nijmegen. De verdediger doorliep de jeugdopleiding van N.E.C. en kwam via Feyenoord en Excelsior weer terug bij de ploeg waar hij begon. Otten kwam dit seizoen tijdens vijftien competitieduels in actie, waarvan acht als invaller.


N.E.C. Nijmegen niet verder met Mark Otten (Foto: Novum)

De Vrij blesseert zich bij Oranje -19

Feyenoord-verdediger Stefan de Vrij is met een kwetsuur uitgevallen tijdens zijn verblijf bij het jonge Oranje.

De Vrij is tijdens het trainingskamp van Oranje onder 19 geblesseerd geraakt, meldt RTV Rijnmond. De verdediger liep de blessure aan zijn enkel op tijdens een training. De talentvolle jongeling uit Ouderkerk aan de IJssel miste daardoor de oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Italië.

Het duel met de Italianen werd door Oranje onder 19 met 1-0 verloren. Nederland kwam een vroege achterstand niet meer te boven. De Vrij mist ook het duel van dinsdag met Engeland. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de kwetsuur precies is en of dit ook gevolgen zal hebben voor het clubvoetbal dat door Feyenoord op 2 april wordt hervat met een wedstrijd tegen AZ.

Vierde etappe Catalonië prooi voor Cardoso

Manuel Cardoso heeft de vierde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Portugees won in de rit van La Seu d'Urgell naar El Vendrell, met een afstand van 195 kilometer, de massasprint.

De Portugees bleef de Italiaan Giacomo Nizzolo en Spanjaard Jose Joaquin Rojas nipt voor. Alberto Contador behield de leiding in het algemeen klassement. Daarin heeft hij een voorsprong van 23 seconden op de Italiaan Michele Scarponi.

Contador kreeg vandaag wel een tegenvaller te verwerken. De internationale wielerunie CAS gaat in beroep tegen zijn vrijspraak wegens het gebruik van clenbuterol.

Geen legale status voor Baskische partij

Het Spaanse hooggerechtshof heeft besloten de Sortu-partij, een nieuwe pro-Baskische partij, geen legale status te geven. De partij mag bovendien niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in mei.

Sortu, dat naar eigen zeggen het geweld van de Baskische afscheidingsbeweging ETA afkeurt, is volgens de Spaanse regering slechts een nieuwe versie van Batasuna, de verboden politieke tak van de ETA. Bovendien betwijfelt de regering of de partij daadwerkelijk het geweld afkeurt. De rechter sloot zich bij deze argumenten aan.

Sortu kan nog tegen de beslissing van het hooggerechtshof in beroep gaan bij het Constitutionele Hof. De verwachting is echter dat een uitspraak van dit hof pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 22 mei wordt gedaan.

'Adriano verhuist naar Corinthians'

Adriano kan zijn voetballoopbaan voortzetten bij Corinthians. Dat melden Braziliaanse media. De 29-jarige spits zet binnenkort zijn handtekening onder een contract bij de viervoudig Braziliaanse kampioen. Adriano vertrok tweeënhalve week geleden bij AS Roma. Bij de Italianen speelde hij slechts vijf wedstrijden in de Serie A.

De Braziliaans international keert bij Corinthians terug naar zijn geboorteland. In 2009 was hij voor het laatst actief. Toen speelde Adriano voor Flamengo. Daarvoor kwam hij onder meer uit voor Internazionale, Fiorentina en AS Parma. In 2006 maakte hij nog deel uit van het Braziliaanse nationale elftal tijdens het WK in Duitsland.

Corinthians nam vorige maand afscheid van Ronaldo. De oud-spits van PSV stopte met voetballen.


(Foto: Novum)

Nintendo 3DS al te koop

Officieel zou de release morgen pas zijn, maar Nintendo heeft besloten om de release vrij te geven en alle winkels mogen vanaf vandaag al Nintendo 3DS verkopen. Vanochtend werd al bekend dat de nieuwe handheld van Nintendo de meest succesvolle launch ooit kent in Europa.

3DS

Een gloednieuwe 3DS met PilotWings Resort en Super Monkeyball 3D

Nintendo 3DS kost ongeveer 250 euro en bij de launch zijn onder andere PilotWings Resort en Sims 3D te koop. Games als Zelda: Ocarina of Time en Kid Icarus komen later dit jaar. Een nieuwe Super Mario-game is ook al aangekondigd en wordt getoond op de komende E3.

Abidal heeft ziekenhuis verlaten

Eric Abidal heeft het ziekenhuis mogen verlaten. De verdediger van FC Barcelona werd vorige week geopereerd aan een levertumor. Vanmorgen kreeg de Fransman van de artsen toestemming om weer huiswaarts te keren.

Volgens zijn Spaanse club is de urenlange ingreep goed verlopen en zijn er nadien geen complicaties geconstateerd. De komende vier weken zal Abidal thuis uitrusten, voordat hij weer voorzichtig mag beginnen met fysieke training.

Het is nog niet bekend wanneer hij uiteindelijk weer kan aansluiten bij de groepstraining van FC Barcelona.

Ex-president Oekraïne aangeklaagd

De voormalige Oekraïense president Leonid Koetjsma is donderdag aangeklaagd in verband met de brute moord op de onderzoeksjournalist Georgi Gongadze in 2000. Dat heeft hij donderdag zelf gezegd na een ondervraging door aanklagers. Waar hij precies voor wordt aangeklaagd wilde hij niet zeggen.

De aanklagers verdenken Koetsjma van machtsmisbruik, omdat hij indertijd medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken opdrachten gaf 'die uiteindelijk leidden tot de moord op de journalist'. De aanklagers weigerden donderdag commentaar te geven.

De destijds 31-jarige Gongadze stond bekend om het onthullen van corruptie in de hoogste regeringskringen. Hij werd in september 2000 ontvoerd nadat hij in Kiev in een taxi was gestapt. Maanden later werd zijn lichaam teruggevonden. Hij was in elkaar geslagen, gewurgd en vervolgens in brand gestoken. Nadat hij was overleden werd hij onthoofd.

Koetsjma wordt er door zijn tegenstanders en mensenrechtengroepen van beschuldigd betrokken te zijn bij de moord. Op een bandopname is te horen hoe iemand met een stem die lijkt op die van de ex-president klaagt over de journalist. De spreker doet vervolgens de suggestie dat ondergeschikten het probleem 'moeten oplossen'.

De moord op Gongadze leidde tot maanden van protesten tegen Koetsjma en demonstranten riepen om zijn aftreden. De ex-president heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Vermeer maakt rentree bij Jong Ajax

Kenneth Vermeer heeft vanmiddag zijn rentree op het veld gemaakt. De keeper verdedigde vanmiddag de hele wedstrijd het doel in de oefenwedstrijd met Jong Ajax tegen Almere City.

Dit betekent goed nieuws voor trainer Frank de Boer, die eerste keeper Maarten Stekelenburg mogelijk de rest van het seizoen kwijt is. Mounir El Hamdaoui kwam sinds zijn aanvaring met De Boer voor het eerst ook weer in actie.

Jong Ajax won de ontmoeting overigens simpel met 4-0. Rodney Sneijder, Evander Sno, Florian Jozefzoon en El Hamdaoui waren de doelpuntenmakers.

Fransen schieten Libisch vliegtuig neer

Een Franse straaljager heeft donderdag boven de Libische stad Misurata een Libisch gevechtsvliegtuig neergeschoten. Dat berichtte de Amerikaanse zender ABC op gezag van een hoge Franse officier. Het zou gaan om de eerste schending van het vliegverbod boven Libië door het regime van kolonel Moammar Gadhafi.

De westerse luchtaanvallen, die zaterdag begonnen, hebben in de eerste plaats tot doel de burgerbevolking en de opstandelingen te beschermen tegen aanvallen door de lucht. Een commandant van de Britse luchtstrijdkrachten zei woensdag dat de bombardementen de Libische luchtmacht vleugellam hebben gemaakt.

De Franse minister van Defensie heeft aangekondigd dat de luchtaanvallen op het leger van Gadhafi door zullen gaan tot deze geen bedreiging meer voor de bevolking vormt.

[Video] Dzeko doet geklungel Balotelli na

Edin Dzeko heeft zijn ploeggenoot bij Manchester City, Mario Balotelli, op de korrel genomen. De Italiaan kreeg vorige week tijdens een training een hesje toegereikt, maar kreeg het niet voor elkaar deze om zijn lichaam te doen. Met wat hulp kreeg de aanvaller het hesje om, maar nadat hij er opnieuw één kreeg aangereikt, stond hij weer te klungelen.

De beelden gingen de hele wereld over en dit gaf voor collega-aanvaller Dzeko voldoende inspiratie om de act na te doen. In de warming-up voor de competitie wedstrijd tegen Chelsea kreeg de Bosnische spits een hesje toebedeeld en hij kon het niet laten om Balotelli te imiteren.

Hieronder de beelden:

Het geklungel van Balotelli:

De imitatie van Dzeko:

Utrecht zoekt terroristen in tuinhuisjes

Ambtenaren van de gemeente Utrecht leggen het begrip terrorismebestrijding wel heel ruim uit. Twee ambtenaren namen vorige week diverse tuinhuisjes in tuinenpark Ons Buiten in Voordorp onder de loep. Ze inventariseerden of de tuinhuisjes onderdak zouden kunnen bieden aan terroristen.

GroenLinks-raadslid Hans Botman is verbaasd over de in zijn ogen 'overbodige actie'. Hij heeft het college gevraagd of er in tijden van bezuinigingen geen nuttigere manieren zijn om ambtenaren in te zetten. De resultaten van het onderzoek zijn helaas niet bekend.

Resident Evil HD als download naar westen

Gisteren berichtten we dat Resident Evil 4 en Resident Evil: Code Veronica samengebundeld in HD uitzullen komen in Japan. Vandaag heeft uitgever Capcom bekend gemaakt dat beide games los van elkaar als download beschikbaar worden via het PSN en XBLA voor het westen.

Beide games zullen ergens in de herfst beschikbaar moeten zijn als download. Een exacte datum of een prijs voor elke game is nog niet bekend. Capcom geeft de games opnieuw uit in HD vanwege het vijftien jarig bestaan van de Resident Evil-serie.

Toivonen krijgt rood in oefenduel

Ola Toivonen heeft zich opnieuw misdragen. De 24-jarige Zweed, die de laatste weken vaker onder vuur ligt, pakte vandaag tijdens een oefenduel met RKC Waalwijk op trainingscomplex De Herdgang direct rood. Toivonen zit op dit moment in de eredivisie een schorsing uit van vier duels.

Toivonen claimde na 48 minuten een strafschop, maar die werd niet gegeven door scheidsrechter Rutger Bekebrede. De Scandinaviër liet zich hierop verbaal gaan en werd met rood naar de kant gestuurd. De stand was op dat moment 0-0.


Toivonen krijgt rood in oefenduel (Foto: Novum)

Reis: "Ik wil weer veel goals maken voor PSV"

De langdurig geblesseerde Jonathan Reis is terug in Eindhoven. De Braziliaanse aanvaller van PSV is momenteel bezig met het herstel van een zware knieblessure. Daarvoor was hij de afgelopen maanden niet in Nederland, maar in Brazilië.

Reis is blij weer terug te zijn. "PSV is mijn tweede huis, het doet me goed om iedereen hier weer te zien. Alles gaat goed met me, ik ga verder met keihard werken aan mijn herstel. De vele steunbetuigingen en berichten van PSV-supporters hebben me heel goed gedaan", aldus de Braziliaan in gesprek met PSV TV.

In Nederland zal Reis verder werken aan zijn revalidatie. "Over de toekomst kan ik nog niks zeggen, behalve dat ik keihard ga werken. Ik wil weer veel goals maken voor PSV. Ik hoop dat mijn fysiotherapie en revalidatie goed gaan", besluit Reis.

India gaat .xxx-domein blokkeren

De Indiase overheid heeft besloten dat het onlangs goedgekeurde .xxx-internetdomein vanuit het Aziatische land niet te bezoeken zal zijn. Het land was altijd al tegen de invoering van het domein voor pornosites. Dit meldt een woordvoerder van de overheid aan The Next Web.

India denkt dat veel landen in het Midden-Oosten de stap zullen volgen. Ook van Indonesië wordt een dergelijk besluit verwacht. In deze landen is het bekijken en verspreiden van pornografisch materiaal immers al verboden.

Na jarenlange discussies werd het .xxx-domein voor pornografische websites onlangs goedgekeurd. De porno-industrie vreesde de invoering van het domein, omdat men bang was dat landen op deze manier makkelijk massaal pornografische content kunnen blokkeren. Deze vrees blijkt nu terecht.

Nederlandse F-16's onderweg naar Sardinië

De zes F-16's waarmee Nederland deelneemt aan de militaire operatie tegen Libië zijn donderdagmiddag vertrokken vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Ze stegen rond 15.45 uur op en vliegen richting het Italiaanse eiland Sardinië, waar de straaljagers worden gestationeerd.

Woensdag stemde de Tweede Kamer in met de Nederlandse bijdrage. Naast de jachtvliegtuigen stuurt Nederland een mijnenveger en een KDC-10 tankvliegtuig. De mijnenveger en de F-16's blijven drie maanden. Het tankvliegtuig blijft tot 4 april.

Het ministerie van Defensie benadrukt dat de gevechtsvliegtuigen niet worden ingezet voor het bestrijden van doelen op de grond of op zee. Ze zijn er om te voorkomen dat wapens via luchttransport aan Libië worden geleverd. De vliegtuigen dragen ook niet bij aan het handhaven van het vliegverbod boven Libië zolang de NAVO daar nog geen overeenstemming over heeft bereikt.

Levenslang voor bezwangeren 9-jarig meisje

In de VS is gisteren een 33-jarige man tot levenslang plus vijf jaar celstraf veroordeeld. Fede Datilus heeft namelijk een 9-jarig meisje zwanger gemaakt.

Uit de bewijslast is gebleken dat de man het meisje verkrachtte en bezwangerde toen zij bij elkaar in Lantana woonden. Het meisje besloot het kind te houden. Uiteindelijk bracht ze het kind ter wereld op haar tiende.

Haar vader kreeg lucht van de zwangerschap toen hij haar twee jaar geleden meenam naar een kliniek. Tijdens een verhoor gaf ze schoorvoetend toe dat Datilus haar zwanger had gemaakt. Het Haïtiaanse meisje verbleef tijdelijk in de VS en was doodsbang naar haar thuisland te worden teruggestuurd als uitkwam dat zij zwanger was.

Datilus is schuldig bevonden aan verkrachting van een persoon onder de 12 jaar, waar levenslang voor staat. Daarnaast krijgt hij vijf jaar cel wegens het zwanger maken van een kind. Het is helaas niet bekend hoe moeder en kind het maken.

[WK baan] Van den Berg verder in sprinttoernooi

Baanwielrenner Roy van den Berg heeft zich vandaag in Apeldoorn geplaatst voor het sprinttoernooi. In de kwalificatie kwam de Nederlander tot de 20e tijd; 10,462. De beste 24 sprinters zullen later vandaag ina ctie komen tijdens de eerste ronde.

De andere Nederlander, Mathhijs Büchli, redde het bij lange na niet en moest genoegen nemen met de 41ste tijd. Mickaël Bourgain was het snelste met een rijd van 10,043.

In de eerste ronde zal Van den Berg aantreden tegen Michaël D'Almeida uit Frankrijk.

Spaanse krijgt levenslang voor drugssmokkel

Een Spaanse vrouw heeft donderdag in Thailand een levenslange gevangenisstraf gekregen voor drugssmokkel. De vrouw werd in augustus 2009 op het vliegveld van Bangkok gearresteerd met 2,9 kilo amfetaminen in haar bagage. Ze zat op een vlucht uit Ethiopië.

De 52-jarige Maria Nieves Garcia Alcaraz kreeg oorspronkelijk de doodstraf, maar die werd onmiddellijk omgezet naar levenslang omdat zij een bekentenis aflegde. Ze zei dat ze de bagage met de verdovende middelen had gekregen van een man uit Ghana. Ze had de tas moeten afleveren op Bali in Indonesië.

Marechaussee stuit op moordverdachte

De marechaussee heeft vorige week op Schiphol een 36-jarige Jamaicaan opgepakt die internationaal werd gezocht voor moord. De man was met een 26-jarige Amerikaanse vrouw op weg naar de Verenigde Staten.

Grensbewakers ontdekten dat de Jamaicaan een vals paspoort bij zich had. De marechaussee vermoedde dat de man en vrouw zich schuldig maakten aan mensensmokkel. Uit nader onderzoek bleek dat de man, die beschikte over meerdere aliassen, werd gezocht voor moord.

De twee zitten vast voor verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie .

Chinese overheid verbiedt roken in openbare ruimten

De Chinese overheid heeft donderdag een nieuwe aanval ingezet op het roken in openbare gelegenheden. In hotels en restaurants zal het vanaf 1 mei 2011 verboden zijn te roken. Op de werkplek blijft het vooralsnog toegestaan.

Het ministerie van Gezondheidszorg heeft op zijn website een aantal richtlijnen voor het terugdringen van het roken gezet. Het zal nog niet meevallen de Chinezen tot minder roken te bewegen. Het land heeft driehonderd miljoen rokers en ieder jaar sterven een miljoen mensen aan ziekten die gerelateerd zijn aan het roken. Het roken is diep verankerd in het sociale leven van de gewone Chinees. De helft van alle mannelijke artsen in China rookt en het is heel normaal om in wachtruimtes in ziekenhuizen en in vliegtuigen een peuk op te steken. Dat laatste is al sinds 1991 verboden, maar niemand houdt zich aan dat verbod.

Een andere belangrijke hinderpaal voor het anti-rookbeleid in China is het feit dat de overheid stevig verdient aan haar monopolie op de tabaksverkoop.

De maatregelen zijn een onderdeel van een groter offensief van het ministerie van Gezondheidszorg. Dat houdt ook verbetering in van de ventilatie en het opkrikken van de luchtkwaliteit in openbare ruimten, alsmede het gebruik van desinfecterende middelen en het bestrijden van ongedierte.

Om het roken tegen te gaan worden in openbare ruimten bordjes opgehangen die het roken verbieden. Ook moeten eigenaren van locaties die als publieke ruimte gelden personeel aanstellen dat rokers moet bewegen het roken op te geven. De overheid heeft ook boetes vastgesteld voor de overtreding van het verbod, maar het is onduidelijk of die ook vaak zullen worden opgelegd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet op 9 januari 2011 een verbod in werking treden op het roken in openbare ruimten, maar China hield zich nog niet aan die maatregel. Daar kan nu verandering in komen.


Chinese overheid verbiedt roken in openbare ruimten (Foto: Novum)

Webber: "Mercedes zal dit jaar races winnen"

Mercedes Grand Prix gaat hoge ogen gooien, denkt Mark Webber. Afgelopen seizoen wist het team geen races te winnen, maar volgens de Red Bull-coureur ligt dat dit jaar anders.

"Ik denk dat Mercedes GP en ook Lotus Renault erg snel zullen zijn", aldus Webber tijdens een persconferentie. "Die teams hebben zeker niet stil gezeten afgelopen winter. Renault is altijd wel ergens voorin te vinden en beschikt over enorm veel ervaring. Mercedes kende een goede laatste test en zal dit jaar ongetwijfeld een paar overwinningen boeken. Dat team heeft tijdens de tests ook laten zien dat ze een erg betrouwbare auto hebben, dus misschien zullen ze dit jaar ook nog wel om de wereldtitel mee gaan doen, samen met ons, McLaren en Ferrari."

Vrouw bijt vingertop rivale af

In het zuiden van Florida heeft donderdag de 43-jarige Clodia Coicour de vingertop van een medewerkster van Walmart afgebeten. Deze vrouw zou een relatie hebben met haar man. De aanvalster is zware mishandeling ten laste gelegd.

De man van Coicour werkt samen met het slachtoffer bij een filiaal van de supermarktketen Walmart in Naples. Het slachtoffer zei dat zij een bijtende stof in haar ogen gespoten kreeg door Coicour. Daarna brak een gevecht uit tussen de twee vrouwen, waarbij de vingertop werd afgebeten.

Battlestar Galactica goed voor één miljoen euro per maand

De gratis webgame Battlestar Galactica Online moet één miljoen euro per maand in het laatje van uitgever Bigpoint brengen. Dat geeft een woordvoerder aan tegenover de website gamesindustry. Het Duitse bedrijf verwacht dit geld binnen te kunnen halen via microtransacties waarbij spelers kleine betalingen doen om betere spullen te krijgen.

De testversie van Battlestar Galactica Online is sinds februari beschikbaar. Bigpoint noemt het de beste gamelancering in de geschiedenis van het bedrijf. Volgens de uitgever komt dit door een toename in het aantal hardcore gamers dat gratis online spellen op het internet speelt.

Battlestar Galactica gaat over twaalf menselijke koloniën in een verafgelegen universum. Als deze beschaving wordt vernietigd door machines komt er slechts één schip ongeschonden uit de strijd. Dit schip, de Galactica, moet de 50.000 overgebleven mensen veilig naar een oord brengen waar de mens zich kan vestigen en weer een nieuw rijk kan opbouwen.

Battlestar Galactica Online moet deze zomer uitkomen.


Kagawa hoopt op snelle rentree bij Dortmund

De Japanner Shinji Kagawa hoopt in april weer te kunnen spelen voor Borussia Dortmund. De international brak in januari bij de Azië Cup een bot in zijn rechtervoet. Dortmund verwachtte de middenvelder de rest van het seizoen te moeten missen.

Kagawa liet vandaag echter weten snel zijn rentree te maken voor de koploper van de Bundesliga. De 22-jarige middenvelder werd op 31 janauri geopereerd in de Japanse hoofdstad Tokyo. Kagawa speelde dit seizoen zeventien competitiewedstrijden voor Dortmund, waarin hij acht keer scoorde.


Kagawa hoopt op snelle rentree bij Dortmund (Foto: Novum)

Bloemen en Elgersma weg bij APPM

Ted-Jan Bloemen en Lars Elgersma zullen op zoek moeten naar een nieuwe schaatsploeg. Beide rijders kregen net als Tim Roelofsen, Boris Kusmirak en Ben Jongejan van hun ploeg APPM te horen dat er voor hen geen plaats meer is. Gisteren werd bekend dat het contract van trainer Jan de Wit niet verlengd zal worden.

APPM wil een nieuwe koers inslaan en zich volledig gaan richten op de sprint. De ploeg wil zich gaan verbinden aan een schaatsacademie om zo samen met de KNSB, het gewest Groningen en de Vereniging voor Professioneel Schaatsen bij te dragen aan ontwikkeling bij jonge schaatstalenten.

Pfister nieuwe bondscoach Trinidad & Tobago

Otto Pfister is aangesteld als nieuwe bondscoach van Trinidad & Tobago. De Duitser gaat proberen om zich met het land voor het WK van 2014 in Brazilië te plaatsen.

De 73-jarige Pfister was eerder werkzaam als bondscoach van Togo en Kameroen. Ook onze landgenoten Erwin Koeman en Johan Neeskens werden de laatste tijd in verband gebracht met het bondscoachschap van Trinidad & Tobago. Koeman reisde zelfs begin februari naar het land toe, maar kwam met lege handen terug.

Onder leiding van Leo Beenhakker waren de Soca Warriors actief op het WK in Duitsland.

Zware aardbeving bij Thailand

Donderdagmiddag om 14.55 uur is Thailand en de omgeving van het land opgeschrikt door een zware aardbeving. Het seismologisch bureau USGS meldde eerst dat de beving een voorlopige kracht van 7.0 had. Dit is later bijgeschaald naar 6.8.

Het hypocentrum van de beving lag op 10 kilometer diepte op de grens van Thailand, Birma en Laos. Dat is relatief dicht bij de oppervlakte en zorgt doorgaans voor meer schade dan aardbevingen die dieper onder de grond zijn.

Onze Thaise FOK!-user Hoedjeman geeft aan de beving 'flink gevoeld' te hebben. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers bekend. 

Night Stalker schuldig bevonden door jury

Een jury in Londen heeft een man donderdag schuldig bevonden aan een reeks verkrachtingen. De jury achtte bewezen dat de man tussen 1992 en 2009 18 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen de 68 en 93 jaar zeker 29 keer heeft aangevallen.

De politie denkt dat het werkelijke aantal slachtoffers van Delroy Grant, bijgenaamd de 'Night Stalker', vele malen hoger ligt. Agenten hebben tijdens het onderzoek zeker 203 aanklachten tegen het licht gehouden. De politie noemde de delicten enkele van de 'meest afschuwelijke en gestoorde misdaden' waarmee Scotland Yard ooit te maken heeft gehad.

De aanvaller drong 's nachts huizen binnen, sneed telefoonkabels door en sloop de slaapkamers van zijn bejaarde slachtoffers in waar hij hen urenlang misbruikte. De meeste slachtoffers waren bejaarde vrouwen, die vaak doof, blind of dement waren. De 53-jarige Grant, een voormalige taxichauffeur, werd in 2009 na een lange klopjacht opgepakt. De politie was al sinds 1998 naar hem op zoek.

De strafmaat wordt vrijdag bepaald. Waarschijnlijk krijgt hij levenslang.

night stalker
Tekening van de Night Stalker tijdens zijn rechtszaak

Bertens wel verder in ITF Bath

Waar Michaëlla Krajicek in de eerste ronde van het ITF-toernooi in het Britse Bath sneuvelde, wist Kiki Bertens zich wel voor de volgende ronde te plaatsen. De Wateringse won in drie sets van Audrey Bergot uit Frankrijk; 6-3, 5-7 en 6-3.

Bergot is de nummer 224 van de wereldranglijst. In de volgende ronde, wat meteen de kwartfinales zijn, treft Bertens de winnares van de partij tussen de als tweede geplaatste Petra Cetkovska en qualifier Marta Domachowska.

De plek bij de laatste acht betekent voor Bertens de eerste keer dit jaar dat ze de kwartfinales van een ITF-toernooi bereikt.

WK kunstrijden van Tokyo naar Moskou

De wereldkampioenschappen kunstrijden vinden dit jaar plaats in Moskou. Het WK zou aanvankelijk in Tokyo worden verreden, maar is door de aardbeving en nucleaire crisis in Japan verplaatst. De directeur van de Russische kunstrijfederatie, Valentin Piseyev, bevestigde de wijziging.

De internationale schaatsunie ISU wilde nog geen commentaar geven en wachten op de officiële verklaring. Het toernooi wordt gehouden in de Megasport Arena in de Russische hoofdstad. Moskou was in 2005 ook gastheer van het WK, dat toen in een ander stadion plaatsvond.

Roma stuurt huurling Borriello terug naar Milan

Het avontuur van Marco Borriello bij AS Roma loopt na één jaar ten einde. De Romeinen huurden de spits dit seizoen van AC Milan, maar besloten de optie tot koop niet te lichten. De 28-jarige goalgetter moest tien miljoen euro opbrengen. Dit berichten diverse Italiaanse media donderdag.

Roma bevindt zich in financieel zwaar weer. De zwalkende topclub staat op het punt te worden overgenomen door de Amerikaanse zakenman Thomas R. DiBenedetto, die een flinke sanering gaat doorvoeren. Onder trainer Vincenzo Montella is Borriello niet langer verzekerd van een basisplaats. DiBenedetto vindt hem bovendien te duur.

De verwachting is dat Milan de aanvaller, die dit seizoen tien keer doel trof, aan een andere club probeert te slijten. De namen van Napoli, Fiorentina en Genoa zingen rond in de Italiaanse pers.

Bioscoop-releases week 12

Releases

Brownian Movement

  • Regisseur: Nanouk Leopold.
  • Hoofdcast: Sandra Hüller, Dragan Bakema, Sabine Timoteo en Ryan Brodie.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Charlotte en Max wonen met hun zoontje in Brussel. Charlotte is arts en het stel raakt in een crisis als blijkt dat Charlotte enkele van haar patiënten heeft meegenomen naar een hotel. Ze bsluiten naar India te verhuizen en daar lijken ze gelukkig. De problemen kunnen ze maar moeilijk achter zich laten.

Last Night

  • Regisseur: Massy Tadjedin.
  • Hoofdcast: Keira Knightley, Eva Mendes, Sam Worthington en Guillaume Canet.
  • Genre: Drama en Romantiek.
  • Plot: Een getrouwd koppel komt in de problemen als hij op zakenreis gaat met Laura en zij een oude liefde tegen komt.

Sucker Punch

  • Regisseur: Zack Snyder.
  • Hoofdcast: Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone en Vanessa Anne Hudgens.
  • Genre: Actie, Fantasy en Thriller.
  • Plot: Baby Doll wordt tegen haar zin opgesloten in een psychiatrische inrichting. Daar creëert ze haar eigen fantasiewereld die ze gebruikt om te ontsnappen uit de inrichting.

The Adjustment Bureau

  • Regisseur: George Nolfi.
  • Hoofdcast: Matt Damon, Lisa Thoreson, Florence Kastriner en Phyllis McBryde.
  • Genre: Romantiek, Thriller.
  • Plot: David Norris staat op het punt om een zetel te bemachtigen in de Amerikaanse senaat. Als hij de mooie Elise ontmoet, begint hij een romantische affaire met haar. Het zogenaamde Adjustment Bureau wil hen echter uit elkaar halen.

The Fighter

  • Regisseur: David O. Russell.
  • Hoofdcast: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams en Melissa Leo.
  • Genre: Biografie, Drama en Sport.
  • Plot: Bokser 'Irish' Micky Ward wordt door zijn halfbroer Dicky naar het kampioenschap boksen geleid. Dicky put hierbij uit zijn eigen ervaring die hij opdeed tijdens zijn bokscarrière voordat hij ten onder ging aan drugs en misdaad.

Onvoldoende bijval voor referendum europact

Er komt geen referendum over het noodfonds voor de euro. De PVV had hiertoe een voorstel ingediend, maar kreeg alleen steun van de SP en de Partij voor de Dieren. De andere partijen voelden niets voor een volksraadpleging.

Premier Mark Rutte (VVD) praat donderdag in Brussel over een pakket maatregelen dat de euro moet ondersteunen. Daarbij krijgt de EU meer te zeggen over de begrotingen van de lidstaten.

De eurosceptische PVV en SP vinden dat geen goed plan. Zij vrezen dat Nederland zo een deel van zijn soevereiniteit inlevert.

Luchtaanvallen op Tripoli

Westerse gevechtsvliegtuigen hebben donderdag twee aanvallen uitgevoerd op de wijk Tajoura in de Libische hoofdstad Tripoli, meldden de Libische autoriteiten. De laatste aanval vond plaats rond 12.00 uur Nederlandse tijd. Rond 07.00 uur was daar ook al een offensief. De aanvallen leken zich te richten op de militaire basis in Tajoura, in het oosten van Tripoli.

Ondertussen hebben Franse gevechtsvliegtuigen afgelopen nacht een Libische luchtmachtbasis beschoten, circa 250 kilometer landinwaarts nabij Benghazi. Franse Rafale en Mirage 2000-D-toestellen schoten daarbij met Scalp-raketten.

Ook bewoners van de Libische stad Sabha, 750 kilometer ten zuiden van Tripoli, meldden Westerse aanvallen. Sabha is een bastion van de stam van de Libische leider Moammar Gadhafi. De stad heeft eveneens een militaire basis.

Luchtaanvallen op Tripoli
Luchtaanvallen op Tripoli (Foto: ANP)

Spoeddebat over gekraakte voicemails

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over de slechte beveiliging van de voicemail van ministers en Kamerleden. Dat heeft de Kamer donderdag besloten.

De SP wil voor het debat een lijst van mensen die voicemails bij ministers hebben achtergelaten, om zo na te gaan of er sprake is van vertrouwelijke informatie die mogelijk is afgeluisterd.

Woensdag toonde actualiteitenrubriek EénVandaag aan dat de voicemails van politici niet goed zijn beveiligd. Ze zijn te beluisteren door vanaf een andere telefoon te bellen en vervolgens de standaard pincode (3333) in te toetsen. Veel mensen hadden deze code niet gewijzigd.

Vodafone, dat vrijwel al het mobiele-telefoonverkeer voor de rijksoverheid verzorgt, heeft het afluisteren van voicemails met de standaardcode inmiddels onmogelijk gemaakt en excuses aangeboden voor het lek.

Steekmug actief door warm weer

Door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen worden veel insecten actiever, waaronder de steekmug. In door de Wageningen Universiteit geplaatste muggenvallen zitten sinds vorige week elke dag wel een aantal vrouwelijke lastpakken, meldt Natuurbericht.nl.

Muggen die als volwassen insect overwinteren, komen doorgaans medio maart als eerste tevoorschijn. Volgens Natuurbericht.nl worden de muggen door de stijgende temperaturen van de afgelopen dagen duidelijk actiever.

De muggen die werden aangetroffen, waren vooral exemplaren van de geringde wintersteekmug. Deze mug blijft eigenlijk de hele winter actief met bloed zuigen, maar wordt een stuk actiever naarmate de temperaturen stijgen.

Naast de muggen waren dit jaar de voorjaarsbloeiers er vroeg bij. Hoewel de lente maandag pas officieel is begonnen, is er volgens Natuurbericht.nl op basis van de eerste bloeiwaarnemingen eigenlijk al bijna drie weken sprake van voorjaar. Begin maart werden gele kornoelje, klein hoefblad, speenkruid en maarts viooltje voor het eerst bloeiend aangetroffen.


Het favoriete insect van veel mensen begint weer te komen (Foto: Novum)

Melkhuisje verhuist naar Amsterdam

Het tennistoernooi 't Melkhuisje wordt niet gehouden op de gelijknamige tennisclub in Hilversum, maar op het Amstelpark in Amsterdam. Dat heeft de organisatie van het toernooi, dat zeventien jaar niet op de kalender stond, laten weten.

Het challengertoernooi werd tot 1994 in Hilversum gehouden. De organisatie is er niet zeker van dat een doorstart in Hilversum een succes zou worden. Daarom is besloten naar Amsterdam te verhuizen.

Het toernooi 't Melkhuisje werd voor het eerst gehouden in 1955. In veertig jaar werd het toernooi vijf keer gewonnen door een Nederlander. Tom Okker tekende voor vier Nederlandse toernooizeges. In 1994 was de Tsjech Karel Novacek de laatste winnaar van het toenmalige ATP-toernooi.

Het toernooi vindt plaats in juli.

FIA vergroot inhaalzone in Australië

Autosportfederatie FIA heeft de zone waarin de Formule 1-coureurs in Australië de beweegbare achtervleugel mogen gebruiken vergroot. In plaats van de voorgestelde 600 meter mogen de rijders in Melbourne nu het hele rechte stuk gebruiken om de vleugel plat te leggen.

De beweegbare achtervleugel moet er voor zorgen dat het inhalen in de Formule 1 bevorderd wordt. In een race wordt het systeem alleen vrijgegeven aan een rijder die minder dan een seconde achter zijn voorligger rijdt. In Melbourne zal de zone voor de eerste bocht 867 meter lang zijn, wat betekent dat vlak voor het opkomen van het rechte stuk de vrijgave is.

Het verschil tussen de coureurs zal worden gemeten voor bocht 14, waardoor rijders de tijd krijgen om zich voor te bereiden op het in werking stellen van het systeem. Mocht een rijder minder dan een seconde achter zijn voorligger rijden dan zal hij daar in de cockpit door een bericht van op de hoogte worden gebracht.

Doelman scoort bijna 100 keer

De Braziliaanse keeper Rogério Ceni staat voor een mijlpaal in zijn leven. De keeper van Sao Paulo maakte woensdag het 99e doelpunt in zijn carrière.

De 38-jarige voormalig international heeft vrije trappen en penalty's tot zijn specialiteit gemaakt en dat legt hem geen windeieren. Zijn 100e doelpunt zou kunnen komen in de wedstrijd tegen Corinthians, die voor aanstaande zondag op de planning staat.

Ceni zelf is er vrij laconiek over, hij vindt de wedstrijd belangrijker dan het scoren van zijn 100e doelpunt.


Rogério Ceni in actie

Film Brad Pitt, Sean Penn opent in Cannes

Een jaar geleden zou The Tree of Life, het mogelijke nieuwe meesterwerk van regisseur Terrence Malick (Badlands, Days of Heaven, The Thin Red Line), al te zien moeten zijn in de bioscoopzalen. Maar nadat de première van de film vele malen werd uitgesteld, lijkt het nu zeker dat de wereldpremière van de film gaat plaatsvinden tijdens het filmfestival van Cannes.

Het is nog niet bekend of de film, met in de hoofdrol Brad Pitt en Sean Penn, kans maakt op een Gouden Palm of dat de film alleen 'buiten competitie' vertoond wordt. Dit wordt pas bekendgemaakt op 14 april, wanneer het festival zijn officiële line-up bekendmaakt.

The Tree of Life werd al eerder aangekondigd voor diverse filmfestivals, maar het gerucht ging toen dat regisseur Malick zijn film nog niet afgerond had. Daarnaast waren er wat problemen met de filmmaatschappij. Maar sinds Searchlight de releasedatum heeft vastgesteld op 27 mei, lijkt Cannes een ideale plaats voor een wereldpremière, aangezien het festival in de Franse badplaats gehouden wordt van 11 tot en met 22 mei.

Er zijn maar weinig filmprojecten in de geschiedenis, waar meer naar uitgekeken werd dan nu het geval is bij The Tree of Life. Deze verwachtingen zijn deels gecreëerd doordat het een film is van Terrence Malick. Hoewel Malick in 38 jaar maar een viertal films heeft gemaakt, worden zijn films allemaal beschouwd als meesterwerken. Daarnaast is er het mysterieuze plot van de film, dat bijdraagt aan het verwachtingspatroon. De mysterieuze trailer die inmiddels vrijgegeven is, zorgt eerder voor meer verwarring dan opheldering. In de film lijkt het te gaan om Jack (Sean Penn), die zichzelf ziet als een verloren ziel in de moderne wereld. De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk verscholen in zijn jeugd, en dan gaat het met name om de relatie met zijn vader (Brad Pitt). The Tree of Life is vanaf 2 juni in de Nederlandse bioscopen te zien.

The Tree of Life is niet de enige film waar veel van verwacht wordt, en die tevens in première zal gaan tijdens het festival. Zo wordt er veel verwacht van Melancholia, een sciencefiction/drama van Lars von Trier (Dogville, Breaking the Waves). Von Trier zorgde tijdens het festival in 2009 voor grote opschudding met de film Antichrist. Ook de film Love (Amour) van Michael Haneke, de winnaar van de Gouden Palm in 2009, wordt verwacht. Hoewel de opnames daarvoor pas gestart zijn in februari.

Andere films van hooggewaarde regisseurs die verwacht worden tijdens deze editie van het filmfestival van Cannes zijn: Restless (Gus van Sant), Le Gamin au Vélo/The Kid with a Bike (Jean-Pierre & Luc Dardenne), Nabemus Papam/We Have a Pope (Nanni Moretti), This Must be the Place (Paolo Sorrentino) en We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsay).

Dan is er ook nog een drietal films waarvoor het festival waarschijnlijk te vroeg komt. Het gaat hier om een martial-arts film van Wong Kar Wai (Yut Doi Jung Si/The Grandmasters), een film van David Cronenberg met Viggo Mortensen als Sigmund Freud (A Dangerous Method) en ook een nieuwe film van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (La Piel Que Habito/The Skin I Live In).

Het filmfestival opent met de nieuwe film van Woody Allen, genaamd Midnight in Paris. Hoofdrollen zijn er in die film voor Rachel McAdams, Owen Wilson en Marion Cotillard. Deze film wordt in het najaar in de Nederlandse bioscopen verwacht.


Trailer The Tree of Life (Video: YouTube)

Tien gewonden bij treinongeluk vlak over grens

Bij een botsing tussen een trein en een truck vlak over de grens bij Enschede zijn donderdagochtend tien gewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde bij Gronau. De trein was op weg van Enschede naar Dortmund. Volgens RTV Oost zijn er geen Nederlanders onder de gewonden.

De gewonden vielen vooral door rondvliegend glas. Het ongeluk gebeurde toen een vrachtwagen met meel probeerde te keren op een spoorwegovergang en de spoorbomen dichtgingen. Als gevolg van het ongeluk rijden er minder treinen tussen Enschede en Gronau. Naar verwachting duurt dit tot ongeveer 14.30 uur.

Lichaam gevonden in IJsselmeer

In het IJsselmeer is donderdagochtend een lijk gevonden. Het lichaam werd omstreeks 10.30 uur aangetroffen bij Urk, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Een woordvoerder kon niets zeggen over de identiteit van de dode of over de doodsoorzaak.

Mogelijk gaat het om een vermiste zeiler. Zijn schip werd begin november onbemand aangetroffen op het IJsselmeer langs de dijk bij Lelystad. De man is destijds bij zoekacties met reddingsboten en helikopters niet gevonden.

Druk neemt toe voor nieuwe postbedrijven

Nieuwe postbedrijven zoals Sandd en SelektMail hebben nog tot volgende week vrijdag 1 april de tijd om met vakbonden afspraken te maken over betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers. Als ze daar niet in slagen, treft staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) maatregelen waardoor de bedrijven verplicht worden dit alsnog te doen.

Deze toezegging deed Bleker donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over het conflict over de postmarkt. Het kabinet was eerder van plan om de strengere regels al per 1 januari op te leggen. Maar een voorstel van adviseur Ruud Vreeman in januari bracht de bedrijven en vakbonden weer om tafel. Daarna werd de deadline door het kabinet opgeschoven naar 1 april om de sociale partners de ruimte te geven voor onderhandelingen.

Druk neemt toe voor nieuwe postbedrijven
Druk neemt toe voor nieuwe postbedrijven (Foto: ANP)

Straffen voor Marokkaanse relschoppers Gouda

Negen minderjarige verdachten van openlijke geweldpleging zijn donderdag door de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot cel- en werkstraffen. Acht jongens en één meisje, allen van Marokkaanse afkomst, vielen in december vorig jaar in Gouda zes meisjes lastig die van dichtbij met sneeuwballen werden bekogeld en vervolgens werden geslagen en geschopt.

De rechtbankvoorzitter heette de kinderen van 13 en 14 jaar oud vriendelijk welkom. "Goedemiddag jongelui." Maar al snel werd de toon bestraffend. "Jullie krijgen allemaal straf. De slachtoffers hebben het als angstaanjagend en intimiderend ervaren."

Beelden, die met behulp van een mobiele telefoon werden gemaakt en verspreid werden op internet leidden in het hele land tot commotie en verontwaardiging, oordeelde de rechtbank.

City-spits Etuhu moet acht maanden de cel in

Manchester City kan in 2011 waarschijnlijk geen beroep meer doen op spits Kelvin Etuhu. Hij zit achter slot en grendel.

Etuhu van Manchester City is veroordeeld voor acht maanden cel. Hij is schuldig bevonden aan deelname bij een straatgevecht waarbij een man een gebroken kaak opliep. De uitspraak werd donderdag gedaan in het Warrington Crown Court.

De 22-jarige Etuhu zou samen met een andere verdachte twee mannen en een vrouw hebben mishandeld. De drie slachtoffers moesten na de vechtpartij in het ziekenhuis aan hun verwondingen worden behandeld.

De in Kano, Nigeria, geboren Etuhu speelt sinds 2007 voor Manchester City. Hij kwam tot nog toe tien keer uit in de hoofdmacht van de Citizens. Sinds zijn komst naar Manchester speelde hij op huurbasis voor Rochdale, Leicester City en Cardiff City.

Financiële problemen nekken uitbreiding ArcaniA

De eerste uitbreiding voor de game ArcaniA: Gothic 4 is van de baan. De Oostenrijkse game-uitgever JoWooD is failliet en kan ArcaniA: Fall of Setarrif daardoor niet op de markt brengen.

Alleen in de eerste negen maanden van vorig jaar maakte JoWooD al veertien miljoen euro verlies. Volgens Oostenrijkse media heeft de uitgever een schuld van meer dan twintig miljoen euro. Een potentiële investeerder is al afgehaakt. Volgens Oostenrijkse bronnen hebben twee anonieme investeerders nog interesse in de game-uitgever.

JoWooD is als game-uitgever vooral bekend van strategische pc-spellen als Spellforce, Panzer Elite en The Guild. Daarnaast bracht het diverse Playmobil-spellen naar de Nintendo DS en Wii.

Clijsters ontloopt Japan uit angst

Kim Clijsters neemt later dit jaar geen deel aan de WTA-toernooien van Tokio en Beijing. De 27-jarige tennisster zegt tegenover Belgische media bang te zijn voor de gevolgen van de nucleaire ramp in Japan. "Mijn gedachten zijn bij de mensen in Japan", vertelde de nummer twee van de wereldranglijst in een verklaring.

"Ik ga niet naar Japan. En ik ga ook niet naar Beijing", zegt Clijsters stellig. Ze vertelde dat ze tijdens het toernooi van Indian Wells in paniek schoot toen ze hoorde van de ramp. "Ik heb meteen mijn Japanse dubbelpartner Ai Sugiyama gebeld om te vragen of alles goed was."

Clijsters heeft haar medeleven met de plaatselijke bevolking geuit. De Belgische voelt zich ongemakkelijk als ze in deze situatie gaat reizen door het gebied.

Clijsters riskeert wel een geldboete als ze niet meedoet aan het WTA-toernooi van Beijing. Het toernooi is namelijk verplicht voor de speelsters uit de top tien van de wereldranglijst.

Naast afzeggen voor het Japanse toernooi heeft Clijsters ook gemeld haar dochtertje extra jodium te geven door middel van het eten van jodiumrijk voedsel. Ze is bang dat ze straling heeft opgelopen aan de westkust van de Verenigde Staten.


Kim Clijsters (Foto: Novum)

'Twijfel over JSF jaagt Nederland op kosten'

Hoe langer Nederland twijfelt over de Joint Strike Fighter (JSF), des te hoger de kosten voor vervanging van de F-16 uitvallen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport.

Een definitief besluit over de aanschaf van de JSF laat nog altijd op zich wachten. Het kabinet wil dit jaar een tweede testtoestel aanschaffen, maar nog altijd is er geen knoop doorgehakt over de vraag of Nederland definitief voor de JSF kiest.

Dat is riskant, oordeelt de Rekenkamer. "Nu neemt de betrokkenheid bij de JSF toe zonder dat besloten is welk toestel de F-16 gaat vervangen, hoeveel de vervanging van de F-16 mag kosten en hoeveel toestellen zullen moeten worden aangeschaft."

De Rekenkamer beveelt ook aan om de informatie over de kostenoverschrijdingen aan de Kamer beter af te stemmen op het moment dat het Amerikaanse ministerie van Defensie hiermee naar buiten komt. Dat loopt nu niet gelijk, wat onduidelijkheid in de hand werkt.

De overheid heeft sinds 2002 800 miljoen euro gestoken in de ontwikkeling van de JSF. Het argument dat de ontwikkelingskosten geheel worden terugverdiend door afdrachten van het bedrijfsleven houdt geen stand, stelt de Rekenkamer. Er zal maximaal 105 miljoen euro extra binnenkomen van de defensie-industrie.


'Twijfel over aanschaf JSF jaagt Nederland op kosten' (Foto: Novum)

Onderzoek naar scheuren in huizen bij Gilze-Rijen

Defensie doet onderzoek naar verschillende klachten van omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant. De bewoners claimen dat door trillingen van de Chinook-transporthelikopters scheuren in hun huizen zijn ontstaan.

"Of dat daadwerkelijk zo is, is nog niet duidelijk", zegt een woordvoerder van Defensie. "Op dit moment wordt het onderzocht door een schadecommissaris." Naast klachten over de trillingen worden ook meldingen over geluidsoverlast onderzocht. Defensie is bereid om de eventuele schade te vergoeden.

Europa: Overheid mag grote bedrijven niet weren

De overheid mag de lokale middenstand niet beschermen door grote bedrijven te verbieden zich in de regio te vestigen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald in een zaak die in Spanje speelt. De uitspraak geldt voor alle lidstaten, dus ook voor Nederland.

Ieder groot bedrijf dat zich in Spaans Catalonië wilde vestigen moest eerst langs een soort ballotagecommissie zien te komen. Die ging na of de vestiging van het bedrijf slecht uit kon pakken voor ondernemers die al in het gebied actief waren. Als dat zo was, mocht het nieuwe bedrijf zich niet in de regio vestigen.

Volgens het Europees Hof van Justitie is hier sprake van beperking van de vrijheid van vestiging. Bedrijven uit andere lidstaten zouden door de regeling worden benadeeld.

Dat kleinere bedrijven daar de dupe van worden, mag volgens het hof geen reden zijn om de vestiging van een groter bedrijf tegen te houden. Het hof wijst erop dat de vestiging van een groot bedrijf wel mag worden tegengehouden om het milieu, het dorp of de consument te beschermen. Een economische reden is echter niet geldig.

Voor Nederland heeft de uitspraak weinig gevolgen. Bij een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zijn geen regelingen bekend die grotere bedrijven kunnen verbieden zich in een bepaalde regio te vestigen omdat dat andere bedrijven zou schaden.

Zo'n regeling zou de Nederlandse economie volgens de woordvoerder op de langere termijn ook schaden. "Als een Amerikaans bedrijf bijvoorbeeld wil investeren in een vestiging in Nederland kan zo'n regeling het bedrijf afschrikken." De uitspraak van het hof maakt het in ieder geval onmogelijk alsnog zo'n regeling in te voeren.

Ondernemers willen eigen 'Rotterdam Eye'

Als het aan de ondernemers John Struijlaard en Ronald Vergoed ligt, dan krijgt Rotterdam zijn eigen reuzenrad. Het bouwwerk moet rond de 150 meter hoog worden en zal moeten verrijzen aan de zuidoever van de Nieuwe Maas nabij het centrum van Rotterdam.

In navolging van steden als Londen en Singapore wil ook Rotterdam een reuzenrad dat beeldbepalend is voor de skyline van de stad. De gemeente is enthousiast, maar is vooralsnog niet bereid om geld in het project te steken.

Struijlaard en Vergoed zijn al in gesprek met diverse mogelijke investeerders. Zij moeten een bedrag van tussen de 100 en 150 miljoen euro bijeen zien te krijgen om het project te kunnen financieren. Mocht dat lukken dan kan het ‘Rotterdam Eye’ er al binnen vier jaar staan.

Battlefield 3 krijgt mêlee-systeem

Volgens een bezoeker van de Battlefield 3-stand op het Chicago Comic and Entertainment Expo (C2E2) heeft Battlefield 3 een vorm van hand-to-hand combat. Het is onzeker of dit ook in multiplayermatches kan plaatsnemen, maar het is in ieder geval vertegenwoordigd in de singleplayer-campagne.

Volgens de schrijver verschenen er hints op het scherm die de speler attent maken op de mogelijkheid om een linker- of rechterhoek uit te delen, of zelfs de vijand te gooien. Naast een robuust bokssysteem hadden ze de bezoeker ook verteld dat consoleversies een 'kleiner speelveld' hebben vanwege het verminderde aantal spelers per match. PC-spelers kunnen hun hart ophalen, want zij krijgen ietwat grotere maps.

Op de vraag hoe de consoles dan omgaan met vliegtuigen, is een interessant antwoord gekomen. Infanterie komt namelijk eerder de zogenaamde 'out-of-bounds' grenzen tegen dan vliegtuigen. Dit wil zeggen dat straaljagers dus een uitgebreider vlieggebied hebben, zodat ze beter een aanval uit kunnen voeren.

Krakers opgepakt bij protest voor politiebureau

De Amsterdamse politie heeft woensdagavond acht krakers opgepakt bij een protest voor een politiebureau. Vanuit een groep van ongeveer vijftig krakers werden volgens de politie voorwerpen tegen het politiebureau gegooid. Ze protesteerden tegen het vasthouden van krakers die eerder waren aangehouden.

Een aantal demonstranten zou agressief zijn geworden toen agenten bij het politiebureau aan de Flierbosdreef tegen de groep optraden. Acht betogers werden opgesloten voor openlijke geweldpleging. Ze zijn in de loop van de nacht vrijgelaten.

Sinds dinsdag tien kraakpanden werden ontruimd op basis van het kraakverbod rommelt het in Amsterdam. Een kraker werd aangehouden voor het overtreden van het kraakverbod. Daarnaast werden drie vrouwelijke activisten aangehouden toen ze probeerden een politiewagen bij het Surinameplein in brand te steken.

Een auto van woningbouwvereniging Rochdale ging aan de Jan Pieter Heijestraat in vlammen op. Ook werden ruiten van banken vernield. De politie hield hiervoor twee mannen en één vrouw aan. Ook hierbij zou het om een 'krakersgerelateerd incident' gaan. Dinsdagavond werden drie nieuwe panden gekraakt.

Arts jaar langer bij Cambuur

Alfons Arts is ook volgend seizoen hoofdtrainer bij Cambuur Leeuwarden. De Friese ploeg is erg tevreden met de sportieve vooruitgang en besloot daarom het contract met Arts met één jaar te verlengen.

Vanaf november 2010 bekleedt Arts bij Cambuur de functie van hoofdtrainer. Hij volgde destijds Stanley Menzo op, die op zijn beurt naar Vitesse vertrok. Arts kende een moeizame start in Friesland, maar heeft vervolgens de ploeg op de rails gekregen.

Cambuur heeft nog altijd kans op deelname aan de play-offs om promotie.

Duke Nukem Forever wederom vertraagd

Eigenlijk maakt het ook niet meer uit dat een game nog wat vertraagd als hij al langer dan tien jaar vertraagd is…toch? In ieder geval moet Gearbox dat gedacht hebben toen ze besloten Duke Nukem Forever nogmaals uit te stellen.

Randy Pitchford van Gearbox Software heeft officieel bekend gemaakt dat de nieuwe releasedatum 10 juni is geworden in plaats van 6 mei.

Als dit maar goed gaat…

Game simuleert bloedbad Columbine High School

Een gratis modificatie voor het schietspel Half Life 2 laat spelers de schietpartijen op de Amerikaanse scholen Columbine High School en Virginia Tech en een steekpartij op een Japanse basisschool naspelen. Dat maakt de Amerikaanse gamestudio Checkerboarded Studios op zijn website bekend. School Shooter: North American Tour 2012 moet later dit jaar uitkomen.

Een anonieme woordvoerder van Checkerboarded Studios laat in gesprek met website The Escapist weten geen boodschap te hebben aan eventuele controverse die School Shooter: North American Tour 2012 oproept. Zo kan de game volgens de woordvoerder zelfs toekomstige moordpartijen voorkomen als middel waarmee gefrustreerde leerlingen hun ziekelijke fantasieën virtueel kunnen uitleven.

School Shooter: North American Tour 2012 laat spelers binnen vijf minuten zoveel mogelijk leerlingen op een middelbare school neerschieten. De scholen waar de moordpartijen hebben plaatsgevonden en de wapens zoals gebruikt door de schutters zijn in het spel verwerkt. Aan het eind van elke ronde pleegt het personage van de speler zelfmoord.

In 1999 richtte Eric Harris en Dylan Klebold een bloedbad aan op de Columbine High School waarbij dertien doden vielen. Bij de Virginia Tech-schietpartij vielen tweeëndertig doden op een universiteit nadat de 23-jarige Seung-Hui Cho het vuur opende. Een steekpartij op een basisschool in de Japanse stad Sasebo deed in 2004 veel stof opwaaien nadat een 11-jarig meisje een 12-jarig klasgenootje met een mes om het leven bracht.


Je maakt eerst je school af! (Foto: Novum)

United stalt 5 Braziliaanse talenten bij Twente

De samenwerking tussen FC Twente en Manchester United die onlangs is aangegaan, werpt nu al zijn vruchten af voor De Tukkers. Vijf Braziliaanse spelers van Desportvio Brasil zullen door de Engelse club bij Twente worden gestald.

Ook Desportivo Brasil heeft een samenwerkingsverband met United. Het zou gaan om Aguilar, Lucas Evangelista, Rafael Leao, Agnaldo en Gladstony. Omdat zij nog niet aan de interland-eis voldoen die in Engeland geldt of over buitengewone kwaliteiten beschikken mogen zij niet spelen in de Premier League.

Jochen Losch, voorzitter van de academy van Brazil, was lyrisch: "Twente is een partner die United helpt. Het is goed dat de spelers eerst naar Nederland gaan. Eerst, na twee of drie jaar zijn zij gewend aan Europa en als tweede is het makkelijker om te debuteren in de Eredivisie dan in de Premier League."

Ratelslang bijt Duitser dood

Een ratelslang heeft een Duitser doodgebeten die op bezoek was bij een reptielenzoo in het Oostenrijkse Kärnten. De man had zijn hand uitgestoken in het terrarium van de giftige ratelslang. Het dier beet hem direct in de hand.

De bevriende eigenaar van de reptielenzoo schoot wel te hulp met antigif en waarschuwde hulpdiensten, maar het was al te laat. De man raakte bewusteloos en stierf korte tijd later aan een hart- en ademstilstand.

De Duitser had zelf een rondreizende show met niet-giftige reptielen, vooral zeeschildpadden. De Oostenrijkse eigenaar van de reptielenzoo wordt mogelijk vervolgd. Ratelslangen leven alleen in het wild in de Verenigde Staten. Een beet is meestal dodelijk.

Crysis 2 vergelijking op de PS3 en Xbox 360

Website Computer and VideoGames, CVG, heeft een video gemaakt waarin de PS3- en Xbox 360-versie van Crysis 2 naast elkaar gehouden wordt. Veel gamers houden graag van een gezonde discussie over welke versie beter is dan de ander dus konen we deze niet laten liggen.

Wat vinden jullie FOK!gamers er nu van? Zijn de versies erg verschillend of is er een duidelijke winnaar? Bekijk het filmpje hieronder.

Sörensen op PVV-lijst Eerste Kamer

De PVV heeft donderdag bekendgemaakt wie de kandidaten van de partij voor de Eerste Kamer zijn. Onder de kandidaten is Ronald Sörensen, een van de oprichters van Leefbaar Rotterdam. Hij is de vijfde op de lijst.

Afgezien van lijsttrekker Machiel de Graaf waren de kandidaat-senatoren van de PVV nog niet bekend. Na De Graaf volgen Reinette Klever op nummer twee, Marcel de Graaff op drie en Gom van Strien op vier.

De Eerste Kamer wordt in mei gekozen door de leden van alle Provinciale Staten. De PVV lijkt op tien zetels te kunnen rekenen.

Doelman Rensing langer bij FC Köln

Michael Rensing heeft zijn contract bij FC Köln verlengd tot de zomer van 2013. Dat meldt de Duitse club op zijn website. De 26-jarige keeper kwam in de winterstop over van Bayern München en kreeg een half jaar de tijd om de technische staf te overtuigen.

Sportdirecteur Volker Finke is nu al overtuigd van zijn kwaliteiten. "Michael is in korte tijd een zeer belangrijke speler voor ons gebleken. Hij heeft de laatste wedstrijden indruk gemaakt met zijn prestaties en leidinggevende kwaliteiten." Köln klom de laatste weken met Rensing op naar plaats elf in de Bundesliga. De voorsprong op de degradatiestreep is echter nog altijd maar vier punten.

Rensing gold bij Bayern als de gedoodverfde opvolger van Oliver Kahn, maar kwam onder trainer Louis van Gaal nooit tot een vaste basisplaats. In het seizoen 2008-2009 speelde de achttienvoudig Duits jeugdinternational wel 26 competitiewedstrijden, maar daarna moest hij weer op de bank plaatsnemen. Hij speelde voor Bayern in negen jaar tot 53 wedstrijden in de Bundesliga.


(Foto: Novum)

UCI vecht vrijspraak Contador aan

De internationale wielerunie UCI gaat bij het sporttribunaal CAS in beroep tegen de vrijspraak van Alberto Contador door de Spaanse wielerbond RFEF. Dat meldt de UCI donderdag, de laatste dag dat beroep kon worden aangetekend tegen de beslissing. De coureur testte deze zomer positief op het verboden middel clenbuterol.

Contador werd aanvankelijk voor één jaar geschorst door de Spaanse bond, maar werd vorige maand in hoger beroep vrijgesproken. De Spaanse renner weet de aanwezigheid van het spierversterkende en vetafdrijvende middel in zijn bloed aan het eten van besmet vlees.

Wereldantidopingagentschap WADA heeft drie weken de tijd om zich bij het hoger beroep aan te sluiten.

Doodstraf voor Japanse messentrekker

De Japanner die in juni 2008 in Tokio in het wilde weg instak op voetgangers, met zeven doden en tien gewonden tot gevolg, is ter dood veroordeeld. De nu 28-jarige Tomohiko Kato had schuld bekend.

De districtsrechtbank in de Japanse hoofdstad achtte Kato toerekeningsvatbaar. Zijn advocaten hadden aangevoerd dat hij volkomen doorgedraaid was toen hij tot zijn schokkende daad kwam.

Kato reed die dag in juni met een gehuurde vrachtwagen in op winkelend publiek en ging vervolgens winkelende mensen met een mes te lijf. Het drama speelde zich af in de wijk Akihabara, waar overwegend elektronica en videospelletjes worden verkocht en die veel jongeren trekt.

Kato, die na zijn arrestatie tegen de politie verklaarde dat hij erop uit was geweest om mensen te doden, omdat hij het leven zat was en overal schoon genoeg van had, had zijn daad aangekondigd via sms'jes naar een bulletinboard op internet.

Nighy als goddelijke smid in Titans 2

Het hing al een tijdje in de lucht, maar Warner Bros. heeft het nu officieel bevestigd: Bill Nighy is toegevoegd aan de cast van Wrath of the Titans, het vervolg op Clash of the Titans uit 2010.

De Britse acteur zal de rol van de verminkte goddelijke smid Hephaistos op zich nemen. Naast Nighy zullen ook Toby Kebbell (RocknRolla) en Rosamund Pike (Pride & Prejudice) hun opwachting maken in het Griekse epos. Kebbell speelt de halfgod Argenor, zoon van Poseidon, terwijl Pike Alexa Davelos vervangt als koningin Andromeda.

Wrath of the Titans speelt zich tien jaar na de gebeurtenissen uit het origineel af. Hoofdpersoon Perseus (Sam Worthington) wilt zijn heldenbestaan aan de wilgen hangen, maar komt andermaal terecht in de strijd tussen de Goden en Titanen.

Ook Nederlands record Heemskerk op wisselslag

Femke Heemskerk heeft vandaag bij de Franse zwemkampioenschappen in Straatsburg het Nederlands record op de 200 meter wisselslag verbeterd. Ze kwam tot een tijd van 2.13,94 en dook daarmee bijna anderhalve seconde onder de oude toptijd van Lieke Verouden.

Gisteren verbeterde ze ook al haar eigen nationale record op de 200 meter rugslag. Dat staat nu op 2.09,14.

Ook Nederlands record Heemskerk op wisselslag
Ook Nederlands record Heemskerk op wisselslag (Foto: ANP)

Stel deelt huis met 240 sekspoppen

Bob en Lizzie Gibbins hebben een bijzondere hobby. Het Britse stel verzamelt namelijk sekspoppen. Inmiddels staat hun huis vol met 240 exemplaren.

De twee kiezen samen een opblaaspop uit en geven deze een naam. Een keer in de maand kopen ze nieuwe kleren, pruiken en make-up voor de dames. Alles bij elkaar heeft de hobby al ruim 115.000 euro gekost.

Een levensechte real doll, gevuld met siliconen, kost een kleine 8000 euro. Het echtpaar uit Herefordshire verzamelt echter ook gewoon ordinaire opblaaspoppen.

"Het is een gezamenlijke hobby van ons", verklaart de 55-jarige Lizzie. "We vinden het leuk ze aan te kleden."


Een filmpje over het bijzondere stel. Een uitgebreide fotoreportage is te zien in het bronartikel

Boussoufa was kritiek in België al lang beu

Mbark Boussoufa tekende reeds een contract bij het Russische FC Anzji Machatsjkala. In Het Nieuwsblad licht de voormalige speler van Anderlecht zijn keuze toe.

In eerste instantie leek Boussoufa de overstap te maken naar Terek Grozny. Uiteindelijk werd het Anzji. In België werd de voormalige oud-speler van Ajax meteen bestempeld als 'geldwolf. "Mensen die zeggen dat Rusland geen stap hogerop is, begrijpen het niet. Hoeveel wordt er in de wereld gesproken over de Russische competitie en hoeveel over de Belgische? Als je daar over nadenkt besef je wel dat de Russisch voetbal hoger aangeschreven staat", stelt Boussoufa.

Boussoufa had het niet meer naar zijn zin in België. "Ik wil ook in Rusland snel beslissend zijn voor mijn nieuw team. In België was ik de kritiek eigenlijk al lang beu. Als het niet draaide bij Anderlecht werd ik onder vuur genomen. Dat was overdreven. Het was niet altijd mijn schuld, maar dat is het lot van een beslissende speler."

De aanvaller was toe aan een nieuwe uitdaging. "Ik had in België veel gewonnen: individueel en collectief. Ik kon me nog wel opladen, maar de echte prikkels waren een beetje weg. In Rusland vind ik echt een nieuwe uitdaging. Na twee jaar in België werd ik als dribbelaar keihard aangepakt. Ik heb geleerd om beweeglijk te zijn en het duel te ontwijken. In Rusland zal ik dat ook proberen. Het is zeker een stap hogerop."

Saha vreest voor einde seizoen

Louis Saha is bang dat hij dit seizoen niet meer in actie zal komen. De spits van Everton raakte afgelopen weekend geblesseerd aan zijn enkel en verliet het veld per brancard.

Tegenover de Liverpool Daily Post liet Saha weten te vrezen dat hij dit seizoen: "Ik loop nu op krukken en voel me beroerd. Wellicht is het een kwestie van dagen, maar het kan ook weken of maanden duren voordat ik weer kan spelen. Ik denk dat het lastig gaat worden om dit seizoen nog te voetballen."

Saha, ploeggenoot van John Heitinga, kampte in zijn loopbaan al vaker met fysieke problemen. De Fransman is er klaar mee: "Elke keer als ik me goed voel, raak ik geblesseerd. Gelukkig ben ik een positief ingesteld mens. Als ik te veel na zou denken over al mijn pech, zou ik gek worden."

Ecclestone: "FIA is een grap"

Voor de start van het Formule 1-seizoen heeft Bernie Ecclestone zijn mening over de president van de FIA, Jean Todt, openbaar gemaakt.  "Jean heeft over de hele wereld gereisd, de baby's gekust en handen geschud. Misschien is dat goed voor de FIA, maar de Formule 1 heeft dat niet nodig", aldus de Brit tegenover de Daily Express.

De plannen van Todt om de F1 mileuvriendelijker te maken zijn volgens Ecclestone een grote grap. De uithalen jegens Todt komen voort uit het feit dat Todt de taken over heeft genomen van Max Mosley, de voormalige advocaat van Ecclestone. Sinds die overname van taken heeft de Brit enkel kritiek op Todt.

Radio 538 weer de grootste radiozender van Nederland

Radio 538 is weer het grootste radiostation van Nederland. Dat blijkt uit de luistercijfers over de periode januari-februari die onderzoeksbureau Intomart GfK bekend heeft gemaakt. Vorige maand nog haalde 3FM voor het eerst in jaren Radio 538 in, mede dankzij 3FM Serious Request. Ook Radio 2 deed het toen goed door de Top 2000.

Radio 538 stijgt nu weer en heeft een marktaandeel van 11,0 procent. Radio 2 is tweede met 10,4 procent. 3FM doet het in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar nog altijd goed met een derde plek en 10,1 procent marktaandeel. Radio 5 doet het opvallend goed. De zender voor ouderen schiet met 0,5 procent omhoog.

Bij 538 is de vlag uitgegaan na het bekend worden van de cijfers. "We pakken de draad weer op na de hinderlijke onderbreking van december", zegt directeur Jan-Willem Brüggenwirth.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Fouilleeractie bij vliegveld levert messen op

Een groot kapmes was woensdag het meest opvallende wapen dat de marechaussee aantrof tijdens een preventieve fouilleeractie op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Dat meldde het korps donderdag.

Naast het kapmes werden nog een paar kleinere messen gevonden. Als 'bijvangst’ stuitte de marechaussee op een 38-jarige Rotterdammer die 5500 euro aan boetes had openstaan. Hij moest zijn auto inleveren. Bij verscheidene personen trof de marechaussee kleine hoeveelheden cocaïne en wiet aan.

De opsporingsbeambten fouilleerden enkele honderden inzittenden van auto’s. Het ging vooral om mensen die reizigers naar het vliegveld brachten of kwamen afhalen. Ook hun voertuigen werden geïnspecteerd.

De marechaussee voert de komende tijd vaker dit soort acties uit op vliegvelden, in het kader van de wapen- en munitiewet.

Fouilleeractie bij vliegveld levert messen op
Fouilleeractie bij vliegveld levert messen op (Foto: ANP)

Sneijder en Kuijt staan voor mijlpaal

Wesley Sneijder kan vrijdag tegen Hongarije een mooie mijlpaal bereiken. Wanneer hij speelt kan hij de jongste Nederlandse speler worden met 75 interlands achter zijn naam.

Het record staat momenteel op naam van Rafael van der Vaart. De middenvelder van Tottenham Hotspur speelde zijn 75e interland toen hij 27 jaar en twintig dagen oud was. Sneijder is vrijdag 26 jaar en 289 dagen oud. Op de derde plaats staat Patrick Kluivert met 27 jaar en 141 dagen.

Sneijder maakte op 30 april 2003 op 18-jarige leeftijd zijn debuut in Oranje. Dit deed hij tegelijk met Arjen Robben. De aanvaller van Bayern München staat, mede door blessureleed, op 'slechts' 52 interlands. Robben is er vrijdag tegen Hongarije door een blessure opnieuw niet bij.

Net als Sneijder staat ook Dirk Kuijt (30) voor zijn 75e interland. Hij maakte zijn debuut in Oranje op 3 september 2004 in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Liechtenstein. Op dat moment was hij nog speler van Feyenoord.

Het Nederlands elftal reist donderdag af naar Hongarije. Daar wordt vrijdag de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd gespeeld. Vier dagen later volgt in Amsterdam opnieuw de ontmoeting met de Hongaren. Wanneer beide wedstrijden worden gewonnen lijkt plaatsing voor het EK zo goed als zeker.

Warhammer 40k: Space Marine krijgt datum

De volgende game in de donkere sci-fi setting van Warhammer 40.000 zal in augustus uitkomen. Warhammer 40K: Space Marine belooft third person actie met de supersoldaten (ze zijn er wel veel tegenwoordig) Adeptus Astartes in de hoofdrol, die vechten tegen Orks en de troepen van Chaos.

Uitgever THQ wil verder niets meer kwijt over de datum anders dan de maand. Volgens hen moet je trouwens als Space Marine niet alleen zoveel mogelijk Orks bestrijden, maar ook de wat gehaaidere Chaos Legion. Volgens THQ brengt dit wat meer strategie met zich mee om deze te verslaan. Hier staan trouwens wat screenshots, For The Emperor!

psyker

Strijd om de huiskamer gewonnen door Wii

Van alle spelcomputers is de Nintendo Wii het meest in de Amerikaanse huiskamer te vinden, namelijk in twee van de drie gevallen. Hiermee lijkt de spelcomputer van gamegigant Nintendo de strijd om de woonkamer gewonnen te hebben. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van The Nielsen Company.

Ondanks een sterkere nadruk op multimedia, internet en gamen zijn de Xbox 360 en PlayStation 3 in minder dan de helft van de gevallen in Amerikaanse woonkamers te vinden. Een op de vijf spelcomputers is in de kinderslaapkamer te vinden, waar de Xbox 360 marktleider is met 28 procent.

Met de introductie van de zevende generatie spelcomputers wilden de producenten van de Xbox 360, PlayStation 3 en Wii het gehele gezin voor zich winnen. Films kijken, gamen en contact hebben met andere gamers is sinds 2005 mogelijk op een spelcomputer.

Sinds vorig jaar hebben Microsoft en Sony, net als Nintendo met de Wii, ook bewegingsgevoelige besturingen voor hun spelcomputers. Met de opkomst van Kinect en PlayStation Move zou het aantal PlayStation 3- en Xbox 360-spelcomputers in de huiskamer kunnen toenemen.

Het is niet bekend bij hoeveel gezinnen het onderzoeksbureau zijn onderzoek heeft verricht.


Strijd om de huiskamer gewonnen door Wii (Foto: Novum)

Lefevre: "Boonen moet punten voor World Tour scoren"

Tom Boonen rijdt komende zondag Gent-Wevelgem met het oog op de World Tour. Een dag eerder staat de E3 Prijs op het programma, maar daar zal de Belg niet in actie komen.

Manager Patrick Lefevre lichtte het besluit van team QuickStep toe: "We hebben deze beslissing genomen omdat we in de World Tour dringend punten nodig hebben. We moeten omhoog in het ploegenklassement."

QuickStep wist tot nu toe nog geen enkel punt te verzamelen in de Wolrd Tour. Daardoor moet de volgauto van de wielerformatie helemaal achteraan plaatsnemen. "Het is niet makkelijk om tussen twee koersen van dat kaliber te kiezen", liet Boonen weten over de keuze van zijn wielerploeg.

Hij besluit: "Het liefst had ik ze allebei gereden. We hebben voor Gent-Wevelgem gekozen omdat onze positie in de World Tour in dit stadium echt belangrijk wordt."

Vitesse 'in de wachtkamer' inzake Aissati

Vitesse hoopt ook volgend seizoen te kunnen beschikken over Ismaïl Aissati. De speler lijkt zelf echter terug te willen naar Ajax.

De Amsterdammers hebben Aissati dit seizoen verhuurd aan de Arnhemmers, die zeer tevreden met hem zijn. Vitesse wil hem dan ook niet kwijt. "Je kunt een optie hebben, maar een speler moet toch zelf willen. Alleen als Ajax niet wil, zou het al direct een serieuze optie zijn", zegt technisch directeur Ted van Leeuwen tegen Voetbal International.

"Zoals het er nu naar uitziet, wil Ismaïl onder Frank de Boer voor zijn kans gaan. Dat is zijn goed recht. We zitten dus in de wachtkamer." Bij PSV en Ajax had Aissati altijd een rol op het middenveld, maar in de Gelredome zorgt hij ook voor gevaar vanaf de linkerflank.

Vitesse staat momenteel op de vijftiende plek. Overigens heeft de ploeg uit Arnhem de intentie het contract van Genaro Snijders te verlengen. De buitenspeler is herstellende van een zware blessure en zijn contract loopt komende zomer af. "We hebben de intentie met Genaro door te gaan en ik verwacht dat we er wel uitkomen", aldus Van Leeuwen

Beerens wil weg bij Heerenveen

Roy Beerens wil aan het einde van het seizoen weg bij sc Heerenveen. Dit liet de buitenspelers weten tegenover het Algemeen Dagblad.

"Ik denk dat het voor mij het beste is om na dit seizoen een transfer te maken", zegt Beerens. "Ik heb nog een contract voor twee jaar en weet dat ik niet zomaar weg kom. Maar als er een kans komt om me sportief te verbeteren, zal ik dat niet laten.''

Na een sterke eerste seizoenshelft is Beerens zijn basisplaats onder trainer Ron Jans niet zeker meer. "Voor de winterstop ging het lekker. Daarna stokte het. Door blessures, ziekte en het feit dat ik weer vader ben geworden, heb ik een aantal wedstrijden gemist. Ik ben nu op de weg terug, maar de trainer heeft me op de bank gezet. Het lijkt me logisch dat ik het daar niet mee eens ben."

"Ja, daar heb ik het wel met de trainer over gehad", vervolgt Beerens. "Ik weet alleen ook wel dat het niets helpt wat je in zo'n geval tegen hem zegt. Ik hoop zo snel mogelijk weer te spelen. Dat ik na dit seizoen weg wil, heb ik al veel eerder besloten. Ik zit nu vier jaar bij Heerenveen. Ergens moet je een lijn trekken en aan jezelf denken. Deze zomer zou het juiste moment zijn om te vertrekken."

Centrum Brussel lamgelegd door betogers

Grote vakbondsdemonstraties hebben het centrum van Brussel donderdag lamgelegd. De vakbondsleden betogen tegen het financieel-economisch beleid van de Europese Unie. Volgens hen waait er een neoliberale wind in Europa, die de sociale zekerheid in gevaar brengt.

Automobilisten hadden de grootste moeite om de stad binnen te komen. Veel forenzen lieten de auto daarom thuis en reisden op een andere manier naar de stad. De demonstraties vallen samen met een EU-top, die donderdag en vrijdag in Brussel wordt gehouden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy stelden begin februari een competitiviteitspact voor dat al direct op verzet stuitte. Bedoeling van het pact is het versterken van de economieën in de eurozone. Tot de plannen behoren hervorming van de nationale pensioensystemen, gelijkschakeling van de vennootschapsbelastingen in de verschillende lidstaten en afschaffing van de loonindexering, allemaal bedoeld om de competitiviteit in de eurozone te versterken.

"Men wil het Europese sociaal model opofferen op het altaar van de financiële markten. Ierland en Griekenland dienen als excuus om te snoeien in de openbare uitgaven of het ter discussie stellen van de loonindexering en het pensioen op 65 jaar", aldus Luc Cortebeeck, voorzitter van de vakbond ACV, tegen De Standaard. "Over strengere regels voor de financiële markten horen we echter hoe langer hoe minder."

Wales mist Bale tegen Engeland

De nationale ploeg van Wales zal het komend weekend in de beladen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland moeten doen zonder sterkhouder Gareth Bale. De speler van Tottenham Hotspur is geblesseerd geraakt aan zijn hamstring en mist daardoor het duel met de Engelse ploeg.

De voetbalbond van Wales heeft inmiddels via haar website laten weten dat Bale inmiddels het trainingskamp van de nationale ploeg heeft verlaten. De 21-jarige Bale, die dit seizoen bijna wekelijks uitblinker is bij de Spurs, keert terug naar Londen. Afgelopen weekend kwam Bale nog negentig minuten in actie tegen West Ham United.

Na dat duel kreeg hij last van zijn hamstring en daardoor moest hij de afgelopen dagen de trainingen van de nationale pleog van Wales al missen. Komende zaterdag staan Wales en Engeland in Cardiff tegenover eklaar. Wales heeft na drie gespeelde wedstrijden nog geen punt weten te halen.

Man bedreigt ambulancebroeders met mes

Een Delftenaar heeft woensdag twee ambulancebroeders met een mes bedreigd. Hij was volgens de politie heftig geschrokken toen een broeder hem in zijn vinger prikte om na te gaan of hij nog reageerde.

De ambulance was rond 14.30 uur naar de Papsouwelaan gereden om daar een 57-jarige man te helpen die het bewustzijn had verloren. Toen de man een pijnprikkel kreeg, dacht hij volgens de politie dat de broeders hem bedreigden.

Hij rende naar de keuken, pakte een mes en snelde op de broeders af. Die waarschuwden de politie. De man werd aangehouden, waarna hij met een andere ambulance naar een ziekenhuis is gebracht. De politie onderzoekt de zaak en wijst erop dat justitie bij geweld tegen hulpverleners een dubbele straf eist.

Vier jochies (11-14) verkrachten diverse vrouwen

De Australische politie heeft vier wel erg jonge verkrachtertjes opgepakt. De jongens van 11, 12, 13 en 14 jaar oud hebben deze maand verschillende vrouwen aangerand en verkracht.

Op 9 maart omsingelden de jongens in Perth een 41-jarige vrouw en randden haar aan. De vrouw zette echter een keel op waarna de jochies eieren voor hun geld kozen en naar een station renden.

Op dezelfde dag en de dag daarop heeft de jeugdbende twee 16-jarige meisjes aangerand. Ook een 42-jarige en een 67-jarige vrouw werden door hen aangerand.

Alle vier de jongens worden aangeklaagd wegens onvrijwillige seksuele penetratie. Twee van de jochies worden daarnaast ook nog beschuldigd van het stelen van een motorfiets. Morgen zal het viertal voor de rechter moeten verschijnen.

Aantal banen vorig jaar flink toegenomen

De werkgelegenheid is vorig jaar toegenomen. In het vierde kwartaal van 2010 waren er 34.000 meer banen dan een jaar eerder, een stijging van 0,4 procent. Er is ook een toename van het aantal banen ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. Er zijn in het vierde kwartaal 27.000 meer banen bijgekomen dan in het derde kwartaal. Dat blijkt donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging is voornamelijk te danken aan het inzetten van veel uitzendkrachten. Volgens het CBS kiezen werkgevers in de eerste fase van economisch herstel vaak voor werknemers met flexibele arbeidscontracten.

Ook de toename van het aantal banen in de zorg leverde een hogere werkgelegenheid op. In het afgelopen jaar zijn daar zijn zo'n 47.000 extra banen bijgekomen. Ook in de handel en horeca steeg het aantal banen. In de bouw en bij financiële instellingen daalde de werkgelegenheid.

Daarnaast bleek uit het onderzoek van het CBS dat de lonen in het vierde kwartaal 1,5 procent hoger lagen dan in het vierde kwartaal van 2009. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan de CAO-loonstijging. De stijging is het hoogst bij de niet-commerciële dienstverlening, mede door de hogere eindejaarsuitkeringen bij de rijksoverheid. Variabele belongingselementen zoals bonussen hadden geen noemenswaardige invloed hierop. 

De loonkosten voor de werkgever stegen met 1,8 procent wel harder dan de lonen. Dit wordt veroorzaakt door premies zoals de werkeloosheidspremie en de premie voor de zorgverzekering.

Inmiddels is de werkloosheid weer iets opgelopen. In februari is het aantal werklozen na een maandenlange daling met 2000 toegenomen, meldde het CBS vorige week.

Lippi wil weer aan de slag als trainer

Marcello Lippi is het stilzitten zat. De 62-jarige voetbaltrainer zit bijna negen maanden zonder werk en wil graag weer aan de slag bij een club, maar dan wel buiten Italië.

Lippi beleefde vorig jaar in Zuid-Afrika als bondscoach van de Italianen een teleurstellend wereldkampioenschap. De Azzurri slaagden er in een groep met Slowakije, Nieuw-Zeeland en Paraguay niet in de tweede ronde te bereiken. Vier jaar eerder hielp Lippi zijn land nog aan de wereldtitel.

Karthikeyan bezorgd over snelheid Hispania

Coureur Narain Karthikeyan heeft zijn zorg uitgesproken over de snelheid van de auto van Hispania. Met de F111 is nog geen enkele meter gereden en vanaf volgend jaar mogen coureurs die te langzaam zijn in de kwalificatie niet meer aan de start van de race verschijnen.

"Dit is een punt van zorg", aldus Karthikeyan tijdens een persconferentie. "We hopen dat de auto een goede stap voorwaarts is ten opzichte van de wagen van vorig jaar, maar zolang je er nog niet mee gereden hebt, kun je daar nog niets over zeggen. We zullen wel zien hoe het gaat."

Zes jaar geleden reed de Indiër voor Jordan in de Formule 1, daarna testte hij nog twee seizoenen voor Williams. Voor zijn gevoel is hij niet te lang uit de sport geweest. "Er is veel veranderd, maar de tests met de auto van vorig jaar gingen niet slecht."

Alleen Sony-exclusives bij Quantic Dream

Quantic Dream, de developer die we allemaal kennen van Heavy Rain, zal in de toekomst exclusief games maken voor de PlayStation 3, vertelde David Cage vandaag. Cage is de baas van Quantic Dream en hij geeft aan dat Quantic een goede band heeft met Sony en deze graag wil behouden.

Hij geeft aan dat Sony hen vanaf het begin vrij heeft gelaten in het maken van Heavy Rain. Het was een risico voor beide partijen maar uiteindelijk bleek het een goede deal te zijn, want Heavy Rain heeft beide partijen goed laten boeren. Cage geeft aan dat de PlayStation de fijnste console is om aan te werken en dat ze hopen deze band nog lang te mogen aanhouden.

"We have an exclusive relationship with Sony. The relationship on Heavy Rain has been fantastic. They trusted us from day one, supported us all the way through. It was really a very risky project [for them] and they never let us down.

Being a part of a company with what are probably the best studios in the world is something really pleasant for us. We're happy to continue this relationship and create content for the PlayStation brand. But they fund our projects, so we're staying exclusive to PlayStation.

We have a relationship that works, we're excited by the platform - we think it's the best platform out there. We're glad to continue to work this way."

Er is nog niet bekend waar Quantic nu aan gaat werken, geruchten gaan dat ze werken aan een titel genaamd Fiv5.

Anjema naar halve finale in Montreal

Squasher Laurens Jan Anjema heeft zichzelf geplaatst voor de halve finale van het challengertoernooi in Montreal. In drie games wist onze landgenoot zich te ontdoen van Stephane Galifi uit Italië, het werd uiteindelijk 11-15, 11-8 en 11-8.

In de halve finale moet Anjema het opnemen tegen Hisham Ashour, die als derde geplaatst is. In de halve finale nemen David Palmer en Alister Walker het tegen elkaar op.

Jongeren komen gemakkelijk aan alcohol

Jongeren onder de 16 kunnen nog steeds gemakkelijk aan alcohol komen. Bij de meeste verkooppunten krijgen ze zonder problemen drank mee, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente.

De universiteit stuurde begin dit jaar 20 jongeren van 14 en 15 als 'mystery shopper' op pad om alcohol te kopen. Ze bezochten in totaal 236 verkooppunten. In ruim 75 procent van de gevallen lukte het ze in een keer de drank mee te krijgen.

De jongeren mochten zelf bepalen waar ze alcohol probeerden te kopen. In twee derde van de gevallen hoefden ze zich niet te identificeren.

Aan jongeren onder de 16 mag geen alcohol worden verkocht. De overheid voert al sinds 2002 campagnes om de naleving van deze regel te verbeteren. Volgens de onderzoekers hebben die 'geen enkel effect' op de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren gehad.

Ed Harris speelt presidentskandidaat John McCain

Ed Harris gaat in de film Game Change de rol van Republikeinse presidentskandidaat John McCain spelen. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. In de film over de Amerikaanse verkiezingen in 2008, speelt Julianne Moore zijn running mate Sarah Palin.

McCain ging in 2008 de strijd aan tegen Democraat Barack Obama om president van de Verenigde Staten te worden. De film gaat onder meer over de onverwachte keuze van de Republikeinen om de onbekende Palin aan te stellen als running mate. Harris en Moore zijn de eerste acteurs die hebben getekend voor Game Change. Harris werd vier keer genomineerd voor een Oscar, onder meer in 2003 voor The Hours en in 1999 voor The Truman Show. Moore kreeg ook een Oscarnominatie voor haar rol in The Hours.

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John Heilemann en Mark Halperin en wordt geproduceerd door de tv-zender HBO. De regie is in handen van Jay Roach, bekend van Meet the Parents.


Ed Harris als John McCain (Foto: Novum)

Ajax-directie maakt Cruijff ongeduldig

Johan Cruijff vindt dat de directie van Ajax te lang wacht met reageren op zijn vorige week ingediende plannen. "Hij is buitengewoon ongeduldig," meldt Cruijffs woordvoerder Rutger Koopmans donderdag in de Volkskrant. El Salvador zit in de klankbordgroep technische zaken die de directie van Ajax adviseert over het te voeren beleid.

Ondanks een verzoek daartoe heeft de directie tot op heden niets van zich laten horen. De tijd dringt volgens Cruijff, die de organisatiestructuur met het oog op het nieuwe seizoen uiterlijk 1 april wil invoeren. Het ergert Cruijff dat er nog geen harde toezeggingen zijn gedaan.

De klankbordgroep ziet een leidende rol voor het trio Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk. De Boer moet trainer blijven terwijl Bergkamp fungeert als zijn assistent. Van Jonk wordt verwacht dat hij de zaken op jeugdcomplex De Toekomst coördineert. In het plan is geen plaats voor assistent-trainer Danny Blind en hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink.

De functie hoofd opleidingen komt te vervallen in het nieuwe model. Voor assistent Blind wordt gekeken of een functie kan worden gevonden die passend is voor zowel hem als de club. De zoektocht naar een nieuwe technisch directeur kan worden gestaakt. Volgens de klankbordgroep is deze positie overbodig.

De plannen kwamen tot stand na uitvoerige gesprekken met vrijwel alle topspelers uit de roemruchte geschiedenis van Ajax. In de klankbordgroep had ook Ajax-directeur Rik van den Boog zitting. Later donderdag volgt mogelijk een gesprek tussen Cruijff, Van den Boog en preses Uri Coronel over de uitvoering van de adviezen.

'Portugal zal miljardensteun vragen bij EU en IMF'

Portugal zal naar verwachting binnenkort de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verzoeken om financiële steun, voor een bedrag tussen 50 miljard en 100 miljard euro, zegt een prominente overheidsfunctionaris voor de eurozone donderdag.

"De financiële steun voor Portugal zal een van de belangrijkste kwesties zijn tijdens het topoverleg vandaag en morgen", aldus de overheidsvertegenwoordiger, die direct betrokken is bij het topoverleg van eurozonelanden tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

"Ik verwacht dat ze binnenkort om de lening zullen vragen. In verkennende gesprekken is gesproken over een bedrag dat waarschijnlijk ergens tussen de 50 miljard en 100 miljard euro zal liggen, maar het land heeft nog geen verzoek ingediend."

Het Portugese parlement heeft woensdagavond een nieuw bezuinigingsplan van de regering verworpen, wat aanleiding was voor premier José Sócrates om af te treden, waarmee de schuldencrisis in de eurozone in een nieuwe fase belandt.

Dat de Portugese regering er na een verhit debat niet in slaagde het bezuinigingspakket door te voeren, betekent dat de hoge rente die het land moet betalen om zijn staatsschuld te financieren, dreigt te stijgen tot onaanvaardbare niveaus, waardoor het land gedwongen wordt een beroep te doen op buitenlandse financiële steun.

Dat zou Portugal het derde land maken van de zeventien landen in de Europese muntunie die financiële hulp moet vragen van de andere landen in de eurozone en het IMF. De twee andere landen zijn Griekenland en Ierland.

"Sócrates blijft aan als demissionair premier. We wachten af wat hij te zeggen heeft. De EU en IMF hebben nog nooit een lening verstrekt aan een demissionair kabinet, dus als Lissabon het geld voor de verkiezingen nodig heeft, zullen er creatieve plannen moeten worden gemaakt", aldus de functionaris.

"Portugal kan noodsteun krijgen. Dat is geen probleem, want het geld is er. Maar als de markten zich nu concentreren op Spanje en zich ook in dat land vergelijkbare ontwikkelingen voordoen, dan hebben we een probleem, omdat er heel veel geld nodig zal zijn om dat land financieel te steunen", zo besluit de verder anoniem gebleven overheidsfunctionaris.

Trulli: "Overzicht verdwijnt door banden"

Team Lotus-coureur Jarno Trulli vindt dat door de nieuwe Pirelli-banden de races minder overzichtelijk zullen worden. Omdat de banden sneller slijten dan de Bridgestones die in de afgelopen jaren gebruikt werden zullen de rijders vaker moeten stoppen en is minder duidelijk wie waar in de wedstrijden zal gaan eindigen.

"Ik heb met meerdere coureurs gesproken en iedereen blijkt last te hebben van de hoge bandenslijtage. Al na vijf ronden presteren de banden al een stuk minder. De beste auto's hebben misschien zeven goede ronden, maar daarna gaan de banden hard achteruit. Een coureur kan dan nog zo'n veertien ronden rijden, maar snel zal het niet meer gaan. We hebben hier ook over geklaagd," zei Trulli in La Repubblica.

"Ik heb gelezen dat de rijders zelf gevraagd zouden hebben om banden die sneller slijten, maar daar is niets van waar. Een coureur wil juist een band die heel constant presteert, zodat hij veranderingen aan de auto beter kan beoordelen. Als de banden niet consistent zijn, is het heel moeilijk te zeggen of een bepaalde verandering een verbetering of een verslechtering is."

"Door de hoge bandenslijtage zal iedere coureur minstens drie pitstops moeten maken tijdens een race. Dat betekent dus zo'n 72 pitstops per race. Het zal voor de toeschouwers straks dus niet gemakkelijk zijn om het overzicht te bewaren. Het is ook niet goed dat de uitkomst van de races in grote mate afhankelijk zal zijn van een variabele factor als een pitstop. Ik hoop dus dat deze situatie snel zal verbeteren."

Islamitische basisscholen blijven zwak

Islamitische basisscholen scoren nog altijd veel slechter dan andere basisscholen. Wel is het aantal zwakke islamitische basisscholen vorig jaar iets minder geworden. Dat heeft de Inspectie van het Onderwijs donderdag gemeld.

Van alle basisscholen is 6 procent zwak en 1 procent zeer zwak. Van de islamitische basisscholen geldt een op de vijf islamitische basisscholen als zwak en ruim 7,5 procent als zeer zwak.

Naast islamitische basisscholen scoren ook reformatorische basisscholen slecht. Ruim 2,4 procent is zeer zwak. Rooms-katholieke en algemeen bijzondere basisscholen zijn volgens de inspectie het best.

Scholen krijgen het predicaat zeer zwak als de prestaties van leerlingen achterblijven en er sprake is van slecht onderwijs. Nederland telt van de ruim 7000 basisscholen 49 zeer zwakke scholen. Ruim 11.000 kinderen krijgen les op een van deze scholen.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) liet in februari weten dat het kabinet sneller gaat ingrijpen bij zwakke scholen om te voorkomen dat de kwaliteit nog slechter wordt. Zeer zwakke scholen moeten binnen een jaar de onderwijskwaliteit op orde brengen. Als dat niet lukt, gaat de geldkraan dicht en kan de school worden gesloten.

Duke Nukem toch nog naar Nintendo DS

Het actiespel Duke Nukem: Critical Mass is vanaf 8 april verkrijgbaar voor de Nintendo DS. Dat heeft game-uitgever Deep Silver woensdag bekendgemaakt. De actiegame is meerdere keren uitgesteld door problemen met de licentiehouder van Duke Nukem.

De komst van Duke Nukem: Critical Mass is lange tijd onduidelijk geweest. Licentieconflicten, onverwacht uitstel en problemen rond voormalig licentiehouder 3D Realms zorgden ervoor dat de actiegame meerdere malen naar achter werd geschoven. Na het faillissement van 3D Realms heeft gamestudio Gearbox de rechten opgekocht.

Oorspronkelijk zou Duke Nukem: Critical Mass verschijnen voor de Nintendo DS en de PSP. In september gaf Deep Silver aan dat de PSP-versie later zou verschijnen. Over het spel voor de PSP doet de game-uitgever momenteel geen uitlatingen.

Doelman Ceni bijna op honderd doelpunten

Rogerio Ceni, doelman van Sao Paulo, heeft zijn 99e doelpunt uit zijn actieve voetballoopbaan weten te maken. Tegen Paulista scoorde de doelman een strafschop. De wedstrijd ging uiteindelijk wel met 3-2 verloren.

De inmiddels 38-jarige doelman blijft nuchter onder de bijna bereikte mijlpaal van honderd treffers. "De derby van zondag tegen Corinthians is veel belangrijker", aldus de voormalig keeper van het Braziliaanse nationale elftal.

Lebowski-ochtendjas en Rocky-handschoenen te koop

De versleten, beige ochtendjas van The Dude uit The Big Lebowski en de bokshandschoenen die Sylvester Stallone droeg in de eerste Rocky-film worden geveild. De veiling, die in mei in de Amerikaanse staat Californië wordt gehouden, omvat een bijzondere collectie Hollywood memorabilia, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De veiling wordt georganiseerd door Profiles in History, een club die historische documenten, foto's en manuscripten veilt. Tijdens de veiling worden alleen maar producten verkocht die te zien waren in Hollywood-klassiekers, zoals de vliegende auto die een belangrijke rol speelt in Chitty Chitty Bang Bang uit 1968, het bekende rode jasje dat gedragen wordt door James Dean in Rebel Without a Cause uit 1955 en een aantal tekeningen van de Disney-studio, gesigneerd door Walt Disney.

Profiles in History houdt vaker dergelijke veilingen. In juni houdt de club bijvoorbeeld een veiling van kostuums die Debbie Reynolds in de loop der jaren heeft verzameld. Zo verkoopt de actrice jurken die zijn gedragen door Marilyn Monroe en het pak dat Richard Burton droeg in de filmklassieker Cleopatra.

Dude
The Dude (zonder ochtendjas)

Vrouw vast voor bedwelmen en beroven truckers

Een 29-jarige vrouw wordt verdacht van het bedwelmen en beroven van ongeveer twintig vrachtwagenchauffeurs. De vrouw uit Bilthoven had het vooral gemunt op buitenlandse truckers op parkeerplaatsen langs de A1 in de gemeente Barneveld, meldt de politie donderdag.

De berovingen begonnen in de zomer van vorig jaar. De werkwijze was steeds hetzelfde, een onbekende vrouw kwam in contact met de chauffeurs, waarna ze werden bedwelmd en beroofd van hun bezittingen. Sommige truckers moesten zich door een arts laten behandelen.

Hoe de vrouw erin slaagde de chauffeurs te bedwelmen en of ze daarbij wellicht verleidingstactieken gebruikte, wil de politie niet zeggen. Het is niet bekend welke stof ze gebruikte om de truckers uit te schakelen.

In januari probeerde een vrouw met een van een trucker gestolen pas te pinnen. De politie onderzocht dit en concludeerde dat het om de vrouw uit Bilthoven zou kunnen gaan.

Agenten herkenden haar zaterdag 5 maart op een parkeerplaats langs de A1 bij Stroe. Ze werd toen aangehouden, maar de politie brengt de zaak nu pas naar buiten in de hoop dat meer truckers aangifte doen. "We verwachten dat er veel meer slachtoffers zijn dan tot nu toe bij ons bekend is."

Pieter Broertjes nieuwe burgemeester Hilversum

Oud-hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes is voorgedragen als burgemeester van Hilversum. De gemeenteraad heeft de unanieme voordracht van de fractievoorzitters overgenomen, meldt de gemeente.

De media-hoofdstad van Nederland was op zoek naar een 'boegbeeld, verbinder en aanjager' die affiniteit heeft met de media. Broertjes, PvdA-lid, heeft volgens de gemeente een groot relevant netwerk. Daarnaast werkten en woonden zijn ouders in Hilversum.

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt via de commissaris van de Koningin in Noord-Holland doorgezonden naar minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). Daarna benoemt koningin Beatrix de burgemeester per 1 juli 2011. De aanbeveling van de gemeenteraad wordt in de praktijk altijd gevolgd.

F-16's vertrekken donderdag

De zes Nederlandse F-16's die gaan toezien op de handhaving van het wapenembargo tegen Libië vertrekken donderdag vanaf de vliegbasis Leeuwarden. Dat meldt het Ministerie van Defensie. Woensdag stemde de Tweede Kamer in met de Nederlandse bijdrage.

Het vertrek van de F-16's staat rond 15.30 uur gepland. De vliegtuigen vliegen dan naar het Italiaanse eiland Sardinië. Het ministerie benadrukt dat de jachtvliegtuigen niet worden ingezet voor het bestrijden van doelen op de grond of op zee. Ze zijn er om te voorkomen dat wapens via luchttransport aan Libië worden geleverd.

De F-16's dragen niet bij aan het vliegverbod boven Libië zolang de NAVO daar nog geen overeenstemming over heeft bereikt. Naast de jachtvliegtuigen stuurt Nederland een mijnenveger en een KDC-10 tankvliegtuig. De mijnenveger en de F-16's blijven drie maanden. Het tankvliegtuig blijft tot 4 april. Daarna is het ergens anders nodig.

Del Toro wil drugsdealer spelen in Stone-film

Benicio Del Toro is in gesprek om een nietsontziende drugsdealer te spelen in de film Savages van Oliver Stone. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Aaron Johnson en Taylor Kitsch hebben al getekend voor andere rollen in de drugsfilm.

Stone regisseert de film op basis van het boek Savages van Don Winslow. Johnson en Kitsch spelen de beste vrienden Ben en Chon, die samen een wietplantage hebben en daarnaast hun vriendinnetje O. delen. Del Toro speelt de drugsdealer Lado die de twee dwingt voor zijn baas te gaan werken. De twee weigeren, waarna O. wordt ontvoerd. Del Toro won een Oscar voor zijn bijrol in de drugsfilm Traffic uit 2000 van Steven Soderbergh.

Jennifer Lawrence, bekend van het vorig jaar verschenen Winter's Bone, zou O. spelen, maar is verhinderd. Salma Hayek wordt genoemd voor de rol als echtgenote van de Mexicaanse drugsbaron. Stone is momenteel bezig met het aanpassen van het script. Wanneer de opnames van de film starten, is nog onbekend.


Benicio del Toro (Foto: Novum)

Update: Goed idee!

Ik heb het vermoeden, al weet ik het niet zeker, dat in het volgende filmpje de vader van de twee kinderen aan het filmen is. En als het dan misgaat dan is het natuurlijk niet zijn schuld. Voor de ongeduldige onder ons spoel rustig even door naar 1:50, maar luister goed naar wat er allemaal nog gezegd wordt als de camera op de stoel ligt.

INSTANT UPDATE: Originele fimpje met tekst:

Dwayne 'The Rock' Johnson gaat undercover

Dwayne 'The Rock' Johnson is in onderhandeling voor een rol in Snitch. In deze actiefilm moet hij zijn drugsdealende zoon redden van een levenslange gevangenisstraf, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Snitch is een op de waarheid gebaseerd verhaal, waarover al een Amerikaanse tv-documentaire werd gemaakt. Het leven van een gewone huisvader staat helemaal op zijn kop als zijn zoon wordt veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel. De enige manier om de straf van zijn zoon te verminderen, is door zelf undercover te gaan en zich voor te doen als drugssmokkelaar.

De 38-jarige voormalige worstelaar moet nog in de bioscoop verschijnen met zijn nieuwe film Fast & Furious 5, die ook bekend staat als Fast Five. Deze film is vanaf 5 mei in Nederland te zien.


The Rock (Foto: Novum)

Triforce laat niet met zich sollen

Gisteren berichtten we over TriForce, een gamer die als eerste in de rij stond bij Best Buy in Amerika waar de 3DS zondag zal lanceren. De beste man heeft het niet makkelijk met slecht weer, beveiliging en de politie. Gelukkig zijn de problemen deels opgelost voor de man en hij legt uit wie hij is.

TriForce krijgt veel positieve reacties en er zijn ook mensen die hem kritiek geven. TriForce reageert hierop en geeft aan dat hij inderdaad niet de bekendste gamer is maar wel een aantal indrukwekkende wereldrecords op zijn naam heeft staan. Bekijk hieronder het flmpje van woensdag.

Van Beukering verliest mogelijk Nederlanderschap

Jhon van Beukering is samen met zijn begeleider Edwin Olde Riekerink de mogelijkheden aan het bekijken om international van Indonesië te worden. Hij kan daardoor wel zijn Nederlandersschap verliezen.

De spits werd al eens opgeroepen voor het nationale elftal van Indonesië, maar destijds moest Van Beukering op het laatste moment afzeggen omdat hij niet in het bezit was van een Indonesisch paspoort. Op dit moment speelt de voormalig speler van Vitesse, FC Zwolle, De Graafschap, N.E.C. Nijmegen, Go Ahead Eagles en Feyenoord in Indonesië voor Pelita Jaya.

Cunningham voorspelt juist drukke tijd Van Houten

Liam Cunningham heeft voorspeld dat de sabbatical van Carice van Houten niet lang gaat duren. Van Houten zei twee weken geleden dat ze haar acteercarrière even op een laag pitje wilde zetten. De Ierse Cunningham speelt samen met de Nederlandse actrice in de film Black Butterflies. Hij denkt dat Carice te gedreven is om het acteren echt naast zich neer te leggen.

Van Houten zei het rustiger aan te willen doen om meer tijd met vrienden en familie door te brengen. De 34-jarige actrice was afgelopen jaren in veel nationale en internationale filmproducties te zien. Black Butterflies, over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, was voorlopig haar laatste project.

Naast van Houten spelen ook Rutger Hauer en Liam Cunningham een rol in de film. Die laatste merkte dat Carice maar moeilijk rust kan nemen. "Ik denk niet dat haar sabbatical heel lang gaat duren, want ze is een veelgevraagde actrice en ze is dol op werken", vertelt hij aan Novum Nieuws.

Cunningham herkende veel van zichzelf in zijn Nederlandse tegenspeelster. "Ze houdt van acteren. We vonden het allebei geweldig om elke dag op die set te staan. We houden van repeteren en voor de camera staan. Dus ik denk niet dat ze zo lang zonder kan." Black Butterflies gaat 31 maart in première.


Carice van Houten (Foto: Novum)

De Mol boos over filmplannen Geer & Goor

Gordon en Gerard Joling zijn laaiend enthousiast over hun filmplannen, mediamagnaat John de Mol is minder blij. Hij claimt dat hij de rechten bezit van het televisieformat Over de Vloer, dat van 2005 tot 2007 op Talpa, de zender van John de Mol, werd uitgezonden.

"We verwachten dat, als de filmproducent iets met Johns format wil doen, deze bij ons aanklopt", licht een woordvoerder van De Mol toe in het AD. "Niemand vindt het leuk als iemand anders met zijn eigendom aan de haal gaat."

Volgens de woordvoerders van Joling en Gordon klopt dit niet. "John de Mol heeft er natuurlijk geen patent op dat Gordon en Joling grappig met elkaar omgaan. Dat zou wel erg ver gaan", reageert Gordons zegsman. De film waaraan de twee Toppers werken, Geer & Goor The Movie, staat los van Over de Vloer. "De film wordt echt totaal iets anders dan die serie", stelt Jolings manager.

Daarom maakt ook producent Global Star Media, dat woensdag een brief ontving van De Mols adviseurs, zich geen zorgen. "Het nieuwe project wordt geen Over de Vloer. We maken een bioscoopfilm waarbij andere wetten gelden dan bij televisie", stelt de directeur. "Natuurlijk: Gordon, Gerard Joling en humor vormen belangrijke ingrediënten, maar daarmee houdt de gelijkenis met de serie op."


Gordon (Foto: Novum)

Nieuwe Kuip naar 63.000 stoeltjes

Het nieuwe stadion van Feyenoord gaat plaats bieden aan 63.000 toeschouwers. Eerder werd nog gedacht aan 80.000 plaatsen.

De plannen zijn gewijzigd sinds het mislopen van het WK. In eerste instantie werd het stadion ingekrimpt tot 68.000 plaatsen, waar nu 63.000 het doel is, met uitbreidingsmogelijkheden. Dat bevestigt stadiondirecter Jan van Merwijk tegenover De Telegraaf. "We hebben een bezuinigingsslag gemaakt", zegt Van Merwijk. "Zo is het aantal vipboxen teruggebracht van honderd tot negentig, zijn er wat minder business seats en wordt de catering uitbesteed."

Van Merwijk geeft verder aan te balen van de houding van de gemeente Rotterdam. Er wordt amper meegedacht en ziet zichzelf voorlopig niet als partner. "Banken hebben aangegeven veertig à vijftig procent van de financiering voor hun rekening te willen nemen en daarnaast kunnen we – net als in 1935 – aandelen uitgeven. Maar de rest móét komen van de overheid", aldus Van Merwijk.

Schumacher hoopt op achtste wereldtitel

Michael Schumacher heeft erg veel vertrouwen in komend seizoen. De Duitser eindigde vorig jaar slechts als negende in het eindklassement van de Formule 1 en hoopt dit resultaat komend seizoen enorm te verbeteren.

De zevenvoudig wereldkampioen liet weten erg tevreden te zijn met zijn Formule 1-bolide: "Mercedes heeft een enorme stap voorwaarts gezet." Ook denkt hij nog altijd aan een eventuele achtste wereldtitel: "Maar dan zal ik eerst met Nico Rosberg (teamgenoot red.) moeten afrekenen." Rosberg eindigde afgelopen seizoen twee plaatsen boven Schumacher in het eindklassement.

"Het is realistisch om te denken dat we dit jaar om de podiumplaatsen gaan strijden. Als het heel goed gaat, kunnen we misschien zelfs winnen", aldus Shumacher tegenover de verzamelde pers in het Australische Melbourne.

De inmiddels 42-jarige Schumacher verwacht de meeste concurrentie uit de renstal van Red Bull, met wereldkampioen Sebastian Vettel en Mark Webber: "Ik denk dat wij met Ferrari, Renault, Williams en McLaren gaan uitmaken wie Red Bull op de hielen gaat zitten."

Djukic vervangt Vigo bij Hércules

Royston Drenthe en Piet Velthuizen hebben bij Hércules Alicante een nieuwe trainer. Miroslav Djukic neemt het stokje over van de onlangs ontslagen Esteban Vigo.

Onder leiding van Vigo presteert de promovendus dit seizoen erg zwak. Hércules staat op de laatste plaats in de Primera División. In Spanje degraderen de laatste drie ploegen naar de Segunda Division. De Servische trainer Miroslav Djukic moet dit zien te voorkomen.

Afgelopen zondag verloor Hércules met 4-0 van Osasuna. Dit betekende het einde in Alicante voor Vigo. Djukic is bekend in de Spaanse competitie. Niet als trainer, maar als speler. Hij verdedigde ooit het shirt van Valencia en Deportivo La Coruña. In 2008 was hij al een bondscoach van Servië en was hij later trainer bij het Belgische Excelsior Moeskroen.

De frisse wind biedt misschien hoop voor Velthuizen. De voormalig doelman van Vitesse tekende aan het begin van dit seizoen een langdurig contract, maar moet genoegen nemen met een plek op de bank. Hierdoor is hij ook uit beeld geraakt bij bondscoach Bert van Marwijk.

Vorm ziet overgang naar Ajax wel zitten

Michel Vorm sluit een mogelijke overgang in de zomer naar Ajax niet uit. De doelman vertekt na dit seizoen bij FC Utrecht en ziet het wel zitten om Maarten Stekelenburg op te volgen in Amsterdam.

"Maarten (Stekelenburg,red.) is wereldtop. Edwin van der Sar is klaar, dus lijkt mij de kans groot dat Maarten naar Manchester United gaat", aldus Vorm in Voetbal International. "Zelf heb ik niet over Ajax nagedacht, maar ik sluit niets uit. Het is de enige Nederlandse topclub die vrij komt voor een keeper. Ajax is een grote naam, in Nederland en daarbuiten, met het meeste aanzien."

De komende twee interlands is de 27-jarige Vorm in elk geval eerste doelman van Oranje. Sinds 2005, met een korte periode bij FC Den Bosch, staat Vorm bij FC utrecht onder de lat. Tot nu toe keepte de doelman 127 competitiewedstrijden voor de Domstedelingen.

Nuyens: "Dit doet enorm veel deugd"

Voor de meeste wielerliefhebbers was hij al een tijdje uit beeld verdwenen, maar gisteren zette Nick Nuyens zich weer helemaal terug op de kaart. De voormalig coureur van Rabobank won gisteren de Dwars Door Vlaanderen.

Na zijn overwinning liet de Belg tegenover Sporza weten erg blij te zijn met de overwinning: "Dit doet enorm veel deugd. Voor velen was ik afgeschreven, maar ik wist dat het zou terugkomen. Vorig jaar heb ik veel pech gehad, ook al vonden sommigen dat flauwekul. Van de ploeg heb ik direct vertrouwen gehad."

"Ik heb de koers opengebroken op de Kwaremont. Alles liep soepel in de vlucht, maar op het einde waren de krampen toch nabij. Het was een beetje gokken in de slotkilometer, maar dat pakte gelukkig goed uit", besluit Nuyens, tegenwoordig rijdend voor Saxo Bank.

Nintendo 3DS meest succesvol lancering console ooit

Van de Nintendo 3DS zijn vooraf meer exemplaren besteld dan van welke spelcomputer dan ook. De 3D-spelcomputer is vanaf vrijdag te koop. Veel winkelketens in binnen- en buitenland hebben aangegeven al helemaal door hun voorraad heen te zijn.

Bij de Nederlandse winkelketen Game Mania was de voorraad Nintendo 3DS-spelcomputers vorige week vrijdag al volledig gereserveerd. De dochteronderneming van Free Record Shop ontving tweeduizend spelcomputers van Nintendo. De gamewinkel verwacht binnen anderhalve week na de lancering een tweede levering.

Ook in het Verenigd Koninkrijk doet de 3DS het goed in de voorverkoop. Nintendo heeft aangegeven dat Britse consumenten twee keer meer spelcomputers hebben besteld dan in 2006 met de Wii. Ook voor de Britse onlinewinkel Amazon is de 3D-spelcomputer de meest bestelde spelcomputer ooit, met 71 procent voorsprong op de Playstation 3.

De draagbare spelcomputer gaat ongeveer 250 euro kosten. Naar verluidt, verdient Nintendo aan elke verkochte spelcomputer. Microsoft en Sony lijden vaak verlies op hun spelcomputers in de hoop winst te maken met de verkoop van software. De productiekosten van een spelcomputer worden na verloop van tijd wel lager, wanneer de onderdelen goedkoper worden.

Nintendo zet hoog in op het 3D-gamen zonder bril. Van de Nintendo DS, de voorloper van de 3DS, zijn wereldwijd ruim 145 miljoen exemplaren verkocht. Bij de lancering van de nieuwe draagbare spelcomputer liggen dertien games in de winkel. Zondag verschijnt de 3DS ook in de Verenigde Staten en volgende week donderdag in Australië. In Japan kan sinds eind februari gespeeld worden op de nieuwe spelcomputer. Ook daar doet de 3DS het goed.

Amrabat: "De Turkse competitie ligt me wel"

Sinds een half jaar is Nordin Amrabat te bewonderen in de Turkse competitie. Afgelopen winter verliet hij PSV om bij Kayserispor te gaan spelen. Daar komt hij wekelijks aan spelen toe en tot nu toe heeft onze landgenoot geen spijt van zijn overstap naar Turkije.

Tegenover Voetbal International vertelde Amrabat: "De competitie ligt me wel. Ik ben snel en kan een mannetje uitspelen. Tegen zulke spelers voetballen de backs hier niet graag. Inmiddels is het een stuk lastiger. Sinds Hakan Sükür me de hemel in heeft geprezen, krijg ik dubbele dekking. Toch is het een goede keuze geweest, want ze benutten me hier op mijn sterke punten."

Toch heeft de voormalig international van Jong Oranje geen slechte herinneringen aan zijn tijd bij PSV: "Ik zat er op een dood spoor. Jeremain Lens werd voor veel geld gekocht van AZ en op mijn favoriete plaats deed Balázs Dzsudzsák het qua rendement geweldig. Als ik mocht invallen, wilde ik me veel te geforceerd bewijzen en dan ging het mis."

"Het begin, onder Huub Stevens, verliep naar behoren en na zijn vertrek had ik ook een goede periode onder interim-coach Dwight Lodeweges. Na de komst van Fred Rutten kreeg eerst Danko Lazovic de voorkeur en daarna werd Lens voor veel geld gekocht."

De 23-jarige Amrabat heeft ook veel respect voor Rutten: "Rutten wilde me houden, maar ik zag geen toekomst meer en wilde weg. Als mens heb ik Rutten hartstikke hoog zitten, echt een fijne man, eerlijk ook. We smsen nog steeds. Maar aan een trainer die je niet opstelt, heb je uiteindelijk niets, hè? Ik ben voetballer, geen bankzitter."

Volg de verrichtingen van Nordin Amrabat wekelijks in de Nederlandse voetballers in het buitenland.

Freire kampt met infectie

Oscar Freire is niet ongeschonden uit Milaan-Sanremo gekomen. De renner van Rabobank kwam in de ronde ten val en is na de ronde ook nog eens ziek geworden. De Spanjaard kampt met een infectie aan zijn luchtwegen.

Freire, drievoudig wereldkampioen, heeft een antibioticakuur voorgeschreven gekregen om van de infectie af te komen. Zijn deelname aan Gent-Wevelgem is nog niet zeker, maar Rabobank gaat ervan uit dat Freire op tijd fit zal zijn.

Gent-Wevelgem is, na Milaan-Sanremo, de tweede klassieker waar Freire zijn zinnen op heeft gezet. Mocht hij toch niet mee kunnen doen, dan concentreert de Spaanse coureur zich op de Amstel Gold Race

Brands over Reis: "Een lastige situatie"

PSV twijfelt nog over een contractverlenging van Jonathan Reis. De clubleiding van PSV neemt goed de tijd om de perspectieven van Reis bij de club te bekijken.

De Braziliaanse spits raakte eerder dit seizoen zwaar geblesseerd aan zijn knie in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Dit seizoen komt hij zeker niet meer in actie en het is nog maar de vraag of hij ooit terugkomt op zijn oude niveau.

Reis is inmiddels twee keer geopereerd aan zijn knie en donderdag keert hij terug in Eindhoven, alwaar zijn fysiek zal worden bekeken. Omdat de artsen nog niet de garantie kunnen geven dat Reis ooit nog op topniveau kan voetballen, wacht PSV met het verlengen van zijn contract.

Het contract van de Braziliaan loopt aan het einde van dit seizoen af. PSV heeft de optie om het contract met drie seizoenen te verlengen. "Het is een heel lastige situatie", zegt technisch manager Marcel Brands in het Brabants Dagblad. "Deze week hopen we van dokter Weber alle informatie over de exacte toestand van zijn knie te krijgen. Pas als we weten wat de perspectieven zijn voor Jonathan gaan we nadenken over zijn contractsituatie."

Twee gewonden door straling kerncentrale Japan

Drie medewerkers van de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi zijn blootgesteld aan hoge doses straling. Twee van hen zijn voor behandeling in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft Fumio Matsuda, een woordvoerder van het Japanse Bureau voor Nucleaire Veiligheid, donderdag gezegd.

De drie legden elektriciteitskabels bij reactor 3 van de centrale. Twee van hen kwamen met de huid van hun voeten in aanraking met radioactieve elementen.

Volgens Matsuda werden de drie blootgesteld aan een stralingsniveau van 180 milliSievert. Onlangs verhoogde de regering het stralingsniveau waaraan medewerkers van de centrale mogen worden blootgesteld tot 250 milliSievert.

Sinds de kerncentrale op 11 maart door de tsunami in Japan beschadigd raakte en radioactiviteit lekte, zijn elf personen gewond geraakt.

'Tabaksoorlog' in New York

Een kettingrokende Amerikaanse is op eigen wijze de strijd aangegaan met het strikte antirookbeleid in New York, dat vanaf eind mei wordt aangescherpt met een rookverbod op publieke plaatsen als pleinen en parken. De 46-jarige Audrey Silk heeft een tabaksplantage in haar tuin in de wijk Brooklyn opgezet en produceert haar eigen sigaretten.

Iedere oogst van honderd planten levert Silk ongeveer vierhonderd pakjes sigaretten op. Zo omzeilt de oud-agente het betalen van accijns voor sigaretten, die onlangs is verhoogd waardoor sigaretten in New York inmiddels meer dan 10 euro per pakje kosten. Het is Silk er naar eigen zeggen echter vooral om te doen burgemeester Michael Bloomberg een hak te zetten.

Ze heeft medestanders onder de circa 8,4 miljoen New Yorkers, onder wie 1 miljoen rokers. Een verkoper van tabakszaadjes stelt zo'n duizend klanten in de stad te hebben.

Randstad raakt honderden agenten kwijt

Politiekorpsen in de Randstad moeten de komende jaren honderden agenten inleveren. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) verlaagt hun begroting zodat korpsen in de rest van het land meer geld kunnen krijgen, meldt de NOS donderdag.

De minister zou vinden dat de steden te veel geld krijgen, ten koste van het platteland. Daarom moeten de korpsen Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Kennemerland en Gooi- en Vechtstreek inleveren. De politie in Amsterdam verwacht 110 arbeidsplaatsen kwijt te raken. Bij Haaglanden verdwijnen 200 plaatsen.

Ook de korpsen die meer krijgen zijn volgens de NOS niet tevreden. Sommigen hadden op meer gehoopt.


Een hoofddeksel voor politieagenten (Foto: Novum)

Afellay start tegen Hongarije in basis

Bondscoach Bert van Marwijk zal met Ibrahim Afellay in de basis starten. De speler van FC Barcelona krijgt in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije de voorkeur boven Eljero Elia.

Beide spelers kunnen bij hun club niet op een vaste basisplaats rekenen. Van Marwijk gaf eerder aan dat hij vond dat Afellay bij Barcelona een goede ontwikkeling doormaakt. De wedstrijd tegen Hongarije betekent voor Afellay zijn 33e interland. In de laatste vijf interlands startte de oud-PSv'er telkens in de basis.

De opstelling van Oranje zal verder geen verassingen kennen. Nigel de Jong zal de plek opvullen van aanvoerder Mark van Bommel, die geblesseerd is. Rafael van der Vaart zal de aanvoerdersband dragen.

Opstelling Nederlands elftal:

Vorm; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters; De Jong, Van der Vaart; Kuijt, Sneijder, Afellay; Van Persie.

Stronghold 3 komt later

Het strategiespel Stronghold 3 is vertraagd tot de zomer. Dit heeft uitgever Southpeak Interactive bekendgemaakt. Ontwikkelaar Firefly heeft aangegeven dat ze meer tijd nodig hadden om de game op te poetsen en wat extra features toe te voegen. De game zou eigenlijk deze lente uitkomen.

"We willen er zeker van zijn dat de fans een game krijgen die ze verdienen." zegt Simon Bradbury, designer. "Hoewel er teleurstelling is dat de game niet eerder uit zal komen, kunnen we met zekerheid zeggen dat de speler niet teleurgesteld zullen zijn met de nieuwe elementen die we aan de game toevoegen, zodat het de beste Stronghold ooit wordt."

Stronghold 3

Topcrimineel valt dood bij beklimmen balkon ex

Een van de gevaarlijkste criminelen van Rotterdam is vorige week te pletter gevallen bij een poging op het balkon van zijn ex-vriendin te komen. Het gaat om Timur E., schrijft De Telegraaf donderdag. Het is niet bekend of de ex-vriendin thuis was.

De 44-jarige 'Turk met de blauwe ogen' zou door de politie worden gelinkt aan meerdere 'gruwelijke' moorden en afrekeningen. Het lukte echter nooit om ook maar één zaak voor de rechter te krijgen.

De man probeerde volgens bewoners van appartementencomplex De Hofdame aan de Oppert te Rotterdam via verschillende balkons bij de woning van zijn ex-vriendin te komen. De politie dacht eerst dat het om een zelfmoord ging, maar concludeerde later dat er sprake was van een noodlottig ongeval.

E. werd als verdachte gezien voor de moord op drie mannen in 1992. Toen werden in een Rotterdams restaurant drie mannen doodgeschoten, waarna hun lijken werden onthoofd en verbrand.

Later werd hij gelinkt aan de zogenoemde Taminiaumoorden in het Noord-Brabantse Hilvarenbeek. Twee miljonairszonen werden toen vermoord, vermoedelijk nadat ze getuige waren geweest van de moord op twee Limburgse criminelen. In beide zaken werd zijn betrokkenheid echter nooit bewezen.

Een bijrolletje zou E. hebben gehad bij de drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn & Out. Bij een ruzie om geld besloten vier Kaapverdianen hun machinegeweren te legen in het café. Toen ze wilden toeslaan, zagen ze volgens de krant dat E. in de zaak was. Met hem wilden ze geen ruzie, dus wachtten ze totdat hij opstapte, om vervolgens drie mensen in de zaak dood te schieten.

Rus verliest in eerste ronde Miami

Arantxa Rus is in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Miami uitgeschakeld. Lourdes Dominguez Lino uit Spanje was met 4-6, 7-6 (7), 4-6 net iets sterker. Na twee sets werd de wedstrijd even gestaakt wegens invallende duisternis, maar uiteindelijk werd toch ook de laatste set nog afgewerkt.

Rus begon tegen Dominguez Lino sterk en pakte in de vierde game de eerste break, maar verloor vervolgens vier games op rij en verloor de eerste set met 6-4. In de tweede set bleef de Spaanse profiteren van het zwakke serveerwerk van de Monsterse en liep rap uit naar een dubbele break voorsprong. Met veel pijn en moeite maakte Rus die echter weer ongedaan.

Op 5-5 lukte het de Nederlandse, die zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi had geslagen, weer niet om haar opslag te behouden. Dominguez Lino mocht serveren voor de wedstrijd, maar dat lukte niet en Rus dwong een tiebreak af.

Daarin nam de Nederlandse nummer 104 van de wereld een 5-2 voorsprong en liet bij 6-5 een setpunt onbenut. Op 6-7 was er vervolgens een matchpunt voor de Spaanse, maar ook die zorgde niet voor een beslissing. Rus sloeg op haar tweede setpunt op 8-7 wel toe.

De partij ging in eerste instantie niet verder vanwege de invallende duisternis, maar uiteindelijk werd er toch verder gespeeld. In de derde set was Dominguez Lino met 6-4 te sterk waarna ze na twee uur en drie kwartier spelen met een zwaarbevochten zege van de baan stapte.

De Jager blokkeerde bonussen ABN AMRO

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft eerder dit jaar bij ABN AMRO ingegrepen om te voorkomen dat de bank bonussen zou uitbetalen aan het bestuur. Ondanks een verlies van 414 miljoen euro over 2010 vond de raad van commissarissen een bonus op zijn plaats, schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van ingewijden.

De bank is voor 100 procent in handen van de staat. Daarbij is afgesproken dat banken die staatssteun ontvangen geen bonussen mogen uitkeren als ze geen winst maken. Hierdoor kon de minister de bonussen blokkeren. Daarmee voorkwam hij ook dat een van zijn voorgangers, bestuursvoorzitter Gerrit Zalm (VVD), een bonus kreeg.

De commissarissen van ABN AMRO vonden het tijd voor een bonus omdat de afgelopen jaren 'keihard' is gewerkt. Een deel van de bank is onder druk van de Europese Commissie afgesplitst en ook is ABN gefuseerd met Fortis Bank Nederland.

Het verlies zou geheel toe te schrijven zijn aan de gedwongen afsplitsing. Anders zou er sprake zijn geweest van winst. De bankiers vonden dat ze dus eigenlijk winst hadden gemaakt en dus recht hadden op een extraatje. Het Ministerie van Financiën wees echter op de gemaakte afspraken, geen winst is geen bonus, en hield de bonussen tegen.

De bonus die bestuurders van ING toegekend kregen over 2010 leidde vorige week tot veel ophef. ING maakt wel winst, maar is de staat nog veel geld schuldig. De Jager liet toen weten niets te kunnen doen omdat de bonus binnen destijds gemaakte afspraken viel. Wel kondigde hij aan met een nieuwe wet te komen waarin staat dat banken geen bonussen mogen uitkeren zolang ze de staat nog geld schuldig zijn.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdagavond in met een motie die 100 procent belasting heft op de bonussen van bestuurders van financiële instellingen als ING en Aegon, die staatssteun van de regering hebben ontvangen. Aan de uitvoerbaarheid van die motie wordt ernstig getwijfeld. Na toenemende ophef in de politiek en media hebben de bestuurders van ING besloten af te zien van hun bonus.

'Veel seksuele intimidatie bij verplegenden'

Meer dan een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie. Bij de intimidatie gaat het in meer dan de helft van de gevallen om seksueel getinte opmerkingen en in ruim 30 procent van de gevallen om handtastelijkheden. Dat blijkt uit een onderzoek van Bijzijn, een vakblad voor werkers in de gezondheidszorg.

Volgens verpleegkundige Mathilde Bos, die donderdag in Utrecht spreekt op het congres Seksualiteit, Intimiteit en Intimidatie, zijn de cijfers maar het topje van de ijsberg. In werkelijkheid komt volgens haar 98 procent van de verpleegkundigen in aanraking met seksuele intimidatie. "Ook seksueel getinte complimentjes horen daar bij." Ze zegt ook dat mannelijke verpleegkundigen zelden aangeven dat ze het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie.

'Veel seksuele intimidatie  bij verplegenden'
'Veel seksuele intimidatie bij verplegenden' (Foto: ANP)

[NBA] Denver te sterk voor San Antonio

In de NBA heeft Denver Nuggets een waardevolle zege geboekt met het oog op de play-offs. De Nuggets versloegen San Antonio Spurs met 115-112.

San Antonio, de koploper in de Western Conference, stond na de derde kwart met 93-80 voor en wist dat uit te bouwen naar 98-91. Met elf punten op rij counterden de Nuggets naar een voorsprong van 102-98. Dertig seconden voor tijd bezegelde Wilson Chandler de winst met een jump-shot.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland New Jersey 94-98 wnv
Philadelphia Atlanta 105-100
Charlotte Indiana 88-111
Boston Memphis 87-90
Detroit Miami 94-100
Milwaukee Sacramento 90-97
New York Orlando 99-111
Oklahoma Utah 106-94
Houston Golden State 131-112
Phoenix Toronto 114-106
Denver San Antonio 115-112
LA Clippers Washington 127-119 wnv

Racen in Kenia met DiRT 3

Codemasters heeft een nieuwe video online gezet over DiRT 3. In de video zien we rallycoureur Kris Meeke een sprintje trekken door het landschap van Kenia. Ikzelf mocht afgelopen week een presentatie bijwonen van de game en ik was behoorlijk onder de indruk, verwacht binnenkort een preview van DiRT 3.

Bekijk hieronder hoe Kris Meeke scheurt over de baan, een andere coureur inhaalt en een bijna crash heeft tegen het einde. Meeke speelt dit met een stuurtje, koppeling en schakelbak ingeschakeld en dat is ook te zien in het filmpje. DiRT 3 komt 24 mei uit op de PC, PS3 en de Xbox 360.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over rare vrijlatingsgronden.

De politie Midden en West Brabant moet regelmatig GHB-verslaafde verdachten op doktersadvies vrijlaten. Vorig jaar gebeurde dat vijf tot tien keer. De politie heeft deze week overleg gevoerd met de verslavings- en gezondheidszorg over de mogelijke inrichting van een speciale ruimte waar verslaafde verdachten gedwongen kunnen worden om af te kicken of onder toezicht behandeld kunnen worden.
 
Als voorbeeld noemde de politie een 33-jarige inbreker uit Zevenbergen, die maandag onwel werd in zijn cel. De politie kreeg het advies de verslaafde veelpleger vrij te laten. De officier van justitie besloot hem te laten gaan. De politie noemde dat woensdag onbevredigend. En terecht:

Van der Sar keert niet terug bij Ajax

Edwin van der Sar keert in de toekomst niet terug bij Ajax. Dat heeft de doelman van Manchester United laten weten aan het blad Life After Football.

"Ik ga niet meer terug naar Amsterdam, al zou het best gezellig zijn met Frank de Boer, Danny Blind en Dennis Bergkamp. Toen ik twaalf jaar geleden wegging, heb ik wel gezegd dat ik later eventueel zou terugkeren, maar toen wist ik niet dat ik deze mooie jaren bij Manchester United zou gaan beleven", vertelt Van der Sar, die aan het einde van dit seizoen stopt met keepen.

Van der Sar heeft ongeveer wel een beeld van wat hij na zijn actieve loopbaan als doelman wil doen. "Misschien ga ik wel af en toe op een trainingveld staan, maar voorlopig zeker nog niet wekelijks", vervolgt de sluitpost. "Het kan ook zijn dat ik voor Manchester United clinics ga geven in Oost-Azië, daar is de club heel populair. Iets met commercie doen vind ik ook interessant." Een rol binnen het management van de club sluit hij niet uit.

In al zijn jaren als profvoetballer heeft Van der Sar het geschopt tot multimiljonair. Een deel van zijn vermogen heeft hij belegd. "Maar misschien dat ik me in de toekomst wat meer met onroerend goed zal bezighouden dan ik nu doe."

'ADO-voetballer kan klacht antisemitisme afkopen'

Federatief Joods Nederland (FJN) trekt de aanklacht tegen ADO-voetballer Lex Immers in als hij geld doneert aan de nabestaanden van een joods gezin dat is vermoord in Israël. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. FJN had het Openbaar Ministerie eerder deze week gevraagd de middenvelder te vervolgen omdat hij na de 3-2 zege op Ajax samen met fans 'we gaan op jodenjacht' scandeerde.

Ook trainer John van den Brom moet volgens FJN een geldbedrag overmaken omdat hij niet ingreep. Het geld moet gaan naar de kinderen van de familie Fogel, een joods gezin dat in een nederzetting van Israël werd vermoord. In hun slaap werden de ouders, twee kinderen en een baby met een mes omgebracht.

Het gezin laat drie kinderen achter. Het is nog niet bekend wie de aanvaller is, maar voor Federatief Joods Nederland staat vast dat het om een Palestijn gaat.

Volgens Palestijnse media zou het leger een Thaise bediende hebben aangehouden die al een tijd niet door het gezin was betaald. Dit verhaal is echter net zomin na te trekken als andere beweringen. Israël reageerde op de aanval door in te stemmen met de bouw van honderden huizen voor kolonisten.

Directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat 'eenmansclub FJN' een 'kwalijke koppeling' maakt tussen de leuzen van Immers en de moord op het gezin. Volgens hem is sprake van chantage. "Immers en Van den Brom zijn terecht gestraft door de KNVB. Nu gaan we zoeken naar oplossingen voor de toekomst", twittert hij.

Oud TCA-baas voor de rechter in hennepzaak

Dick Grijpink, voormalig directeur van de Amsterdamse taxicentrale TCA, staat donderdag voor de rechtbank in Alkmaar in een omvangrijke drugszaak.

Volgens justitie speelde Grijpink een sleutelrol in een misdaadorganisatie die jarenlang op grote schaal hennep teelde en distribueerde. Grijpink wordt beschouwd als onderdirecteur en financier van de bende.

In totaal staan 24 verdachten terecht. Eerder deze week eiste het Openbaar Ministerie vijf jaar cel tegen een van de veronderstelde leiders van de bende.

Grijpink zou een deel van de organisatie hebben gefinancierd. Tevens zou hij eigenaar zijn geweest van wietkwekerijen in Heerhugowaard, Edam en Uithoorn. Op 24 maart 2009 werd de plantage in Heerhugowaard ontmanteld, waarna het onderzoek tegen de vermeende bende op stoom kwam.

Grijpink was jarenlang het gezicht van de Amsterdamse taxiwereld, ook tijdens de brancheoorlog die zich lang voortsleepte. In 2001 arresteerde de politie Grijpink en zijn collega's in de TCA-top op verdenking van bendevorming. Dit onderzoek leidde uiteindelijk niet tot een strafzaak.

Kim Jong-il trekt portemonnee voor Japan

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft een half miljoen dollar (355.000 euro) overgemaakt naar Japan. Het geld is bestemd voor Noord-Koreaanse expats, die getroffen zijn door de zware aardbeving en tsunami en de daaropvolgende nucleaire crisis. Dat heeft het staatspersbureau KCNA donderdag gemeld namens Pyongyang.

Ook het Noord-Koreaanse Rode Kruis heeft geld overgemaakt.

Onlangs werd bekend dat Noord-Korea zo wanhopig op zoek is naar voedsel dat het zelfs Zimbabwe om voedsel heeft gevraagd. Westerse landen vermoeden echter dat de voedselhulp wordt gebruikt voor politieke doeleinden door de, naar aangenomen wordt puissant rijke, dictator.

Kim Jong-il trekt portemonnee voor Japan
Kim Jong-il trekt portemonnee voor Japan (Foto: ANP)

Militair krijgt 24 jaar cel om moord Afghanen

Een van de Amerikaanse militairen die betrokken zijn bij een schandaal rond de moord op burgers in Afghanistan, is woensdag door een militaire rechtbank tot 24 jaar celstraf veroordeeld. Korporaal Jeremy Morlock heeft schuld bekend, zo meldden Amerikaanse media.

De 23-jarige Morlock uit de plaats Wasilla in de staat Alaska bood de nabestaanden van de slachtoffers en het Afghaanse volk zijn excuses aan. Hij is de eerste van vier van zijn collega's die terecht moet staan op verdenking van een reeks moorden. Zeven anderen worden verdacht van het hinderen van het onderzoek, drugsgebruik en zware mishandeling van een collega die de zaak aanhangig maakte bij hun meerderen.

Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceerde maandag foto's van twee Amerikaanse militairen die poseren naast het bebloede lichaam van een Afghaan die zij zouden hebben gedood. Een van de twee zou Morlock zijn. De mannen maken deel uit van een legereenheid waarvan de leden worden verdacht Afghaanse burgers voor de sport te vermoorden. Ze zouden gedaan hebben alsof er sprake was van een gevechtssituatie om onschuldige burgers te kunnen doden.

Morlock gaat getuigen tegen zijn collega's. Hij komt na zeven jaar celstraf in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Militair krijgt 24 jaar cel om moord Afghanen
Militair krijgt 24 jaar cel om moord Afghanen (Foto: ANP)

Immers hekelt 'klopjacht' van De Telegraaf

Lex Immers vindt dat De Telegraaf wel erg veel aandacht heeft besteed aan zijn wangedrag, waarvoor hij spijt heeft betuigd. "In het bijzijn van twee trainers (John van den Brom en Maurice Steijn, red.), een medespeler (Charlton Vicento, red.) en een groep fans heb ik de supporter in mezelf laten gaan", aldus Immers tegen Voetbal International. "In een supportershome, besloten, tussen vier muren waarin er gevierd werd dat we na 31 jaar in eigen stadion van Ajax wonnen."

"Daarbij heb ik meegezongen met We gaan op jodenjacht. Misschien niet slim, daar kun je over discussiëren, maar De Telegraaf vond het reden een klopjacht te beginnen. Een Amsterdamse krant... In plaats van zich met de nederlaag van Ajax bezig te houden, vinden ze het nodig groot uit te pakken met wat er in een supportershome in Den Haag wordt gezongen."

"Heel zielig. Ik ben gefrustreerd. Kijk alle beelden voor, tijdens en na de wedstrijd tegen Ajax in het stadion er maar op na. Ik heb respect getoond voor elke speler van Ajax. Met trainer Frank de Boer en aanvoerder Jan Vertonghen heb ik nog een tijd gesproken. Natuurlijk, ik was vroeger een fanatieke supporter, maar dat heb ik leren scheiden", vervolgt de Hagenaar.

"Ik heb voor de camera's ook niet lopen provoceren. Vervolgens heb ik dat afgesloten en ben ik met de fans een eigen feestje gaan vieren. Er werd van alles gezongen, waarbij niet klakkeloos mee liep te schreeuwen. Agressieve teksten heb ik genegeerd, maar de leus We gaan op jodenjacht vond ik onschuldig. Iedereen in en rond Ajax loopt weg met de geuzennaam Joden. De Telegraaf vond het nodig dat uit zijn verband te rukken en vervolgens wordt het van kwaad tot erger."

De onderstroom

Ik zit een verhaal te schrijven. Waar het over gaat, weet ik niet. Want inspiratie, waar haal ik het vandaan? Kijk eens om mij heen. Genoeg om het vandaan te halen. Regen in een plas. De wind door het beeld. Een rit in een bus. In mijn hand de pen en op mijn schoot het notitieblokje. De jonge vrouw zit driftig te sms'en. Ze draagt zwarte laarzen met iets een hak, een donkerblauwe spijkerbroek, een lichtbruin suède jasje, een enorme witte gebreide sjaal, haar donkerblonde haren in een krullende paardenstaart. In haar frisse open gezichtje zie ik blauwgrijze ogen en o god zo'n lachje op haar volle lippen. Ze legt haar mobiel opzij en zoekt even in haar tas. Uit een plastic zakje haalt ze een donkerbruine boterham. Het zakje knispert.

Crouch: "Terry is een geweldige leider"

Peter Crouch vindt het niet verrassend dat bondscoach Fabio Capello John Terry opnieuw tot aanvoerder heeft aangewezen. Terry nam de aanvoerdersband over van Rio Ferdinand. Eerstgenoemde moest vorig jaar afstand nemen van zijn leidersrol na een affaire met de vrouw van toenmalig ploeggenoot Wayne Bridge. Een aantal spelers bij de Engelse ploeg zouden nog steeds niet door één deur kunnen met Terry.

Crouch ontkent dat de beslissing voor een splitsing zorgt in de Engelse selectie. "Er is veel over gesproken, maar we maken ons er niet druk om. We zijn allemaal blij voor John (Terry, red.). Hij heeft bij Chelsea en Engeland bewezen dat hij een geweldige leider is", zei de spits tegen Engelse media. Capello had Ferdinand niet van te voren ingelicht over de keuze voor Terry.

"Tuurlijk is het jammer voor Ferdinand. Hij is een fantastische jongen. Ik denk dat de bondscoach voor Terry heeft gekozen omdat Ferdinand vaak geblesseerd is. Het heeft denk ik niets te maken met of hij een minder goede leider zou zijn. Hij gaat namelijk altijd voorop in de strijd."

Cel voor porno op billboard in Moskou

Een 40-jarige Moskoviet moet een jaar de cel in, omdat hij een elektronisch billboard langs een drukke weg in Moskou had gehackt en er porno op had laten zien. Dat meldde de Russische televisiezender Russia Today woensdag op zijn website.

Igor Blinnikov bracht met zijn actie vorig jaar het verkeer op de drukke weg in Moskou tot stilstand. De computerspecialist zei tegen de rechtbank alleen te hebben willen amuseren. De eigenaar van het billboard riep de rechtbank op Blinnikov niet te zwaar te straffen.

In totaal moet Blinnikov zes jaar de cel in, omdat hij ook schuldig werd bevonden aan poging tot drugshandel. Hij heeft al aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan.

Gone with the wind: beste film, quote en kus

"Frankly, my dear, I don't give a damn," is door 500.000 mensen uitgeroepen tot de beste filmquote aller tijden. De zin komt uit het epos dat werd uitgeroepen tot beste film: Gone with the Wind, uit 1939. Dat bleek woensdag uit een online peiling in opdracht van de Amerikaanse televisiezender ABC en People Magazine.

The Excorcist werd verkozen tot beste horrorfilm, de beste thriller werd Silence of the lambs en Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic prijken bovenaan de lijst als het meest romantische stel.

Gone with the wind won ook in de categorie beste filmkus. Het karakter Scarlett O'Hara uit dezelfde film moest in de categorie beste filmkarakter genoegen nemen met de derde plaats. Forrest Gump in de gelijknamige film werd eerste. Tom Hanks kreeg in 1994 een Oscar voor die rol.

Er kon alleen op Amerikaanse films worden gestemd.

Werk aan reactor 3 in Fukushima hervat

Het werk aan reactor 3 in de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is donderdag hervat. Een dag eerder werden werknemers en brandweermensen geëvacueerd toen er door nog onbekende oorzaak zwarte rook uit de reactor opsteeg. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Volgens het energiebedrijf TEPCO, eigenaar van de kerncentrale, werd er geen verhoogde radioactiviteit gemeten na de rook. Eerder was er sprake van een stralingswaarde van 500 milliSieverts per uur, maar dat bleek een fout van TEPCO. Het zou namelijk zijn gegaan om 500 microSieverts per uur, zo meldde het energiebedrijf.

Maandag moest reactor 3 ook al worden ontruimd wegens rook. Reactor 3 baart de autoriteiten de meeste zorgen, omdat daar de stoffen plutonium en uranium zijn opgeslagen. Het gaat allemaal ook nog niet perfect bij de andere reactoren. Het elektriciteitsnetwerk is aangelegd, maar het lukt nog niet om de koelingssystemen aan de gang te kregen. Zo sluit het systeem van reactor 5 zich automatisch weer uit, als het ingeschakeld wordt.

Fledderus stapt over naar Roda JC

Mark-Jan Fledderus speelt de komende drie seizoenen voor Roda JC. Dat maakte de eredivisionist uit Kerkrade woensdagavond op zijn clubsite bekend. De 28-jarige middenvelder komt transfervrij over van Heracles Almelo. Fledderus speelde drie jaar bij Heracles. Eerder kwam hij ook uit voor sc Heerenveen, Telstar en FC Groningen.

Tim Breukers en Mike te Wierik zijn volgend jaar nog wel bij Heracles te bewonderen. De Almelose club lichtte opties in de contracten van de beide verdedigers waardoor ze beiden tot 2012 vastliggen. De 23-jarige Breukers speelt sinds 2007 bij Heracles en kwam al tot 93 competitieduels. Te Wierik is pas 18 en brak dit jaar door. Hij heeft vijf optredens in de hoofdmacht op zijn naam.

Del Potro naar tweede ronde Miami

Juan Martin del Potro staat in de tweede ronde van het Masters-toernooi in Miami. De Argentijn, vorige week nog halvefinalist in Indian Wells, klopte Ricardo Mello uit Brazilië met tweemaal 6-4. In de tweede ronde neemt Del Potro het op tegen Philipp Kohlschreiber uit Duitsland. Die had als nummer 28 van de plaatsingslijst een vrijstelling in de eerste ronde.

Voor Nikolay Davydenko viel het doek al in de eerste ronde. De Rus, in 2008 winnaar van het vijfde grandslam, bleek niet opgewassen tegen Kevin Anderson. De Zuid-Afrikaan won met 6-4 en 6-3 en treft in de tweede ronde Guillermo Garcia-Lopez. De Spanjaard is als 24e geplaatst.


Juan Martin del Potro naar tweede ronde in Miami (Foto: Novum)

Fight Night Champion

Zweet druppelt van mijn gezicht, mijn armen voelen aan als bakstenen. Een stap naar rechts. Mijn voeten willen niet meer. Dit is niet mijn wedstrijd, ik voel het door mijn hele lichaam. Ik ontwijk zijn linker maar zijn rechter zie ik niet aankomen. Ik wankel, maar houd mezelf staande. Hij blijft maar komen met zijn klappen maar ik block ze allemaal. Ik moet iets terug doen anders ga ik tegen de vlakte. Ik duw hem van me af en geef een korte stoot richting zijn lichaam. Hij vangt het zonder moeite op. Een linkerhoek countered hij met een uppercut. Weer wankel ik. Ik krijg nog maar één kans. Hij zwaait in met rechts, zijn linkerkant is niet bedekt. Eén kans, één schot... 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.