Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over rare vrijlatingsgronden.

De politie Midden en West Brabant moet regelmatig GHB-verslaafde verdachten op doktersadvies vrijlaten. Vorig jaar gebeurde dat vijf tot tien keer. De politie heeft deze week overleg gevoerd met de verslavings- en gezondheidszorg over de mogelijke inrichting van een speciale ruimte waar verslaafde verdachten gedwongen kunnen worden om af te kicken of onder toezicht behandeld kunnen worden.
 
Als voorbeeld noemde de politie een 33-jarige inbreker uit Zevenbergen, die maandag onwel werd in zijn cel. De politie kreeg het advies de verslaafde veelpleger vrij te laten. De officier van justitie besloot hem te laten gaan. De politie noemde dat woensdag onbevredigend. En terecht:
Want kan onze Minister van Justitie mij even laten weten, of ik na het plegen van een misdrijf ook uit voorarrest kan worden ontslagen omdat ik mijn dagelijkse portie pantoprazol en cozaar dien op te halen? Want als een junk zelf naar de dealer mag, mag ik zelf naar de apotheek.