Islamitische basisscholen blijven zwak

Islamitische basisscholen scoren nog altijd veel slechter dan andere basisscholen. Wel is het aantal zwakke islamitische basisscholen vorig jaar iets minder geworden. Dat heeft de Inspectie van het Onderwijs donderdag gemeld.

Van alle basisscholen is 6 procent zwak en 1 procent zeer zwak. Van de islamitische basisscholen geldt een op de vijf islamitische basisscholen als zwak en ruim 7,5 procent als zeer zwak.

Naast islamitische basisscholen scoren ook reformatorische basisscholen slecht. Ruim 2,4 procent is zeer zwak. Rooms-katholieke en algemeen bijzondere basisscholen zijn volgens de inspectie het best.

Scholen krijgen het predicaat zeer zwak als de prestaties van leerlingen achterblijven en er sprake is van slecht onderwijs. Nederland telt van de ruim 7000 basisscholen 49 zeer zwakke scholen. Ruim 11.000 kinderen krijgen les op een van deze scholen.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) liet in februari weten dat het kabinet sneller gaat ingrijpen bij zwakke scholen om te voorkomen dat de kwaliteit nog slechter wordt. Zeer zwakke scholen moeten binnen een jaar de onderwijskwaliteit op orde brengen. Als dat niet lukt, gaat de geldkraan dicht en kan de school worden gesloten.