Oud TCA-baas voor de rechter in hennepzaak

Dick Grijpink, voormalig directeur van de Amsterdamse taxicentrale TCA, staat donderdag voor de rechtbank in Alkmaar in een omvangrijke drugszaak.

Volgens justitie speelde Grijpink een sleutelrol in een misdaadorganisatie die jarenlang op grote schaal hennep teelde en distribueerde. Grijpink wordt beschouwd als onderdirecteur en financier van de bende.

In totaal staan 24 verdachten terecht. Eerder deze week eiste het Openbaar Ministerie vijf jaar cel tegen een van de veronderstelde leiders van de bende.

Grijpink zou een deel van de organisatie hebben gefinancierd. Tevens zou hij eigenaar zijn geweest van wietkwekerijen in Heerhugowaard, Edam en Uithoorn. Op 24 maart 2009 werd de plantage in Heerhugowaard ontmanteld, waarna het onderzoek tegen de vermeende bende op stoom kwam.

Grijpink was jarenlang het gezicht van de Amsterdamse taxiwereld, ook tijdens de brancheoorlog die zich lang voortsleepte. In 2001 arresteerde de politie Grijpink en zijn collega's in de TCA-top op verdenking van bendevorming. Dit onderzoek leidde uiteindelijk niet tot een strafzaak.