Ajax-directie maakt Cruijff ongeduldig

Johan Cruijff vindt dat de directie van Ajax te lang wacht met reageren op zijn vorige week ingediende plannen. "Hij is buitengewoon ongeduldig," meldt Cruijffs woordvoerder Rutger Koopmans donderdag in de Volkskrant. El Salvador zit in de klankbordgroep technische zaken die de directie van Ajax adviseert over het te voeren beleid.

Ondanks een verzoek daartoe heeft de directie tot op heden niets van zich laten horen. De tijd dringt volgens Cruijff, die de organisatiestructuur met het oog op het nieuwe seizoen uiterlijk 1 april wil invoeren. Het ergert Cruijff dat er nog geen harde toezeggingen zijn gedaan.

De klankbordgroep ziet een leidende rol voor het trio Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk. De Boer moet trainer blijven terwijl Bergkamp fungeert als zijn assistent. Van Jonk wordt verwacht dat hij de zaken op jeugdcomplex De Toekomst coördineert. In het plan is geen plaats voor assistent-trainer Danny Blind en hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink.

De functie hoofd opleidingen komt te vervallen in het nieuwe model. Voor assistent Blind wordt gekeken of een functie kan worden gevonden die passend is voor zowel hem als de club. De zoektocht naar een nieuwe technisch directeur kan worden gestaakt. Volgens de klankbordgroep is deze positie overbodig.

De plannen kwamen tot stand na uitvoerige gesprekken met vrijwel alle topspelers uit de roemruchte geschiedenis van Ajax. In de klankbordgroep had ook Ajax-directeur Rik van den Boog zitting. Later donderdag volgt mogelijk een gesprek tussen Cruijff, Van den Boog en preses Uri Coronel over de uitvoering van de adviezen.