Teeven onderzoekt splitsing strafproces

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) onderzoekt de mogelijkheden om het strafproces 'in tweeën te knippen'. Dat houdt in dat eerst de schuldvraag wordt beantwoord en pas daarna wordt bekeken of de veroordeelde tbs nodig heeft. Teeven is overigens geen groot fan van deze constructie.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg drong er donderdag bij de staatssecretaris op aan om het zogeheten tweefaseproces nader te onderzoeken. Volgens haar kan het bij zware misdrijven lonen om de schuldvraag en de behandeling van een verdachte los te koppelen.

In de huidige situatie komt het namelijk voor dat verdachten niet meewerken met een onderzoek tijdens hun strafproces. Zolang ze niet bekennen, is het voor behandelaars lastig om een psychische analyse van de verdachte te maken. Door het proces op te knippen, denkt Van Toorenburg dat het eenvoudiger wordt een diagnose te stellen.

De SP steunde het verzoek van de CDA'er. Teeven zegde toe naar de optie te kijken, maar stak zijn scepsis niet onder stoelen of banken. "Eigenlijk voel ik niks voor zo'n dubbele rechtsgang", zei Teeven, die vooral op de extra kosten wees. "Maar omdat het denken hierover nooit stopt, ben ik bereid het te onderzoeken en de Kamer hierover te informeren."