Europa: Overheid mag grote bedrijven niet weren

De overheid mag de lokale middenstand niet beschermen door grote bedrijven te verbieden zich in de regio te vestigen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald in een zaak die in Spanje speelt. De uitspraak geldt voor alle lidstaten, dus ook voor Nederland.

Ieder groot bedrijf dat zich in Spaans Catalonië wilde vestigen moest eerst langs een soort ballotagecommissie zien te komen. Die ging na of de vestiging van het bedrijf slecht uit kon pakken voor ondernemers die al in het gebied actief waren. Als dat zo was, mocht het nieuwe bedrijf zich niet in de regio vestigen.

Volgens het Europees Hof van Justitie is hier sprake van beperking van de vrijheid van vestiging. Bedrijven uit andere lidstaten zouden door de regeling worden benadeeld.

Dat kleinere bedrijven daar de dupe van worden, mag volgens het hof geen reden zijn om de vestiging van een groter bedrijf tegen te houden. Het hof wijst erop dat de vestiging van een groot bedrijf wel mag worden tegengehouden om het milieu, het dorp of de consument te beschermen. Een economische reden is echter niet geldig.

Voor Nederland heeft de uitspraak weinig gevolgen. Bij een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zijn geen regelingen bekend die grotere bedrijven kunnen verbieden zich in een bepaalde regio te vestigen omdat dat andere bedrijven zou schaden.

Zo'n regeling zou de Nederlandse economie volgens de woordvoerder op de langere termijn ook schaden. "Als een Amerikaans bedrijf bijvoorbeeld wil investeren in een vestiging in Nederland kan zo'n regeling het bedrijf afschrikken." De uitspraak van het hof maakt het in ieder geval onmogelijk alsnog zo'n regeling in te voeren.