Stel je voor... Nebo

Stefan (Nebo)

19-09-1990: Stefan wordt gelanceerd in Europa.
11-04-1992: de Super Nintendo wordt gelanceerd in Europa.
21-11-1994: de op één na best verkochte Super Nintendo Game, Donkey Kong Country, wordt gelanceerd in Europa.
29-07-1995: mijn broer lanceert zichzelf wanneer hij een Super Nintendo met Donkey Kong Country krijgt.

Ik was inmiddels hard onderweg in mijn vijfde levensjaar. Ik liep al bijna vier jaar, ik kon al aardig kunstzinnige dingen bouwen met LEGO en had inmiddels mijn eerste tekeningen ingeruild voor Flippo's in groep één. Je hoort het goed. Waar mijn broer zijn geliefde koekjes ruilde voor Flippo's, had ik al een praktischere valuta ontwikkeld om onze Flippo-map vol te krijgen. Met de komst van de SNES stond de thuiskomst na school, zwemles of ander activiteiten niet meer volledig in het teken van de Power Rangers, de schommel in de achtertuin, de LEGO-blokjes op de keukeltafel, de LEGO-blokjes onder de tafel en de LEGO-blokjes tussen de boterham van mijn vader.

Waar vele gamers van tegenwoordig beginnen met kinderspelletjes om zo de eerste baby-stapjes in de wondere wereld van gaming te stappen, begon ik met een klassieker, een miljoenverkoper, een echte game. Vanaf dat moment hebben mijn broers en ik ruim acht jaar genoten van een stapeltje games voor de SNES die op twee handen te tellen waren. Natuurlijk waren er de nodige uitstapjes naar FIFA, Rayman en Unreal Tournament op de PC, maar de SNES is tijden lang onze enige console geweest. Ik weet nog goed dat ik bij een autodealer door mijn ouders bij het speelhoekje werd neergezet terwijl zij naar auto's keken. Daar, in dat speelhoekje, op die dag, beleefde ik één van mijn gelukkigste momenten ooit; ik speelde Super Mario 64 op de Nintendo 64.

Vanaf dat moment heb ik tijden gezeurd om een Nintendo 64, maar het mocht nooit baten. Sparen kon ik niet en de Nintendo 64 op mijn verlanglijstje zetten mocht ook niet baten. Dus greep ik weer naar de Super Nintendo en speelde ik Donkey Kong Country en Yoshi's Island voor de twintigste keer door. Dat is de laatste jaren wel anders. Ik heb nu zelf het geld om consoles en games te kopen en hoef om deze reden niet meer bij mijn ouders te zeuren.

Maar voor dat zover was, was de periode van de PlayStation 2 al enige tijd aan de gang. Uit het niets kregen mijn broers en ik een PlayStation 2 van Sinterklaas met daarbij Prince of Persia: The Sands of Time en SSX 3. De vlam die symbool staat voor mijn liefde voor games brandde vanaf dat moment sterker dan ooit. Bijna al mijn zakcentjes gingen de jaren daarna naar games met als eindresultaat een kast met ruim veertig PlayStation 2-games. Tussendoor verschenen de Nintendo DS en de PlayStation Portable, maar de meeste tijd ging in de PlayStation 2 zitten, met games als SOCOM, Jak & Daxter, Mashed en niet te vergeten: Beyond Good & Evil.

Naast gamen heb ik altijd kunnen genieten van schrijven. Of het nou een poëtisch stukje over mijn favoriete lunch betreft of een psychologische gedachtespinsel, de vereeuwiging van dit soort teksten op het internet fascineert me. Enkele jaren terug besloot ik dat het tijd was om twee van mijn grote hobby's te combineren. De huidige generatie consoles was gearriveerd en ik had een PlayStation 2, een Nintendo Wii en een PlayStation 3 tot mijn beschikking. Inmiddels staat hier ook een Xbox 360 naast. Acht jaar lang genieten van een enkele console was vervangen voor vier nieuwe consoles in de acht jaar die daarop volgden en ik wilde mijn ervaringen met games delen met de wereld.

Een sollicitatie werd verstuurd en ik werd aangenomen bij FOK!games in april 2008. Sindsdien hebben jullie mogen zeuren over en genieten van mijn columns, nieuwsberichten, specials, reviews en previews. Ik zal nooit beweren dat ik goed kan schrijven. Wanneer het duidelijk is voor de lezers dat ik geniet van zowel het schrijven als van waar ik over schrijf, ben ik tevreden en heb ik geen literaire hoogstandjes nodig. Zolang de games-industrie blijft bestaan en ik inspiratie en zin heb om te schrijven, zal ik mijn best blijven doen om mijzelf en FOK!games te lanceren tot grotere hoogtes.