FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 maart 2011

[Primera División] Sevilla verrast Valencia

Valencia heeft thuis een dure nederlaag geleden tegen Sevilla. De bezoekers uit Andalusië wonnen met 0-1 door een doelpunt van Ivan Rakitic.

Het winnende doelpunt viel pas na 70 minuten, maar voor de pauze was Sevilla al dichtbij de openingstreffer. Alvaro Negredo haalde halverwege de eerste helft uit, maar zijn schot verdween op de lat. De thuisploeg was hier en daar ook gevaarlijk, maar wist niet te scoren.

Een kwartier na rust leek Valencia eindelijk te scoren, maar doelman Javi Varas lag telkens in de weg. De sluitpost tikte een schot van Juan Maa tegen de doellat. Tien minuten later viel de treffer aan de andere kant. Negredo zag zijn schot worden geblokt, waarna de rebound een prooi was voor Ivan Rakitic: 0-1.

Valencia ging haastig op zoek naar de gelijkmaker, maar zelfs in de zes minuten blessuretijd wist de thuisclub niet te scoren. Door de dure thuisnederlaag is Valencia ingehaald door streekgenoot Villarreal, dat nu dus derde staat. Sevilla gaat Atlético Madrid voorbij en is nu de nummer zeven.

Wenger wil contract bij Arsenal uitdienen

Arsène Wenger is niet van plan om op te stappen bij Arsenal. De Franse manager lijkt voor het zesde seizoen op rij geen enkele prijs te gaan winnen.

Arsenal leverde zaterdag tegen West Bromwich Albion twee dure punten in: 2-2. De zoveelste blunder van Manuel Almunia leidde de 2-0 voor de thuisploeg in, maar in de slotfase knokten The Gunners zich nog langszij. Manchester United won wel en heeft nu, met een wedstrijd meer, vijf punten voorsprong.

"Als ik een contract teken, dan wil ik dat uitdienen. We kunnen trots zijn op wat we dit seizoen hebben gepresteerd. Wie had voor dit seizoen voorspeld dat we zouden meedoen om de titel en dat we boven Chelsea en Manchester City zouden staan? Niemand", zegt Wenger in de Daily Mail. "Onze prestaties verdienen veel credits."

Vorige week werd Arsenal in zowel de Champions League als FA Cup uitgeschakeld. Eerder ging de finale van de League Cup op een knullige manier verloren tegen Birmingham City. Steeds meer fans eisen na dit seizoen het vertrek van Wenger, maar die lijkt niet te willen wijken. Hij heeft nog een contract tot medio 2015.

Hercules Alicante ontslaat trainer

Hercules Alicante gaat op zoek naar een nieuwe trainer. De Spaanse ploeg zette vanavond Esteban Vigo op straat, nadat in eigen huis met maar liefst 0-4 werd verloren van Osasuna.

Door de nederlaag zakte Hercules af naar de laatste plaats van de Primera División. De ploeg promoveerde afgelopen seizoen vanuit de Segunda División en kende een prima start van de competitie. Zo werd er onder meer in Camp Nou gewonnen van FC Barcelona.

Naarmate het seizoen vorderde, kwam Hercules, waar onze landgenoten Royston Drenthe en Piet Velthuizen in dienst zijn, in een vrije val terecht. Van de laatste elf wedstrijden werden er maar liefst negen verloren.

Wijnaldum en Leerdam niet bij Jong Oranje

Georginio Wijnaldum en Kelvin Leerdam hebben zich afgemeld voor de interland tegen Duitsland. Het Feyenoord-duo is geblesseerd. Wijnaldum kwam zondag al niet in actie tegen Roda JC vanwege een enkelblessure. Daarvan is hij nog niet voldoende hersteld. Leerdam heeft zich afgemeld met heupklachten.

Feyenoord verloor zondag in Kerkrade met 3-0 van Roda JC. Naast het duo heeft ook Davy Pröpper (Vitesse) zich met een blessure afgemeld. KNVB-coach Cor Pot heeft drie vervanger opgeroepen, namelijk Jordy Clasie, Miquel Nelom (beiden Excelsior) en Gianluca Nijholt (FC Utrecht). De Nederlandse beloften spelen aanstaande vrijdag een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Het duel wordt gespeeld in Sittard.

De selectie van Pot telt drie debutanten. Ties Evers (De Graafschap), Marko Vejinovic (Heracles Almelo) en Género Zeefuik (PSV) zijn voor het eerst opgeroepen. Tegenstander Duitsland loste in 2009 Oranje af als Europees kampioen voor spelers onder 21 jaar.

Wozniacki klopt Bartoli in finale Indian Wells

Caroline Wozniacki heeft het prestigieuze tennistoernooi van Indian Wells gewonnen. De nummer één van de wereld was in de finale in drie sets te sterk voor de Française Marion Bartoli: 6-1, 2-6 en 6-3. Voor de 20-jarige Deense is het de veertiende titel uit haar carrière en de tweede van het seizoen.

Wozniacki had aanvankelijk geen kind aan Bartoli, maar in de tweede set waren de rollen omgekeerd. In de beslissende set nam de Deense weer het heft in handen, al zag ze haar tegenstandster nog wel terugkomen van 1-4 naar 3-4. Bartoli wist echter niet door te drukken en moest uiteindelijk bij het tweede matchpoint dat ze tegen kreeg capituleren.

Door haar prestaties in Indian Wells voert Wozniacki zeker tot na Miami de wereldranglijst aan. Het toernooi in Florida, dat ook wel het vijfde grandslam van het jaar wordt genoemd, begint volgende week.


Wozniacki klopt Bartoli in finale Indian Wells (Foto: Novum)

[WTCC] Uitslagen Curitiba

Rob Huff heeft op Curitiba de eerste race van het World Touring Car Championship-seizoen 2011 gewonnen. De tweede wedstrijd werd een prooi voor Chevrolet-teamgenoot Alain Menu. Tom Coronel werd in de eerste wedstrijd vierde en in de tweede race eindigde hij op plaats twee.

Race 1

Chevrolet startte de eerste race met drie rijders vanaf de eerste drie plaatsen. Huff kon daardoor eenvoudig winnen voor zijn teamgenoten Yvan Muller en Carlos Bueno. Laatstgenoemde lag direct na de start onder vuur van Christian Poulsen die na een foutje Coronel voorbij zag komen. De Deen pakte de Nederlander nog wel terug, maar door een knappe actie in de laatste ronde wist Coronel de vierde stek alsnog veilig te stellen.

Race 2

Coronel begon de tweede race zeer goed door vanaf de derde stek naar de eerste te rijden. Achter hem werden door Gabriele Tarquini de Chevrolets opgehouden, maar nadat ze eenmaal voorbij de Italiaan waren doken ze op in de spiegels van de Nederlander. Coronel reed een strakke race, maar zag in de negende ronde na een deur aan deur gevecht Alain Menu voorbij komen. Coronel drong nog wel aan, maar kon een zege voor de Zwitser niet meer voorkomen.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Robert Huff Chevrolet 19:29.481
2 Yvan Muller Chevrolet +0.873
3 Carlos Bueno Chevrolet +3.924
4 Tom Coronel ROAL Motorsport +12.714
5 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler +13.004
6 Alain Menu Chevrolet +13.402
7 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +14.214
8 Michel Nykjaer SUNRED +14.716
9 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler +19.100
10 Mehdi Bennani Proteam Motorsport +19.591
11 Tiago Monteiro SUNRED +20.001
12 Robert Dahlgren Polestar Racing +20.343
13 Pepe Oriola SUNRED +25.098
14 Javier Villa Proteam Motorsport +25.527
15 Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED +28.285
16 Marchy Lee Deteam KK Motorsport +41.400
17 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED +41.820
18 Yukinori Taniguchi Bamboo-engineering +45.265
19 Fabio Fabiani Proteam Motorsport +1 Ronde
20 Darryl O'Young Bamboo-engineering DNF


De uitslag van de tweede race kan hier worden gevonden.

Libië kondigt weer staakt-het-vuren af

De Libische strijdkrachten hebben een nieuw staakt-het-vuren afgekondigd. Dat is om 20.00 uur Nederlandse tijd ingegaan.
Het bestand geldt voor alle legereenheden. Dat heeft een woordvoerder van de strijdkrachten laten weten.

Vrijdag kondigde Libië ook al een bestand af, maar het regime van Moammar Gadhafi leefde dat niet na. Enkele uren na het ingaan van het bestand vielen de troepen van Gadhafi namelijk Benghazi en Misurata aan.

Bij het eerste staakt-het-vuren vrijdag gaven onder meer Frankrijk en de VS aan de woorden van Gadhafi niet meer te vertrouwen, daarom werd de Libischie leider toen opgeroepen al zijn troepen rond Benghazi terug te trekken. Op de nieuwe aankondiging heeft de internationale gemeenschap nog geen officiële reactie gegeven.

Libië kondigt nieuw bestand af
Libië kondigt nieuw bestand af (Foto: ANP)

[GP2 Asia] Uitslag Race 2 Imola

Dani Clos heeft de tweede race van de GP2 Asia Series op Imola gewonnen. De Spanjaard bleef in Italië Fabio Leimer en Giedo van der Garde voor. Romain Grosjean mocht zich na twee raceweekenden tot kampioen in de GP2 Asia kronen.

Fairuz Fauzy mocht van poleposition beginnen, maar de Maleisiër verknalde zijn start en verloor plaatsen. Hij raakte Stefano Coletti die op zijn beurt Jules Bianchi uit de race tikte. Grosjean was hierdoor al verzekerd van de titel. Clos profiteerde van de chaos en pakte de zege, voor Leimer die ondanks aandringen genoegen moest nemen met de tweede stek. Van der Garde hield Grosjean af en werd na een sterk optreden derde. Grosjean werd na afloop van de race nog bestraft voor het afsteken van het circuit, waardoor hij uiteindelijk als zevende geklasseerd werd.

Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Dani Clos Racing Engineering geen tijd
2 Fabio Leimer Rapax +0.931
3 Giedo van der Garde Addax Team +4.007
4 Esteban Gutierrez ART Grand Prix +8.366
5 Michael Herck Scuderia Coloni +15.312
6 Pal Varhaug DAMS +27.415
7 Romain Grosjean DAMS +27.826
8 Oliver Turvey Ocean Racing Technology +29.294
9 Josef Kral Arden International +29.721
10 Luca Filippi Scuderia Coloni +30.139
11 Charles Pic Addax Team +32.505
12 Andrea Caldarelli Ocean Racing Technology +36.006
13 Nathanael Berthon Racing Engineering +36.893
14 Luiz Razia Team Air Asia +38.998
15 Max Chilton Carlin Motorsport +39.815
16 Marcus Ericsson iSport International +40.192
17 Davide Valsecchi Team Air Asia +42.100
18 Julián Leal Rapax +1:05.466
19 Johnny Cecotto Jr. Super Nova Racing +1 Ronde
20 Mikhail Aleshin Carlin Motorsport +1 Ronde
21 Sam Bird iSport International DNF
22 Rodolfo Gonzalez Trident Racing DNF
23 Stefano Coletti Trident Racing DNF
24 Jolyon Palmer Arden International DNF
25 Jules Bianchi ART Grand Prix DNF

Rutten: "Duel met Twente niet beslissend"

De nummers één en twee van de Eredivisie staan over twee weken, na de interlandonderbreking, tegenover elkaar. PSV heeft momenteel een voorsprong van één punt op de Tukkers. "In mijn beleving gaat het seizoen nu pas beginnen", zei de Fred Rutten zondag na de zege op FC Utrecht volgens het ANP.

Na de ontmoeting tussen PSV en Twente zijn er nog vijf speelronden te gaan. "Ik denk niet dat de wedstrijd tegen FC Twente cruciaal wordt", aldus Rutten. "De drie bovenste teams hebben namelijk allemaal al zoveel punten verloren dit seizoen, dat is ongelooflijk. Het is overigens wel goed dat de nummer drie (Ajax) op zes punten staat."

Ajax leed vandaag in Den Haag een dure nederlaag tegen ADO: 3-2. De Amsterdammers kwamen tweemaal op achterstand en knokten zich ook twee keer langszij. Een doelpunt van Timothy Derijck leverde de thuisclub in de slotfase echter toch nog drie punten op.

[Jupiler League] Uitslag Cambuur - Go Ahead Eagles

SC Cambuur Leeuwarden heeft in de Jupiler League een knotsgek duel tegen Go Ahead Eagles met 4-3 gewonnen. Mark de Vries zorgde er vlak voor tijd voor dat een hattrick van Mark van de Biezen niet genoeg bleek te zijn voor de zege van de bezoekers.

Van der Biezen wist in Leeuwarden al snel het net twee keer te vinden, ondanks dat Go Ahead al snel met tien man kwam te staan na de rode kaart van Kevin van Diermen. Door een doelpunt van Gijs Luirink stond het bij rust 1-2. Na rust kwam Cambuur via Alexander Prent en Mark de Vries op een 3-2 voorsprong, waarna Van der Biezen tien minuten voor tijd de gelijkmaker aantekende. Vlak voor tijd zorgde De Vries met zijn tweede treffer voor de zege van Cambuur. De Eagles beëindigden na een rode kaart voor Joep van den Ouweland de wedstrijd met negen man.

Bevolking verdeeld over DNA-databank

De bevolking is verdeeld over het plan om een databank met DNA-profielen van alle Nederlanders aan te leggen. Van de Nederlanders is 47 procent voor en 48 procent tegen, blijkt uit een peiling.

Het idee komt uit de koker van Frank Paauw, korpschef van de politie Rotterdam-Rijmond. Zowel het Ministerie van Veiligheid en Justitie als de Tweede Kamer gaf vrijwel direct aan het voorstel te verwerpen. De korpschef liet na zijn uitspraak weten slechts een discussie te hebben willen beginnen.

Aanhangers van de PVV zijn het meest enthousiast: 59 procent is voor, zo blijkt uit het onderzoek van Peil.nl. Bij de VVD is dat 58 procent, hoewel die partij ertegen is. Van de CDA'ers is 55 procent voorstander. Tussen de 29 en 36 procent van de kiezers van PvdA, D66, GroenLinks en SP omhelzen het plan.

Bijna zes op de tien ondervraagden vinden dat het vastleggen van het DNA-profiel van alle Nederlanders een aantasting van de privacy is. Alleen bij PVV-, VVD- en CDA-sympathisanten is dit een minderheid. 40 procent vindt dat dit niet het geval is.

36 procent denkt dat er minder misdaden worden gepleegd als het DNA van de hele bevolking in de database is opgenomen.

De DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk bevat de profielen van ruim honderdduizend personen die een misdrijf gepleegd hebben of daarvan worden verdacht.

Travis Barker noemt fans 'Nazi bastards'

Blink 182-drummer Travis Barker heeft flink uitgehaald naar zijn bloedeigen fans. Hij noemt iedereen die iets negatiefs zegt over zijn samenwerkingen met hip-hop-artiesten 'Nazi bastards'.

Barker heeft op zijn solo-album Give The Drummer Some samengewerkt met onder meer Snoop Dogg en Lil Wayne. Ook heeft hij live opgetreden met Eminem en Drake. Daarnaast heeft Barker ook samengewerkt met singer-songwriter Mike Posner, waar FOK! onlangs een interview mee heeft gehad.

Maar de fans van Travis Barker waren minder blij met de samenwerkingen. In een interview met Complex.com heeft Barker laten weten dat hij het irritant vindt wanneer rock-liefhebbers hem bekritiseren omdat hij ook in de hip-hop actief is.

[Upd] Bemanning Italiaans schip weer vrij

Gewapende mannen hebben in de Libische hoofdstad Tripoli de bemanning van een Italiaanse sleepboot verhinderd te vertrekken. De bemanning bestaat uit acht Italianen, twee Indiërs en een man uit Oekraïne, meldde het Italiaanse persbureau ANSA zondag.

Onder de belagers is een man die stelt de leiding in de haven te hebben. Ze verhinderden zaterdagmiddag met hun actie dat het schip, de Asso 22, de terugreis naar Italië aanving. De boot is van een onderneming in Napels en is in Libië voor werkzaamheden voor een Libische oliemaatschappij.

Italië heeft gereageerd door te stellen klaar te staan om alle mogelijke middelen te gebruiken voor het bevrijden van de bemanningsleden. Dat heeft de Italiaanse minister van Defensie Ignazio La Russa zondag gezegd.

Verder zei La Russa dat Italië een bijdrage wil leveren aan acties van de internationale gemeenschap tegen het regime van de Libische leider.

Update 20.56 uur
Onder begeleiding van de Libische autoriteiten en Libische militairen heeft de sleepboot met elf bemanningsleden zondag de haven van Tripoli verlaten.

Volgens de werkgever van de bemanningsleden, Augusta Offshore, zijn de opvarenden vrijgelaten. Ze zetten vanuit Tripoli koers in noordelijke richting.

Grondwetswijziging Egypte aanvaard

Een grote meerderheid van de Egyptische kiezers heeft de gewijzigde grondwet aanvaard. Volgens het hoofd van de verkiezingscommissie heeft in het zaterdag gehouden referendum 77 procent vóór gestemd. Van de 45 miljoen geregistreerde kiezers heeft 41 procent van het stemrecht gebruikgemaakt, maakte voorzitter Ahmed Attiya zondag bekend.

Miljoenen Egyptenaren stonden zaterdag in de rij om hun stem uit te brengen. Het waren de eerste vrije verkiezingen sinds tientallen jaren. Ze volgden op het aftreden vorige maand van president Hosni Mubarak, afgedwongen door een volksopstand tegen diens 29-jarig bewind.

Met de aanvaarding van de grondwet is de weg vrij om over enkele maanden parlements- en presidentsverkiezingen te houden. Volgens sommigen is dat tijdsbestek te kort voor tientallen nieuwe politieke partijen om zich te organiseren, in tegenstelling tot de voormalige regeringspartij NDP en de Moslim Broederschap. Tot degenen die de opkomst van de fundamentalistische broederschap het meeste vrezen behoren de naar schatting acht miljoen koptische christenen, wier leiders hun volgelingen hadden opgeroepen 'nee' te stemmen.

De grondwetswijzigingen zijn opgesteld door een door het leger benoemde commissie van staatsrechtsgeleerden. Ze veranderen de bestaande grondwet, die in 1971 werd aangenomen en later door het leger werd opgeschort, net genoeg om vrije en eerlijke verkiezingen te garanderen. De belangrijkste wijzigingen zijn een beperking van het aantal termijnen die een president kan aanblijven en intrekking van noodwetten die de politie vrijwel onbeperkte bevoegdheden gaven. Eventuele volgende wijzigingen komen dan voor de rekening van het te kiezen kabinet.

Hervormingskandidaat Mohamed el-Baradei en een groep aanhangers werden zaterdag bij een stemlokaal in Caïro op een regen van stenen, flessen en blikken onthaald. El-Baradei gaf aanhangers van het oude regime de schuld van de aanval. Voor de rest verliep het referendum vrijwel vlekkeloos.

[MotoGP] Stoner wint GP van Qatar

Casey Stoner is de winnaar geworden van de grandprix van Qatar, de openingsrace van het MotoGP seizoen. De Australiër van Honda won voor de Spanjaard Jorge Lorenzo. De derde plaats was voor Dani Pedrosa. Het was de 24e overwinning voor Stoner in de koningsklasse van de motorsport.

Valentino Rossi had de beste start en klom voor de eerste bocht van plaats negen naar plaats twee. Hij verremde zich echter, waardoor hij weer zevende kwam te leggen. De eerste valpartij was voor Randy de Puniet, die zijn teamgenoot Loris Cappirossi een ronde later zag opgeven.

Verrassend genoeg was het Jorge Lorenzo gelukt om de snelle Honda's te passeren. Dit was echter van korte duur, want eerst wist Stoner hem te passeren en niet veel later ook Pedrosa. De Spanjaard wist zijn teamgenoot na vier ronden te verschalken en pakte de koppositie over.

De twee Honda rijders wisten samen een klein gaatje te slaan op Lorenzo. In de dertiende ronde nam Stoner de leiding over van Pedrosa en liet de Spanjaard achter, die Lorenzo weer zag naderen. Het duurde ook niet lang voordat de Yamaha-rijder zijn landgenoot voorbij was. Pedrosa gaf zich niet gewonnen, waarna een boeiende strijd ontstond om plaats twee.

De strijd werd gewonnen door Lorenzo, maar die finishte ver achter winnaar Stoner.

Voeckler wint GP Cholet-Pays de Loire

Thomas Voeckler is de winnaar geworden van de GP Cholet-Pays de Loire. De Fransman bleef na 197 kilometer zijn landgenoten Tony Gallopin en Benjamin Giraud voor in een sprint.

Voeckler is bezig aan een sterk voorseizoen. Eerder dit jaar won hij al twee ritten in Parijs - Nice,  een rit in de Ronde van de Middellandse Zee en hij pakte de eindzege in de Ronde van Haut Var. Pim Ligthart was vandaag met een dertiende plaats de beste Nederlander.

Online auditie voor rol biopic Tupac Shakur

Voor de biopic over Tupac Shakur is er een website in het leven geroepen waarop mensen die in de film willen spelen auditie kunnen doen.

Voor de casting zijn Morgan Creek Productions en Skee.TV/Karmaloop.TV samen gaan werken om naar de Tupac van 2011 te zoeken voor de film. Mocht een lezer zich geroepen voelen voor de rol, je kunt tot 30 april auditie doen. Als auditie moet er een video gemaakt worden van vijf minuten met een dialoog. Daarbij moet diegene ook zijn favorietje liedje van Tupac zingen/rappen.

"We zijn op zoek naar iemand met de perfecte combinatie van de charme en het charisma voor de rol," laat producent David Robinson weten. "Op dit moment zijn we meer bezorgd over het vinden van iemand die alles zal geven voor de performance, in plaats van alleen maar de looks en personaliteit."

Op deze site kan er auditie worden gedaan voor de rol.

De Boer: "Dit is zeer teleurstellend"

Ajax slaagde er vanmiddag niet in om van ADO Den Haag te winnen. De Haagse formatie won het duel uiteindelijk met 3-2. Frank de Boer, trainer van de Amsterdammers, was logischerwijs niet blij met de tweede nederlaag in een week tijd. Eerder deze week verloor de ploeg ook al van Spartak Moskou en werd daardoor uitgeschakeld in de Europa League.

"Als je zo kinderlijk drie goals weggeeft en niet beseft om deze ten koste van alles te voorkomen, is dit zeer teleurstellend," aldus De Boer tegenover de camera van Eredivisie Live. Met deze uitspraak refereerde hij vooral naar de treffers van Lex Immers en Timothy Derijck. Beide heren troffen doel uit een standaard moment. "Volgens mij moet je bij standaard situaties met je hele ziel en zaligheid voor de goal gaan liggen."

Ajax kende een redelijke start van de wedstrijd, maar kwam na een half uur spelen toch op achterstand. "Je speelt vrij aardig tot goed en domineert de wedstrijd. ADO Den Haag kwam er niet meer uit, maar wij komen dan door een klungelige fout op achterstand. Dat zet je weer recht, maar dan geef je de wedstrijd door twee standaardsituaties uit handen, terwijl je zelf aan het domineren bent. Dan besef je niet waar het om draait."

Door het nieuwe verlies lijkt de titel voor Ajax ver weg te zijn. Dat realiseert De Boer zich ook, maar hij blijft ook nog een sprankje hoop houden. "De titel hangt nu aan een zijden draadje. Je bent afhankelijk van anderen, maar ik ga er niet meer vanuit."

Olympiakos pakt Grieks landskampioenschap

Olympiakos is vandaag landskampioen van Griekenland geworden. Met nog drie speelrondes te gaan is de club uit Piraeus niet meer te achterhalen door de concurrentie. Het is tevens de dertiende keer in vijftien jaar dat de Griekse ploeg het kampioenschap weet te pakken.

Vandaag wist Olympiakos op eigen veld een ruime zege op AEK Athene te boeken. Het werd uiteindelijk 6-0 voor de de ploeg van trainer Ernesto Valverde. Na twintig minuten spelen stond de ploeg, dankzij doelpunten van Djebbour, Mellberg en Torrijos al met 3-0 voor.

Na rust ging de thuisploeg door met doelpunten maken. Djebbour maakte na een uur spelen zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en ook Mirallas en Holebas waren trefzeker. De oud-Ajacieden Marko Pantelic en Dennis Rommedahl maakten na rust ook nog wat speelminuten. Met nog drie speelrondes te gaan bedraagt de voorsprong op nummer twee Panathinaikos tien punten.

Sletjeslijst op middelbare school wekt woede

Op een middelbare school in Westchester County, in de Amerikaanse staat New York, gaat een bijzondere lijst rond, tot woede van velen. Op de zogeheten 'smut list' staan vele tienermeisjes met daarbij hun seksuele ervaring.

Op de sletjeslijst van Harrison High School staan meestal meisjes tussen de 14 en 18 jaar. Zij staan op volgorde van hun naam en het aantal seksafspraakjes.

Een van de 'sletjes' op de lijst is de 15-jarige Angela Viccaro. Het meisje is geschokt en beschaamd dat zij op de lijst voorkomt. Ze vindt het een walgelijke streek van degene die de lijst ooit heeft opgesteld. "Er moet iets gedaan worden", huilt ze.

De sletjeslijst begon onder de naam 'Westchester SMUT List' op Facebook. Bewust werd het woord 'slut' (slet-red.) vermeden, waarschijnlijk in verband met de regels van de profielensite. Al snel werd de groep bekend en al binnen een dag had deze zevenduizend leden. Ondanks dat de Facebook-pagina inmiddels is verwijderd, verspreidde de lijst zich verder via smartphones.

De bewuste lijst, telt maar liefst zo'n honderd meisjes. Er blijkt ook een andere lijst te zijn met alleen jongers erop. De school zegt eraan te werken het verspreiden van de lijst de kop in te willen drukken en werkt samen met de politie om de onderste steen boven te krijgen.


Een nieuwsfilmpje over de sletjeslijst

Pizza-actie ADO-fans voor Ajax-doelman

Op Twitter werd zondagmiddag gemeld dat ADO-supporters bij Ajax-doelman Jeroen Verhoeven vijftien pizza's hebben laten bezorgen. Met deze pizza-actie willen de ADO-fans de aandacht vestigen op het lijvige postuur van de keeper.

De pizza's blijken echter nooit aangekomen te zijn bij Verhoeven, laat de doelman aan AT5 weten. De vervanger van de geblesseerde Maarten Stekelenburg vond de actie en de verwijzingen naar zijn postuur wel grappig en zegt: "Ik ben het gewend, het was in mijn tijd bij Volendam al zo."

Tijdens de zondagmiddag gespeelde wedstrijd ADO Den Haag - Ajax klonken er spreekkoren als Verhoeven de bal uittrapte. ADO-supporters riepen dan: "Pizza!" Verhoeven reageert er nuchter op: "Da's wel mooi, dan kan iedereen het horen als ik de bal uittrap."


Pizza-spreekkoren ADO-fans voor Ajax-doelman Jeroen Verhoeven

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 27

Afgelopen weekend werd in de Duitse Bundesliga de 27e speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken. Volgende week vindt er in verband met interlandvoetbal geen speelronde plaats.

Leverkusen nadert koploper Borussia Dortmund

Tot een paar weken terug leek het kampioenschap al bijna zeker naar Borussia Dortmund te gaan, maar de formatie van trainer Klopp verspeelt de laatste week veel punten. Ook afgelopen weekend werd de volle buit niet binnengehaald. In eigen huis speelde Dortmund met 1-1 gelijk tegen FSV Mainz 05. Bayer Leverkusen won zelf knap met 2-0 van Schalke 04 en naderde de koploper, met nog zeven speelrondes te gaan, tot op zeven punten.

Aanvankelijk leek Dortmund een gemakkelijke middag te hebben tegen Mainz. Al na acht minuten opende Hummels namens de thuisploeg de score. Aanvoerder en ex-Feyenoorder Sahin kreeg na twinitg minuten de kans om de wedstrijd al vroegtijdig te beslissen, maar hij miste een strafschop.

Na rust ging Mainz op zoek naar de gelijkmaker en kort voor tijd was Sliskovic bij de bezoekers de gevierde man. Hij scoorde de 1-1.

Leverkusen boekte in eigen huis een belangrijke zege op Schalke 04. Voor rust werd het duel al beslist. Derdiyok bracht zijn ploeg na negentien minuten op voorsprong en een kleine tien minuten later passeerde Schalke-verdediger Metzelder zijn eigen doelman. Bij Schalke deed Klaas-Jan Huntelaar wegens een blessure nog altijd niet mee.

Bayern München mazzelt op bezoek bij SC Freiburg

Bayern München heeft zaterdag een nipte overwinning geboekt. Door een laat doelpunt van Ribéry won Der Rekordmeister met 1-2 van SC Freiburg . De ploeg van trainer Louis van Gaal houdt door de zege zicht op de derde plaats. Deze plek geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Na een half uur spelen moest Arjen Robben geblesseerd het veld verlaten. Freiburg en Bayern waren op dat moment in evenwicht: 1-1. Mario Gomez kopte na een kleine tien minuten de bezoekers op 0-1. Papiss Cissé maakte even later gelijk. De aanvaller van Freiburg had daarvoor al een strafschop gemist.

Voor rust had Bayern het moeilijk met de thuisploeg. Na de pauze was het lang wachten op de 1-2. Ribéry werd de gevierde man met een schot in de verre hoek.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Borussia Mönchengladbach FC Kaiserslautern 0-1
SC Freiburg Bayern München 1-2
1.FC Nürnberg Werder Bremen 2-0
Hannover 96 1899 Hoffenheim 6-2
Hamburger SV 1.FC Köln 2-1
Eintracht Frankfurt Sankt Pauli 1-2
Borussia Dortmund FSV Mainz 05 1-1
Bayer Leverkusen FC Schalke 04 2-0
VFB Stuttgart VFL Wolfsburg 1-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 27 19 5 3 62 54-16
2 Bayer Leverkusen 27 16 7 4 55 56-34
3 Hannover 96 27 16 2 9 50 39-36
4 Bayern München 27 14 6 7 48 59-34
5 FSV Mainz 05 27 14 2 11 44 42-34
6 1.FC Nürnberg 27 12 6 9 42 42-36
7 Hamburger SV 27 12 4 11 40 43-44
8 SC Freiburg 27 11 4 12 37 34-38
9 1899 Hoffenheim 27 9 9 9 36 42-39
10 FC Schalke 04 27 9 6 12 33 31-33
11 1.FC Köln 27 9 5 13 32 37-49
12 Werder Bremen 27 8 8 11 32 37-53
13 FC Kaiserslautern 27 8 7 12 31 36-43
14 Eintracht Frankfurt 27 9 4 14 31 27-37
15 VFB Stuttgart 27 8 5 14 29 46-49
16 Sankt Pauli 27 8 4 15 28 29-47
17 VFL Wolfsburg 27 6 9 12 27 31-40
18 Borussia Mönchengladbach 27 6 5 16 23 38-61

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

 

[Moto2] Zege voor Bradl

Stefan Bradl is de winnaar geworden van de eerste Moto2 race van het seizoen. In Qatar bleef de Duitser de concurrentie ruim voor. Andrea Iannone werd op ruim vier seconden tweede, voor de Zwitser Tomas Lüthi.

Het was de tweede zege voor Bradl, die op het einde van vorig seizoen ook al de grandprix van Portugal op zijn naam wist te schrijven. Later vanavond wordt ook nog de race in de MotoGP gereden.

Rangers wint League Cup ten koste van Celtic

Glasgow Rangers heeft vandaag de Schotse League Cup gewonnen. In de finale werd stadsgenoot en aartsrivaal Celtic na verlenging met 1-2 verslagen.

Door doelpunten van Steven Davis en Joe Ledley stond het na negentig minuten spelen 1-1. Een verlenging was daardoor noodzakelijk en daarin wist Jelavic de Rangers in de 98e minuut op voorsprong te brengen.

Celtic had hier geen antwoord meer op en zodoende kwam er toch een mooi eend aan de moeizame week van de Rangers. Eerder deze week werd de ploeg in de Europa League uitgeschakeld door PSV.

Vorig jaar won de Glasgow Rangers de Schotse League Cup ook. Destijds werd St. Mirren in de eindstrijd verslagen.

[Premier League] Chelsea wint topper van Manchester City

Chelsea heeft goede zaken gedaan in de strijd om de bovenste plekken. Voor aanvang van het duel stonden The Blues op plek vier, twee punten achter nummer drie Manchester City. Chelsea heeft echter wel een wedstrijd minder gespeeld. In een rechtstreeks duel won de Londense ploeg vandaag met 2-0.

De ploeg van trainer Carlos Ancelotti begon ditmaal met Salomon Kalou en Fernando Torres in de basis en zodoende moest Didier Drogba de wedstrijd vanaf de reservebank beginnen. Aan de kant van The Citizens speelde Nigel de Jong de gehele wedstrijd mee. Edin Dzeko begon in de spits.

In het eerste bedrijf waren de ploegen aan elkaar gewaagd en waren er nog geen doelpunten te noteren, maar dit veranderde na de pauze. Nadat Drogba en Anelka de aanvallers Torres en Malouda hadden vervangen, kwam Chelsea helemaal los. Op aangeven van Drogba opende David Luiz, in de winter overgekomen van Benfica, de score.

In de slotfase probeerde Manchester City, met het inbrengen van onder meer Mario Balotelli, de gelijkmaker te scoren, maar de ploeg kreeg in de slotfase opnieuw een doelpunt tegen. Ramires besliste het duel definitief door de 2-0 te scoren.

Drukte Blijdorp door Vicks en lente

Het jonge ijsbeertje Vicks en het mooie lenteweer hebben zondag een toeloop van publiek veroorzaakt in Blijdorp in Rotterdam. De dierentuin begroette ongeveer 20.000 mensen. "Het was fors druk", constateerde een zegsman van de zoo.

Vicks werd op 6 december geboren, maar pas donderdag zette het dier zijn eerste schreden in de buitenlucht. Ook toen al trok het ijsbeertje de nodige belangstelling. Het was voor het eerst in veertien jaar dat in Blijdorp een ijsbeer werd geboren.

Drukte Blijdorp door Vicks en lente
Drukte Blijdorp door Vicks en lente (Foto: ANP)

T. Janssen zegt af voor Oranje

Theo Janssen heeft zich afgemeld voor de komende interland van het Nederlands elftal tegen Hongarije. De middenvelder van FC Twente raakte zondag in het duel met Excelsior geblesseerd aan de knie. Hij viel daardoor in de slotfase uit.

Janssen nam in het met 2-0 gewonnen duel beide treffers voor zijn rekening. Bij de tweede, van elf meter, speelde hij al met een ingepakte knie.

Theo Janssen zegt af voor Oranje
Theo Janssen zegt af voor Oranje (Foto: ANP)

Politie beëindigt drukbezochte straatrace

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een drukbezochte illegale straatrace in het Rotterdamse havengebied beëindigd. Ongeveer vierhonderd mensen hielden zich op de Bunschotenweg met circa tweehonderd auto's bezig of woonden de race bij. In totaal werden 75 processen-verbaal opgemaakt, meldt de politie zondag.

Een 30-jarige Rotterdammer, een bekende van de politie, werd opgepakt voor het bedreigen van twee agenten in burger. Hij is naar een politiebureau gebracht.

Volgens de politie leiden illegale straatraces en het daarbij horende agressieve rijgedrag van de grote groepen aanwezigen vaak tot klachten als overlast, intimidatie, schade aan bedrijfsterreinen en mishandeling. "De races vergroten ook de kans op ongelukken bij toeschouwers en het overige wegverkeer", aldus de politie.

De deelnemers en toeschouwers doen over het algemeen meerdere locaties per avond aan. Op weg naar de races toe vertonen zij op de openbare weg volgens de politie al gevaarlijk en agressief rijgedrag.

In het Rotterdamse havengebied houden zich wekelijks grote groepen straatracers op. De actie van dit weekend maakt deel uit van een project dat de Rotterdamse politie is gestart tegen illegale straatraces. De politie hanteert op dit gebied een zero-tolerance beleid.

[125cc] Terol wint openingsrace, Iwema twaalfde

Jasper Iwema is er in geslaagd in de punten te eindigen tijdens de eerste 125cc race voor het wereldkampioenschap. In Doha werd Iwema op zijn Aprilia 12e, nadat hij als 21e was gestart.

De zege ging naar de Spanjaard Nicolas Terol, die vorig jaar tweede werd in het WK. Hij bleef de Duitser Sandro Cortese bijna acht seconden voor. De derde plaats ging naar Sergio Gadea.

Libië: Journalisten vermist

Een journalist en een persfotograaf van het Franse persbureau AFP worden vermist in Libië. Ze verbleven in de stad Tobruk in het oosten van het land. Ook van een fotograaf van fotopersbureau Getty Images die hen begeleidde, is al enkele dagen niets vernomen. Dat heeft AFP zondag gemeld.

Verslaggever Dave Clark (38) en fotograaf Roberto Schmidt (45) hadden AFP in de nacht van vrijdag op zaterdag in een e-mail laten weten dat ze met fotograaf Joe Raedle van Getty Images zaterdag vanuit Tobruk zouden reizen. Tientallen kilometers verderop wilden ze praten met tegenstanders van het regime van Moammar Gadhafi.

Zaterdag maakte de Arabische nieuwszender Al Jazeera bekend dat vier van zijn journalisten in het westen van Libië door de autoriteiten waren opgepakt. In het land zitten ook vier journalisten van The New York Times vast.

Tegenslag kerncentrale Fukushima Daiichi

De werkzaamheden van Japanse technici bij de kerncentrale Fukushima Daiichi hebben zondag wederom averij opgelopen. De druk in reactor 3 liep zondag onverwacht weer op en er werden meteen plannen gemaakt om radioactief stoom uit de reactor gecontroleerd te laten ontsnappen.

Een soortgelijke operatie leidde eerder tot explosies in de reactoren 1, 3 en 4. De druk in reactor 3 stabiliseerde echter, en het plan om stoom te laten ontsnappen is uitgesteld zolang de druk niet verder stijgt.

De situatie in de reactoren 5 en 6 is ondertussen stabiel. De twee reactoren zijn aangesloten op het zaterdag aangelegde elektriciteitsnet en er kan nu met behulp van pompen zeewater gebruikt worden om de reactoren af te koelen.

Het gebruik van zeewater voor het koelen van de reactoren heeft echter wel consequenties. Experts wijzen erop dat door het gebruik van zeewater de reactoren uiteindelijk zullen gaan roesten. Een woordvoerder van de Japanse overheid erkende zondag dat de kerncentrale in de toekomst niet meer in gebruik kan worden genomen.

De angst voor radioactiviteit in het voedsel bij de Japanse bevolking groeit als gevolg van de gebeurtenissen bij de kerncentrale. Producten uit de buurt van de kerncentrale blijven liggen in de supermarkten, als ze al ingekocht worden. De Japanse regering heeft de verkoop van melk en spinazie uit de prefectuur Fukushima verboden.

Op raapstelen en chrysantenbladeren is nu ook straling gemeten. Ook werd er in onder andere Tokio een lichte stralingswaarde gemeten in het leidingwater. In Taiwan is ook radioactiviteit gemeten in uit Japan geïmporteerde tuinbonen. Taiwanese instanties benadrukten echter dat de gemeten hoeveelheid straling dusdanig laag was dat er geen sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid.


  Enkele reactoren van Fukushima Daiichi (Foto: Novum)

Tegelijkertijd digitale- en retail-launch voor NGP-games

Andrew House, baas van Sony Europa, heeft gezegd dat bij de launch van de NGP, games die via retail beschikbaar zijn ook direct via download beschikbaar zullen zijn. House zegt dit te doen omdat ze van de PSP-launch geleerd hebben waar sommige digitale versies later of gewoon niet beschikbaar kwamen.

Een ontwikkelaar zal sowieso een digitale versie moeten maken van een spel dat ontwikkeld wordt. Het is aan de ontwikkelaar zelf of ze ook een retail-versie van dit spel willen. House hoopt dat ontwikkelaars wat meer gaan experimenteren met games als ze geen retail-copy meer hoeven aan te bieden.

De NGP heeft nog geen datum maar lijkt eind 2011 uit te gaan komen.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Dit weekend stond de drieëntwintigste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Vrijdagavond verspeelde koploper FC Oss punten. Het speelde op eigen veld doelpuntloos gelijk tegen JVC Cuijk. Achtervolger Achilles '29 profiteerde vandaag moeizaam. Het won met 4-3 van hekkensluiter Baronie. Daardoor staat Achilles '29 nu nog zeven punten achter. Met nog zes duels te spelen, lijkt FC Oss dus redelijk zeker van het kampioenschap.

Onderin noteerden Gemert en Quick '20 belangrijke overwinningen. Baronie zal vermoedelijk rechtstreeks degraderen, maar de strijd om plek veertien - de tweede degradant - en dertien - de ploeg die play-offs om handhaving moet spelen - is nog altijd zeer spannend.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Achilles '29 Baronie 4-3
Argon Haaglandia / Sir Winston 1-0
EVV AFC 2-2
Gemert VVSB 2-0
FC Lienden Hollandia 4-2
FC Oss JVC Cuijk 0-0
Quick '20 De Treffers 5-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 22 13 8 1 47 38-16
2 Achilles '29 22 11 7 4 40 39-21
3 Argon 21 11 3 8 36 28-27
4 De Treffers 21 9 6 6 33 28-31
5 EVV 22 9 6 7 33 31-25
6 JVC Cuijk 20 8 6 6 30 37-35
7 FC Lienden 22 9 2 11 29 38-45
8 Haaglandia / W. 21 8 4 9 28 38-31
9 AFC 21 7 6 8 27 40-39
10 Quick '20 21 7 6 8 27 32-32
11 FC Hilversum 21 6 8 7 26 27-28
12 VVSB 22 7 4 11 25 28-38
13 Hollandia 20 6 5 9 23 17-24
14 Gemert 22 6 5 11 23 19-29
15 Baronie 21 3 4 14 13 26-45

Vermoedelijk weer versterkingen voor Chelsea

Ron Gourlay, algemeen directeur van Chelsea, geeft te kennen dat de club komende zomer waarschijnlijk weer grote aankopen zal doen. Naar verluidt gaat Chelsea-eigenaar Roman Abramovich weer flink in de buidel tasten om nieuwe spelers naar Londen te halen. De afgelopen transferperiode versterkten The Blues zich al met Fernando Torres en David Luiz.

"Roman is ambitieus, zoals altijd. Er is geld beschikbaar voor versterkingen, we kunnen ons dus op de toekomst richten. We staan als de juiste spelers op het goede moment beschikbaar voor ons zijn. Torres en Luiz waren op het juiste moment beschikbaar en daar hebben wij op ingespeeld."

Ook liet Gourlay weten dat coach Carlo Ancelotti onder druk staat, maar dat is iets waar de Italiaanse oefenmeester mee moet leven, zo vindt Gourlay.

"We begrijpen dat het moeilijk is om elk jaar prijzen te winnen, maar we weten ook dat het voor een club erg belangrijk is om in latere stadia mee te vechten om titels. We hebben veel geld geïnvesteerd in de opleiding en de selectie. Dat is een druk waar je dagelijks mee te maken krijgt als je als coach werkzaam wilt zijn bij Chelsea."

Uitslagen Eredivisie speelronde 28

Dit weekend werd in de Eredivisie de 28ste speelronde afgewerkt. Ajax leed weer een gevoelige nederlaag. Door de 3-2 nederlaag in en tegen Den Haag lijken de Amsterdammers af te moeten haken in de strijd om het kampioenschap. PSV (1-0 tegen FC Utrecht) en FC Twente (2-0 bij Excelsior) maakten geen fouten.

ADO Den Haag zorgde voor een primeur, door zelf voor het eerst in één seizoen Ajax twee keer te verslaan. Na de eerdere uitzege (0-1) werden de Amsterdammers vandaag met 3-2 verslagen.

ADO kwam via Kubik op voorsprong door geklungel achterin bij Ajax. Na rust hadden de Amsterdammers het beste van het spel, maar brachten vier standaardsituaties de beslissing. Eerst scoorde Vertonghen uit een vrije trap, waarna een vrijstaande Immers een vrije trap binnen wist te werken. Niet veel later tikte Eriksen een corner binnen, waardoor Ajax nog mocht hopen op een zege. Het was echter Derijck die bij een corner voor de beslissing wist te zorgen.

PSV heeft weer een belangrijke overwinning geboekt op weg naar een mogelijk nieuw kampioenschap. De Eindhovenaren waren in een niet bepaald boeiend duel te sterk voor FC Utrecht (1-0).

Voor rust gebeurde er niet veel in Eindhoven, al was Berg dicht bij een doelpunt. Zijn inzet kwam echter op de paal terecht. Na de rust ging PSV beter spelen en wist Bakkal snel het enige doelpunt binnen te koppen. Daarna kreeg de koploper van de Eredivisie nog diverse kansen, maar onder anderen Koevermans en Lens hadden het vizier niet op scherp staan.

Heracles Almelo heeft zijn vierde overwinning op rij geboekt. De Heraclieden waren in eigen huis met 4-2 te sterk voor SC Heerenveen.

Heracles had direct het beste van het spel, maar dit zorgde maar voor één doelpunt; Everton scoorde in de twintigste minuut. Heerenveen kwam via Väyrynen verrassend op gelijke hoogte, maar Armenteros zorgde voor rust nog voor een voorsprong voor Heracles. Die werd in het eerste kwartier na rust via Van de Linden en Douglas nog uitgebouwd tot 4-1. Uiteindelijk verlichtte Haglund de score nog iets voor Heerenveen.

De Wedstrijd van de Week ging tussen VVV-Venlo en Willem II. Een verslag van deze wedstrijd vind je hier.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AZ Vitesse 3-1
NAC Breda FC Groningen 0-1
Heracles Almelo SC Heerenveen 4-2
VVV-Venlo Willem II 0-0
N.E.C. Nijmegen De Graafschap 1-0
ADO Den Haag Ajax 3-2
PSV FC Utrecht 1-0
Roda JC Kerkrade Feyenoord 3-0
Excelsior FC Twente 0-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 28 18 7 3 61 72-26
2 FC Twente 28 18 6 4 60 54-28
3 Ajax 28 16 7 5 55 56-26
4 AZ 28 14 7 7 49 43-34
5 ADO Den Haag 28 14 6 8 48 55-41
6 FC Groningen 28 14 5 9 47 54-43
7 Roda JC Kerkrade 28 11 11 6 44 49-37
8 FC Utrecht 28 11 8 9 41 43-35
9 Heracles Almelo 28 10 7 11 37 52-48
10 N.E.C. Nijmegen 28 8 12 8 36 44-47
11 sc Heerenveen 28 9 8 11 35 50-45
12 Feyenoord 28 9 7 12 34 37-47
13 NAC Breda 28 10 4 14 34 36-49
14 De Graafschap 28 8 9 11 33 27-45
15 Vitesse 28 7 8 13 29 34-48
16 Excelsior 28 6 4 18 22 32-57
17 VVV-Venlo 28 5 2 21 17 24-59
18 Willem II 28 2 6 20 12 28-75

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

'Rotterdammers moeten hoogte boetes bepalen'

Leefbaar Rotterdam en PvdA willen dat het Rotterdamse stadsbestuur de hoogte van bepaalde boetes veel meer afstemt op de ergernis die inwoners door de overlast ervaren. De partijen willen dat de gemeente inwoners naar hun grootste ergernissen vraagt en sancties daarop afstemt. Dat hebben beide partijen zondag laten weten.

De hoogte van veruit de meeste boetes is in landelijke wetgeving vastgelegd, maar gemeenten kunnen in sommige gevallen zelf bepalen hoe hoog de sanctie moet zijn. Het gaat om overtredingen als foutparkeren, het niet opruimen van hondenpoep of het verkeerd aanbieden van huisvuil. "Er zit vrijwel geen lijn in de hoogte van deze boetes’’, verklaart Leefbaarraadslid Robert Simons.

Diens PvdA-collega Peter van Heemst vult daarbij aan: "Je krijgt 60 euro voor een bierblikje op straat en 40 euro voor zwartrijden. Dat snappen mensen niet."

'Rotterdammers moeten hoogte boetes bepalen'
'Rotterdammers moeten hoogte boetes bepalen' (Foto: ANP)

Gekneusd scheenbeen voor Langeveld

Wielrenner Sebastian Langeveld heeft aan zijn val gisteren in Milaan-Sanremo een gekneusd scheenbeen met bloeduitstorting overgehouden. Dat maakte de Raboploeg vandaag bekend.

Langeveld ging zo'n 100 kilometer voor de finish onderuit en klaagde na afloop vooral over een pijnlijke enkel. Het was aanvankelijk de bedoeling dat er foto's zouden worden gemaakt, maar dat bleek niet nodig.

De winnaar van Omloop Het Nieuwsblad traint morgen. Daarna wordt bekeken of hij woensdag inzetbaar is in de wedstrijd Dwars door Vlaanderen.

Gekneusd scheenbeen voor Langeveld
Gekneusd scheenbeen voor Langeveld (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie (20/03/2011)

Om half drie begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Roda JC

3 - 0

Feyenoord

 7' Hadouir
 43' Junker
 90' Biseswar e.d.
 
 
 Gele kaart: , Bahia, (Feyenoord)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17.155
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Junker mist in de 42e minuut voor Roda JC een strafschop.
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Wielaert
Addo
Hempte
Delorge
Vormer
Janssen
Sutchuin Djoum (Bodor/83)
Hadouir (Skoubo/71)
Junker (Pluim/83)
  Mulder
Leerdam
Vlaar
Bahia
De Cler
Meeuwis (Cabral/63)
Wijnaldum (Larsen/77)
Fer
Biseswar
Castaignos
Miyaichi


Excelsior

0 - 2

FC Twente


   36' Janssen
 68' Janssen
 
 Gele kaart: Fernandez, (Excelsior),
 Rode kaart: Ramsteijn (67) (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Pellatz
Eekman (v. Steensel/79)
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Roorda
Clasie (Lagouireh/64)
De Graaf
Koolwijk (Gudde/71)
Fernandez
Bergkamp
  Boschker
Rosales
Wisgerhof
Bengtsson
Buysse
Landzaat
Brama
Janssen (Bruggink/80)
Bajrami (Tiendalli/90)
De Jong
Chadli (John/87)


PSV

1 - 0

FC Utrecht

 54' Bakkal
 
 
 Gele kaart: Marcelo, (PSV), Silberbauer, Vorstermans, Duplan, (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.600
Arbiter: Delferiere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma (Rodriguez/46)
Pieters
Hutchinson
Bakkal
Engelaar
Lens
Berg (Koevermans/71)
Dzsudzsák
  Vorm
Cornelisse
Vorstermans
Wuytens
Nesu
Duplan
Lensky (Oar/77)
Silberbauer
Strootman
Mertens (De Kogel/65)
v.Wolfswinkel


Arabische Liga laakt luchtaanvallen op Libië

De Arabische Liga heeft zondag gesteld dat westerse luchtaanvallen op Libië dit weekeinde veel verder gaan dan was afgesproken. De secretaris-generaal van de liga, de Egyptenaar Amr Moussa, zei dat 'het de bedoeling was een vliegverbod af te dwingen om burgers te beschermen en niet om andere burgers te bombarderen'. De actie heeft volgens Moussa zijn legitimiteit verloren door de hevige luchtaanvallen.

Het was de Arabische Liga die al op 12 maart aandrong op een vliegverbod. De liga koos toen tijdens de inmiddels tot burgeroorlog uitgegroeide protesten in Libië de zijde van de opstandelingen tegen het regime van kolonel Moammar Gadhafi.

De liga speelde zo een sleutelrol bij de totstandkoming donderdag van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die militaire actie om burgers in Libië te beschermen rechtvaardigt. De aanvallen van dit weekeinde waren de meest ingrijpende interventie in een Arabisch land sinds Amerikaanse aanval van 2003 op Irak. Moussa zei dat de liga spoedoverleg belegt. De Arabische Liga telt 22 leden.

Arabische Liga laakt luchtaanvallen op Libië
Arabische Liga laakt luchtaanvallen op Libië (Foto: ANP)

Libië: Drie Nederlanders willen nu toch weg

Drie Nederlanders in Libië willen toch het land verlaten. In hun omgeving vinden schermutselingen plaats. Ze zijn nog wel veilig, maar willen weg van de risicovolle situatie. Dat meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zondag, een dag nadat westerse vliegtuigen en kruisraketten het Libische afweergeschut begonnen onschadelijk te maken.

De drie zitten samen in een beveiligde woonwijk op een paar honderd kilometer van Benghazi, in het oosten van het land. Eerder deze week had Buitenlandse Zaken ze al geadviseerd te vertrekken. Nu de gevechten hun kant op zijn gekomen, hebben ze aangegeven toch weg te willen.

Vanwege de schermutselingen en bombardementen kunnen de drie op dit moment echter het land niet verlaten. Ze kunnen niet de weg op. Daarbij is het luchtruim dicht. "We hebben dagelijks contact met ze. Wanneer zich een gelegenheid aandient dat ze wel weg kunnen, bijvoorbeeld doordat de schermutselingen zich richting het noorden verplaatsen, kijken wij wat we voor ze kunnen doen", zegt de woordvoerder.

In Libië bevinden zich naast de drie nog zeventien Nederlanders. Zij zitten in de omgeving van Tripoli en willen vooralsnog in het door onlusten geteisterde land blijven. "Het gaat hierbij veelal om mensen met een dubbel paspoort, die naast Nederlander ook Libiër zijn. Ze kennen de taal, wonen er al heel lang, kunnen met hun buren praten. Deze mensen schatten zelf in dat de situatie veilig genoeg is om te kunnen blijven."

'Dutt vervanger Heynckes bij Leverkusen'

Robin Dutt vervangt scheidend trainer Jupp Heynckes in de zomer als coach van Bayer Leverkusen. Dat melden diverse Duitse media. Dutt is één van de meest talentvolle coaches in Duitsland en had nog een contract voor een seizoen bij SC Freiburg. Heynckes is de voornaamste kandidaat om Louis van Gaal op te volgen bij Bayern München.

Dutt noch Leverkusen wilde de overgang bevestigen. Volgens het Duitse voetbaltijdschrift Kicker maakt Freiburg de overgang morgen wereldkundig op een persconferentie. Ook de opvolger van de 46-jarige Dutt zou dan bekend worden gemaakt.

Leverkusen heeft maandag een onderhoud met de 65-jarige Heynckes over diens toekomst bij de club. Heynckes was tweemaal eerder succesvol actief in München. Bayer staat momenteel tweede in de Bundesliga en werd donderdag door Villarreal uitgeschakeld in de Europa League.

Wyclef Jean neergeschoten in Haïti

Rapper/producer Wyclef Jean, ook bekend van zijn werk in onder andere The Fugees, is neergeschoten. Volgens een woordvoerder van de rapper is hij in het ziekenhuis behandeld voor een schotwond in zijn hand. Er zijn weinig details over het voorval bekend.

De rapper werd gisteravond rond 11.00 uur lokale tijd in de stad Delmas op Haïti, vlakbij Port-au-Prince, neergeschoten. Op dezelfde avond waren er ook presidentsverkiezingen in Haïti. 

Eerste details Prey 2 bekend

GameReactor Magazine heeft de eerste details over Prey 2. Het spel zal geen multiplayer bevatten en is beïnvloed door verschillende spellen, waaronder Mirror's Edge. Het hoofdpersonage uit het eerste deel, Tommy, is vervangen door een nieuw personage genaamd Killian Samuels.

Het eerste level van Prey 2 zal exact hetzelfde level zijn als in het eerste deel maar dan met Killian. Human Head geeft aan al drie jaar met de ontwikkeling bezig te zijn. De Xbox 360 is de hoofdconsole en het spel zal geen ondersteuning bieden voor 3D, Kinect of de Move.

De studio geeft aan dat ze zich liever focussen op een hele goede singleplayer-game omdat de multiplayer bijvoorbeeld niet gespeeld gaat worden omdat je al een Halo: Reach hebt. De singleplayer zal beïnvloed zijn door Blade Runner, Mirror's Edge, Riddick en Mass Effect.

Killian zal in het spel ook aan wat parkours doen en volgens de producer heeft het spel de move-set van Mirror's Edge, de vrijheid van Mass Effect en de vuurgevechten van Killzone 2. De game zal na het uitbrengen DLC krijgen.

Prey 2 komt in 2012 uit voor de PC, PS3 en de Xbox 360

Prey 2

Nieuwe blessure dwingt C. Ronaldo tot rust

Cristiano Ronaldo moet enkele weken rust houden. De Portugees liep gisteren in de met 2-1 gewonnen derby met Atlético Madrid een spierblessure op aan zijn linkerbeen en staat waarschijnlijk twee weken aan de zijlijn. Eerder deze maand kreeg Ronaldo al rust vanwege een andere spierblessure.

De 26-jarige Ronaldo mist door de kwetsuur waarschijnlijk de vriendschappelijk interlands van Portugal met Chili en Finland, en de competitiewedstrijd met Sporting Gijon op 2 april. Of de topscorer van de Spaanse competitie op 5 april weer van de partij is in de kwartfinale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur is nog niet duidelijk.

Hamilton nog lang niet klaar met F1

Lewis Hamilton zal voorlopig nog in de Formule 1 actief blijven. De wereldtitel die hij tot nu toe heeft behaald vindt de Brit niet genoeg. Om de meest succesvolle Formule 1-coureur van zijn generatie te worden, moeten er nog wat titels komen.

"Ik ga niet tien jaar racen om één of twee keer kampioen te worden", aldus Hamilton tegen Britse media. "Ik wil een van de succesvolste coureurs van deze generatie worden en ik wil meer kampioenschappen winnen. Ik denk dat je moet blijven winnen en jezelf moet blijven bewijzen, om te laten zien dat je echt de beste bent. Nu kan dat nog niet over me gezegd worden, ik doe pas vier jaar mee."

Een ander team dan McLaren hoeft niet op de kwaliteiten van de Brit te rekenen. "Kijk naar de geschiedenis van dit team. Ik vind het geweldig om deel uit te maken van McLaren. Zij zijn vechters, net als ik."

PVV wil Formule 1 in Den Haag

De PVV wil net als in Rotterdam ook een Formule 1-spektakel in Den Haag. Volgens raadslid Richard de Mos zou het evenement grote kansen bieden voor de middenstand en het toerisme.

In Rotterdam wordt sinds 2005 jaarlijks een Formule 1-demonstratie gegeven tijdens Bavaria City Racing. Afgelopen jaar kwamen er 550.000 mensen op af. De PVV wil nu van de wethouder weten of die interesse heeft om ook in Den Haag zo'n evenement te organiseren.

Dronken man schept meisje op vlucht voor politie

Een dronken Groninger heeft zaterdagavond op de vlucht voor de politie een 14-jarige fietsster aangereden. Het meisje uit Zuidbroek liep volgens de politie een zware hersenschudding en beenletsel op. De bestuurder probeerde zich na het ongeluk te verstoppen in een sloot. De 24-jarige man uit Bellingwolde had tot 190 kilometer per uur gereden.

De man had eerder op de dag in het Friese Joure een betonblok op een verkeersplein geramd, waarna hij was doorgereden. De Friese politie had de collega's in Groningen gevraagd naar hem uit te kijken.

De man werd gezien op de A7, maar ging er met flinke vaart vandoor toen agenten hem aan de kant wilden zetten. Hij haalde auto's over de vluchtstrook in en de politie kon hem niet bijhouden. Daarom gokten ze dat hij de afslag Sappemeer had genomen.

Getuigen wezen de achtervolgende agenten waar de auto heen was gereden. Ze konden op hem inlopen omdat het overige verkeer hem belemmerde. Op de Achter de Wal in Zuidbroek zagen de agenten dat de auto over een verhoging reed, waarna er een stofwolk uit de achterkant van de auto kwam en er iets over de auto vloog.

Er lag een fiets in de berm, een paar meter verder lag het meisje. Een agent heeft meteen eerste hulp verleend. De ander zag dat de man zijn auto aan de kant had gezet en eruit was gesprongen. Omstanders hadden echter gezien dat hij zich in een sloot probeerde te verstoppen.

Het meisje is afgevoerd naar een ziekenhuis. De man bleek 1,65 promille alcohol in zijn bloed te hebben, terwijl een half is toegestaan.

Zatte Hongaar parkeert vrachtwagen in berm

Agenten hebben zaterdagavond in Udenhout een ladderzatte Hongaarse vrachtwagenchauffeur aangehouden. De 44-jarige man had bij de kruising bij Lei Ping op de N65 de parkeerstrook gemist en was de berm tussen de hoofdrijbaan en het fietspad ingereden.

De chauffeur was zo dronken dat hij ondersteund moest worden. Hij was niet in staat te blazen. Een arts heeft de man op het politiebureau een bloedproef afgenomen.

De Hongaar is zondagochtend met behulp van een tolk verhoord. Hij wist zich niets te herinneren. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Stoch sluit wereldbekerseizoen af met zege

Kamil Stoch heeft de laatste wereldbekerwedstrijd skispringen van dit seizoen gewonnen. In Planica kwam hij met een sprong van 215,5 meter tot 217,3 punten. Daarmee bleef hij de Sloveen Robert Kranjec voor. Iedereen hoefde maar één keer te springen vanwege de weersomstandigheden.

Adam Malysz beëindigde zijn loopbaan met de derde plaats. De eindzege in het algemene wereldbekerklassement ging naar de Oostenrijker Thomas Morgenstern.

Nipte meerderheid voor hoofddoekjesverbod ambtenaar

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat medewerkers van een stadhuis geen hoofddoek mogen dragen. Vier op de tien vinden dat de medewerkers sowieso geen religieuze symbolen mogen dragen. Daarnaast vindt 13 procent hoofddoekjes niet kunnen, maar andere symbolen wel, blijkt zondag uit een peiling van peil.nl.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert pleitte er eerder deze week voor om hoofddoeken te bannen uit onder meer het stadhuis. In ieder geval moet hier een maatschappelijk debat over worden gevoerd, vindt zij. In reactie daarop verscheen het Amsterdamse VVD-raadslid Werner Toonk woensdag met een hoofddoek in de gemeenteraad, wat voor veel ophef zorgde bij de hoofdstedelijke liberalen.

Evenals Toonk vindt 43 procent van de Nederlanders dat hoofddoekjes of andere religieuze symbolen ook door baliemedewerkers mogen worden gedragen. 3 procent heeft volgens opiniepeiler Maurice de Hond geen mening.

Het aantal voor- en tegenstanders van hoofddoekjes en religieuze symbolen is nagenoeg gelijk als het gaat om leraren op universiteiten en scholen. Een meerderheid van 57 procent vindt een hoofddoekjesverbod geen aantasting van de vrijheid van godsdienst.

Uitslag ADO Den Haag - Ajax

Om 12;30 was in Den Haag de aftrap van de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax. Hieronder vind je de uitslag en alle statistieken van de wedstrijd.

ADO Den Haag

3 - 2

AFC Ajax

 31' Kubik
 76' Immers
 87' Derijck
   70' Vertonghen 
 85' Eriksen 
 
 Gele kaart: Kubik, Bosschaart, Leeuwin, Immers, (ADO Den Haag), Özbiliz, Vertonghen, (AFC Ajax)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Leeuwin
Derijck
Bosschaart
Kum
Immers
Radosavljevic (Buijs/60)
Toornstra
Verhoek
Boelykin (Visser/67)
Kubik (Vincento/74)
  Verhoeven
v.d. Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
De Jong
Eriksen
Enoh (Ooijer/69)
Özbiliz (Lukoki/81)
Cvitanich (Castillion/62)
Sulejmani

Isla Fisher in 'vrouweneditie' the Hangover

Na het enorme succes van The Hangover was het niet meer dan een kwestie van tijd voordat er een vrouwelijke versie zou verschijnen. Verrassing: het project is officieel aangekondigd. Met de film Desperados probeert regisseur Betty Thomas een comedy neer te zetten in dezelfde stijl als de populaire blockbuster.

De film zal gaan over een drietal vrouwen op reis naar Mexico, waar hun 'missie' volledig zal afspelen. Een van de hoofdrolspeelsters heeft een haatbericht ingesproken op de telefoon van de man waar ze nog van houdt. Nu de taak om deze situatie recht te zetten.

Het script van de film heeft jarenlang op de 'black list' van Hollywood gestaan. Op deze lijst staan filmscripts welke goed materiaal zijn voor een film, maar gewoonweg niet geproduceerd zijn of gaan worden. Een van deze films was Juno. Toch is er besloten om Desperados in productie te nemen. Dit gaat gebeuren met actrice Isla Fisher, bekend van Wedding Crashers en de stem van Beans in Rango. Zij zal een van de drie dames spelen.

Wanneer de film zal gaan verschijnen is nog onbekend.

Isla Fisher
Isla Fisher

 

Keniaanse Cheruiyot wereldkampioene cross

In het Spaanse Punta Umbria heeft de Keniaanse atlete Vivian Cheruiyot de wereldtitel cross veroverd. Cheruiyot, de regerend wereldkampioene op de 5.000 meter was na 8 kilometer de snelste. Ze bleef haar landgenote Linet Masai negen seconden voor.

Het was de derde keer op rij dat Masai het zilver veroverde. De Amerikaanse Shalane Flanagan verraste met brons. Nederland vaardigde geen atleten af naar Spanje.

Wereldrecord voor shorttracker Noh op 3.000 meter

Noh Jin-kyu heeft het wereldrecord op de 3.000 meter aangescherpt. De 18-jarige Zuid-Koreaan klokte tijdens de WK voor landenteams in Warschau een tijd van 4.31,891 minuten. De oude toptijd (4.32.646) stond sinds 2003 op naam van Noh's landgenoot en meervoudig olympisch kampioen Ahn Hyun-soo.

De kersverse houder van het wereldrecord maakt de laatste weken furore. Vorige week ging de relatief onbekende Aziaat tijdens de wereldkampioenschappen in Sheffield aan de haal met de wereldtitel op de 1.000, 1.500 en 3.000 meter. Daarnaast won Jin-kyu het algemeen klassement.

Op de 3.000 meter hebben China, Japan, Zuid-Korea en Canada zich geplaatst voor de finale. De teams kunnen in individuele races punten verdienen voor het kampioenschap.

Heerkes heeft nog altijd goede hoop

Willem II moest gisteravond van VVV-Venlo winnen om directe degradatie enigszins af te werken. De Tilburgers slaagden hier echter niet in en speelden in De Koel doelpuntloos gelijk.

"We wisten dat we moesten winnen en de kansen daarvoor hebben we ook gehad," aldus trainer Gert Heerkes, die zijn ploeg in de eerste tien minuten van de wedstrijd een aantal mogelijkheden zag missen.

"Het is heel teleurstellend dat we niet scoorden. We hebben de slag verloren, maar niet de oorlog. Ik geef ons een goede kans om de vijf punten achterstand op VVV goed te maken en rechtstreekse degradatie te ontlopen."

Geblesseerde Ruiz mee met nationale ploeg

Bryan Ruiz is zondagochtend naar Costa Rica vertrokken. De geblesseerde aanvaller van FC Twente sluit zich daar aan bij de nationale ploeg. Dit meldt TC Tubantia. Dat Ruiz zich bij het nationale team van Costa Rica voegt is opmerkelijk, aangezien de aanvaller al weken buitenspel staat met een spierblessure.

Ruiz beschouwt de trip naar zijn vaderland echter als een nieuwe stap op weg naar herstel. Alleen als de Zuid-Amerikaan fit is zal hij in actie komen voor z'n land. Wat ook een belangrijke rol zou kunnen spelen in Ruiz' besluit is het feit dat zijn zoontje in Costa Rica woont, bij z'n ex-vrouw.

Ruiz kwam eind februari voor het laatst bij Twente binnen de lijnen, in de wedstrijd tegen AZ. Een bovenbeenblessure hield hem sindsdien aan de kant. Ruiz wordt op Woudestein tegen Excelsior vermoedelijk vervangen door de Zweed Emir Bajrami, hoewel ook Ola John een belangrijke gegadigde is.

Ten Rouwelaar: ''Examen volbracht''

Jelle ten Rouwelaar verloor gisteravond met NAC Breda met 0-1 van FC Groningen. Toch kon de keeper, die deze week werd opgeroepen voor Oranje, niet helemaal ontstemd zijn. "Ik ben teleurgesteld. Ik denk wel dat Groningen vandaag verdiend heeft gewonnen. Maar ik ben teleurgesteld dat we de punten niet thuis hebben kunnen houden", aldus Ten Rouwelaar na afloop van de wedstrijd in gesprek met de NOS.

Zijn selectie voor Oranje deze week zorgde ervoor dat de keeper niet helemáál teleurgesteld was. "Je kunt niet onder stoelen of banken steken dat ik heel erg blij ben met mijn eigen prestaties en de selectie voor Oranje. Je weet dat iedereen naar je kijkt, dan ben blij dat je goede wedstrijd keept. Je weet hoe het gaat in de praatprogramma's als je vandaag onder een bal doorgaat. Gelukkig heb ik het examen volbracht en kan ik tevreden zijn met mijn eigen prestaties", vervolgt de 30-jarige doelman

De oproep voor Oranje komt voor hem op het juiste moment. "Ik weet hoe het was met Jong Oranje om even weg te zijn van de club. Zeker als het slechter gaat is dat even lekker. Dat ga ik nu weer voelen", besluit de voormalig PSV'er.

'Wilshere eerste keus middenveld Engeland'

Al na twee optredens in de nationale ploeg van Engeland heeft Arsenal-middenvelder Jack Wilshere de bondscoach Fabio Capello overtuigd. De jongeling is eerste keus op het middenveld. Capello vindt dat Wilshere in de Champions League-duels tegen Barcelona heeft laten zien dat hij een gearriveerde speler is en een van de beste ter wereld in zijn leeftijdscategorie.

"Hij is gearriveerd, hij is gearriveerd", sprak Capello vol lof na de wedstrijd tegen Barcelona. "Je kunt de waarde van dat soort prestaties begrijpen. Als jonge speler staat hij mijns inziens al aan de top. Niet alleen in Engeland, maar ook in Europa, in de hele wereld."

Op basis daarvan is de 19-jarige Wilshere groot kandidaat om in de kwalificatiewedstrijd van volgende week zaterdag tegen Wales in de basis te beginnen. Net als een paar dagen later in het oefenduel tegen Ghana.

Ongeslagen Solis knock-out tegen Klitschko

Zwaargewicht Vitali Klitschko heeft zijn wereldtitel in de World Boxing Council (WBC) met verve verdedigd. De 39-jarige Oekraïener sloeg uitdager Odlanier Solis in de Keulse Lanxess Arena in de eerste ronde knock-out. De Cubaan stond nog wel op, maar kon door een knieblessure niet meer vechten. Het Duitse publiek liet zijn ongenoegen zaterdagavond blijken met een hevig fluitconcert.

Solis vocht ondanks de nederlaag een sterke eerste ronde. De ruim vijftien centimeter kortere bokser nam het initiatief en trof zijn opponent met enkele goede rechterstoten. Klitschko bewerkte de olympisch kampioen van 2004 met zijn bekende linkerjab. In de slotseconden deelde Solis een tik op de kin uit, waarna Klitschko de Cubaan in de tegenstoot met rechts vol op de slaap trof.

De Cubaan wankelde een moment en ging toen naar de grond. Hij stond na acht tellen op, maar scheidsrechter José Guadaloupe Garcia beëindigde het gevecht. Solis' manager Ahmet Oner gaf aan dat een knieblessure zijn cliënt had genekt, en niet de rechter van Klitschko. Het was de eerste nederlaag voor de 30-jarige voormalig wereldkampioen bij de amateurs.

De WBC is de oudste boksbond. Vitali's jongere broer Wladimir is wereldkampioen zwaargewicht bij de bonden IBF en WBO. Hij neemt het eind juni eveneens in Duitsland op tegen de Brit David Haye. Solis versloeg Haye in een van zijn titelgevechten bij de amateurs.

Ent naar FC Lisse

Bas Ent speelt vanaf de zomer voor zaterdagtopklasser FC Lisse. De aanvaller leek eerder dit jaar een contract te tekenen bij Toronto FC uit de Major League Soccer, maar die overgang ketste uiteindelijk af. Daardoor is Ent nu clubloos.

De 23-jarige vleugelspits speelde als prof voor FC Volendam, maar brak nooit echt door. In de zomer van 2009 stapte hij over naar Katwijk. Ent kreeg in het voorjaar van 2010 de kans om bij Dayton Dutch Lions in de Verenigde Staten te spelen. Hij verliet Katwijk en viel tijdens zijn periode bij Dutch Lions op bij grotere clubs. Toronto FC en Columbus Crew toonden interesse. Het kwam echter niet tot een transfer en Ent keerde in augustus 2010 terug bij Katwijk.

Tijdens dit seizoen vertrok hij echter opnieuw bij de zaterdagtopklasser. Er leek een contract klaar te liggen bij Toronto FC. Het nieuwe trainersduo Aron Winter en Bob de Klerk wilde Ent echter nog eens aan het werk zien en oordeelde uiteindelijk dat hij niet in aanmerking kwam voor een verbintenis. Daarop keerde Ent terug naar Nederland. Vanaf juli zal hij voor FC Lisse gaan spelen.

Kijkcijfers SBS-show compleet ingestort

De kijkcijfers van The Sing-Off, de nieuwe talentenjachtshow van SBS 6, zijn compleet ingestort. Het programma van Danny de Munk en Tooske Ragas trok zaterdag slechts 669.000 kijkers volgens Stichting KijkOnderzoek. Dit terwijl de eerste aflevering nog een succesvolle 1,23 miljoen mensen wist te boeien.

De bijna gehalveerde kijkcijfers zijn een gevoelige knauw voor de nieuwe zaterdagavond van het noodlijdende SBS 6. Vorige week heerste er nog een jubelstemming bij de zender: "De nieuwe zaterdagavond van SBS 6 is goed begonnen", aldus een SBS 6-woordvoerder over de eerder gerapporteerde 1,23 miljoen kijkers.

Televisiekijkend Nederland week deze zaterdag vooral uit naar Kassa (1,7 miljoen kijkers), het Eredivisie-voetbal van Studio Sport (1,5 miljoen), de komische serie Iedereen Is Gek Op Jack (1,4 miljoen) en Ik Vertrek (ook 1,4 miljoen).


Kijkcijfers nieuwe SBS 6-talentenjachtshow The Sing-Off compleet ingestort

Aicha A. en de vuile ING-graaier

Die wilde een baantje bij een advocatenkantoor. Voor een paar maanden. Maar het kantoor zocht iemand voor lange tijd. Dus kreeg ze logischerwijze de baan niet. En wat deed het meisje? Het meisje belde de krant. En wat riep het VU-meisje? Het meisje riep dat ze de baan niet had gekregen omdat ze een hoofddoekje draagt. Ach ja, de neger die door rood rijdt, op de bon wordt geslingerd en dan zegt dat de smeris in kwestie een racist is. Zo iemand is die Aicha dus ook. Inmiddels stuurt ze verdrietige mailtjes rond. Want ze is nog steeds aan het solliciteren. Maar iedere keer als de beoogde toekomstige werkgever haar naam googlet, komt ‘ie dat flauwekulverhaal tegen.

Capello gunt aanvoerdersband weer aan Terry

John Terry is weer aanvoerder van het Engelse nationale team. De centrale verdediger van Chelsea moest de band een jaar geleden inleveren van Fabio Capello vanwege een affaire met de vriendin van collega-international Wayne Bridge. De vleugelverdediger beëindigde hierdoor zijn interlandcarrière.

Nu de 30-jarige Terry weer captain is van de Three Lions moet Rio Ferdinand een stapje terug doen. De verdediger van Manchester United, die eerder deze week aangaf het niet eens te zijn met de keuze van Capello, wilde de uitleg van de Italiaanse oefenmeester dinsdag tijdens het Champions League-duel met Olympique Marseille niet horen.

"Ik heb geprobeerd hem te spreken tijdens het duel tussen Manchester en Marseille," gaf Capello aan. "Hij was klaar om me te ontmoeten, maar gaf er de voorkeur aan dit niet te doen. Ik hoop dat ik hem in de toekomst tegenkom om hem persoonlijk te spreken."

Ferdinand wordt het hele seizoen geplaagd door blessures en droeg de aanvoerdersband het afgelopen jaar slechts vier duels. De centrumverdediger staat waarschijnlijk de rest van het seizoen langs de zijlijn met een kuitblessure. Engeland neemt het op 26 maart in het Millennium Stadium op tegen Wales in de strijd om kwalificatie voor het EK van 2012.

Rigters: ''Het is pas over als het over is''

Maceo Rigters wilde na de puntendeling met VVV-Venlo (0-0) nog niet aan degradatie denken. Willem II had het gat met nummer zeventien VVV-Venlo gisteravond kunnen verkleinen tot twee punten. Rechtstreekse degradatie was bij een nederlaag zo goed als een feit geweest, maar ook nu er is gelijkgespeeld is handhaving verder weg.

Rigters wil nog niet over degradatie praten. ''Wij geven niet op, het is pas over als het over is'', aldus de strijdvaardige spits. Toch ziet ook hij in dat Willem II een grote kans op inlopen heeft laten liggen. ''We hadden hier moeten winnen. In het begin waren we de betere ploeg, maar daarna werd het een vechtwedstrijd met heel veel kleine foutjes. We waren graag dichterbij gekomen, maar helaas'', aldus Rigters.

Libië: 'Libiërs bewapender en strijdvaardig'

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft zondag in een reactie op luchtaanvallen door westerse mogendheden gezegd dat 'alle Libiërs bewapend en strijdvaardig zijn'. Ze zullen volgens hem 'het land verdedigen' en 'niet weggaan, maar het land bevrijden'.

Hij noemde in zijn radiotoespraak de luchtaanvallen 'daden van terrorisme' en voorzag een onontkoombare overwinning in een mogelijk lange strijd van de Libische landstrijdkrachten op de westerse aanvallen.

Onder aanvoering van Frankrijk hebben westerse mogendheden inclusief Groot-Brittannië, Canada en de VS besloten in te grijpen in de strijd in Libië. Ze verwierven daar donderdagavond in New York de zegen van de VN-Veiligheidsraad voor. De half februari losgebarsten opstand is een burgeroorlog geworden tussen de opstandelingen en Gadhafi-getrouwen.

Peiling: PVV heeft veel meer invloed dan CDA

Een op de vijf Nederlanders vindt dat gedoogpartij PVV de meeste invloed heeft op het kabinetsbeleid. Slechts 4 procent ziet het CDA als belangrijkste factor, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De VVD wordt in de peiling door de meeste Nederlanders als het invloedrijkst gezien, namelijk door 39 procent. Hierbij speelt mee dat de VVD de grootste partij is en de premier levert.

Dat de PVV als gedoogpartij als invloedrijker wordt gezien dan het CDA, mag opmerkelijk worden genoemd. Ook opmerkelijk is dat de PVV onder de aanhangers van de linkse partijen en D66 vaker als voornaamste invloed wordt gezien dan onder de aanhangers van de PVV zelf. De meeste PVV-stemmers (34 procent) zien de VVD als invloedrijkste partij.

Van de CDA-stemmers vindt 45 procent dat de VVD de meeste invloed heeft. Slechts 13 procent is van mening dat het CDA het meest in de melk te brokkelen heeft.

Premier Mark Rutte is nog altijd populair. Een meerderheid van 57 procent van alle kiezers oordeelt positief of vrij positief over hem. Ruim zes op de tien mensen vinden dat hij het beter doet dan verwacht.

In de zetelpeiling verandert er deze week niets in de peiling, waardoor de gedoogcoalitie nog altijd op een minderheid van 74 zetels staat. De PVV staat weliswaar 2 zetels hoger dan de 24 zetels die de partij nu in de Tweede Kamer heeft, maar het CDA moet 4 zetels inleveren en staat daardoor in de peiling op 17 zetels. Het aantal zetels voor de VVD blijft op 31 staan.

Meerderheid wil Nederlandse deelname Libië

Een meerderheid van 55 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland mee moet doen met de bombardementen op Libië. Slechts 6 procent van de Nederlanders is tegen het ingrijpen van de internationale gemeenschap in Libië. Dat blijkt uit een peiling van Peil.nl.

35 procent vindt dat Nederland niet mee moet doen met de acties in Libië. 77 procent vindt dat de VN eerder een resolutie had moeten aannemen waarin staat dat wordt ingegrepen in Libië, 10 procent vindt dat hardere maatregelen hadden moeten worden genomen. 8 procent had geen mening.

De verwachtingen over de afloop verschillen. 43 procent denkt dat de Libische leider Moammar Gadhafi straks niet meer de leider van het land is. 20 procent gelooft dat Libië in twee delen uiteenvalt en evenveel verwachten dat Gadhafi weer de controle over het hele land krijgt.

Het onderzoek is vrijdag en zaterdag uitgevoerd. Voor het onderzoek heeft Maurice de Hond 2500 mensen ondervraagd.

Bouw je eigen racetrack met Red Bull

Als je een iOS-apparaat (iPhone, iPod) en wat Red Bull-blikjes hebt kun je voortaan je eigen racetracks maken in een nieuw te downloaden racegame. De game is, zoals vaker met reclame-games, gratis te downloaden uit de App Store.

Het enige dat je hoeft te doen om je tracks te maken is de bovenkant van Red Bull-blikjes te scannen in de volgorde die jij wilt. De game herkent de bovenkant van de blikjes en maakt er een racetrack van die je vervolgens zelf kunt spelen. In het filmpje hieronder zie je hoe het werkt.

 

De game werkt alleen met Red Bull-blikjes en je hebt er minstens twaalf nodig. Als je er niet genoeg hebt zul je even langs de winkel moeten om wat voorraad in te slaan.

Overlevenden in puin Japanse stad

Een 16-jarige scholier en een 80-jarige vrouw zijn zondag door reddingswerkers levend onder het puin van de stad Ishinomaki gehaald. Dat is negen dagen nadat de aardbeving en vloedgolf het noordoosten van Japan troffen en de kuststreek verwoestten.

De twee werden erg verzwakt maar bij bewustzijn aangetroffen. Beiden zijn in een ziekenhuis opgenomen, berichtte de publieke omroep NHK.

Overlevenden in puin Japanse stad
Overlevenden in puin Japanse stad (Foto: ANP)

Van Basten concurrent Rijkaard in Lissabon

Marco van Basten keert mogelijk als trainer terug in het betaalde voetbal. De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal en oefenmeester van Ajax staat voor een overgang naar Sporting Portugal.

Bruno Carvalho neemt op 26 maart deel aan de verkiezingen voor de nieuwe president van de topclub uit Portugal. De miljonair heeft de kiezers beloofd dat hij Van Basten aanstelt als nieuwe trainer.

Van Basten is de tweede bekende oud-topvoetballer uit Nederland die wordt ingezet in de verkiezingen voor een nieuwe president van Sporting Portugal. José Dias Ferreira, een andere kandidaat, stelde begin deze maand al de aanstelling van Frank Rijkaard in het vooruitzicht.

Mitchell van de Gaag, al jaren werkzaam in Portugal, moet de nieuwe assistent van Van Basten worden.

Van Basten concurrent Rijkaard in Lissabon
Van Basten concurrent Rijkaard in Lissabon (Foto: ANP)

Defensie vaart mee met Gay Pride

Defensie vaart dit jaar mee met de Amsterdam Gay Pride. Het is voor het eerst dat militairen met een eigen boot deelnemen aan de beroemde botenparade. Dat meldt de organisatie van de Gay Pride zondag.

De boot is een initiatief van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK). De bekende botenparade vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 augustus. SHK en Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay laten weten blij te zijn dat er dit jaar militairen in uniform meevaren.

De deelname betekent volgens de partijen een grote stap in de sociale acceptatie van homoseksualiteit binnen Defensie. Twee jaar geleden mochten militairen niet meevaren, afgelopen jaar alleen op persoonlijke titel. Militairen lopen al wel enkele jaren mee in de optocht van Roze Zaterdag.

Defensie vaart mee met Gay Pride
Defensie vaart mee met Gay Pride (Foto: ANP)

Libië: NAVO overweegt meedoen aan acties

De NAVO-top is bijeen om te bepalen of het meedoet aan de aanvallen op Libië. De militaire planners van de NAVO presenteren zondag hun laatste plannen, zeggen diplomaten.

De organisatie bepaalt dan of het actief meedoet aan de bombardementen op Libië of alleen meewerkt door bijvoorbeeld inlichtingen te verschaffen en de operatie logistiek te ondersteunen. Meerdere NAVO-overheden hebben al aangegeven dat ze niet mee gaan doen met de luchtaanvallen omdat de alliantie het al druk heeft door de oorlog in Afghanistan.

De Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Spanje en Italië zijn zaterdag begonnen met het aanvallen van Libische doelen. De aanvallen begonnen na een spoedtop in Parijs. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn al ongeveer twintig doelen getroffen.

DVD: Famished

Beeld je in; je bent met een groep mensen op weg naar het beloofde land Californië. Hier zul je een nieuw leven opbouwen en alle misère van vroeger achter je laten. Dan beland je opeens in het hooggebergte van de Sierra Nevada. Omdat je geen andere uitweg ziet bouw je hier een tentenkamp en probeert je te overleven. Als er vervolgens een gebrek aan voedsel is, moeten er keuzes worden gemaakt. Moelijke keuzes. 

[NBA] Boston te sterk voor New Orleans

In de Western Conference heeft koploper Boston Celtics New Orleans Hornets verslagen. Boston zegevierde met 89-85.

Boston stond halverwege de wedstrijd nog met 40-51 achter maar mede dankzij Ray Allen werd die achterstand in het derde kwart omgebogen naar een voorsprong. Net als Glen Davis was Allen goed voor 20 punten.

Miami Heat versloeg thuis Denver Nuggets met 103-98. LeBron James en Dwyane Wade waren met respectievelijk 33 en 32 punten topscorers. Chris Bosch tekende voor zijn vijfde 'double-double' op rij. Hij was goed voor 18 punten en 11 rebounds.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
LA Clippers Cleveland 100-92v
Miami Denver 103-98
New Orleans Boston 85-89
Memphis Indiana 99-78
San Antonio Charlotte 109-98
Portland Philadelphia 110-101

Level 5 toont twintig titels op evenement

De Japanse uitgever en ontwikkelaar Level-5 heeft aangegeven dat ze zo'n twintig verschillende titels zullen tonen op hun eigen evenement. Level-5 Vision, zoals het evenement heet, zal waarschijnlijk in augustus gehouden gaan worden. Een exacte datum is nog niet bekend.

Vorig jaar is tijdens het evenement de game Professor Layton vs Ace Attorney aangekondigd tot grote verrassing van het publiek. Akihiro Hino, de baas van Level 5, heeft aangegeven dat er dit jaar grotere verrassingen komen dan vorig jaar. We kunnen verwachten dat er weer een samenwerking gaat komen zoals met Studio Ghibli voor Ni No Kuni.

Informatie over welke games er allemaal aanwezig zullen zijn tijdens het evenement is nog niet bekend.

Babyolifantjes in een opblaasbadje

Toen ik nog een klein Klonkje was, toen was Tonka een beroemd merk voor speelgoedauto's en in hun reclame stond er altijd een olifant boven op een auto. En uiteraard gingen ze niet kapot.
Nu ben ik geen marketingdeskundige maar als fabrikant van de maker van dit opblaasbadje zou ik kansen zien. Zo van onze zwembadjes zijn zo sterk dat je er twee babyolifantjes in kunt laten spelen en nog gaan ze niet kapot.

Hoffenheim-eigenaar rekent niet op komst Klinsmann

1899 Hoffenheim lijkt in Jürgen Klinsmann niet de opvolger van Marco Pezzaiuoli te zien. Ralf Rangnick werd in januari ontslagen bij Hoffenheim. Sindsdien neemt Pezzaiuoli de honneurs waar, maar vooralsnog zonder veel succes.

In de wandelgangen valt de naam Klinsmann als nieuwe coach van de noodlijdende club. Het is echter niet waarschijnlijk dat de voormalige sterspeler ook daadwerkelijk de nieuwe coach van Hoffenheim zal worden.

"Jürgen Klinsmann in Hoffenheim, onvoorstelbaar. Ik heb een goede verstandhouding met Jürgen, maar ik kan het me werkelijk niet voorstellen", zo meldt Dietmar Hopp, clubeigenaar van Hoffenheim. Volgens Voetbal International heeft Hopp de juiste argumenten voor handen.

"Zijn salaris gaat ver boven de mogelijkheden", aldus de miljardair. Bovendien staat Hopp nog altijd achter Pezzaiuoili, die ondanks de slechte resultaten nog steeds krediet heeft. "Marco gaat zijn eigen weg, bij Hoffenheim."

Ontruiming na grote woningbrand Lelystad

Enkele rijtjeswoningen in Lelystad zijn zondagochtend ontruimd nadat er brand was uitgebroken in een woningcomplex. Dat meldde de brandweer. De brand verwoestte een rijtjeshuis van drie woonlagen, maar de brandweer slaagde erin te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere huizen.

Een bewoner is gewond geraakt toen hij uit het brandende pand sprong. Hij is met lichte verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Ontruiming na grote woningbrand Lelystad
Ontruiming na grote woningbrand Lelystad (Foto: ANP)

Friettentenoverschot in België

Onze zuiderburen zuchten onder een overschot van ruim duizend friettenten. Dat meldt althans het Nationaal Verbond voor Frituristen (NaVeFri) in de Belgische krant De Zondag.

België is ruim vijfduizend friettentjes rijk en dat zijn er volgens het verbond te veel. Vandaar dat de NaVeFri de opleiding tot 'frietuuruitbater' wil gaan verplichten. "Mensen denken dat ze een goudmijn gaan uitbaten. Maar frieten bakken is deels kennis en deels kunst. Als je dat niet bezit, kun je geen succesvolle frituur beginnen", aldus de voorzitter Bernard Lefèvre.

Volgens hem gaat ongeveer een derde van alle snackzaken binnen een jaar failliet, omdat de klanten wegblijven vanwege de slechte kwaliteit. Goed frietjes leren bakken kan al op vijf campussen in België.

PS3 is aan het winnen van de Xbox 360

Vergeet Egypte, Libië of andere conflicten in de wereld. Waar het hier om draait is een keiharde strijd in de wereld van de consoles. Sony heeft bekendgemaakt dat de strijd om Frankrijk voorbij is en dat zij de duidelijke winnaar zijn. Dit maakt Sony bekend na de GfK-cijfers van afgelopen week.

De PS3 heeft namelijk in Frankrijk de drie miljoen stuks gepasseerd waar de Xbox 360 blijft hangen 2.3 miljoen stuks. Op software-niveau bracht de PS3 zo'n €418 miljoen op, de Wii zo'n €337 miljoen en de Xbox 360 zo'n €239 miljoen.

In Europa worden vaak geen duidelijke cijfers bekendgemaakt over verkopen, dit keer doet Sony dat zelf.

Druk in Japanse reactor loopt weer op

De druk in kernreactor 3 van de Fukushima Daiichi-centrale is opnieuw opgelopen. Technici in de prefectuur Fukushima bereiden zich voor om radioactieve stoom los te laten om de druk te doen afnemen. Een veiligheidsexpert vindt dat de overheid eerder jodiumpillen had moeten verspreiden.

De overheid waarschuwde zaterdag dat gevaarlijke hoeveelheden radioactiviteit in voedsel zijn gevonden. Uit melk- en spinaziemonsters bleek dat de wettelijke norm tot 120 kilometer afstand van de kerncentrale wordt overschreden.

Een veiligheidsexpert in dienst van de overheid, Kazuma Yokota, zei dat de overheid zich door het ongeluk heeft laten verrassen. Ook zouden de autoriteiten zich te laat hebben gerealiseerd hoe belangrijk het is jodiumpillen te geven aan iedereen in een straal van 20 kilometer rond de reactoren.

Door de pillen neemt de kans op schildklierkanker door straling aanzienlijk af. Volgens Yokota was de explosie bij reactor 3 vorige week genoeg aanleiding om de pillen te verspreiden. Dat besluit werd echter pas drie dagen later genomen.

"We hadden een ramp van deze proporties niet zien aankomen. We hadden niet geoefend op iets dat zo erg is. We moeten toegeven dat we niet volledig voorbereid waren."

Het is niet de eerste keer dat radioactieve stoom wordt vrijgelaten, maar deze keer komt meer straling vrij, waarschuwde de woordvoerder. Sinds de vorige keer is namelijk meer nucleaire brandstof afgebroken.

Ondertussen wordt reactor 4 besproeid met een onbemand voertuig. Ook wordt geprobeerd de koelsystemen weer aan de praat te krijgen. Het is echter niet zeker of dit lukt, zelfs als de stroomvoorziening weer werkt is het de vraag of de koelsystemen niet kapot zijn.

De aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami hebben meer dan 8100 levens geëist. Ook werden de koelsystemen van de kernreactoren door de aardbeving en de tsunami uitgeschakeld. Meer dan twaalfduizend mensen worden nog vermist en meer dan 452.000 mensen overleven in noodopvanglocaties.

Molyneux: "Xbox 360 wordt nog veel beter"

Peter Molyneux, grote baas van Lionhead Studios, heeft aangegeven dat we het beste van de Xbox 360 nog niet gezien hebben. Molyneux zei dat hij niks wist van de hardware-plannen voor een nieuwe console maar wel dat de huidige Xbox 360 veel meer in zijn mars heeft.

Dit zou gebeuren als mensen de software nog beter gaan gebruiken in combinatie met de hardware van de Xbox 360. Molyneux geeft ook aan dat hij heel benieuwd is naar een nieuwe console van Microsoft maar hij weet ook dat de huidige nog wel even te gaan heeft. Zeker nu de Kinect net om de hoek is komen kijken en hoe langer de levensduur van de console, hoe meer kwaliteit er uit zal komen.

Molyneux gaf als laatste aan dat hij erg benieuwd was wie van de drie grote namen: Microsoft, Sony en Nintendo als eerste met een nieuwe console zal gaan komen.

Redknapp boos op gedrag Van der Vaart na wissel

Rafael van der Vaart heeft Tottenham Hotspur-coach Harry Redknapp op het zere been geraakt. In de thuiswedstrijd tegen West Ham United (0-0) werd de Heemskerker gewisseld. Van der Vaart besloot niet bij zijn ploeggenoten op de bank te zetten, maar liep linea recta richting de kleedkamer. Redknapp kon dit niet waarderen en gaf te kennen dat de wissel logisch was.

"Dit vind ik niet netjes en daar is het laatste woord met Rafael nog niet over gezegd. Als je bij een team hoort, woon je de wedstrijd tot het eindsignaal bij. Hij is een goede vent, maar ik heb niet meer dan alleen een wissel toegepast", aldus Redknapp tegenover de Engelse media.

De oefenmeester wilde de samenstelling van het elftal wijzigen om zodoende scoringskansen te creëren. "Wie haal je eruit op dat moment? Ik had Modric, Defoe, Bale en Lennon nog staan. Ik dacht dat Rafael er doorheen zat en daarom bracht ik Roman Pavlyuchenko erin."

Taboe op plundering sneuvelt in Japan

Ruim een week na de verwoestende aardbeving en tsunami komen uit het rampgebied de eerste berichten van plunderingen binnen. Dit heeft de Japanse politie zondag gemeld.

De Japanse volksaard is doorgaans erg gedisciplineerd en stoïcijns. Sociologen hebben de Japanse maatschappij beschreven als een van de meest stabiele samenlevingen ter wereld. De meeste Japanners in het rampgebied hebben hun lot dan ook kalm en geduldig ondergaan.

Volgens een politiecommandant wordt nu incidenteel wel geplunderd 'wegens het gebrek aan eten en geld'. Een man is gearresteerd toen hij probeerde een automaat te kraken. Ook wordt er gestolen uit verlaten huizen en auto's.

Taboe op plundering sneuvelt in Japan
Taboe op plundering sneuvelt in Japan (Foto: ANP)

Gratis treinreizen met boek als kaartje

Reizigers kunnen zondag gratis met de trein mee als ze het Boekenweekgeschenk De kraai van Kader Abdolah laten zien. De actie wordt voor de tiende keer gehouden. Nieuw dit jaar is dat gratis reizen ook kan met het e-Boekenweekgeschenk op een tablet of een e-reader. Dat kunnen mensen downloaden bij besteding voor minimaal 12,50 euro aan e-boeken.

De NS reist zondag met een speciale trein met daarin tien bekende verhalenvertellers door het land. Zij vertellen aan 150 genodigde reizigers het verhaal over hun leven, cultuur of familie. Ze geven daarmee invulling aan het thema van de Boekenweek: Curriculum Vitae - Geschreven portretten.

Kader Abdolah neemt plaats in de verhalentrein. Hij krijgt gezelschap van Hanneke Groenteman, Gerda Havertong, Paul Gellings, Howard Komproe, Ernest van der Kwast, Raymi Sambo, Rosalie Sprooten, Jan Terlouw en Mark Tuitert. De trein vertrekt 's ochtends uit Delft en gaat via Amsterdam naar Utrecht.

Vorig jaar reisden ruim 210.000 mensen gratis door heel Nederland met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Gratis treinreizen met (e-)boek als kaartje
Gratis treinreizen met (e-)boek als kaartje (Foto: ANP)

'Chemische wapens in Libië'

Westerse spionagesatellieten houden een voorraad van zo'n 10 ton mosterdgas in een loods in Libië nauwlettend in de gaten. Gevreesd wordt dat de Libische leider Moammar Gadhafi de chemische wapens gebruikt om veel mensen te doden in opstandige steden als Benghazi.

Daarom hebben westerse militairen noodplannen opgesteld om het mosterdgas desnoods te vernietigen. Tot nu toe is bij de loods echter niets verdachts waargenomen. Dit meldde de krant The Washington Post zondag op gezag van officiële Amerikaanse bronnen.

Gadhafi heeft niet de middelen om chemische wapens op een doeltreffende en voor de eigen mensen veilige manier af te schieten, door bijvoorbeeld granaten ermee te vullen. "Maar wij weten dat het rationeel nemen van beslissingen niet altijd een kenmerk van dictators is", aldus een officiële bron.

Libië: Chávez 'aanval gaat om olie'

De landen die Libië hebben aangevallen, zijn volgens de Venezolaanse president Hugo Chávez alleen uit op de olie van het Noord-Afrikaanse land. "Hierachter zit de hand van de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten", zei Chávez zaterdag.

De Venezolaanse president is een bondgenoot en vriend van de Libische leider Moammar Gadhafi. Tijdens een bezoek aan Libië begin deze maand kwam Chávez met een vredesplan. Hij stelde onder meer voor een commissie op te richten die zou moeten bemiddelen tussen de Libische strijdende partijen, maar de rebellen wezen het ogenblikkelijk af.

Ook de Boliviaanse president Evo Morales, een bondgenoot van Chávez, beschuldigde het Westen ervan te azen op de Libische olie. "Zo zijn de machten", stelde Morales.

Chávez: aanval gaat om olie
Chávez: aanval gaat om olie (Foto: ANP)

Libië: Spoedzitting VN-Veiligheidsraad geëist

Libië eist dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeenkomt om zich te buigen over de militaire aanvallen op het Arabische land. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tripoli zondag laten weten.

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft gezegd dat de Veiligheidsraad een 'verantwoordelijkheid' heeft om de 'agressie' tegen Libië te stoppen, aldus de staatstelevisie.

De Veiligheidsraad had donderdag het gebruik van 'alle noodzakelijke middelen' toegestaan om een bedreiging van vrede en veiligheid in de wereld af te weren. Volgens Libië zou die resolutie nu niet meer geldig zijn. Die stelling is in weerwil van het volkenrecht en van de procedures bij de VN. De bindende Libië-resolutie van donderdag blijft van kracht totdat de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie over hetzelfde onderwerp aanneemt.

Libië eist spoedzitting VN-Veiligheidsraad
Libië eist spoedzitting VN-Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Libië: Ernstige schade luchtafweer

De aanvallen van de internationale coalitie hebben de Libische luchtafweer 'op een ernstige manier onbruikbaar gemaakt'. Dit heeft een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris zaterdag gezegd, die niet met naam genoemd wilde worden.

"Gadhafi's luchtafweersystemen zijn op een ernstige manier onbruikbaar gemaakt. Het is te vroeg om te voorspellen wat hij en zijn grondtroepen kunnen doen in een reactie op de aanvallen van vandaag", aldus de functionaris.

Stoner meer dan tevreden na kwalificatie

Motorrijder Casey Stoner zal tijdens de Grand Pri van Qatar vanaf pole position starten. Het gehele weekend was de rijder de snelste op het circuit. In de kwalificatie kwam concurrent Dani Pedrosa echter akelig dichtbij.

In de kwalificatie had Stoner een snellere tijd verwacht. "Maar het team heeft het fantastisch gedaan", aldus een blije Stoner na afloop. "We hebben elke sessie wat progressie geboekt en de motor uiteindelijk gekregen zoals we wilden."

"Het was genoeg voor pole position en je kunt het seizoen natuurlijk niet beter beginnen. We zullen morgen zien hoe het verder gaat", besloot de rijder.

Van Gerner wint meerkamp in Chemnitz

In Chemnitz heeft de Nederlandse Celine van Gerner vandaag de meerkamp van het internationale turntoernooi gewonnen. Na haar oefeningen op het paard, de balk, de vloer en de brug met ongelijke liggers had Van Gerner een puntentotaal van 54.80.

Aan het eind bleek het genoeg voor de overwinning. Giulia Steingruber uit Zwitserland werd tweede op de gepaste afstand met 53,10 punten, de Duitse Nadina Jarosch completeerde het podium met 52,90 punten.

Xbox Live Arcade 'te klein' voor Farmville

Xbox Live Arcade is 'te klein' voor een game als Farmville volgens Brian Reynolds van developer Zynga. Het draait hierbij niet zozeer om de toegestane grootte van de games, als wel om het sociale bereik en aantal gebruikers van XBLA.

Reynolds keek naar zijn eigen vriendenkring om tot deze conclusie te komen: twintig tot dertig procent heeft een Xbox, maar Facebook en smartphones worden door zowat 100% gebruikt. Het aantal potentiële Farmville buren en de mogelijke interactiviteit met vrienden is daardoor vele malen kleiner op XBLA dan op andere platformen.

Farmville

Om nog even wat te strooien met cijfertjes melden we jullie dat Xbox Live 23 miljoen gebruikers kent (februari 2010) tegenover 600 miljoen voor Facebook (januari 2011). Het aantal actieve sociale boeren stond in september vorig jaar op 62 miljoen.

Biljarters naar halve finale

In de kwartfinales van het WK driebanden voor landenteams hebben de Nederlanders een overwinning geboekt op het Zweedse team. Dankzij de overwinning plaatsten de Nederlanders zich voor de halve finale.

Torbjorn Blomdahl bleek niet opgewassen te zijn tegen Dick Jaspers, het werd uiteindelijk 3-1 in het voordeel van onze landgenoot. Raimond Brugman had vervolgens aan een 2-1 overwinning genoeg om samen met Jaspers door te stoten naar de halve finales. De Belgen Eddy Merckx en Eddy Leppens zullen de tegenstanders zijn.

Djokovic nummer twee en finalist Indian Wells

Novak Djokovic is maandag de nieuwe nummer twee van de wereld. De Serviër neemt die positie over van Roger Federer, die hij in de halve finale in Indian Wells met 6-3, 3-6 en 6-2 versloeg. Djokovic, in 2008 winnaar in de Californische woestijn, neemt het in de eindstrijd op tegen Rafael Nadal. Die versloeg eerder zaterdag Juan Martin del Potro.

Djokovic won zijn eerste zestien partijen van het jaar en versloeg Federer al op de Australian Open en in Dubai. Ook in de eerste set liet de Serviër weer zien waarom dat is. Met goede spreiding en diepe slagen dwong hij Federer tot achter de baselijn en daardoor maakte de Zwitser fouten. Breaks in de vijfde en negende game betekenden 6-3 voor Djokovic.

In de tweede set zocht Federer de aanval. Zijn slagen werden nauwkeuriger en aggressiever en nu was het Djokovic die fouten maakte. Nadat Federer via twee breaks de set met 6-3 naar zich toetrok, het eerste setverlies voor Djokovic dit toernooi, was het weer de beurt aan de Serviër.

Djokovic brak direct in de openingsgame van de derde set, maar Federer brak terug en ging van 0-2 naar 2-2. Daarna had de Zwitser een ruime 40-15 voorsprong op eigen opslag voordat hij via ongedwongen fouten Djokovic alsnog een breakpunt verschafte. Dat benutte de Serviër en via nog een break liep hij uit naar 5-2.

Toen mocht hij serveren voor zijn zeventiende zege van 2011. Djokovic kreeg een eerste matchpunt, verspeelde dat en gaf vervolgens een breakpunt aan Federer. De Zwitser deed daar niets mee en op een tweede matchpunt sloeg Djokovic alsnog toe.


Djokovic klopt Federer in Indian Wells (Foto: Novum)

Cage: "Emoties en verhaal zijn belangrijk"

Vorige week won ontwikkelaar Quantic Dreams Heavy Rain maar liefst drie BAFTA-awards. De grote man bij Quantic Dream, David Cage, heeft in een gesprek met de PlayStation-blog een woordje gedaan over het verhaal in een videogame en de rol die deze speelt.

Volgens Cage is het van belang dat we aan de slag gaan met emoties om zo verhalen te vormen die niet enkel aanslaan bij een beperkte doelgroep, maar bij iedereen: "If this industry wants to mature and evolve then we need to talk about emotions and work on stories that appeal to all people, not just hardcore gamers between the ages of 15 and 17."

Hij gaat verder over het belang van emoties door te vertellen dat een verhaal iets persoonlijks dient te zijn. Het dient gelinkt te zijn met je leven en persoonlijke ervaringen. Cage vertelt tot slot iets over het gebruiken van auteurs binnen de industrie: "We need auteurs and the biggest problem in this industry is that we don’t trust them – we trust programmers instead. Auteurs are scary because they come back with ideas, but that is exactly what this industry should be about."

Cage heeft er ook zo'n vijftien jaar over gedaan om een goed verhaal af te leveren. Hij begon met Omikron, maar begreep dat het verhaal voor vele onduidelijk was. Met Fahrenheit had hij meer ervaring en was hij tevreden, op het rommelige einde na. Heavy Rain is volgens hem wel helemaal gelukt: "I progressed some more as a writer and, with Heavy Rain, I feel that there were many stories in there and they were all good from start to finish."

Momenteel werkt Quantic Dream aan meerdere projecten, waar we helaas nog niks over kunnen melden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.