Nipte meerderheid voor hoofddoekjesverbod ambtenaar

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat medewerkers van een stadhuis geen hoofddoek mogen dragen. Vier op de tien vinden dat de medewerkers sowieso geen religieuze symbolen mogen dragen. Daarnaast vindt 13 procent hoofddoekjes niet kunnen, maar andere symbolen wel, blijkt zondag uit een peiling van peil.nl.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert pleitte er eerder deze week voor om hoofddoeken te bannen uit onder meer het stadhuis. In ieder geval moet hier een maatschappelijk debat over worden gevoerd, vindt zij. In reactie daarop verscheen het Amsterdamse VVD-raadslid Werner Toonk woensdag met een hoofddoek in de gemeenteraad, wat voor veel ophef zorgde bij de hoofdstedelijke liberalen.

Evenals Toonk vindt 43 procent van de Nederlanders dat hoofddoekjes of andere religieuze symbolen ook door baliemedewerkers mogen worden gedragen. 3 procent heeft volgens opiniepeiler Maurice de Hond geen mening.

Het aantal voor- en tegenstanders van hoofddoekjes en religieuze symbolen is nagenoeg gelijk als het gaat om leraren op universiteiten en scholen. Een meerderheid van 57 procent vindt een hoofddoekjesverbod geen aantasting van de vrijheid van godsdienst.