Grondwetswijziging Egypte aanvaard

Redactie

Een grote meerderheid van de Egyptische kiezers heeft de gewijzigde grondwet aanvaard. Volgens het hoofd van de verkiezingscommissie heeft in het zaterdag gehouden referendum 77 procent vóór gestemd. Van de 45 miljoen geregistreerde kiezers heeft 41 procent van het stemrecht gebruikgemaakt, maakte voorzitter Ahmed Attiya zondag bekend.

Miljoenen Egyptenaren stonden zaterdag in de rij om hun stem uit te brengen. Het waren de eerste vrije verkiezingen sinds tientallen jaren. Ze volgden op het aftreden vorige maand van president Hosni Mubarak, afgedwongen door een volksopstand tegen diens 29-jarig bewind.

Met de aanvaarding van de grondwet is de weg vrij om over enkele maanden parlements- en presidentsverkiezingen te houden. Volgens sommigen is dat tijdsbestek te kort voor tientallen nieuwe politieke partijen om zich te organiseren, in tegenstelling tot de voormalige regeringspartij NDP en de Moslim Broederschap. Tot degenen die de opkomst van de fundamentalistische broederschap het meeste vrezen behoren de naar schatting acht miljoen koptische christenen, wier leiders hun volgelingen hadden opgeroepen 'nee' te stemmen.

De grondwetswijzigingen zijn opgesteld door een door het leger benoemde commissie van staatsrechtsgeleerden. Ze veranderen de bestaande grondwet, die in 1971 werd aangenomen en later door het leger werd opgeschort, net genoeg om vrije en eerlijke verkiezingen te garanderen. De belangrijkste wijzigingen zijn een beperking van het aantal termijnen die een president kan aanblijven en intrekking van noodwetten die de politie vrijwel onbeperkte bevoegdheden gaven. Eventuele volgende wijzigingen komen dan voor de rekening van het te kiezen kabinet.

Hervormingskandidaat Mohamed el-Baradei en een groep aanhangers werden zaterdag bij een stemlokaal in Caïro op een regen van stenen, flessen en blikken onthaald. El-Baradei gaf aanhangers van het oude regime de schuld van de aanval. Voor de rest verliep het referendum vrijwel vlekkeloos.