Djokovic nummer twee en finalist Indian Wells

Novak Djokovic is maandag de nieuwe nummer twee van de wereld. De Serviër neemt die positie over van Roger Federer, die hij in de halve finale in Indian Wells met 6-3, 3-6 en 6-2 versloeg. Djokovic, in 2008 winnaar in de Californische woestijn, neemt het in de eindstrijd op tegen Rafael Nadal. Die versloeg eerder zaterdag Juan Martin del Potro.

Djokovic won zijn eerste zestien partijen van het jaar en versloeg Federer al op de Australian Open en in Dubai. Ook in de eerste set liet de Serviër weer zien waarom dat is. Met goede spreiding en diepe slagen dwong hij Federer tot achter de baselijn en daardoor maakte de Zwitser fouten. Breaks in de vijfde en negende game betekenden 6-3 voor Djokovic.

In de tweede set zocht Federer de aanval. Zijn slagen werden nauwkeuriger en aggressiever en nu was het Djokovic die fouten maakte. Nadat Federer via twee breaks de set met 6-3 naar zich toetrok, het eerste setverlies voor Djokovic dit toernooi, was het weer de beurt aan de Serviër.

Djokovic brak direct in de openingsgame van de derde set, maar Federer brak terug en ging van 0-2 naar 2-2. Daarna had de Zwitser een ruime 40-15 voorsprong op eigen opslag voordat hij via ongedwongen fouten Djokovic alsnog een breakpunt verschafte. Dat benutte de Serviër en via nog een break liep hij uit naar 5-2.

Toen mocht hij serveren voor zijn zeventiende zege van 2011. Djokovic kreeg een eerste matchpunt, verspeelde dat en gaf vervolgens een breakpunt aan Federer. De Zwitser deed daar niets mee en op een tweede matchpunt sloeg Djokovic alsnog toe.


Djokovic klopt Federer in Indian Wells (Foto: Novum)