Peiling: PVV heeft veel meer invloed dan CDA

Een op de vijf Nederlanders vindt dat gedoogpartij PVV de meeste invloed heeft op het kabinetsbeleid. Slechts 4 procent ziet het CDA als belangrijkste factor, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De VVD wordt in de peiling door de meeste Nederlanders als het invloedrijkst gezien, namelijk door 39 procent. Hierbij speelt mee dat de VVD de grootste partij is en de premier levert.

Dat de PVV als gedoogpartij als invloedrijker wordt gezien dan het CDA, mag opmerkelijk worden genoemd. Ook opmerkelijk is dat de PVV onder de aanhangers van de linkse partijen en D66 vaker als voornaamste invloed wordt gezien dan onder de aanhangers van de PVV zelf. De meeste PVV-stemmers (34 procent) zien de VVD als invloedrijkste partij.

Van de CDA-stemmers vindt 45 procent dat de VVD de meeste invloed heeft. Slechts 13 procent is van mening dat het CDA het meest in de melk te brokkelen heeft.

Premier Mark Rutte is nog altijd populair. Een meerderheid van 57 procent van alle kiezers oordeelt positief of vrij positief over hem. Ruim zes op de tien mensen vinden dat hij het beter doet dan verwacht.

In de zetelpeiling verandert er deze week niets in de peiling, waardoor de gedoogcoalitie nog altijd op een minderheid van 74 zetels staat. De PVV staat weliswaar 2 zetels hoger dan de 24 zetels die de partij nu in de Tweede Kamer heeft, maar het CDA moet 4 zetels inleveren en staat daardoor in de peiling op 17 zetels. Het aantal zetels voor de VVD blijft op 31 staan.