DVD: Famished

Jeffrey

Beeld je in; je bent met een groep mensen op weg naar het beloofde land Californië. Hier zul je een nieuw leven opbouwen en alle misère van vroeger achter je laten. Dan beland je opeens in het hooggebergte van de Sierra Nevada. Omdat je geen andere uitweg ziet bouw je hier een tentenkamp en probeert te overleven. Als er vervolgens een gebrek aan voedsel is, moeten er keuze worden gemaakt. Moelijke keuzes. 

Het is 1846. Mr. Foster (Crispin Glover), leider van een expeditie, heeft William Eddy (Clayne Crawford) als jager ingehuurd om voor de voedselvoorziening te zorgen. De dieren zijn schaars, alsmede de vangst. Eddy eist de helft op van het voedsel voor hem en zijn familie, terwijl de gehele expeditie het met de andere helft moet doen. Foster gaat hier in eerste instantie mee akkoord, maar keert vervolgens terug met een lucratief aanbod; hij verdriedubbelt het salaris van Eddy in ruil voor de helft van zijn voedsel. Eddy weigert dit en deelt de leider vervolgens mee niet meer voor hem te werken.

Ondertussen is het in Californië ook crisis. De staat is in bloedig gevecht met de Mexicanen en kan hierdoor geen hulp sturen. De groep is op zichzelf aangewezen. Het voedsel wordt schaarser en de enige die nog vlees in bezit heeft is William. Vervolgens besluit een deel van de groep zelf naar Californië af te reizen om daar een goede reddingsexpeditie op touw te zetten en zo iedereen veilig in het beloofde land te krijgen. Eddy staat dan voor de moeilijke keuze om in het gebergte te blijven of om met de groep mee te gaan en zijn vrouw en kind achter te laten in barre omstandigheden. Ondanks dat Foster ook meegaat besluit Eddy toch mee te gaan met de expeditie. 

Een slopende tocht volgt. Het voedsel raakt snel op en dan begint onmenselijke deel van de tocht. Dagenlang loopt de groep door het hooggebergte in vrieskou, zonder voedsel. De roep om voedsel wordt daarna zo ernstig, dat er wordt geloot welke man zijn lichaam opoffert voor de rest van de groep. Naarmate de groep dichter bij Californië komt vallen er meer doden en blijft nog maar een select groepje van de expeditie over. De voedselvoorziening wordt vervolgens aangevuld door een lichaam van een groepslid en een geschoten hert dat door Eddy wordt leeggehaald. Dit laatste krijg je overigens vrij duidelijk te zien, dus pas op als je net gegeten hebt. Of dat genoeg is om Californië te halen is iets wat je zelf mag ontdekken, mocht je de film kijken.

Al met al is Famished een redelijke film. Omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal draagt de film een luguber tintje met zich mee, zeker richting het einde, wanneer er meer doden dan levenden zijn. De schaarste leidt sommige mensen tot waanzin en dit is goed in beeld gebracht. Ook Mr. William Eddy wordt goed gespeeld. De jager laat zich niet meeslepen door schijnheilige ideeën van Mr. Foster die, als zelfgekozen leider, maar al te graag de touwtjes in handen wil hebben. Eddy doet steeds net datgene wat haaks op de ideeën van Foster staat en hij lijkt er op een bepaald moment zelfs een soort sport van te maken om juist het tegenovergestelde te doen dan wat Foster van plan is. Omdat de film bijna alleen over de reis gaat krijg je een langdradig gevoel, steeds het kreunen en steunen, steeds de zoektocht naar dat kleine beetje voedsel en bovenal, steeds het elitaire geneuzel van Foster die overal zijn zegen over moet geven en overal voor moet bidden. Foster neemt ook iedere gelegenheid met beide handen aan om zichzelf als Messias te profileren voor de groep, hij is degene die de groep op de been houdt, hij is degene die alles bereid is op te geven voor de groep, maar als het er echt op aankomt is meneer wel degene die verzaakt.