FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 december 2010

Chelsea laat Bruma niet naar Eredivisie vertrekken

PSV en Feyenoord lijken naast Chelsea-verdediger Jeffrey Bruma te grijpen. De verdediger mag van de Engelse ploeg elders op huurbasis spelen, maar de Londense formatie geeft de voorkeur aan een Engelse of Duitse ploeg om hun speler te stallen.

Beide Nederlandse ploegen, die Bruma graag in de winterstop op huurbasis van Chelsea wilden overnemen, lijken dus naast de verdediger te grijpen.

Bruma's zaakwaarnemer Wessel Weezenberg liet in Voetbal International weten dat zijn speler waarschijnlijk wel verhuurd zal worden: "De kans dat Jeffrey vanaf januari voor een andere club speelt dan Chelsea, is erg groot. Er is veel interesse en Chelsea is bereid mee te werken aan een overstap.”

Daarbij moet wel nadrukkelijk vermeld worden dat Chelsea hun verdediger alleen wil verhuren. "Dat hebben ze nadrukkelijk gezegd. Over verkoop valt niet te praten. Chelsea ziet in Jeff nog steeds een speler voor de toekomst, maar hij moet wel spelen om beter te worden."

"Als je negentien jaar bent, kun je er niet van uit gaan dat je wekelijks in Chelsea 1 speelt. We zetten nu alle opties op een rijtje en zullen daarna een beslissing nemen die voor Jeffrey het beste is", besloot Weezenberg.

Student dood na 12 uur gamen

Een 19-jarige student aan de universiteit in Ulsan (Zuid-Korea) is afgelopen maandag overleden in een zogenaamde 'PC Bang', een bepaalde ruimte voor LAN-gaming waar je kan gamen voor een bepaald tarief. De student, geïdentificeerd als Moon, ging om 2 uur 's nachts naar de PC Bang, ging om half 11 's morgens even snel langs huis om te eten en ging daarna weer terug naar de PC Bang.

Hij speelde een onbepaalde online shooter en viel na 12 uur plotseling neer. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar was al dood toen ze aankwamen. De exacte oorzaak van zijn dood is nog onbekend maar dit zal vast gekoppeld gaan worden aan het gamen.

Celtic sluit jaar af als lijstaanvoerder

Celtic gaat dankzij een overwinning Motherwell (1-0) aan de leiding in de Schotse competitie. The Bhoys hebben een punt voorsprong op Glasgow Rangers, dat twee duels tegoed heeft.

Rangers kwam woensdag niet in actie. Het uitduel bij St. Johnstone werd afgelast. Celtic kon daardoor profiteren en de koppositie in Schotland overnemen van de eeuwige rivaal. De zege kwam echter moeizaam tot stand.

Zonder Glenn Loovens en Jos Hooiveld kwam Celtic na een klein half uur spelen op voorsprong. Paddy McCourt opende de score, waarna de ploeg van Neil Lennon wilde doordrukken. Het vizier stond echter niet op scherp.

Motherwell hield de schade beperkt. De tweede gele kaart voor Celtic-middenvelder Scott Brown kwam te laat voor de bezoekers om nog te stunten. Dankzij de zege sluit Celtic het jaar af met een eerste plaats.

'Griekenland bouwt moskee van noodgeld'

Dat het Griekenland financieel niet voor de wind gaat, is inmiddels wel bekend. Met de geleende gelden uit het EU-noodfonds en verplichte bezuinigingen kunnen zij hun huishoudboekje wel weer op orde krijgen.

Het blijkt nu volgens het Duitse alternatieve blad 'Kopp', dat er behalve de bezuinigingen nog meer verplichtingen gelden. Eurocommissaris Viviane Reding voor Mensenrechten zou namelijk eisen dat Griekenland een deel van het geld (meer dan 15 miljoen euro) besteedt aan het bouwen van twee moskeeën in Athene voor de vele illegale moslims die daar verblijven.

De PVV reageert op de ontstane situatie met de oneliner: "Geen Nederlands geld naar deze 'winterzotheid'". De PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen. De fractie van Geert Wilders eist dat het besluit van de EU ongedaan wordt gemaakt.

[PDC] Anderson naar derde ronde, King uitgeschakeld

Gary Anderson heeft de derde ronde van de PDC World Darts Championship bereikt. Hij won in een mooie partij van Dennis Priestly. Voor Mervyn King betekende de tweede ronde het eindstation. Andy Smith verraste King en gaat zodoende door naar de volgende ronde.

Priestly heeft op een waardige manier afscheid genomen van het PDC WK. The Menace speelt de laatste tijd steeds minder toernooien en mogelijk zal hij zich niet meer plaatsen voor een volgend WK. Priestly verloor met 4-2 van Anderson, al kwam hij wel tot een gemiddelde van boven de 100. Anderson gooide echter nog een beter gemiddelde (110) en produceerder deaarnaast maar liefst twaalf 180'ers. In de kwartfinales neemt Anderson het op tegen Andy Smith.

Smith wist op zijn beurt te verrassen tegen nummer zes van de plaatsingslijst King. The King heeft een zwaar jaar achter de rug en dit was te zien in zijn partij tegen Smith. De gehele wedstrijd kon hij niet imponeren en Smith maakte hier optimaal gebruik van. Hij won knap met 4-3 en pakte zodoende zijn eerste grote tv-zege. In de achtste finales neemt Smith het dus op tegen Anderson.

Ook Colin Osborne bereikte de laatste zestien. The Wizard rekende simpel af met Kevin McDine. McDine speelde niet slecht, maar op de momenten dat het er op aan kwam faalde hij. Daar profiteerde Osborne optimaal van en zodoende won hij de wedstrijd simpel met 4-0. In de achtste finales treedt hij aan tegen onze landgenoot Raymond van Barneveld.

Anorexiamodel Isabelle Caro (28) dood

Het Franse model Isabelle Caro, die drie jaar geleden model stond voor een shockcampagne tegen anorexia, is op 28-jarige leeftijd aan een longontsteking bezweken. De campagne, waarin haar uitgemergelde lichaam levensgroot op billboards werd getoond, deed destijds veel stof opwaaien.

Caro woog 31 kilo en was 1,64 meter toen ze zich in 2007 door de befaamde Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani naakt liet fotograferen voor de campagne tegen de ziekte anorexia. De website 20min.ch berichtte woensdag dat het fotomodel al op 17 november is overleden in een ziekenhuis in Tokio, waar ze twee weken eerder met longontsteking was opgenomen.

Anorexiamodel Isabelle CaroOver de campagne zei ze ooit: "Ik heb besloten mee te doen met deze campagne om jonge meisjes te waarschuwen voor de gevaren van de dwang, de opgedrongen voorwaarden van de mode-industrie en de verwoestingen van anorexia. Het doel is om te choqueren via de emotie."

Caro leed al sinds haar dertiende aan anorexia. Twee jaar geleden kwam haar biografie uit, getiteld: Het kleine meisje dat niet dik wilde worden. Volgens het model lag de oorzaak van haar ziekte in een moeilijke jeugd.

De shockfoto's waren overigens niet lang in het Italiaanse straatbeeld te zien. De reclamecodecommissie van dat land oordeelde namelijk dat de affiches moesten verdwijnen omdat ze 'de waardigheid van de mensen in alle vormen niet respecteren'.

Anorexiamodel Isabelle Caro (30) dood
Anorexiamodel Isabelle Caro (28) dood (Foto: ANP)

Accordeon van straatmuzikant gestolen

Een straatmuzikant is in Zierikzee beroofd van zijn accordeon. Zijn instrument werd gestolen toen hij de supermarkt waar hij al jaren speelt inging. Dat meldt de politie.

De 31-jarige Bulgaar is al een paar jaar dagelijks te vinden voor de supermarkt aan de Lange Nobelstraat. Dinsdag was hij de supermarkt ingegaan om even op te warmen en om iets te eten. De accordeon had hij buiten naast zijn stoel laten staan. Toen hij terugkeerde kwam hij erachter dat het instrument gestolen was.

Toekomst Fallout-MMO in gevaar

De toekomst van Fallout Online lijkt op losse schroeven te staan. De huidige developer van de Fallout-reeks Bethesda is namelijk in een rechtszaak verwikkeld over de serie. De andere partij in deze zaak is Interplay die tot 2004 Fallout onder zijn hoede nam. De eigen wiki van Fallout: The Vault heeft documenten ontvangen die bevestigen dat de rechtszaak nog steeds bezig is.

Bethesda blijft zeggen dat het alle Fallout IP-rechten bezit, het claimt dat Interplay alleen de merknaam heeft gekregen en niets anders. Volgens hen heeft Interplay geen recht om belangrijke kenmerken als the Pip Boy te gebruiken in de MMO. In 2007 verkocht Interplay Fallout aan Bethesda die de apocalyptische open-wereld game Fallout 3 maakte. Maar een voorwaarde van de deal was dat Interplay het recht zou behouden om een Fallout-MMO te maken. In 2009 beschuldigde Bethesda Interplay al van contractbreuk maar dat zonder succes.

In oktober maakte Interplay bekend dat de release van de langverwachte Fallout MMO in tweede helft van 2012 zal zijn. Het bedrijf onthoudt zich van verdere beelden van de game "anything we show will help Bethesda in their fight", aldus de voorzichtige Interplay-president Eric Caen. De toekomst van Fallout Online is nog onbeslist, door de lopende strijd met Bethesda zal het een moeilijk taak voor Interplay worden om de game zonder tegenwerking uit te brengen.

Twee aangiftes tegen Keith Bakker

Twee voormalige cliëntes van verslavingsdeskundige Keith Bakker doen woensdag en donderdag aangifte tegen hem wegens seksueel misbruik. Een derde jonge vrouw heeft besloten geen aangifte te doen uit 'emotionele overwegingen'. Dat heeft hun advocaat, Bernhard Tomlow, woensdag bekendgemaakt.

De vrouwen wilden al eerder naar de zedenpolitie stappen, maar die was heel druk met de grote zedenzaak in Amsterdam. Volgens de Amsterdamse zender AT5 bevindt Bakker zich nu mogelijk in Engeland. "Ik heb geen aanwijzing dat hij gevlucht is", zei Tomlow woensdag.

Twee aangiftes tegen Keith Bakker
Twee aangiftes tegen Keith Bakker (Foto: ANP)

Klaagmuur krijgt eigen iPhone-app

Bezitters van een iPhone kunnen vanaf nu vanuit de hele wereld een bezoek brengen aan een van de heiligste plaatsen van het jodendom: de Klaagmuur in Jeruzalem. De Israëlische stichting die verantwoordelijk is voor de Klaagmuur heeft woensdag een applicatie voor de smartphone gelanceerd waarmee de gebruiker videobeelden van de Klaagmuur live kan bekijken, behalve op feestdagen en de sabbat, wanneer uitzendingen volgens de joodse wet verboden zijn.

De gebruiker kan niet alleen de videostream bekijken, maar ook een e-mail sturen die vervolgens in de holtes van de Klaagmuur wordt geplaatst, een joods gebruik. Voorts bevat de applicatie een kompas, zodat gebruikers altijd weten waar Jeruzalem ligt en in welke richting ze dus moeten bidden.

Volgens de stichting brengt de applicatie 'de Klaagmuur naar elke jood in de wereld, omdat het het hart is van het joodse volk'. De Klaagmuur is een overblijfsel van de Joodse Tempel die op de Tempelberg stond.


Klaagmuur krijgt eigen iPhone-app (Foto: Novum)

Geredde buitenlandse kompel Chili zonder hulp

De Boliviaanse mijnwerker Carlos Mamani, de enige buitenlander die dit jaar met 32 Chileense kompels 69 dagen ondergronds vastzat, heeft als enige van de groep nog niets van beloofde hulp gezien. Hij zegt woensdag op de voorpagina van de Chileense krant Las Ultimas Noticias dat hij denkt dat dit komt doordat hij tot dusver geen interviews gaf.

Hij heeft bij de autoriteiten aangeklopt, maar die wezen hem ondanks toezeggingen de deur. Hij zei zich te beschaamd te voelen om verder te vragen.

De 24-jarige Boliviaan had direct al een aanbod van de Boliviaanse president Evo Morales afgeslagen om als hoofd logistiek voor het staatsoliebedrijf YPFB voor 1000 dollar (765 euro) per maand te werken. "Ik wil in Chili blijven", aldus Mamani. Hij woont met vrouw en dochter nog steeds in zijn huis van modder en karton in het Chileense mijnstadje Copiapo, terwijl zijn Chileense collega's hun verhaal voor veel geld hebben verkocht en bijklussen als motivatiegoeroe. Volgens zijn schoonvader is Mamani zeer bescheiden.

Geredde buitenlandse kompel Chili zonder hulp
Geredde buitenlandse kompel Chili zonder hulp (Foto: ANP)

Uncharted 3 voelt meer open aan

Uncharted 3 werd enige tijd geleden onthuld met een kleine teaser waarin wij de hoofdrolspeler Nathan Drake al waggelend door de woestijn konden zien lopen nadat zijn vliegtuig was neergestort. De omgeving die er daarna te zien was gaf al een indicatie dat het derde deel een game wordt met 'open wereld'-elementen.

Dit wordt echter ontkend door director Justin Richmond in een interview dat hij afgelopen maand in Amerika heeft gegeven. Hij geeft hier aan dat Uncharted 3 geen open wereld zal worden omdat zij geen interesse hebben om een open wereld-game te produceren. Ondanks de beweringen van Richmond zal Uncharted 3 toch meer open aanvoelen dan elk andere game die door Naughty Dog is gemaakt.

Zonder enige twijfel plaagt Richmond er nog even op los dat je toch wel het idee zult gaan hebben dat Uncharted 3 meer open aan zal voelen dan alle andere games. Het gaat om het gevoel, en niet duizenden kilometers rijden in de middle of nowhere. Op de vragen of je als speler dan maar in een rechte lijn door de reusachtige woestijn moet lopen, of wat er gebeurt als je buiten de grenzen van de woestijn komt geeft Richmond geen commentaar, dat is een geheim.

Er zijn mensen naar de woestijn gestuurd om een zo goed mogelijk beeld te scheppen hoe de situatie daar is. Onbeklimbare duinen en natuurlijke barriéres zijn voorbeelden die men is tegen gekomen. Men heeft geprobeerd om deze duinen te beklimmen, maar dat is jammerlijk mislukt. Weinig is er momenteel nog bekend over het derde deel van Uncharted. Drake gaat op onderzoek naar het legendarische "Atlantis van het zand". Nathan en zijn oude vriend en mentor Sullivan gaan op pad in het hart van de Arabische woestijn en dit is wat Naughty Dog tot dusver heeft losgelaten. Wanneer de verschrikkelijke geheimen van het verloren land worden blootgegeven is het aan Nathan de taak om te overleven terwijl hij wordt geconfronteerd met zijn allerdiepste geheimen.

'3DS slecht voor kinderoogjes'

Nog maar een paar maanden wachten, dan komt de Nintendo 3DS. Maar volgens een waarschuwing op de Japanse Nintendo-site is het apparaat helemaal geen geschikt kado voor de kleintjes. "Het zicht van kinderen onder de zes is nog in ontwikkeling," zo waarschuwt Nintendo.

Driedimensionale content kan, zo vreest het bedrijf, "3D beelden versturen waarbij het linkerbeeld verschilt van het rechterbeeld, wat mogelijk invloed kan hebben op de groei van kinderogen.”  Daar blijft het echter niet bij. Gebruikers van alle leeftijden kunnen hinder ondervinden van zere ogen, of misselijkheid als je lang achter elkaar speelt. In juli plaatste Sony een soortgelijke waarschuwing in de gebruikersovereenkomst van de PlayStation 3, in combinatie met 3D spellen of een 3DTV.

Dr. Michael Ehrenhaus, een ophthalmologist in New York, denkt dat Nintendo en Sony een beetje te ver gaan met de waarschuwingen. "Het is onduidelijk of het de ontwikkeling zal schaden. Ik voorzie geen ernstige problemen, ze zijn gewoon extreem bezorgd." Volgens hem moeten je ogen wel extra inspanning leveren als je je lange tijd op iets focust. Kleine kinderen kunnen een aandoening hebben die amblyopia heet ("lui oog"), waarbij een oog beter ziet dan het andere. De combinatie van amblyopia en de extra inspanning is wellicht geen veilige combinatie. Maar waarschijnlijk valt het allemaal reuze mee en is het gewoon weer zo'n loos praatje als "te dicht bij de televisie zitten is slecht voor je ogen".

Verdien bonuspunten voor de kerstprijsvraag

De grote kerstprijsvraag is weer bezig en mensen zijn druk bezig met het binnenhalen van punten. Dit doe je door de normale vragen te beantwoorden, opdrachten te voltooien of logo's te raden. Enkel vanavond kun je twee bonuspunten binnenhalen door de onderstaande opdracht vóór 22:00 uur te doen.

Zoek een leuk recent Engelstalig nieuwsbericht, herschrijf dit bericht in goed Nederlands en plaats het in de submit vóór 22:00 uur vanavond. Let op, enkel de vijf beste berichten worden beloond met twee bonuspunten! Let op dat je submit niet al geplaatst is op de site voordat je hem instuurt en zorg voor een goede bronvermelding bij je bericht! En natuurlijk mag het bericht niet van een andere website geplukt worden of daar ook geplaatst worden.

De deadline voor deze opdracht is 22:00 vanavond. Submits kan je hier insturen.

Ik wens jullie veel succes en zal met spanning de submits afwachten.

[Update] Het eerste bericht met twee punten staat al online: 'Robin in Batman: Arkham City' en vanaf 22:00 zal er elk half uur één bericht online komen dat twee punten verdiend heeft. Na het vijfde bericht, dat rond 23:30 geplaatst zal worden zal elke submit die geleverd is en geplaatst wordt één punt verdienen.

Alle deelnemers hartstikke bedankt en veel succes in de Kerstprijsvraag.

[PDC] Van Barneveld naar derde ronde WK darts

Raymond van Barneveld heeft zich op het WK darts van de PDC in Londen overtuigend geplaatst voor de achtste finale. De Hagenaar, de nummer drie van de plaatsingslijst, won in vijf sets van de Engelsman Kevin McDine: 4-1. In de volgende ronde speelt de winnaar van 2007 opnieuw tegen een Engelsman, de als veertiende geplaatste Colin Osborne.

Van Barneveld trok tegen McDine de eerste set direct met 3-0 naar zich toe, maar kreeg het daarna even lastig. Hij leverde de tweede set in en had in de derde en vierde telkens een beslissende leg nodig om het verschil te maken. Daarna was het verzet van SupaMac gebroken en kwam Barney niet meer in de problemen.

Loretta Schrijver lacht om De Telegraaf

Loretta Schrijver trekt zich weinig aan van het feit dat De Telegraaf haar passé vindt. De wakkerste krant van Nederland had woensdag een lijst gepubliceerd met bekende Nederlanders die 'in' en 'uit' zouden zijn. Volgens De Telegraaf is Schrijver één van die BN'ers die uit is.

Schrijver: "Ik kijk in die krant, ik kijk naar het lijstje 'uit', maar ik lách erom. Want weet je in welk gezelschap ik verkeer? Matthijs van Nieuwkerk, Carice van Houten, Doutzen Kroes, Wendy van Dijk, Albert Verlinde. Ze zijn allemaal uit. Ik zou nooit meer in een ander lijstje willen."

"Dus, wat is de conclusie? Uit is in. Ik vind het een eer"
, besluit de 54-jarige televisiepresentatrice.


Loretta Schrijver lacht om De Telegraaf

'Robin in Batman: Arkham City'

Komt Robin nu wel of niet voor in Batman: Arkham City? Het is voor sommigen een belangrijk punt van discussie, met veel voor- en tegenargumenten. Maar welke harde bewijzen zijn er nu eigenlijk voor de aanwezigheid van Robin? In Batman: Arkham Asylum wordt Robin in ieder geval enkele malen genoemd.

Als eerste is er een referentie aanwezig naar Robin (ook wel bekend als Dick Grayson in bepaalde comics) in de biografie van Clayface:   “Karlo, ooit een acteur in horrorfilms, werd gek toen hij hoorde dat er een remake van één van zijn films werd gemaakt met een andere acteur in de hoofdrol. Hij nam de identiteit aan van de slechterik uit de film, Clayface, en vermoordde een aantal crewleden, voordat hij gestopt werd door Batman en Robin”.

Een tweede referentie is te vinden in het bezoekerscentrum in het spel. Hier daagt Joker Batman uit, terwijl hij Robin zijn uiterlijk belachelijk maakt. Een derde referentie naar Robin (ook wel bekend als Jason Todd in andere comics) is te vinden voordat je Commisioner Gordon redt in Batman: Arkham Asylum. Hier biedt Joker Harley aan als vervanging voor Robin.

Er zijn dus een aantal referenties aanwezig naar Robin in Arkham Asylum, wat dus bewijst dat hij bestaat in het Arkham universum. Verder is er nog de volgende informatie aanwezig: "... there's a chequered past for him, but I really feel that some of the latest iterations (of the character) in the comic book universe are really interesting and exciting. I don't really want to say much more than that, but I definitely feel that -- if done right -- he can be a fascinating character" gaf Sefton Hill, oprichter Rocksteady Studios, aan. Het lijkt er dus op dat Rocksteady zeker vertrouwen heeft in het maken van een inverzteressant Robin karakter. Voorgaande geruchten over kenmerken van het spel, zoals voertuigen, werden altijd openlijk ontkend. Het is intrigerend dat niet hetzelfde geldt voor het gerucht over Robin. “Gliding around Gotham and beating up criminals in co-op seems like it would be tremendous fun. Of course, Rocksteady wouldn’t say anything about multiplayer at this time. However, Catwoman seems like a more than capable ally, and we did see a poster for a cancelled Flying Graysons show. Will Robin make his Arkham debut as a co-op partner?” stond laatst op Gameinformer.

Het is niet zeker of deze poster iets te maken heeft met Robin zijn aanwezigheid in de game of dat het simpelweg een Riddlers challenge is, zoals die uit Arkham Asylum. Maar het is wel voorlopig het meest geloofwaardige bewijs dat Robin zal opduiken in Arkham City. Dit is tot dusver al het verzamelde bewijs. Wat denken jullie, zal Robin in Batman: Arkham City zitten?

Brand in pand naast vuurwerkwinkel Enschede

In een fietsenzaak die naast een vuurwerkwinkel in Enschede staat is woensdagavond brand uitgebroken. Het opgeslagen vuurwerk is snel verplaatst naar een brandveilige inpandige bunker. Het vuur was binnen een kwartier geblust, meldt de brandweer. Niemand is gewond geraakt.

Het vuur ontstond iets voor 19.30 uur in een fietsenwinkel aan de Floresstraat. De brandweer zag bij aankomst dat de ruimte was gevuld met rook. In de naastgelegen vuurwerkwinkel waren personeelsleden aanwezig. Zij begonnen direct met het veilig opbergen van het vuurwerk. Binnen tien minuten lag alles in de bunker.

De plaats van het incident was op zo'n 2 kilometer afstand van de wijk Roombeek, die in 2000 werd weggevaagd bij de vuurwerkramp. Hierbij overleden 23 mensen en raakten honderden mensen gewond.

Eigenaar West Ham zoekt versterkingen

David Gold, mede-eigenaar van West Ham United, wil degradatie voorkomen door in januari te gaan shoppen. West Ham United kan dit seizoen niet overtuigen in de Premier League. The Hammers staan negentiende met zeventien punten en moeten vrezen voor degradatie. Gold hoopt met enkele nieuwelingen een doemscenario af te wenden. "We hebben vijftien ijzers in het vuur", zei Gold tegen Engelse media.

"Dat bedoel ik letterlijk zo. Als we er drie van deze vijftien kunnen halen, dan doen we al goede zaken", vervolgt de mede-eigenaar van West Ham, die niet op namen ingaat. "We zijn bezig met spelers die onze concurrenten ook willen halen. Maar we zeggen niets totdat er meer duidelijkheid is."

Steve Sidwell (Aston Villa) zou een belangrijke kandidaat zijn op de lijst van Gold. De Engelse zakenman verklaart dat Frederic Piquionne in ieder geval niet mag vertrekken. "Hij is niet te koop. We hebben de beste spelers nodig om te overleven. Het moet eens afgelopen zijn dat we onze beste spelers verkopen."

KNSB maakt EK-selecties bekend

De KNSB heeft de selecties bekend gemaakt voor het Europees kampioenschap allround schaatsen. Bij de mannen werden Wouter Olde Heuvel, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Renz Rotteveel een startplaats toebedeeld.

Bij de vrouwen wordt de top-3 van het Nederlands kampioenschap, Marrit Leenstra, Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg, aangevuld met Ireen Wüst, die eerder al een startplaats toegewezen kreeg. Het EK wordt van 7 tot en met 9 januari in het Italiaanse Collablo gehouden.

Interview: FOK!user Paul

FOK! telt ontzettend veel users. Vele gebruikers gaan ten onder zonder ook maar enige bekendheid op de website gehad te hebben, maar er zijn een paar personen die ware iconen zijn geworden. Tong80, yvonne, remlof, teknomist en Djeez zijn enkele namen die bekend of berucht zijn. Toch is er een user die al jaren meedraait, zich in ieder forum laat zien en zowel bekend als berucht is. Ik kan het maar over een forummer hebben.

Dames en heren: Paul.

 

De notes van Paul

Pokémon Black & White best verkochte game in Japan

Het bedrijf The ASCII Corporation heeft een lijst van de best verkochte hardware en games in 2010 in Japan gepubliceerd. Vijf van de top tien games zijn voor de DS en drie zijn er voor de Wii, twee van deze titels zijn zelfs nog uitgekomen in 2009, namelijk New Super Mario Bros. en Tomodachi Collection. Niet geheel onverwacht staat Pokémon Black & White op de eerste plaats.

In de hardware categorie staat de PlayStation Portable op de eerste plaats met 2,73 miljoen verkochte exemplaren, dit komt hoogstwaarschijnlijk door het uitkomen van Monster Hunter Portable 3rd, deze game staat op de tweede plaats van de best verkochte games. Op de tweede plaats in de hardware categorie staat de Nintendo DS met 2,72 miljoen verkochte exemplaren.

De top tien verkochte games in aantallen:

  1. Pokémon Black/Pokémon White (DS) - 4,734,064
  2. Monster Hunter Portable 3rd (PS3) - 3,163,750
  3. New Super Mario Bros. Wii (Wii) - 1,692,401
  4. Wii Party (Wii) - 1,385,541
  5. Dragon Quest VI (DS) - 1,354,841
  6. Dragon Quest Monsters Joker 2 (DS) - 1,305,750
  7. Tomodachi Collection (DS) - 1,112,298
  8. Super Mario Galaxy 2 (Wii) - 931,534
  9. Inazuma Eleven 3 Snake/Bomber (DS) - 930,580
  10. Kingdom Hearts Birth by Sleep (PSP) - 844,980

Verkoop hardware in aantallen:

  1. PSP (alle varianten): 2,729,718 
  2. DS (alle varianten): 2,719,544 
  3. Wii: 1,592,563 
  4. PS3: 1,542,258 
  5. 360: 231,258 
  6. PS2: 83,030 

Zuiverloon terug naar West Bromwich

West Bromwich Albian heeft Gianni Zuiverloon per direct teruggehaald. De club uit de Premier League kampt met defensieve problemen en heeft het op vier januari aflopende verhuurcontract met Ipswich Town beëindigd.

Manager bij de Engelse club, Roberto Di Matteo, mist voor de wedstrijd tegen Manchester United vier verdedigers door schorsingen en blessures. Hierdoor kan Zuiverloon mogelijk rekenen op speeltijd. Bij WBA kwam de 23-jarige eerder dit seizoen niet aan spelen toe en werd daarom de afgelopen weken verhuurd aan Ipswich, waarvoor hij in The Championship vier wedstrijden speelde.

Opa in cel na gebruik glory hole

Een Amerikaanse boswachter heeft deze week een tachtigjarige man gearresteerd. De opa stak zijn penis door een zogeheten 'glory hole' in een toilet in een gebouw van het Amerikaanse Staatsbosbeheer. Door dit gat in de muur toonde hij triomfantelijk zijn fallus aan een plassende boswachter.

De bewuste boswachter moest maandag tijdens zijn dagelijkse patrouille in een bos in Florida nodig plassen. Bij het herentoilet zag hij een oude man staan die hem aanstaarde, maar sloeg er verder geen acht op. De boswachter ontdekte dat het toilet wordt gebruikt voor seksspelletjes, want in de wanden rond het toilet zaten enkele gaten.

Toen de boswachter amper binnen was, kwam er door een gat in de rechterwand direct een penis zijn hokje binnen, zo is in het arrestatierapport te lezen. De boswachter verliet direct het toilet en arresteerde de oude man, die nog bezig was zijn broek omhoog te trekken. De hoogbejaarde man bekende in scheiding te liggen en bood aan gratis in het bos te werken als de boswachter geen aanklacht zou indienen.

De boswachter peinsde er niet over en sloeg de oude man in de boeien. Hij wordt nu onder andere beschuldigd van potloodventen en poging tot omkoping.


Altijd handig, zo'n glory hole

Steam aanbiedingen: 29/12

Nog slechts een paar daagjes te gaan tot 2011, en Steam blijft gewoon doen alsof hun digitale warenhuis in brand staat. Vandaag staat een divers aanbod aan games in de aanbieding, van Dead Space tot City of Heroes tot Plants vs Zombies tot Amnesia. Kijk of er iets voor jou of een dierbare bij zit.

  • Brothers in Arms: Alle games 75% korting
  • The Ball €4,49
  • Swords and Soldiers HD €2,50
  • Sniper: Ghost Warrior €7,50
  • Quake Collection €10,20
  • Plants vs Zombies GOTY Edition €4,-
  • Kane & Lynch 2 €4,99
  • Dead Space €5,10
  • City of Heroes Going Rogue Complete Collection €7,50
  • Hearts of Iron 3 Complete €14,10
  • Greed Corp €2,50
  • Amnesia: The Dark Descent €5,10 (€3,60 voor eigenaars van een Penumbra-titel)

Dat was het voor vandaag, we hebben nog vier dagen vol met aanbiedingen op Steam te gaan. Elders op het internet wordt er natuurlijk ook met prijzen gestunt, dus check ook de bekende online-winkels voor consolegames.

Zwaargewond na spelen Frogger

Een 23-jarige Amerikaan is maandag naar het ziekenhuis afgevoerd na het spelen van een spelletje Frogger. De man uit de staat South Carolina speelde zelf voor kikker en probeerde een snelweg over te steken. Helaas voor de gamer kwam hij een SUV op zijn weg tegen.

De man liet zich inspireren door het spelletje Frogger. Bij deze oldschool-game is het de bedoeling om een kikker, bestaande uit een paar groene blokjes, veilig aan de overkant van een drukke weg te krijgen. Zodra de amfibie wordt geraakt door een auto is het beestje geplet en het spelletje afgelopen.

Volgens de politie besprak het slachtoffer voor de stunt het spel met zijn vrienden. Vervolgens riep hij 'Go' en probeerde hij de vierbaans snelweg over te steken. De beste man werd echter geraakt door een SUV waarna het 'Game Over' was voor hem.

De onbekende man is afgevoerd naar het ziekenhuis. Naar verluidt is zijn toestand nu stabiel.


Frogger, levensgevaarlijk

Gsm-netwerk eenvoudig te kraken

De beveiliging van het Nederlandse gsm-netwerk deugt niet. Hackers kunnen met behulp van een computer en een goedkope mobiele telefoon een gesprek opnemen en afluisteren. Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

Hackers kraakten vorig jaar de beveiliging van het gsm-netwerk. In juli werd de software vrijgegeven waarmee dit te doen is. Nu blijkt dat ook met eenvoudige middelen gesprekken afgeluisterd kunnen worden. De AIVD waarschuwde eerder al dat vertrouwelijke informatie beter via het nog niet gekraakte UMTS-netwerk gedeeld kan worden.

De toezichthouder OPTA gaat onderzoeken wat de risico's zijn van het kraken van het gsm-netwerk. Wel wijst de toezichthouder op de verantwoordelijkheid van de aanbieders van het netwerk, zij moeten voor de veiligheid hiervan zorgen.

Orgaandonor eerste geslaagde transplantatie overleden

Een man die 56 jaar geleden een nier doneerde aan zijn stervende tweelingbroer en daarmee zijn leven redde, is maandag overleden. De niertransplantatie was de eerste succesvolle orgaandonatie ter wereld. De man, Ronald Herrick, overleed op 79-jarige leeftijd in de Amerikaanse plaats Augusta.

Volgens de vrouw van Herrick ging de gezondheid van haar man bergafwaarts nadat hij in oktober een hartoperatie had ondergaan.

Herrick doneerde in 1954 een nier aan zijn broer Richard in een ziekenhuis in Boston. Omdat de twee mannen een eeneiige tweeling waren waren er geen afstotingsverschijnselen. Na de operatie bleef Richard nog acht jaar in leven. De arts die de operatie uitvoerde, Joseph Murray, kreeg voor zijn werk een Nobelprijs.

Montoya: "Geen Formule 1 meer"

Juan Montoya heeft de deur naar de Formule 1 definitief dichtgegooid. De Colombiaan rijdt sinds 2006 in de NASCAR Series voor het team van Chip Ganassi en heeft het daar naar eigen zeggen naar zijn zin.

"Sommige mensen zeggen dat ik in de Formule 1 terug moet keren, maar ik heb het hier naar mijn zin," zei de Colombiaan die eerder dit jaar in de NASCAR de strijd om de titel, The Chase, misliep. Hij zegt de Formule 1 niet te missen. "Ik zag dit jaar de laatste race in Abu Dhabi en het is nog steeds hetzelfde: een auto is een seconde sneller dan een andere, maar kan er niet voorbij. Ze wijten de problemen aan de circuits, maar het is eerlijk gezegd altijd al hetzelfde geweest."

Montoya vindt dat Vettel de titel in de F1 dit jaar verdient. "Hij heeft het talent, ondanks dat hij er alles aan gedaan heeft om niet te winnen. Zowel hij als zijn teamgenoot maakten zoveel fouten dit jaar dat ze het gecompliceerd maakten. Uiteindelijk heeft de snelste rijder en coureur gewonnen."

Preston North End ontslaat zoon Ferguson

Trainer Darren Ferguson is vandaag door de Engelse voetbalclub Preston North End de laan uitgestuurd. Ferguson, die nog geen jaar werkzaam was bij de club uit het Championship, moet vertrekken vanwege de tegenvallende prestaties. Ferguson is de zoon van de befaamde Sir Alex Ferguson.

De ploeg uit Preston bungelt onderaan in het Championship. Gisteren werd met 3-1 verloren van Middlesbrough. "We willen onze waardering uitspreken voor de inzet van Darren, maar de positie op de ranglijst is een bedreiging voor de club. We hebben het gevoel dat een verandering van manager voor een betere toekomst kan zorgen”, aldus de club op de website.

Illegale lozing vervuilt Wilhelminakanaal

Het Wilhelminakanaal is maandag ter hoogte van het Brabantse Oosterhout vervuild geraakt met een dunne laag olie. Het wateroppervlak is over een lengte van ruim 2 kilometer verontreinigd. Vermoedelijk gaat het om een illegale lozing.

Rijkswaterstaat is maandag begonnen met het opruimen van de olie. Volgens een woordvoerder viel dat niet mee. "Het ijs belemmerde de schoonmakers in eerste instantie, maar nu gaat het steeds beter." Met behulp van oliedoeken en absorptiemateriaal op schepen en op de kade wordt de olie opgeruimd. De schoonmaakactie duurt waarschijnlijk nog tot donderdagmiddag.

De schade voor het milieu lijkt mee te vallen omdat het om een dunne laag gaat. "Misschien dat een enkele vogel er last van heeft, maar de gevolgen zijn beperkt gebleven", aldus Rijkswaterstaat.

[WB] Schild Riesch de baas op slalom

Marlies Schild heeft in het Oostenrijkse Semmering de wereldbekerwedstrijd op de slalom gewonnen. Schild was met een tijd van 1.42,06 olympisch kampioene Maria Riesch 0,19 seconden te snel af.

In de eerste run was Schild ongenaakbaar en ze had haar concurrentie op meer dan een seconde achterstand gezet. Riesch klokte slechts de zeventiende tijd na een bijna val vlak voor de finish. Lindsey Vonn was in de eerste run uitgevallen.

In de tweede manche nam Riesch veel risico en zette een tijd neer waarop iedereen, behalve Schild, hun tanden op stuk beet.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 19-12-2010 t/m zaterdag 25-12-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. De week voor kerst, een extravaganza van kerstverkopen en natuurlijk vallen games daar ook onder, met een aparte nummer één.

Just Dance 2 blijft de lijst domineren deze dagen en dit lijkt Engeland zeker niet erg te vinden. De games die daarna volgen zijn grote namen die ook eind dit jaar uitgekomen zijn maar toch niet zo populair zijn als de nummer één. Raving Rabbids: Travel in Time is gestegen van 39 naar 28 en dat maakt hem de stijger van de week. Daler van de week is Art Academy want die zakt van plaats 23 naar 36.

In de lijst bestaat uit vijftien Wii-games, dertien Xbox 360-games, acht PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-game en drie DS-games.

Top40

[NK allround] Olde Heuvel pakt tweede titel

Wouter Olde Heuvel heeft in Thialf in Heerenveen zijn tweede nationale titel bij het allround-kampioenschap gepakt. De TVM-schaatser won de afsluitende 10.000 meter in een persoonlijk record van 13:14,79 en bleef hiermee in het klassement Koen Verweij en Jan Blokhuijsen ruim voor.

Op de afsluitende afstand zetten Arjen van der Kieft met 13:16,75 al vroeg de snelste tijd neer. Pas in het laatste blok kwamen de titelkandidaten in actie, waarbij Verweij en Blokhuijsen voor een spannend gevecht zorgden. Blokhuijsen moest op Verweij acht seconden goed maken en zette de aanval in, maar Verweij pareerde deze en kwam in de laatste bocht onderdoor. Beiden eindigden boven de 13:30, waardoor Olde Heuvel de titel voor het grijpen had. Hij gaf deze glans door zijn persoonlijk record met drie seconden te verbeteren.

In het klassement eindigde Olde Heuvel met 150.699 punten ruim voor Verweij (151.525 punten) en Blokhuijsen (151.960 punten). Renz Rotteveel werd uiteindelijk met vier persoonlijke records als vierde.

Rihanna geeft Matt Kemp de bons

Rihanna en Matt Kemp zijn uit elkaar. De 22-jarige zangeres zou te weinig tijd hebben voor haar honkbalvriendje. "Het is de afgelopen weken gebeurd", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ze had er gewoon geen zin meer in."

Volgens de bron heeft Rihanna het razenddruk en kan ze haar werkzaamheden niet combineren met een relatie. "Matt kon haar drukke schema niet bijbenen. Hij had er genoeg van om altijd als een puppy achter haar aan te lopen. Hij wil een normale relatie."

Volgens de ingewijde was de relatie tussen de twee nooit echt serieus. "Het ging vooral om lol maken." Rihanna gaf in april toe dat ze een relatie had met honkballer Kemp. "Het is nieuw en het is leuk. Het is niet al te serieus", vertelde de zangeres. Het was Rihanna's eerste relatie sinds de breuk met zanger Chris Brown. Hij werd begin vorig jaar gearresteerd nadat hij Rihanna mishandelde.


Rihanna geeft Matt Kemp de bons (Foto: Novum)

Alicia Keys schrijft lied voor baby

Alicia Keys heeft een nummer opgenomen voor haar twee maanden oude zoontje. De 29-jarige zangeres bundelde haar krachten met rapper Eve en haar echtgenoot, producent Swizz Beats. Samen namen ze het lied Speechless op.

Met het nummer laat Keys zien dat ze dol is op haar kindje. "Het is geen nieuw album, geen single, maar iets speciaal voor jou. Mijn cadeautje voor jou", twittert de zangeres. "Een klein liedje over mijn kleine jongen. Liefde voor jou. Laten we iets geweldigs van 2011 maken."

Keys en de 32-jarige Swiss Beatz trouwden in juli op Corsica. Drie maanden later kwam hun zoon Egypt Daoud Dean ter wereld. "Er zijn geen woorden om te beschrijven wat ik voel als ik je zie. Ik ben sprakeloos, liefje", zingt Keys in haar lied voor de kleine Egypt.


Alicia Keys schrijft lied voor baby (Foto: Novum)

Tienduizenden koffers nog niet bij eigenaar

Op Europese luchthavens staan nog tienduizenden koffers te wachten op hereniging met hun eigenaar. De duizenden koffers die voor kerst nog op Schiphol stonden en bagage die in de dagen erna op Schiphol is aangekomen, zijn volgens luchtvaartmaatschappij KLM overwegend geretourneerd aan de eigenaar. "Het overgrote deel is terug", zei operationeel directeur Ype de Haan van KLM woensdag.

Hij zei het heel vervelend te vinden dat sommige passagiers hun koffer nog niet terug hebben. "Op luchthavens in Londen, Parijs en Frankfurt staan nog tienduizenden koffers en er is nog niet overal volledig overzicht." Passagiers die hun spullen nu nog missen, moeten een formulier invullen om de bagage terug te krijgen, 'met een omschrijving van de koffer'.

Tienduizenden koffers nog niet bij eigenaar
Tienduizenden koffers nog niet bij eigenaar (Foto: ANP)

Tijd voor een Festival in Motorstorm

Sony heeft nu ook de Nederlandse versie van het dagboek van de ontwikkelaars van Motorstorm Apocalypse uitgegeven. In dit dagboek wordt er uitgelegd wat de Festival-mode is. Natuurlijk zien we ook genoeg beelden van het spel in onderstaande trailer. Het spel zal in het eerste kwartaal van komend jaar uitkomen op de PlayStation 3.

In Motorstorm Apocalypse zul je racen in een stad die juist op dat moment vernietigd wordt door een aardbeving. Tijdens het racen zal het parcours dan ook veranderen. Gebouwen storten in, lekkages van waterleiding zorgen voor de nodige afkoeling als je je turbo wilt gebruiken en als je al een gelukkige bezitter bent van een 3D-televisie zal het puin je om je virtuele oren vliegen. Multiplayer zal er ook in zitten, dus je kunt binnenkort je vrienden over het PlayStation Network uitdagen voor een allesvernietigende race.

Schansspringer Morgenstern wint in Oberstdorf

Thomas Morgenstern heeft de eerste wedstrijd van het Vierschansentoernooi gewonnen. In het Duitse Oberstdorf sprong hij in de finale 138 meter ver en bleef daarmee Matti Hautamäki voor. De Fin was een halve meter minder ver gekomen en stond met die afstand lang aan de leiding.

Morgenstern werd al eens tweede en al eens derde in het Vierschansentoernooi. De volgende wedstrijd is de traditionele nieuwjaarssprong in Garmisch-Partenkirchen. Daarna volgen nog de wedstrijden in Innsbruck en Bischofshofen.

FIFA eert Nederland en Spanje

Het Nederlands voetbalelftal heeft in 2010 de meeste punten verzameld voor de wereldranglijst van de FIFA. De wereldvoetbalbond maakte woensdag op de website bekend dat Oranje daarom de titel 'stijger van het jaar' krijgt. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk sluit het jaar af met 465 punten meer dan vorig jaar.

Nederland stond in december 2009 derde op de wereldranglijst, achter Spanje en Brazilië. Het elftal van Van Marwijk won dit jaar vijftien van zijn zeventien wedstrijden en is daarmee tevens het bestpresterende land van 2010. Oranje verloor alleen de belangrijkste wedstrijd van het jaar, de WK-finale tegen Spanje, al gebeurde dat pas na verlenging (1-0).

Nederland staat met 1723 punten tweede op de FIFA-ranking, achter Spanje (1887) dat voor het derde opeenvolgende jaar werd uitgeroepen tot team van het jaar.

FIFA eert Nederland en Spanje
FIFA eert Nederland en Spanje (Foto: ANP)

AEX sluit op voorlopig hoogste stand van 2010

De AEX-index van de beurs in Amsterdam is woensdag gesloten op het hoogste niveau tot nu toe van 2010. Daarmee is het eerdere hoogtepunt in april doorbroken.

De AEX sloot met een winst van 1,63 punten (0,5 procent) op 358,32 punten. De MidKap won 4,39 punten (0,7 procent) tot 637,84 punten. De beurs in Parijs steeg 0,8 procent en Frankfurt won 0,3 procent. Londen incasseerde een verlies van 0,2 procent.

Beleggingsadviseur Erwin Blok van VPV Bankiers wees erop dat de handelsvolumes laag waren. "Het is leuk om op het hoogste punt van het jaar de handel uit te gaan, maar het is geen maatstaf, je mag er geen richting aan ontlenen." De periode tussen kerst en nieuwjaar is traditioneel zeer rustig.

Het Geheim trekt ruim honderdduizend bezoekers

Het Geheim heeft de status van Gouden Film bereikt. De familiefilm van regisseur Joram Lürsen heeft sinds de Nederlandse bioscooprelease op 1 december meer dan honderdduizend bezoekers getrokken.

De Gouden Film wordt toegekend door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film. Hoofdrolspelers Theo Maassen en Thor Braun, en regisseur Lürsen namen de Gouden Film woensdag in ontvangst.

Het Geheim draait om de 8-jarige Ben die het goochelen onder de knie probeert te krijgen. Als bij een verdwijntruc zijn vriendinnetje in rook lijkt te zijn opgegaan, is dat het begin van een spannend avontuur.


Het Geheim trekt ruim honderdduizend bezoekers (Foto: Novum)

Waarschuwingen voor vallend ijs

In delen van het land worden burgers woensdag gewaarschuwd voor vallend ijs. Door de inzettende dooi kan ijs van daken schuiven of kunnen ijspegels naar beneden vallen.

De gemeente Maastricht raadt mensen aan enige afstand van gebouwen te houden voor het geval er wat omlaag komt. Ook adviseert de gemeente eigenaren van panden langs de openbare weg om ijs en pegels van hun gebouwen en daken af te halen.

In de regio Rotterdam-Rijnmond heeft de politie woensdag inwoners gewaarschuwd voor vallend ijs.

[DTM] Haug: "Geen teamorders basis voor succes"

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug vindt dat het succes van dit jaar in het DTM is gekomen door het niet toepassen van teamorders. De rijders van het Duitse merk Paul di Resta, Gary Paffett en Bruno Spengler vochten het gehele jaar om de titel en pas in China wist Di Resta zich verzekerd van het kampioenschap.

Audi heeft van 2007 tot en met 2009 het kampioenschap gewonnen door een rijder naar voren te schuiven, maar Mercedes hield vast aan de filosofie van het strijden op de baan. "We rijden nooit voor één iemand. Het kan je een titel kosten, maar het is dezelfde aanpak als Red Bull in de Formule 1 heeft. De focus op één coureur is een besluit voor de korte termijn. Op de lange termijn berokkent het je schade, omdat je niet meer de juiste motivatie in je team hebt."

"Niet alleen de coureurs, maar ook de engineers en de monteurs raken dan minder gemotiveerd. Ze zijn erg competitief ingesteld en dat moet je zo houden. Je kunt ons beschuldigen dat de titelkandidaten punten bij elkaar weghouden, maar dat is onze strategie."

Piloot Poch heeft gevangenis verlaten

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch heeft in Buenos Aires de gevangenis verlaten na het betalen van een borgsom. Hij kwam rond drie uur in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) vrij. Dat meldde zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

Een Argentijnse federale rechtbank had maandag de vrijlating op borgtocht gelast van de Transaviapiloot, die het afgelopen voorjaar door Spanje was uitgeleverd omdat hij tijdens de dictatuur van Argentinië (1976-1983) gedrogeerde tegenstanders van het regime uit vliegtuigen in zee zou hebben gegooid. Poch, die alle aantijgingen ontkent, verblijft na het betalen van de borgsom van 150.000 pesos (circa 26.000 euro) bij familie in Argentinië. Hij mag het land niet verlaten.

Piloot Poch heeft gevangenis verlaten
Piloot Poch heeft gevangenis verlaten (Foto: ANP)

Geen belasting over tegoeden bij DSB Bank

Spaarders die nog geld tegoed hebben van de DSB Bank hoeven hierover geen belasting te betalen. Dit geldt voor geld op spaarrekeningen en achtergestelde deposito's. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) woensdag bekendgemaakt.

De curatoren van de failliete bank achten de kans klein dat de spaarders hun geld nog terugzien. Daarom hoeven ze het niet in box 3 in te vullen bij hun belastingaangifte over 2010.

Megaboete voor vrouw met 98 kentekens

Een 44-jarige vrouw uit Rotterdam heeft het wel erg bont gemaakt. De vrouw had nog 136 boetes openstaan bij de politie, die bij elkaar goed zijn voor een bedrag van ruim 22.000 euro. Ze is maandag in haar woning in de Tarwewijk aangehouden.

De megaboete wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de vrouw 98 kentekens op haar naam heeft staan. Een groot gedeelte van de overtredingen werd begaan in het verkeer, meldt de politie woensdag. Hoe de vrouw aan zo veel kentekens is gekomen, is onduidelijk. Als zij de boete niet kan betalen, moet de vrouw een gevangenisstraf van minimaal 224 dagen uitzitten.

[NK allround] Leenstra: "Fijn dat ik niet heel hard hoefde"

Alhoewel ze vannacht van de zenuwen amper sliep, schaatste Marrit Leenstra vandaag op soevereine wijze naar de nationale allroundtitel. In Thialf eindigde de Friezin als derde op de afsluitende 5.000 meter, hetgeen voldoende was voor het goud.

"Het was fijn dat ik niet heel hard hoefde te gaan op de vijf kilometer", zei Leenstra die een ruime marge had opgebouwd. "Ik heb nog niet vaak een vijf kilometer gereden, dus ik durfde ook niet veel harder."

Over haar kansen bij het Europees kampioenschap allround durfde Leenstra, die haar eerste nationale allroundtitel veroverde, geen uitspraken te doen: "Ik heb geen idee waar ik sta. Het is alweer een tijdje geleden dat ik aan een EK mocht deelnemen."

Leenstra: fijn dat ik niet heel hard hoefde
Leenstra: fijn dat ik niet heel hard hoefde (Foto: ANP)

Mensen in de rij voor vuurwerk

Vuurwerkliefhebbers stonden woendag al vroeg in de rij om hun knal- en siervuurwerk bij de verkooppunten op te halen. Op de eerste verkoopdag liep het aardig storm, aldus een woordvoerster van Detailhandel Nederland.

De brancheorganisatie verwacht op grond van de bestellingen in de voorverkoop dat de vuurwerkomzet dit jaar uitkomt op ongeveer 65 miljoen euro. De verkoop loopt nog tot en met vrijdag.

Vuurwerk mag alleen de laatste drie dagen voor de jaarwisseling worden verkocht. De ongeveer 1600 verkooppunten moeten daarvoor een vergunning van de gemeente hebben. Van vrijdag 31 december 10.00 uur tot en met zaterdag 02.00 uur mogen de knallers en vuurpijlen de lucht in.

Mensen in de rij voor vuurwerk
Mensen in de rij voor vuurwerk (Foto: ANP)

Man dreigt met vuurwapen tijdens ruzie om kinderen

Een ruzie tussen een 37-jarige Tilburger en zijn 34-jarige ex-vriendin uit Breda over hun twee kleine kinderen is dinsdag volledig uit de hand gelopen. De man mishandelde de vrouw in haar huis in Breda in het bijzijn van de kinderen en bedreigde haar daarna met een vuurwapen.

De vrouw kon de politie waarschuwen, waarna agenten de man voor het huis konden inrekenen. De Tilburger ontkende het verhaal van zijn ex en verklaarde juist door de vrouw te zijn mishandeld. Het vuurwapen werd gevonden in een schutting en is in beslag genomen. De man zit nog vast.

'Veel joden naar Israel om antisemitisme'

De laatste vijf jaar vertrekken jaarlijks ruim zestig joden naar Israël. In de vijf jaar daarvoor waren dat er elk jaar nog geen vijftig. Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft dat te maken met het toenemende antisemitisme. 40 procent van de joden die naar Israel emigreren is orthodox.

Volgens het CIDI is antisemitisme een reëel probleem voor joden in Nederland, vooral voor orthodoxe joden. Die zouden op straat vaak uitgejouwd en bespuugd worden.

Het CIDI zette de cijfers op een rijtje naar aanleiding van uitspraken van oud-VVD voorman Frits Bolkestein. Die gaf orthodoxe joden in Nederland eerder deze maand het advies te emigreren door het toenemend aantal antisemitische Marokkaanse jongeren in Nederland.

In Nederland wonen ongeveer vijftigduizend joden. Daarvan zijn er ongeveer vijftienhonderd orthodox.

'Kamer onjuist geïnformeerd over JSF'

De Tweede Kamer is meerdere malen onvolledig geïnformeerd over de Joint Strike Fighter (JSF). Het Ministerie van Defensie hield alarmerende rapporten over de ontwikkelingskosten van het gevechtsvliegtuig achter en was onduidelijk over de prijs. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.

Het ministerie zou gezwegen hebben over een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hierin stond dat de ontwikkeling van het vliegtuig aanzienlijk duurder zou worden dan aanvankelijk gedacht werd. Bovendien hanteerde Defensie in de begroting de laagst mogelijke prijs per toestel. Maar in plaats van 38 miljoen euro per stuk, waaraan Defensie vasthield, komen de kosten uit op ruim 75 miljoen euro.

De Tweede Kamer heeft duizenden vragen gesteld over de JSF. De regering overstelpte parlementariërs met informatie, maar duidelijker werd het daar niet op, vinden zij. Jasper van Dijk (SP) klaagt dat de informatie gebrekkig is en niet klopt, evenals PVV-Kamerlid Hero Brinkman. "Je wordt overladen met informatie, maar als je een concrete vraag stelt, wordt hij niet beantwoord", stelt Brinkman.

Het Ministerie van Defensie zegt zich niet te herkennen in het beeld dat de informatievoorziening te wensen overlaat. "Alle relevante informatie is met de Kamer gedeeld", zegt een woordvoerder tegenover NRC Handelsblad.

Nederland stapte in 2002 in het JSF-project. Toen werd ervan uitgegaan dat voor de aanschaf van 85 vliegtuigen 4,5 miljard euro nodig was. Inmiddels is het budget 7,6 miljard euro voor hetzelfde aantal toestellen.


'Kamer onjuist geïnformeerd over JSF' (Foto: Novum)

Leonardo gaat voor titel met Inter

Leonardo werd woensdag gepresenteerd als trainer van Internazionale en liet gelijk zijn intenties voor het jaar bekend worden. Hij wil met de club uit Milaan, ondanks de achterstand op stadsgenoot AC, de titel binnenhalen.

"We moeten dertien punten goedmaken, maar de weg is nog land", aldus de Braziliaan tijdens zijn presentatie als opvolger van Rafael Benitez. Hij liet tevens weten met José Mourinho te hebben gebeld voordat hij de positie als trainer bij Inter accepteerde. "Om zo'n kampioen kun je niet heen. Hij heeft zoveel betekend voor deze club."

Leonardo werd vorig jaar ontslagen bij AC Milan en was dus zeer opgetogen toen Inter hem de positie aanbood. "Ik zocht geen nieuwe baan, maar een nieuwe droom. Ik heb dertien jaar gewerkt voor Milan en draag die club altijd in mijn hart." 

Massimo Moratti, voorzitter van Inter, liet weten dat het niet uitgesloten is dat er nieuwe spelers worden aangetrokken. "Nu Benitez is vertrokken halen we vijf spelers", grapte hij. "Nee, we zullen zeker met elkaar om tafel gaan om te kijken waar het elftal behoefte aan heeft."

Albert wint in Loenhout, Nys weer pechvogel

Veldrijder Niels Albert heeft de wedstrijd in Loenhout meetellend om de Gazet van Antwerpen trofee gewonnen. De Belg kende een slechte start, maar profiteerde van de valpartij van Sven Nys in de laatste ronde. Kevin Pauwels blijft het klassement leiden.

De veldrit ging van start met een valpartij, waarna Nys meteen een gat sloeg met de concurrenten. Albert moest uit het achterveld komen en nam bij zijn weg naar voren Pauwels, Zdenek Stybar en Phillip Walsleben mee.

Uiteindelijk kwamen Nys en Albert samen, waarna laatstgenoemde even afhaakte omdat hij zich vastreed in de modder. Nys gebeurde het een ronde later hetzelfde, waardoor beiden samen de laatste ronde in gingen. Nys gleed uit in de materiaalpost, waarna Albert bij zijn landgenoot wegreed en de race eenvoudig won. Beste Nederlander was Lars Boom op plek elf.

The Duke: Fate of Humanity fan trailer

Er zijn al verschillende fan trailers gemaakt fanboys, websites en studenten. De Zelda en Tetris trailers zijn voorbeelden van zeer goed gelukte trailers. In sommige gevallen worden er hele films in episodes uitgebracht. Zo heeft de Half Life-serie meer van deze "Mini-series" die zijn uitgebracht door fans.

Vandaag is er weer een nieuwe fan-trailer opgedoken. Dit keer van een held waar we al een decennia lang op wachten. Jawel, Duke Nukem is aan de beurt in deze toch wel erg goed gelukte trailer. Bekijk hem hieronder.

[NK allround] Leenstra wint titel eenvoudig

Marrit Leenstra is met overmacht Nederlands kampioen allround geworden. De Friezin had aan een derde plaats op de afsluitende 5.000 meter genoeg om Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg voor te blijven.

Voorhuis won de afsluitende 5.000 meter met een tijd van 7.15,24. Haar tegenstandster in deze rit Diane Valkenburg was lang op weg naar een snellere tijd, maar een valpartij zorgde ervoor dat ze in een tijd van 7.27 minuten over de finishlijn gleed. Hierdoor werd niet Valkenburg, maar Voorhuis tweede in het klassement.

Leenstra hoefde in de laatste rit tegen Linda de Vries niet meer voluit te gaan en werd hierdoor derde achter Yvonne Nauta die 7.17,75 klokte.

In het klassement behaalde Leenstra 163,782 en was hiermee ruim voor Voorhuis (165,432 punten) en Valkenburg (166.089 punten).

Miljoenenschade aan huizen door winterweer

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de totale schade aan woonhuizen en bedrijfspanden als gevolg van de hevige sneeuwval en vorst ongeveer 20 miljoen euro bedraagt. Dat zei een woordvoerster woensdag.

Nu de dooi is ingevallen, wordt de schade zichtbaar. Het gaat voornamelijk om lekkages als gevolg van gesprongen leidingen of beschadigingen aan daken.

Het verbond maakte maandag nog bekend dat het winterse weer voor ongeveer 20 miljoen euro extra schade aan auto's heeft veroorzaakt. Het gaat vooral om schademeldingen die zijn veroorzaakt door verkeersongelukken.

Miljoenenschade aan huizen door winterweer
Miljoenenschade aan huizen door winterweer (Foto: ANP)

Vacansoleil legt drietal renners vast

Wouter Mol, Santo Anza en Marcello Pavarin rijden komend jaar bij Vacansoleil. De drie wielrenners tekenden een contract voor een seizoen. Mol rijdt al sinds 2006 voor Vacansoleil, de Italianen Anza en Pavarin zijn nieuwe aanwinsten. Door het vastleggen van de drie beschikt Vacansoleil, dat volgend jaar voor het eerst een ProTour-team is, over 28 renners.

Mol vestigde zijn naam al vroeg in het vorige seizoen. Toen won hij dankzij een lange vlucht in de eerste etappe het eindklassement van de Ronde van Qatar. Daarna kampte hij met ziekte, waardoor hij in de tweede helft van 2010 nauwelijks meer in actie kwam. De 28-jarige Noord-Hollander is volledig hersteld.

De 30-jarige Anza reed in zijn loopbaan vooral bij teams op het tweede niveau van het wielrennen, maar zette toch al aansprekende resultaten neer. De Siciliaan werd in 2005 al eens tiende in de Ronde van Lombardije en won in 2008 de Brixia Tour. De 24-jarige Pavarin is sinds 2008 prof.

Nepagenten beroven man van volledige handel

Een 41-jarige venter uit Den Bosch is dinsdag in zijn woonplaats zijn hele handel kwijtgeraakt aan twee nepagenten. Een blanke man en vrouw deden zich voor als politieagent en beweerden dat hij niet over de vereiste vergunning beschikte, meldt de politie woensdag.

De man verkocht messensets en gereedschap op de Vondelstraat toen de twee, gekleed in een soort politiepak, hem aanspraken en vertelden dat hij in overtreding was. Zijn handelswaar, die bestond uit vier gereedschapsboxen en twee messensets, werd daarop ingenomen. De spullen hadden een gezamenlijke waarde van bijna 500 euro.

Vuurpijlen goed te zien tijdens jaarwisseling

Het ziet ernaar uit dat de vuurpijlen tijdens de jaarwisseling redelijk tot goed te zien zijn. In het hele land is het bewolkt maar dat belemmert het zicht op het vuurwerk niet. Dat voorspelt weerbureau MeteoVista woensdag.

Volgens een woordvoerder blijft het bijna overal droog. Alleen in het noordoosten is er kans op wat motregen. Die trekt later in de nacht naar het zuiden. De temperatuur schommelt rond het vriespunt. In het westen en midden van het land is het een paar graden boven nul, maar door een matige wind kan het koud aanvoelen. "Wie naar buiten gaat, moet zich daar dus op kleden", aldus de zegsman.

Nieuwjaarsdag doet vervolgens wat druilerig aan. Met uitzondering van het noorden heeft het hele land nog last van de motregen. 's Avonds daalt de temperatuur weer en is er kans op winterse buien in de vorm van sneeuw.


Vuurpijlen goed te zien tijdens jaarwisseling (Foto: Novum)

Bergsma, Zielman winnen in Duurswold

Jorrit Bergsma heeft vanmiddag de Ronde van Duurswold, een wedstrijd op natuurijs over 100 kilometer, gewonnen. De Fries demarreerde  in de slotfase uit de kopgroep en kwam solo over de meet.

Op zo'n twintig kilometer voor de finish was de kopgroep, die uit dertien man bestond, ontstaan. Douwe de Vries werd tweede, Geert Jan van der Wal kwam als de nummer drie over de finish.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Carla Zielman. Zielman was in de eindsprint de sterkste van een kopgroep van zeven vrouwen. Maria Sterk en Jolanda Langeland werden respectievelijk tweede en derde.

Navigatiesysteem stuurt Belg fietsenstalling in

Een 25-jarige Belgische automobilist heeft zich woensdagochtend in Eindhoven door zijn navigatiesysteem een fietsenstalling in laten sturen. Hij reed een trap af en kwam in zijn auto klem te zitten in de fietskelder. De Belg had een afslag 100 meter verder moeten hebben voor een echte parkeergarage, zegt een woordvoerder van de politie.

De Belg begreep de aanwijzingen van zijn navigatiesysteem waarschijnlijk verkeerd toen hij rond 11.30 uur de stalling aan de Jan van Lieshoutstraat, in de binnenstad, inreed. De Alfa Romeo van de Italiaans sprekende Belg moest uit de stalling worden getakeld.

De schade aan de fietsenstalling en aan de auto viel mee. De Belg kwam met de schrik vrij en is uiteindelijk alsnog de juiste garage ingereden.

Manchester City wil Dzeko aantrekken

Manchester City is in onderhandeling met VfL Wolfsburg over een transfer van spits Edin Dzeko. De Engelsen willen de aanvaller uit Bosnië-Herzegovina dolgraag aantrekken. Volgens zijn zaakwaarnemer bevinden de onderhandelingen zich in de opstartfase.

De 24-jarige aanvaller heeft een clausule in zijn tot medio 2013 lopende contract, die een transfer mogelijk maakt. Clubs dienen dan wel een afkoopsom van rond de veertig miljoen euro op tafel te leggen. Er wordt al tijden aan Dzeko getrokken door tal van clubs, maar tot op heden bleef hij Wolfsburg trouw. City-trainer Roberto Mancini ziet in de spits de ideale vervanger voor de vertrekkende Emmanuel Adebayor. De Duitsers willen niet reageren op de speculaties.

Dzeko kwam in de zomer van 2007 van FK Teplice naar Wolfsburg. Sindsdien speelde hij 111 duels voor de club in de Bundesliga, waarin hij 67 keer scoorde. In 2009 werd hij bovendien kampioen met Wolfsburg.

Zweden en Denemarken 'verijdelen aanslag'

De politie van Zweden en Denemarken heeft in een gezamenlijke operatie vijf terreurverdachten gearresteerd. Ze stonden op het punt een aanslag te plegen. Dat hebben de veiligheidsdiensten PET (Denemarken) en Säpo (Zweden) woensdag naar buiten gebracht.

Vier verdachten werden opgepakt in Denemarken. Het gaat om een 44-jarige Tunesiër, een 29-jarige Zweed van Libanese afkomst, een 30-jarige Zweed en een 26-jarige Iraakse asielzoeker in Denemarken. In de Zweedse hoofdstad Stockholm werd een 37-jarige man van Tunesische afkomst opgepakt. Bij huiszoekingen vonden de agenten onder meer een wapen met geluiddemper, munitie en plastic strips die kunnen worden gebruikt als handboeien.

Het doelwit van de verdachten zou de krant Jyllands-Posten zijn geweest. Het dagblad publiceerde eind 2005 een aantal spotprenten van de islamitische profeet Mohammed. De tekeningen leidden tot woede in de Arabische wereld.

Sinds de publicatie zijn herhaaldelijk moslims opgepakt omdat ze een aanslag zouden willen plegen op Jyllands-Posten. Op nieuwjaarsdag 2010 drong een Somaliër met een bijl en een mes de woning van cartoonist Kurt Westergaard binnen. De politie wist de indringer neer te schieten.

Zweden en Denemarken'verijdelen aanslag'
Zweden en Denemarken'verijdelen aanslag' (Foto: ANP)

De Boer: "Jonge spelers mogen fouten maken"

Sinds Frank de Boer de trainerstaken van Martin Jol overnam bij Ajax, spelen de Amsterdammers weer traditioneel met vleugelspitsen. De Boer heeft volop vertrouwen in de jongelingen Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz, zo zegt hij in Voetbal International.

"Ze zitten op basis van hun kwaliteiten bij de selectie," zegt De Boer. "Dan is het belangrijk dat ze die kwaliteiten ook durven te laten zien. Ik probeer ze te stimuleren om lef te tonen en acties te maken. Ze mogen fouten maken. Zolang ze maar geen naïeve dingen doen."

De Boer gaat ook wat dieper in op de individuele kwaliteiten van het duo: "Aan Ebecilio kun je zien dat hij nu al heel goed weet dat je als linksbuiten méér moet doen dan alleen acties maken. Hij doet zijn defensieve werk ook prima, lekker agressief. Nu is het tijd om aan zijn overzicht te werken. Özbiliz is daar iets verder in. Maar hij moet leren dat hij niet steeds de bal in de voeten vraagt. Uit de testen blijkt dat Aras een van de snelste spelers in de selectie is, bij Jong Ajax was hij zelfs de allersnelste. Hij moet de ruimtes in de diepte dus leren herkennen. Dan heeft hij een extra wapen in handen."

Everse: "Strootman te goed voor Jupiler League"

Uiteraard had Sparta-trainer Jan Everse zijn aanvoerder Kevin Strootman het liefst aan diens contract gehouden. Desondanks verkocht Sparta de middenvelder onlangs aan FC Utrecht. Everse kan dat wel begrijpen.

"Deze jongen moet gewoon weg. Het is simpel: Kevin is te goed voor Sparta, te goed voor de Jupiler League," zegt Everse in Voetbal International. Hij zag, ondanks het uitblijven van een transfer in de zomer, nooit enige frustratie bij Strootman: "Kevin was een voorbeeld. Zodra hij het veld opstapte, wilde hij winnen. Ik ben de laatste jaren weinig spelers tegengekomen met de drive van Strootman. Daarom is FC Utrecht niet zijn eindstation. Na de wedstrijd van Jong Oranje uit tegen Oekraïne, noemde hun trainer Pavel Jakovenko hem de beste man. Als zo’n grote ex-speler dat over je zegt, zegt dat genoeg."

Familie El Hamdaoui: "Mounir was echt ziek"

De familie van Mounir El Hamdaoui baalt van alle negatieve publiciteit rondom de spits van Ajax. "De boete is onterecht."

Ajax legde El Hamdaoui een boete op voor zijn afwezigheid bij een sponsoravond. "Die sponsormeeting was op een avond dat Mounir nog griep had. Ajax wist dat - hij had zich immers afgemeld voor de trainingen die week", zegt een gezinslid tegen NUsport.

"Van Frank de Boer kreeg hij daarop te horen dat hij een boete heeft gekregen en die heeft hij geaccepteerd, maar in onze ogen is die onterecht. Als je niet kan trainen door griep zou het raar zijn als je wél op een sponsoravond verschijnt. Dat bevordert het genezingsproces niet."

Vorige week werd bekend dat El Hamdaoui niet ziek zou zijn, maar het mentaal niet op zou kunnen brengen om voor Ajax te spelen. "Dat is onzin. We waren thuis allemaal ziek", vertelt het gezinslid. "De dokter van Ajax was daar, nadat hij Mounir had gesproken en gezien, ook van overtuigd. Dat hij er tegen AZ niet bij was, was op zich logisch, omdat hij al een poosje niet getraind had. Op 4 januari meldt hij zich weer op de eerste training.

De mogelijkheden van Kinect

Sinds de Kinect in de winkels ligt, verschijnen er filmpjes van mensen die het kekke apparaatje gehackt hebben. Hierdoor zijn er al virtual reality games gemaakt met de kinect, kunnen we handpoppen besturen en kunnen we zonder afstandsbediening door de mediabibliotheek van je computer gaan.

Vandaag hebben we weer een drietal nieuwe filmpjes die de mogelijkheden van Kinect laten zien. In het eerste filmpje kunnen we World of Warcraft besturen met Kinect. In het tweede filmpje kunnen we piano spelen waar we willen en in het derde filmpje wordt er met kinect een potje Airhockey gespeeld.

Bekijk de filmpjes hieronder.

[NK allround] Olde Heuvel grijpt macht

Wouter Olde Heuvel heeft bij het NK allround in Heerenveen de 1.500 meter bij de mannen gewonnen. De schaatser van TVM kwam in een tijd van 1.47,38 over de meet.

Olde Heuvel, die zijn vorig jaar gewonnen titel verdedigt, bleef daarmee Renz Rotteveel (1.47,66) en Tim Roelofsen (1.47,95) voor. Ook nam hij de leiding in het algemeen klassement over van Koen Verweij die vierde werd op de schaatsmijl.

Op de afsluitende 10.000 meter heeft Olde Heuvel een voorsprong van 0,52 seconde op Verweij en 6,12 seconden op Rotteveel.

Israël: Iran kan nog geen kernbom maken

Door technische problemen heeft Iran nog minstens drie jaar nodig om een kernbom te ontwikkelen. Dat heeft de Israëlische minister van Strategische Zaken Moshe Yaalon woensdag gezegd. Vertegenwoordigers van het Israëlische leger hebben eerder gezegd dat Iran over de expertise beschikt om een kernbom te maken, maar tijd nodig heeft om aan het benodigde materiaal te komen.

Yaalon zei niet hoe hij tot zijn inschatting is gekomen. De afgelopen maanden zijn enkele Iraanse nucleaire wetenschappers ontvoerd en vermoord en heeft het uraniumverrijkingsprogramma van het land hinder ondervonden van een vernietigende computerworm.

Iran zegt dat zijn nucleaire programma uitsluitend is bedoeld voor het opwekken van energie.

Watercrisis in Noord-Ierland na vorstperiode

In Noord-Ierland zitten tienduizenden huishoudens zonder water doordat waterleidingen het hebben begeven na een periode van vorst die werd gevolgd door plotselinge dooi. Sommige huishoudens hebben al acht dagen geen kraanwater meer. De autoriteiten denken dat het nog een aantal dagen zal duren voor de drinkwatervoorziening is hersteld.

Omdat de gesprongen leidingen tot overstromingen hebben geleid en het vloedwater zich op sommige plaatsen heeft vermengd met rioolwater bestaan er zorgen over de volksgezondheid. De Noord-Ierse minister voor Regionale Ontwikkeling Conor Murphy, voerde woensdag crisisoverleg, met als doel een snelle oplossing voor het probleem te vinden.

In veel steden mogen burgers gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen in recreatiecentra. Schotland heeft aangeboden flessen water aan Noord-Ierland te leveren.


Watercrisis in Noord-Ierland (Foto: Novum)

Minder faillissementen in 2010

Het aantal faillissementen onder Nederlandse bedrijven is in 2010 met 9 procent gedaald tot 6.571 ten opzichte van vorig jaar, meldt informatie- en adviesbureau Dun & Bradstreet woensdag. In 2009 steeg het aantal faillissementen nog met 73 procent tot 7.260.

Dun & Bradstreet spreekt van een 'voorzichtig herstel', omdat banken weer geld uitlenen en bedrijven investeren in eigen groei of overnames.

De sterkste daling vond dit jaar plaats in de groothandel, met 16 procent, maar in de bouw- en transportsector was er nog een stijging van het aantal faillissementen met 1 procent.

Dun & Bradstreet constateert dat er grote regionale verschillen zijn. De afname van het aantal faillissementen was het grootst in Flevoland en Friesland, met 21 procent. Zeeland en Groningen waren de twee provincies waar nog een groei van het aantal faillissementen plaatsvond, met respectievelijk 12 procent en 5 procent.

Hoogspanningslijn TenneT mag er komen

Netbeheerder TenneT mag een hoogspanningsverbinding aanleggen tussen Wateringen en Zoetermeer. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De verbinding moet de capaciteit van het transport van elektriciteit vergroten.

Het gaat om een kabelverbinding van ongeveer 20 kilometer. De helft daarvan wordt ondergronds aangelegd, de rest wordt opgehangen aan nieuwe hoogspanningsmasten. Niet alles kan onder de grond, omdat het netwerk dan instabiel wordt.

Veel particulieren, bedrijven en belangenverenigingen wilden de aanleg van de verbinding voorkomen. Ze zijn bang dat ze ziek worden door blootstelling aan magnetische velden rondom de kabels.

De verantwoordelijke ministers moeten van de Raad van State vanwege mogelijke gezondheidsrisico's nog wel bekijken wat ze gaan doen met de woningen die in de buurt van de kabels staan.

De bewoners stellen in een reactie dat de overheid de gevaren van straling negeert. "De overheid stelt de winst die zij straks opstrijkt met het transport van elektriciteit boven de gezondheid van haar burgers", zeggen de bewoners.

Game-ontwikkelaar te lui voor eigen cover

De ontwikkelaars van het behendigheidsspel Super Meat Boy hebben geen zin een eigen cover te ontwerpen voor de game. De makers hebben Russische gamers opgeroepen een Russisch hoesje te ontwerpen, 'zodat we het zelf niet hoeven te doen'. Dat laat gamestudio Team Meat weten in een filmpje op Youtube. Het downloadbare spel verschijnt binnenkort in Rusland in de winkels.

Super Meat Boy plaatst spelers in het vlezige lijf van Meat Boy die moet proberen zijn vriendinnetje Bandage Girl te redden. Het spel vereist timing, precisie en behendigheid. Bovendien is doorzettingsvermogen gewenst. Al lerende zal Meat Boy namelijk veelvuldig de dood vinden door de kettingzagen waarmee elk level bezaaid is.

Super Meat Boy is al te downloaden voor de pc en de Xbox 360. Een Nintendo Wii-versie was ook in productie, maar een release voor die spelcomputer is door restricties van Nintendo zeer onwaarschijnlijk geworden.

Mad Catz levert een Sonic-Wiimote-oplader

Heb jij na de decemberfeestdagen nog steeds te veel geld op je rekening? Heb jij behoefte aan een oplader voor je Wiimote? Mad Catz heeft de oplossing: een Wiimote-oplader in de vorm van de meest heldhaftige en blauwe egel uit de geschiedenis.

De oplader die eruit ziet als Sonic The Hedgehog kost $49.99 en hij geeft de mogelijkheid twee controllers tegelijk op te laden. Een beetje prijzig, maar een echte verzamelaar zal graag diep in de buidel tasten voor deze gadget.

Köln haalt Eichner van Hoffenheim

FC Köln heeft zich versterkt met verdediger Christian Eichner. De 28-jarige linksback komt over van 1899 Hoffenheim en tekende een contract tot het einde van het seizoen. Köln heeft het moeilijk in de Bundesliga deze jaargang. Die Geissböcke staan halverwege het seizoen zestiende met vijftien punten. Alleen VfB Stuttgart en Borussia Mönchengladbach staan er slechter voor.

Eichner was aan zijn tweede seizoen bezig bij Hoffenheim, nadat hij eerder lang bij Karlsruhe had gespeeld. Dit seizoen kwam hij in de competitie nog maar tot vier wedstrijden. In zijn eerste jaar bij Hoffenheim speelde hij nog 25 Bundesligaduels.


Köln haalt Eichner van Hoffenheim (Foto: Novum)

[NK allround] Leenstra zet stap naar titel

Marrit Leenstra heeft bij het NK allround haar leiding in het algemeen klassement verstevigd. Leenstra won de 1.500 meter in een tijd van 1.57,57 en bleef daarmee de concurrentie ver voor.

Diane Valkenburg eindigde in 1.59,14 als tweede, Jorien Voorhuis werd derde in 1.59,61. In het algemeen klassement verdedigt Leenstra op de afsluitende 5.000 meter een voorsprong van bijna veertien seconden op Valkenburg en bijna negentien seconden op Voorhuis.

LittleBigPlanet 2: Black Ops

De editor van LittleBigPlanet 2 wordt, al tijdens de betafase, helemaal uit elkaar getrokken om alle mogelijkheden eruit te halen. De volgende user heeft van LBP 2 een shooter gemaakt. 

Nou is er al eerder een filmpje opgedoken van een LBP 2 shooter. Deze user biedt echter de keuze uit 2 wapens, tonnen die je kapot kunt schieten en de inhoud van je magazijn aan de rechterhand. Het wachten is tot 19 januari. Vanaf dan kunnen we allemaal weer met de nieuwe Sackboys aan de slag

'Nilsson en Drost vertrekken bij Vitesse'

Ook Lasse Nilsson en Jeroen Drost lijken na de winterstop niet meer terug te keren bij Vitesse. Het Zweedse IF Elfsborg heeft interesse getoond voor de 28-jarige Nilsson. Hij speelde al eerder drie seizoenen voor deze club. De 23-jarige Drost vertrekt waarschijnlijk naar Watford, een club uit het Engelse Championship. Dat schrijft Voetbal International.

Eerder vertrokken Laryea Kingston en Nacer Barazite al uit Arnhem. Kingston kwam in de zomer over van de Schotse club Heart of Midlothian en speelde slechts drie keer voor Vitesse.

Voorzitter Merab Jordania gaat de transfermarkt op om de club te versterken met nieuwe spelers. Ook wil Vitesse in Georgië, het land van Jordiana, een eigen voetbalschool beginnen.

Man redt automobilist uit bevroren sloot

Een voorbijganger heeft woensdagochtend in Amstelveen een automobilist gered door met gevaar voor eigen leven een bevroren sloot in te duiken. De held tikte een ruit in en haalde de automobilist op het droge. Het slachtoffer is met een lichte hoofdwond naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de politie.

De 42-jarige automobilist vloog even voor 09.00 uur op de Galjoen, vermoedelijk door de gladheid, uit de bocht en belandde met zijn auto ondersteboven in de naastgelegen sloot. Een voorbijganger schoot direct te hulp.

De heldhaftige voorbijganger bleef zelf ongedeerd. "Hij zal het wel koud hebben gehad, maar verder mankeerde hem niks", zegt de politiewoordvoerder.

[Video] Grote misser voor open doel in League One

Niet alleen in de Premier League, maar ook in de lagere divisies van Engeland wordt rond kerst en de jaarwisseling gewoon gevoetbald. Dat levert naast spectaculaire goals ook grote blunders op.

Ármann Smári Björnsson, aanvaller van Hartlepool United, staat dit seizoen nog op nul treffers. Zondag liet hij in de competitiewedstrijd tegen Huddersfield Town zien waarom. Vanaf een halve meter voor de lijn van een leeg doel wist de IJslander de bal over te mikken.

Zijn misser in de slotfase had geen gevolgen voor Hartlepool, dat het duel met 1-0 won door een doelpunt van Leon McSweeney. Hartlepool, een plaatsje in het noorden van Engeland, is middenmoter in League One, het derde Engelse profniveau.

Bommen ontploft bij kantoor Lega Nord

Voor het hoofdkantoor van de rechtse Lega Nord in het Noord-Italiaanse Varese zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee kleine bommen ontploft. Daarbij is niemand gewond geraakt.

De Lega Nord maakt deel uit van de regering van Silvio Berlusconi. De politie verdenkt anarchisten ervan de bommen te hebben geplaatst. Het is niet duidelijk of er verband bestaat met de aanslagen met bompakketten die de afgelopen tijd zijn gepleegd op ambassades in Rome. De verantwoordelijkheid hiervoor is opgeëist door een anarchistische groepering.


Bommen ontploft bij kantoor Lega Nord (Foto: Novum)

Directeuren krijgen richtlijn voor Twitter

Directeuren, leiders en commissarissen krijgen binnenkort een richtlijn voor het gebruik van Twitter. De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) werkt aan een twitterbeleid voor haar leden.

De NCD, met drieduizend leden, is naar eigen zeggen op scherp gezet door het Twitter-incident van districtschef van de politie Zuidwest-Drenthe Gerda Dijksman. Die werd maandag op non-actief gezet na een suggestieve tweet.

Volgens een woordvoerder is de NCD onlangs begonnen met het opstellen van een twitterbeleid. "Het gaat ons er vooral om hoe we een zo groot mogelijk netwerk kunnen krijgen, maar dit voorval heeft ons op scherp gezet. De imagoschade is onherstelbaar als zoiets gebeurt."

Ook ondernemers kunnen een richtlijn voor het gebruik van sociale media verwachten. MKB Nederland heeft die in de maak. "We gaan onze leden niet voorschrijven wat ze wel en niet moeten doen, maar we kunnen ze wel helpen door tips te geven", zegt een woordvoerder.

Politievakbond ACP schreef onlangs al een notitie over het gebruik van sociale media. Volgens de vakbond heeft nog lang niet ieder korps daar over nagedacht. De vakbond schrijft in de notitie dat de kansen van sociale media als Twitter en Facebook enorm zijn.

"Maar media als Twitter hebben ook gevaren in zich. Niet elke collega is zich bewust van die gevaren of onderschat ze", weet ACP-vicevoorzitter Wiep van de Pal.

Werknemers worden door CNV Vakcentrale in een richtlijn geadviseerd zich te bedenken dat online informatie vaak niet gemakkelijk te verwijderen is en te proberen berichten over werk en privé gescheiden te houden.

Geen vervolging voor dodelijk hete douche

Een verzorgingstehuis in Almelo wordt niet vervolgd voor een ongeluk waarbij een 81-jarige bewoonster door een hete douche omkwam. De verzorgers hadden volgens het Openbaar Ministerie in Almelo niet kunnen voorzien dat de mengkraan kapot zou gaan.

Het slachtoffer werd 11 juli vorig jaar in een zitstoeltje onder de douche gezet. Aanvankelijk was de watertemperatuur goed, maar die is daarna opgelopen naar 72 graden. De vrouw liep ernstige brandwonden op en werd naar een ziekenhuis in Groningen gebracht. Daar overleed ze een maand later.

Het incident is uitvoerig onderzocht door de politie, TNO en het Nederlands Forensisch Instituut. Daaruit blijkt volgens het OM dat de mengkraan uit zichzelf heter water heeft gemengd en dat dit niet voorzien had kunnen worden.

Aan de eerste hulp die de medewerkers verleenden heeft het volgens het OM ook niet gelegen dat de vrouw uiteindelijk overleed. Daarom wordt niemand vervolgd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet ook onderzoek naar het voorval. Het OM heeft de eigen onderzoeksresultaten doorgestuurd naar de inspectie.

Reina denkt regelmatig terug aan WK-goal Iniesta

Pepe Reina speelde geen minuut op het WK in Zuid-Afrika, maar toch kijkt hij tevreden terug op het toernooi. "Ik denk nog vaak terug aan het winnende doelpunt van Andrés Iniesta", vertelt de doelman van Liverpool op de website van de FIFA.

"We vierden het doelpunt bij de cornervlag. Ik moet meteen lachen als ik foto's daarvan terugzie. Dat zijn dingen die je nooit vergeet. Ik ben trots dat ik daar deel van uitmaakte."

Reina was in Zuid-Afrika de tweede doelman achter Iker Casillas. De 28-jarige Spanjaard beseft dat zijn land vanaf nu de te kloppen ploeg is. "Tegenstanders zullen nog meer gemotiveerd zijn dan anders. Er wordt ineens meer van ons gevraagd. Wij spelen de komende vier jaar echter met een kampioenslogo op ons shirt, en dat is voor ons het enige dat telt."

Bij zijn club hoopt Reina binnenkort ook weer mee te doen om de prijzen. Liverpool staat momenteel slechts twaalfde in de Premier League, al heeft het nog wel twee duels tegoed. "Volgend seizoen willen we meedoen om de titel", aldus Reina.

Omstreden ip-adres rapport onderuitgehaald

Het omstreden rapport dat dinsdag door advies- en onderzoeksbureau Faber werd gepresenteerd zal niet worden overgenomen door de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie, zo meldt techwebsite Tweakers.net. De ministeries zouden niet te spreken zijn over de kwaliteit van het rapport.

In het rapport werd onder meer gesteld dat politie en justitie burgers die op internet hun ip-adres verbergen scherp in de gaten moeten houden, omdat zij zich verdacht zouden maken. Het verbergen van ip-adressen zou in veel gevallen betekenen dat er sprake is van illegale praktijken die met kinderporno te maken zouden kunnen hebben. Ook adviseerden ze de overheid om internetproviders het gedrag van hun klanten te laten analyseren.

Op de kwaliteit van het onderzoek kwam al snel kritiek. Faber zou over te weinig technische kennis beschikken. Zo zou volgens het rapport een ip-adres altijd bestaan uit negen cijfers en worden toegewezen aan een computer als deze contact maakt met een webserver. Een webserver wordt in het rapport dan weer uitgelegd als 'een grote computer waardoor computers toegang krijgen tot het internet' en een DNS-server zou gelijk zijn aan een hostserver. Beiden zouden volgens de begrippenlijst uit het rapport namelijk 'grote computers waarop websites zijn opgeslagen' zijn.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom vindt dat het hele rapport moet worden verworpen. VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert twitterde eerder al dat het rapport en de aanbevelingen van de onderzoekers niet zullen worden overgenomen in verband met de slechte kwaliteit ervan.

Onderzoeksbureau Faber bleek niet bereikbaar voor commentaar.

Belgische priester bekent misbruik neefje

De prominente Belgische priester François Houtart heeft toegegeven dat hij veertig jaar geleden een van zijn neefjes heeft misbruikt. Kanunnik Houtart heeft om die reden in november ontslag genomen als voorzitter van de door hem opgerichte organisatie voor ontwikkelingshulp Centre Tricontinental (Cetri). Dat zegt Cetri-directeur Bernard Duterme.

De zaak rond het misbruik werd onder de aandacht gebracht door een nicht van Houtart, een zuster van het slachtoffer. Zij kwam in actie naar aanleiding van een campagne die tot doel had Houtart kandidaat te stellen voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Houtart vertoeft momenteel in Ecuador. In een interview met de krant Le Soir zegt hij veertig jaar geleden 'de intieme delen' van zijn neefje twee keer te hebben 'aangeraakt'. De kanunnik Houtart omschrijft die daad als 'onnadenkend en onverantwoord'.

Zelfmoordaanslag in Mosul

Drie zelfmoordterroristen hebben woensdag een gebouwencomplex van de politie in de Noord-Iraakse stad Mosul aangevallen. Twee van hen wisten binnen te dringen en hun bomvesten tot ontploffing te brengen. De commandant van het politiebataljon dat in het complex gevestigd is, kwam bij de aanslag om het leven.

De derde terrorist werd doodgeschoten voordat hij zichzelf kon opblazen. Dit hebben de autoriteiten in Mosul bekendgemaakt.

'Annemarie van Gaal voorzitter MKB-Nederland'

Tijdschriftenuitgever Annemarie van Gaal is volgens ingewijden in de race om voorzitter van MKB-Nederland te worden. Dit meldt Het Financieele Dagblad woensdag.

Volgens de krant voldoet Van Gaal, die een uitgeverij in Rusland heeft opgebouwd, aan het profiel van een succesvolle ondernemer, die het MKB gezicht kan blijven geven in de nauwere samenwerking met VNO-NCW. De bestaande voorzitter van MKB-Nederland Loek Hermans vertrekt als VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer-verkiezingen.

Het jaar 2010 is koudste in tijden

Het jaar 2010 is het koudste jaar in vijftien jaar. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 9,1 graden. Dat is 0,7 graden kouder dan het langjarig gemiddelde van 9,8 graden. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI.

Vooral de kou in de maand december gaat de boeken in. Het was gemiddeld -1,1 graden. Normaal is het 4 graden boven nul. Daarmee is de kerstmaand van 2010 de koudste in ruim veertig jaar. Ook de herfst was aan de koude kant.

De zomer was juist warmer dan normaal. Dat kwam vooral door de maand juli, die een van de warmste was in jaren. Augustus was daarentegen vrij koel en nat.

Het jaar 2010 was verder een zonnig jaar. Het KNMI registreerde ongeveer 1765 zonuren. Normaal zijn dat er 1550. Er viel in 2010 ongeveer evenveel regen als in andere jaren.

[Video] Licht hersenletsel voor twee alpineskiërs

De alpineskiërs Louis-Pierre Helie en Marco Sullivan zijn gisteren na valpartijen met kleine bloedstolsels in hun hersens opgenomen in een speciale kliniek in Innsbruck. Geen van de twee verkeert in levensgevaar.

Tijdens een training voor de wereldbekerwedstrijd afdaling voor mannen, die vandaag wordt gehouden, kwamen de Canadees Helie en de Amerikaan Sullivan hard ten val op de ijzige piste van de Stelvio.

Helie, die even buiten bewustzijn raakte, moest per helikopter worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Sullivan kon op eigen kracht naar beneden glijden maar moest daarna wegens hoofdpijnklachten ook naar het ziekenhuis.

Een woordvoerder van Helei zegt dat beide mannen stabiel en aanspreekbaar zijn. "Ze maken alweer grapjes. Ze liggen vooral ter observatie in het ziekenhuis om te kijken of de druk in de hersens niet verandert.” 

De val van Helie

 

De val van Sullivan

Vastgebonden bejaarde bijt zich vrij

Een 92-jarige man in de Amerikaanse plaats Shoreline, die maandag in zijn huis werd overvallen en door de twee daders met afplaktape aan een stoel werd vastgebonden, heeft zichzelf bevrijd door de tape stuk te bijten. Hij is daar twee uur mee bezig geweest.

De daders hadden bij het slachtoffer, Lester Matteson, aangebeld met de vraag of ze zijn telefoon mochten gebruiken, omdat hun auto het had begeven. Eenmaal binnen grepen ze Matteson en bonden hem vast. Ze doorzochten het huis en gingen er in de pick-uptruck van het slachtoffer vandoor met 400 dollar.

Matteson liep slechts een paar blauwe plekken op. Tegen een plaatselijke tv-zender zei hij niet bang te zijn geweest: "Maar op mijn leeftijd ga je niet met twee jonge mannen op de vuist". De daders zijn nog voortvluchtig.

Henin nog geen honderd procent

De elleboogblessure van Justine Henin is nog niet volledig genezen. Tijdens de voorbereiding op de Australian Open houdt de Belgische tennisster de vinger aan de pols. "Stap voor stap kan ik me verbeteren, maar het zal nog wel enkele weken en misschien zelfs maanden duren voor ik weer helemaal gezond ben."

Henin, die vorig jaar de finale van het eerste grandslamtoernooi van het jaar haalde, speelde sinds Wimbledon geen duel meer. "Ik werk heel hard en besteed iedere dag twee uur aan mijn herstel", gaf de Belgische als verklaring dat ze nu al wedstrijden kan spelen, zij het met pijn. "Fysiek is het een zwaar jaar geweest."

Een finaleplaats in Melbourne zoals vorig jaar bij haar comeback sluit de Belgische dan ook uit. "Ik hoop dat ik door veel wedstrijden te spelen mijn conditie op peil kan brengen en dan echt in vorm te zijn rond juni of juli. Dat zou geweldig zijn." Zevenvoudig grandslamwinnares Henin won van de grandslams alleen Wimbledon nog niet.

Hamilton geeft zichzelf krappe voldoende

Lewis Hamilton geeft zichzelf voor zijn prestaties van het afgelopen seizoen een zes. De McLaren-coureur won tijdens dit kampioenschap in totaal drie races en eindigde als vierde in strijd om de wereldtitel, zestien punten achter winnaar Sebastian Vettel.

"Het is een poos geleden dat ik buiten de top-drie ben geëindigd van een kampioenschap", aldus de Brit tegenover BBC. "Een vierde plaats is niet iets waar ik trots op kan zijn. We hadden een flink aantal slechte races, waarin we kostbare punten hebben laten liggen. Als we die punten niet hadden verloren, hadden we er aan het einde van het seizoen een stuk beter voor gestaan."

Ajax wil De Boer tot medio 2013 vastleggen

Ajax wil ook na dit seizoen verder met interim-coach Frank de Boer. De oud-speler kan wellicht voor twee jaar bijtekenen, meldt Voetbal International.

De Amsterdamse clubleiding gaat zo snel mogelijk met De Boer onderhandelen over een verlenging van de samenwerking. Ajax is tot nu toe zeer tevreden over zijn prestaties met het eerste elftal. De Boer heeft in Amsterdam een contract als jeugdtrainer, dat aan het eind van dit seizoen afloopt.

Na de winterstop hoopt Ajax ook meer duidelijkheid te geven over de invulling van de technische staf. De Boer zou onder meer met Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp willen gaan samenwerken. In dat geval zal Danny Blind waarschijnlijk verdergaan als technisch manager.

Onder leiding van Frank de Boer boekte Ajax begin deze maand een knappe zege op AC Milan (0-2). Daarna werd in de Eredivisie met 1-0 gewonnen van Vitesse (uit) en AZ (thuis). Ajax staat vierde, zes punten achter koploper PSV. De Eindhovenaren hebben echter wel een wedstrijd meer gespeeld.

Red Dead Redemption game van het jaar 2010

Nederlandse gamedeskundigen vinden de actiegame Red Dead Redemption de beste game van 2010. Dat blijkt uit een rondgang van Novum Nieuws langs dertien toonaangevende tv-programma's, gamesites en gamemagazines die elk hun top twintig van het jaar gaven. De top tien wordt gedomineerd door spellen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de pc. Opmerkelijk is dat geen enkele game voor draagbare spelcomputers een plaats in de top tien heeft veroverd, ondanks de populariteit van de Nintendo DS en iPad.

"Toen Red Dead Redemption op de markt kwam, was er veel te doen om de schoonheidsfoutjes in het spel. Zo zweefden paarden in sommige gevallen door de lucht", zegt Robert Hoogendoorn, hoofdredacteur games bij Novum Nieuws. Dergelijke fouten zijn achteraf hersteld. "Ik kan me vinden in de uitkomst van ons onderzoek. Het is opmerkelijk dat een onconventioneel spel als Heavy Rain wel genoemd wordt, maar een iPhone-hit als Angry Birds niet", vult Hoogendoorn aan.

Red Dead Redemption houdt onder meer het ruimteavontuur Mass Effect 2, de actiegame Assassin's Creed Brotherhood en de nieuwste Mario-game Super Mario Galaxy 2 achter zich.

Top tien games van 2010

01. Red Dead Redemption
02. Mass Effect 2
03. Assassin's Creed Brotherhood
04. Super Mario Galaxy 2
05. Starcraft 2
06. Heavy Rain
07. Halo Reach
08. God of War III
09. Call of Duty: Black Ops
10. Alan Wake

Aan het onderzoek van Novum Nieuws hebben dertien media meegewerkt, waaronder FOK!.

De bestverkopende game in de top tien van 2010 is Red Dead Redemption. De cowboygame is sinds de release in mei wereldwijd zo'n acht miljoen keer verkocht. Een andere verkooptopper van dit jaar is de schietgame Call of Duty: Black Ops. Van het schietspel zijn sinds de release in november zeker zeven miljoen exemplaren verkocht. Bovendien staat die game nog altijd bovenaan de verkoop top tien van marktonderzoeksbureau GfK. Alle spellen verkochten meer dan een miljoen exemplaren met uitzondering van het horroravontuur Alan Wake. Van deze game voor de Xbox 360 zijn naar schatting iets meer dan een half miljoen spellen verkocht.

Opmerkelijk is de afwezigheid van games voor draagbare spelcomputers, want de opkomst van de iPhone en iPad heeft de game-industrie geen windeieren gelegd. Het tactische spel Angry Birds is namelijk wereldwijd meer dan tien miljoen keer gedownload, terwijl het puzzelspel Cut the Rope zeker drie miljoen keer verkocht is.


Red Dead Redemption game van het jaar 2010

George Lucas tweemaal in Amerikaans filmarchief

Twee films van George Lucas zijn dinsdag opgenomen in het Amerikaanse National Film Registry. Het betreft zijn korte film Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB uit 1967 en de Star Wars-film The Empire Strikes Back uit 1980, waarvoor hij het scenario schreef.

Het Amerikaanse nationaal filmarchief, dat inmiddels 550 titels omvat, heeft tot doel films die als cultureel, historisch of esthetisch toonaangevend worden gezien te bewaren. Jaarlijks worden honderden titels genoemd die aan het National Film Registry kunnen worden toegevoegd.

Hiervan worden elk jaar maximaal 25 titels geselecteerd uit alle filmgenres en uit zowat de hele Amerikaanse filmgeschiedenis. Enkele andere titels die dit jaar de eindselectie haalden, waren Airplane! (1980), The Exorcist (1973), Malcolm X (1992), The Pink Panther (1964) en Saturday Night Fever (1977).


George Lucas tweemaal in Amerikaans filmarchief (Foto: Novum)

'FARC wilde bankier ontvoeren op Antillen'

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC wilde op Aruba of Curaçao een bankier ontvoeren. De FARC had hier uitgewerkte plannen voor, meldt de Wereldomroep dinsdag op basis van gegevens die volgens de Colombiaanse autoriteiten afkomstig zouden zijn van een computer van voormalig commandant Mono Jojoy van het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer.

Wie de FARC precies wilde ontvoeren op de Antillen, is onduidelijk. In een e-mail uit augustus 2003 zou worden gesproken over de ontvoering van een eigenaar van een bank. Het slachtoffer moest na de kidnap per boot naar het Venezolaanse Maracaibo worden gebracht.

De FARC zou ook naar mogelijkheden hebben gekeken om elders in Latijns-Amerika mensen te ontvoeren. De Colombiaanse autoriteiten stellen dat de documenten bewijzen dat de FARC bezig was met een wanhopige internationale campagne.

De oud-commandant van Nijmeijer kwam overigens in september bij een aanval van het Colombiaanse leger op zijn kamp om het leven.

Vrijspraak gehandicapteninstelling na dood cliënt

De Eindhovense zorginstelling Lunet Zorg krijgt geen straf voor de dood van een 40-jarige patiënt. De man overleed vorig jaar nadat hij met een achtergebleven aansteker brand had gesticht.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch had twee weken geleden 10.000 euro boete geëist. Volgens de officier van justitie was de gehandicapteninstelling tekortgeschoten en nalatig geweest.

De rechtbank sprak de stichting dinsdag vrij. Het achterblijven van de aansteker is niet te wijten aan onvoorzichtig handelen van het personeel, oordeelt de rechtbank. De medewerkers hebben volgens het protocol gehandeld en gecontroleerd of de ruimte leeg was.

De man zat in oktober vorig jaar in een afzonderingsruimte opgesloten op locatie Eckartdal toen hij brand stichtte met de aansteker. De zwaargewonde cliënt werd in een ziekenhuis opgenomen, maar overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

Un Prophète en Toy Story 3 beste volgens filmpers

De Franse film Un Prophète en de animatiefilm Toy Story 3 zijn door Nederlandse filmjournalisten verkozen tot de beste bioscoopfilms van het jaar. Dat maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten dinsdag bekend.

Het is de eerste keer dat twee films winnaar worden. In totaal brachten 54 filmjournalisten dit jaar hun stem uit. Andere jaren wonnen onder meer Das Leben der Anderen, Caché en Sin City.

Toy Story 3 is de derde film in de trilogie over het speelgoed van de jongen Andy. De productie was de eerste animatiefilm die wereldwijd meer dan een miljard dollar opleverde. Un Prophète, over het leven van een jonge gedetineerde in de gevangenis, behaalde een nominatie voor beste niet-Engelstalige film bij de Oscars.


Toy Story 3 beste volgens filmpers (Foto: Novum)

Russische ex-senator krijgt levenslang voor moorden

Een voormalige Russische senator is dinsdag veroordeeld tot levenslang. Hij werd schuldig bevonden aan het opdracht geven tot moorden en het financieren van een criminele bende.

Volgens de rechtbank heeft de man, Igor Izmestjev, een bende gefinancierd die tussen 1992 en 2004 veertien mensen om het leven heeft gebracht. De bende zou ook een poging hebben gedaan de zoon van een regionale president op te blazen. Izmestjev was bij verkiezingen in 2003 de rivaal van de president. Het handelsmerk van de bende was het liquideren van mensen door een schot in het oog.

Vier bendeleden kregen tot 23 jaar celstraf oplegd.

Volgens critici van de regering en een aantal analisten zijn honderden voormalige criminelen en onbetrouwbare zakenlieden later politici en parlementariërs geworden.

LeAnn Rimes nu echt verloofd

LeAnn Rimes en haar vriend Eddie Cibrian gaan trouwen. Geruchten dat de twee zich hadden verloofd, hingen al langer in de lucht. De 28-jarige zangeres bleef ontkennen, maar nu is haar geliefde dan toch echt op de knieën gegaan.

"Ja, ze zijn verloofd tijdens de feestdagen en ze zijn heel gelukkig", bevestigt haar woordvoerder aan People. Rimes maakte een jaar geleden haar scheiding van Dean Sheremet bekend, met wie ze in 2003 trouwde. Al snel daarna begon ze een affaire met Cibrian, haar tegenspeler in de film Northern Lights.

Rimes werd maandag op het strand van Malibu gespot met een verlovingsring om haar vinger. Volgens een insider wilden de twee 'een nieuwe ring met een antieke uitstraling'. Op foto's is te zien dat de zangeres een roségouden ring met een grote diamant erop draagt.

"Bedankt voor al jullie gelukswensen. We zijn ontzettend blij en kijken uit naar een mooie toekomst. We hebben een paar prachtige dagen achter de rug. Ik was in shock", twittert Rimes over het aanzoek. "We voelen ons gezegend."


LeAnn Rimes nu echt verloofd (Foto: Novum)

Boete en taakstraf voor kanonongeluk Oldenzaal

Een schipper uit Enschede moet 60 uur taakstraf uitvoeren en 500 euro boete betalen omdat hij op 1 januari een wethouder verwondde met een kanon. Het OM had 120 uur geëist.

De Oldenzaalse wethouder Frits Rorink raakte gewond bij het startschot voor een nieuwjaarsduik in recreatiepark Het Hulsbeek in zijn gemeente. Hij zou de duik met een kanonschot inluiden, maar het kanon weigerde. Toen de Enschedeër een klap op het kanon gaf, ging het alsnog af.

De wethouder stond op dat moment pal voor het kanon en liep onder meer een klapvoet op. Ook hield hij aan het ongeluk een verstoord evenwichtsgevoel over.

De rechtbank in Almelo acht de 60-jarige Enschedeër schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De man heeft verklaard dat hij niet had verwacht dat het kanon zou afgaan. Hij heeft volgens de rechtbank echter te weinig op zijn omgeving gelet en geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat het kanon alsnog zou afgaan.

Het kanon was eigendom van een stichting, die het goede doel was waarvoor de organisatie met de duik geld wilde ophalen. De stichting De Tukker is opgericht rondom het gelijknamige zeilschip, waarvan het kanon afkomstig was. De man uit Enschede is schipper op De Tukker. Het kruitvuurwapen is in beslag genomen.

'Bestrijden internetcriminaliteit moet effectiever'

Justitie houdt zich te weinig bezig met het bestrijden van internetcriminaliteit. Slechts een fractie van de verschillende vormen van cybercrime wordt momenteel in beeld gebracht. De meeste daders worden daardoor niet gepakt.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie werd uitgevoerd.

Voor een effectieve bestrijding tegen onder meer phishing, kinderporno en voorschotfraude moet de politie beter gaan samenwerken. Volgens het onderzoek moet de politie meer hulp inschakelen van internetproviders, geldtransferkantoren, banken en verstrekkers van domeinnamen om verdachte internetgebruikers te onderzoeken.

De bestrijding van internetcriminaliteit wordt bemoeilijkt door de grote mate van anonimiteit en het wereldwijde karakter van het internet. Vaak stopt de opsporing bij de Nederlandse grens, maar worden juist vele handelingen vanuit het buitenland gedaan. Bovendien beschikken daders tegenwoordig over allerlei technieken om geen sporen achter te laten.


'Bestrijden internetcriminaliteit moet effectiever' (Foto: Novum)

Lily Allen maakt zich op voor huwelijk

Lily Allen is verloofd met haar vriend Sam Cooper. De 32-jarige bouwvakker ging rond de feestdagen tijdens een vakantie op Bali op zijn knieën voor de 25-jarige zangeres, schrijft de Britse krant Daily Mail.

"Het was een totale verrassing, maar Lily is in de zevende hemel", vertelt een vriend van het stel. Allen en Cooper kregen dit jaar een zware tegenslag. De Britse zangeres verloor in november hun kindje na een zwangerschap van zes maanden. Voor Lily was het de tweede miskraam, in januari 2008 verloor ze het kind van Chemical Brothers-lid Ed Simons.

"Het is een verschrikkelijke tijd geweest voor Lily en Sam, maar ze zijn nog steeds erg verliefd op elkaar", gaat de vriend van de aanstaanden verder. "Het had niet romantischer kunnen zijn. Lily vertelde iedereen dat zij en Sam zich net hadden verloofd en ze konden niet stoppen met lachen", vertelt een hotelgast, die ooggetuige was van het moment van het gelukkige paar.

Lily en Sam, die elkaar al jaren kennen, hebben sinds vorig jaar zomer een relatie. "Hij heeft me verteld dat hij altijd voor me zal zorgen", vertelde Lily eerder over haar vriend. "Dat is precies wat ik altijd heb gewild."


Lily Allen maakt zich op voor huwelijk (Foto: Novum)

Familie bezoekt gearresteerde Duitsers in Iran

Twee Duitse journalisten hebben voor het eerst sinds zij bijna drie maanden geleden in Iran werden opgepakt familiebezoek gehad.

De moeder van de een en een zuster van de ander mochten ongeveer een half etmaal met hen doorbrengen in een hotel in Tabriz, 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Teheran, waar de twee worden vastgehouden. Na een ontbijt met de Duitse ambassadeur en medewerkers van de Duitse ambassade kwam dinsdagochtend een einde aan het bezoek en keerden de bezoekers terug naar Teheran.

De twee journalisten, een fotograaf en een verslaggever van het blad Bild am Sonntag, werden in oktober opgepakt terwijl ze spraken met de zoon en de advocaat van Sakineh Mohammadi Ashtiani, de Iraanse vrouw die wegens overspel tot de dood door steniging is veroordeeld. Iran heeft de tenuitvoerlegging van de straf na felle kritiek opgeschort, maar zinspeelt erop dat de vrouw mogelijk wordt veroordeeld wegens moord op haar echtgenoot. In dat geval zou zij niet worden gestenigd, maar opgehangen.

Iran houdt ook al meer dan een jaar twee Amerikanen vast, die volgens hun familie en de Amerikaanse regering tijdens een wandeling in Noord-Irak waren verdwaald en per ongeluk de grens waren overgestoken. De Iraanse autoriteiten willen hen berechten voor spionage.

Heel dorp per helikopter geëvacueerd

Alle driehonderd inwoners van Theodore in het oosten van Australië zijn woensdag per helikopter door het leger geëvacueerd, omdat het dorp na dagenlange regenval was overstroomd. Ook in andere delen van de staat Queensland moesten mensen worden geëvacueerd. Verwacht wordt dat het water de komende dagen verder zal stijgen.

In Theodore zijn slechts een paar politieagenten achtergebleven. De bewoners van de plaatsen Emerald en Bundaberg bereiden zich eveneens voor op evacuatie. De premier van Queensland, Anna Bligh, heeft een noodfonds van een miljoen Australische dollar in het leven geroepen voor hulp aan slachtoffers van de overstromingen. De landelijke regering heeft toegezegd het fonds te zullen aanvullen.

Zo'n driehonderd wegen in Queensland, waaronder twee snelwegen naar de hoofdstad Brisbane, zijn onbegaanbaar geworden door het water.

Laos stuurt Oeigoeren terug naar China

Laos heeft zeven Oeigoeren die vorig jaar het etnische geweld in de Chinese provincie Xinjiang waren ontvlucht naar China teruggestuurd. Het gaat om een echtpaar en hun vijf kinderen.

De zeven werden in maart al door de Laotiaanse autoriteiten gedeporteerd. Het nieuws daarover werd echter nu pas door Radio Free Asia gemeld. Mensenrechtengroeperingen maken zich zorgen over het lot van gevluchte Oeigoeren die naar China worden teruggestuurd.

Vorig jaar vielen bij onlusten tussen etnische Oeigoeren en Han-Chinezen bijna tweehonderd doden in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang.

Oeigoeren zijn moslims en etnisch verwant aan de Turken. Ze vormden aanvankelijk een grote meerderheid in Xinjiang, maar zijn er na de komst van veel Han-Chinezen gereduceerd tot een grote minderheid. De verandering in bevolkingssamenstelling heeft geleid tot grote spanningen tussen beide volken.

Meer vuurwerkslachtoffers verwacht door gladheid

Door gladheid vallen dit jaar meer vuurwerkslachtoffers dan vorig jaar. Vorig jaar raakten in de dagen rond de jaarwisseling 770 mensen gewond. "Ik hoop dat het dit jaar onder de duizend blijft en het zou me echt meevallen als het aantal weer rond de 770 ligt", zegt een woordvoerder van de Stichting Consument en Veiligheid woensdag.

Door de gladheid is de kans groter dat mensen die wegrennen uitglijden wanneer ze een grote vuurpijl hebben aangestoken. Daardoor blijven ze langer in de gevarenzone liggen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt.

Ook in andere situaties kan de gladheid sneller voor ongelukken zorgen. De strengere veiligheidseisen perken het aantal ongelukken niet in, verwacht de woordvoerder.

Hij benadrukt dat de helft van de ongevallen komt door vuurwerk van anderen. "Mensen zijn erg bezig met het afsteken van hun eigen pakket en houden niet in de gaten wat de buurman doet."

Als het dan misgaat, is het volgens hem moeilijker om op tijd weg te komen. "Ook zal het vaker voorkomen dat mensen schrikken van het vuurwerk dat anderen aansteken, uitglijden en pijnlijk ten val komen."

De afgelopen jaren is het aantal vuurwerkslachtoffers rond de jaarwisseling juist gedaald. Zo vielen er in de jaarwisseling van 2007 op 2008 nog 1100 gewonden. Van de 770 gewonden van vorig jaar, raakten er 400 overdag gewond. Dat gebeurt vooral op 31 december, wanneer kinderen overdag vuurwerk afsteken, en op 1 januari. Dan gebeuren veel ongelukken met restvuurwerk.

Onder de gewonden zaten 25 mensen die permanent blind werden. In totaal moesten rond de vorige jaarwisseling acht ogen operatief worden verwijderd.

Het verbieden van vuurwerk is volgens de stichting geen oplossing. "Wij voelen er meer voor als gemeenten vuurwerkshows organiseren in samenspraak met de inwoners. Als je zo'n mooie show kunt zien, heeft het nog weinig zin om zelf wat rotjes te kopen."

Seks met pistool heeft dodelijke afloop

Een stelletje uit Oklahoma City probeerde hun seksleven nieuw leven in te blazen, maar het nieuwe leven bleek uit te blijven. De 23-jarige Arthur John Sedille leek het een spannend idee om tijdens de daad zijn geladen revolver tegen de slaap van zijn bedpartner te zetten, zijn 50-jarige echtgenote.

Het pistool ging echter af en de vrouw van Sedille liet hierbij het leven. De inmiddels gearresteerde Arthur Sedille vertelt dat ze wel vaker een pistool gebruikten tijdens de seks, hij beweert niet te hebben geweten dat het seksspeeltje geladen was.

'Ajax beboet El Hamdaoui'

Ajax heeft Mounir El Hamdaoui een boete gegeven omdat hij zich ziek heeft gemeld zonder de juiste procedures te volgen. Dat meldt Voetbal International vandaag. De aanvaller zou de boete hebben geaccepteerd. De hoogte van de boete is onbekend. Een woordvoerder van Ajax wil niets over de boete kwijt. "Dat is een interne zaak."

El Hamdaoui ligt sinds het vertrek van trainer Martin Jol in de clinch met Ajax. In het eerste duel onder interim-trainer Frank de Boer raakte de Marokkaans international zijn basisplaats kwijt, waarna hij zich ziek meldde met griep. In een gesprek met de nieuwe trainer gaf hij vervolgens aan "geestelijk niet in staat" te zijn om voor Ajax te spelen. Komende dinsdag wordt hij weer op de training verwacht.

Ajax is overigens erg tevreden met het werk van De Boer als interim-trainer en wil de oud-speler langer binden. VI meldt dat er een contract tot 2013 voor de voormalige verdediger klaar ligt. Diens oude contract als jeugdtrainer loopt aan het einde van dit seizoen af.

Politie twittert tijdens oud en nieuw

Het politiekorps Amsterdam Amstelland heeft zich voorgenomen actief te twitteren rondom de jaarwisseling. Dat maakte het korps woensdag bekend. Burgers kunnen op Twitter.com/politieaa zien waarmee de politie bezig is. Ook kunnen zij berichten verwachten over de veiligheid en de bereikbaarheid van Amsterdam.

De Amsterdamse politie gebruikt het nieuwe medium sinds dit jaar om nieuws- en opsporingsberichten te verspreiden en het publiek te informeren tijdens grote evenementen. Dat gebeurde voor het eerst tijdens de huldiging van het Nederlands elftal en daarna onder meer tijdens Sail en het Prinsengrachtconcert. Naar verwachting komen vrijdagavond ruim 40.000 mensen naar het Staatsloterij Oud & Nieuwfeest op het Museumplein.

Eerder deze maand kondigden de politie en het Openbaar Ministerie in Groningen aan Twitter in te zetten tijdens oud en nieuw.

Politie twittert tijdens oud en nieuw
Politie twittert tijdens oud en nieuw (Foto: ANP)

Pardew niet blij met twitterende José Enrique

José Enrique meldde gisteren drie uur voor aanvang van het duel met Tottenham Hotspur dat hij niet in actie kon komen voor Newcastle United. Trainer Alan Pardew was daar niet zo blij mee, omdat de opponent uit Londen zodoende wijzer werd gemaakt. Newcastle had de Spurs willen verrassen met de afwezigheid van Enrique, die met een hamstringblessure niet beschikbaar was voor zijn coach.

"Ik hoorde dat mensen wisten dat José niet zou spelen, omdat hij dat getwitterd had", zegt Pardew in de Engelse media. "Spelers mogen dat soort informatie niet naar buiten brengen. Ik zal ze zeggen wat ze wel of niet mogen twitteren."

Newcastle United verloor het duel met de Spurs met 2-0. Op White Hart Lane maakten Aaron Lennon en Gareth Bale na rust de doelpunten voor de thuisploeg. Tottenham is nu vierde, terwijl Newcastle is terug te vinden op de dertiende plaats.

Bejaarde Rotterdammer dood in wak gevonden

Een bejaarde Rotterdammer is dinsdagnacht dood gevonden in een wak in het ijs op de Bergsche Achterplas. De hulpdiensten hadden al met een hond, een helikopter en boten naar de man gezocht, meldt de politie.

De vrouw van de man had de politie rond 18.00 uur gebeld omdat ze haar man niet kon bereiken. Ze wees erop dat de man mogelijk op een van de eilandjes in de Bergsche Achterplas was.

Het ijs rond die eilandjes is niet betrouwbaar en er werden inderdaad sporen op het ijs gevonden, daarom zette de politie meteen een grote zoekactie op touw. Een helikopter zocht met een warmtecamera. Met een opblaasboot werden agenten met een hond op de eilandjes afgezet. Er werd echter niemand gevonden.

Rond 01.00 uur meldde een voorbijganger dat hij iets had gezien in een wak. Het bleek om het lichaam van de man te gaan. De zeehavenpolitie heeft het lijk uit het water gehaald.

Politie neemt ton vuurwerk in beslag

De politie heeft dinsdag in Den Haag ongeveer 1000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen en twee Hagenaars van 21 en 31 jaar opgepakt. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De politie kwam het vuurwerk op het spoor na een melding dat in de Bogotastraat vanuit busjes vuurwerk werd verkocht. Agenten troffen daar twee bedrijfsbusjes aan die tot de nok waren gevuld met knal- en siervuurwerk. Het ging onder meer om zogenoemde Chinese rollen, nitraatklappers, flowerbeds en cobra's. Agenten waren tot laat in de avond bezig met het leeghalen van de busjes en met het inventariseren van het vuurwerk.

De beide mannen zitten nog vast.

Politie neemt ton vuurwerk in beslag
Politie neemt ton vuurwerk in beslag (Foto: ANP)

'Gegevens nog altijd niet veilig op internet'

Webwinkels springen nog altijd onveilig om met persoonsgegevens van klanten. Onder meer op de sites van de Universiteit Twente, het NTI en van Marco Borsato worden persoons- en inloggegevens van bezoekers onveilig verzonden.

Uit onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Networking4all blijkt dat 86 procent van de webwinkels die gebruikmaken van de betaalmethode iDEAL de persoonsgegevens van klanten onveilig verzendt. Daardoor kunnen de gegevens in handen van internetcriminelen vallen die er misbruik van kunnen maken.

In de wet staat dat alle gegevens die op een website worden ingevuld, beveiligd moeten zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 14 procent van de webwinkels die gebruikmaken van iDEAL dit ook doet. Vorig jaar was dat nog 12 procent.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) noemt de resultaten zorgwekkend. Volgens een woordvoerder heeft het CBP slechte beveiliging van persoonsgegevens hoog op de agenda staan.

"Het wordt hoog tijd dat webwinkels controleren of ze maatregelen hebben die persoonsgegevens beveiligen", zegt een woordvoerder. Het CBP doet zelf ook onderzoek naar sites die de wet overtreden. Waar nodig kan de privacywaakhond dwangsommen of boetes opleggen.

Blangé en volleybalbond beëindigen samenwerking

In goed overleg hebben Peter Blangé en de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) besloten om zijn werkzaamheden als bondscoach van het Nationaal volleybalteam heren te beëindigen. Blangé - aanvoerder van het team dat in 1996 Olympisch goud won - is sinds 2006 actief als bondscoach. Het herenteam heeft zich de afgelopen jaren bij de World League kunnen onderscheiden. De overwinning afgelopen zomer in en op Brazilië was spectaculair.

Het uiteindelijk niet kwalificeren voor de WK 2010 en de EK 2011 is voor de Nevobo aanleiding geweest om het sportieve perspectief te verleggen naar 2016. Het programma voor de komende twee jaar zal gericht zijn op de deelname aan de European League, de voorwedstrijden om in aanmerking te blijven komen voor de kwalificatie-toernooien (OKT's) voor de Olympische Spelen in London (najaar 2011) en de kwalificatiewedstrijden voor de deelname aan de EK 2013 (mei 2012). In de volgende Olympische cyclus richting Rio de Janeiro 2016 kan dan weer deelname aan World League, WK en OKT's afgedwongen worden. Technisch directeur Bert Goedkoop: "Het potentieel van de nationale selectie en talententeams is groot. Een goed doordacht, volwaardig maar wel realistisch en gedragen programma zal het mannenvolleybal stap voor stap weer op de plek terugbrengen waar het hoort, te weten bij de wereldtop. Daar is tijd voor nodig."

Vanwege de zorgvuldigheid heeft de Nevobo er voor gekozen om ruim de tijd te nemen om met de spelers, bondscoach en het begeleidingsteam te overleggen. Peter Blangé stelt daarover: "Ik ben er trots op dat ik heb kunnen en mogen bijdragen aan de ontwikkeling die het nationaal team en de spelers hebben doorgemaakt. Ik voel me echter ook medeverantwoordelijk voor het uitblijven van voldoende resultaat. Ik vind het jammer dat ik de klus niet af heb kunnen maken, maar mede gezien het gewijzigde programma voor de komende jaren is het een begrijpelijke keuze die de Nevobo en ik nu hebben gemaakt."

De Nevobo zal zich met voorrang buigen over de aanstelling van een nieuwe bondscoach. Peter Blangé neemt de tijd om zich te beraden over het vervolg van zijn loopbaan. Algemeen directeur Marcel Sturkenboom: "Het respect voor de speler en bondscoach Peter Blangé en zijn betekenis voor het Nederlands volleybal is bijzonder groot. Ik ben blij dat we af hebben kunnen spreken dat dit gezamenlijk besluit geen definitief afscheid betekent".

Cricketers Engeland behouden Ashes

De Engelse cricketploeg heeft de Ashes voor het eerst in 24 jaar met succes verdedigd. In Melbourne won Engeland de vierde wedstrijd van de serie met een innings en 157 runs en kan daardoor de Ashes niet meer verliezen. Er volgt nog een vijfde wedstrijd in Sydney. Engeland had de Ashes vorig jaar zomer in eigen huis heroverd op Australië.

De toeristen hadden de eerste wedstrijd ook gewonnen en leken dat ook in het tweede duel te gaan doen, maar door regen kon die wedstrijd niet afgemaakt worden en werd het een gelijkspel. In de derde wedstrijd kende Australië een opleving, maar in de op tweede kerstdag begonnen vierde test was Engeland weer oppermachtig. Als houder van de Ashes heeft Engeland aan een gelijkstand aan het eind van de reeks voldoende.

De Ashes is de belangrijkste rivaliteit in het cricket. Inzet van de tweejaarlijkse strijd tussen Engeland en Australië is een kleine urn met as. Die zou symbool staan voor de as van het Engelse cricket nadat Australië in 1882 voor het eerst van de Engelsen won.

Enige politieagent Guadalupe verdwenen

De enige politieagent die in de Mexicaanse grensplaats Guadalupe nog resteerde, is verdwenen. De 28-jarige Ericka Gandara is sinds 23 december niet meer gezien. Gevreesd wordt dat zij door leden van een drugsbende is ontvoerd.

Gandara was de laatst overgebleven politiefunctionaris in Guadalupe. Vorig jaar telde het stadje in de deelstaat Chihuahua nog acht politiemensen. Zeven hebben in de loop van het jaar uit angst voor de drugsbendes ontslag genomen of werden ontvoerd of vermoord.

In het naburige Praxedis G. Guerrero is een vrouw van twintig sinds oktober politiechef. Haar voorganger werd in juli 2009 vermoord. Het kostte het stadje meer dan een jaar om iemand te vinden die zijn plaats wilde innemen.

Timmer staat open voor trainerschap

Marianne Timmer kondigde gisteren aan dat ze per direct stopt als schaatser. Sponsor Liga, haar coach Peter Kolder en haar ploeggenotes Margot Boer en Annette Gerritsen hopen dat ze na dit seizoen bij de ploeg betrokken blijft. Timmer volgt momenteel een trainerscursus.

"Annette en Margot zijn gouden meiden. Als ik voor hun van waarde kan zijn, zal ik het zeker niet nalaten. Het schijnt dat ik wel goed was in pieken op het juiste moment. Sommigen zijn wel geïnteresseerd in hoe ik dat gedaan heb," aldus Timmer die ook andere aanbiedingen op zak heeft waaronder uit het buitenland.

'Dure piepers door slechte oogsten'

Slechte aardappeloogsten hebben geleid tot schaarste op de markt. Als gevolg daarvan zullen de aardappelprijzen fors stijgen komend jaar. De verwachting is dat de prijzen in de winkels met 10 tot 20 procent zullen toenemen, zo schrijft De Telegraaf.

Ook patat zal volgend jaar flink duurder worden, aangezien de prijs voor 100 kilo aardappelen in de handel bijna is verdrievoudigd, van 25 naar 70 euro. Marktspecialist Kees Maas zegt dat 'de slechtst denkbare scenario's' hebben plaatsgevonden dit jaar.

"Het voorjaar kwam laat op gang, de zomer was heel droog, het najaar heel nat. Daardoor zijn veel oogsten mislukt", aldus Maas. Dit is ook het geval bij onze oosterburen en verder in Oost-Europa. "De hele markt is op hol door de vraag uit Oost-Europa naar onze aardappelen", zo zegt Jaap Haanstra van landbouworganisatie LTO.

"Het kan niet anders dan dat de prijzen zullen stijgen", zo stelt biologisch aardappelteler Douwe Monsema in het vooruitzicht.

Mark Rutte rechtse Nederlander van het jaar

Premier Mark Rutte (VVD) is verkozen tot rechtse Nederlander van het jaar. In de verkiezing die was georganiseerd door het Radio 1-programma Nu al wakker Nederland versloeg Rutte vier andere genomineerden, van wie PvdA-leider Job Cohen de opvallendste was.

De uitslag werd woensdagochtend in het programma bekendgemaakt door juryvoorzitter en oud LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. "Eigenlijk lag het voor ons allen voor de hand wie de winnaar moest worden", zei hij.

De grote verdienste van Rutte is volgens hem dat hij de VVD naar rechts heeft getrokken 'na een onduidelijke koers van vele jaren'. "Hij is leider geworden van het meest rechtse kabinet ooit."

Cohen was genomineerd omdat het huidige rechtse kabinet volgens de jury 'voor een groot deel' aan hem is te danken. Cohen heeft eerder al aangegeven dat hij het niet met de nominatie eens was.

Andere genomineerden waren PVV-Kamerlid Martin Bosma, PowNed-oprichter Dominique Weesie en Victor Muller. De jury bestond naast Eerdmans uit oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn, hoofdredacteur van Nieuwe Revu Frans Lomans en ondernemer Susanne Stolte.

VVD wil stokje steken voor duurdere stookolie

De VVD in de Tweede Kamer wil voorkomen dat Nederland en andere Noord-Europese landen voorop gaan lopen met een hogere milieu-eis aan stookolie voor de kustvaart. Volgens Kamerlid Matthijs Huizing dreigt de brandstof flink duurder te worden. Daardoor zouden schepen kunnen uitwijken naar havens in Zuid-Europa en zou het vrachtvervoer over de weg kunnen toenemen.

Huizing wil voorkomen dat in internationaal overleg wordt beslist dat de hogere eis hier al ingaat in 2015, terwijl wereldwijd en daarmee ook in een aantal andere Europese landen de nieuwe norm pas in 2020 van kracht wordt. De brandstof wordt volgens hem daardoor 60 procent duurder. Huizing vreest een ongelijke concurrentiepositie in verscheidene Europese landen en wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dat voorkomt in het overleg van de Europese ministers van Transport.

VVD wil stokje steken voor duurdere stookolie
VVD wil stokje steken voor duurdere stookolie (Foto: ANP)

Vrouw (28) ligt wekenlang dood in woning

De 28-jarige vrouw die op eerste kerstdag dood in een woning in Scheveningen werd gevonden, heeft daar wekenlang gelegen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De politie ging zaterdag bij de vrouw langs na een melding van de verhuurder van de woning aan de Groot Hertoginnelaan. Die was ongerust geworden omdat hij al zo lang niets meer van de vrouw had vernomen. De politie vond de vrouw aan het begin van de middag.

Het is nog niet duidelijk hoe de vrouw om het leven is gekomen, omdat het lichaam in verregaande staat van ontbinding was. De politie heeft geen aanwijzingen voor een misdrijf, maar kan ook niet uitsluiten dat ze is omgebracht.

Buurtbewoners zeggen in De Telegraaf geschokt te zijn dat hun buurvrouw zo lang dood in huis heeft gelegen zonder dat iemand iets merkte. Ze hadden weinig contact met haar en kenden haar alleen van gezicht, omdat ze volgens hen erg teruggetrokken leefde.

[PDC] Suljevic stuurt Wade naar huis

Gisteren stond de tweede dag met tweede ronde partijen op het programma bij het PDC World Darts Championship. Eerder kon je al lezen dat Vincent van der Voort zich wist te plaatsen voor de volgende ronde.

Mensur Suljevic heeft gisteren voor de eerste echte sensatie gezorgd. De Oostenrijker versloeg één van de titelfavorieten namelijk James Wade. De nummer twee van de Order of Merit zag Suljevic uiteindelijk met 4-2 de overwinning in de wacht slepen. Eerder dit toernooi won diezelfde Suljevic al van Michael van Gerwen. 

Een andere titelkandidaat namelijk Simon Whitlock wist zich wel gemakkelijk te plaatsen voor de kwartfinales in Alexandra Palace. De Australische darter hoefde in zijn partij tegen Dennis Ovens geen enkele set af te staan en zag alleen dat Ovens twee legs wist te pakken. Whitlock liet ook het publiek zien dat er zeker rekening met hem gehouden moest worden. Een 13-darter een 14-darter nog een 13-darter en een 12-darter schotelde hij het publiek voor. In de volgende ronde is Vincent van der Voort zijn tegenstander.

Wes Newton heeft zich ook weten te plaatsen voor de volgende ronde tijdens het PDC World Darts. Een goed begin van zijn tegenstander Brendan Dolan kostte de Brit bijna zijn eerste set maar zijn tegenstander miste driemaal een pijl op de dubbel. In de beslissende leg van de eerste set bleek Newton uiteindelijk de sterkste te zijn. In de tweede set nam newton een 2-0 voorsprong en zag Dolan terugkomen tot 2-1. Een 13-darter bleek genoeg voor een zege in de tweede set. In de derde set moest er een beslissende vijfde leg gespeeld worden die uiteindelijk weer naar Newton ging. Ook de vijfde set ging naar  Newton en hiermee plaatste hij zich voor de volgende ronde.

Uitslagen
Mark Walsh - Alan Tabern 4-3
Wayne Jones - Vincent van der Voort 2-4
Terry Jenkins - Steve Brown 4-1
Wes Newton BrendanDolan 4-0
Simon Whitlock - Denis Ovens 4-0
James Wade - Mensur Suljevic 2-4

[NBA] Lakers onderuit tegen Spurs

In de NBA heeft de koploper in de Western Conference, San Antonio Spurs, LA Lakers de derde nederlaag op rij bezorgd. San Antonio won met 97-82.

Tony Parker was goed voor 23 punten, Dejuan Blair scoorde 17 punten en 15 rebounds. Kobe Bryant miste dertien keer op rij maar werd met 21 punten toch topscorer bij de Lakers.

In Dallas versloeg Toronto Raptors Dallas Mavericks met 84-76, Rookie Ed Davis was met 17 punten topscorer voor Toronto.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Orlando 95-110
Indiana Boston 83-95
Miami New York 106-98
Chicago Milwaukee 90-77
Dallas Toronto 76-84
San Antonio LA Lakers 97-82
Denver Portland 95-77

Kamermeerderheid wil hoorzitting winterspoor

De VVD in de Tweede Kamer steunt het plan van oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks om snel een hoorzitting in de Kamer te houden over de gevolgen van het winterweer voor het treinverkeer. In zo'n zitting kunnen Kamerleden alle betrokkenen en verantwoordelijken op en rond het spoor in het openbaar horen.

Met de steun van de VVD is er een Kamermeerderheid voor zo'n zitting. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot bevestigde woensdag berichtgeving in Het Financieele Dagblad over zijn steun aan het plan. Hij zegt echter zo'n zitting niet heel zinvol te vinden. "Maar het is een wens van drie linkse fracties die wij niet zullen tegenhouden", aldus Aptroot woensdag. Wanneer de hoorzitting wordt gehouden is nog niet bekend.

Auto in brand na ontvluchten politie

De auto van een bestuurder die woensdagochtend de politie in Vught ontvluchtte, is korte tijd later brandend teruggevonden. De bestuurder wist te ontkomen, laat de politie weten.

Agenten zagen rond 05.30 uur een auto met Franse kentekenplaten en een kapotte koplamp door Vught rijden. Toen ze de bestuurder hiervoor aan de kant wilden zetten, ging die er vol gas vandoor. De agenten raakten de auto even kwijt, maar vonden hem al snel brandend terug op de Eikendonck.

Het voertuig was nergens op gebotst. De politie onderzoekt of de wagen in brand is gestoken. In Vught zijn vaker auto's in vlammen opgegaan, al is dat sinds een paar weken niet meer gebeurd. De politie denkt niet dat dit voorval met die zaken te maken heeft.

Houllier: "We zitten in degradatienood"

Gerard Houllier geeft toe dat Aston Villa in degradatienood zit. Gisteren werd kansloos met 4-0 van Manchester City verloren.

Villa werd door City met gemak opzij gezet. Mario Balotelli scoorde driemaal, terwijl Joleon Lescott ook nog eens een duit in het zakje deed. Volgens Houllier moet er wat gebeuren in Birmingham met enkele zware duels in het vooruitschiet. "We zitten in degradatienood", benadrukt de Franse oefenmeester na afloop tegen Sky Sports.

"We moeten het vertrouwen terugkrijgen. Het probleem zit in de ploeg, want de fans gedroegen zich vandaag voorbeeldig", vervolgt Houllier. "De onderste regionen komen steeds dichterbij, dat realiseren we ons."

Houllier draagt de afwezigheid van diverse sleutelspelers aan als excuses voor de zwakke prestatiecurve. "John Carew kwam kort voor het duel naar me toe om te zeggen dat hij niet fit genoeg was. Daarnaast was Stephen Ireland afwezig door knieproblemen. Maar we speelden bovenal niet op ons niveau."

Gbagbo geeft macht niet op

Een delegatie van Ecowas is er dinsdag niet in geslaagd de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo ervan te overtuigen dat hij de macht moet opgeven. Er werd in Abidjan urenlang op hem ingepraat, maar vooralsnog weigert Gbagbo de macht over te dragen aan zijn rivaal Alassane Ouattara.

Volgens de internationale gemeenschap heeft Ouattare de verkiezingen in Ivoorkust gewonnen en dient Gbagbo plaats te maken. Ecowas, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, heeft inmiddels met militair ingrijpen gedreigd als Gbagbo de macht niet overdraagt.

De Ecowas-delegatie hoopte Gbagbo over te halen met hen het land te verlaten en in ballingschap te gaan. Het kamp van Ouattara is ervan overtuigd dat er een militaire operatie komt als Gbagbo niet toegeeft. De Ecowas-delegatie, bestaande uit de presidenten van Sierra Leone, Kaapverdië en Benin, sprak dinsdag ook met Ouattara, die voorlopig zijn intrek heeft genomen in een hotel in Abidjan.

Ecowas heeft Gbagbo asiel aangeboden als hij opstapt, maar de president, die al tien jaar de scepter zwaait in Ivoorkust, wil van geen wijken weten. Gbagbo heeft nog altijd de controle over het leger en de politie.

Bij geweld tussen voor- en tegenstanders van Gbagbo en Ouattara zijn volgens de Verenigde Naties minstens 173 mensen omgekomen. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk beduidend hoger. De VN zeggen meldingen te hebben ontvangen over een massagraf, maar kunnen die door beperkingen op de bewegingsvrijheid van hun personeel niet natrekken.

Er heerst ook groeiende zorg over de veiligheid van de VN-vredesmacht in Ivoorkust (Unoci). Gbagbo heeft eerder deze maand geëist dat Unoci uit Ivoorkust vertrekt. Dinsdag meldden de VN dat een blauwhelm bij een opstootje was verwond met een kapmes.


Gbagbo geeft macht niet op (Foto: Novum)

Drenthe: "Verbazing kan alleen gespeeld zijn"

Royston Drenthe weigert voorlopig op de training van Hércules Alicante te komen. De Nederlander heeft al enkele maanden geen salaris meer gehad.

In de Spaanse media gaf Drenthe eerder deze week al tekst en uitleg, en nu doet hij dat ook in De Telegraaf. "Mijn zaakwaarnemer Sigi Lens is zelfs tot drie keer toe naar Alicante gevlogen. En telkens werd hem plechtig beloofd, dat het probleem zou worden opgelost", vertelt hij over de achterstallige betalingen vanuit Spanje.

"Toen dat steeds niet gebeurde, is besloten dat ik me de 27e niet zou melden. De verbazing van de club dat ik er niet ben, kan alleen gespeeld zijn. Tenzij de trainer (Esteban Vigo, red.) niet is ingelicht. Ik heb geprobeerd hem te bellen. Maar hij neemt niet op."

Als het probleem is opgelost, gaat Drenthe meteen terug naar Alicante. "En dan zal ik de trainer, mijn medespelers en de fans excuses maken. Al is het gewoon een conflict tussen het bestuur en Royston. Zou jij voor je baas blijven werken als je al een half jaar geen salaris krijgt?" aldus de 23-jarige vleugelspeler.

'PlayStationtelefoon in voorjaar in winkel'

Het Japanse Sony lanceert in het voorjaar zijn langverwachte smartphone met geïntegreerde PlayStation in Europa en Noord-Amerika. Dat heeft de Japanse krant Asahi Shimbun woensdag gemeld.

De draagbare spelcomputer PSP Go zal als basis dienen voor de nieuwe telefoon, die draait op het besturingssysteem Android van Google. Het gaat om de eerste smartphone, op basis van een spelcomputer en uitgerust met een bedieningspaneel, waarop geavanceerde spelletjes gespeeld kunnen worden.

Met de PSP Go, die in november vorig jaar op de markt kwam, was het al mogelijk via een draadloze verbinding te internetten, films te kijken, muziek te beluisteren en boeken te lezen.

'PlayStationtelefoon in voorjaar in winkel'
'PlayStationtelefoon in voorjaar in winkel' (Foto: ANP)

Kamer wil hulp korten bij weigeren asielzoekers

Landen die niet meewerken aan de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers, moeten worden gekort op ontwikkelingshulp. Zo nodig moet de geldkraan helemaal dicht, vindt een Kamermeerderheid van VVD, CDA en PVV. Dat schrijft Trouw woensdag.

Het CDA opperde in 2008 al landen die niet meewerken op deze manier te straffen. Begin deze maand kondigde minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) al aan dat hij met andere ministers gaat kijken of dit mogelijk is.

Landen die geen ontwikkelingshulp van Nederland krijgen, moeten volgens de partijen op een andere manier onder druk worden gezet. Landen kunnen dwarsliggen als asielzoekers geen reispapieren hebben. Soms maken asielzoekers die papieren zelf zoek, maar het komt bijvoorbeeld ook voor dat mensenhandelaren hun paspoort afpakken. Welke landen dwarsliggen, zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken niet.

De grootste oppositiepartij, de PvdA, waarschuwt dat sancties niet ten koste moeten gaan van de plaatselijke bevolking. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn als een militaire missie wordt teruggetrokken. Het zou beter zijn de regering te treffen met maatregelen op economisch gebied.

De SP spreekt van spierballentaal. Van de landen die dwarsliggen zou er geen een ontwikkelingshulp krijgen.

Mancini: "Balotelli wordt zo een Europese topper"

Mario Balotelli voegde gisteren daad bij woord met zijn hattrick voor Manchester City in het duel met Aston Villa (4-0). Roberto Mancini is onder de indruk van de Italiaan.

De laatste dagen groeide de kritiek op Balotelli, die met enkele gewaagde uitspraken de media haalde. De jongeling antwoordde met drie doelpunten, waarvan twee strafschoppen. "Als Mario zo blijf spelen, dan kan hij uitgroeien tot een Europese topper", aldus Mancini tegen Sky Sports.

Naar verluidt heeft Balotelli heimwee en wil hij terug naar Italië. "Ik denk dat zoiets normaal is. Hij is pas 20. Maar als hij op dit niveau blijft presteren dan mag die heimwee nog wel even blijven", grapte de Italiaan, die hoopt dat de ploeggenoten van Balotelli hem steunen.

"Het was een goed besluit van mij om Balotelli rust te gunnen", doelt Mancini op het duel van twee dagen geleden tegen Newcastle United (3-1). "Het is niet mogelijk om binnen 38 uur met dezelfde spelers aan te treden."

'Opgepakte Somaliërs werden afgeperst'

De Somaliërs die vorige week werden opgepakt in een terreuronderzoek werden afgeperst door andere Somaliërs. Dat zegt een van hen, Nuur Farah, woensdag in de Volkskrant. De AIVD is op het verkeerde been gezet, zegt advocaat Michael Ruperti in de krant. Meerderen betwijfelen het afpersingsverhaal echter.

Het verhaal zou draaien om Dahir Alasow, die twee jaar geleden politiek asiel in Nederland kreeg. Hij zou vier maanden geleden hebben geprobeerd de nog verdachte maar vrijgelaten eigenaar van een belwinkel in Rotterdam geld af te persen. Farah wilde volgens eigen zeggen aangifte doen, maar de rest durfde niet.

Om de afpersing kracht bij te zetten zou Alasow een bandopname op een Somalische nieuwssite hebben gezet. Daarop doet hij zich volgens Farah voor als de eigenaar van de belwinkel en biedt hij een leider van de Shabaab-militie in Somalië aan geld over te maken naar zijn islamitische strijders.

Toen de slachtoffers nog steeds niet toegaven, zou Alasow hun namen hebben doorgespeeld aan een inlichtingendienst. Hij zou daarbij zijn geholpen door zijn zwager Cabdi Shugri. Volgens Farah iemand die zijn vijanden vaker bij de CIA als terroristen afschildert.

Alasow ontkent het hele verhaal volgens de krant. Hij zegt onderzoeksjournalist te zijn die in Breda in ballingschap zit. Voor een radio-interview met een van de Al Shabaab-leiders zou hij zich hebben voorgedaan als een ander, maar niet als de eigenaar van de belwinkel. "Ik gebruikte een naam van iemand die heel dicht bij hem stond. Hij vetrouwde dat en heeft toen geheimen verteld."

Een bron binnen de Somalische wereld zegt volgens de krant dat de stammenstrijd vanuit Somalië naar Nederland is overgebracht. Onderlinge haat en nijd zou een rol kunnen hebben gespeeld. Tegelijk zeggen meerdere bronnen dat afpersingspraktijken nauwelijks voorkomen. Er is namelijk weinig te halen.

In het onderzoek werden op kerstavond twaalf Somaliërs aangehouden. Een 29-jarige Rotterdammer zit nog vast, de rest is vrijgelaten. Twee van hen worden nog verdacht.

De AIVD zei dinsdag vier namen aan het Openbaar Ministerie te hebben gegeven. Uit veiligheidsoverwegingen werden alle aanwezigen opgepakt op de locaties waar werd opgetreden.

Wat de verdachten van plan zouden zijn geweest, is nog niet officieel bekendgemaakt. De Telegraaf schreef eerder dat ze een Apache gevechtshelikopter uit de lucht wilden halen bij luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Ze zouden nog geen wapen hebben gehad om dat te doen.

Theo Bos rijdt puntenkoers op NK

Theo Bos neemt donderdag bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn deel aan de puntenkoers. Dat bevestigde de wielrenner.

Bos keert daarmee terug op de piste waar hij tot aan de zomer van 2008 vele successen beleefde. Na de Spelen van Peking koos de drievoudig wereldkampioen sprint voor de weg. Bos komt in Apeldoorn nog uit in het shirt van Cervélo. Vanaf 1 januari is de Hierdenaar in dienst van Rabobank.

Makers videogames hoopvol over 2011

Voor makers van videogames was 2010 een slap jaar. Maar de fabrikanten zijn hoopvol gestemd dat een nieuwe generatie spelletjes voor tabletcomputers, gsm's en sociale netwerksites voor groei zorgt in 2011.

Spelletjes als Infinity Blade voor iPhone en Angry Birds op smartphones hebben nieuwe klanten opgeleverd. Videogamebedrijf Zynga trekt tientallen miljoenen spelers per maand voor games zoals Farmville op de sociale netwerksite Facebook.

De Noord-Amerikaanse verkoop van videogamehardware, -software en -accessoires is dit jaar uitgekomen op 20,9 miljard dollar (14,5 miljard euro). Dat is 4 procent minder dan vorig jaar, volgens vicepresident Jesse Divnich van Electronic Entertainment Design and Research. Maar de explosieve vraag in de laatste maanden is reden voor optimisme. Het nieuwe 3D-spel Call of Duty: Black Ops was de laatste weken al goed voor 1 miljard dollar omzet.

Makers videogames hoopvol over 2011
Makers videogames hoopvol over 2011 (Foto: ANP)

Vuurwerkverkoop begint

Nederlandse consumenten kunnen vanaf woensdag weer rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk kopen. De verkoop loopt tot en met vrijdag. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) verwacht op grond van de bestellingen in de voorverkoop dat de vuurwerkomzet dit jaar uitkomt op ongeveer 65 miljoen euro.

Vuurwerk mag alleen de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht door handelaren die een speciale vergunning van de gemeente hebben gekregen. Consumenten moeten 16 jaar of ouder zijn om vuurwerk aan te schaffen. Zij mogen legaal knallen van vrijdag 31 december 10.00 uur tot en met zaterdag 02.00 uur.

Vuurwerkverkoop begint
Vuurwerkverkoop begint (Foto: ANP)

Word jij blij van vuurwerk? Stem in de poll!

China ontneemt zeven dierentuinen licentie

Zeven dierentuinen in China moeten hun licentie inleveren, omdat er dieren werden mishandeld en er talrijke overtredingen zijn geconstateerd bij controles. Nog eens vijftig andere dierenparken hebben een waarschuwing gekregen. Dat meldden Chinese staatsmedia woensdag.

Twee maanden geleden sommeerde de centrale overheid de lokale autoriteiten om shows en mishandeling in dierentuinen, nationale parken en circussen tegen te gaan. Ook moesten de dierenparken de omstandigheden en het management verbeteren.

Sindsdien voeren zes teams controles uit in de ruim zevenhonderd wildparken, dierentuinen en circussen in China. Ze ontdekten talloze gevallen van mishandeling, illegale dierenverkoop en zelfs dieren die de bezoekers aanvielen.

China ontneemt zeven dierentuinen licentie
China ontneemt zeven dierentuinen licentie (Foto: ANP)

Venezuela roept VS op banden te verbreken

President Hugo Chávez van Venezuela heeft de Verenigde Staten uitgedaagd om de diplomatieke banden met zijn land geheel te verbreken. Chávez verzet zich sterk tegen de komst van Larry Palmer als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Venezuela.

Chávez vindt deze keuze onaanvaardbaar. De ambassadeur is niet welkom, omdat hij ooit kritiek zou hebben geuit op de regering van Venezuela.

De rel over de ambassadeur past in de jarenlang gespannen relatie tussen Venezuela en de Verenigde Staten. President Chávez van het socialistische en rijke olieland heeft vaak kritiek op de VS.

Venezuela roept VS op banden te verbreken
Venezuela roept VS op banden te verbreken (Foto: ANP)

Omgeving brand Venlo voorlopig afgezet om asbest

De omgeving van een palletbedrijf in Venlo waar dinsdag een brand woedde blijft voorlopig afgezet omdat bij de brand asbest is vrijgekomen. Hierdoor is de huisartsenpost Venlo voorlopig gesloten. Ook de Tegelseweg (N271) is afgezet. Het Viecuri Ziekenhuis blijft open, meldt de brandweer.

Rond 18.30 uur brak een grote brand uit bij een palletfabriek aan de Wijlrehofweg. Door de hitte sprong een dak waarin asbest was verwerkt. De brand was rond 21.30 uur onder controle. Tot hoever de asbestdeeltjes in de omgeving precies zijn verspreid, is niet bekend.

De brandweer heeft daarom een wat groter gebied afgezet. Met daglicht kan beter worden bekeken waar de deeltjes terecht zijn gekomen en kan het gebied mogelijk kleiner worden gemaakt.

Bij de brand raakte niemand gewond. Het Viecuri Ziekenhuis heeft het ventilatiesysteem uit voorzorg zo ingesteld dat geen lucht van buitenaf wordt aangezogen. Bij de ingang liggen natte matten die de schoenen van bezoekers moeten reinigen. Een specialistisch bedrijf ruimt de asbestdeeltjes in de omgeving op.

Freire: "Door tot Olympische Spelen 2012"

Oscar Freire wil doorgaan met wielrennen tot en met de Olympische Spelen van Londen in 2012. Dat zei de Raborenner dinsdag bij een evenement in zijn Spaanse geboortestad Torrelavega. Freire gaf eerder aan in 2011 te willen stoppen met wielrennen.

"De Olympische Spelen zijn speciaal. Ik ga een poging doen om er weer bij te zijn", aldus de 34-jarige Spanjaard. Het zou de vierde keer zijn dat de sprinter meedoet aan het grootste sportevenement ter wereld.

Freire rijdt volgend jaar waarschijnlijk geen Tour de France. Hij wil zich concentreren op het veroveren van zijn vierde wereldtitel in het najaar.

Freire wil doorfietsen tot Londen
Freire wil doorfietsen tot Londen (Foto: ANP)

Palyama onderuit in Kopenhagen

Dicky Palyama heeft zijn tweede partij tijdens de Kopenhagen Masters niet weten te winnen. Onze landgenoot verloor met duidelijke cijfers van thuisspeler Peter Gade.

De Deen wist met 21-17 en 21-8 van onze landgenoot te winnen. Door het verlies eindigde Palyama tweede in de groep, waardoor hij de eindstrijd van het toernooi niet zal meemaken.

Eerder vandaag won Palyama nog in drie games van Daren Lieuw. Vorig jaar verloor hij de finale in Kopenhagen van de Deen Jan Jorgensen. Destijds wist Palyama in de halve eindstrijd nog van Gade te winnen. Die stunt van vorig jaar zat er ditmaal niet in.

Vliegtuigkapers Turkije krijgen 27,5 jaar cel

Een Palestijn en een Turk zijn dinsdag door een rechtbank in Turkije tot 27,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een vliegtuigkaping in 2007. Het Turkse persbureau Anatolia heeft dit gemeld.

De twee hadden de piloot van een toestel van Atlasjet na vertrek uit Noord-Cyprus met een nepbom gedwongen koers te zetten naar Iran. Bij een tussenlanding in Antalya om bij te tanken wisten de piloten uit het toestel te ontsnappen; uren later gaven de twee kapers zich over.

Volgens de Turkse politie wilden de mannen zich via Iran bij Al Qaida aansluiten. De Palestijn zou in 2004 al een trainingskamp van de terreurorganisatie in Afghanistan hebben bezocht.


Vliegtuigkapers Turkije krijgen 27,5 jaar cel (Foto: Novum)

Aarde: ruim 6,9 miljard mensen

Op nieuwjaarsdag wonen er 6.934.196.000 mensen op aarde, volgens een schatting van de Duitse Stichting Wereldbevolking (DSW) dinsdag. De wereldbevolking is dit jaar met ongeveer 80 miljoen mensen toegenomen.

Ergens halverwege het komend jaar wordt de 7 miljardste bewoner geboren. In 2025 passeert de wereldbevolking de grens van 8 miljard, schat de Duitse stichting. Elke seconde komen er gemiddeld 2,6 nieuwe aardbewoners bij.

De bevolking in Afrika groeit procentueel het snelst. Het aantal bewoners op het Afrikaanse continent steeg halverwege dit jaar al tot boven de 1 miljard. Rond 2050 zal dat verdubbeld zijn tot circa 2 miljard mensen. De armoede en honger verergeren waarschijnlijk door de bevolkingstoename. De Duitse stichting zet zich in voor familieplanning en gezondheidsprojecten in Afrika en Azië.

Britse boerka-rel vanwege Top Gear

In Groot-Brittannië is een heuse boerka-rel ontstaan doordat Jeremy Clarkson en Richard Hammond van het programma Top Gear in hun sportwagens door het Midden-Oosten scheurden terwijl ze een boerka droegen. De uitzending was tweede kerstdag op de televisie te zien.

Extremistische moslims in Groot-Brittannië konden niet om de grap lachen. "De boerka is een symbool van onze godsdienst en daar mogen geen grappen over worden gemaakt", zo spreekt Anjem Choudary tegenover de Daily Mail. Zie hieronder de actie van de Top Gear-mannen.

'816 doden door vliegtuigongevallen'

In 2010 zijn er wereldwijd 816 mensen omgekomen door vliegtuigongevallen. Dat is iets minder dan het jaarlijks gemiddelde, dat op 830 doden ligt. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers over dit jaar die het NLR-Air Transport Safety Institute (NLR-ATSI) dinsdag publiceerde.

De organisatie die zich inzet voor de veiligheid van het vliegverkeer stelt dat 2010 wat de vliegveiligheid betreft 'een gemiddeld jaar was'. Wereldwijd zijn er 152 ongevallen met commerciële vluchten gemeld, waarvan 26 met fatale gevolgen voor de inzittenden. De laatste tien jaar vonden jaarlijks gemiddeld 135 ongevallen plaats waarvan 28 met fatale gevolgen. Van de 26 fatale ongevallen in 2010 vond er slechts één in Europa plaats.

De kans op een fataal ongeval in 2010 was vergelijkbaar met het gemiddelde van de laatste drie jaar. Per 1,5 miljoen vluchten heeft er gemiddeld 1 fataal ongeval plaats.

'816 doden door vliegtuigongevallen in 2010'
'816 doden door vliegtuigongevallen in 2010' (Foto: ANP)

Kerstprijsvraag 2010: Dag 5

jpv

De kerstprijsvraag van 2010 is in volle gang! Gedurende acht dagen lang, van 25 december tot en met 1 januari, verschijnen er dagelijks acht vragen, twee plaatjes en een opdracht op FOK!games. Door het beantwoorden van deze vragen, het raden van de plaatjes en het maken van de opdracht kun je punten verdienen die vervolgens ingezet kunnen worden op games of goodies naar keuze in een veiling. Meer informatie over de prijsvraag en de regels kun je hier vinden. Het maakt niet uit hoeveel vragen je goed hebt of hoeveel dagen je mee doet, ook door slechts één dag mee te doen kun je al een game naar keuze winnen!

De vragen:
1. Welke belangrijk figuur in de gamescene had dit jaar spijt van een reclame die hij 10 jaar geleden gemaakt heeft?
2. Welke developer gooit bewegingen uit de voetbalindustrie in shooters?
3. Het ontwikkelteam van Medal of Honor heeft een eigen naam gekregen. Hoe heten zij nu?
4. Welke simpele, doch populaire game is te spelen tijdens het bekijken van een Youtube filmpje?
5, Welke game had met meer dan 5,1 miljoen euro voor de reclamecampagne een recordhoogte?
6. Welk bekend tijdschrift voor mannen is afgelopen zomer de gamesindustrie in gegaan?
7. Volgens de bedenker van de Sony-controller hebben de knoppen een speciale betekenis. Wat betekent bijvoorbeeld het driehoekje volgens de maker?
8. Hoe heet het jochie dat het paradepaardje van Kinect zou zijn, maar uiteindelijk is gecanceld?

De afbeeldingen:
9. Welk game-karakter zien we hier?

Guess

10. Van welke publisher/developer/game is dit logo?

Guess

De opdracht:
Creatief met eten. Maak iets games-gerelateerd met eten en maak hier een foto van. Ga los met spaghetti, aardappelen of spruiten, als de ingrediënten maar eetbaar zijn. Of het resultaat een niet te versmaden gerecht is mag je na het maken van de foto zelf proberen.

Sla je creatie op als een .jpg of .png bestand met een maximale breedte van 500 pixels en e-mail de opdracht naar fokgames@gmail.com met als onderwerp "kerstprijsvraag 2010 29-12 username" waarbij je username uiteraard vervangt door je eigen username.

Je kunt de vragen hier beantwoorden. Je kunt elke vraag los beantwoorden en vragen die je niet weet dus (voorlopig) overslaan. Alle vragen kunnen beantwoord worden tot en met 2 januari 23:59 uur.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.