FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 december 2010

GL wil langer OV met oud & nieuw

De GroenLinks-fracties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zullen een voorstel indienen om het openbaar vervoer in deze steden langer te laten rijden op oudejaarsavond. Vervolgens moet de dienstregeling ook weer eerder worden hervat op nieuwjaarsdag.

Reizigers zijn nu op oudejaarsdag na 20.00 uur op zichzelf aangewezen als zij ergens heen moeten. GroenLinks wil dat de dienstregeling volgend jaar pas om 23.00 uur stopt en twee uur later weer wordt hervat.

"Juist op een avond waarop veel mensen vrienden of familie bezoeken, voorziet openbaar vervoer in een grote behoefte. We moeten niet zwichten voor een stelletje vuurwerkvandalen dat vernielingen dreigt aan te richten. Nu zijn reizigers aangewezen op dure taxi's of erger: ze stappen na een paar glaasjes champagne zelf achter het stuur", aldus Fjodor Molenaar, raadslid voor GroenLinks in Amsterdam.

[PDC] Van Barneveld moeizaam naar kwartfinales

Nadat Vincent van der Voort zich ten koste van Simon Whitlock voor de kwartfinales van de PDC World Darts Championship wist te plaatsen, heeft ook Raymond van Barneveld dit gepresteerd. Makkelijk ging het niet tegen Colin Osborne; 4-3.

Barney begon slap aan de wedstrijd, maar pakte wel de voorsprong. Osborne voelde dat er iets te halen viel tegen Van Barneveld en kwam vervolgens zelfs met 3-2 vor. De Engelsman leek de winst te pakken, maar Van Barneveld speelde er een beslissende zevende set uit. Daarin kwam zijn sterke spel naar voren en met veel triples wist hij deze zevende set met 3-0 in legs te winnen.

Wil Van Barneveld de kwartfinales overleven, dan zal zijn spel een stuk beter moeten dan tegen Osborne. In de kwartfinales wacht namelijk de confrontatie met de in goede vorm verkerende Gary Anderson.

'NS moeten vaste klanten compenseren'

Reizigersvereniging Rover wil dat de NS abonnementshouders compenseert voor de aanhoudende problemen op het spoor. Dit heeft Rover in een brief aan de NS laten weten.

De NS maakte donderdag bekend nog twee weken met kortere treinen te gaan rijden. Rover vindt het 'buiten alle proporties' dat reizigers dan een maand hinder ondervinden van 'enkele dagen sneeuwval'. Mensen met een voordeeluren-, maand- of jaarkaart zouden gecompenseerd moeten worden.

UCI keurt wielerbaan in Apeldoorn goed

De internationale wielerunie UCI heeft de wielerbaan in Apeldoorn goedgekeurd. Eerder was de piste waar in maart de wereldkampioenschappen plaatsvinden nog afgekeurd, maar na enkele aanpassingen is deze nu goed bevonden. Wel moet de gemeente Apeldoorn nog enkele details aanpassen.

Slechts de ruimte tussen de glazen panelen aan de zijkant van de baan en de hoogte van de reclameborden moeten nog aangepast worden. De voorzitter van de KNWU Marcel Wintels gaat er vanuit dat deze zaken voor de laatste inspectie voor het WK verholpen zijn. "Enkele meer serieuze problemen zijn tussendoor opgelost en daarom is na de aanvankelijke afkeuring nu besloten een voorlopige goedkeuring te verlenen."

Kleuter krijgt vijf nieuwe organen

Het 4-jarige Spaanse jongentje Ibai Uriarte heeft na een zes uur durende operatie vijf nieuwe organen. Hij moest deze operatie ondergaan nadat artsen tijdens een eerdere operatie een onbekende fout hadden gemaakt.

Ibai moest eind vorige maand onder het mes, omdat hij de onvolgroeide embryo van zijn tweelingbroer bij zich droeg. Na een fout tijdens deze operatie verkeerde de jongen in levensgevaar en was een vijfvoudige transplantatie noodzakelijk. De kleuter kreeg een nieuwe lever, maag, twaalfvingerige darm, dunne darm en alvleesklier.

De artsen waren na afloop van de transplantaties voorzichtig positief over de kansen van de jongen.

Een hekel aan Boer zoekt Vrouw?

Een (nog lang niet?) uitgemolken programma over boeren die een vrouw zoeken. Seizoen vijf van dit immens populaire - maar ó zo verschrikkelijke - realityprogramma is inmiddels al enkele uitzendingen onderweg. Miljoenen mensen kijken ernaar. Het is al jaren achtereen het meest populaire programma op de Nederlandse televisie. En ik? Ik háát het programma en ik háát Yvon Jaspers. Eigenlijk vind ik Yvon pas een verschrikkelijk takkewijf sinds ze dat programma is gaan presenteren. Ik haat Boer zoekt Vrouw, zoals Gargamel de Smurfen haat.

'Een geweldig kutjaar met veel ellende'

Een advertentie van een Belgische kroegbaas heeft voor heel wat commotie gezorgd in zijn dorp. In de plaatselijke sufferd van Weelde wenst hij 'de mensen die niets in Weld (zoals Weelde in de volksmond wordt genoemd-red.) verloren zijn' een 'geweldig kutjaar met veel miserie en armoede toe'.

Uitbaters Steve en Gitte van café 't Vervolg wenst iedereen vrolijke kerstdagen en een gelukkig en gezond 2011, behalve voornoemde personen. Heel Ravels is nu woedend op de kroegbaas. Volgens hen is de boodschap gericht aan de asielzoekers die volgend jaar in het nabijgelegen Weelde worden opgevangen.

Onzin, zo beweert de kroegbaas. "Het is gericht tegen inbrekers", verduidelijkt hij. Hij is de laatste tijd namelijk een aantal keren het slachtoffer geweest van inbraak. De uitbater verontschuldigt zich voor het feit dat de nieuwjaarswens verkeerd kan worden opgevat.

Nieuwjaarswens
Uiteraard wel een fijn 2011 voor alle FOK!kers

Zussen alleen vrij na donatie nier

Twee Afro-Amerikaanse zussen die een jarenlange gevangenisstraf uitzitten, komen vrij op voorwaarde dat de ene zus een nier afstaat aan de ander. Dat zei gouverneur Haley Barbour van de Amerikaanse staat Mississippi donderdag.

De vrouwen, Jamie (38) en Gladys (36) Scott, kwamen pas in 2014 in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De oudste zus heeft dagelijks een dialysebehandeling nodig. Gladys heeft al gezegd dat ze haar nier aan Jamie doneert.

De twee kregen in 1994 levenslang omdat ze twee mannen in een hinderlaag lokten, die vervolgens door anderen in elkaar werden geslagen. De overval leverde 11 dollar op. De zussen hebben altijd volgehouden dat ze ten onrechte veroordeeld zijn. Ze zijn in de VS een symbool geworden voor de zware straffen die zwarte Amerikanen soms krijgen voor relatief lichte misdrijven.

Jemen laat honderden sjiitische rebellen vrij

De Jemenitische autoriteiten hebben donderdag honderden sjiitische rebellen vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van de Hawthi-rebellen bekendgemaakt. Volgens hem zijn er ten minste 428 gevangenen vrijgelaten.

De strijders werden vrijgelaten na bemiddeling van Qatar. Eerder dit jaar kwam het door bemiddeling van Qatar al tot een staakt-het-vuren tussen de regering van de Jemenitische president Ali Abdellah Saleh en de Hawthi-rebellen.

De leden van de Hawthi-stam hebben de afgelopen zes jaar strijd gevoerd tegen de regering. Eens in de zo veel tijd laat de regering gevangenen vrij.

7 mensen van balkon gered na brand

Zeven personen zijn donderdagavond uit een brandende woning in Amsterdam gered. Het vuur brak rond 20.30 uur uit in een portiekwoning aan de Anna Spenglerstraat in Oud-West. Elf mensen zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De zeven zijn met de autoladder van de brandweer gered van het balkon op de vierde etage. Hoewel het geen grote brand was, was er veel rookontwikkeling. Doordat de bewoner de deuren had opengezet, is de rook in het portiek en andere woningen terechtgekomen. Zo ademden ook buren de rook in.

Het vuur is waarschijnlijk ontstaan doordat de bewoner een nog brandende sigaar in de prullenbak heeft gegooid.

Volleyballers Rotterdam verliezen finale Volley Classic

De volleyballers van Rotterdam zijn er niet geslaagd de finale van de Ermasport Volley Classic te winnen. het Portugese  SL Benfica  was met 3-1 te sterk.

De Rotterdammers wonnen nog wel de eerste set, maar verloren de tweede kansloos. De derde set was vervolgens zeer spannend. De Portugezen pakten die uiteindelijk met 32-30, waarna de vierde met 25-20 ook naar Benfica ging. Rotterdam-coach Albert Cristina was ondanks de nederlaag tevreden. "Ik voel me geen verliezend coach", sprak hij. "We zijn zo gegroeid in dit toernooi, dat is prachtig om te zien. Normaal kom je met een nieuw team niet aan het spelen van zo'n finale toe. Dit is van onschatbare waarde."

Ook ijzelwaarschuwing voor Gelderland

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer met ijzel en gladheid uitgebreid naar Gelderland. Dat meldde een woordvoerder donderdagavond rond 21.30 uur. Eerder had het weerbureau in De Bilt een zogenoemde 'code oranje' gegeven voor Groningen, Drenthe en Overijssel.

Door de ijzel worden wegen spekglad. Dat leidde in de noordelijke provincies eerder op de avond al tot ongevallen waarbij twee doden vielen. De waarschuwing geldt voorlopig tot 02.00 uur vrijdag.

Ook ijzelwaarschuwing voor Gelderland
Ook ijzelwaarschuwing voor Gelderland (Foto: ANP)

[PDC] Van der Voort verrast Whitlock

Vincent van der Voort heeft tijdens het PDC World Darts Championship een sensationele zege geboekt op titelkandidaat Simon Whitlock. Onze landgenoot won in een sterke partij met 4-2 van The Wizard. Door de overwinning treft Van der Voort in de kwartfinales Adrian Lewis.

Beide darters waren in het begin van de partij aan elkaar gewaagd. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam Van der Voort steeds beter in de partij. Hij begon steeds sterker te gooien en Whitlock had daar duidelijk geen antwoord op. Greased Lightning wist Whitlock zelf te breken met een set waarin de darter uit Purmerend zes 180'ers produceerde.

Van der Voort pakte uiteindelijk een 3-1 voorsprong, maar leek vervolgens de partij alsnog uit handen te geven. Hij miste vier darts om de wedstrijd te beslissen. Whitlock wist de set uiteindelijk te winnen en terug te komen tot 3-2. Van der Voort herpakte zich uiteindelijk erg sterk en sleepte in de zesde set alsnog de partij binnen.

Gascoyne: "Bouw windtunnel langdurig project"

Mike Gascoyne heeft toegegeven dat het misschien nog wel twee jaar duurt voordat Team Lotus bij haar basis in Hingham de beschikking krijgt over een eigen windtunnel. Nu moet het Formule 1-team nog bij andere windtunnels capaciteit huren om de bolide te ontwikkelen.

Gascoyne zei tegen paultan.org dat de plannen zich nog in de ontwerpfase bevinden. Hij wijst er op dat andere renstallen zoals Red Bull en Renault niet meteen succes hadden en dat er daarom tijd genoeg is om aan de plannen te werken.

"Zelfs bij een gevestigd team zoals Benetton/Renault kostte het vijf jaar om de renstal om te vormen in een winnend team. Wij ontwikkelen ons op alle fronten. We hebben een goede start gemaakt, maar het is slechts een eerste stap op weg naar meer."

Aanslagen op woningen christenen Bagdad

Bij aanslagen met handgranaten op woningen van twee christelijke gezinnen in Bagdad zijn donderdag een dode en zes gewonden gevallen, meldt de politie. De aanslagen vonden plaats in het zuidwesten en het oosten van de Iraakse hoofdstad.

Er wonen nog maar weinig christenen in Bagdad. Nadat bij de bestorming van een kerk in oktober 68 mensen door extremisten werden gedood, zijn duizenden christenen gevlucht naar het noorden van Irak.

Moordenaar wil terug naar gevangenis

Een tweevoudige moordenaar heeft in Slowakije een valse bommelding gedaan omdat hij weer de gevangenis in wilde. Hij kon na meer dan twintig jaar in de cel niet meer aarden in de vrije buitenwereld.

De man had in het destijds nog communistische Tsjechoslowakije een ex-vriendin en haar minnaar vermoord. Toen hij vrijkwam, bestond Tsjechoslowakije niet meer, net zo min als het communisme met zijn belofte van werk voor iedereen. De man werd wel geconfronteerd met de kilheid van het kapitalisme en met allerlei onbekende technologie.

De man zei aan de telefoon tegen de politie dat hij een bom had geplaatst in een winkelcentrum in de stad Banska Bystrica. Toen de agenten arriveerden, legde hij meteen een bekentenis af en liet zich inrekenen. Voor de valse bommelding is hij veroordeeld tot tien maanden cel. Tevens beloofde de rechter hem dat hij nog enkele jaren mag zitten voor de moorden in de vorige eeuw.

Ontsnapte tbs'ers in Amsterdam opgepakt

De twee tbs'ers die deze week niet terugkeerden van verlof zijn donderdagavond opgepakt. De mannen zaten in een hotel in Amsterdam, meldt een woordvoerder van het Landelijk Parket.

De mannen hadden dinsdag terug moeten komen van verlof, maar dit deden ze niet. Onderzoek van de politie leidde tot hun verblijfplaats in de hoofdstad. Onduidelijk is wat de twee gedaan hebben.

[PDC] Anderson dendert door naar kwartfinales

Gary Anderson, Terry Jenkins en Adrian Lewis hebben vanmiddag, tijdens de middagsessie, allen de kwartfinales van het PDC World Darts Championship weten te bereiken. Vanavond worden er nog drie wedstrijden afgewerkt, met daarin onze landgenoten Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld.

Gary Anderson heeft opnieuw weten te imponeren. In de achtste finales moest Andy Smith toezien hoe zijn opponent opnieuw een hoog gemiddelde halen. Met een gemiddelde van meer dan 108 en tien 180'ers wist Anderson zijn opponent Smith met 4-0 te verslaan. Smith speelde een sterke partij, maar Anderson wist constant de triples te raken en daar was Smith niet tegen opgewassen. In de kwartfinale komt Anderson uit tegen Raymond van Barneveld of Colin Osborne.

Terry Jenkins heeft ten koste van Mark Walsh de kwartfinales bereikt. Het verschil tussen beide darters was niet heel groot, maar Jenkins wist wel met duidelijke cijfers te winnen; 4-0. Waar Walsh goed meekon, faalde hij tegen Jenkins op de dubbels. Zijn opponent wist deze telkens iets beter te vinden en zodoende won Jenkins de partij ruim. In de kwartfinales wacht voor Jenkins een ontmoeting met Wes Newton of Mensur Suljovic.

Adrian Lewis nam het op tegen Robert Thornton. Na sterke winstpartijen tegen Tony Eccles en Mark Dudbrigde, moest ook Thornton er duidelijk aan geloven; 4-1. Jackpot, die tot een gemiddelde van ruim boven de 100 kwam, wist pakte snel een ruime voorsprong op Thornton en gaf deze niet meer uit handen. Daardoor haalde Lewis voor de vierde maal de kwartfinales van het PDC WK. Daarin wacht Simon Whitlock of Vincent van der Voort.

VVV-Venlo vangt ook bot bij Cocu

Het lukt VVV-Venlo maar niet om iemand warm te krijgen voor de vacante trainerspositie bij de Limburgse club. Na Sef Vergoossen, Leon Vlemmings en eerder vandaag Ernest Faber, is Philip Cocu de vierde die heeft bedankt. De oud-aanvoerder van Oranje geeft de voorkeur aan zijn huidige rol bij Oranje en PSV.

Daarentegen heeft Erwin Koeman wel oren naar de functie, zo bekende hij tegenover Voetbal International. "VVV mag me best bellen, ik sta overal voor open. Het is wel zo dat ik altijd heb gezegd dat ik pas in het nieuwe seizoen weer aan de slag wil en in principe is dat nog steeds zo. Maar in de voetballerij kan alles per dag veranderen, dus we zullen zien."

Olympisch kampioen aangeklaagd voor poging tot moord

De Keniaanse olympisch kampioen marathon Samuel Wanjiru is door een rechtbank in zijn thuisland aangeklaagd voor poging tot moord. Dat meldden de autoriteiten in het Afrikaanse land.

Wanjiru zou op een avond dronken thuis zijn gekomen en ruzie hebben gemaakt met zijn vrouw. Daarop pakte de atleet een geweer en begon op haar en een bewaker te schieten. Buren van Wanjiru reageerden alert op hulpkreten en brachten het tweetal in veiligheid.

Wanjiru won op de Olympische Spelen in 2008 de gouden medaille op de marathon en werd daarmee de eerste olympische kampioen uit Kenia. Hij was daarnaast met zijn 21 jaar de jongste winnaar op het atletiekonderdeel sinds 1932. Hij won ook al twee keer de marathon van Chicago.

Op 9 februari doet de rechtbank uitspraak. Wanjiru is momenteel op borgtocht vrij.

Wanjiru aangeklaagd voor poging tot moord
Wanjiru aangeklaagd voor poging tot moord (Foto: ANP)

Ugandese vrouwen tegen bh-controles

Ugandese vrouwen hebben donderdag geprotesteerd tegen controles van bh's op explosieven in hotels en op andere plekken waar veel mensen komen. Dat meldden media in het Afrikaanse land.

De politie riep woensdag hoteleigenaars en veiligheidsmedewerkers op tot de inspecties. Volgens terrorisme-experts proberen terroristen van de Somalische islamitische terreurgroep Al Shabaab veiligheidsmaatregelen te omzeilen met nieuwe methoden, zoals 'buste-bommen'.

De vrouwen zijn er niet van gediend. Ze denken dat de maatregel is bedoeld om hun privacy te schenden: "Moeten ze onze borsten aanraken alleen omdat ze zeggen op bommen te controleren?" De vrouwen vinden dat de politie metaaldetectors moet plaatsen op drukbezochte plekken.

Kindjes zien Saw i.p.v. sprookje in bios

Zo'n tien Duitse kinderen zullen de komende tijd wel last krijgen van nachtmerries. Vol spanning zaten ze in een bioscoopzaal in Hürth te wachten op de film Rapunzel, maar kregen de horrorfilm Saw 3D voorgeschoteld. 

"De film (Saw dus) liep al tien minuten totdat men de fout ontdekte", vertelt een zeventienjarige ooggetuige. "Zeker tien kinderen zaten met hun ouders in de zaal. Veel kinderen waren totaal van slag door de film."

Een medewerker van de bioscoop bleek de banden met de films te hebben verwisseld. "Het spijt ons enorm", laat de bioscoop weten. "Wie bij de film aanwezig was, krijgt een tegoedbon voor een versnapering."


Het sprookje van Saw is nu wel uit

Steam aanbiedingen: 30/12

De doldwaze dagen denderen door op Steam met wederom een aantal games die flink afgeprijsd zijn. Toppers als The Elder Scrolls: Oblivion en Grand Theft Auto IV en recentere games als Need for Speed: Hot Pursuit en Singularity zijn onder andere in de aanbieding. Kijk verder voor de dagelijkse deals.

  • RUSE €33,49
  • Left 4 Dead 2 €6,79
  • Singularity €14,99
  • Hegemony: Philip of Macedon €3,-
  • Grand Ages: Rome serie: 80% korting
  • Europa Universalis III Complete €5,-
  • Shatter €2,-
  • Grand Theft Auto IV: Complete Edition €8,75
  • The Elder Scrolls: Oblivion Game of the Year edition €9,99
  • Transformers: War for Cybertron  €14,99
  • Need for Speed: Hot Pursuit €29,99
  • Star Trek Online Digital Deluxe Edition €8,75

Nog slechts een paar daagjes te gaan tot de afloop van de aanbiedingen, waaronder ook de grote publisher packs met daarin alle games van bepaalde uitgevers. Kijk morgen terug, waar we tussen het borrelen door de nieuwe aanbiedingen posten.

Monocoque Ferrari door crashtest

Volgens de Italiaanse media heeft Ferrari de eerste onderdelen voor de Formule 1-bolide van 2011 door de crashtests gekregen. Belangrijkste was dat de monocoque in Bollate (nabij Milaan) door officials is goedgekeurd.

Dit tot opluchting van het ontwerpteam onder leiding van Aldo Costa. Zij hebben de nieuwe monocoque ontworpen en hierbij gebruik gemaakt van een nieuwe constructiemethode en het het gebruik van een nieuwe samenstelling van materialen voor het onderdeel, zodat alles meer op de limiet gebouwd kon worden.

Ferrari testchef Davide Terletti moest wel onderzoek doen naar een scheur die aan de oppervlakte tevoorschijn kwam, maar de monocoque kwam desondanks door de test. Andere onderdelen van de 2011-auto zullen spoedig getest worden.

'Winnende gemeente Postcodekanjer uitgelekt'

Wie in de Drentse gemeente Noordenveld woont, moet snel lid worden van de Postcodeloterij. Daar zal op nieuwjaarsdag de Postcodekanjer worden uitgereikt. Een redacteur van Media Totaal Noord beweert op Twitter te zijn gebeld voor de beschikbaarheid van een fotograaf.

"Men moet niet vreemd opkijken dat de Postcodeloterij mega jackpot ergens in Noordenveld valt" tweet Vincent Muskee. De gemeente Noordenveld telt nog geen 31.000 inwoners, dus lotenbezitters hebben grote kans in de prijzen te vallen.

Ook op het forum wordt er druk gepraat over het uitlekken van de locatie van de Postcodekanjer. "Ongelooflijk trouwens dat ze nu al weten dat de Kanjer in deze gemeente gaat vallen", schrijft Razor21 in zijn KLB-topic. "Dus de mensen die vandaag en morgen nog loten kopen, maken nul komma nul kans op de Kanjer. Pure oplichting noemen wij dit. Uiteraard wisten wij dit al."

Noordenveld is de noordelijkste gemeente van Drenthe. Enkele grote dorpen in deze gemeente zijn Norg, Peize en Roden. Naar alle waarschijnlijkheid zal Drenthe volgend jaar dus een paar nieuwe miljonairs tellen.

Staat doet schepje bovenop hoge benzineprijs

De toch al hoge brandstofprijzen krijgen vanaf 1 januari een extra zetje van de overheid die per 2011 de accijnzen op benzine, diesel en lpg met 0,6 procent verhoogt. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers wordt benzine daardoor bijna 0,5 cent duurder, diesel 0,25 cent en de recordprijs van lpg loopt verder op met ruim 0,86 cent per liter.

"Op zich lijken de accijnsverhogingen voor inflatiecorrectie heel kleine verhogingen", aldus Paul van Selms van UnitedConsumers. Maar al met al is het accijnsaandeel in benzine en diesel bijna de helft van de totaalprijs. "Omgerekend per tank hebben we het over accijnzen van meer dan 30 euro per benzinetankbeurt en bij diesel over ongeveer 25 euro." Voor lpg gaat het om een paar euro. Bovendien wordt er over de accijns ook nog btw geheven.

Los van de accijnsverhogingen is de brandstof in Nederland dit jaar ruim 10 cent in prijs gestegen. "Dat wil zeggen dat de gemiddelde automobilist dit jaar ruim 50 euro meer aan brandstof heeft uitgegeven."

Staat doet schepje bovenop hoge benzineprijs
Staat doet schepje bovenop hoge benzineprijs (Foto: ANP)

Laagste aantal burgerdoden Irak sinds 2003

Het aantal burgerdoden in Irak is dit jaar het laagste sinds de Amerikaanse inval in 2003. Dat meldde de onafhankelijke Britse groep Iraq Body Count (IBC) donderdag.

Er vielen dit jaar 3976 doden door geweld in Irak, de meesten door explosies. Dat is een daling van 15 procent ten opzichte van 2009. Per dag waren er nog gemiddeld twee explosies waarbij mensen omkwamen. Ook waren er dit jaar negen bomaanslagen waarbij meer dan vijftig mensen omkwamen.

Het IBC stelde dat in de tweede helft van 2010 ongeveer evenveel burgerdoden vielen in Irak als in het eerste halfjaar. De dalende trend, die in 2007 inzette, dreigt af te vlakken. De groep waarschuwt dat er de komende jaren een voortdurend gewelddadig conflict zal blijven bestaan in Irak.

[Upd] Bommelding Milieudienst Dordrecht

Op het parkeerterrein van de Milieudienst Zuid-Holland Zuid aan de Noordendijk in Dordrecht is een object gevonden dat mogelijk een explosief is. De politie trof het rond 13.00 uur aan na een bommelding. Explosievendeskundigen onderzoeken het object.

Volgens een woordvoerder van de politie kregen de gemeente Dordrecht en de redactie van het AD aan het begin van de middag een sms'je waarin stond dat er explosieven zouden liggen op de parkeerplaats van de Milieudienst.

De panden van de Milieudienst en het naastgelegen Servicecentrum Drechtsteden zijn ontruimd. Ongeveer 350 mensen waren aanwezig. De omgeving is afgezet.

Update 19.07 uur

Uit nader onderzoek is gebleken dat het om een 'op een explosief gelijkend voorwerp' ging. Een woordvoerder van de politie zegt dat het niet om een vals alarm ging, 'want er is iets gevonden waar iemand dreiging mee wilde uiten'. Eerder hebben huisjesmelkers bedreigingen geuit naar de Milieudienst. De politie kan niet uitsluiten dat de huisjesmelkers ook voor dit dreigement verantwoordelijk zijn. 

Hércules schakelt advocaten in tegen Drenthe

De staking van Royston Drenthe bij het Spaanse Hércules uit Alicante is de club in het verkeerde keelgat gesprongen. Hércules Alicante heeft advocaten ingeschakeld om de zaak tot op de bodem uit te zoeken en te kijken welke maatregelen er mogelijk zijn tegen de werkweigeraar Drenthe. Dat meldt Voetbal International.

Drenthe besloot onlangs om zich niet meer op het trainingsveld van Hércules te vertonen zolang de clubleiding niets verandert aan de manier waarop het zijn salaris uitbetaalt. Dit gebeurt volgens de voormalig Feyenoorder vaak te laat en soms zelfs helemaal niet.

Tot de clubleiding hierin iets heeft veranderd zal Drenthe, die gehuurd wordt van Real Madrid, niet uitkomen en niet trainen bij de Spaanse club. Hércules verwacht uiterlijk half januari dankzij een sponsordeal aan de achterstallige verplichtingen te kunnen voldoen. Tot die tijd laat het advocaten uitzoeken of er per direct een einde kan worden gemaakt aan de huurovereenkomst.

Patiënt ramt Eerste Hulp met Chevrolet

Een patiënt die geen zin meer had op een dokter te wachten is met zijn SUV de Eerste Hulp binnengereden van een ziekenhuis in het Canadese Kelowna. De 41-jarige man was al 45 minuten aan het wachten en was het zat.

Het ziekenhuispersoneel dacht dat de man wegging, nadat hij zijn beklag had gedaan. Hij kwam korte tijd later echter terug om zijn frustraties te uiten en hij dreigde naar binnen te rijden, wanneer hij niet snel aan de beurt was. Hij verliet het ziekenhuis om daarna de deuren van de spoedafdeling te rammen met zijn Chevrolet Blazer. Daarbij raakte niemand gewond, maar het ziekenhuis en de auto liepen wel zware schade op. De man is door de politie uit de SUV gehaald. Hij wordt aangeklaagd voor gevaarlijk rijgedrag en het uiten van bedreigingen.

Stybar zegeviert in Bredene

Zdenek Stybar heeft in het Belgische Bredene de Sylvestercross op zijn naam geschreven. De 25-jarige Tsjechische wereldkampioen bleef Sven Nys in de eindsprint voor. Niels Albert kwam op dertien seconden achterstand als de nummer drie over de finish.

Voor Stybar was het zijn eerste zege nadat hij vanwege een knieblessure een maand aan de kant stond. Afgelopen maandag maakte hij zijn rentree in Diegem en werd toen derde. Gisteren werd hij in Loenhout ook derde.

KNMI geeft waarschuwing extreem weer af

De KNMI heeft een waarschuwing voor extreem weer in het noordoosten van het land afgegeven. In de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel kan het door ijzel spekglad zijn. Later op de avond is er ook in het zuidoosten van het land kans op ijzel.

In Groningen vonden donderdagmiddag twee dodelijke ongelukken plaats doordat automobilisten werden verrast door de gladheid. Ook waren er ongeveer tien aanrijdingen, waarbij enkele gewonden vielen. De A7 tussen het Groningse Noordbroek en de Duitse grens is afgesloten.

Verdwaalde snowboarders van berg gered

Reddingswerkers hebben gisteren twee jonge snowboarders gered die verdwaald waren op de Cypressberg vlakbij Vancouver in Canada.

De mannen van 21 en 24 jaar oud konden gered worden, nadat een van hen erin slaagde met zijn mobieltje de politie te bellen. Hij vertelde dat zijn vriend klem zat in een rivier en niet in staat was om te bewegen. De politie zette onmiddellijk helikopters in om de twee mannen in Montizambert Creek op te sporen.

Het was al donker aan het worden toen de twee snowboarders werden gevonden. De helikopterpiloot spoorde de mannen op, maar kon in het onherbergzame gebied niet landen. Een reddingsteam werd toen over de grond naar het tweetal gestuurd. De jongemannen verkeerden in goede conditie toen ze werden gevonden.

Twee doden door ijzel in spekglad Groningen

In Groningen is het sinds het einde van donderdagmiddag spekglad door ijzel. In de provincie vonden donderdagmiddag twee dodelijke ongelukken plaats doordat automobilisten werden verrast door de gladheid. Ook waren er ongeveer tien aanrijdingen, waarbij enkele gewonden vielen. De A7 tussen het Groningse Noordbroek en de Duitse grens is dicht.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het rond 15.30 uur plotseling enorm glad werd in Groningen. Automobilisten werden door de ijzel verrast en er gebeurden in korte tijd veel ongelukken.

Een automobilist knalde in Groningen tegen een boom door de gladheid en een ander vloog in Holwierde met zijn voertuig over de kop. Beiden overleefden het niet. Hun identiteit is nog niet bekend.

Het is volgens de woordvoerder zo glad in de provincie dat politieauto's niet snel meer kunnen rijden om bij spoedgevallen te komen.

Computers Robert Mikelsons nog niet ontsloten

De politie heeft de bestanden op de computers van Robert Mikelsons, de verdachte in de grote misbruikzaak in Amsterdam, nog steeds niet allemaal kunnen ontsluiten. Bepaalde beveiligingsniveaus zijn wel doorbroken, maar ze zijn nog lang niet allemaal gekraakt.

Een woordvoerster van justitie bevestigde donderdag een bericht hierover van de Amsterdamse stadszender AT5. De computers van Mikelsons zijn zeer goed beveiligd. De politie liet eerder al weten dat er beelden op staan waarop sprake is van ernstig misbruik van kinderen.

Computers Robert M. nog niet ontsloten
Computers Robert Mikelsons nog niet ontsloten (Foto: ANP)

Oud-international nieuwe coach Motherwell

De Schotse voetbalclub Motherwell heeft Stuart McCall aangesteld als nieuwe manager. De 46-jarige Schot is de opvolger van Craig Brown die een aantal weken terug overstapte naar rivaal Aberdeen. McCall tekende vandaag een contract voor tweeënhalf jaar bij de nummer zes van de Premier League.

McCal begon zijn trainerscarrière in mei 2007 toen hij aan de slag ging bij Bradford City. De voormalig Glasgow Rangers-middenvelder vertrok in februari bij de club die uitkomt in League Two.

De veertigvoudig oud-international ziet voldoende perspectief bij Motherwell. McCall vindt dat hij een 'goede ploeg geërfd heeft' en dat Motherwell "een duidelijk systeem speelt waarbij jonge talenten zich goed kunnen ontwikkelen". McCall begint zaterdag met een wedstrijd tegen hekkensluiter Hamilton.

China bindt strijd aan met bellen via internet

China gaat de strijd aanbinden met aanbieders van telefonie via internet om zo de nationale telefoonmaatschappijen van het land te beschermen. Volgens een kennisgeving op de website van het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie gaat het land 'illegale telefoondiensten via internet' aanpakken. Welke acties het ministerie daartoe wil gaan nemen is onbekend.

Volgens deskundigen opereren bedrijven als Skype in een grijs gebied en is de kennisgeving op de website een waarschuwing voor dergelijke bedrijven om niet te groot te worden of de concurrentie aan te gaan met de telefoonmaatschappijen die in handen zijn van de staat.

"Deze kennisgeving beschermt eigenlijk de traditionele diensten van de telecombedrijven", aldus Kan Kaili, een hoogleraar aan de universiteit van Beijing. Hij noemde de stap van de regering 'natuurlijk een verkeerde, absoluut verkeerde stap'.

China, dat donderdag aankondigde dat het land 450 miljoen internetgebruikers heeft, wil strenge controle houden over de informatie die via het internet beschikbaar is. Programma's als Skype zijn dan ook populair onder activisten en anderen die op deze manier relatief vrij informatie kunnen delen.

China wil echter niet alleen controle op de informatie, maar heeft ook het bedrijfsleven in het achterhoofd. Volgens China hebben alleen de staatsbedrijven China Telecom en China Unicom het recht om telefoniediensten via internet aan te bieden.

Lokagenten pakken Haagse vrouwenbelager

Een 15-jarige Hagenaar die vrouwen op straat belaagde is tegen de lamp gelopen door de inzet van lokagenten. De jongen sprak vrouwen aan met de vraag of ze met hem wilden zoenen. Als ze dit verzoek van de hand wezen, mishandelde hij ze.

De jongen sloeg zeker drie keer toe in de omgeving van de Jacob Catsstraat. Een van de slachtoffers die zich bij de politie meldden, brak haar neus.

Woensdagavond begaven twee vrouwelijke agenten in burger zich in de buurt van de Jacob Catsstraat. Een van de lokagentes werd al snel gevolgd door een jongen die aan het signalement voldeed. Toen hij haar aansprak, grepen agenten die de situatie op afstand hadden gevolgd in en sloegen de verdachte in de boeien. Hij heeft de drie mishandelingen bekend.

Wat is Final Fantasy Type-0

Er is een mysterieuze verwijzing naar een nieuwe Final Fantasy opgedoken. Het zogenaamde 'trademark' is opgedoken in een Europese databank voor 'trademarks'.

Het trademark, dat gisteren ingediend is, bevat ook een logo. Het logo, geschreven in Japans, betekent Type-0. Het is nog niet duidelijk om wat voor soort game het gaat. Aangezien Square-Enix bezig is met een Tomb Raider reboot, wordt er gegokt dat Type-0 ook een reboot wordt.

Volgende maand organiseert Square-Enix een event genaamd: "Square Enix 1st Production Department Premiere". Square-Enix heeft al aangekondigd dat er nieuwe games aangekondigd worden tijdens het event. Met een beetje geluk krijgen we dan ook te horen wat Type-0 nu precies is.

Wat denken jullie dat het is? Een remake, een reboot of gewoon een totaal nieuwe Final Fantasy? Laat het ons weten in de reacties.

 

Kim Holland duikt praktisch naakt 2011 in

Kim Holland heeft besloten samen met twaalf andere vrouwen in enkel een string deel te nemen aan de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Dit doet zij om aandacht te vragen voor haar nieuwe programma 'Meiden van Holland'. Unox is hier zeer begrijpelijk niet blij mee.

Een woordvoerder van Unox, de sponsor van de nieuwjaarsduik, probeert smaakvol Nederland gerust te stellen door te laten weten desnoods 'de boel te bedekken'. "We gaan Kim en haar vriendinnen heus niet verbieden te komen, maar we hopen wel dat zij de goede zeden in acht nemen. Doen ze dat niet, dan treden we op."

De pornoactrice zelf trekt zich hier niet veel van aan: "Ik en mijn meisjes kiezen bewust voor een ijskoud, maar bovenal prikkelend begin van het nieuwe jaar. We gaan in principe niet poedelnaakt kopje onder in het zeewater. Wel topless met een minuscuul bikinistringetje aan. Maar ik sluit niet uit dat in het heetst van de strijd nog meer uit gaat. Zo gaat dat nu eenmaal in mijn kringen."

HRT test met oude bolide in Valencia

Hispania Racing zal bij de eerste wintertest in Valencia gaan rijden met de oude bolide. Met deze door Dallara gebouwde auto werd de Spaanse renstal elfde in het constructeurskampioenschap.

"We zijn van plan om de auto van 2010 te gebruiken tijdens de eerste test. De wagen zal wel iets aangepast zijn," zei een woordvoerster van het team tegen GPUpdate. De nieuwe auto is niet op tijd gereed, maar de renstal wil de nieuwe rijders alvast wel wat ervaring op laten doen. De rijders zullen naar verwachting in januari bekend worden gemaakt.

Berdych verslaat Baghdatis in Abu Dhabi

De tennissers beginnen deze week hun voorbereiding op het eerste grandslamtoernooi van het jaar, de Australian Open. In Abu Dhabi vindt een exhibitietoernooi plaats, waar Tomas Berdych vandaag in de eerste ronde afrekende met Marcos Baghdatis.

De Tsjech won met 6-3, 3-6 en 7-5 en komt door de winst in de halve finale tegenover Rafael Nadal te staan. Later vandaag strijden Robin Söderling en Jo-Wilfried Tsonga om een halve finaleplaats tegen de Zwitser Roger Federer.

'D'Alessandro beste voetballer Latijns-Amerika'

Andrés D'Alessandro is verkozen tot beste voetballer van Latijns-Amerika. De 29-jarige middenvelder van het Braziliaanse Internacional troefde in de jaarlijkse verkiezing van de Uruguayaanse krant El Pais de winnaar van de twee voorgaande edities, Sebastian Veron, af. De Braziliaan Neymar werd derde.

D'Alessandro won afgelopen seizoen met Internacional de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League. Als gevolg daarvan mocht de 26-voudig international met zijn Braziliaanse werkgever meedoen aan het WK voor clubteams, maar in de halve finale was TP Mazembe uit Congo te sterk.

Internacional nam de kleine middenvelder in 2008 over van San Lorenzo. Bij die club vond D'Alessandro het plezier in het voetbal terug na mislukte avonturen in Europa. De Argentijn stond op de loonlijst bij VfL Wolfsburg, Portsmouth en Real Zaragoza, maar wist daar nooit echt door te breken.

Oscar Tabarez werd door de ruim vierhonderd stemgerechtigde journalisten verkozen tot trainer van het jaar. De 53-jarige Uruguayaan bereikte met zijn vaderland de halve finale van het WK in Zuid-Afrika, maar werd daarin uitgeschakeld door het Nederlands elftal. De troostfinale werd daarna verloren van Duitsland, waardoor Uruguay het toernooi als vierde eindigde.


'D'Alessandro beste voetballer Latijns-Amerika' (Foto: Novum)

Twee tbs'ers voortvluchtig

Twee tbs'ers die vastzaten in een psychiatrisch ziekenhuis in Heiloo zijn voortvluchtig. Ze zijn niet teruggekeerd van verlof. Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigde donderdag een bericht hierover van de NOS.

De twee tbs’ers zijn mannen. Ze hadden zich dinsdag moeten melden maar hebben dat niet gedaan. De woordvoerder wilde niets zeggen over wat de twee op hun kerfstok hebben.

Twee tbs’ers voortvluchtig
Twee tbs'ers voortvluchtig (Foto: ANP)

Deuren Paleis Soestdijk sluiten

De deuren van Paleis Soestdijk sluiten vrijdag voor het publiek. Dan wordt voorlopig de laatste rondleiding door het voormalige verblijf van koningin Juliana en prins Bernhard gegeven. De afgelopen vier jaar bezochten 550.000 mensen het paleis.

"We gaan nu nadenken over de nieuwe rol van Soestdijk", zegt een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst donderdag. "Wellicht dat er in 2011 een beperkte vorm van opening komt. In ieder geval wordt er in de zomer een opera gehouden in de hofvijver."

Begin februari hoopt de Rijksgebouwendienst een nieuwe formule voor het gebouw te presenteren. Eerder werd geopperd het Nationaal Historisch Museum in het paleis te huisvesten.

Juliana en Bernhard woonden in Soestdijk vanaf 1937. Het paleis is sinds 1971 eigendom van de staat. Twee jaar na het overlijden van Bernhard in 2004 vond de eerste rondleiding plaats.


Paleis Soestdijk (Foto: Novum)

Red Bull denkt aan bouwen eigen motor

Red Bull Racing overweegt om op termijn eigen Formule 1-motoren te gaan bouwen. De Oostenrijkse renstal maakt nu nog gebruik van de krachtbronnen van Renault, maar deze zijn niet de krachtigste in het veld. Desondanks werden wel beide wereldtitels gepakt.

Sinds 2005 maakte Red Bull achtereenvolgens gebruik van de motoren van Cosworth, Ferrari en Renault. Een flirt is er nog met Mercedes geweest, maar McLaren hield deze overstap met een veto tegen.

Voor de motoren vanaf 2013 is Volkswagen in beeld mocht het bedrijf besluiten de Formule 1 te betreden. "We staan open voor een interessante samenwerking," zei Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz over de overstap naar 1,6 liter turbomotoren. "Maar zelfs het idee om een eigen motor te ontwikkelen klinkt me niet langer vreemd in de oren."

Teambaas Christian Horner bevestigt deze lezing tegenover het Oostenrijkse laola1.at. "Het is belangrijk alle opties open te houden. Dat is één van de sterke punten van Dietrich. Gezien zijn visie sluit ik niets uit."

'Gamedieet' wint terrein in VS

Een derde van de Amerikanen overweegt volgend jaar elektronica of games te kopen waarmee ze fitter kunnen worden. Elektronica en games kunnen mensen met goede voornemens helpen realistische doelen te stellen en de dagelijkse inspanningen bij te houden. Dat stelt de Amerikaanse bond Consumer Electronics Association (CEA). Fitnessgames als Wii Fit en Your Shape en dansspellen als Just Dance en Dance Central zijn voorbeelden van games die kunnen helpen om af te vallen.

Meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking heeft niet genoeg motivatie om te sporten. Bovendien sport drie kwart van de sporters zonder begeleiding. Games en elektronica zouden dit gebrek aan begeleiding en motivatie op kunnen vangen, denkt de CEA. "In vergelijking met consumenten die geen technologie gebruiken, zijn consumenten die dat wel doen een stuk positiever. Zij hebben meer plezier in de oefeningen en zien in waarom de oefeningen belangrijk zijn voor de gezondheid", aldus een woordvoerder van de bond.

De Nintendo Wii wordt sinds de lancering in 2006 al in verband gebracht met een gezondere manier van gamen. Microsoft is in november met de Kinect-camera ingehaakt op dit fenomeen, terwijl Sony de PlayStation Move-controller in september op de markt bracht. Naast succesverhalen over mensen die veel gewicht zijn verloren dankzij de Nintendo Wii, kan de bewegingsgevoelige besturing ook zorgen voor minder positieve effecten, zoals blessures. Zo kan de elleboog of de schouder overbelast raken door bewegingen te herhalen. Dit fenomeen wordt ook wel Nintendonitis genoemd.


'Gamedieet' wint terrein in VS (Foto: Novum)

Thomas Berge bidt elke dag

Thomas Berge bidt sinds een paar maanden iedere dag. De 20-jarige zanger, die het afgelopen jaar problemen met drank en drugs overwon en onlangs zijn relatie verbrak, voelt zich naar eigen zeggen veel rustiger na een gebed.

"Sinds vorige week ben ik lid van onze parochie", vertelt Berge, die katholiek werd opgevoed, in het AD. "Ik bid veel nu. Daar begon ik maanden geleden mee. Ineens voelde ik de kalmte over me komen. Dit goede gevoel wil ik vasthouden, bedacht ik."

De zanger zegt dagelijks een gebedje. "Elke ochtend voor een mooie dag en dat het goed mag gaan met mijn ouders, familie en fans. Met een glimlach stap ik daarna de auto in", vertelt Berge. "Soms bid ik 's middags of 's avonds nog een keer om die rust weer te voelen."

De zanger, die eigenlijk Chiel Ottink heet, zegt na de gebeurtenissen van afgelopen jaar weer zichzelf te zijn. "Ik moest een antwoord vinden op de vraag: Wie ben ik en wat wil ik in dit leven?", legt Berge uit. "Mijn taak is nu duidelijk: anderen en ook mezelf gelukkig maken met mijn muziek." De zanger geniet nu meer van wat hij doet. "Ik besef echt dat ik mensen kracht geef. Er is een dimensie bijgekomen."


Thomas Berge (Foto: Novum)

S. Sanchez: "Hoop dat Contador meedoet aan Tour"

Samuel Sanchez hoopt dat Alberto Contador komende zomer van de partij is tijdens de Tour de France. Contador is momenteel verdacht van het gebruik van Clenbuterol en weet nog steeds niet of hem een schorsing boven het hoofd hangt.

"Contador heeft drie van de laatste vier Tours gewonnen," zei Sanchez tegen Biciciclismo.com. "Hierdoor heeft hij de status van favoriet verkregen. Ik hoop dat hij komend jaar aan de start staan. Een Tour zonder Contador is als een Roland Garros zonder Rafael Nadal of de Formule 1 zonder Fernando Alonso."

Win een Nintendo 3DS!

De grote kerstprijsvraag editie 2010/2011 is al weer een tijdje geleden gestart. Om deelname nog interessanter te maken geven we een grote prijs weg. Daarom presenteer ik met gepaste trots dé kerstprijsvraag-prijs van FOK!games: wij geven een Nintendo 3DS weg!

Wij gaan, als eerste in Nederland, één Nintendo 3DS weggeven tijdens de kerstveiling. Kans maken op de prijs is vrij simpel, hier staat een volledige tekst en uitleg. Omdat de Nintendo 3DS nog niet in de winkel te krijgen is, ontvangt de winnaar van de Nintendo 3DS zijn prijs als hij te koop is.

Wil je kans maken op deze exclusieve prijs? Dan moet je meedoen met de Kerstprijsvraag. Hier staan de regels én uitleg. Heb je die gelezen, dan klik je hier voor de rest van de vragen en een kleine preview van de rest van de prijzen. Succes!

Een echte Caoon

Het is geen geheim dat ze in China graag dingen namaken. De meeste zijn gewoon schaamteloze rips van dure producten. Maar soms zijn er ook dingen tussen waarbij je je maar één ding af kan vragen. Wie heeft wat gesnoven voordat ze op dit idee kwamen...

Het lijkt een camera maar dat is het niet, het is volgens de website een decoratieve en innovatieve speaker voor je mp3 speler. Ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat je 82 dollar betere speakers kunt krijgen.

Vijf scheidsrechters op EK 2012

De UEFA heeft besloten om ook bij het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne gebruik te maken van vijf scheidsrechters bij de wedstrijden. Dit heeft men besloten na succesvolle tests in de Europa League en de Champions League.

"Het experiment met vijf scheidsrechters per wedstrijd is een succes en de UEFA heeft groen licht gekregen om het systeem tijdens het EK toe te passen," zei ex-topscheidsrechter Pierluigi Collina, tegenwoordig baas van de Europese scheidsrechters.

Het systeem met de twee extra lijnrechters moet ervoor zorgen dat er minder menselijke fouten gemaakt worden. Voorbeeld hiervan was afgelopen zomer tijdens het WK in Zuid-Afrika, toen de arbitrage opzichtig faalde bij de wedstrijd tussen Engeland en Duitsland. In dit wedstrijd kwam een schot van Frank Lampard via de lat ruim achter de doellijn, maar dit werd niet gezien door het scheidsrechterstrio.

Van de Water naar Dutch Lions

Ruben van de Water is de eerste Nederlander die voor komend seizoen is aangetrokken door Dayton Dutch Lions. De Amerikaanse club van de Nederlandse eigenaren Mike Mossel en Erik Tammer hield onlangs try-outs in Nieuwerkerk aan den IJssel. De verwachting is dat binnenkort nog minstens zeven Nederlanders aangetrokken worden.

De aanvallende middenvelder komt momenteel uit voor SC Enschede, dat speelt in de Eerste Klasse van de zondagamateurs. Van de Water zal zich in februari melden in de Verenigde Staten. De 24-jarige speler tekende een contract voor vier seizoenen en zal ook de jeugd gaan trainen.

Beschonken schipper verdwaalt in mist

Een beschonken schipper wilde woensdagmiddag op de Oosterschelde bij Schouwen-Duiveland zijn schip voor anker leggen omdat hij niet wist waar hij was. Het was volgens hem bovendien te mistig om door te varen.

De waterpolitie hoorde rond 14.30 uur via de marifoon dat de 58-jarige man van plan was het anker van zijn binnenvaartschip uit te gooien. Agenten gingen naar het schip om te kijken of ze hem konden helpen.

Aan boord kregen ze het vermoeden dat de man had gedronken. Op het politiebureau bleek dat de man twee keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol had genuttigd.

De schipper gaf toe dat hij een paar biertjes had gehad. Hij kreeg een proces-verbaal en een vaarverbod van vier uur.

Douane vindt cocaïne in pepers en rum

De douane heeft vorige week op Schiphol pepers gevuld met cocaïne aangetroffen in een lading groenten. De zending van 63 dozen groenten was vanuit Suriname verstuurd. Er waren negen dozen met pepers bij, die met in totaal 20 kilo cocaïne waren gevuld.

Eerder deze maand deed de douane nog een opmerkelijke vangst. In een partij van 144 flessen rum uit Curaçao bleek bij de helft van de flessen de rum vermengd met ongeveer 10 kilo cocaïne.


2 ons groente en 2 stuks fruit (Foto: Novum)

Ook Velthuizen klaagt over betalingsmoraal Hércules

Naast Royston Drenthe heeft ook de andere Nederlandse voetballer van Hércules Alicante, Piet Velthuizen, geen salaris ontvangen. "Ook ik heb niet betaald gekregen", zegt de doelman tegen Nusport.

Drenthe ging maandag in staking, maar de 24-jarige Velthuizen ziet geen heil in protestacties. "Het is vervelend, maar ik wil me op het voetbal focussen. Het komt allemaal goed, ik maak me geen zorgen."

Drenthe verscheen maandag na een week vakantie niet op de eerste training van de Spaanse promovendus. De Rotterdammer claimt de afgelopen maanden maar een klein deel van zijn salaris te hebben gekregen. Pas als de nummer twaalf van de Spaanse competitie zijn beloftes nakomt wil de eenmalig international weer terugkeren.

Velthuizen stapte in de zomer over van Vitesse naar Hércules. Tot dusver moet hij genoegen nemen met een plek op de reservebank. Het jeugdproduct van Vitesse kwam eenmaal in actie, toen vaste doelman Juan Calatayud een schorsing uitzat. Maandag gaat Hércules op bezoek bij Real Mallorca.

Buzz Lightyear krijgt eigen postzegel

Astronaut Buzz Lightyear uit de Toy Story-films krijgt een eigen postzegel. Ook de auto's Lightning McQueen en Mater uit Cars, kok Linguini en Remy de Rat uit Ratatouille, robot Wall-E, de bejaarde Carl Fredricksen en hond Dug uit Up worden vereeuwigd in de Amerikaanse postzegelserie.

De serie van de personages van filmstudio Pixar gaat op 19 augustus in de Verenigde Staten in de verkoop en is bedoeld om het versturen van papieren post te bevorderen. Buitenlandse verzamelaars kunnen de zegels online bestellen, laat de Amerikaanse postdienst USPS weten.

Disney, waar Pixar deel van uitmaakt, bracht al eerder postzegels uit met bekende personages.


To infinity and beyond! Approaching destination. Reengaging gravity. (Foto: Novum)

Tien aanhoudingen na knokpartij sportschool

Tien verdachten tussen de 14 en 44 jaar zijn woensdagavond aangehouden voor een vechtpartij bij een sportschool in Den Haag. Een groepje bezoekers had personeel van de sportschool beledigd, waarna tumult ontstond.

De groep hield twee mannen van 25 en 26 jaar tegen die de zaak wilden verlaten. De verdachten scholden de medewerkers ook uit. Ze reageerden daar niet op en gingen naar hun auto, maar konden niet wegrijden omdat de jongeren de auto omsingelden en een fiets op het voertuig gooiden.

De twee mannen besloten toen uit te stappen, waarop ze werden mishandeld. Een van de daders heeft de auto nog 'geparkeerd' tegen het hek van de sportschool. Uiteindelijk schoten andere bezoekers van de sportschool aan de Laan van Poot de belaagde mannen te hulp.

De politie heeft de groep raddraaiers aangehouden. Ook enkele omstanders moesten mee naar het bureau.

Meisje dood bij ongeluk met vrachtwagen Driebergen

Bij een aanrijding met een vrachtwagen is donderdag in Driebergen een meisje omgekomen. Het meisje fietste rond 11.30 uur met drie vriendinnen over de Hoofdweg, laat een politiewoordvoerder weten.

Het meisje overleed ter plekke. Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk. De leeftijd en de woonplaats van het meisje zijn nog niet vrijgegeven omdat eerst haar familie op de hoogte wordt gebracht.

De vriendinnen is slachtofferhulp aangeboden. De chauffeur wordt verhoord.

Traksel niet naar Willems Verandas - Accent

Bobbie Traksel rijdt komend jaar niet voor het Belgische Procontinetale team Veranda's Willems - Accent. Dit meldde het team.

"Wij kunnen bevestigen dat er informele gesprekken zijn gevoerd met renner Bobbie Traksel, maar deze gesprekken zijn ondertussen stopgezet", aldus Bill Olivier van Team Veranda's Willems.

Vorige week kreeg Traksel te horen dat de UCI zijn nieuwe ploeg Pegasus geen procontinentale licentie zou geven. Pegasus liet zijn renners vervolgens weten dat ze op zoek mochten naar een andere ploeg.

Van Loen trainer CSV Apeldoorn

Zaterdagtopklasser CSV Apeldoorn heeft een opvolger van naam gevonden voor vertrekkend trainer Bram van Aken. Ex-prof John van Loen zal vanaf de zomer voor de groep staan in Apeldoorn. Nu is hij nog actief als trainer van Roda '46 uit Leusden.

Van Loen was geruime tijd werkzaam als assistent-trainer bij FC Utrecht, maar werd in 2008 ontslagen. De 45-jarige Utrechter heeft een ruime ervaring als voetballer. Zijn loopbaan leidde hem langs FC Utrecht, Roda JC, Anderlecht, Ajax, Feyenoord en wederom FC Utrecht. Hij beleefde ook nog buitenlandse avontuurtjes in Japan en Cyprus. Van Loen scoorde 104 doelpunten in de Eredivisie. De spits speelde tevens zeven keer in het Nederlands elftal.

Allochtonen haken vaker af bij revalidatie

Allochtone patiënten haken vaker af bij een revalidatiebehandeling dan autochtone patiënten. De uitval onder mensen met een niet-Nederlandse achtergrond is twee keer zo groot als onder autochtonen.

Dat blijkt uit onderzoek van ergotherapeut Maurits Sloots, die deze maand met het onderzoek promoveerde aan het VU medisch centrum. Volgens Sloots stoppen allochtonen vaker met een revalidatiebehandeling omdat ze andere verwachtingen hebben over de inhoud ervan dan hulpverleners.

Ook komt er tussen patiënten met een niet-Nederlandse achtergrond en hulpverleners vaak geen goede vertrouwensrelatie tot stand. Bovendien worden communicatieproblemen volgens Sloots vaak niet goed opgelost.

Andere factoren waardoor allochtone patiënten afhaken zijn een gebrek aan erkenning van pijnklachten en tegengestelde visies van artsen uit het land van herkomst van de patiënt.

Flinke toename internetgebruik China

Het aantal internetgebruikers in China is dit jaar gestegen tot 450 miljoen, 20,3 procent meer dan vorig jaar. Ruim een derde van de Chinese bevolking heeft nu toegang tot internet, meldt het Chinese bureau voor de statistiek donderdag.

De enorme stijging van het internetgebruik in China ging gepaard met een even indrukwekkende groei van het systeem van filters en waarnemers om websites van de oppositie te blokkeren en internetpornografie tegen te gaan.

De Chinese regering heeft dit jaar meer dan 60.000 websites stilgelegd en 350 miljoen pornografische teksten, afbeeldingen en video's verwijderd. Daarnaast zijn 2200 strafzaken geopend. In 1164 zaken kwam het ook daadwerkelijk tot een veroordeling, waardoor meer dan 1300 mensen zijn gestraft. Van hen kregen 58 mensen gevangenisstraffen van meer dan vijf jaar.

Het toegenomen internetgebruik hangt samen met het gebruik van mobiele telefoons. Naar schatting 277 miljoen Chinezen internetten op hun mobieltjes.

Jongen dood na val in heetwaterbron

Een 8-jarige jongen in Nieuw-Zeeland is bezweken aan brandwonden nadat hij op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland in een heetwaterbron was gevallen. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis in Auckland donderdag gezegd.

Het ongeval vond zondag plaats in het geiserpark Kuirau, nabij de stad Rotorua. Een getuige zag hoe de jongen het uitschreeuwde van de pijn toen een tiener hem naar zijn ouders bracht. "De jongen schreeuwde 'mijn handen, mijn handen' en ik zag hoe de huid van zijn handen losliet", zei Anna Kare. "Hij had van top tot teen brandwonden." Later op de dag overleed hij aan zijn verwondingen.

De modder- en waterbronnen in Kuirau Park kunnen temperaturen tot 100 graden Celsius bereiken.

Vrede wordt gratis assistent bij AGOVV

Hans de Koning heeft een tweede assistent aangetrokken bij AGOVV Apeldoorn. De oefenmeester zal na de winterstop niet meer alleen door Marco Heering worden bijgestaan, maar ook door Regilio Vrede.

De boomlange oud-verdediger van clubs als RKC Waalwijk, Roda JC en FC Groningen maakte tijdens dit seizoen al wedstrijdanalyses van tegenstanders van AGOVV. Hij werkte eerder bij FC Oss al als assistent van Hans de Koning. Opmerkelijk genoeg gaat Vrede gratis aan de slag in Apeldoorn. "Hij kost ons niks. Het is een fijne jongen en heeft als verdediger op een hoog niveau gespeeld. Hij kan onze jongens dus veel bijbrengen en zichzelf verder ontwikkelen," zegt manager voetbalzaken Jan Artz hierover in De Stentor.

Rechter: duels gaan door in Spanje

De voetballers in Spanje moeten zondag gewoon in actie komen in de hoogste divisie. Een Spaanse rechter heeft dit bepaald.

Volgens de Spaanse spelersvakbond AFE zou het onterecht zijn als spelers rond de feestdagen wedstrijden moeten spelen. De Spaanse liga LFP wil dat de clubs zich al op 1 januari voor de wedstrijden in de speelplaats melden. Volgens de AFE blijft er daardoor nauwelijks tijd over voor een nieuwjaarsviering.

De vakbond kondigde aan te gaan staken als de wedstrijden niet zouden worden verplaatst. Maar volgens de rechter moeten de spelers zich aan het schema van de LFP houden, aangezien dit al enige tijd geleden is goedgekeurd.

De duels Athletic de Bilbao-Deportivo, Barcelona-Levante, Sporting de Gijón-Málaga, Sevilla-Osasuna en Valencia-Espanyol staan gepland voor zondag. De andere clubs spelen maandag.

Rechter: duels gaan door in Spanje
Rechter: duels gaan door in Spanje (Foto: ANP)

'Interesse uit Engeland voor Boymans'

De goede prestaties van Ruud Boymans in de Eredivisie zijn in Engeland niet onopgemerkt gebleven. Volgens Skysports hebben diverse clubs uit de Premier League en het Championship, het tweede profniveau, interesse in de 21-jarige spits van VVV-Venlo.

Enkele clubs zouden al in de winterstop zaken willen doen. Boymans hoeft niet al te veel te kosten, omdat hij nog maar een contract voor anderhalf jaar heeft.

De clubtopscorer van de Limburgers met negen goals staakte half december de onderhandelingen met VVV om zijn verbintenis te verlengen, omdat hij volgend seizoen sowieso op het hoogste niveau wil spelen. VVV moet met een zeventiende plaats vrezen voor degradatie.

Boymans is aan zijn tweede seizoen bezig in Venlo. Dit seizoen begon hij alle achttien competitieduels in de basis. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen hij maar zes keer mocht beginnen. De lange spits begon zijn carrière bij Fortuna Sittard.

Twee verdachten misbruikzaak langer vast

Twee verdachten in de grote misbruikzaak in Amsterdam blijven voorlopig nog vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in de hoofdstad donderdag besloten, zo liet een woordvoerster daarvan weten.

De eerste verdachte is de 37-jarige Richard van der O., de echtgenoot van hoofdverdachte Robert M. Hij blijft nog zeker zestig dagen vastzitten. De tweede verdachte is de 39-jarige Zaandammer Edwin R., die net als M. bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam werkte. Hij moet nog minimaal dertig dagen in voorlopige hechtenis blijven.

Twee verdachten misbruikzaak langer vast
Twee verdachten misbruikzaak langer vast (Foto: ANP)

Kemkers verslaat Balkenende bij quote van 2010

De kreet 'Naar binnen' van schaatscoach Gerard Kemkers is uitgeroepen tot opmerkelijkste uitspraak van het jaar. De quote die zijn pupil Sven Kramer de verkeerde baan instuurde tijdens de olympische 10.000 meter klopte onder meer 'U kijkt zo lief' van voormalig premier Jan Peter Balkenende.

Volgens de vakjury gaf de combinatie van de 'geheimzinnige' oorzaak van de verkeerde wissel en het sportieve drama dat die tot gevolg had de doorslag. Kramer kon door de onoplettendheid van zijn coach een tweede zekere gouden medaille op zijn buik schrijven.

De kreet van Kemkers laat de reactie van Balkenende tegen presentatrice Mariëlle Tweebeeke tijdens het RTL-lijsttrekkersdebat en de opmerking van PvdA-Kamerleden dat het te koud is om campagne te voeren achter zich.

De verkiezing van de quote van het jaar is een initiatief van het Historisch Nederlandsch Nieuwsgenootschap en wordt jaarlijks uitgereikt. De oproep van Pieter Lakeman om spaargeld weg te halen bij de DSB Bank was vorig jaar de winnaar.


"Naar binnen!" (Foto: Novum)

Johnny Depp meest gezocht in filmdatabank

De naam van Johnny Depp werd dit jaar het vaakst ingetikt op de site van de filmdatabank IMDb. De 47-jarige acteur neemt de eerste positie over van Twilight-acteur Robert Pattinson, die naar de derde plaats is gezakt, en staat daarmee voor de zesde keer bovenaan de lijst.

Depp was dit jaar te zien in Alice in Wonderland en schittert vanaf januari op het witte doek in The Tourist. Op de tweede plaats staat Kristen Stewart, eveneens bekend van Twilight.

Nieuwkomers in de top honderd zijn onder anderen Emma Stone, Amanda Seyfried en Chris Hemsworth. Acteurs als Hugh Jackman en Seth Rogen zijn uit het lijstje verdwenen.

IMDb, een databank met informatie over films, televisieseries, acteurs en regisseurs, onderzocht het zoekgedrag van ruim honderd miljoen gebruikers. De site stelde daaruit een top honderd samen van meest gezochte acteurs.


Johnny Depp (Foto: Novum)

De FOK!userawards zijn er weer!

Het is weer tijd voor de FOK!userawards!

Wederom is onze heuse FOK!userawardsite online! Net zoals vorig jaar genereert deze automatisch lijstjes die je in het topic op het forum of hieronder kunt posten en waar je met zijn allen over kunt discussiëren.

Hoe kun je stemmen?

Ga naar de FOK!userawardsite. Je kunt zelf kiezen in welke categorieën je jouw stem, mening, idee of suggestie wilt geven. Elke categorie heeft haar eigen vragen, en sommige vragen kom je bij meerdere categorieën tegen.

Je kunt je invoer zo vaak wijzigen, aanvullen en leeghalen als je wilt tot aan de sluitingsdatum van de FOK!userawards, waar je laatste invoer de definitieve zal zijn. Alles is gelinkt aan je account, dus het systeem onthoudt de data van de laatste invoer, dus ook bij tussentijds wijzigen, aanvullen en leeghalen. Overigens hoef je niet alle vragen in een categorie te beantwoorden. Je kunt vragen gewoon leeglaten als je dat wilt of niet weet wat je moet kiezen of invullen.

Je kunt verder op elk gewenst moment een lijstje van je keuzes in dit topic plaatsen. Zodra je met invoeren begint, zie je "bedankt voor je stem, zie hieronder je forumpost" verschijnen. Kopieer en plak je forumpost in dit topic, dan komt hij met de juiste opmaak in je post. Wanneer je hierna je invoer wijzigt, verandert ook je forumpost. Je kunt dus ook zo vaak je nodig acht je lijstje opnieuw in dit topic plaatsen, maar maak er geen c/p-feest van en hou het overzichtelijk.

De spelregels

Yups, so shit happens, ook de userawards hebben een aantal spelregels!

  • Je mag niet op jezelf stemmen.
  • Let goed op waar je op stemt! Bijvoorbeeld: "Beste Nieuwkomer 2010 moet dus een wel een registratiedatum uit 2010 hebben. Beste SA Sport moet dus ook SA sport zijn geweest in 2010".
  • Maak je niet druk om wat anderen van je stem vinden of van jou verwachten, je hoeft voor een ander je keuze niet aan te passen. Het is jouw keuze, so choose wisely.
  • Nomineer niet steeds dezelfde user voor alle vragen of categorieën, op deze manier verpest je de stemming en dus tellen wij deze lijstjes niet mee.

Tot wanneer kun je stemmen?

Je kunt tot uiterlijk 31 december 23.59 uur je stem uitbrengen. Daarna sluit de site en kun je jouw invoer niet meer wijzigen.

1 januari 2011 zullen we, afhankelijk van hoe snel we onze roes hebben uitgeslapen en de katerkoppijn weggezakt is, de uitslag posten. De antwoorden op de open vragen komen een week later, je begrijpt dat we die handmatig zullen nalopen en dat dat even tijd nodig heeft.

Hodgson zoekt steun Liverpool-fans

Roy Hodgson heeft de supporters van Liverpool opgeroepen hun vijandigheid opzij te zetten en het team te ondersteunen om uit de degradatiezone te geraken. De 63-jarige manager moest het gisteren ontgelden bij de fans na het beschamende 0-1 verlies op Anfield Road tegen hekkensluiter Wolverhampton Wanderers.

De supporters jouwden Hodgson uit en zongen dat hij vervangen moet worden door Liverpool-legende Kenny Dalglish. Volgens de oud-coach van Fulham werkt de houding van de fans averechts en zet het "extra druk op de spelers".

"Sinds ik hier gekomen ben, is de beroemde Anfield-steun uitgebleven", treurt Hodgson, die al maanden onder druk staat door de tegenvallende resultaten. De Reds staan maar vijf punten van de laatste plaats af.

Hodgson kwam afgelopen zomer over van Fulham. Met die club bereikte hij in mei de finale van de Europa League.


Hodgson zoekt steun Liverpool-fans (Foto: Novum)

Ooijer ziet 'plezier' bij 'hele warme club' Ajax

De warmte en gezelligheid bij een topclub als Ajax. Tegenstanders spreken van een tekort en anderen spreken van een overvloed. Ook André Ooijer voelt veel warmte bij de Amsterdamse club.

André Ooijer speelde jarenlang bij PSV een club die wordt geroemd om de warmte en gemoedelijkheid binnen de club. Bij Ajax verwachtte hij iets anders, maar hij kwam bedrogen uit.

"Ik ben vanaf het begin perfect opgevangen bij de club", zegt Ooijer in een interview met OnsOranje. "Van de mensen in het bestuur tot de vrouwen van het spelershome. Ajax is echt een hele warme club. Bij PSV hebben ze de familie Van Kemenade en Mart van den Heuvel. Bij Ajax hebben ze David Endt en Herman Pinkster."

Ooijer voelde zich vlak voor aan de kant geschoven door PSV. "Het moment was erg vervelend. Dat ik bij PSV na 9,5 jaar zo aan de kant ben geschoven heeft me veel pijn gedaan. Ik wilde me op het WK focussen. Daar had ik veel voor over. Het zou al mijn derde WK gaan worden. Om snel fit te geraken voor het WK ben ik nog naar Servië geweest voor een placentabehandeling."

Na het WK waarin hij de kwartfinale tegen Brazilië (1-2) meespeelde, besloot hij toch om maar niet te stoppen. Toen kwam zijn zaakwaarnemer met Ajax op de proppen. Hij liet Jol bellen en de transfer werd afgerond. "Dat hij nu weg is bij Ajax is zonde", zegt Ooijer.

Voor Ooijer is het echter geen reden om alsnog te stoppen, in het geheel niet. "Ik zie voor mijzelf nog een grote rol binnen de club. Alderweireld en Vertonghen staan goed achterin maar ik ben klaar om ze te vervangen als dat nodig is. En als ik zie hoe die jonge jongens uit de jeugd zich nu manifesteren in het eerste vind ik dat mooi om te zien. Daar straalt het plezier vanaf. Ik ben er trots op dat ik mijn debuut heb mogen maken bij Ajax."

NS waarschuwt voor minder zitplaatsen in spits

De NS luidt het nieuwe jaar in met een gebrek aan zitplaatsen. Doordat veel treinen kapot zijn, zijn de treinen die wel rijden de komende twee weken korter dan gebruikelijk. Alle beschikbare treinen worden ingezet, laat de NS donderdag weten.

De treinen rijden vanaf maandag weer op normale tijden. Op de website van de NS is te zien waar de meeste drukte wordt verwacht. "Die drukte is heel vervelend voor onze reizigers, maar wij werken 24 uur per dag, zeven dagen per week om dit zo snel mogelijk op te lossen", zegt directeur Bert Meerstadt.

Om de drukte in de spits tegen te gaan, wordt het zogeheten zoutkaartje opnieuw ingevoerd. Incidentele reizigers krijgen in januari 40 procent korting als ze buiten de spits om reizen.

De NS ligt de laatse tijd fors onder vuur wegens problemen op het spoor en gebrekkige informatievoorziening naar de reizigers.

57 journalisten vermoord in 2010

Het afgelopen jaar zijn in totaal 57 journalisten vermoord. Dat heeft mediawaakhond Verslaggevers zonder Grenzen donderdag gezegd. In Pakistan kwamen de meeste journalisten om het leven: elf verslaggevers werden daar vanwege hun werk vermoord.

In totaal zijn er dit jaar een kwart minder verslaggevers omgekomen dan in 2009. Maar volgens Verslaggevers zonder Grenzen is het aantal ontvoeringen dramatisch gestegen. In 2009 werden er nog 33 journalisten ontvoerd, in 2010 steeg dat aantal tot 51. Journalisten worden steeds vaker ingezet als 'wisselgeld', zo stelt de mediawaakhond.

Eerder deze maand maakte het Comité voor de Bescherming van Journalisten bekend dat 42 journalisten zijn omgekomen in 2010. De twee groepen hanteren verschillende criteria bij de tellingen. De ene groep rekent sommig mediapersoneel wel mee, terwijl de andere dit niet doet.

Ook laatste Somalische terreurverdachte vrij

De laatste van de twaalf op kerstavond voor terrorisme opgepakte Somaliërs is donderdag vrijgelaten. De 29-jarige is nog wel in beeld als verdachte. Dat geldt ook voor twee andere mannen, die eerder deze week al vrijkwamen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). De overige negen worden nergens meer van verdacht.

Justitie verdenkt de drie mannen van 29, 44 en 47 jaar nog steeds van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag. De Somaliërs kwamen in beeld na een tip, een zogeheten ambtsbericht, van de AIVD. De inlichtingendienst gaf aan aanwijzingen te hebben voor een op handen zijnde aanslag op 24 of 25 december.

Bewijs voor de verdenking lijkt er niet te zijn, want justitie heeft de verdachten niet opnieuw voorgeleid, maar ze zelf vrijgelaten. Een ambtsbericht van de AIVD bevat doorgaans weinig concreet bewijs. Bij invallen in Rotterdam en Gilze-Rijen zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Justitie en de AIVD wezen er eerder op dat de actie in de eerste plaats bedoeld was om een aanslag te voorkomen. Het doelwit van de eventuele aanslag is volgens het OM tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden. De Telegraaf schreef eerder dat de vliegbasis in Gilze-Rijen het doelwit was.

Een woordvoerder van het OM zegt op korte termijn geen ontwikkelingen meer te verwachten in het terreuronderzoek. "Dit is het voorlopig wel." Het onderzoek naar de drie verdachten wordt wel voortgezet. De AIVD had overigens de namen van vier verdachten doorgegeven. De acht anderen waren 'bijvangst'.

Man snijdt keel hond door uit liefdesleed

Een 39-jarige man uit Maastricht is woensdag aangehouden nadat hij de hond van zijn ex-vriendin had neergestoken. De man kon het niet verkroppen dat ze hun relatie had beëindigd en besloot wraak te nemen, meldt de politie donderdag.

De man sneed de keel van de hond door. Hij maakte daar foto's van die hij vervolgens aan zijn ex doorstuurde. Agenten troffen het zwaargewonde diertje aan in de woning van de man, nadat de vrouw de politie had gewaarschuwd.

De hond, een West Higland white terriër, overleefde de aanslag en is bij de dierenarts onder handen genomen. De man zit nog vast. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie.


Man snijdt keel hond door uit liefdesleed (Foto: Novum)

Twente: "Akkoord over uitbreiding is voorbarig"

FC Twente heeft nog geen akkoord bereikt over de verdere uitbreiding van de Grolsch Veste, zoals eerder werd gemeld. Voetbal International schreef gisteren dat Twente het stadion gaat verbouwen tot een capaciteit van 32.000 plaatsen. Volgens de landskampioen is het echter nog lang niet zo ver. "Er ligt een uitgewerkt plan, ja", erkent Twente-commissaris Hennie Ten Hag in TC Tubantia.

"Maar het wachten is op een subsidie van 2,5 tot 3 miljoen euro van de provincie als bijdrage in aanpassing van de infrastructuur rond het stadion. Die gaat in totaal vijf miljoen kosten. Provinciale Staten moeten daar nog mee akkoord gaan", gaat Ten Hag verder. "Komt die subsidie er niet dan gaat de hele operatie niet door."

FC Twente heeft zelf niet het geld die subsidie te betalen. "Iedereen is optimistisch en wil graag, ik zelf ook, maar we kunnen de bouwcombinatie nu nog geen opdracht geven." De Tukkers verhuisden in 1998 naar het huidige stadion, dat in 2008 werd uitgebreid van ruim 13.000 naar 24.000 zitplaatsen.

16-jarige Thaise veroorzaakt ongeluk: 9 doden

In Thailand vond maandag een groot verkeersongeluk plaats. Een busje crashte tegen een pilaar van een voetgangersbrug, zeven mensen die in het busje zaten waren op slag dood. Twee andere passagiers werden uit het voertuig geslingerd en overleden later aan hun verwondingen. In totaal zijn bij het ongeluk dus negen mensen om het leven gekomen.

Door het uitgebreide onderzoek wat direct werd opgezet, komen langzamerhand details naar boven. In eerste instantie ging men ervan uit dat de schuld van het ongeluk bij de bestuurder van het busje zou liggen, maar niets bleek minder waar. Inmiddels is bekend dat de veroorzaker een 16-jarig meisje 'uit een vooraanstaande familie' is. Zij reed achterop het busje wat daardoor met volle vaart tegen de pilaar aanknalde.

In Thailand is het net als in Nederland niet toegestaan om voor je achttiende auto te rijden. Het meisje reed in de auto van haar vader, of zij deze 'geleend' had of echt mocht gebruiken is nog niet bekend. Er gaan geruchten dat het meisje het land is ontvlucht, maar een woordvoerder van de Thaise politie wil hier niet op reageren.

In Thailand is deze situatie uitgegroeid tot een waar mediaspektakel, waarin de lokale bevolking hun woede richt op het meisje, onder meer via een haatzaaiende Facebook-pagina. De politie wil om deze reden haar identiteit niet prijsgeven. Ze wacht mogelijk een celstraf van drie jaar en een 'hoge boete', zo meldt de woordvoerder.

Man vast voor grafschennis Valkenburg

Een 26-jarige man uit Valkenburg aan de Geul zit vast wegens het vernielen van graven tijdens de kerstdagen. De man wordt ervan verdacht koperen en bronzen versiersels van ongeveer twintig graven te hebben geroofd van de begraafplaats aan de Bosstraat in zijn woonplaats. Nabestaanden troffen de vernielde graven maandag aan.

De politie kwam de man op het spoor na een telefoontje bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem. Hij werd woensdagmiddag aangehouden.

Kosten naturalisatie fors omhoog

Het wordt een stuk duurder om tot Nederlander te worden genaturaliseerd. De leges voor een verzoek voor een persoon stijgen met het nieuwe jaar van 567 naar 789 euro. Een verzoek voor echtparen of geregistreerde partners kost vanaf zaterdag 1008 euro in plaats van 719 euro, meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Het was al bekend dat de leges zouden worden verhoogd, maar niet met hoeveel. De medenaturalisatie van minderjarige kinderen gaat 116 euro in plaats van 85 euro kosten. Asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen moeten vier keer zo veel betalen. Voor hen stijgen de leges van 50 euro naar 202 euro.

Het is redelijk de kosten meer dan voorheen door te berekenen omdat het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit voor de betrokkenen voordelen oplevert, motiveert minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner het besluit donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij wijst erop dat het verwerken van de aanvragen de afgelopen jaren duurder is geworden voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst, gemeenten en ambassades. Sinds 2003 komt er namelijk meer kijken bij het verwerken van de aanvraag. Zo moet worden gecontroleerd of de aanvrager voldoet aan de eisen voor inburgering.

Om tot Nederlander te naturaliseren moet iemand vijf jaar onafgebroken legaal in Nederland wonen of drie jaar met een Nederlander getrouwd zijn. Daarnaast moet degene die wil naturaliseren het inburgeringsexamen hebben gehaald of aantoonbaar de Nederlandse taal beheersen.

Vorig jaar werden bijna 23.000 personen door naturalisatie Nederlander. Het ging om 17.000 meerderjarigen en bijna 6000 kinderen. Een kwart is Turks of Marokkaans. Een jaar of tien geleden was het aantal genaturaliseerden nog bijna twee keer zo groot. In 2003, het jaar waarin de naturalisatietoets werd ingevoerd, trad een sterke daling op.

Er zijn ook uitzonderingsregelingen voor bijvoorbeeld topsporters, wetenschappers die uitzonderlijk presteren en tot het koningshuis toetredende buitenlanders.


Kosten naturalisatie fors omhoog (Foto: Novum)

'Downloaden kost game-industrie 1,3 miljard'

De internationale game-industrie is afgelopen jaar minimaal 1,3 miljard euro misgelopen door het downloaden van illegale kopieën van games voor de Nintendo Wii, Xbox 360 en pc. Cijfers van analysewebsite TorrentFreak suggereren dat er alleen al voor de drie genoemde spelcomputers minimaal 28,9 miljoen illegale kopieën van games zijn gedownload.

De draagbare spelcomputers Nintendo DS en PSP zijn niet meegenomen in de analyse van TorrentFreak. Beide spelcomputers gaan gebukt onder veel illegaal gedownloade spellen. Winkelverkopen en gameproducties zijn de afgelopen jaren flink gedaald, wat aan illegaal downloaden wordt toegeschreven. Uitgever Ubisoft heeft vanwege piraterij de productie van populaire gameseries, waaronder de Laura's Passie-serie, voor de DS stopgezet.

Net als vorig jaar heeft Call of Duty ook dit jaar de dubieuze eer het populairst te zijn. Het schietspel Call of Duty: Black Ops voor de pc werd volgens TorrentFreak 4,3 miljoen keer gedownload. Battlefield: Bad Company 2, een concurrerend schietspel voor de pc, staat op de tweede plaats met 3,9 miljoen downloads.

Pc-games worden nog altijd het meest gedownload. De meest gedownloade Nintendo Wii-game is Super Mario Galaxy 2 met bijna anderhalf miljoen illegale kopieën. Voor de Xbox 360 werd de actiegame Dante's Inferno het vaakst binnengehaald, namelijk bijna 1,3 miljoen keer.

Twee nieuwe verdedigers voor Gladbach

Borussia Mönchengladbach heeft de selectie versterkt met twee nieuwe spelers. De verdedigers Martin Stranzl en Havard Nordtveit moeten de club van de laatste plaats in de Bundesliga afhelpen. De Oostenrijker Stranzl (30) komt over van het Russische Spartak Moskou, terwijl de 20-jarige Noor Nordtveit van Arsenal wordt overgenomen.

Nordtveit stond sinds de zomer van 2007 onder contract bij de Engelse topclub, maar kwam nooit uit voor de hoofdmacht. De afgelopen drie seizoenen werd hij verhuurd aan Salamanca, Lillestrøm en FC Nürnberg. De Noorse jeugdinternational tekent voor tweeënhalf jaar, meldt Gladbach op de clubsite.

Stranzl kwam eerder tussen 1999 en 2006 voor VfB Stuttgart en 1860 Munchen uit in de Bundesliga. De afgelopen vijf seizoenen kwam hij bij Spartak tot 95 competitieduels. Daarin scoorde hij driemaal.

Met de komst van Stranzl en Nordtveit komt het aantal nieuwe spelers bij Gladbach op drie. Eerder werd spits Mike Hanke aangetrokken. De club van Roel Brouwers staat na zeventien speelronden met tien punten laatste in de Bundesliga. Op 15 januari wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd bij FC Nürnberg.

Glock: "Virgin zal volgend jaar sterker zijn"

Coureur Timo Glock heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat zijn team Virgin volgend jaar gaat knallen. Het Britse team maakte dit jaar haar debuut in de Formule 1, maar eindigde onderaan in het kampioenschap.

"Het was niet gemakkelijk dit jaar", aldus Glock. "We hadden veel problemen tijdens de eerste races en kwamen helaas niet zo vaak aan de finish. Tegen het einde van het seizoen hadden we de auto op orde, wat ons ook op het goede spoor heeft gezet voor volgend seizoen. We hebben geleerd van de fouten die we dit jaar hebben gemaakt, dus we zouden het volgend jaar een stuk beter moeten kunnen doen."

Been hoopt op betere tijden

Trainer Mario Been van Feyenoord hoopt voor de nabije toekomst op betere tijden voor zijn ploeg. Dat meldde de oefenmeester donderdag op de site van de club.

"Ik ben ervan overtuigd dat als straks alle puzzelstukjes op hun plaats vallen, en we ons misschien nog kunnen versterken in de winterstop, we een goede groep hebben", aldus Been.

Feyenoord heeft een teleurstellende eerste seizoenshelft achter de rug. De Rotterdammers gingen de winterstop in op de dertiende plaats in de eredivisie en zijn inmiddels uitgeschakeld in de KNVB-beker en de Europa League.

"Vorig jaar hebben we een geweldig seizoen gehad met de vierde plaats en de bekerfinale, maar daarna is een streep gegaan door een hele hoop namen", vervolgt Been. "Nu moesten we weer van onderaf gaan bouwen."

Sollied nieuwe trainer Lierse SK

Trond Sollied wordt de nieuwe coach van Lierse SK. De Noor en de Belgische club hebben een mondeling akkoord bereikt.

Sollied wordt de opvolger van Eric van Meir. Van Meir won gisteren met Lierse nog wel van Westerlo maar Van Meir moet vanwege de slechte resultaten toch vertrekken. Lierse bezet de voorlaatste plaats in de competitie.

Sollied was eerder werkzaam als trainer bij sc Heerenveen, AA Gent en Club Brugge.

Bobby Farrell (61) overleden

Bobby Farrell, misschien beter bekend als zanger van Boney M., is op 61-jarige leeftijd overleden in zijn hotelkamer in Sint-Petersburg. Dat heeft zijn agent John Seine bekendgemaakt.

De doodsoorzaak is onbekend. Hij heeft woensdagavond nog met zijn band opgetreden en zou donderdag naar Italië gaan.

De zanger, danser en dj werd in Aruba geboren. In 1976 werd hij gevraagd als zanger voor Boney M. Later was gebleken dat hij was uitgekozen vanwege zijn bijzondere dansstijl en persoonlijkheid.

Van Bommel dient contract uit bij Bayern München

Mark van Bommel vertrekt in de winterstop definitief niet bij Bayern München. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Mino Raiola in de Duitse krant Bild. "Mark speelt de komende vijf maanden voor Bayern." Het contract van de 33-jarige Van Bommel bij de Rekordmeister loopt af. Hij staat in de belangstelling van VfL Wolfsburg.

Bayern is voornemens de Braziliaanse middenvelder Luis Gustavo in januari van Hoffenheim over te nemen. "Mark zal daarvoor niet wegrennen", zegt Raiola over de mogelijke komst van een concurrent. "Als Bayern een nieuwe speler koopt, dan moet hij harder werken en zorgen dat hij beter is."

Van Bommel staat sinds de zomer van 2006 onder contract bij Bayern, dat hem destijds overnam van FC Barcelona. Tot dusver kwam hij tot 191 competitiewedstrijden, waarvan elf dit seizoen. Van Bommel speelde eerder zes seizoenen voor PSV en zeven voor Fortuna Sittard.

Vitesse neemt talenten mee naar Turkije

Vitesse heeft meerdere internationale talenten uitgenodigd voor het komende trainingskamp van de ploeg in Turkije. Dat maakte de club vandaag bekend.

Op 9 januari vertrekt de selectie van Vitesse richting het Turkse Belek. De selectie van Jong Vitesse, aangevuld met de uitgenodigde spelers, vertrekt al een dag eerder naar de Turkse zon.

"Tijdens het verblijf in Turkije wordt bekeken of de uitgenodigde spelers in aanmerking kunnen komen voor een plek in de eerste selectie", aldus een woordvoerster van de club. "Het gaat hierbij om meerdere talenten."

De Arnhemmers verblijven van 9 tot en met 16 januari in Belek. De ploeg van trainer Albert Ferrer oefent in Turkije in elk geval tegen Kayserispor, de ploeg van trainer Shota Averladze. Daarnaast wordt er een wedstrijd gespeeld tegen een nog nader te bepalen team.

Ivanovic wil in 2011 terug in de top 10

Tennisster Ana Ivanovic weet zeker dat ze in 2011 terugkeert in de mondiale top 10 van de wereld. Dat meldde de Servische donderdag in Australië. Ze doet daar vanaf zaterdag samen met landgenoot Novak Djokovic mee aan de Hopman Cup, een jaarlijkse landenwedstrijd voor koppels.

"Ik wil terug in de top 10. En misschien win ik wel weer een Grand Slam", aldus de 23-jarige tennisster. "Ik voel me goed en ik geloof weer in mijn eigen kunnen." Ivanovic mocht zich in 2008 na winst op Roland Garros even de nummeréén van de wereld noemen. Daarna ging het echter snel bergafwaarts. Begin dit jaar was ze afgezakt naar de 65e plaats op de wereldranglijst.

De laatste tijd zit haar carrière echter weer in de lift. Ze won eind 2010 twee toernooien en sloot het jaar af als de mondiale nummer zeventien. "Ik kijk uit naar volgend jaar", aldus Ivanovic.

Mijn FOK! interview...

...levert Paul meteen een ban op. Ook al vindt hij zelf dat zijn interview wel submit-waardig is, zijn wij vooral diep teleurgesteld in hem. Hij roept altijd dat hij zo'n fan is van de weblog, maar nergens in het interview wordt de weblog genoemd. En dat is natuurlijk niet lief. Trouw proberen wij altijd al zijn submits te deleten plaatsen en dan krijg je dit terug...

Geef hem maar even wat aandacht en lees hier zijn interview. Blijkbaar heeft hij de aandacht een beetje nodig, en wie wil Paul niet beter leren kennen?

De excuus-PM waarom hij de weblog niet genoemd heeft maar wel gebruiken wil om zijn eigen interview te promoten mag hij naar mij toe sturen. Tot die tijd nemen we even afscheid van Paul...

Gun het ego van Paul even een pleziertje en laat even een mooie boodschap voor hem achter...

Met dank aan Paul voor de submit.

Overslagrecord voor Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven heeft zich boven verwachting goed hersteld van de economische crisis en stevent dit jaar af op een recordoverslag. In 2010 is de overslag van goederen volgens voorlopige cijfers gestegen tot 430 miljoen ton. Dat is 11,1 procent meer dan in het crisisjaar 2009 en zelfs 2,1 procent meer dan in het vorige recordjaar 2008. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam donderdag bekendgemaakt.

De aanvoer nam met 12 procent toe, de afvoer met 9 procent. Ook voor komend jaar is het havenbedrijf optimistisch. President-directeur Hans Smits verwacht dat de overslag in 2011 met 2 tot 3 procent verder groeit tot ongeveer 440 miljoen ton. De toename is volgens Smits te danken aan de groei van de wereldhandel en 'de bloeiende Duitse economie'.

Overslagrecord voor Rotterdamse haven
Overslagrecord voor Rotterdamse haven (Foto: ANP)

Minder voordeel voor samenwonenden

De regels voor het fiscaal partnerschap worden met ingang van het nieuwe jaar flink aangepast. Ongehuwd samenwonenden krijgen van de Belastingdienst minder fiscale voordelen.

Partners kunnen in 2011 niet meer kiezen om elkaar wel of niet aan te wijzen als fiscaal partner. De belastingaftrek voor de hypotheekrente van een woning kan daardoor niet meer worden verdeeld en ook studiekosten kunnen niet meer in mindering worden gebracht op het belastbaar inkomen van de ander.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst wordt het met de nieuwe regelgeving een stuk duidelijker. "Ongehuwd samenwonenden worden niet meer geconfronteerd met keuzes waar ze de gevolgen niet altijd goed van kunnen overzien. Degene die aan de eisen voldoet, wordt automatisch fiscaal partner." Nu geldt de regeling nog voor iedereen die met een partner op hetzelfde adres woont.

Wie in 2011 toch in aanmerking wil komen voor de belastingvoordelen van fiscaal partnerschap moet trouwen of een samenlevingscontract tekenen. Een kind krijgen of een huis kopen geeft ook recht op de regeling.

Rehwinkel vreest voor homoverworvenheden

Homoseksuelen dreigen hun verworvenheden in Nederland te verliezen. Dat vreest de burgemeester van Groningen. "Ik hoop dat de verworvenheden die er zijn ten aanzien van homoseksuelen, er eind volgend jaar nog steeds zijn. Dat staat niet vast", zei burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) voor de camera van de Amsterdamse homo-omroep MVS.

De openlijk homoseksuele burgemeester vindt volgens de omroep dat homoseksuelen zich ervan bewust moeten zijn dat hun persoonlijke vrijheid wordt bedreigd. "Als we achterover gaan leunen, dan konden we dat spel wel eens gaan verliezen". De 46-jarige Rehwinkel was in Amsterdam om een expositie te openen.

De burgemeester was ten tijde van zijn burgemeesterschap in de gemeente Naarden zelf een tijdlang onderdeel van het informele Genootschap voor Homoburgemeesters.

Van Gaal: "Ik kan Heerenveen kampioen maken"

Louis van Gaal zou met sc Heerenveen kunnen presteren wat hij met AZ presteerde, namelijk kampioen worden van de Eredivisie. Dat zei de trainer van Bayern München in de Leeuwarder Courant.

Het Friese medium vroeg Van Gaal naar zijn mening over Danijel Pranjic, oud-speler van Heerenveen. "Vorig seizoen had Danijel het moeilijk, maar dit seizoen doet hij het geweldig", vindt de Amsterdamse trainer.

"Toen de fans hem uitfloten, leed hij pijn. Het is een Kroaat hè, dat zijn gevoelige jongens", legt Van Gaal uit. De coach denkt niet dat de stap van Heerenveen naar München te groot was. "Het gaat erom dat je in een team belandt. Andersom geldt dat ook. Als ik Heerenveen ga trainen, maak ik er een team van en maak ik ze kampioen. Heb ik bij AZ ook gedaan."

Met Bayern München is hij voorlopig ver verwijderd van de landstitel. De Rekordmeister heeft zich na een zwakke competitiestart opgewerkt naar de vijfde plaats, maar de achterstand op de koploper is enorm. Borussia Dortmund, dat tien punten los is van de nummer twee, heeft namelijk veertien punten meer dan Bayern.

Lach je rot met Darth Vader

In een nieuwe komische commercial voor de game The Force Unleashed 2 is de wraakzuchtige Darth Vader niet zo eng als gewoonlijk. In deze officiele reclame wordt de heerser van de darkside neergezet als een bang haasje wanneer het over de hoofdpersoon van TFU2 gaat.

De hoofdpersoon, genaamd Starkiller, was een leerling van Lord Vader. Nadat Vader hem verraden heeft is Starkiller echter op zoek naar wraak en vernietigt hij iedereen die hem in de weg staat. 

Bekijk de commercial hieronder.

DVD: The Simpsons: 20 Years

De populairste tekenfilmserie is wellicht de gele familie The Simpsons. Zo niet de populairste, dan in ieder geval de langstlopende sitcom én de langstlopende animatieserie ter wereld. Naast een film, verscheidene games, strips, actiefiguren en boeken, wordt ook elk seizoen op dvd uitgebracht. Terwijl het huidige seizoen, nummer 22, nog op de buis te zien is, heeft FOX het jubileumseizoen op dvd uitgebracht. The Simpsons: 20 Years bevat alle afleveringen van het twintigste seizoen. 

 

CD: Trip Fontaine - Lambada

De sneeuwstormen vliegen je om de oren, maar de titel en hoes van de nieuwe cd van Trip Fontaine doen zomers aan. Lambada is echter geen zomerse plaat, maar meer een soort van vier jaargetijden. De muziek van deze Duitse band is namelijk een mix van stijlen. Deze mix is in eigen land zeer populair, maar het grote succes blijft verder nog een beetje uit. Deze derde cd kan daar wellicht verandering in brengen.

Vrouw Roelof Hemmen overleden

De vrouw van nieuwslezer Roelof Hemmen, Marjon van Rijn, is vorige week donderdag op 50-jarige leeftijd overleden. Dit maakte de redactie van RTL Nieuws woensdag bekend in een overlijdensbericht in De Telegraaf.

"Marjon heeft jarenlang meegewerkt aan diverse RTL-programma's. Vaak was ze aan het werk op de redactie van RTL Nieuws. Daar lag haar hart en verloor ze het ook aan onze nieuwscollega Roelof. We wensen Roelof en de kinderen Thom, Lisa en Hidde veel sterkte toe", aldus de overlijdensadvertentie.

In 2005 trouwde Hemmen met Marjon van Rijn. Na een 2,5 jaar gevecht tegen kanker overleed ze in een kortstondige coma. De RTL-nieuwslezer had zijn werk eerder deze maand al helemaal opgeschort om voor zijn vrouw en kinderen te zorgen.

Fàbregas bekritiseert arbitrage via Twitter

Cesc Fàbregas vindt dat Arsenal een strafschop had moeten krijgen in de uitwedstrijd tegen Wigan Athletic. De bezoekers lieten twee punten liggen.

Fàbregas, die geschorst was, zag hoe zijn teamgenoten tegen tien man van Wigan een 2-1 voorsprong weggaven. Arsenal leek echter recht te hebben op een strafschop, toen een vrije trap van Samir Nasri tegen de arm van James McCarthur belandde. Arbiter Lee Probert wees echter niet naar de stip.

"Wat is het verschil tussen deze handsbal en die van mij tegen de Spurs?" vroeg Fàbregas zich af. "Arbiters willen niet dat wij over hen klagen, maar ze maken het wel erg moeilijk voor zichzelf." Vorige maand kreeg Fàbregas voor een soortgelijke handsbal een penalty tegen, die door Rafael van der Vaart werd benut.

Via Twitter kreeg de 23-jarige aanvoerder meteen veel reacties. "Ik wil niet klagen, ik vraag me alleen af waarom de ene scheidsrechter er wel voor fluit, en de ander niet. Is het een regel of gaat het op gevoel?"

Uitslagen Engeland speelronde 20

Gisteren en eergisteren werd de twintigste speelronde van de Engelse Premier League gespeeld. Hieronder de uitslagen van de wedstrijden, de stand en een link naar de overige statistieken.

Gelijkspel Arsenal

Arsenal is er niet in geslaagd om zich naast Manchester United en Manchester City aan kop van de Premier League te nestelen. Op bezoek bij Wigan Athletic kwamen de Gunners niet verder dan 2-2. Robin van Persie werd bij Arsenal buiten de selectie gelaten. Wigan-verdediger Ronnie Stam werd vijf minuten voor tijd gewisseld.

Nadat Arsenal door een benutte strafschop van Ben Watson op achterstand was gekomen, stelde het door goals van Andrey Arshavin en Nicklas Bendtner nog voor de pauze orde op zaken. Toen Wigan na rood van Charles N'Zogbia ook nog met tien man verder moest, leek het klusje geklaard. Een eigen doelpunt van Sebastien Squillaci zorgde echter toch nog voor een remise.

Chelsea hervindt aansluiting bij top

Chelsea greep het puntverlies van de concurrentie aan om weer aansluiting te vinden bij de top. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti won door een goal van Florent Malouda met 1-0 van Bolton Wanderers. Chelsea staat vierde met vier punten minder dan de clubs uit Manchester. Arsenal heeft twee punten minder dan de koplopers.

Liverpool onderuit

Liverpool sluit het jaar 2010 af in het rechterrijtje. Met Dirk Kuyt in de basis en Ryan Babel als invaller werd thuis een ontluisterende 1-0 nederlaag geleden tegen hekkensluiter Wolverhampton Wanderers. Liverpool vindt zichzelf na zeventien wedstrijden terug op de twaalfde plaats.


Uitslagen speelronde 20:

Thuis Uit Uitslag
Tottenham Hotspur Newcastle United 2-0
Manchester City Aston Villa 4-0
Stoke City Fulham 0-2
Sunderland Blackpool 0-2
West Bromwich Blackburn Rovers 1-3
West Ham United Everton 1-1
Birmingham City Manchester United 1-1
Chelsea Bolton Wanderers 1-0
Wigan Athletic Arsenal 2-2
Liverpool Wolverhampton 0-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 18 10 8 0 38 39-17
2 Manchester City 20 11 5 4 38 32-16
3 Arsenal 19 11 3 5 36 39-22
4 Chelsea 19 10 4 5 34 33-15
5 Tottenham Hotspur 19 9 6 4 33 29-23
6 Bolton Wanderers 20 7 8 5 29 32-26
7 Sunderland 20 6 9 5 27 21-22
8 Blackpool 17 7 4 6 25 26-29
9 Blackburn Rovers 20 7 4 9 25 26-31
10 Stoke City 19 7 3 9 24 23-24
11 Everton 19 4 10 5 22 21-22
12 Liverpool 18 6 4 8 22 21-23
13 Newcastle 19 6 4 9 22 28-31
14 West Bromwich 19 6 4 9 22 25-34
15 Aston Villa 19 5 5 9 20 20-34
16 Wigan Athletic 19 4 8 7 20 17-31
17 Birmingham 18 3 10 5 19 18-21
18 Fulham 19 3 10 6 19 19-23
19 Wolverhampton 19 5 3 11 18 20-32
20 West Ham United 20 3 8 9 17 20-33

Klik hier om meer statistieken over de Engelse Premier League te bekijken!

Premier Curaçao namens Koninkrijk in Brazilië

De Curaçaose premier Gerrit Schotte vertegenwoordigt het Koninkrijk der Nederlanden bij de installatie van de nieuwe president van Brazilië. Dat gebeurt op 1 januari 2011.

Schotte heeft dit vorige week tijdens zijn bezoek aan Nederland met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal besproken, zo maakte hij deze week bekend.

Schotte is officieel bij de beëdiging van Dilma Rousseff, die dit jaar verkozen werd tot de nieuwe president van Brazilië, als vertegenwoordiger van Nederland, Curaçao en op speciaal verzoek ook van Luxemburg.

Premier Curaçao namens Koninkrijk in Brazilië
Premier Curaçao namens Koninkrijk in Brazilië (Foto: ANP)

Celstraf ex-president Israël om verkrachting

De Israëlische oud-president Moshe Katsav moet een gevangenisstraf van zeker acht jaar uitzitten wegens verkrachting. Een rechtbank in Tel Aviv verklaarde het voormalige staatshoofd (2000-2007) schuldig aan seksuele vergrijpen tegen zeker twee van zijn medewerksters.

Katsav pleegde de misdrijven volgens de rechtbank niet alleen toen hij president was, maar ook toen hij in de jaren negentig minister van Toerisme was.

Celstraf ex-president Israël om verkrachting
Celstraf ex-president Israël om verkrachting (Foto: ANP)

Werkloosheid daalt langzaam

De werkloosheid neemt langzaam af. De minst kansrijke groepen, zoals ouderen en laaggeschoolden, profiteren het minst van het herstel van de markt, concludeert het UWV Werkbedrijf in een donderdag uitgebracht onderzoek.

Nu zijn ongeveer 490.000 mensen op zoek naar een baan. Een jaar geleden waren dat er nog 507.000. Het aantal uitkeringen liep met 46.000 terug tot 263.000.

Het komende jaar zakt het aantal werkzoekenden volgens het UWV naar ongeveer 480.000. In de eerste elf maanden stroomden 393.000 mensen de WW in. In dezelfde periode vonden 231.000 WW'ers werk en nog eens 208.000 verlieten de WW om een andere reden. Het aantal vacatures neemt toe.

Vooral in Zuid-Limburg, Twente, Drenthe en Groningen zijn veel mensen op zoek naar werk. De werkloosheid is juist laag in Zeeland, Drechtsteden, Midden- en Oost-Utrecht en het noorden van Noord-Holland.

In de zorg groeit het aantal vacatures het meest. Dat komt doordat veel werknemers daar uittreden of van baan veranderen. Volgend jaar worden ook veel vacatures verwacht in de horeca, de detailhandel, bij adviesbureaus en in groothandels. Het UWV verwacht dat het voor bedrijven moeilijker gaat worden geschikt personeel te vinden.

Het werkbedrijf noemt het opvallend dat veel werkzoekenden werk vinden in een andere gemeente dan waar ze wonen. Ook werken ze vaak in een andere sector dan die waar ze eerder werkten.

Het aantal werklozen valt volgens het UWV mee doordat bedrijven hun personeel hebben aangehouden terwijl er geen werk was. Dat komt mede door de deeltijd-WW, waarbij werknemers gedeeltelijk werden betaald met het geld voor een WW-uitkering en ondertussen in dienst bleven.

Ook bleef de werkloosheid laag doordat veel jongeren besloten door te studeren in plaats van aan het werk te gaan. Verder bleven veel werknemers op hun plaats zitten in plaats van op zoek te gaan naar ander werk.

Seoul: noorden heeft meer slagkracht

Langs de strengst beveiligde grens van de wereld rijden snellere en krachtigere Noord-Koreaanse tanks. Bovendien heeft Noord-Korea tweehonderdduizend militairen, allen lid van de speciale eenheden, langs de grens gestationeerd om chaos aan te richten in het zuiden. Dat staat in een verslag van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dat donderdag is vrijgegeven.

De militaire slagkracht van het noorden is vergroot, concludeert het ministerie. Het noorden wordt in het verslag een 'vijand' genoemd, een ernstigere omschrijving dan in 2008 toen Noord-Korea nog werd aangemerkt als een 'directe en serieuze bedreiging'. Pyongyang reageerde direct en noemde het verslag een 'zware provocatie' die kan leiden tot oorlog.

Om het zeer geavanceerde conventionele leger van Zuid-Korea tegenwicht te bieden, steunt Pyongyang op zijn atoomprogramma, speciale eenheden, artillerie, onderzeeërs en op eenheden die bedreven zijn in cyberoorlogvoering, aldus het verslag.

Langs de grens zijn tweehonderdduizend militairen gestationeerd, twintigduizend meer dan in 2008. Deze speciale eenheden zijn getraind om in het zuiden te infiltreren en liquidaties uit te voeren. Daarnaast staan langs de grens 13.600 stuks langeafstandsgeschut klaar om Seoul, dat op slechts 50 kilometer van de grens ligt, onder vuur te nemen.

Volgens Seoul heeft het noorden bovendien een nieuwe tank ontwikkeld die over meer vuurkracht en bewegingsvrijheid beschikt. Ook deze tanks staan langs de grens opgesteld.

Toch acht het ministerie de kans op een aanval vanuit het noorden klein. Zuid-Korea weet zich gesteund door de Verenigde Staten, die in het geval van oorlog op het schiereiland 690.000 extra militairen, 160 oorlogsschepen en 2000 gevechtsvliegtuigen sturen.

'Lang opsluiten veelplegers scheelt miljoenen'

Per veelpleger die langdurig wordt opgesloten bespaart de samenleving jaarlijks 100.000 euro. Van 2001 tot nu is door deze aanpak 400 miljoen euro bespaard, zegt misdaadeconoom Ben Vollaard donderdag in De Telegraaf en BN/De Stem.

Meer dan 250.000 woninginbraken en autokraken zouden door de lange gevangenisstraffen zijn voorkomen. Het opsluiten van iemand kost zo'n 50.000 euro per jaar, maar daarmee wordt volgens de onderzoeker 150.000 euro aan onkosten door diefstal uit woningen en auto's voorkomen. Dat is inclusief toegebrachte schade en de kosten die justitie en politie maken.

In werkelijkheid brengt de langdurige opsluiting nog meer geld op, want fietsendiefstallen en winkeldiefstallen zijn niet meegerekend. Het opsluiten van veelplegers bespaart de belastingbetaler veel kosten en verlaagt de misdaadcijfers, concludeert Vollaard. Hij wijst erop dat een overval ook geestelijk effect heeft op de slachtoffers.

Vollaard waarschuwt wel dat langer straffen alleen bij veelplegers voordelig uitpakt. "Bij andere categorieën kost langer straffen alleen maar meer geld en levert het weinig op." Op dit moment zitten ongeveer vijfhonderd veelplegers vast in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Daarmee wordt per jaar 50 miljoen euro bespaard.

De ISD-maatregel is vooral gericht op wat oudere verslaafden die stelen om drugs te kunnen kopen. Deze daders worden twee tot drie jaar opgesloten en behandeld. Sinds de invoering van deze maatregel zou de criminaliteit in de grote steden met tientallen procenten zijn gedaald.

Dat komt volgens Vollaard vooral doordat de daders van straat zijn en niet zozeer doordat de veelplegers door de behandeling niet meer stelen. De resultaten van de behandeling zouden in het niet vallen als ze worden vergeleken met het opsluitingseffect.

Vollaard is verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij voerde het onderzoek uit in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap.

[NBA] Eindelijk weer zege voor de Lakers

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben woensdag (plaatselijke tijd) eindelijk weer een overwinning geboekt. Na drie nederlagen op rij won de regerend kampioen in de NBA met 103-88 van de New Orleans Hornets.

Lamar Odom was als invaller topscorer bij de Lakers met 24 punten. Kobe Bryant voegde er 20 punten aan toe en Andrew Bynum maakte er 18. "Hopelijk kunnen we hier weer verder mee. Maar je weet nooit wat er de volgende wedstrijd zal gebeuren", aldus Odom.

Odom was enige tijd in de basis de vervanger van de geblesseerde Bynum. Maar Bynum was woensdag weer fit en begon toch weer in de basis. Odom moest plaats nemen op de bank. "Dat was geen verrassing voor mij. Dit was de plek van Andrew. Zo liep het ook goed", vond Odom.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Golden State 103-93
Washington Indiana 104-90
Charlotte Cleveland 101-92
Detroit Boston 104-92
New Orleans LA Lakers 88-103
Minnesota Denver 113-119
Oklahoma New Jersey 114-93
Houston Miami 119-125
Phoenix Philadelphia 110-123
Sacramento Memphis 100-98
LA Clippers Utah 95-103

Dode bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is donderdagochtend een man omgekomen. De schietpartij vond rond 07.00 uur plaats in Rotterdam-West, meldt de politie.

Volgens de politie sloegen meerdere mensen alarm nadat ze schoten hoorden bij een galerijwoning aan de Van Citterstraat. De politie ging naar die straat, maar moest een stukje verder rijden na een melding uit de Vierambachtstraat. Daar bleek het zwaargewonde slachtoffer te hebben aangebeld voor hulp. Hij overleed in de woning.

De politie is direct een groot onderzoek gestart, maar kan nog niet veel zeggen over de aanleiding van de schietpartij. Er zijn al verschillende getuigen in de buurt gehoord.

Woensdag werd bekend dat er dit jaar achttien mensen in Rotterdam om het leven zijn gekomen door geweld. Met deze schietpartij komt dat aantal op negentien.

L'Equipe verkiest Nadal boven Iniesta en Sneijder

Wesley Sneijder is als derde geëindigd in de sportverkiezing 'kampioen der kampioenen' van de Franse krant L'Equipe. Sneijder, voor wie 2010 een topjaar was, kreeg bij de verkiezing 530 punten. Op voetbalgebied moest hij alleen Andrés Iniesta voor zich dulden. Hij kreeg 559 punten. De Spanjaard werd een nationale held toen hij zijn land in de WK-finale tegen Oranje naar de wereldtitel schoot.

Het middenveldduo moest het echter afleggen tegen tennisser Rafael Nadal, die liefst 777 punten kreeg. De linkspoot won in 2010 drie Grand Slams. Sprinter Usain Bolt pakte de titel de afgelopen twee jaar en daarvoor werd Roger Federer vier keer op rij uitgeroepen als de beste sporter.

Wesley Sneijder werd door L'Equipe ook al genoemd in het elftal van het jaar. Hij is daarin de enige Nederlander. FC Barcelona domineerde dat team met vijf spelers, waaronder Iniesta, Xavi en Lionel Messi.

Tennisser Kiefer beëindigt loopbaan

De Duitse tennisser Nicolas Kiefer beëindigt per direct zijn loopbaan. De 33-jarige speler maakte dat in de Duitse krant Die Welt bekend.

"Het is tijd. Na vijftien jaar wil ik aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven beginnen", aldus Kiefer. Hij wil meer tijd gaan besteden aan zijn familie. Kiefer werd in augustus vader van een dochter.

Kiefer won in zijn loopbaan zes titels op de ATP Tour. Zijn laatste eindzege dateert van 2000. In 2006 was hij halve finalist op de Australian Open. Bij de Olympische Spelen van 2004 veroverde hij met landgenoot Rainer Schüttler de zilveren medaille in het dubbelspel. In 2000 behaalde hij met een vierde plaats zijn beste klassering op de wereldranglijst. Hij was vanwege blessures inmiddels afgezakt naar de 722e plek.

Tennisser Kiefer beëindigt loopbaan
Tennisser Kiefer beëindigt loopbaan (Foto: ANP)

Jaaroverzicht FOK!fotoreportages 2010

De tweede helft van de maand december is ieder jaar het moment waarop de jaaroverzichten hun opwachting maken. Zo ook bij FOK!. Tientallen FOK!fotografen gingen op pad en maakten zeer uiteenlopende reportages.

Er zijn dit jaar vele mooie, grappige of bijzondere foto's gemaakt en FOK! wil dit moment dus aangrijpen om deze nog eens de revue te laten passeren.

In het jaaroverzicht zijn foto's te vinden van festivals, reizen, (sport-) evenementen en heel veel meer.

Wij wensen jullie veel kijkplezier. Klik hier voor het jaaroverzicht.


Shakira in Ahoy (Foto: Charlona Teerlink)

IVW waarschuwt NS en ProRail

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft zowel de NS als ProRail een waarschuwing gegeven met betrekking tot de passagierstrein die eerder deze maand strandde tussen Zaandam en Purmerend. Een en ander blijkt uit een brief [1, 2] van IVW aan NS en ProRail, die in handen is gekomen van de Maatschappij Voor Beter OV.

IVW is van mening dat beide bedrijven ernstig tekort zijn geschoten in hun zorgplicht voor de reizigers. "De Inspectie heeft duidelijke aanwijzingen dat het hier geen incident betreft", zo valt in de brief te lezen. IVW wijst erop dat de gezondheid van de passagiers en treinpersoneel na enige tijd in gevaar kan komen, 'omdat kennelijk nagelaten wordt adequate compenserende maatregelen te nemen'. Volgens IVW is dit strijdig met de Spoorwegwet en vervoersconcessies, maar ook met de Arbowet.

NS en ProRail worden gewezen op hun verantwoordelijkheid om bij 'risicovolle weersomstandigheden' adequaat te kunnen reageren op calamiteiten. IVW noemt het voorhanden hebben van geschikt bergingsmateriaal noodzakelijk op 'daartoe geëigende plaatsen binnen het vervoerssysteem', en er moeten extra wissels komen.

IVW heeft NS en ProRail middels de brief een ultimatum gesteld. Beide bedrijven moeten uiterlijk op 10 januari kenbaar maken welke maatregelen zij hebben genomen naar aanleiding van de waarschuwing. Vervolgens neemt IVW de situatie onder de loep en zal 'indien noodzakelijk passend gaan handhaven.'

Voor Beter OV vindt dat de top van zowel NS als ProRail direct moet opstappen. "Wissels, seinen, bovenleidingen en rails gaan kapot, treinen vallen uit, reizigers blijven achter op de perrons, reisinformatie ontbreekt op cruciale momenten en bij calamiteiten zit men blijkbaar met de handen in het haar. Ook het ontbreken van toiletten in treinen leidt tot vervelende situaties indien een trein strandt. Het wordt bovendien steeds duidelijker, dat er aan de samenwerking tussen ProRail en NS veel schort." Voor Beter OV hoopt op een 'daadkrachtig optreden' van de verantwoordelijke minister.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een brief op poten.

In een gepeperde brief stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat dat de spoorsector tekortschiet in zijn zorgplicht voor de reizigers. Aanleiding tot deze conclusie is een treinstoring nabij Zaandam, waarbij reizigers -niet voor het eerst- urenlang in een trein zaten opgesloten.  De gang van zaken is strijdig met de Spoorwegwet, de Spoorconcessie en de Arbowet, zo schrijft de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de brief. Hiermee wordt opnieuw duidelijk dat de toestand op het spoor veel slechter is dan men ons wil doen geloven. Wissels, seinen, bovenleidingen en rails gaan kapot, treinen vallen uit, reizigers blijven achter op de perrons, reisinformatie ontbreekt op cruciale momenten en bij calamiteiten zit men blijkbaar met de handen in het haar. Ook het ontbreken van toiletten in treinen leidt tot vervelende situaties indien een trein strandt.

Sneijder derde in verkiezing L'Equipe

Wesley Sneijder is als derde geëindigd in de verkiezing 'kampioen van de kampioenen' van de gezaghebbende Franse sportkrant L'Equipe.

De voetballer van Internazionale en het Nederlands elftal kreeg 530 punten. De Spaanse tennisser Rafael Nadal won met 777 punten. Nadal bracht dit jaar drie grandslamtoernooien op zijn naam: Roland Garros, Wimbledon en de US Open.

De Spaanse voetballer Andres Iniesta eindigde voor Sneijder als tweede met 559 punten. Hij behaalde met Spanje ten koste van Nederland de titel bij het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Iniesta maakte de enige treffer in de finale.

Sneijder derde in verkiezing L'Equipe
Sneijder derde in verkiezing L'Equipe (Foto: ANP)

Explosie bij gerechtsgebouwen Athene

Twee gerechtsgebouwen in het centrum van Athene hebben schade opgelopen na een explosie donderdagochtend. Dat heeft de politie gezegd. De explosie vond plaats nadat een krant en een tv-zender een waarschuwingstelefoontje hadden gekregen om de autoriteiten de tijd te geven de gebouwen te ontruimen.

Door de ontploffing sneuvelden ruiten en raakten auto's beschadigd. Wie er verantwoordelijk is voor de aanslag is nog onduidelijk.

'Ook Faber gaat niet in op aanbod VVV-Venlo'

Na Sef Vergoossen en Leon Vlemmings heeft ook Ernest Faber 'nee' gezegd tegen een VVV-Venlo. De Limburgse formatie is op zoek naar een opvolger voor Jan van Dijk, die onlangs werd ontslagen vanwege teleurstellende resultaten. De club hoopte Vergoossen te strikken, maar de ervaren oefenmeester bedankte.

Voorzitter Hai Berden kwam vervolgens uit bij Vlemmings (assistent-trainer Feyenoord), maar ook de rechterhand van Mario Been ging niet in op het aanbod. Voetbal International meldt dat ook Ernest Faber niet wil.

De oud-speler van PSV staat aan het roer bij FC Eindhoven en presteert uitstekend. Faber bezet met zijn formatie de vijfde plaats in de Jupiler League. Berden hoopt voor maandag een nieuwe trainer te presenteren.

Jaaroverzicht FOK!Fotoreportages 2010

Het jaar 2010 is bijna ten einde. Graag blikken we met jou terug op de vele fotoreportages die dit jaar heeft opgebracht. Tientallen FOK!fotografen gingen op pad en maakten zeer uiteenlopende reportages.

Zo waren we in 2010 aanwezig bij álle officiële bevrijdingsfestivals, plaatsten we bijzondere vakantiespecials, bezochten we menig (sport)evenement, festival, concert, demonstratie en veel, veel meer.

Kortom: Er was een hoop te zien op FOK!. En al deze fotoreportages zijn nu gebundeld in dit complete jaaroverzicht. Veel kijkplezier!

[NK allround] Olde Heuvel: "Het ging heerlijk"

Wouter olde Heuvel gaat volgende week met veel vertrouwen naar Collalbo voor de Europese allroundkampioenschappen. De schaatser van TVM won gisteren overtuigend de Nederlandse titel. Op de afsluitende 10 kilometer verbeterde hij zijn persoonlijke record tot 13.14,79. "Het ging heerlijk. Ik ging nog niet eerder met zo'n goed gevoel de 10 kilometer in", zei de winnaar na afloop. "Ik kom in vorm, denk ik."

Bij afwezigheid van Sven Kramer zijn de ogen bij de EK op Olde Heuvel gericht. "Ik denk dat Håvard Bøkko en Ivan Skobrev niet heel bang worden van mijn tijden", aldus Olde Heuvel zelf. "Maar ik wil wel voor het podium meedoen."

Boek: Lauren Henderson - Kus in de nacht

Scarlett Wakefield heeft het niet makkelijk. Nadat ze in het eerste boek dat over haar ging verdacht werd van het vermoorden van de jongen waar ze heimelijk verliefd op was, scheelde het in het deel dat daarop volgde niet veel of ze legde zelf het loodje. In Kus in de nacht, het derde deel in de serie over deze onbevreesde bakvis lijkt er dan eindelijk tijd te komen voor romantiek, totdat er opnieuw iemand in haar omgeving mysterieus om het leven komt...Kus in de nacht

Politiechef kan stappen verwachten om tweet

De ouders van het stel dat in Meppel omkwam door koolmonoxidevergiftiging, zijn van plan verdere stappen te ondernemen tegen de Drentse politiechef Gerda Dijksman. Toen duidelijk werd dat een jong stel was omgekomen twitterde ze: "Gaat vast om huiselijk geweld". "Dat is echt heel erg", zegt de vader van de 23-jarige man die omkwam dinsdag in De Telegraaf.

De chef werd na haar tweet voorlopig geschorst. De korpsleiding liet weten dat ze mogelijk inbreuk heeft gemaakt op de integriteit van de slachtoffers en dat nabestaanden zijn gekwetst.

"Ons verdriet is nog te groot om er nu uitgebreid op in te gaan. We willen eerst onze kinderen wegdragen", zegt de vader in de krant. "Maar we laten het hier niet bij zitten, dat is nu mijn eerste reactie."

Zijn hoofd staat nog niet naar vervolgstappen. Van de politiechef heeft hij nog niets vernomen, excuses zijn ook nog niet aangeboden. De betreffende tweet is wel verwijderd.

Op eerste kerstdag werden de 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin gevonden in een flat aan de Thorbeckelaan. De moeder en de broer van de man waren ook in de flat en moesten naar een ziekenhuis omdat ze zich onwel voelden.

Dijksman kwam eerder dit jaar al in problemen door een tweet waarin ze Geert Wilders fascistisch noemde. De PVV-leider eiste vervolgens dat ze zou worden ontslagen, maar dat hoefde niet van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA).


Politiechef kan stappen verwachten om tweet (Foto: Novum)

PDC organiseert televisie-toernooi in Nederland

De PDC is voornemens een nieuw televisie-toernooi in Nederland te organiseren. De dartsorganisatie heeft het project de naam 'Holland v.s. The Rest of the World' genoemd en zal in Nederland live worden uitgezonden op RTL7. Het toernooi zal plaatsvinden van 4 t/m 6 maart 2011.

De verwachting is dat er in poules gespeeld gaat worden. Deelnemers zijn nog niet bekend omdat dit nieuws gisteren pas via dartfreakz.nl uitlekte. Uiteraard houden we jullie op de hoogte als er meer informatie is.

[PDC] Taylor en Webster naar kwartfinales

Mark Webster en Phil Taylor hebben beiden als eersten de kwartfinales van het PDC World Darts Championship bereikt. Webster wist de sterk verrassende Mark Hylton te verslaan. Taylor had het lastig tegen de eveneens verrassende Peter Wright, maar won wel. Beide kanshebbers op de eindoverwinning treffen elkaar in de kwartfinales.

Hylton kwam als onbekende darter naar Alexandra Palace om aan het PDC WK mee te doen, maar zette zichzelf tijdens de eerste ronde meteen op de kaart. Hij wist destijds Steve Beaton naar huis te sturen. In de tweede ronde stuntte hij opnieuw door Colin Lloyd uit te schakelen.

Tegen Webster hing een nieuwe verrassing in de lucht, maar kwam deze niet tot uiting. Hylton miste op de cruciale teveel dubbels en zag Webster dit met sterke finishes keihard afstrafeen. Webby won uiteindelijk ruim met 4-1 en zal daardoor op Nieuwjaarsdag aantreden tegen Taylor.

The Power
verloor tegen Peter Wright zijn eerste set van het toernooi. De veelvoudig wereldkampioen én titelverdediger liep uit naar 2-0, maar moest vervolgens toezien hoe Wright brutaal de derde set pakte. Wright kreeg er geloof in en maakte het Taylor vervolgens erg lastig. Wright kreeg zelfs kansen om zijn tweede set van de wedstrijd te winnen, maar liet dit na. De nummer één van de wereld sleepte de vierde en vijfde set met moeite naar zich toe en won daardoor met 4-1.

Seedorf: "Domme gedrag Balotelli trekt aandacht"

Clarence Seedorf vindt dat Mario Balotelli zichzelf onmogelijk maakt bij de Italiaanse fans door zijn gedrag.Balotelli verklaarde onlangs dat hij in zijn periode bij Internazionale geregeld werd uitgejouwd en toegeschreeuwd door Italiaanse supporters.

Seedorf vindt dat de aanvaller van Manchester City zelf een aandeel had in die toenadering. "Er is geen racisme in Italië", zei de oud-Ajacied tegen Gulfnews.com.

" De geluiden komen van een kleine groep, maar daar moeten we geen aandacht aan geven", vervolgt Seedorf, die vindt dat Balotelli zich meer op de vlakte moet houden. "Balotelli is een goede speler, maar zijn stomme gedrag trekt de aandacht van dit soort mensen."

Seedorf bereidt zich op dit moment voor op de tweede seizoenshelft met Milan. De Rossoneri hebben tijdens de winterstop hun kamp opgeslagen in Dubai. De Milanezen staan op dit moment aan de leiding in de Serie A. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri staat drie punten voor op Napoli.

Presentatoren Hongarije geschorst na protest

Drie presentatoren van de Hongaarse staatsomroep zijn op non-actief gesteld omdat zij 1 minuut stilte vroegen voor de nieuwe mediawet in het land. Ze waarschuwen dat de wet een einde maakt aan de persvrijheid in het land. Dat is donderdag bekend geworden.

Door de wet, die op 1 januari van kracht moet worden, kunnen journalisten enorme boetes tegemoetzien als zij niet objectief of niet moreel berichten. Een staatsorgaan bepaalt wat nog toelaatbaar is. Nieuwsprogramma's mogen hooguit 20 procent van hun tijd besteden aan criminaliteit, om de kijkers niet ongerust te maken.

De wet is vorige week aangenomen en leidde al tot kritiek van het Europees Parlement, de Duitse regering, Amnesty International en vele andere organisaties. De Hongaarse regering, die zaterdag het roulerend EU-voorzitterschap overneemt, piekert er echter niet over de wet te versoepelen.

Stilte op tv voor overleden dierbaren

Voor de tweede keer gaat op donderdag 30 december om 19.58 uur op Nederland 1, RTL4, SBS6 en alle regionale omroepen het beeld een minuut op zwart. De zogenoemde Herinneringsminuut is bedoeld om stil te staan bij een overleden dierbare. De minuut stilte is een initiatief van uitvaartorganisatie Yarden.

De uitvaartorganisatie heeft op de deelnemende kanalen een minuut zendtijd gekocht om nabestaanden de ruimte te geven gezamenlijk te gedenken. Presentator Robert ten Brink leidt de herinneringsminuut dit jaar in.

Volgens Yarden stemden tijdens de eerste herinneringsminuut op 30 december 2009 ruim drie miljoen kijkers af op een van de deelnemende omroepen en zenders. Ruim twee miljoen kijkers grepen naar eigen zeggen het moment ook daadwerkelijk aan om dierbaren te gedenken.

Naast de minuut stilte op tv, kunnen nabestaanden op de website een virtueel kaarsje aansteken voor een overledene. Inmiddels hebben ruim tweeduizend mensen dat gedaan.

Stilte op tv voor overleden dierbaren
Stilte op tv voor overleden dierbaren (Foto: ANP)

Cubanen moeten zelf zeep gaan kopen

De Cubaanse overheid stopt met het gratis verstrekken van zeep, tandpasta en wasmiddel. Dat heeft ze woensdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Sinds de Cubaanse revolutie in 1959 werden de drie producten kosteloos uitgedeeld door de overheid, maar vanaf 1 januari moeten de Cubanen toch echt zelf hun zeepjes gaan kopen. Volgens president Raul Castro moet zijn volk leren op eigen benen te staan en zelf hun bestaan te financieren. Bovendien moet de Cubaanse overheid bezuinigen. Om die reden werden eerder ook al de gratis aardappels, sigaretten en vele andere producten uit de gratis maandelijkse verdeling gehaald.

De bevolking, die gemiddeld van 15 euro per maand moet rondkomen, is ontstemd over de plannen. Een stuk zeep gaat namelijk 18 tot 87 cent kosten.

Cubanen moeten zelf zeep gaan kopen
Cubanen moeten zelf zeep gaan kopen (Foto: ANP)

Brand bij horecaleverancier in Enschede

Bij een horecaleverancier in Enschede heeft donderdagochtend een brand gewoed. Het vuur in het pand aan de Gronausestraat was volgens de brandweer moeilijk te bestrijden omdat de brand tussen twee verdiepingen in woedde.

De brand brak rond 04.00 uur uit in een vuilcontainer. Er was toen niemand aanwezig, maar de brand werd opgemerkt door een brandmelder. Een beveiligingsbedrijf controleerde de zaak en sloeg alarm.

De brand sloeg over van de vuilcontainer op het plafond en woedde daardoor tussen twee verdiepingen in. "We moesten gaten maken om bij het vuur te kunnen, daarom is veel personeel ingezet om het vuur te blussen." Rond 06.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Er vielen geen gewonden.

Cohen: 'Ik ga door'

Job Cohen denkt er niet over om te stoppen als PvdA-leider. Dit vertelde hij tijdens een interview op Radio 1. Ook als de resultaten van de verkiezingen voor de Provinciale Staten tegenvallen, zal hij aanblijven. Zijn grote doel voor de verkiezingen is zorgen dat de huidige gedoogregering geen meerderheid in de Eerste Kamer zal halen.

"Ik ga door met wat ik belangrijk vind: Nederland eerlijker maken", zo zegt de voormalig burgemeester van Amsterdam. De verkiezingen voor de Provinciale Staten zullen zijn op 2 maart 2011.

Spanje onderschept boten met migranten

De Guardia Civil heeft voor de kust van Adra in Zuid-Spanje twee boten met in totaal 85 migranten onderschept. Op de ene boot bevonden zich 57 mensen, voornamelijk Afrikanen, op de andere 28 Algerijnen.

De volste boot werd dinsdagmiddag door een Maltees schip gespot, nadat een man vanuit Marokko de Spaanse politie had gebeld met de mededeling dat zijn vrouw aan boord was.

De opvarenden van beide boten verkeerden in goede gezondheid. Ze kregen dekens en warme dranken en werden naar de wal gebracht.

Elk jaar proberen duizenden Afrikanen in de hoop op een beter leven in Europa met vaak wrakke bootjes naar Spanje over te steken. De Europese Unie heeft een surveillancesysteem met de naam Frontex geïnstalleerd om zulke boten te onderscheppen voordat ze het vasteland of afgelegen buitenposten als de Canarische Eilanden bereiken. Het aantal migranten dat in Spanje aankwam is hierdoor na een piek van 32.000 in 2006 aanmerkelijk afgenomen.

Verzet tegen tv-show autopsie Michael Jackson

De beheerders van de nalatenschap van zanger Michael Jackson verzetten zich tegen een tv-show waarin de autopsie van de King of Pop wordt nagespeeld. Ze vragen producent Discovery Communications om de show niet uit zenden.

"De keuze om zo'n show uit te zenden getuigt van bijzonder slechte smaak, is beledigend jegens de familie van Jackson en wordt gedreven uit de blinde drang om de dood van Jackson uit te melken", aldus de furieuze executeurs woensdag. Uitzending van de show 'Michael Jacksons Autopsy: What Really Killed Michael Jackson' in Europa is gepland in januari..

Discovery Communications, dat onder meer Discovery Channel produceert, heeft nog niet gereageerd op de schriftelijke bezwaren. Michael Jackson overleed in juni 2009 aan een overdosis medicijnen en het verdovingsmiddel propofol.

Wetenschap maakt lijst van planten

Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben naar eigen zeggen de meest complete lijst van plantensoorten opgesteld. Het enorme compendium bevat meer dan een miljoen namen van plantensoorten. In totaal staan in het handboek zo'n driehonderdduizend verschillende planten.

Volgens de onderzoekers kan de lijst, die woensdag werd gepubliceerd, helpen bij het behoud van de soorten. Ook zijn de handel en geneeskunde gebaat bij de lijst, omdat verwarring, die voortkomt uit de verschillende namen die een plant kan hebben, met de lijst tot het verleden behoort.

De lijst werd samengesteld en bewerkt door botanici en computerdeskundigen die werkten vanuit de botanische tuin Kew Gardens in Londen en vanuit de Botanische Tuin van Missouri in het Amerikaanse Saint Louis.

Al bijna 70.000 jaar aan Black Ops gespeeld

Volgens Activision hebben al genoeg mensen om een gemiddeld land mee te bevolken Call of Duty: Black Ops gespeeld. De Koude Oorlog is inmiddels stevig verlengd, met dank aan Activision, Treyarch en Call of Duty: Black Ops. Blijkens de cijfers van Activision is Black Ops door alle spelers tezamen in totaal al 600 miljoen uur gespeeld.

Dit staat gelijk aan 68.000 jaar aan gameplay! Activision heeft niet precies willen vrijgeven hoeveel spelers er nodig waren om deze enorme hoeveelheid tijd vol te maken. Het zijn er wel in ieder geval meer dan het aantal mensen dat de finale van Lost heeft gezien, maar weer niet zoveel als het inwoneraantal van Texas. Dit betekent dat het aantal spelers dus ergens ligt tussen de 20,5 en 25 miljoen.

Volgens Activision maken die 600 miljoen uur dat iedere speler gemiddeld 87 minuten per dag gespeeld heeft. Iedere dag, sinds de release op 9 november tot aan kerstavond. De uitgever wijst er bovendien fijntjes op dat dit betekent dat spelers per dag gemiddeld meer Black Ops spelen dan dat ze bezig zijn op Facebook.

De grootste concurrent van Black Ops, Halo: Reach, wist over een langere periode slechts de helft van de Black Ops "game time" te verzamelen. Natuurlijk is dit niet een helemaal eerlijke vergelijking, omdat Reach alleen maar op de Xbox 360 verschenen is. Het zou daarom interessant zijn om de speelduur per platform te zien, maar Activision lijkt deze cijfers voor zich te willen houden.

Ruim helft bevolking vertrouwt regering

Het vertrouwen in de regering is weer terug op het niveau van voor de val van het kabinet begin dit jaar. De afgelopen drie maanden steeg het aantal Nederlanders dat 'voldoende vertrouwen' in de regering heeft van 46 naar 52 procent. Een groot deel blijft echter ontevreden over de politiek.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het vertrouwen is nog wel lager dan tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis, toen 59 procent de regering vertrouwde.

Vooral PVV- en VVD-aanhangers zijn verantwoordelijk voor de groei. Het aantal VVD'ers dat vertrouwen uitsprak steeg van 51 naar 71 procent en bij de PVV ging dat percentage omhoog van 20 naar 45. Opmerkelijk is dat ook het vertrouwen van SP-stemmers toenam, van 25 naar 38 procent.

Het vertrouwen bij CDA-kiezers blijft met 73 procent ongeveer gelijk. Van de kiezers van D66 en GroenLinks heeft nog maar de helft vertrouwen in de regering, terwijl dat drie maanden geleden nog 67 procent was. Nog 37 procent van de PvdA-kiezers heeft fiducie in het kabinet, dat was een kwartaal geleden nog 56 procent.

De eerder gesignaleerde politieke onvrede is dus nog niet weggeëbd. Wel zijn de ondervraagden iets positiever over politici, maar nog steeds is er bezorgdheid over het overschot aan regels en het gebrek aan daadkracht en een luisterend oor in de politiek. Ook de groeiende invloed van de PVV baart menigeen zorgen.

Inmiddels is er wel wat meer begrip voor de enorme bezuinigingsgolf van het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun geniet van de PVV. Maar er is ook bezorgdheid, vooral over de kortingen op onderwijs en de gezondheidszorg.

Bijna drie op de tien Nederlanders geven aan geen grip op zijn of haar eigen toekomst te voelen en 39 procent is somber over de toekomst van de wereld. Ook spelen gejaagdheid en stress velen parten. Zo'n 62 procent voelt zich af en toe gejaagd, en 14 procent vaak. Deze laatste groep is vaak kortaf, ergert zich vaker aan anderen en is relatief ontevreden. Dit wordt mede toegeschreven aan de toenemende intolerantie en onfatsoenlijk gedrag in het verkeer, openbaar vervoer en in winkels.

"Xbox 360 en PC-hybride tekoop"

Origin PC laat volgende week bij CES zijn belachelijk dure Xbox 360/PC hybride zien. The Big O bevat een high-performance, overgeclockte & watergekoelde PC, EN een watergekoelde Xbox 360 Slim. De standaard configuratie combineert de kracht van een Intel Core i7 930 processor, overgeclockt naar 4,9 GHz, 2 Nvidia GTX480 grafische kaarten en 6GB Corsair Dominator geheugen die op 1600Mhz clockt.

Deze monsterlijke gaming-rig heeft als adviesprijs 7.669 dollar. De "high-end" versie kost slechts 9000 dollar meer: een luttele 16.669 dollar. De ontwikkelaars zullen de nieuwe modellen volgende week bij CES laten zien, waar ze ook andere nieuwe systemen zullen aankondigen. Zou jij je geld hier aan uitgeven?

Mix

Rihanna, Blur en Janet Jackson in Dance Central

Dansen op nummers van Rihanna, Blur en Janet Jackson is vanaf afgelopen vrijdag mogelijk. Rihanna's nummer Disturbia, Girls & Boys van Blur en Control van Janet Jackson zijn vanaf nu te downloaden via Xbox Live. Per liedje betaal je 240 Microsoft Points (€2.40).

Alle liedjes kunnen worden gespeeld op easy, medium of hard in de modi Break It Down, Perform It! en Dance Batlle. Dance Central is een exclusieve game voor Kinect van Xbox 360.

Kerstprijsvraag 2010: Dag 6

De kerstprijsvraag van 2010 is in volle gang! Gedurende acht dagen lang, van 25 december tot en met 1 januari, verschijnen er dagelijks acht vragen, twee plaatjes en een opdracht op FOK!games. Door het beantwoorden van deze vragen, het raden van de plaatjes en het maken van de opdracht kun je punten verdienen die vervolgens ingezet kunnen worden op games of goodies naar keuze in een veiling. Meer informatie over de prijsvraag en de regels kun je hier vinden. Het maakt niet uit hoeveel vragen je goed hebt of hoeveel dagen je mee doet, ook door slechts één dag mee te doen kun je al een game naar keuze winnen!

De vragen:
1. Welke game werd dit jaar vergeleken met een broodje kaas?
2. Wat was het nummer van de kamer in Badhoevedorp die Sony special inrichtte met 3D-televisies en de nieuwste games?
3. Wie ontwikkelde dit jaar een toetsenbord met Instant Messenger-knoppen?
4. Fontaine uit BioShock 2 is de personificatie van...
5. Sony heeft dit jaar een nieuwe lijn van goedekope games voor de PSP uitgebracht. Onder welk label verschijnen deze games?
6. Wie zingt de engelstalige themesong van Final Fantasy XIII
7. Dankzij piraterij was de game Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth in kleine oplage naar de Benelux gestuurd. Hoeveel exemplaren waren er naar de Benelux gestuurd?
8. Wie vond een enkele Halo-game in drie jaar niet genoeg?

De afbeeldingen:
9. Welk game-karakter zien we hier?

10. Van welke publisher/developer/game is dit logo?

De opdracht:
Als FOK-crew zijn we benieuwd wat jouw favoriete of ideale game is. Simpelweg je game beschrijven of de titel noemen is wat te weinig. Maak daarom een gedicht van maximaal 12 regels waarin je jouw game beschrijft. Een Limerick, Haiku, Elfje, Ollekebolleke of Acrostichon mag dus ook, zo lang je lofdicht maar maximaal 12 regels bevat.

Je kunt de vragen hier beantwoorden. Je kunt elke vraag los beantwoorden en vragen die je niet weet dus (voorlopig) overslaan. Alle vragen kunnen beantwoord worden tot en met 2 januari 23:59 uur.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.