Meer vuurwerkslachtoffers verwacht door gladheid

Door gladheid vallen dit jaar meer vuurwerkslachtoffers dan vorig jaar. Vorig jaar raakten in de dagen rond de jaarwisseling 770 mensen gewond. "Ik hoop dat het dit jaar onder de duizend blijft en het zou me echt meevallen als het aantal weer rond de 770 ligt", zegt een woordvoerder van de Stichting Consument en Veiligheid woensdag.

Door de gladheid is de kans groter dat mensen die wegrennen uitglijden wanneer ze een grote vuurpijl hebben aangestoken. Daardoor blijven ze langer in de gevarenzone liggen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt.

Ook in andere situaties kan de gladheid sneller voor ongelukken zorgen. De strengere veiligheidseisen perken het aantal ongelukken niet in, verwacht de woordvoerder.

Hij benadrukt dat de helft van de ongevallen komt door vuurwerk van anderen. "Mensen zijn erg bezig met het afsteken van hun eigen pakket en houden niet in de gaten wat de buurman doet."

Als het dan misgaat, is het volgens hem moeilijker om op tijd weg te komen. "Ook zal het vaker voorkomen dat mensen schrikken van het vuurwerk dat anderen aansteken, uitglijden en pijnlijk ten val komen."

De afgelopen jaren is het aantal vuurwerkslachtoffers rond de jaarwisseling juist gedaald. Zo vielen er in de jaarwisseling van 2007 op 2008 nog 1100 gewonden. Van de 770 gewonden van vorig jaar, raakten er 400 overdag gewond. Dat gebeurt vooral op 31 december, wanneer kinderen overdag vuurwerk afsteken, en op 1 januari. Dan gebeuren veel ongelukken met restvuurwerk.

Onder de gewonden zaten 25 mensen die permanent blind werden. In totaal moesten rond de vorige jaarwisseling acht ogen operatief worden verwijderd.

Het verbieden van vuurwerk is volgens de stichting geen oplossing. "Wij voelen er meer voor als gemeenten vuurwerkshows organiseren in samenspraak met de inwoners. Als je zo'n mooie show kunt zien, heeft het nog weinig zin om zelf wat rotjes te kopen."