'Gegevens nog altijd niet veilig op internet'

Webwinkels springen nog altijd onveilig om met persoonsgegevens van klanten. Onder meer op de sites van de Universiteit Twente, het NTI en van Marco Borsato worden persoons- en inloggegevens van bezoekers onveilig verzonden.

Uit onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Networking4all blijkt dat 86 procent van de webwinkels die gebruikmaken van de betaalmethode iDEAL de persoonsgegevens van klanten onveilig verzendt. Daardoor kunnen de gegevens in handen van internetcriminelen vallen die er misbruik van kunnen maken.

In de wet staat dat alle gegevens die op een website worden ingevuld, beveiligd moeten zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 14 procent van de webwinkels die gebruikmaken van iDEAL dit ook doet. Vorig jaar was dat nog 12 procent.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) noemt de resultaten zorgwekkend. Volgens een woordvoerder heeft het CBP slechte beveiliging van persoonsgegevens hoog op de agenda staan.

"Het wordt hoog tijd dat webwinkels controleren of ze maatregelen hebben die persoonsgegevens beveiligen", zegt een woordvoerder. Het CBP doet zelf ook onderzoek naar sites die de wet overtreden. Waar nodig kan de privacywaakhond dwangsommen of boetes opleggen.