'3DS slecht voor kinderoogjes'

wc-eend

Nog maar een paar maanden wachten, dan komt de Nintendo 3DS. Maar volgens een waarschuwing op de Japanse Nintendo-site is het apparaat helemaal geen geschikt kado voor de kleintjes. "Het zicht van kinderen onder de zes is nog in ontwikkeling," zo waarschuwt Nintendo.

Driedimensionale content kan, zo vreest het bedrijf, "3D beelden versturen waarbij het linkerbeeld verschilt van het rechterbeeld, wat mogelijk invloed kan hebben op de groei van kinderogen.”  Daar blijft het echter niet bij. Gebruikers van alle leeftijden kunnen hinder ondervinden van zere ogen, of misselijkheid als je lang achter elkaar speelt. In juli plaatste Sony een soortgelijke waarschuwing in de gebruikersovereenkomst van de PlayStation 3, in combinatie met 3D spellen of een 3DTV.

Dr. Michael Ehrenhaus, een ophthalmologist in New York, denkt dat Nintendo en Sony een beetje te ver gaan met de waarschuwingen. "Het is onduidelijk of het de ontwikkeling zal schaden. Ik voorzie geen ernstige problemen, ze zijn gewoon extreem bezorgd." Volgens hem moeten je ogen wel extra inspanning leveren als je je lange tijd op iets focust. Kleine kinderen kunnen een aandoening hebben die amblyopia heet ("lui oog"), waarbij een oog beter ziet dan het andere. De combinatie van amblyopia en de extra inspanning is wellicht geen veilige combinatie. Maar waarschijnlijk valt het allemaal reuze mee en is het gewoon weer zo'n loos praatje als "te dicht bij de televisie zitten is slecht voor je ogen".