Blangé en volleybalbond beëindigen samenwerking

In goed overleg hebben Peter Blangé en de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) besloten om zijn werkzaamheden als bondscoach van het Nationaal volleybalteam heren te beëindigen. Blangé - aanvoerder van het team dat in 1996 Olympisch goud won - is sinds 2006 actief als bondscoach. Het herenteam heeft zich de afgelopen jaren bij de World League kunnen onderscheiden. De overwinning afgelopen zomer in en op Brazilië was spectaculair.

Het uiteindelijk niet kwalificeren voor de WK 2010 en de EK 2011 is voor de Nevobo aanleiding geweest om het sportieve perspectief te verleggen naar 2016. Het programma voor de komende twee jaar zal gericht zijn op de deelname aan de European League, de voorwedstrijden om in aanmerking te blijven komen voor de kwalificatie-toernooien (OKT's) voor de Olympische Spelen in London (najaar 2011) en de kwalificatiewedstrijden voor de deelname aan de EK 2013 (mei 2012). In de volgende Olympische cyclus richting Rio de Janeiro 2016 kan dan weer deelname aan World League, WK en OKT's afgedwongen worden. Technisch directeur Bert Goedkoop: "Het potentieel van de nationale selectie en talententeams is groot. Een goed doordacht, volwaardig maar wel realistisch en gedragen programma zal het mannenvolleybal stap voor stap weer op de plek terugbrengen waar het hoort, te weten bij de wereldtop. Daar is tijd voor nodig."

Vanwege de zorgvuldigheid heeft de Nevobo er voor gekozen om ruim de tijd te nemen om met de spelers, bondscoach en het begeleidingsteam te overleggen. Peter Blangé stelt daarover: "Ik ben er trots op dat ik heb kunnen en mogen bijdragen aan de ontwikkeling die het nationaal team en de spelers hebben doorgemaakt. Ik voel me echter ook medeverantwoordelijk voor het uitblijven van voldoende resultaat. Ik vind het jammer dat ik de klus niet af heb kunnen maken, maar mede gezien het gewijzigde programma voor de komende jaren is het een begrijpelijke keuze die de Nevobo en ik nu hebben gemaakt."

De Nevobo zal zich met voorrang buigen over de aanstelling van een nieuwe bondscoach. Peter Blangé neemt de tijd om zich te beraden over het vervolg van zijn loopbaan. Algemeen directeur Marcel Sturkenboom: "Het respect voor de speler en bondscoach Peter Blangé en zijn betekenis voor het Nederlands volleybal is bijzonder groot. Ik ben blij dat we af hebben kunnen spreken dat dit gezamenlijk besluit geen definitief afscheid betekent".