FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 februari 2009

Omstreden bisschop biedt excuses aan

De omstreden bisschop Richard Williamson heeft zijn excuses aangeboden voor het ontkennen van de Holocaust. In een verklaring vanuit Londen erkent hij grote problemen te hebben veroorzaakt. Hij vraagt voor God vergiffenis aan iedereen die hij heeft beledigd.

"Gezien de consequenties kan ik eerlijk zeggen dat ik spijt heb van mijn opmerkingen", staat in de verklaring. "Als ik vooraf had geweten hoeveel pijn en schade ik zou veroorzaken, speciaal aan de kerk, maar ook aan de overlevenden en nabestaanden van de ongerechtigheid van het Derde Rijk, had ik deze opmerkingen niet gemaakt."

De 68-jarige bisschop was gisteren in zijn vaderland Groot-Brittannië aangekomen nadat hij Argentinië had moeten verlaten wegens zijn standpunten. De geestelijke ontkende het bestaan van de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog. Hij stelde dat er niet zes miljoen maar 200.000 tot 300.000 joden in de naziconcentratiekampen zijn omgekomen.

De uitspraken leidden internationaal tot een storm van kritiek, die ook paus Benedictus XVI schaadde. De paus had enkele weken eerder besloten de excommunicatie van de Brit op te heffen. Het Vaticaan gaf Williamson in januari opdracht zijn uitspraken publiekelijk in te trekken.

Williamson, lid van de ultraconservatieve priesterbroederschap Pius X, woonde sinds 2003 in Argentinië. Hij leidde een priesterseminarie bij de hoofdstad Buenos Aires, tot hij begin februari werd ontslagen wegens zijn uitspraken.

Omstreden bisschop biedt excuses aan  (foto: ANP)

Uitslagen UEFA Cup 26/02/2009

Ajax is er in geslaagd de volgende ronde van de UEFA Cup te bereiken. FC Twente en NEC vielen vandaag definitief af. Hieronder vind je de overige uitslagen van de gespeelde duels.

FC Metalist Kharkiv* (UKR) - UC Sampdoria (ITA) 2-0 (1-0)
30' Serhiy Valyayev 1-0
40' Jajá 2-0

PFC CSKA Moskva* (RUS) - Aston Villa FC (ENG) 2-0 (1-1)
61' Yuri Zhirkov 1-0
90+3' Vágner Love 2-0

Hamburger SV* (GER) - NEC Nijmegen (NED) 1-0 (3-0)
9' Ivica Olić 1-0

FC Twente (NED) - Olympique de Marseille* (FRA) 0-1 (6-7 n.s.) (1-0)
24' Hatem Ben Arfa 0-1

VfL Wolfsburg (GER) - Paris Saint-Germain FC* (FRA) 1-3 (0-2)
38' Péguy Luyindula (Pen) 0-1
60' Jérôme Rothen 0-2
63' Makoto Hasebe 1-2
73' Péguy Luyindula 1-3

Galatasaray SK* (TUR) - FC Girondins de Bordeaux (FRA) 4-3 (0-0)
1' David Bellion 0-1
43' Arda Turan 1-1
45' Harry Kewell 2-1
65' Arda Turan 3-1
74' Marouane Chamakh 3-2
75' Fernando Cavenaghi 3-3
90' Sabri Sarıoğlu 4-3

AC Milan (ITA) - SV Werder Bremen* (GER) 2-2 (1-1)
27' Andrea Pirlo (Pen) 1-0
33' Alexandre Pato 2-0
68' Claudio Pizarro 2-1
78' Claudio Pizarro 2-2

VfB Stuttgart (GER) - FC Zenit St. Petersburg* (RUS) 1-2 (1-2)
42' Igor Semshov 0-1
80' Timo Gebhart 1-1
86' Viktor Fayzulin 1-2

Manchester City FC* (ENG) - FC København (DEN) 2-1 (2-2)
73' Craig Bellamy 1-0
80' Craig Bellamy 2-0
90+3' Martin Vingaard 2-1

Royal Standard de Liège (BEL) - Sporting Clube de Braga* (POR) 1-1 (0-3)
79' Dieumerci Mbokani 1-0
88' Luis Aguiar 1-1

Udinese Calcio* (ITA) - KKS Lech Poznań (POL) 2-1 (2-2)
13' Hernán Rengifo 0-1
57' Simone Pepe 1-1
90+1' Antonio Di Natale 2-1

AFC Ajax* (NED) - ACF Fiorentina (ITA) 1-1 (1-0)
61' Alberto Gilardino 0-1
88' Leonardo 1-1

AS Saint-Étienne* (FRA) - CFP Olympiacos (GRE) 2-1 (3-1)
45' Dimitri Payet 1-0
58' Ilan 2-0
75' Óscar González 2-1

RC Deportivo de La Coruña (ESP) - Aalborg BK* (DEN) 1-3 (0-3)
38' Sergio González 1-0
41' Luton Shelton 1-1
45' Andreas Johansson 1-2
45+1' Thomas Enevoldsen 1-3

Tottenham Hotspur FC (ENG) - FC Shakhtar Donetsk* (UKR) 1-1 (0-2)
55' Giovani Dos Santos 1-0
86' Fernandinho 1-1

Valencia CF (ESP) - FC Dynamo Kyiv* (UKR) 2-2 (1-1)
34' Artem Kravets 0-1
45' Carlos Marchena 1-1
54' Asier Del Horno 2-1
73' Artem Kravets 2-2

Dit levert de volgende ontmoetingen in de achtste finales op:

SV Werder Bremen - AS Saint-Étienne
PFC CSKA Moskva - FC Shakhtar Donetsk
Udinese Calcio - FC Zenit St. Petersburg
Paris Saint-Germain FC - Sporting Clube de Braga
FC Dynamo Kyiv - FC Metalist Kharkiv
Manchester City FC - Aalborg BK
Olympique de Marseille - AFC Ajax
Hamburger SV - Galatasaray SK

Wat Ben Ik

Days-Of-Wild stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

"Niets," zeg ik. "En je zegt niets tegen je zus anders mag je minstens een week niet op de DS spelen." Ik heb door ervaring geleerd dat je meteen het initiatief in afpersing moet nemen en niet de ander eerst een voorstel laten doen. Dat is veel voordeliger. Bovendien weet ik niet wat ze gezien heeft. Ik besluit er nog een schepje bovenop te gooien: "En bedenk dat als je van de week ergens heen wil ik altijd nee kan zeggen."

Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (26/02)

Drie Nederlandse clubs kwamen vanavond in actie in de returns van de derde ronde voor de UEFA Cup. Ajax plaatste zich als enige voor de 1/8e finales door 1-1 gelijk te spelen tegen Fiorentina. FC Twente werd pas na strafschoppen uitgeschakeld tegen Olympique Marseille. NEC ten slotte was na de 0-3 nederlaag van vorige week al zo goed als uitgeschakeld en verloor vandaag met 1-0 van HSV Hamburg.

Ajax - Fiorentina

Met Kenneth Vermeer in plaats van Maarten Stekelenburg in de goal vind Ajax de UEFA Cup-return aan tegen Fiorentina. De thuisploeg kwam al na vier minuten goed weg toen Alberto Gilardino de bal verlengde, maar Vermeer wist tot tweemaal een inzet van Franco Semioli en Adrian Mutu te stoppen. Aan de andere kant was ook Ajax via Luis Suárez gevaarlijk, maar hij stuitte na zeven minuten op Sébastien Frey.

Gedurende de eerste helft nam Fiorentina de regie in de wedstrijd over en al snel kregen de Italiaanse spelers kansen, maar onder andere een vrije trap van Mutu belandde net naast het doel. Ajax speelde onrustig en wist de bal nauwelijks in de ploeg te houden. Echt gevaarlijk was de Amsterdamse ploeg dan ook niet. Wel viel er na een half uur spelen een opstootje te noteren toen Felipe Melo Gregory van der Wiel met elkaar in botsing kwamen, maar het liep met een sisser af.

Tot de rust veranderde het spelbeeld weinig. Ajax was slordig, maar kreeg via Miralem Sulejmani nog een kansje, maar hij wist met zijn voorzet geen Ajacied in de zestien meter te bereiken. Semioli kwam voor Fiorentina nog wel tot een goede voorzet, maar zijn bal werd niet tot doelpunt gepromoveerd.

De tweede helft begon meteen zoals de eerste eindigde met een gevaarlijk Fiorentina. Een kopbal van Mutu belandde meteen op de paal en de rebound van Gilardino strandde op de handen van Vermeer. Aan de andere kant redde Frey knap op een vrije trap van Suarez. De Italianen bleven echter druk zetten en veruit de gevaarlijkste ploeg.

Na een uur spelen moest Vermeer zich gewonnen geven toen Gilardino een combinatie met Mutu dwars door het hart van de Ajax-verdediging vakkundig af wist te ronden. Enkele minuten na het doelpunt ging Ajax beter voetballen en dit resulteerde in drie hoekschoppen op rij voor de club. Fiorentina bleef de gevaarlijkste ploeg maar met de komst van Leonardo werd Ajax gevaarlijker.

Dit resulteerde bijna gelijk in een grote kans voor Sulejmani, maar hij miste en stond bovendien buitenspel. Aan de andere zijde was Fiorentina gevaarlijk, maar Gilardino stond hier ook buiten spel. In het resterende kwartier van de wedstrijd liet Fiorentina zich terugzakken, maar Ajax wist niet echt meer gevaarlijk te worden.

Vlak voor tijd was het Leonardo die zich door de Italiaanse verdediging wist te wurmen en de 1-1 aan wist te tekenen. Fiorentina zette nog aan, maar Ajax kwam niet meer in problemen. Ajax mag het in het UEFA Cup-toernooi opnemen tegen Olympique Marseille.

Karakteristieken

AFC Ajax - ACF Fiorentina 1-1
61’ Gilardino 0-1
88’ Leonardo 1-1

Toeschouwers: 42.779
Scheidsrechter: Johannesson (Zwe)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Enoh, Lindgren (AFC Ajax), Mutu, Zauri, Donadel (ACF Fiorentina)

Opstellingen

AFC Ajax: Vermeer, Van der Wiel, Oleguer, Vertonghen, Vermaelen, Gabri (Anita/79), Enoh, Lindgren (Leonardo/70), Sulejmani (Alderweireld/92), Suárez, Emanuelson

ACF Fiorentina: Frey, Krøldrup, Gamberini, Zauri (Jovetic/89), Pasqual, Montolivo, Melo, Donadel (Almiron/72), Semioli (Jørgensen/68), Mutu, Gilardino


FC Twente - Olympique Marseille

FC Twente begon aan de wedstrijd tegen Olympique Marseille in de wetenschap dat het de uitwedstrijd in Frankrijk met 0-1 gewonnen had. De thuisclub had een overwicht in de eerste fase van de wedstrijd, maar het duurde bijna een kwartier voordat de eerste kans kwam. Wout Brama probeerde een bal binnen te glijden, maar het schot ging over. Marseille wist dat het moest scoren en kreeg na 25 minuten een vrije trap. Vanaf ruim 25 meter schoot Ben Arfa via de paal binnen, waardoor de stand over twee ontmoetingen weer gelijk was. Marseille werd hierna de betere ploeg, en kreeg na 35 minuten een grote kans. Shoufra kon zomaar op het doel kon aflopen, zijn voorzet bereikte echter geen medespeler.

Na tien minuten in de tweede helft kreeg Twente een goede mogelijkheid weer langszij te komen, maar Arnautovic stuitte op keeper Mandanda. Een doelpunt van Douglas werd vanwege buitenspel afgekeurd. Hoewel Twente weer de licht betere ploeg was werd Marseille ook gevaarlijk. Een afstandsschot van Girou werd nog maar net over getikt door Boschker. Omdat na 90 minuten de stand net als vorige week 0-1 was moest er verlengd worden.

In die verlening was er een goede kans voor Hersi, maar zijn kopbal van een schot van Arnautovic ging net naast. Twente kwam daarna nog een paar in de buurt van de goal via een paar corners, terwijl ook Marseille gevaarlijk dicht in de buurt van het doel van Boschker kwam. Aan beide kanten werd niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten gaan brengen. Nadat N'Kufo de eerste penalty van Twente miste ging daarna alles raak, totdat Ziani de kans kreeg Marseille naar de volgende ronde te schieten. Hij miste, waardoor het om en om ging. Nadat verschillende spelers raak schoten was het uiteindelijk een misser van Rajkovic die het einde van het Europese avontuur voor FC Twente betekende.

Karakteristieken:

FC Twente - Olympique Marseille 0-1
24' Ben Arfa 0-1

Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Yefet (Isr)
Stadion: Grolsch Veste
Gele kaart: Arnautovic, Tioté, Braafheid (FC Twente), Zubar, Samassa, Ziani, Civelli, Ben Arfa, Koné (Olympique Marseille)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam (Wellenberg/115), Rajkovic, Douglas, Braafheid, Brama (Janssen/79), Tioté, Perez, Arnautovic, N'Kufo, Denneboom (Hersi/110)

Olympique Marseille: Mandanda, Bonnart, Civelli, Hilton (Zubar/31), Taiwo, Ziani,
Cana (M'Bami/94), Cheyrou, Ben Arfa, Niang, Samassa (Koné/103)


NEC - HSV Hamburg

Binnen tien minuten was de 1-0 al op het scoreboard. Nadat Pothuizen balverlies leed, maakte Olic de 1-0. Even daarvoor had El Kabir nog kans om NEC op voorsprong te zetten maar hij schoot de bal, na slordig uitverdedigen van de Duitsers, naast. HSV nam vervolgens wat gas terug, en NEC kreeg wat meer kansen. Een kopbal van Pothuizen werd gestopt en El Kabir trof de paal.

In de tweede helft speelde HSV ook in een lage versnelling. Met een afstandsschot dwong Worm doelman Rost tot enige actie. De keeper moest daarna ook nog snel handelen bij een kopbal van Ntibazonkiza. Even daarna had El Kabir de gelijkmaker op de schoen, maar wederom schoot hij tegen de paal.

In de slotfase schakelde HSV een tandje hoger en dat leverde gelijk kansen op om de 2-0 te maken. Bij een inzet van Guerrero stond de lat echter in de weg.

Hamburger SV - NEC 1-0
9’ Olic 1-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Chapron (Fra)
Gele kaart: (Hamburger SV), Kivivu, El Kabir (NEC)

Opstellingen

Hamburger SV: Rost,J.Boateng (Alex Silva/46), Gravgaard, Mathijsen, Aogo,Benjamin, Rincón,Jarolim,Jansen (Pitroipa/46), Olic (Guerrero/80), Petric

NEC: Babos, Koenders (Fernández/46), Pothuizen (Otten/46),Zomer, El-Akchaoui, Kivuvu, Worm (Janssen/72), Davids, Ntibazonkiza, Tshibamba,El Kabir

Uitslag Ajax - Fiorentina

Ajax heeft de volgende ronde in het UEFA Cup-toernooi bereikt. In Amsterdam werd het 1-1 door goals van Gilardino voor Fiorentina en Leonardo voor Ajax. Omdat het in Florence 0-1 werd, mag Ajax het in de volgende ronde van het toernooi opnemen tegen Olympique Marseille.

Met Kenneth Vermeer in plaats van Maarten Stekelenburg in de goal ving Ajax de UEFA Cup-return aan tegen Fiorentina. De thuisploeg kwam al na vier minuten goed weg toen Alberto Gilardino de bal verlengde, maar Vermeer wist tot tweemaal een inzet van Franco Semioli en Adrian Mutu te stoppen. Aan de andere kant was ook Ajax via Luis Suárez gevaarlijk, maar hij stuitte na zeven minuten op Sébastien Frey.

Gedurende de eerste helft nam Fiorentina de regie in de wedstrijd over en al snel kregen de Italiaanse spelers kansen, maar onder andere een vrije trap van Mutu belandde net naast het doel. Ajax speelde onrustig en wist de bal nauwelijks in de ploeg te houden. Echt gevaarlijk was de Amsterdamse ploeg dan ook niet. Wel viel er na een half uur spelen een opstootje te noteren toen Felipe Melo en Gregory van der Wiel met elkaar in botsing kwamen, maar het liep met een sisser af.

Tot de rust veranderde het spelbeeld weinig. Ajax was slordig, maar kreeg via Miralem Sulejmani nog een kansje. Hij wist met zijn voorzet geen Ajacied in de zestien meter te bereiken. Semioli kwam voor Fiorentina nog wel tot een goede voorzet, maar zijn bal werd niet tot doelpunt gepromoveerd.

De tweede helft begon meteen zoals de eerste eindigde met een gevaarlijk Fiorentina. Een kopbal van Mutu belandde meteen op de paal en de rebound van Gilardino strandde op de handen van Vermeer. Aan de andere kant redde Frey knap op een vrije trap van Suárez. De Italianen bleven echter druk zetten en veruit de gevaarlijkste ploeg.

Na een uur spelen moest Vermeer zich gewonnen geven toen Gilardino een combinatie met Mutu dwars door het hart van de Ajax-verdediging vakkundig af wist te ronden. Enkele minuten na het doelpunt ging Ajax beter voetballen en dit resulteerde in drie hoekschoppen op rij voor de club. Fiorentina bleef de gevaarlijkste ploeg maar met de komst van Leonardo werd Ajax gevaarlijker.

Dit resulteerde bijna gelijk in een grote kans voor Sulejmani, maar hij miste en stond bovendien buitenspel. Aan de andere zijde was Fiorentina gevaarlijk, maar Gilardino stond hier ook buiten spel. In het resterende kwartier van de wedstrijd liet Fiorentina zich terugzakken, maar Ajax wist niet echt meer gevaarlijk te worden.

Vlak voor tijd was het Leonardo die zich door de Italiaanse verdediging wist te wurmen en de 1-1 aan wist te tekenen. Fiorentina zette nog aan, maar Ajax kwam niet meer in problemen. Ajax mag het in het UEFA Cup-toernooi opnemen tegen Olympique Marseille dat eerder vandaag FC Twente wist te kloppen.


Karakteristieken

AFC Ajax - ACF Fiorentina 1-1
61’ Gilardino 0-1
88’ Leonardo 1-1

Toeschouwers: 42.779
Scheidsrechter: Johannesson (Zwe)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Enoh, Lindgren (AFC Ajax), Mutu, Zauri, Donadel (ACF Fiorentina)

Opstellingen

AFC Ajax: Vermeer, Van der Wiel, Oleguer, Vertonghen, Vermaelen, Gabri (Anita/79), Enoh, Lindgren (Leonardo/70), Sulejmani (Alderweireld/92), Suárez, Emanuelson

ACF Fiorentina: Frey, Krøldrup, Gamberini, Zauri (Jovetic/89), Pasqual, Montolivo, Melo, Donadel (Almiron/72), Semioli (Jørgensen/68), Mutu, Gilardino

Homo erectus liep al behoorlijk modern

Anderhalf miljoen jaar geleden stonden voorgangers van de mens al op 'moderne' voet. Dat schrijven Britse en Keniaanse wetenschappers in Science. De onderzoekers analyseerden voetafdrukken die ze vonden in een sedimentlaag bij Ileret in Kenia met laserapparatuur.

De prehistorische stappen vertonen alle kenmerken van de tred van de moderne mens: een grote teen in één lijn met de andere tenen, een ontwikkelde voetboog en een voor de mens karakteristieke gewichtsverdeling tussen hiel, bal van de voorvoet en grote teen. De afdrukken zijn waarschijnlijk achtergelaten door Homo ergaster of Homo erectus, afgaande op de vermoedelijke hoogte en het gewicht van de maker.

In de jaren 70 werden mensachtige voetstappen van zo’n 3,75 miljoen jaar oud ontdekt in Tanzania. Uit die vondst bleek al dat een andere vroege voorganger van de moderne mens Australopithecus afarensis (bekend van het redelijk complete skelet 'Lucy') op twee benen liep. Díe afdrukken hadden nog wel veel aapachtige kenmerken.


Homo erectus liep al behoorlijk modern  (foto: DAG)

Je vader als je eigen trouwambtenaar

Wil je wel trouwen, maar heb je het tot nu uitgesteld omdat de ambtenaar van de burgerlijke stand je niet aanstond? Dan heb je binnenkort geen excuus meer, als het aan de gemeente Binnenmaas ligt. Binnenmaas is namelijk van plan om trouwambtenaren voor één keer aan te stellen. Dit houdt in dat zowel je vader, je broer of je suikeroom je mag trouwen. 

Er zijn natuurlijk wel voorwaarden én kosten aan verbonden. De eenmalige ambtenaar moet meerderjarig en handelingsbekwaam zijn. De bevoegdheid om een huwelijk te voltrekken geldt voor slechts één huwelijk. Over het papierwerk hoeft hij of zij zich geen zorgen te maken: het opmaken van de akte en het controleren van getuigen wordt gedaan door een vaste trouwambtenaar van de burgerlijke stand. Deze 'buddy' is ook aanwezig bij het huwelijk om in te kunnen grijpen als dat nodig is. 

Op deze manier kan de ambtenaar voor één keer zich bezig houden met de toespraak voor het echtpaar en de 'magische woorden'. Hij ondertekent ook de akte en overhandigt het trouwboekje aan het echtpaar. De kosten om eenmalig ambtenaar te zijn zullen tussen de 150 en 200 euro bedragen. Of het droomplan van gemeente Binnenmaas doorgang vindt is nog niet helemaal zeker, de gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

5 Turken, 4 Amerikanen omgekomen bij crash

Bij de crash van het toestel van Turkish Airlines zijn gisteren vijf Turken en vier Amerikanen omgekomen. Dat heeft burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer vanavond bekendgemaakt. Van alle doden zijn inmiddels de familieleden ingelicht.

Het identificeren van de slachtoffers werd bemoeilijkt doordat er één extra passagier aan boord van het vliegtuig was. In plaats van 134 mensen zaten er 135 in het toestel. Van 133 inzittenden is inmiddels de nationaliteit vastgesteld. Onder hen bevinden zich ook alle zwaargewonden. In totaal zaten 60 Nederlanders aan boord van het toestel.

De dodelijke slachtoffers zijn nog niet definitief geïdentificeerd; daarvoor is volgens Weterings meer tijd nodig. Een Rampen Identificatie Team van de politie voert die identificatie uit. Als de identiteit van de doden definitief is vastgesteld, maken de autoriteiten de namen van de overledenen bekend. Aan de nabestaanden is medegedeeld dat hun vermiste tot de doden behoort.

Uitslag FC Twente - Olympique Marseille

FC Twente is in de derde ronde van de UEFA Cup uitgeschakeld. Het ging na strafschoppen onderuit tegen Olympique Marseille.

FC Twente begon aan de wedstrijd tegen Olympique Marseille in de wetenschap dat het de uitwedstrijd in Frankrijk met 0-1 gewonnen had. De thuisclub had een overwicht in de eerste fase van de wedstrijd, maar het duurde bijna een kwartier voordat de eerste kans kwam. Wout Brama probeerde een bal binnen te glijden, maar het schot ging over. Marseille wist dat het moest scoren en kreeg na 25 minuten een vrije trap. Vanaf ruim 25 meter schoot Ben Arfa via de paal binnen, waardoor de stand over twee ontmoetingen weer gelijk was. Marseille werd hierna de betere ploeg, en kreeg na 35 minuten een grote kans. Shoufra kon zomaar op het doel kon aflopen, zijn voorzet bereikte echter geen medespeler.

Na tien minuten in de tweede helft kreeg Twente een goede mogelijkheid weer langszij te komen, maar Arnautovic stuitte op keeper Mandanda. Een doelpunt van Douglas werd vanwege buitenspel afgekeurd. Hoewel Twente weer de licht betere ploeg was werd Marseille ook gevaarlijk. Een afstandsschot van Girou werd nog maar net over getikt door Boschker. Omdat na 90 minuten de stand net als vorige week 0-1 was moest er verlengd worden.

In die verlening was er een goede kans voor Hersi, maar zijn kopbal van een schot van Arnautovic ging net naast. Twente kwam daarna nog een paar in de buurt van de goal via een paar corners, terwijl ook Marseille gevaarlijk dicht in de buurt van het doel van Boschker kwam. Aan beide kanten werd niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten gaan brengen. Nadat N'Kufo de eerste penalty van Twente miste ging daarna alles raak, totdat Ziani de kans kreeg Marseille naar de volgende ronde te schieten. Hij miste, waardoor het om en om ging. Nadat verschillende spelers raak schoten was het uiteindelijk een misser van Rajkovic die het einde van het Europese avontuur voor FC Twente betekende.

Karakteristieken:

FC Twente - Olympique Marseille 0-1
24' Ben Arfa 0-1

Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Yefet (Isr)
Stadion: Grolsch Veste
Gele kaart: Arnautovic, Tioté, Braafheid (FC Twente), Zubar, Samassa, Ziani, Civelli, Ben Arfa, Koné (Olympique Marseille)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam (Wellenberg/115), Rajkovic, Douglas, Braafheid, Brama (Janssen/79), Tioté, Perez, Arnautovic, N'Kufo, Denneboom (Hersi/110)

Olympique Marseille: Mandanda, Bonnart, Civelli, Hilton (Zubar/31), Taiwo, Ziani,
Cana (M'Bami/94), Cheyrou, Ben Arfa, Niang, Samassa (Koné/103)

Penalty's:

Taiwoo 0-1
N' Kufo 0-1
Nian 0-2
Perez 1-2
Ben Arfa 1-3
Janssen 2-3
Koné 2-4
Hersi 3-4
Ziani 3-4
Arnautovic 4-4
Cheyrou 4-5
Braafheid 5-5
Bonnart 5-6
Douglas 6-6
M'Bami 6-7
Rajkovic 6-7

Huang schopt kont in GTA: Chinatown Wars trailer

Er is zojuist een verse trailer van Grand Theft Auto: China Town Wars online gegaan met beelden van de game en de intenties van de hoofdpersoon. Dit allemaal terwijl er rapmuziek uit je speakers knalt. We zullen er hier bij FOK!games verder weinig woorden aan vuil maken. Speakers op vol volume en gaan met die banaan. Vanaf 20 maart kunnen we allemaal los met deze nieuwe game in de Grand Theft Auto. Deze keer weer met vogelvluchtperspectief.

Vermeer in basis

Maarten Stekelenburg is de opvallendste afwezige aan Ajax-zijde in het UEFA Cup-duel met Fiorentina wat om 20:45 uur zal beginnen. De doelman heeft last van zijn keel en zal vervangen worden door Kenneth Vermeer.

In het 100ste UEFA Cup duel voor Ajax zal ook Gregory van der Wiel in de basis starten. De verdediger miste de afsluitende training maar zal gewoon aan de aftrap verschijnen. Bruna Silva zal hierdoor op de bank plaatsnemen.

Opstelling Ajax
Vermeer, Van der Wiel, Oleguer, Vermaelen, Vertonghen, Gabri, Lindgren, Enoh, Sulejmani, Suarez, Emanuelson

Ex-bankier regelt fors pensioen

Fred 'The Shred' Goodwin, de ex-bestuursvoorzitter van Royal Bank of Scotland (RBS), heeft vlak voor zijn aftreden vorig jaar een fors pensioen van 650.000 pond (726.000 euro) voor zichzelf geregeld. Goodwin is 50 jaar oud en het pensioen wordt tot zijn dood uitgekeerd, zo meldde de BBC vandaag.

Goodwins bijnaam 'The Shred' kreeg hij doordat hij vaak met de botte bijl personeel de deur wees. De bankier bracht RBS tot de afgrond door de gedeeltelijke overname van ABN Amro en de gevolgen van de kredietcrisis. RBS is daarom zo goed als genationaliseerd door de Britse overheid. Goodwin moest aftreden op voorwaarde dat hij geen bonussen zou toekennen aan zichzelf. Via de achterdeur heeft Goodwin toch een onbezorgde oude dag geregeld. Het Britse ministerie van Financiën is woedend en start direct een onderzoek naar het pensioen.

Dank aan pberends voor de herschreven submit

LittleBigPlanet zal Youtube uploads krijgen

Sinds kort zijn we erachter gekomen dat men bij Media Molecule aan LittleBigPlanet voor de PSP werkt, maar dat betekent niet dat ze geen tijd meer hebben voor het origineel. In tegendeel zelfs, want naast DLC krijgen we ook nieuwe opties voor de game.

De nieuwste optie is om filmpjes naar YouTube up te loaden. Dat meldt Media Molecule's Kareem Ettouney. Het is echter niet de eerste keer dat deze optie wordt gebruikt, zo had PixelJunk Monsters deze functie ook. Het is nog niet bekend wanneer deze update verkrijgbaar is.


Nog even geduld?

Sneeuw happen in Stoked trailer vol trucs

De Xbox 360 heeft sinds kort een nieuwe snowboard game. Bongfish is onder uitgever Studio Destineer druk bezig met Stoked. De game zou vijf open bergtoppen bevatten met meer dan 75 kilometer aan pistes om onveilig te maken. Tevens gaat de game veranderende weersomstandigheden, helikopter drops en alle bekenden merken en namen in de snowboard business met zich mee brengen. Vandaag is er een nieuwe video verschenen waarin we mogen genieten van enkele Flip Tricks die niet allemaal even soepel verlopen.

Stunt Meulendijks in Duitsland

Judith Meulendijks en Eric Pang hebben beide volgende ronde gehaald op het Yonex German Open. Meulendijks gaat naar de kwartfinale en Pang naar de derde ronde.

Meulendijks zorgde voor een geweldige stunt door in de tweede ronde de nummer 13 van de wereld, Petya Nedelcheva uit Bulgarije, met 21-19 en 21-10 uit het toernooi te tikken. Een voortreffelijke prestatie van de als 26ste geplaatste Meulendijks. Nedelcheva was in Mülheim an der Ruhr als derde geplaatst.

In de kwartfinale komt Meulendijks uit tegen Youn Joo Bae uit Zuid-Korea of Masayo Nojirino uit Japan.

Eric Pang, als zevende geplaatst in Duitsland, heeft dankzij een 23-21, 21-13 overwinning op de Zweed Kristian Karttunen de achtste finale (derde ronde) bereikt. De volgende tegenstander van de Nederlandse badmintonkampioen is de als tiende geplaatste Ville Lang uit Finland.

Uitslag Hamburger SV - NEC

Voor NEC zit het Europees avontuur er dit seizoen op. De ploeg uit Nijmegen verloor de return in de derde ronde van de UEFA Cup met 1-0 van Hamburger SV. De eerste wedstrijd verloren de Nijmegenaren al met 3-0.

Binnen tien minuten was de 1-0 al op het scoreboard. Nadat Pothuizen balverlies leed, maakte Olic de 1-0. Even daarvoor had El Kabir nog kans om NEC op voorsprong te zetten maar hij schoot de bal, na slordig uitverdedigen van de Duitsers, naast. HSV nam vervolgens wat gas terug, en NEC kreeg wat meer kansen. Een kopbal van Pothuizen werd gestopt en El Kabir trof de paal.

In de tweede helft speelde HSV ook in een lage versnelling. Met een afstandsschot dwong Worm doelman Rost tot enige actie. De keeper moest daarna ook nog snel handelen bij een kopbal van Ntibazonkiza. Even daarna had El Kabir de gelijkmaker op de schoen, maar wederom schoot hij tegen de paal.

In de slotfase schakelde HSV een tandje hoger en dat leverde gelijk kansen op om de 2-0 te maken. Bij een inzet van Guerrero stond de lat echter in de weg.



Hamburger SV - NEC 1-0
9’ Olic 1-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Chapron (Fra)
Gele kaart: (Hamburger SV), Kivivu, El Kabir (NEC)

Opstellingen

Hamburger SV: Rost,J.Boateng (Alex Silva/46), Gravgaard, Mathijsen, Aogo,Benjamin, Rincón,Jarolim,Jansen (Pitroipa/46), Olic (Guerrero/80), Petric

NEC: Babos, Koenders (Fernández/46), Pothuizen (Otten/46),Zomer, El-Akchaoui, Kivuvu, Worm (Janssen/72), Davids, Ntibazonkiza, Tshibamba,El Kabir

Nederlandse squashers uitgeschakeld in Maleisië

Dylan Bennett en Annelize Naudé zijn er vandaag in Kuala Lumpur niet in geslaagd om de eindstrijd te bereiken van een internationaal proftoernooi meetellend voor de wereldranglijst. Tijdens de NSC Series #2 2009 moesten beide Nederlandse squashers in de halve finales hun meerdere erkennen in Maleisische oppositie.

In de nederlagen van de 24-jarige Bennett en de acht jaar oudere Naudé waren veel overeenkomsten te vinden. Zo waren beide Nederlanders als tweede geplaatst in de Maleisische hoofdstad, wonnen ze allebei de derde game, maar hadden ze nooit echt uitzicht op de winst.

In het met zesduizend Amerikaanse dollars gedoteerde herentoernooi, een zogenaamd PSA Super Satelliet toernooi, kwam de Eindhovenaar simpelweg te kort tegen het grote Maleisische talent Ivan Yuen. De nummer 62 van de wereld, die een dag eerder nog de Schot Alan Clyne had uitgeschakeld, kon alleen de derde game afsnoepen van de nummer acht van de plaatsingslijst. De overige games gingen relatief kansloos verloren. Na 50 minuten stond de Nederlander dan ook met lege handen: 6-11, 8-11, 12-10, 3-11. De jonge Yuen stuit nu op topfavoriet Ali Anwar Reda. De Egyptenaar won met 11-13, 11-8, 11-8, 11-9 van Waqar Mehboob (7) uit Pakistan.

Naudé was in het damestoernooi, waar $8.000usd aan prijzengeld beschikbaar is, eveneens niet in staat om door te dringen tot de eindstrijd. Net als haar mannelijke landgenoot moest de Amsterdamse tegen Sharon Wee (3) de eerste twee games afgeven, waarna er een korte opleving volgde. In de vierde game was de als derde ingeschaalde Maleisische echter weer de baas op de baan. Het werd na 40 minuten 8-11, 7-11, 11-7, 6-11. In de finale van het WISPA Tour 8 kampioenschap moet de publiekslieveling het nu opnemen tegen Shelley Kitchen uit Nieuw-Zeeland. De nummer één van de plaatsingslijst was met 11-9, 11-8, 11-8 te sterk voor Lauren Siddall (Eng, 4).

Scholieren vinden pasgeboren baby

Een groep scholieren uit Londen heeft een in de steek gelaten baby gevonden. De vondeling lag in een tas nabij een flatgebouw.

De scholieren waren op weg naar school toen ze een baby hoorden huilen. Ze besloten het geluid te volgen en vonden de pasgeborene in een winkeltas. Ondanks dat het meisje in een deken was gewikkeld, voelde ze zeer koud aan. De scholieren aarzelden geen moment en belden het alarmnummer.

Het kindje heeft een dag in het ziekenhuis doorgebracht en is verder gezond. Medewerkers van het ziekenhuis hebben haar de naam Grace gegeven. De politie is een zoektocht gestart naar de moeder van het kind. Waarschijnlijk is de moeder er geestelijk slecht aan toe en men hoopt haar dan ook snel te vinden.

Sam & Max komen naar Xbox Live Arcade

De eerdere geruchten blijken te kloppen. Na de Sam & Max episodes op de PC en een verzameldisc voor de Wii zal het vreemde detective duo nu ook overstappen naar de Xbox 360. De eerste twee seizoenen van de adventure zullen op Xbox Live verschijnen met de nieuwe namen Sam & Max: Save the World en Sam & Max: Beyond Time and Space. Wanneer de spellen zullen verschijnen en voor welke prijs is nog niet bekend.

Killzone 2 multiplayer: Saboteur badge in beeld

Killzone 2 ligt sinds gisteren dan eindelijk in de winkels. Één van de redenen dat de game erg positieve cijfers krijgt is de multiplayer. In de multiplayer is het mogelijk om badges te verdienen en te gebruiken. Hoe dit precies in zijn werking gaat, laat Guerrilla zien in de volgende video. Eerder vandaag hadden we een video waarin de mogelijkheden van de Medic badge getoond werden en eerder zagen we de mogelijkheden van de Engineer en de Assault badge. Deze keer gaat het over de Saboteur badge. Na deze komen er nog twee badges ter sprake.

Van Vliet: "Premiepot moet gevuld zijn"

Leo van Vliet, die vanmiddag gepresenteerd werd als de nieuwe bondscoach van de profwielrenners, heeft maar een ambitie als coach: Een wereldtitel behalen.

Op de vraag hoe de de oud-renner en organisator van de Amstel Gold Race die doelstelling denkt te gaan bereiken zei hij: "Door onder andere de premiepot goed te vullen. Ik weet uit mijn tijd als renner dat geld meespeelt in de wedstrijd. En ik denk dat er bedrijven genoeg zijn die erbij gebaat zijn als een Nederlander wereldkampioen is.”

Van Vliet zegt daarnaast dat een goede sfeer ook belangrijk zal zijn in zijn jacht op een wereldtitel. "Zorgen voor een goede sfeer is misschien wel een beetje mijn tweede natuur. Verder ben ik een man van no-nonsense en breng ik veel levenservaring met me mee. Ik heb veel geleerd van mannen als Peter Post."

Van Dijk zet doelman Wintjens ernaast

VVV-Venlo-trainer Jan van Dijk heeft in zijn achterste linie ingegrepen voor de wedstrijd tegen FC Dordrecht, zo meldt L1.

Het belangrijkste slachtoffer is doelman Danny Wintjens, die uit de basis is verdreven door Kevin Begois. Verder vervangt Ferry de Regt in de defensie Peter Reekers.

Ruben Schaken is vanwege zijn gekwetste heup nog een twijfelgeval. Soufiane Dadda is zijn eventuele vervanger. Verder ontbreekt Ken Leemans vanwege een schorsing, waardoor er voor Michael Timisela een plaatsje op het middenveld vrijkomt.

Frank van Kouwen en Samir El Gaaouiri zijn er vanwege blessures zeker niet bij tegen Dordrecht.

Kromkamp en Zonneveld buiten PSV-selectie

PSV-trainer Dwight Lodeweges kampt momenteel met een luxe-probleem. Alle selectiespelers van de Eindhovenaren zijn fit, waardoor er keuzes gemaakt moeten worden met het oog op de wedstrijd tegen sc Heerenveen.

De slachtoffers van de goede fysieke gesteldheid van de PSV-selectie zijn Jan Kromkamp en Mike Zonneveld. Beide vleugelverdedigers zijn buiten de ploeg gelaten voor het duel met de Friezen.

"Iedereen is fit. Een unieke situatie, zeker als je dat vergelijkt met andere clubs", verbaasde ook Lodeweges zich tegenover Sportweek. "Dan moet je keuzes maken."

Pastoor geschorst na verdedigen condooms

De aartsbisschop van de Braziliaanse deelstaat Paraíba heeft een pastoor geschorst die het gebruik van condooms had verdedigd. Pastoor Luiz Couto, die ook parlementslid is, mag van hem geen missen meer opdragen, zo meldden Braziliaanse kranten.

In een interview had Couto het condoom een zaak van openbare gezondheid genoemd. Ook pleitte hij voor een krachtigere strijd tegen discriminatie van homoseksuelen en keerde hij zich tegen het celibaat.

Aartsbisschop Aldo di Cillo Pagotto was daar niet van gediend. Hij wees de pastoor erop dat diens woorden "diametraal" tegenover het officiële standpunt van het Vaticaan staan en tot verwarring onder gelovigen leiden. Als Couto zijn woorden in het openbaar herroept, kan hij zijn functie weer vervullen.

MadWorld details bij rondleiding bij Platinum Games

Wat weten wij over MadWorld? We weten, als we onze lieve hoofdredacteur moeten geloven, dat de game "awesome" gaat worden en eigenlijk al is. Ook weten we dat de game volledig in het zwart-wit is en dat alleen de kleur van het rijkelijk vloeiende bloed rood is. Voor meer informatie kun je uiteraard ook bij onze preview terecht. Vandaag is er een video verschenen waarin we een toer krijgen door de studio van Platinum Games, de ontwikkelaar van MadWorld. Zo leren we wat meer over enkele details in de game.

Bot terug bij selectie De Graafschap

Interim-trainer Darije Kalezic heeft bij De Graafschap verdediger René Bot teruggehaald bij de selectie. Bot werd onlangs door de inmiddels op non-actief gezette Henk van Stee verbannen naar kleedkamer twee.

Kalezic is van mening dat Bot een plaats in de selectie verdient. "Hij zit hier al een aantal jaar", zei de interim-trainer tegen Omroep Gelderland. "Het eerste dat ik op het bord schrijf, is respect. Daar draait het allemaal om", vervolgde Kalezic zijn verhaal. "Ik sta voor duidelijkheid en discipline. We moeten het verleden laten rusten en het niet moeilijker maken dan het is. Ik moet nog zien hoe we het oplossen in de bezetting, want we zijn met één man minder. Ik ga wel door met groep één en groep twee."

[WK] Finse vrouwen winnen estafette

Op het wereldkampioenschap langlaufen in het Tsjechische Liberec hebben de Finse vrouwen het goud veroverd op de 4x5 kilometer estafette. Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta Roponen en Aino Kaisa Saarinen waren vooraf torenhoog favoriet en maakten de verwachtingen dus waar.

De strijd om het zilver en brons was spannend. Het leek erop dat Noorwegen naar het zilver ging, maar de Zweedse Charlotte Kalla bleek tegen het einde nog een behoorlijke sprint in haar benen te hebben. Ze lag even tweede, maar werd op de laatste klim achterhaald door de Duitse Claudia Nystad en moest dusgenoeg nemen met brons.

Lips krijgt nieuwe liedjes

Vandaag zijn een aantal nieuwe tracks bekend gemaakt die je in Lips zult kunnen gaan zingen. De liedjes kosten 160 of 180 punten per stuk.

Lips is een zingspel dat exclusief voor de Xbox 360 is verschenen. Het is de bedoeling om zo goed mogelijk met bekende liedjes mee te zingen door de juiste tekst op de goede toonhoogte te zingen.

Reeds beschikbare liedjes:
Speed Up – Funkerman
How To Save A Life – The Fray
Swing Life Away – Rise Against

Vanaf morgen beschikbaar:
The Adventure – Angels and Airwaves
Amber – 311
In The Shadows – The Rasmus

Vanaf 6 maart beschikbaar:
Hook Me Up – The Veronicas
Lips of an Angel – Hinder
Shake It – Metro Station

Onderzoek zwarte doos na weekeinde afgerond

De eerste resultaten van onderzoek naar de zwarte doos van de neergestorte Turkse Boeing worden na het weekeinde verwacht. Dat zei een woordvoerster van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag. Met die resultaten in de hand kan de raad hoogstwaarschijnlijk een voorlopige oorzaak van het ongeluk aangeven.

De zogenoemde zwarte doos, die belangrijke gegevens over onder meer de hoogte, snelheid en richting van het vliegtuig bevat, is naar Frankrijk gestuurd voor onderzoek. Ook heeft het apparaat de cockpitgesprekken opgenomen.

Het Franse equivalent van de OVV leest de vluchtgegevens uit omdat de OVV de mogelijkheden niet heeft om dat zelf met dit type recorder te doen, aldus de woordvoerster. Medewerkers van de onderzoeksraad zijn momenteel in Frankrijk.

Onderzoek zwarte doos na weekeinde afgerond  (foto: ANP)

Kalou: "Interesse Wenger een grote eer"

Chelsea-aanvaller Salomon Kalou heeft zijn bewondering voor Arsenal-manager Arsène Wenger uitgesproken. De geruchten dat de Fransman de Ivoriaanse aanvaller intensief zou volgen, strelen hem dan ook.

"Heeft Wenger gezegd dat hij mij zou willen aantrekken? Dat is een eer voor me, een grote eer", aldus Kalou in The Sun. "Wenger is een grote naam en ik weet dat iedere voetballer er van droomt met hem te mogen werken. Ik heb heel veel respect voor Wenger. Hij is een van de beste coaches ter wereld. Ik heb ook veel vrienden die bij Arsenal spelen. Kolo Touré, Emmanuel Eboué and Emmanuel Adebayor zijn jongens die ik goed ken. Om hen te zien spelen is schitterend."

De voormalig Feyenoorder benadrukt echter dat hij er momenteel niet mee bezig is bij Chelsea weg te komen. "Ik ben gelukkig bij Chelsea en ik hoop dat dat ook zo blijft. Aan het einde van het seizoen zal ik pas over mijn toekomst denken."

Voorlopig nog werktijdverkorting tot 21 maart

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) verlengt de regeling voor werktijdverkorting tot zaterdag 21 maart. De regeling kan ook eerder ophouden als voor die datum afspraken zijn gemaakt met werkgevers en de vakbeweging over een vervangende regeling, waarmee noodlijdende bedrijven hun personeel tijdelijk minder kunnen laten werken met behulp van WW-uitkeringen.

"Niet uitgesloten is" dat al voor 21 maart vervangende maatregelen tot stand zijn gebracht, aldus Donner vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Begin deze week maakte de CDA-minister al bekend dat hij de sluitingsdatum van 1 maart voor werktijdverkorting zou verschuiven, omdat hij met sociale partners komende maand een akkoord hoopt te sluiten.

LBP krijgt Killzone 2, Heavenly Sword en Buzz kostuums

Het houdt maar niet op met de unieke LittleBigPlanet-sackboys. Om de zoveel tijd krijgt LBP namelijk nieuwe content in de vorm van levelkits of schattige, stoere en grappige kostuums voor je sackboy. De aankomende downloadable content zal ook zoiets bevatten. Het officiële PlayStation-weblog heeft namelijk zojuist bekend gemaakt dat gamers binnenkort pakjes kunnen downloaden van Killzone 2, Heavenly Sword en Buzz voor je sackboy of sackgirl. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe pakjes verkrijgbaar zijn, tot die tijd zullen de fans het moeten doen met het onderstaande plaatje.



Murray trekt zich terug vanwege virus

Andy Murray heeft zich teruggetrokken uit het toernooi van Dubai vanwege een virusinfectie. De Britse nummer vier van de wereld stond in de kwartfinale en zou later vandaag spelen tegen Richard Gasquet. De Fransman gaat nu zonder te spelen door naar de halve finale.

'Ik moet afwachten,' aldus Murray. 'Als ik me slecht voel, speel ik niet. Als ik me goed voel, speel ik wel. De dokter zei dat ik tien dagen nodig heb om me goed te voelen. Je weet het nooit met dit soort dingen. Soms herstel je sneller dan verwacht.'

Voor Murray staat ook de Davis Cup-ontmoeting van Groot-Brittannië tegen Oekraïne op de tocht. Naast Gasquet verzekerden ook David Ferrer en Gilles Simon zich al van een plek bij de laatste vier. Ferrer versloeg Igor Andreev met 7-5 en 6-1, terwijl Simon won van zijn landgenoot Fabrice Santoro met de setstanden 7-6(3) en 6-1. De laatste kwartfinale gaat tussen de Serviër Novak Djokovic en de Kroaat Marin Cilic.

Nintendo DS krijgt ook veel nieuwe titels

In navolging van de releaselijst voor de Wii heeft ook de Nintendo DS een nieuwe lijst met wat ons de komende tijd allemaal te wachten staat. Zoals je kunt zien veel spellen voor je zusje, maar ook een aantal titels die wellicht wel interessant zijn.

2K Sports
MLB® 2K9 Fantasy All-Stars - March 3
Don King Boxing - March 31

Activision
X-Men Origins: Wolverine - May
Ice Age 3 - June 30
Transformers™: Revenge of the Fallen - June

Activision/RedOctane
Guitar Hero® On Tour: Modern Hits - June

Aksys Games
Jake Hunter Detective Chronicles: Memories of the Past - May 26
Rockin' Pretty - June 23

Aspyr Media, Inc.
Treasure World™ - June

Atari
Backyard Baseball '10 - March 31
My Horse and Me Riding For Gold - March 31

Atlus U.S.A., Inc.
TrackMania® DS - March 17
Tokyo Beat Down™ - March 31
The Dark Spire™ - April 14
Dokapon Journey™ - April 14
Steal Princess™ - April 21
101 in 1 Explosive Megamix - April 21
Super Robot Taisen® OG Saga:Endless Frontier™ - April 28
Knights in the Nightmare™ - June 2
Shin Megami Tensei®: Devil Survivor™ - June 23

Capcom
Mega Man Starforce 3 Black Ace - June
Mega Man Starforce 3 Red Joker - June

Codemasters Inc
Overlord Minions - Summer

Deep Silver, Inc.
Pet Vet: Down Under - March
Professor Heinz Wolff's Gravity - April
Elite Forces: Unit 77 - April
DJ Star - May
Fritz Chess - May
The Humans - May
Horoscope DS - May

Disney Interactive Studios
Hannah Montana The Movie - April

DreamCatcher
Dreamer: Shop Owner - April 21
Dreamer: Babysitter - April 21
Dreamer: Teacher - April 21
Prank'd - May 19

Electronic Arts
Zubo™ - March 10
Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure™ - March 17
MySims™ Party - March
SCRABBLE™ - March
LITTLEST PET SHOP Spring™ - March
MySims™ Racing - Summer
Harry Potter and the Half-Blood Prince™ - Summer

Hudson Entertainment
Miami Law - Summer

KOEI
Monster Racers™ - June

Konami Digital Entertainment, Inc.
Magician's Quest: Mysterious Times™ - May 5
Yu-Gi-Oh!™ 5D's Stardust Accelerators World Championship 2009 - May 19

LucasArts
Indiana Jones® and the Staff of Kings™ - Late Spring

Majesco Entertainment
Puffins: Island Adventure - April 14
Powerbike - April 28
Drama Queens - May
Marker Man Adventures - May
Hot 'n' Cold - May
Dawn of Heroes - June

MumboJumbo
Crazy Chicken Star Karts - March 31
Crazy Chicken Atlantis Quest - April 28
Crazy Chicken The Pharaoh's Treasure - June 2
7 Wonders II - June 30

Nintendo
Rhythm Heaven - April 5
Personal Trainer: Walking - May 25
The Legendary Starfy - June 8

PopCap Games, Inc.
Peggle™ Dual Shot - March 3

Rockstar Games
Grand Theft Auto: Chinatown Wars - March 17

Southpeak Interactive
Roogoo Attack™ - April 7

THQ
Desktop Tower Defense - April 29

Ubisoft
Imagine® Makeup Artist - May 5
Imagine® Music Fest - May 5
Imagine® Boutique Owner - May 26
My Healthy Cooking Coach - June 2
Petz® Fashion: Dogz and Catz - June 9
Jake Power Soccer Club - June 16

Valcon Games
History Channel: Great Empires: Rome - March 17

Zoo Games, Inc.
Yamaha Supercross - March 10
Hands On!: Tangrams - March 24
Puzzle Kingdoms - March 31
Garfield Gets Real - April 7
Jelly Belly Ballistic Beans - April 21
Smiley World Island Challenge - April 28
Garfield's Pet Force - June 9

Onderzoek gestart na Rock Band spelen in de bibliotheek

Een bibliotheek in Nebraska, Amerika, is op de vingers getikt omdat het bedrijf Rock Band had gekocht voor hun gaming workshops. Omaha, de plaatselijke nieuwsomroep, vond het schandalig dat hier gemeentegeld voor is gebruikt en dat de betreffende medewerkers van de bibliotheek onder werktijd Rock Band hebben gespeeld en daar zelf een filmpje van hebben gemaakt.

Auditor Mike Foley van de staat Nebraska is een onderzoek begonnen naar de zaak en een groep wijze mannen die aangewezen worden door gouverneur Dave Heineman zullen de resultaten hiervan gaan beoordelen. En dat allemaal door een poging van de bibliotheek om meer jonge mensen aan te trekken, iets wat veel bibliotheken doen tegenwoordig. Naast Rock Band hebben de medewerkers zich overigens ook misdragen met Dance Dance Revolution.


De criminelen in actie

FC Den Bosch legt twee talenten vast

FC Den Bosch heeft twee talenten vastgelegd, die de gehele Bossche jeugdopleiding hebben doorlopen en dit seizoen hun debuut hebben gemaakt in de hoofdmacht van FC Den Bosch. Het gaat om Danny Verbeek en Tom van Weert, beiden 18 jaar.

Linksbuiten Verbeek (15 augustus 1990) trainde als F-je al mee bij de jeugdopleiding van FC Den Bosch, en speelde destijds in de competitie voor BVV. De geboren en getogen Bosschenaar speelde daarna als tweedejaars E-tje voor de D-jeugd van FC Den Bosch, het jongste team destijds, en doorliep vervolgens de gehele jeugdopleiding.

Spits Van Weert (7 juni 1990) kwam eveneens uit in het destijds jongste jeugdteam van FC Den Bosch; de D-jeugd en ook hij speelde vervolgens in alle andere jeugdteams van de club. Daarvoor speelde hij voor RKVV Sint-Michielsgestel uit zijn woonplaats.

FC Den Bosch is trots dat er opnieuw twee jongens uit de eigen opleiding en regio een goede ontwikkeling doormaken. Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: ”We hebben ze voor twee jaar gecontracteerd met een optie van de zijde van FC Den Bosch voor nog eens twee jaar. De overeenkomsten gaan op 1 juli 2009 in. Dit past helemaal binnen ons beleid om jongens uit de regio de kans te bieden.”

Veel nieuwe Wii-games in aantocht

Nintendo heeft een nieuw releaselijstje bekend gemaakt van alle aankomende Wii-titels. Het lijstje is gerangschikt op uitgever. De data die er achter staan zijn de Amerikaanse releasedata. Deze kunnen dus iets afwijken van de Europese releasedata.

2K Sports
Major League Baseball® 2K9 - March 3
Don King Boxing - March 31

Activision
X-Men Origins: Wolverine - May
Ice Age 3 - June 30
Transformers™: Revenge of the Fallen - June

Aksys Games
Guilty Gear XX Accent Core Plus - May 12

Atari
Ready 2 Rumble Revolution - March 17
Backyard Baseball 10 - March 31

Capcom Entertainment Inc.
MotoGP™ - Spring

Codemasters Inc
Overlord Dark Legend - Summer

Conspiracy Games
Real Heroes: Firefighter - April

Deep Silver, Inc.
Professor Heinz Wolff's Gravity - April
Fritz Chess - May

Disney Interactive Studios
Hannah Montana The Movie - April

Electronic Arts
TRIVIAL PURSUIT™ - March
MySims™ Party - March
EA SPORTS Active™ - May 19
Tiger Woods PGA TOUR® 10 - June
BOOM BLOX™ Bash Party - Spring
MySims™ Racing - Summer
Harry Potter and the Half-Blood Prince™ - Summer
G.I. JOE™ The Rise of Cobra - Summer
EA SPORTS Tennis (working title) - Summer

Hudson Entertainment
Help Wanted - Summer

Konami Digital Entertainment, Inc.
DanceDanceRevolution® Disney Grooves - April 2
Yu-Gi-Oh! ™ 5D's Wheelie Breakers - May 19

LucasArts
Indiana Jones® and the Staff of Kings™ - Late Spring

NAMCO BANDAI Games America Inc
Klonoa® - Q2

Nintendo
New Play Control! Pikmin™ - March 9
New Play Control! Mario Power Tennis™ - March 9
Excitebots: Trick Racing - April 20
New Play Control! Donkey Kong Jungle Beat - May 4
Punch-Out!! - May 18

SEGA of America
Virtua Tennis™ 2009 - May
The Conduit™ - June
Let's Tap™ - June

Southpeak Interactive
Roogoo Twisted Towers™ - April 7
Pirates vs Ninjas Dodgeball™ - April 21

Zoo Games, Inc.
M&M's Beach Party - March 10
Puzzle Kingdoms - March 31
Garfield Gets Real - April 7
Pennzoil's Build-N-Race: "Speed Demons" - April 14
Jelly Belly Ballistic Beans - April 21
Smiley World Island Challenge - April 28
Garfield's Pet Force - June 9

CNN gebruikte twitter als nieuwsbron crash

De nieuwszender CNN haalde het nieuws over de vliegtuigcrash van gisteren van de website Twitter. De Engelstalige nieuwszender schrijft op zijn website dat Twitter het eerste medium was dat melding maakte van het neergestorte vliegtuig en dat de website de traditionele media zo een stap voor was.

Personen die op het moment van de crash in de buurt waren, beschreven wat ze zagen direct op Twitter of stuurden foto's op van het verongelukte toestel. Zoals gebruiker Nipp, die om 10 uur 39, ongeveer tien minuten na de fatale landing, schreef: "Airplane crash Schiphol Airport Amsterdam!!"

Een moment later schreef hij dat hij naar het neergestorte vliegtuig keek en niet wist of er overlevenden waren. De rest van de dag deden ooggetuigen op de website verslag. Een aantal van hen, onder wie gebruiker Nipp, werd benaderd door binnen- en buitenlandse media om te vertellen wat ze hadden gezien.

Twitter is een sociale netwerksite waarop gebruikers korte tekstberichten kunnen plaatsen. Meestal laten gebruikers elkaar weten wat ze aan het doen zijn.

Twitter is al eerder een succesvol nieuwsmedium gebleken vanwege het grote bereik. Toen een vliegtuig van US Airways in januari op de rivier de Hudson landde, stuurde een hulpverlener ter plekke een foto van het half gezonken vliegtuig via Twitter de wereld in.

Volgens communicatiedeskundige en hoogleraar ICT en maatschappij Valerie Frissen hoeven journalisten niet beschaamd te zijn als Twitter hen inhaalt als het gaat om het snel brengen van nieuws. "Twitter heeft een signaleringsfunctie, maar er zal een behoefte blijven aan professionele journalisten die de feiten checken en het nieuws duiden." Frissen noemt Twitter juist een goede aanvulling voor journalisten: "Je bent gek als je het als journalist niet gebruikt." Overigens maken er volgens de hoogleraar al veel journalisten gebruik van het Twitter-netwerk.

Wendy 'Miss Brahms' Richard overleden

Actrice Wendy Richard, in Nederland vooral bekend als Miss Brahms uit de tv-komedie Are You Being Served?, is vandaag overleden. Dat heeft haar manager bekendgemaakt. Richard is 65 jaar geworden.

Bij de Britse actrice zou vorig jaar een agressieve vorm van kanker zijn geconstateerd, waarna chemotherapie volgde.

Are You Being Served?, waarin Brahms een verkoopster speelde, werd in Nederland jarenlang uitgezonden onder de titel Wordt U Al Geholpen?. Richard genoot in haar geboorteland bekendheid als Pauline Fowler uit de tv-serie EastEnders.

Goodbye, my lover (deel 19)

Mijn vader haalt zijn zakdoek uit zijn broekzak en begint luidruchtig zijn neus te snuiten. “Uiteindelijk vertelde ik mijn ex-vrouw, dat ik zo graag bij haar terug wilde komen. Dat ik zoveel van haar hield. Dat ik een enorme vergissing had begaan.
Ze heeft me vergeven. En ik mocht terugkomen. Maar, Lidewij, daar moest ik een enorm offer voor brengen: ik vind het moeilijk om deze boodschap aan jou te melden: maar ze wilde jou niet terug.”

Van Dieren aast op buitenlands avontuur

René van Dieren, middenvelder van Excelsior, aast op een buitenlands avontuur. De kans dat de aanvoerder zijn aflopende contract bij de Kralingers gaat verlengen is minimaal.

Volgens de 27-jarige middenvelder, die werd opgeleid bij Feyenoord, heeft zijn aangekondigde vertrek niets te maken met de bezuinigingsmaatregelen bij Excelsior. Van Dieren is toe aan een nieuw avontuur. Een club in de eredivisie is voor hem alleen een optie als het om een stabiele middenmoter gaat: "Ik heb eerlijk gezegd niet zo veel zin om straks weer degradatievoetbal te moeten spelen. Dat heb ik bij Excelsior al zo vaak gedaan."

Het liefst gaat hij echter naar het buitenland: "Een warm oord lijkt mij inderdaad wel wat, maar ook Engeland spreekt mij aan. De passie voor het voetbal en de enorme strijd op de velden. Dat speltype ligt mij wel. Ik hoop dat ik volgend seizoen in het buitenland werkzaam zal zijn, daarom heb ik ook een zaakwaarnemer die zijn vizier vooral over de grenzen richt. Martin Schoots is druk voor mij in de weer. Hij heeft met enkele clubs contact en als het concreet wordt, dan krijg ik het te horen. Zover is het nog niet. Dat geeft niet, want ik maak mij geen zorgen over mijn voetbaltoekomst."

Van Dieren speelde tot nu toe exact tweehonderd competitiewedstrijden, verdeeld over beide Nederlandse profniveaus. Hij deed dit namens Feyenoord, Fortuna Sittard en Excelsior. Bij die club is Van Dieren bezig aan zijn zevende seizoen. De langharige middenvelder maakte dertien doelpunten.

Electronic Arts: release van Mirror's Edge ongelukkig

Electronic Arts stond er altijd om bekend als weinig originele developer met een stal vol met melkkoeien. Van dit imago wilde EA af en kwamen vorig jaar met twee zeer interessante nieuwe IP's die goed werden ontvangen door de media en door gamers. Toch deden Dead Space en Mirror's Edge het minder goed in de verkopen dan EA had gedacht. Oorzaak: de releasedatum

Electronic Arts is er zich van bewust geworden dat het niet verstandig is om elke game te releasen vlak voor de feestdagen. Volgens EA worden veel games ondergesneeuwd door de grote hoeveelheid games die rond die tijd verschijnen.

I think the industry has finally gone, 'Wow, we could probably just come out just like the movies do'. Movies launch on Christmas day, they launch blockbusters during the summer, and we're now learning that we could probably launch a game at any time, and if it's a good game it will be well received.

Ze denken dat de gamesindustrie het net zo moet aanpakken als de film-industrie die een grotere spreiding kent van grote releases. Er werd altijd gedacht dat games vooral gekocht werden rond de feestdagen maar games als Grand Theft Auto IV, Metal Gear Solid 4 en Resident Evil 4 en 5 laten zien dat als een game goed is, deze toch wel verkoopt.

Leo van Vliet nieuwe wielerbondscoach

Leo van Vliet is donderdag gepresenteerd als nieuwe bondscoach van de wegwielrenners. De 53-jarige voormalig profwielrenner volgt hiermee Egon van Kessel op, wiens contract niet verlengt werd. Van Vliet was voorheen de organisator van de Amster Gold Race.

In zijn jongere dagen was Van Vliet tevens een verdienstelijke renner. Hij boekte onder meer zeges in de Tour de France, de Dauphiné Libéré en Parijs-Nice. Ook maakte hij tijdens de beroemde tour van 1980 deel uit van de wielerformatie van Peter Post. Zijn grootste overwinning kwam in 1983 toen hij Gent-Wevelgem op zijn naam wist te schrijven.

Als organisator van de Amstel Gold Race zorgde hij er onder andere voor dat de eendagskoers weer finishte op de Cauberg.

Win een echte neppe Killzone assault rifle

Killzone 2 zal morgen officieel in de winkels moeten liggen. Toch zullen veel gamers met een Playstation 3 de game al aan het spelen zijn, want bijna overal is de game al te krijgen. Ondanks dat er genoeg redenen zijn om de game online te spelen, is er sinds vandaag nog een reden bij.

Als je tussen 1 maart en 14 maart Killzone 2 online speelt maak je namelijk kans op een echte replica van de Killzone 2 Helghast assault rifle. Elke dag wordt er één van deze geweren verloot onder de mensen die de game hebben gespeeld. Genoeg reden dus om nog meer tijd te besteden op Hellghan.



Braid komt naar Steam, prijs bekend

Braid was één van de verrassingen van vorig jaar en stond zelfs op de elfde plek in de FOK!games crew Game of the Year top tien. Via live is de game voor de Xbox 360 te downloaden. In de game moest je puzzels oplossen door middel van het stoppen en terugspoelen van de tijd. De game komt ook naar de PC en nu is bekend geworden wanneer en voor hoeveel.

Braid zal via Steam te downloaden zijn vanaf 31 maart. Voor ons Europeanen is hij voor 12,99 euro te downloaden. Mensen in Engeland doen dit voor 9,99 pond en de Amerikanen kunnen hem voor 14,99 dollar al in bezit hebben.



Onderzoek FIFA: 6+5-regel niet verboden

De invoering van de ‘6+5-regel’, die de FIFA wil invoeren, overtreedt geen Europese wetten. Dat heeft een onderzoek van vijf deskundigen van de INEA, het instituut voor Europese aangelegenheden, uitgewezen. De regel zou clubs moeten dwingen tenminste zes spelers uit eigen land op te stellen en maar vijf spelers uit het buitenland.

“Ik ben blij met deze uitkomst”, aldus Sepp Blatter, voorzitter van de voetbalbond. “Deze studie bevestigt dat wij geen Europese wetten overtreden. Wij willen graag de ontwikkeling van jonge spelers bevorderen, nationale teams beschermen en de sport eerlijk en onvoorspelbaar houden. Het Internationaal Olympisch Comité steunt ons plan, net als andere sportbonden. Sporten als basketbal, handbal, ijshockey, rugby en volleybal hebben met dezelfde problemen te maken.”

De 6+5-regel leek een onhaalbare regel te worden aangezien de Europese Unie vrij verkeer van werknemers door alle landen van de EU voorschrijft. De uitkomst van het onderzoek van de FIFA laat echter weten dat er wel grenzen mogen worden gesteld aan het aantal buitenlandse voetballers in clubverband.

Oude gamescharacters krijgen een make-over

Wat doe je als je een middagje niets te doen hebt en van tekenen houdt? Dan ga je al je favoriete games-figuren natekenen natuurlijk! Dat is precies wat Tom Rhodes ook heeft gedaan. De game-figuren die hij heeft nagetekend zijn allemaal wat ouder en komen voornamelijk uit het (S)NES-tijdperk, maar ook Gordon Freeman en Lara Croft hebben een make-over gekregen.

Je kunt alle tekeningen bekijken op de blog van de tekenaar.



Van Marwijk positief over Van Nistelrooy

Bondscoach Bert van Marwijk staat open voor een eventuele terugkeer van Ruud van Nistelrooy in Oranje. Dat laat de oefenmeester weten op het digitale web van de KNVB.

"Ik vond het jammer dat Ruud na het EK bedankte. Als hij er nu echter anders over denkt, dan hoor ik graag van hem", aldus Van Marwijk. Van Nistelrooy liet afgelopen week in het AD weten niet direct nee te zullen zeggen tegen een uitnodiging voor Oranje.

Van Marwijk is positief over de houding van de spits van Real Madrid, maar: "We moeten niet via de pers communiceren, liever via een één-op-één gesprek. Het belangrijkste is nu echter dat Ruud zo snel mogelijk herstelt en zijn oude niveau weer haalt. Als hij dan wil praten sta ik daar voor open."

Dries Roelvink daagt Gordon uit

Dries Roelvink daagt Gordon uit. Helaas niet in de boksring, maar om een strijd wie er het beste kan zingen. Dat schrijft de volkszanger in een open brief op zijn website aan Gordon.

De zanger zonder hit wil een battle met Gordon. "Zie het maar als een strijd der titanen", aldus Dries. Tijdens de uitzending van Bananasplit van afgelopen zondag gaf Dries zijn collega er al flink van langs, maar daar biedt hij nu zijn excuses voor aan. "Deze opmerking was ongepast, kleinerend en tevens niet gebaseerd op feiten". Desondanks vindt Dries dat Gordon "nog steeds voor geen meter kan zingen."

Dries wil een zang-battle waarbij het publiek uiteindelijk bepaalt wie er de beste stem heeft. "Zie het maar als een strijd der titanen om je in ieder geval een goed gevoel te geven. Mocht jij de battle winnen dan zal ik nooit meer negatief over jou praten en in het openbaar verkondigen dat jij de mooiste stem van Nederland hebt." Mocht Gordon niet op zijn aanbod in gaan, dan zijn daar volgens hem ook consequenties aan verbonden. "Dan blijf je voor mij de eeuwige loser."

De open brief is te lezen op de website van 'Triest'. Gordon heeft nog niet gereageerd. FOK! verwacht dat campingzender SBS6 de zang-battle wel live wil uitzenden.

Nedved stopt na dit seizoen

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het definitief. Pavel Nedved hangt zijn kicksen na dit seizoen definitief aan de wilgen. Dit maakte de middenvelder woensdag, na afloop van het Champions League-treffen met Chelsea (0-1), bekend.

"De tijd is gekomen om plaats te maken voor een nieuwe generatie. Ik voel me nog jong, maar ben al bijna 37 jaar. Daarom stop ik, ongeacht onze resultaten dit seizoen in de Serie A en Champions League. Ik verwacht niet dat ik nog op deze beslissing terugkom. Het is mooi geweest," liet Nedved in een reactie weten.

De Tsjech hoopt zijn carrière met een hoofdprijs af te kunnen sluiten. "Het zou fantastisch zijn om in mijn laatste seizoen de Champions League te winnen. Dat kan nog steeds, ook al is de eerste wedstrijd tegen Chelsea niet goed voor ons verlopen (1-0 verlies, red.). Maar er kan nog steeds van alles gebeuren, ik schat de kansenverhouding nu op 55-45 in het voordeel van Chelsea. Het wordt lastig voor ons, maar niet onmogelijk."

In 2001 vertrok Nedved naar Juventus. Daarvoor kwam de speler uit voor Lazio Roma. Twee jaar na zijn komst bij De Oude Dame werd de Tsjech ook nog eens uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar.

Begrotingstekort Obama 1750 miljard dollar

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten voor het lopende jaar zal oplopen tot 1750 miljard dollar, ofwel 1375 miljard euro. Dat heeft president Obama vandaag aangekondigd.

De belastinginkomsten van het land worden voor 2009 geraamd op 2700 miljard dollar (2100 miljard euro). Er wordt echter gevreesd, dat de daadwerkelijke inkomsten de komende maanden tegen zullen gaan vallen, omdat veel burgers dit jaar hun belasting niet (kunnen) betalen. Dat is nog niet in het tekort meegenomen. Gebaseerd op de geraamde belastinginkomsten zou het tekort 65 procent bedragen.

Er is 250 miljard gereserveerd voor een kapitaalinjectie in het bankensysteem. De totale toezeggingen van het Witte Huis aan financiële instellingen komen daarmee op 9950 miljard dollar te staan. Ook de kosten van de oorlogen in Irak en Afghanistan blijken ruim verdubbeld - 65 miljard geraamd, 140 daadwerkelijk. 

Om de staatsschuld enigszins te dempen, zijn er voor 19 miljard aan overheidsuitgaven geschrapt; één van de maatregelen is het schrappen van subsidies aan boeren die meer dan 500 duizend dollar per jaar verdienen, hetgeen 10 miljard oplevert. Helaas loopt deze dus alsnog op; de schuld bedroeg op 19 februari van dit jaar 10,8 biljoen dollar - ongeveer tweederde van het BNP.

GM lijdt verlies van bijna 31 miljard dollar

Het noodlijdende Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) is over heel 2008 op een verlies uitgekomen van 30,9 miljard dollar (24,1 miljard euro). Dat is het op een na grootste verlies voor GM in zijn honderdjarige geschiedenis. Dat maakte GM vandaag bekend.

Daarmee lijdt GM al vier jaar op rij verlies. De laatste keer dat het concern een jaarwinst behaalde was in 2004. In 2007 verloor GM een recordbedrag van 38,7 miljard dollar, maar dat had vooral te maken met een boekhoudkundige last. De omzet ging vorig jaar omlaag naar 30,8 miljard dollar van 46,8 miljard dollar in 2007.

In het vierde kwartaal kwam het verlies van GM uit op 9,6 miljard dollar, tegen een verlies van 1,5 miljard dollar een jaar eerder. Om te kunnen overleven, klopte GM bij de Amerikaanse overheid aan voor hulp. GM kreeg een noodkrediet van 13,4 miljard dollar, maar heeft al aangegeven meer geld nodig te hebben om door te kunnen gaan.

Benítez bezorgd over Torres

Rafael Benítez is bang dat hij in de return van het Champions League-duel tegen Real Madrid niet over Fernando Torres kan beschikken. De Spanjaard, die voor Liverpool speelt, werd woensdag na een uur spelen uit het veld gehaald.

"Torres speelde de gehele wedstrijd met een gezwollen enkel. Al in de eerste minuten had hij daar een tik op gekregen, maar de dokters gaven aan dat hij verder kon spelen," liet een bezorgde Benítez weten.

De oefenmeester weet nog niet of Torres op tijd fit is voor de return. "Na een uur voelde het toch niet helemaal lekker aan, dus toen hebben we hem gewisseld. Ik vraag me af of hij fit is voor de volgende wedstrijd."

Judoka Elmont naar Warschau

Dex Elmont (-73 kg) neemt komend weekend deel aan de wereldbekerwedstrijd in Warschau. In de Poolse hoofdstad komen elf heren in actie.

Bondscoach Maarten Arens selecteerde naast Elmont lichtgewicht Jeroen Mooren (-60 kg), Aziz Mesaoudi, Neal van de Kamer, Jasper de Jong, Bram Strik (-66 kg), Benji Nortan (-73 kg), Marvin de la Croes (-90 kg), Danny Meeuwsen, Marvin Huisman (-100 kg) en Luuk Verbij (+100 kg).

De dames verschijnen in Praag op de judomat. Bondscoach Marjolein van Unen nodigde Birgit Ente (-48 kg), Shareen Richardson (-57 kg), Anicka van Emden, Esther Stam en Marit de Gier (-63 kg) uit voor deelname aan de wereldbekerwedstrijd.

28 jongeren in één busje

De Friese politie heeft gisteravond op de Pastorielaan in Heerenveen een busje aangehouden waarin 28 jongeren in een laadruimte zaten. De laadruimte is 3,20 meter bij 1,75 meter groot. De jongeren van 16 en 17 jaar oud staken bovendien hun middelvingers op naar de agenten. Dat maakte de politie vandaag bekend.

De jongeren waren op weg naar een feestje. Surveillerende agenten hoorden veel kabaal uit het busje komen waarop de agenten de bestuurder staande hielden. Toen ze de laadruimte controleerden, sprongen de feestvierders er ineens uit. De bestuurder heeft een bekeuring gekregen.

Toestel Turkish Airlines al eerder in problemen

De neergestorte Boeing 737-800 van Turkish Airlines had enkele dagen voor het ongeluk bij de Polderbaan op Schiphol tot twee maal toe technische problemen. Dat meldde het Turkse persbureau Dogan vandaag.

Het eerste mankement werd opgemerkt tijdens een vlucht op 18 februari. Volgens de piloten waren er problemen met de vleugels van het toestel. De Boeing heeft daarna een technische controle ondergaan in de hangar van Turkish Airlines op het Ataturk-vliegveld in Istanbul.

De tweede storing vond twee dagen voor het ongeluk plaats. De piloten moesten toen de start afbreken. De zwarte doos van het toestel is in inmiddels in Parijs, om daar nader te worden onderzocht.


Toestel Turkish Airlines al eerder in problemen  (foto: DAG)

Christenextremisten dreigen met verstoren begrafenissen

Aanhangers van de Westboro Baptist Church uit Amerika dreigen de begrafenissen van de slachtoffers van de vliegramp op Schiphol te verstoren.

De extremistische aanhangers van de kerk staan bekend om hun acties tegen homo's en hun betogingen op begrafenissen van Amerikaanse soldaten die gesneuveld zijn in Irak en Afghanistan. Tijdens deze demonstraties gebruiken ze borden en spandoeken met opruiende teksten als: 'God hates fags', 'Thank god for aids', 'Thank god for 9/11'.

De meest gehate familie van Amerika vormt het hart van de kerk. In een documentaire van Louis Theroux was te zien hoe de hele familie dagen achter elkaar op de hoek van de straat en op begrafenissen met de eerder genoemde borden staat te protesteren. Jong en oud wordt ingezet om de hetze tegen homo's en het Amerikaanse leger voort te zetten.

Gisteren bracht de sekte op hun site al naar buiten dat ze hun protesten ook op Nederland zullen richten. Op de site is onder meer te lezen dat de watersnoodramp uit 1953 een straf van god was voor alle criminele kinderen die in Nederland zijn geboren. Daarnaast vullen ze het aan met enkele kreten als: 'God hates the morally depraved and filthy Netherlands people', 'God hates fags and fag-enablers'.

In een document op hun site dat vandaag is gepubliceerd kondigt de kerk aan dat de begrafenissen van de slachtoffers van de vliegramp zullen worden verstoord met een religieus protest dat als een waarschuwing moet worden gezien. 'God hates the morally depraved and murderous Turkisch Muslims'.

Of de groep daadwerkelijk af zal reizen naar Turkije, waar hoogstwaarschijnlijk de drie piloten zullen worden begraven, of Nederland is niet bekend. Noch of de groep het land wel in zal kunnen komen.  

Bekijk de documentaire over de meest gehate familie van Amerika.

Publieke omroep stelt invoering HDTV uit

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stelt het uitsturen van HDTV-signalen van de publieke tv-netten enkele maanden uit. De omroeporganisatie was van plan rond deze periode met die verbeterde tv-techniek te beginnen, maar de oplevering van de benodigde nieuwe eindregieruimte is vertraagd. Dat vertelde een NPO-woordvoerder donderdag.

"De oplevering van de nieuwe eindregie is complex door de hoge eisen die de NPO stelt aan de kwaliteit en continuïteit van het uitzendproces", aldus de zegsman. "De NPO is ambitieus in het uitzenden in hd-kwaliteit aan het Nederlandse publiek, maar wil geen concessies doen aan de kwaliteit en de continuïteit van de reguliere uitzendingen."

De omroeporganisatie gaat in de toekomst tv-uitzendingen via de bestaande signalen aanbieden, maar ook in hd-kwalititeit. Het is vervolgens aan de kabelaars om te bepalen hoe ze de diverse NPO-televisiekanalen aan het tv-publiek aanbieden.

KNVB straft Cambuur, Fortuna en Eindhoven

De KNVB heeft de Jupiler League-clubs sc Cambuur Leeuwarden, Fortuna Sittard en FC Eindhoven een straf opgelegd.

Eindhoven kreeg een boete van 750 euro, omdat de wedstrijd tegen VVV-Venlo op 31 januari jongstleden niet op tijd begon. De Venlonaren kwamen er met een berisping vanaf.

Voor Cambuur en Fortuna waren er voorwaardelijke geldboetes van 2500 euro met een proeftijd van een jaar. Deze straf kregen beide clubs opgelegd 'wegens het niet naar waarheid invullen van het meldingsformulier incidenten en wanordelijkheden inzake de wedstrijd Cambuur Leeuwarden – Fortuna Sittard van 27 januari 2009.'

BV Veendam-doelman Jeroen Lambers kreeg een schorsing van een wedstrijd vanwege zijn handsbal en daaropvolgende rode kaart in de wedstrijd tegen FC Omniworld.

Oud-Feyenoorder Lensky gaat weer voetballen

RTV Rijnmond meldt dat Jacob Lensky zijn voetballoopbaan weer gaat oppakken.

De 20-jarige Canadees liet vorig jaar zijn contract bij Feyenoord ontbinden en vertrok naar zijn vaderland. De middenvelder wilde op dat moment even helemaal niets meer met voetbal te maken hebben.

Deze dip is Lensky nu te boven. Sinds januari traint hij mee met Vancouver Whitecaps. Zijn doel is een club uit Europa. Feyenoord bezit nog vijftig procent van de transferrechten van de Canadees.

Marriott Hotel Islamabad in brand

Het Marriott Hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad staat in brand. Dat heeft het management gemeld. Het luxe hotel was sinds december weer open, nadat er in september een zelfmoordaanslag had plaatsgevonden.

Door de aanslag vorig jaar kwamen meer dan 55 mensen om. De president en premier van Pakistan zouden die avond een etentje hebben in het hotel, maar dat was op het laatste moment verplaatst naar een andere locatie.

De brand brak vanochtend uit op de tweede verdieping in een oude vleugel van het hotel, waar werkzaamheden aan de gang waren. Getuigen meldden vlammen en dikke rookwolken. Vermoedelijk is kortsluiting de oorzaak. Volgens een dokter in het ziekenhuis zijn zeker twaalf mensen gewond geraakt. Ze hebben brandwonden. Een reddingswerker meldde dat vijf mensen ademhalingsproblemen hadden.

Het hotel, een van de twee tophotels in de stad, was een populaire hangplek voor diplomaten en de elite van Pakistan.

Mogelijk geen oortjes meer in Tour de France

De Tour de France-organisatie overweegt de oortjes te verbieden in de aankomende La Grande Boucle. De organisatie wil binnenkort met alle teams om de tafel gaan zitten om de discussie aan te gaan. Het is vooral de Franse televisie die aandringt op het verdwijnen van de technologie.

"De oortjes zijn een noodzaak", zegt Herman Frison, ploegleider van Silence-Lotto in het Gazet van Antwerpen. "Met de oortjes kunnen we onze renners niet alleen tactisch bijsturen maar ook nog is informeren over gevaarlijke punten op het parcours."

Stijn Devolder zei eveneens tegenover dezelfde krant dat volgens hem de oortjes niet perse verboden moeten worden. “Ik zou niet treuren als ze worden afgeschaft. Wielerfanaten zouden zo een kleurrijker spektakel krijgen."

53 Nederlanders aan boord vliegtuigcrash

Zojuist vond er een persconferentie plaats in het persgebouw van Schiphol over de vliegtuigcrash van gisteren. Theo Weterings, de burgemeester van Haarlemmermeer. meldde dat er nog steeds 63 gewonde passagiers in het ziekenhuis liggen.

Van de gewonden zijn er nog zes in kritieke toestand. Vier daarvan zijn nog niet geïdentificeerd. De gewonden zijn ondergebracht in dertien ziekenhuizen in de regio.

In het vliegtuig zaten 53 Nederlanders, of er Nederlanders omgekomen zijn is nog niet bekend. Verder waren aan boord 51 Turken, drie Britten, zeven Amerikanen, een Duitser, een Thai, een Italiaan, een Fin en een Bulgaar. Van vijftien passagiers is de nationaliteit nog niet bekend. De drie bemanningsleden die de ramp niet hebben overleefd, waren van Turkse nationaliteit.

Er is een centraal telefoonnummer geopend voor mensen die nog vragen hebben over de ramp: 0900-1852.

Foto door: Rowin van Diest.

 

Van Wijk laat kritische fan training geven

Dennis van Wijk, oud-trainer van Willem II, heeft een fan van de Belgische hekkensluiter Roeselare de leiding gegeven over een training van het eerste elftal. Dit gebeurde nadat de fan vorige week de club belde om zijn ongenoegen te uiten over de gang van zaken.

Tijdens het telefoongesprek maakte de fan zich niet bekend en spuwde hij zijn gal over de Nederlandse oefenmeester. De man had echter niet door dat hij sprak met Van Wijk. De oefenmeester ging direct in op de kritiek van de fan en bood hem zelfs aan een training te leiden.

De Belg stond een dag later op het trainingsveld van Roeselare om zonder al te veel succes een training af te werken. Na de warming-up staakte hij op verzoek van de spelersgroep zijn activiteiten. Aan het einde van de training vroeg de 45-jarige Amsterdammer de supporters langs de lijn of er nog meer kandidaten aanwezig waren. De tijdelijke oefenmeester heeft ondertussen zijn excuses aan Van Wijk aangeboden.

'Formule 1-team van Honda gered'

Het Formule 1-team van Honda is volgens The Daily Mirror gered. Japanse bronnen melden dat niet Richard Branson met de Virgin-groep, maar hoofd-designer Ross Brawn het team overgenomen heeft. Het betreft hier een management buy-out, een mogelijkheid die al eerder opdook in de geruchten rond het team.

Brawn zou bij het management van Honda een bod van 135 miljoen euro op tafel hebben gelegd en dit is geaccepteerd. Inmiddels zijn alle hordes genomen en is er een overeenkomst getekend. Naar alle waarschijnlijkheid is de huidige teambaas Nick Fry niet betrokken bij de deal.

Met deze uitkomst is de Formule 1-carrière van Jenson Button gered. De Brit zal op 9 maart gaan testen in een auto die aangedreven wordt door een Mercedes-motor. Er wordt nog geprobeerd om de shakedown van de nieuwe bolide eerder te laten plaatsvinden. Ook is nog niet duidelijk wie naast Button in de auto plaats zal nemen. Hiervoor zijn onder andere Rubens Barrichello en Bruno Senna in de race.

Met dank aan dragon11 voor de submit.

Uitbreiding verkooppunten OV-chipkaart

Als je nog geen OV-chipkaart hebt, en er wel één wil aanschaffen, dan hoef je binnenkort niet meer bij de RET in de rij te staan. Het is de bedoeling dat er in april 115 extra verkooppunten in heel regio Rotterdam bij gekomen zijn. Ze moeten bij sigarenwinkels en dependances van Primera en Tabak & Gifts komen te staan. Zo kunnen reizigers die niet aangewezen willen zijn op de metrostations ook een pas aanschaffen of opwaarderen.

Dit heeft Pedro Peters, directeur van de RET, gisteren laten weten aan de Rotterdamse verkeerswethouders. Hij stipte ook de verplichte overgang op de OV-chipkaart in de metro nog even aan. Volgens hem is de overgang naar de kaart goed verlopen. De uitzondering vormen de studenten: "Dat is mislukt, we moesten in een paar dagen 22.000 extra sleutelpassen uitgeven." In mei zouden alle zes- á zevenhonderdduizend studenten in het bezit moeten zijn van de speciale OV-chipkaart.

Het gebruik van de kaart is ook toegenomen in de trams en bussen in de regio. De Connexxion streekbussen zien ook een toename van het gebruik. Het wachten is op Qbuzz, dat in april wil starten met de ov-chipkaart. "Als ook onze buren zijn overgestapt, dan kunnen we de strippenkaart in de bus en tram afschaffen." zo verklaart Peters. Hij is vooral trots op de 'goede rapportcijfers' van de reizigers: "Wat we vooral hebben gemerkt is dat acceptatie volgt op invoering."

Busbedrijf Arriva denkt nog wel enkele maanden nodig te hebben voor de invoering van de OV-chipkaart.

Burgemeester Den Helder legt functie neer

De burgemeester van Den Helder, Stefan Hulman (VVD), heeft gisteravond per direct zijn functie neergelegd. Zijn ontslag zal volgen op een nog te sluiten akkoord tussen hem en de gemeenteraad. Dat akkoord voorziet in voorwaarden voor het vertrek van de omstreden burgemeester.

Hulman zei gisteravond zelfs ontslag te nemen als dat onder de voorwaarden gebeurt die door commissaris van de Koningin van Noord-Holland Harry Borghouts geschetst zijn. Die voorwaarden houden onder andere in dat Hulman zelf ontslag neemt, geen schadeclaims indient en afziet van wachtgeld. Op zijn beurt zal de gemeente hem dan van zijn dubbele woonlasten afhelpen door zijn huis in Julianadorp te kopen.

Hulman stelde gisteravond in een verklaring dat hij graag verantwoording had afgelegd over zijn financiële situatie, maar dat hij het spijtig vindt dat het niet zover heeft kunnen komen. "De raad vindt al dat ik weg moet. Dat doet pijn en verdriet, maar het is niet anders." Na afloop van zijn verklaring liep Hulman direct geëmotioneerd weg.

Met dank aan Jigzoz voor het herschrijven.

RKC Waalwijk licht optie talentvolle Tony Varela

De eenzijdige optie in het contract van Tony Varela is door RKC Waalwijk gelicht. Dit wil zeggen dat de speler die zowel in de achterhoede als op het middenveld tot zijn recht komt ook volgend seizoen in Waalwijk te zien zal zijn.

De geboren Kaapverdiaan speelde enige jaren in het beloftenelftal van RKC Waalwijk, waarna hij afgelopen zomer definitief de overstap maakte naar de eerste selectie. Waar hij als beloftenspeler al tot vijf optredens in de Jupiler League kwam, speelde hij dit seizoen al in 15 competitiewedstrijden mee. Tot scoren kwam Varela nog niet.

“Tony heeft ieder jaar progressie geboekt en is naast een goede voetballer een speler waar je altijd op kunt rekenen. Op meerdere plaatsen inzetbaar en altijd positief ingesteld. We zijn zeer tevreden over hem”, aldus algemeen directeur Henry van der Vegt.

Burgers moeten gaten bij Defensie opvullen

Het aantal vacatures bij de krijgsmacht is in het laatste kwartaal van 2008 verder opgelopen van 7000 tot ongeveer 7600. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) wil daarom burgers werven voor 1500 oorspronkelijk militaire functies die ook door burgers ingevuld kunnen worden. Dat schrijft hij in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond Acom is "faliekant" tegen.

De Vries hoopt de strijd aan te kunnen gaan met het personeelstekort door mensen aan te trekken die in deze periode van recessie worden ontslagen. Defensie heeft daarover al contact met bedrijven die mensen ontslaan. Het gaat bijvoorbeeld om administratieve medewerkers, monteurs of metaalbewerkers die met enige bijscholing zo bij de krijgsmacht aan de slag kunnen. Mensen die de overstap maken, hoeven geen militair te worden en zullen alleen op basis van vrijwilligheid uitgezonden worden.

Voorzitter Kleian van de Acom noemt het een politieke dwaling van de staatssecretaris. Dit zijn volgens hem juist de functies waar militairen tot rust kunnen komen als ze bijvoorbeeld op uitzending gewond zijn geraakt of al tien uitzendingen achter de rug hebben, stelt hij. Er zijn al te weinig plekken binnen Defensie waar deze mensen terecht kunnen.

Dit leidt tot een verdringingseffect waardoor er straks geen ruimte meer is voor de militair die moet re-integreren, stelt Kleian. Kennelijk heeft de staatssecretaris er geen kennis van genomen dat dit haaks staat op zijn eigen beleid, oordeelt de vakbondsman.

Ballenknijpende studente opgepakt

De Amerikaanse politie heeft een 19-jarige studente opgepakt, die ervan wordt beschuldigd de testikels van haar ex-vriendje te hebben fijngeknepen. De opmerkelijke arrestatie volgde na een ruzie tussen Chalie Simon en haar ex-vriendje Job Donkor (23). De studente was boos vanwege een niet gestuurd, maar wel beloofd sms-je van Donkor.

Daarop besloot ze hem midden in de nacht, om 04.00 uur, thuis op te zoeken. Daar trof ze haar ex-vriend met een ander meisje aan. Hij probeerde zijn ex het huis uit te werken, waarna zij zijn testikels vastgreep en er flink hard in kneep.

De 23-jarige deed aangifte en het meisje wordt nu vervolgd wegens mishandeling, huisvredebreuk en huiselijk geweld.


Ballenknijpende studente opgepakt  (foto: DAG)

Forse daling omzet horeca

De horeca heeft in het vierde kwartaal van 2008 minder verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde met 3 procent. Vooral cafés deden slechte zaken. Cafetaria's lieten nog wel groei zien.

Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van cafés daalde met ruim 6 procent. De omzet van hotels kromp met 3,6 procent. Bij restaurants was de daling bijna 3 procent. Cafetaria's deden betere zaken. Daar steeg de omzet met 1,8 procent.

Lodeweges zet Toivonen weer centraal

Ola Toivonen speelt vrijdag tegen SC Heerenveen weer in de spits bij PSV. De Zweed was de afgelopen wedstrijden afwezig na zijn rode kaart in het uitduel tegen FC Volendam (3-5), maar mag vrijdag weer spelen.

Danny Koevermans en Danko Lazovic grepen in de tussenliggende periode hun kans, maar moeten vrijdag weer een pas op de plaats maken.

Op een besloten training van woensdag werd dat duidelijk. De Zweed overtuigde in de eerste wedstrijden na de winterstop en vond al drie keer het net.

Dwight Lodeweges houdt op de andere tien posities vast aan dezelfde namen. Dat wekt geen verbazing, want dat was in de andere vier duels onder zijn leiding eveneens zo.

Herstel Basso verloopt voorspoedig

Het herstel van Ivan Basso verloopt voorspoedig. De renner van Liquigas liep de kwetsuur vorige week, tijdens de Ronde van Californië, op.

"Dankzij fysiotherapie gaat mijn herstel goed. Ik rijd momenteel honderd kilometers per dag in een rustig tempo. Volgende week kan ik mijn normale training hervatten," liet Basso in een reactie weten.

Basso liep de blessure tijdens de warming-up voor de tijdrit op. Hij kwam met zijn knie ongelukkig in aanraking met zijn stuur en zag zijn voorbereiding voor een groot deel in het water vallen. De Italiaan hoopt er in mei weer te staan, want dan start de Giro d'Italia.

Basso besloot daarom met de woorden: "Het werken aan mijn basis loopt nu ten einde. De komende weken zal ik gerichter trainen en wil ik dat mijn kracht toeneemt. Ik zal meedoen in meer belangrijke wedstrijden, zodat ik in mei in topvorm ben."

Nadal: "Real moet positief blijven"

Rafael Nadal was gisteren één van de aanwezigen tijdens het Champions League-duel tussen Real Madrid en Liverpool (0-1). Na afloop van de wedstrijd, die door de Engelsen werd gewonnen, gaf de tennisser 'zijn cluppie' nog een wijze raad mee voor de return.

"Positief blijven en met je hele hart geloven in een goed resultaat," aldus Nadal, die net als veel andere supporters baalde van het verlies. "Dit resultaat was niet wat de club graag wilde zien, maar ze moeten positief blijven. Tijdens de return moeten ze met hun hart spelen."

De beste tennisser van de wereld was overigens wel van mening dat Real Madrid niet slecht speelde. "Ik ben natuurlijk maar een simpele fan, maar ik kon zien dat Real veel moeite had om naar voren te komen. Het is jammer dat Liverpool uit de enige kans die ze kregen meteen scoorde."

Verstappen hoopt dat Honda blijft

Jos Verstappen heeft de hoop uitgesproken dat Honda ook komend seizoen in de Formule 1 te zien zal zijn. Het team uit Brackley staat sinds december te koop, maar het is nog altijd niet duidelijk of de ploeg in Melbourne aan de start kan verschijnen.

"Ik hoop wel dat Honda in de Formule 1 blijft en naar ik weet is het team onder leiding van Ross Brawn ook gewoon bezig zich op het seizoen voor te bereiden," aldus Verstappen. "Of er al een 'management buy-out' is geregeld, zou ik niet durven zeggen. Ik krijg de indruk dat Honda het team wel wil opdoeken, maar aan de andere kant ook wel wil behouden om niet het personeel op straat te zetten. Dat kost ook geld. Wie het team uit de nood gaat helpen, zal binnen niet al te lange tijd bekend worden."

Er gingen overigens wel namen van potentiële kopers rond. "Er circuleerden de namen van Bernie Ecclestone en Virgin-eigenaar Richard Branson," ging Verstappen verder. "Dat Bernie mede-eigenaar van het Honda-team zou worden, kan uiteraard niet. Dan zou hij als Formule 1-baas tegenstrijdige belangen moeten dienen. Zijn aanbod is dan ook afgewezen. Die Branson zie ik wel zitten. Hij lijkt me er een type voor. Een beetje excentriekeling, wat de Formule 1 wel kan gebruiken. Of hij erin stapt? Het Honda-team zegt met meerdere partijen contact te hebben. Afwachten dus, al gaat de tijd dringen. Van belang is dat het team aan de start staat, want het veld van achttien wagens zou toch wat mager zijn."

Jol: "Dit wordt geen 'eitje'"

Martin Jol neemt de return in het UEFA Cup-treffen met NEC niet lichtzinnig op.

"Wij zullen zeker niet denken dat dit een eitje wordt en we zijn onze fans ook verschuldigd om een professionele wedstrijd op de mat te leggen", aldus de Nederlandse oefenmeester op de persconferentie, woensdagavond.

"NEC wil terug naar Nederland als helden", vervolgde Jol. "Zij zeiden vorige week dat wij te goed voor ze zijn. Dat is iets wat ik nog nooit uit Nederland heb gehoord. Maar het maakt deel uit van de Nederlandse mentaliteit dat alles mogelijk is."

"Wij zullen daarom een team opstellen dat er zal staan." HSV verdedigt vanavond een 3-0 voorsprong in de HSV Nordbank Arena.

Gabri enthousiast over Frank de Boer

Ajax-middenvelder Gabri vindt dat Frank de Boer al veel eerder bij de eerste selectie van de Amsterdammers betrokken had moeten worden.

"Frank had al veel eerder bij het eerste elftal moeten komen", zegt de gewaardeerde middenvelder in Ajax Life. "Vorig jaar was hij er al een paar keer bij onder Adrie Koster en je merkte meteen dat er iemand stond met veel ervaring en uitstraling. We hebben toen al wat van hem geleerd."

"Van mij mag Frank altijd bij de groep worden betrokken. Het is heel belangrijk voor de Spaanssprekende jongens dat ze in hun eigen taal kunnen communiceren. Bovendien is Frank een goede vriend van me, dat was hij bij FC Barcelona al", aldus Gabri.

Gabri is fit genoeg om vanavond met Ajax in actie te komen tegen Fiorentina. De Spanjaard zal aan de rechterkant van het middenveld spelen. Het duel begint om 20.45 uur.

Gezinsdrama in Den Haag

De politie heeft vanochtend rond half 11 een dode man en een 5-jarig dood jongetje aangetroffen in een woning in Den Haag. Volgens de politie gaat het om een familiedrama. Ook de hond van de familie is dood gevonden.

"Er bestaat een mogelijkheid dat de vader er iets mee te maken heeft. We sluiten nog niets uit", meldde een politiewoordvoerster aan het eind van de ochtend. De gezinsleden werden gevonden in een luxe flatwoning boven een grote parkeergarage aan de Zwolsestraat. Buurtbewoners zeggen de dode gezinsleden niet te kennen. Een buurtbewoner meldde wel een rare lucht te hebben geroken bij de woning.

Over de identiteit van de overledenen en de doodsoorzaak is nog niets bekend. De moeder was tijdens het drama aan het werk. De straat is op dit moment gedeeltelijk afgesloten, buurtbewoners staan op straat.

Meisje opgevoed door hond

De 3-jarige dochter van een 23-jarige Russische alcoholiste werd gisteren naakt naast haar hond aangetroffen met een hondenkluif in haar mond. Madina, die met haar moeder Anna in een flatje woonde, gromt beter dan dat ze praat en kent alleen de woorden ja en nee.

Haar drinkende moeder keek amper naar haar om, Madina zocht hierdoor haar toevlucht tot het huisdier voor aandacht en warmte. Thuis liet haar moeder het kind vaak haar maaltijd van de grond eten. Ondanks de slechte zorg is het meisje fysiek en mentaal in orde, inmiddels is ze door de Russische kinderbescherming opgevangen. Haar moeder houdt vol dat zij wel degelijk goed voor haar kind zorgde.

 Met dank aan Junkie voor de submit.

Benítez: "Ik ben heel erg blij met mijn team"

Gisteravond pakte Liverpool een 0-1 overwinning tegen Real Madrid. Het was een wedstrijd met hoge verwachtingen, die door beide teams niet waargemaakt werden. Rafael Benítez, de trainer van Liverpool was dan ook zeer tevreden met de vechtlust van zijn ploeg.

"We wisten dat we het lastig zouden krijgen. Real was vol vertrouwen, we moeten keihard werken om een resultaat neer te zetten. In Europees verband is het van groot belang om geen doelpunten tegen te krijgen, zeker hier omdat juist Real Madrid de laatste weken zeer gemakkelijk het net weet te vinden", aldus Benítez tegenover SkySports.

"Ik ben heel erg blij met mijn team. We hebben keihard gewerkt en zochten op het einde van de wedstijd naar een treffer. Als die dan ook nog eens valt, is dat natuurlijk prachtig." Het was Yossi Benayoun die uiteindelijk de enige treffer achter doelman Iker Casillas wist te koppen.

Fernando Torres werd door Ryan Babel vervangen. De Spaanse spits was hier niet blij mee. Hij liep een enkelblessure op in de eerste helft en in het begin van de tweede helft was hij ook niet actief betrokken bij het spel.

"Het was zijn enkel, die voelde vanaf minuut één al niet goed aan. We wilden even afwachten hoe het ging, maar zagen al snel dat hij niet fit was. Ik wilde het risico met het oog op de volgende wedstrijden niet nemen."

Japanse jeugd verslaafd aan mobieltje

Het leven van de Japanse tiener draait om de mobiele telefoon met internetverbinding. De jongeren sturen en ontvangen vele tientallen e-mails per dag. Dat bleek uit een gisteravond gepubliceerd onderzoek van het Japanse ministerie van Onderwijs onder tienduizend jongeren.

Van de middelbare scholieren van zestien en zeventien jaar heeft 96 procent een mobieltje, veelal een smartphone met toegang tot internet. De helft van de kinderen van dertien en veertien heeft een gsm en een kwart van de elf- en twaalfjarigen. Ze gebruiken hun telefoon om vrienden te e-mailen, de in Japan populaire e-boeken te lezen, muziek te luisteren, te surfen en om te chatten. Een op de vijf scholieren stuurt of ontvangt meer dan vijftig berichten per dag. Zeven procent zegt meer dan honderd berichten per dag te versturen met hun mobiel. Een kwart doet dit ook vanuit het bad en een op de tien ook tijdens het eten.

Volgens experts veroorzaakt het wijdverbreid gebruik van de smartphones sociale problemen in Japan, ondanks dat het goed is voor de leerprestaties en communicatieve vaardigheden van de jeugd. Jongeren zetten allerlei persoonlijke informatie op internet, wat ze een gemakkelijk doelwit maakt voor oplichters en pedofielen.

Roken verklaart helft longkanker bij laagopgeleiden

Europeanen met de laagste schoolopleiding hebben twee tot drie keer meer kans op longkanker. Roken is de oorzaak van de helft van dit verhoogde risico. Dat stellen onderzoekers van het UMC Utrecht en het RIVM samen met internationale collega's in het tijdschrift Journal of the National Cancer Institute van deze week.

In onderzoek zijn bijna 400.000 Europeanen ondervraagd over hun opleiding, rookgedrag en andere leefgewoonten en daarna zo'n 8,5 jaar gevolgd. Aan de studie deden ook 40.000 Nederlanders mee.

Na de onderzoeksperiode hadden ruim 1700 mensen longkanker gekregen. Het bleek dat mannen met de laagste opleiding een 3,6 keer hogere kans op longkanker hadden dan mannen met de hoogste opleiding. Voor vrouwen met de laagste opleiding was dit risico 2,4 keer hoger. Volgens de onderzoekers was roken verantwoordelijk voor ongeveer de helft van dit effect, terwijl voedingsgewoonten het verschil niet verder konden verklaren.

Prince of Persia: Epilogue een week uitgesteld

De downloadable content van Prince of Persia is met één week uitgesteld, dat meldt Ubisoft op hun Twitter pagina. De releasedatum stond oorspronkelijk voor 26 februari en is verschoven naar 5 maart. Reden voor de uitstel is niet bekend, evenals de prijs die ook nog steeds niet bekend is.

Prince of Persia: Epilogue is vanaf 5 maart te downloaden voor de Xbox 360 en de PS3 voor een nog onbekende prijs.

Kranten staan uitgebreid stil bij crash

De ochtendkranten staan vandaag uitgebreid stil bij de vliegtuigcrash op Schiphol. Veel foto's, infografieken, interviews met ooggetuigen en overlevenden en speculaties over de oorzaak van het ongeval.

"Als baksteen uit de lucht", kopt De Telegraaf, die vijf pagina's wijdt aan de crash. In een reportage beschrijven verslaggevers hoe kennissen en familieleden van de passagiers die werden opgevangen in een tennishal in Badhoevedorp, urenlang verstoken bleven van informatie. Volgens de krant kregen ze niets te horen over het ongeluk, terwijl in de media al bericht werd over doden en gewonden.

Over de oorzaak van de ramp is nog niets bekend, maar hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechniek Michel van Tooren stelt in de Volkskrant dat de meest logische verklaring is dat er geen motorvermogen meer was. "En de simpelste verklaring daarvan zou zijn dat de brandstof op was", aldus de hoogleraar, die ook in het AD wordt geciteerd.

Overlevende Hen Heijloo (60) vertelt in die krant over "het raarste telefoontje dat hij ooit heeft gepleegd". "Moet je horen", zei hij tegen zijn vrouw, "Met mij is niks gebeurd. Maar we zijn net neergestort."

Ahmet Albayrak (29), die in de buurt van de Polderbaan reed en de overlevenden meteen na de crash te hulp schoot, zegt in De Telegraaf dat het voor zijn gevoel wel 20 minuten duurde voordat de hulpdiensten arriveerden. "Ik zag wel politieagenten die het verkeer stonden te regelen, maar die kwamen het weiland niet op hoor, terwijl wij als burgers de gewonde passagiers probeerden te helpen."

Andere ooggetuigen bevestigden de lezing van de autoriteiten dat de hulp juist erg snel aanwezig was. Zoals de 19-jarige Sven Verheijen, die in de Volkskrant vertelt dat hij op een bedrijventerrein in de buurt coniferen stond te snoeien toen hij het ongeluk zag gebeuren. "Eerst leek dat vliegtuig een beetje omhoog te gaan en toen zag ik hem echt zo, recht uit de lucht vallen."

Trouw staat in het tweede katern stil bij de achtergrond van rampenbestrijding. De rampenplannen voor Schiphol waren volgens de krant net op tijd op niveau gebracht, na jaren gesteggel over wie nu eigenlijk de verantwoordelijkheid draagt over de luchthaven.

Het moest een keer gebeuren, kopt dagblad De Pers, zich baserend op de statistiek. Want Schiphol mag dan een hypermoderne luchthaven zijn, statistisch gezien kon een ongeluk nauwelijks uitblijven, stelt de krant. Het is immers al 16 jaar geleden dat een vliegtuig crashte op Schiphol.

In een reportage in de gratis krant komen familieleden van inzittenden aan het woord die in onzekerheid zitten te wachten op de luchthaven. Ook sprak De Pers met Chris Roodenburg, de eigenaar van de akker waarop het vliegtuig neerstortte. Hij overweegt nu zijn grond te verkopen. "Aan die herrie van die vliegtuigen kun je wennen, maar je went er denk ik niet aan dat een vliegtuig op jouw veld is neergestort."

Foto door: Rowin van Diest.

Laat je stem horen in de launch trailer van EndWar

Tom Clancy's EndWar ligt al drie maanden in de winkels voor de Xbox 360 en de PS3, maar is sinds gisteren ook uit voor de PC. Natuurlijk hoort daar een launch trailer bij. In de trailer zien we een heleboel units, verschillende maps en een aantal explosies.


Tom Clancy's EndWar neemt je mee naar het jaar 2020. Natuurlijke bronnen zijn grotendeels uitgeput en alle landen zijn op zichzelf aangewezen. De spanningen tussen Europa, Amerika en Rusland zijn om te snijden en oorlog is onvermijdelijk. Als speler zul je vechten van de Amerikaanse Oostkust tot aan Moskou. Het is aan de speler om te bepalen hoe de toekomst van de mensheid eruit zal komen te zien.

'PSV zet in op Rutten'

Fred Rutten is kandidaat nummer één om bij PSV de opgestapte Huub Stevens op te volgen. Binnen de technische leiding van de Eindhovenaren wordt Rutten als 'een belangrijke kandidaat' omschreven, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Rutten was al een periode assistent-trainer van de Eindhovense ploeg in de tijd van Guus Hiddink. Daarnaast was hij hoofd opleidingen van 2002 tot 2006. Momenteel is Rutten trainer van het Duitse Schalke 04.

De druk op de schouders van de trainer groeit echter met de week, waardoor het er vooralsnog niet naar uitziet dat Rutten het liedje in Gelsenkirichen kan uitzingen.

Via tussenpersonen zou PSV inmiddels de interesse kenbaar hebben gemaakt. Rutten zou uitstekend in de profielschets passen die Jan Reker en co hebben gemaakt voor de vacante positie.

Nadat Hiddink in 2006 vertrok uit Eindhoven schoof hij Rutten naar voren als vervanger. De clubleiding achtte Rutten destijds echter nog niet 'klaar voor het grote werk'. Een eventuele terugkeer van Ronald Koeman stuit op teveel weerstand van de Raad van Commissarissen en de supporters, aldus de krant.

Van Hanegem spreekt met buitenlandse clubs

Willem van Hanegem gaat volgend seizoen misschien in het buitenland aan de slag. De Kromme heeft komende week gesprekken met drie verschillende clubs, waarvan twee buitenlandse.

Dat zei de vertrokken FC Utrecht-trainer donderdagochtend op Radio 538. Gevraagd naar interesse van NEC, waar Mario Been deze zomer vertrekt, wilde Van Hanegem maar mondjesmaat ingaan. Hij ontkende de naam niet.

"NEC? Ik heb volgende week met drie verschillende mensen van drie verschillende clubs een gesprek. Daar zit één club uit Nederland bij en twee uit het buitenland. Ik neem jullie echt niet in het ootje, echt niet", voegde hij daar aan toe.

"Wij zoeken een trainer, en PSV ook. Meer keus is er niet toch", aldus NEC-directeur Carlos Aalbers vandaag tegenover Omroep Gelderland. "Jong hoeft onze nieuwe trainer niet per se te zijn. De trainer moet passen bij de club. NEC is gemoedelijk en de trainer moet mee in het 'voetbal een vak' beleid."

CD: Alela Diane - To Be Still

Het debuut van de Californische dame Alela Diane werd in 2006 met vrij veel lof ontvangen in de muziekwereld. Al blijft de teller bij Metacritic op 74 staan en worden er nog geen uitmuntende lofuitingen tentoongesteld hier. In Nederland waren er positievere geluiden over haar muzikaliteit en aangrijpende folk singer-songwriter creatie. Nu, drie jaar later, is er een vervolg op The Pirate's Gospel. To Be Still heet haar nieuwe geesteskindje.

Wii krijgt Classic Controller Pro

Op de Japanse site van Nintendo is voor het eerst de nieuwe versie van de Wii Classic Controller verschenen. Op de 'Classic Controller Pro' zijn de schouderknoppen aangepast en de pookjes verder uit het centrum gezet. Ook heeft de controller extra grip gekregen.

Nintendo heeft de controller gepland voor zomer 2009; info over de prijs of een eventuele release buiten Japan is nog niet bekend.



'Feyenoord niet overnemen, slechts aandelen'

Eerder deze maand kwam een groep investeerders die bereid is om Feyenoord te helpen. Vandaag zullen ze voor het eerste met de raad van commissarissen een vergadering houden.

Ad Sint Nicolaas, die de leiding heeft van de kapitaalkrachtige sponsors, zal een vijfjarig businessplan presenteren. "Als Feyenoord in het nieuwe stadion speelt, moet er een kerngezonde organisatie staan," zegt Sint Nicolaas. "Dat is mijn insteek."

In ruil voor de investeringen willen de sponsors van Plan@Office aandelen in de club. "Het is niet de bedoeling dat we de club overnemen. Maar we willen wel zekerheden." Sinds de brief van Sint Nicolaas aan de Feyenoords president-commissaris Dick van Well, hebben er nieuwe investeerders gemeld. "Ik kan me niet herinneren dat er zoveel animo was. Er zijn inmiddels meer dan twintig partijen die mee willen doen."

Op dit moment is niet duidelijk hoeveel geld de investeerders bereid zijn te geven, maar voorlopig schrikken ze niet van een schuld van zeventien miljoen euro van de Rotterdamse club.

Woods terug na knieblessure

De best verdienende sporter ter wereld, Tiger Woods, keerde na acht maanden afwezigheid terug op de golfbaan. De Amerikaan vierde dit meteen met een overwinning. Door een knieblessure was de golfer zo lang afwezig.

In Arizona won hij zijn eerste partij tijdens het WGC-matchplay-kampioenschap. Brendan Jones werd door de 33-jarige meervoudige Major-winnaar verslagen. In het matchplay-kampioenschap spelen de golfers elke ronde achttien holes tegen één opponent. Woods gebruikte twee slagen minder dan zijn opponent.

Radio 2 met afstand marktleider

De Top 2000 heeft Radio 2 met afstand het marktleiderschap in radioland bezorgd. Uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt over de maanden december en januari blijkt dat Radio 2 een marktaandeel van 12,8 procent heeft. Dat is 0,4 procent meer dan in de vorige periode. Radio 538 wordt daardoor verder terug gedrongen en haalt nu 9,9 procent. Dat is evenveel als Sky Radio die het in de kerstperiode traditioneel ook goed doet.

Caz! is helemaal uit het onderzoek verdwenen. De zender werd enige tijd geleden overgenomen door Arrow Classic Rock. Via internet en de kabel werd nog wel uitgezonden, maar nu is de stekker er zo goed als uit. Vorige maand haalde de zender nog een marktaandeel van 0,4 procent.

Voor de rest waren de verschillen zeer klein. De ene radiozender won iets, de andere moest wat inleveren. We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 14 minuten per dag naar de radio. Dat is twee minuten korter dan in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks zo'n 9500 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden .

15-jarige call-girl ontmaskerd

Een 15-jarig meisje uit het Engelse Newcastle is betrapt op het feit dat ze zich als escortdame ter beschikking stelde, zo werd gisteren bekend. Het meisje verdiende per jaar in de avonduren zo'n 100.000 pond (111.000 euro), terwijl ze overdag als keurig meisje in de schoolbanken zat.

Afgelopen november kwam er een einde aan haar geheime dubbelleven toen een docent van haar school condooms en visitekaartjes van een escort-bureau in haar tas vond. De school alarmeerde de politie, die bij een huiszoeking geld vond dat het meisje had verstopt.

Haar ouders werden gearresteerd op verdenking van kinderprostitutie, maar zij blijken helemaal niets met de zaak te maken te hebben en zijn vrijgelaten. Het escortbureau beweert dat ze overtuigd was dat het meisje ouder dan 18 leek, wat ook de mening is van de politie.

De motieven van het meisje om zichzelf ter beschikking te stellen zijn nog onbekend. Haar ouders zijn welgesteld en voor het geld hoefde ze het dus niet te doen. Waarschijnlijk is ze ook niet de enige tiener die dit doet, volgens onderzoek waren er in 2007 zo'n 5000 kinderprostituees in Engeland - waarvan zo'n 75% meisjes.

[IJshockey] Nijmegen door naar halve finale

Gisteravond werd de laatste wedstrijd uit de kwartfinales van de play-offs van de Nederlandse ijshockeycompetitie gespeeld. In de beslissende derde wedstrijd waren de Nijmegen Devils in eigen huis met 6-2 te sterk voor de Heerenveen Flyers.

De ijshal was met twaalfhonderd toeschouwers, waaronder een vol vak meegereisde Heerenveen-supporters, goed gevuld. Heerenveen kwam snel op voorsprong via een dwarrelschot van Paul Vincent tussen verschillende spelers door, maar maakte nooit echt aanspraak op de overwinning. De ploeg maakte defensief beslissende fouten en kon niet profiteren van twee dubbele powerplay situaties. De gelijkmaker van Nijmegen viel zelfs tijdens een powerplay van de Flyers. Jesse Baraniuk veroverde de puck, gaf een steekpass op Jason Baclig die opzij legde naar Marco Postma voor de goal. Deze goal viel vlak voor het einde van de periode, psychologisch een belangrijk moment.

In de tweede periode konden de Flyers weer niet profiteren van hun vier minuten in overtalsituatie. De penalty kill van Nijmegen hield net als het hele reguliere seizoen het aantal kansen beperkt. Aan de andere kant vielen de goals wel. Matt Armstrong bracht Nijmegen op voorsprong, en vanuit een face-off haalde TJ Sakaluk verwoestend uit voor de 3-1. Adam Gebara deed dat enkele minuten later zachtjes over. Deze drie goals binnen vijf minuten voor de 4-1 waren in feite de beslissing.

In de derde periode viel de mooiste goal van de avond. Matt Armstrong scoorde met een backhander in de bovenhoek. Heerenveen maakte nog wel de 4-2 waardoor er weer even hoop was voor de Flyers, maar deze was snel verdwenen nadat Levi Houkes scoorde uit een assist van Temothy Gerritsen die liggend op het ijs de puck veroverde.

De volgende serie wordt gespeeld tegen de Tilburg Trappers. Coach Frank Gentges wilde nog niet te ver vooruit kijken: "We gaan morgen rustig trainen, want de volgende wedstrijd is vrijdag al. Het is duidelijk dat Tilburg de favoriet is voor het kampioenschap. Zij hebben niet alleen een goede eerste lijn, maar ook heel goede Nederlandse spelers en een goede goalie. Maar wij hebben wel als enige een prijs gepakt, en dat was tegen Tilburg, dus wie weet wat er mogelijk is."

Been geeft spelers rust

NEC staat vanavond tegenover Hamburger SV voor een bijna onmogelijke opgave. De spelers van trainer Mario Been moeten een 3-0 achterstand inhalen tegen de koploper in de Duitse competitie.

Er zullen een aantal spelers rust krijgen van de trainer. Zo zullen Lasse Schöne, Bas Sibum en Dani Fernandez op de bank starten tegen de Duitsers. De vervangers zijn Rutger Worm, Joël Tshibamba en Moustafa El Kabir. Been riep de supporters op om er een voetbalfeest van te maken en er zullen dan ook 4500 fans meereizen.

Hoge kijkcijfers door vliegtuigcrash

De vliegtuigcrash op Schiphol van gisteren heeft rond elf uur 786.000 kijkers naar Nederland 1 getrokken. De NOS zond vanaf elf uur continu live uit en had al snel live-beelden van het vliegtuig. Het toestel van Turkish Airlines crashte gisteren om 10.31 uur vlak voor de Polderbaan van Schiphol. Daarbij vielen negen doden en meer dan 80 gewonden.

De persconferentie van de loco-burgemeester van Haarlemmermeer werd om half twee door meer dan 1,5 miljoen mensen gevolgd via Nederland 1. En ook de rest van de middag bleef het aantal kijkers richting het miljoen lopen.

RTL Nieuws haalde ook meer kijkers met de uitzending om 19.30 uur. Daar keken 1,6 miljoen mensen naar. Het Achtuur Journaal van de NOS werd door ruim 2,6 miljoen mensen bekeken. Ook de actualiteitenrubriek EénVandaag deed het goed met ruim 1,9 miljoen belangstellenden.

Foto door: Rowin van Diest.

Gerets: "We zullen risico's moeten nemen"

De trainer van Olympique Marseille, Eric Gerets, heeft er volle vertrouwen in dat zijn ploeg de volgende ronde van de UEFA Cup zal halen. De Fransen zullen vanavond tegen FC Twente aantreden om een 1-0 achterstand in te halen.

"Ik maak me geen zorgen, we hebben niets te verliezen", aldus de Belgische oefenmeester. "We moeten wel beter spelen dan tijdens de eerste wedstrijd." Ook zag de oud-speler van PSV in dat goed spelen alleen niet genoeg is. "We zullen één of meer doelpunten moeten maken om verder te komen. Misschien moeten we daarom wel wat risico's nemen. Als iedereen een topprestatie neerzet, moet het lukken."

Situatie mensenrechten China slechter

De naleving van de mensenrechten in China is het afgelopen jaar verslechterd. Vooral de vervolging van critici van het communistische regime en minderheden in Tibet is toegenomen.

Dat blijkt uit het jongste jaarlijkse rapport over mensenrechten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat gisteren is gepresenteerd. Washington constateert dat vooral rond mediaspektakels als de Olympische Spelen de schendingen van de mensenrechten stegen.

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, had onlangs tijdens haar bezoek aan China de mensenrechtensituatie in het communistische land niet ter sprake gebracht.

Robben: "Teleurstellend resultaat tegen Reds"

Het werd een teleurstellende avond voor Arjen Robben. De middenvelder van Real Madrid verloor met zijn ploeg thuis met 0-1 tegen Liverpool in de Champions League. Yossi Benayoun kopte vrij binnen in de 82ste minuut. De Nederlander baalt behoorlijk omdat hij uit was op wraak op de Reds.

"Je wilt hier winnen en dat lukt niet. Dat is nogal teleurstellend. Liverpool is voor ons een rotploeg. Het is niet mooi wat ze doen, maar wel effectief. Zij laten je niet voetballen, maken je het leven zuur en houden de ruimtes klein. Zij zijn daar meester in", begint hij teleurgesteld tegenover de camera's van NOS.

Over twee weken speelt Real Madrid uit tegen Liverpool de return. "Dat wordt heel lastig. We hebben nog 90 minuten te gaan, maar zij hebben een goede stap gezet."

Mensenhandelaars op Curaçao opgepakt

De politie op Curaçao heeft vier mensenhandelaars opgepakt die mogelijk tientallen mensen hebben gesmokkeld van Suriname naar Trinidad. De smokkelaars hielden hun slachtoffers voor dat ze hen naar Nederland zouden brengen en dat ze daar in de horeca aan de slag zouden kunnen. Dat meldde de politie op Curaçao.

Bij de arrestatie van de verdachten werden ook vijf slachtoffers aangetroffen, allen van Surinaamse afkomst. De verdachten hielden de mensen voor dat zij eerst naar Trinidad moesten om een horecacursus te volgen, waarna zij overgebracht zouden worden naar Nederland. Na betaling van duizenden euro's werden tientallen mannen en vrouwen vanuit Suriname overgebracht naar Trinidad, waarna bij aankomst in Trinidad hun paspoorten werden afgenomen en de slachtoffers verplicht werden om in en om de woning van de verdachten te werken.

Nadat de verdachten in de gaten kregen dat de Surinaamse autoriteiten en de autoriteiten in Trinidad ze op de hielen zaten, zijn zij vanuit Trinidad naar Curaçao gevlucht, meldde de Curaçaose politie. Surinaamse agenten en de Koninklijke Marechaussee ondersteunden de actie van de politie op het eiland.

Bloedbad bij soldatenopstand Bangladesh

Zeker vijftig militairen zijn gisteren in Bangladesh om het leven gekomen tijdens een muiterij, die ontstond uit onvrede over achterstallige betalingen. Dat meldde een hoge vertegenwoordiger van de regering in het straatarme Aziatische land vanmorgen.

In het hoofdkwartier van de paramilitaire Bangladesh Rifles (BDR) leverden de militairen gisteren de hele dag gevechten met elkaar. Ongeveer vijfhonderd militairen omsingelden het hoofdkwartier, waar gewoonlijk rond de tweeduizend grensbewakers zijn gestationeerd.

De opstand brak uit tijdens een bijeenkomst van hogere functionarissen in het overheidsgebouw in de hoofdstad Dhaka. Aanvankelijk bestond er vrees voor een staatsgreep, maar het bleek te gaan om een intern conflict. De bewakers eisten onder andere hogere salarissen en meer vakantiedagen. Toen hun meerderen dat weigerden, kwamen de grensbewakers in opstand. Ze vermoordden onder anderen twee leidinggevenden.

De opstandige grensbewakers legden vanmorgen hun wapens neer nadat premier Sheikh Hasina hen in ruil amnestie had beloofd.


Bloedbad bij soldatenopstand Bangladesh  (foto: DAG)

Obama komt met begroting 2010

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert vandaag zijn eerste begroting aan het Congres. In het beleidsdocument voor 2010 staat onder meer een reservering van 634 miljard dollar (497 miljard euro) voor een ingrijpende hervorming van het zorgstelstel. Die moet over tien jaar afgerond zijn.

Volgens een goed ingevoerde bron in het Witte Huis kunnen de investeringen worden afgedekt door enerzijds de belastingen voor rijke Amerikanen te verhogen en anderzijds te bezuinigen op overbodige kostenposten op het gebied van volksgezondheid. Het huidige systeem moet veel efficiënter gaan functioneren en veel meer Amerikanen moeten er gebruik van kunnen maken. Met name minder goed verdienende burgers kunnen zich in de Verenigde Staten nu vaak geen goede gezondheidszorg veroorloven.

Het is nog onduidelijk welk bedrag Obama in gedachten heeft voor zijn complete begroting voor volgend jaar. De lopende begroting, opgesteld onder zijn voorganger George W. Bush, was goed voor 3,5 biljoen dollar.

  (foto: ANP)

[NBA] Clippers zorgen voor verrassing

Aan het begin van het seizoen vertelden de experts dat de Los Angeles Clippers op papier een goede ploeg leken. Dit kon het team niet echt bewijzen. Gisteravond zorgden ze voor een stunt. Ze wonnen met 93-91 van de kampioen van vorig jaar, de Boston Celtics.

De Celtics moesten het doen zonder de ster Kevin Garnett. De grote forward heeft een blessure wat hem al een paar wedstrijden aan de kant houdt. Glen Davis was zijn vervanger in de basis. De speler kwam tot veertien punten en vier rebounds. Rajon Rondo en Ray Allen waren beide goed voor zeventien punten. Paul Pierce scoorde twintig punten en was hiermee de topscorer aan de kant van de Celtics.

Bij de Clippers was het vooral de avond van Zach Randolph. De forward, die in New York te dik en sloom werd beschouwd, scoorde dertig punten en pakte twaalf rebounds. Marcus Camby was goed voor veertien punten en elf rebounds. Baron Davis, die een instelling van shoot first, pass later heeft, scoorde zestien punten, pakte zeven rebounds en gaf vijf assists. Hiermee was de vijftiende overwinning van het seizoen behaald voor de Clippers.

Veel bedrijvigheid rond vliegtuigwrak

Vanochtend wordt er volop gewerkt rond het vliegtuigwrak bij de Polderbaan op Schiphol. Rond het gecrashte vliegtuig van Turkish Airlines staan grote schijnwerpers om het veld te verlichten.

Naast het wrak is een grote langwerpige tent opgezet. Vrachtwagens en busjes rijden af en aan. Of personeel bezig is met onderzoek dan wel opruimwerkzaamheden, is niet helemaal duidelijk. Politieagenten staan in de omgeving van het vliegtuig. Zij hebben de weggetjes naar de akker afgezet om te voorkomen dat mensen in de buurt van het wrak komen.

Foto door: Rowin van Diest.

Spaans festival afgelast wegens crisis

Het Spaanse festival Summercase, een van de grootste muziekfestivals van Europa, is afgelast vanwege de recessie. De organisatie meldt "niet de gewenste kwaliteit te kunnen garanderen" in het huidige economische klimaat.

Het tweedaagse festival voor rock en elektronische muziek wordt sinds 2006 gelijktijdig in Madrid en Barcelona gehouden. Vorig jaar keken ruim 80.000 bezoekers op Summercase naar optredens van onder meer The Verve, Kings of Leon en de Sex Pistols. De organisatie hoopt het festival in 2010 nieuw leven in te blazen.

Morgan Freeman aangeklaagd om ongeluk

Een voormalige vriendin van Morgan Freeman klaagt de Amerikaanse acteur aan vanwege een auto-ongeluk waardoor beiden vorig jaar gewond raakten. Volgens bijrijdster Demaris Meyer had Freeman, die de auto bestuurde, teveel gedronken. Dat meldde showbizzwebsite TMZ.com.

Na een etentje en een drankje bij vrienden waren de twee op weg naar Freemans huis toen hij de macht over het stuur kwijtraakte en naast de weg belandde.

De vrouw, die meerdere botbreuken en kneuzingen aan het ongeval overhield, eist dat de Oscarwinnaar haar medische kosten betaalt. Ook eist ze smartengeld wegens schade aan haar korte termijngeheugen en misgelopen inkomsten.

Op een persconferentie voegde ze daar nog aan toe dat de twee geen minnaars waren, zoals sommige media hadden geschreven.

Forgan Freeman  (foto: ANP)

Een jongensdroom

Ik droom nogal van meisjes. Nu niet meer, maar toen wel. Ik ben een jongetje van vijftien. Ik zeg expres 'jongetje', want ik ben een nogal klein opdondertje voor mijn leeftijd. Daarnaast ben ik zo verlegen als de pest en durf ik niet naar meisjes te kijken, laat staan dat ik met ze durf te praten. Ik zie ze wel zitten hoor, aan de andere kant van de klas, maar zij zien mij niet staan. 's Middags en 's avonds droom ik van ze in mijn zolderkamer: Angelique, Petra en Antoinette.

DSiWare slechts vier klikken verwijderd in Japanse reclame

Vanaf 3 april is de Nintendo DSi ook in Europa te verkrijgen terwijl deze al een geruime tijd uit is in Japan. Één van de mogelijkheden die de DSi in tegenstelling tot oudere modellen bevat is DSiWare. Hiermee is het mogelijk om net als met WiiWare kleine spelletjes te downloaden voor op de Nintendo DSi. World of Goo gooide hoge ogen op de Nintendo Wii, dus er is zeker potentie aanwezig voor de DSi. Vandaag hebben we alvast een Japanse reclame voor jullie over DSiWare.

Pikminnetjes zijn weer bezig in Pikmin 2 trailer

Nintendo is druk bezig met haar New Play Control! serie. In onze review van Pikmin waren we redelijk positief over de game. Ondanks dat de game niks nieuws biedt naast de besturing is het toch leuk voor hen die Pikmin nog niet gespeeld hebben. Nintendo stopt echter niet bij deel één; ook Pikmin 2 komt binnenkort uit op de Nintendo Wii. Vandaag is de Japanse debuuttrailer verschenen.

Omniworld geeft Koroglu kans

Atam Koroglu is vanaf volgend seizoen wellicht weer te bewonderen in het betaalde voetbal. De doelman zal maandag mee gaan trainen met de eerste selectie van FC Omniworld en krijgt de kans bij de Zwarte Schapen een contract te verdienen, aldus RTV Noord-Holland.

Koroglu is in het betaald voetbal geen onbekende naam. Eerder stond hij al onder contract bij MVV, AGOVV Apeldoorn, Top Oss en HFC Haarlem. De afgelopen periode zat de 29-jarige sluitpost zonder club nadat hoofdklasser Türkiyemspor werd opgedoekt.

Volgens het eerder genoemde medium zijn er meerdere club die belangstelling hebben voor de goalie. Aanstaande maandag na de stage wordt in een persoonlijk gesprek tussen Omniworld-hoofdtrainer Henk Wisman en Koroglu bekeken of hij de selectie van de club uit Almere komt versterken.

Nieuwe STR test mogelijk volgende week

Het Formule 1-team van Scuderia Toro Rosso gaat mogelijk haar nieuwe bolide op het circuit van Adria in het noorden van Italië testen. Of de STR4 volgende week gaat testen, kon een woordvoerster van het team niet bevestigen.

"We hopen volgende week onze nieuwe auto een shakedown te kunnen geven op het circuit van Adria, maar helemaal zeker is dit nog niet," aldus een zegsvrouw tegen GPupdate.net. Wel zei ze dat de nieuwe auto sterk zal lijken op de nieuwe Red Bull RB5 en dat de officiële presentatie van de auto zal zijn tijdens de testsessie die van 9 tot en met 12 maart op het circuit van Barcelona plaats zal vinden.

Advocaat heeft slechts vijftien fitte spelers

Dick Advocaat kan met Zenit St. Petersburg over slechts vijftien fitte spelers beschikken voor de wedstrijd tegen VfB Stuttgart. Door blessures en schorsingen zal de Nederlandse oefenmeester moeten improviseren.

In eigen huis won Zenit met 2-1. De grootste afwezige in de return is Anatoli Timostsjoek bij Zenit. De aanvoerder pakte thuis een gele kaart waardoor hij geschorst is. Hij schoot ook de winnende treffer binnen.

Radek Sirl is ook geschorst en Nicolas Lombaerts is geblesseerd. Dat zijn de andere twee grote spelers die er niet bij zullen zijn in Stuttgart. Igor Denissov is nog een twijfelgeval en zal nog aan kunnen sluiten bij de selectie.

Balbo slechts tien minuten trainer van Treviso

Abel Balbo heeft na een training van slechts tien minuten zijn ontslag al ingediend bij Treviso. Dinsdag werd de oud-speler van AS Roma aangesteld.

Trainer Luca Gotti werd ontslagen door Treviso vanwege de slechte resultaten van de afgelopen weken. Naar verluidt weigerden de spelers om te trainen onder de nieuwe trainer Balbo. De trainer verliet hierop het trainingsveld en diende zijn ontslag in bij de club.

"Ik was de coach voor enkele minuten", zei de coach tegenover de Italiaanse pers. "Ik heb mijn reputatie, die ik dankzij een fraaie carrière had opgebouwd, op het spel gezet."

Amsterdam maakt grote fouten bij aanleg Noord-Zuidlijn

De gemeentelijke diensten die betrokken zijn bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn door de binnenstad van Amsterdam hebben grote fouten gemaakt.

Dat blijkt uit een conceptrapport van een onderzoek door de Gemeentelijke Ombudsman naar de verzakkingen van woningen aan de Vijzelgracht afgelopen zomer. Het Parool publiceerde dit rapport gisteren op zijn website.

De verschillende diensten werkten langs elkaar heen, de verantwoordelijke wethouders waren niet altijd op de hoogte van de stand van zaken rond de bouw en de gemeente communiceerde slecht met bewoners, zo schrijft de Ombudsman. De definitieve conclusies van het onderzoek brengt de Ombudsman in maart naar buiten.


Amsterdam maakt grote fouten bij aanleg Noord-Zuidlijn  (foto: DAG)

Ook PSV en Ajax hebben interesse in De Jong

De Graafschap-aanvaller Luuk de Jong kan zich verheugen op belangstelling van PSV en Ajax. Volgens Voetbal International zitten beide topclubs op het vinkentouw voor de jongeling.

Eerder al werd bekend dat FC Groningen, FC Twente, sc Heerenveen en FC Utrecht belangstelling hebben voor de speler. "Ik ben nu met Heerenveen, Twente en Utrecht aan het praten. Van Groningen heb ik nog niks gehoord", vertelde De Jong onlangs tegenover Goal.com.

"Als ik me zo blijf doorontwikkelen, dan weet je maar nooit hoe het gaat lopen. Ik moet me eerst dit halve seizoen, of hoe lang ik hier nog blijf bij De Graafschap, bewijzen." Inmiddels bekende De Jong tegenover Omroep Gelderland dat hij ook in gesprek is met FC Groningen.

Dit seizoen speelde het broertje van Ajacied Siem de Jong tot nog toe acht duels voor de Superboeren in de Eredivisie. Scoren deed hij in die duels één maal.

Williams verliest grote sponsor

Het Formule 1-team van Williams zal eind 2010 een van haar grote financiers verliezen. De Royal Bank of Scotland heeft aangegeven door de economische crisis haar in dat jaar aflopende sponsoring met het Britse team niet te verlengen.

Naast het niet verlengen van het contract met Williams heeft RBS nu al maatregelen aangekondigd om haar aanwezigheid in de Formule 1 te verminderen. Het bedrijf zal niet meer investeren in advertenties langs de baan in 2010 en heeft voor dit jaar al haar kosten voor de faciliteiten bij de Grands Prix met 90% teruggebracht.

"We opereren op dit moment in zeer lastige marktomstandigheden en daarom zijn we al sinds oktober bezig om al onze activiteiten onder de loep te nemen," Andrew McLaughlin, directeur communicaties bij RBS. "We houden ons gewoon aan onze verplichtingen, maar zijn Williams wel dankbaar dat ze ons geholpen hebben om de kosten te verminderen in de resterende contractperiode. Deze vroegtijdige beslissing zorgt er voor dat het team van Frank Williams er rekening mee kan houden bij de financiering in de toekomst."

Teameigenaar Frank Williams was de Royal Bank of Scotland dankbaar voor de sponsoring de afgelopen jaren. "RBS was een loyale partner voor het team en we hebben bijgedragen aan de bekendheid van de bank. Mede dankzij RBS bevinden we ons in een sterke positie om in de komende twee jaren de uitdagingen aan te gaan."

Eerder werd al bekend dat Williams met een ten opzichte van vorig jaar vrijwel ongewijzde livery aan de start zal verschijnen. De eerste tests van de nieuwe auto toonden nog een donkerblauwe bolide, maar inmiddels is het wit weer teruggekeerd.

Trombose ontdekt bij herstellende Andersson

Petter Andersson is mogelijk langer uitgeschakeld dan eerder verwacht. De aanvallende middenvelder van FC Groningen scheurde in het thuisduel met Ajax de voorste kruisband in zijn linkerknie, maar kan nog niet geopereerd worden.

De Zweed kon nog niet geopereerd worden, doordat er trombose in zijn been is geconstateerd. Volgens het Dagblad van het Noorden zal Andersson halverwege maart worden geopereerd, mits de trombose is verdwenen.

Dit seizoen kwam Andersson voor Groningen vijftien maal in actie, waarin hij vijf keer het net wist te vinden. Eerder stond de international van Zweden zes seizoenen onder contract bij Hammarby IF. In de 111 wedstrijden die hij voor de Zweedse club speelde, wist Andersson 21 keer het net te vinden.

Sporten is tof, dus Sport Island 2 wordt aangekondigd

Konami heeft vandaag ons gemaild en wel met een goede reden. Er komt namelijk een vervolg op Sports Island, die sinds juni 2008 een enorme succes is. De hoesjes van deze game gaan als warme broodjes over de toonbank. Genoeg redenen voor Hudson en Konami om deel twee te gaan ontwikkelen. U wil kendo, dodgeball en tennis? Dat kan!


Sports Island deel één

Helaas nog geen screenshots, maar wel wat informatie over deze game.Zo krijgt deel twee maar liefst tien nieuwe sportactiviteiten erbij. Volgens Konami zijn deze tien sporten uniek voor het besturingssysteem en zijn de vaardigheden nauwkeurig ontworpen. De tien nieuwe sportactiviteiten zijn, hier volgt een opsomming, als volgt: skiën, tennis, kendo, dodgeball, judo, skaten, ijshockey en petanque. De overige drie sportactiviteiten moeten nog bekend gemaakt worden.


Balletje trappen in Sports Island

Een nieuwe feature in Sports Island 2 is het League System. De game geeft je de mogelijkheid om ingame een avatar te creëren, die je vervolgens kunt gebruiken voor je wedstrijden tegen de computer of je vrienden. Dan weer terug naar het League System, de naam zegt eigenlijk al wat het is. Deze mode is voorzien van toernooien, en dat zegt genoeg.


Curling in Sports Island

Sports Island 2 moet in mei van dit jaar uitkomen voor de Nintendo Wii.

Force India geeft nieuwe auto shakedown

Force India zal komende zondag de nieuwe Formule 1-auto op het circuit in Jerez presenteren, maar nu al heeft het Indiase team de nieuwe auto een shakedown gegeven.

De nieuwe VJM02 maakte woensdag op het circuit van Silverstone haar eerste meters. De test vond echter wel achter gesloten deuren plaats. In Jerez zal Giancarlo de eerste twee dagen testen, waarna Adrian Sutil het stokje over zal nemen.

Killzone 2 multiplayer: Medic badge in beeld

Sinds gisteren is het dan zo ver; Killzone 2 ligt eindelijk in de winkels. Één van de redenen dat de game erg positieve cijfers krijgt is de multiplayer. In de multiplayer is het mogelijk om badges te verdienen en te gebruiken. Hoe dit precies in zijn werking gaat, laat Guerrilla zien in de volgende video. Gisteren hadden we een video waarin de mogelijkheden van de Engineer badge getoond werden en eerder zagen we de mogelijkheden van de Assault badge. Vandaag gaat het om de mogelijkheden van de Medic badge. Later zullen er drie video's volgen over de andere eenheden. Deze video's kun je uiteraard volgen via FOK!games.

Uitbreidingen Midnight Club: L.A. verschijnen op 12 maart

Rockstar en Take Two hebben bekend gemaakt dat op 12 maart DLC verschijnt voor Midnight Club: Los Angeles. Deze DLC verschijnt op zowel de Xbox 360 en PlayStation 3. Midnight Club: Los Angeles - South Central brengt meer straten naar Los Angeles met de gratis South Central Map Expansion: totaal vier nieuwe buurten breiden de stad uit met eenderde.

De South Central Premium Upgrade biedt de speler de totale South Central ervaring. Je krijgt 9 nieuwe voertuigen, 26 nieuwe races, 12 nieuwe battle maps, 10 nieuwe bezorgmissies en meer dan 100 nieuwe stoplicht-races. Rockstar geeft verder aan dat er in de nabije toekomst meer auto's hun opwachting zullen maken. Een overzicht van beide uitbreidingen met daaronder enkele vrijgegeven screenshots:

The South Central Map Expansion features:
Map expansion by one third
Four new neighborhoods
Price: FREE for both Xbox 360 and PLAYSTATION 3

The South Central Premium Upgrade features:
Nine new vehicles:
Luxury: 2008 Mercedes-Benz CLK63 AMG "Black" SUV: 2008 Range Rover Supercharged, 2008 Range Rover Sport Super Charged Lowrider: 1955 Chevy Bel Air, 1963 Buick Riviera, 1964 Chevy Impala, 1965 Chevy Malibu Muscle: 1970 Chevy Chevelle, 1966 Pontiac GTO
26 new races
12 new battle maps
10 new delivery missions
100+ new red light races
New rims
New body kits for each new car
New vinyl pre-sets
Hydraulics/Airbags unlocked on all new cars
New music
Price: $9.99 for PLAYSTATION 3 and 800 MS points for Xbox 360





G.I. Joe laat zich voor de eerste keer zien

Twee weken geleden wisten te melden dat G.I. Joe onze kant op komt. G.I. Joe: The Rise of Cobra is de naam van de film die in augustus van dit jaar uitkomt, dus EA is ongelofelijk druk bezig met de game die gebaseerd is op deze film. Helaas kregen we bij de aankondiging geen screenshots, maar in de april editie van de GamePro krijgen we de eerste screenshots te zien. Zie hieronder de eerste drie.


G.I. Joe komt waarschijnlijk rond augustus uit, maar dat is nog niet helemaal zeker. We wachten ongeduldig op een officiële aankondiging van EA zelf.

Scout krijgt eindelijk zijn Team Fortress 2-update

Het is eindelijk zover! De grote Scout-update voor Team Fortress 2 is sinds kort live. De update bevat 35 nieuwe achievements en drie nieuwe unlockables: the Sandman, Bonk! Energy Drink en Force-A-Nature. Naast de update is de ook nog eens vijftig procent verlaagd in prijs. Heb jij Team Fortress 2 nog niet in je bezit? Dan heb je nu geen goed excuus meer om hem niet te halen.

Om de volledige update-lijst te zien hoef je maar alleen hier te klikken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.