Onderzoek FIFA: 6+5-regel niet verboden

Matthias (Veritaz)
De invoering van de ‘6+5-regel’, die de FIFA wil invoeren, overtreedt geen Europese wetten. Dat heeft een onderzoek van vijf deskundigen van de INEA, het instituut voor Europese aangelegenheden, uitgewezen. De regel zou clubs moeten dwingen tenminste zes spelers uit eigen land op te stellen en maar vijf spelers uit het buitenland.

“Ik ben blij met deze uitkomst”, aldus Sepp Blatter, voorzitter van de voetbalbond. “Deze studie bevestigt dat wij geen Europese wetten overtreden. Wij willen graag de ontwikkeling van jonge spelers bevorderen, nationale teams beschermen en de sport eerlijk en onvoorspelbaar houden. Het Internationaal Olympisch Comité steunt ons plan, net als andere sportbonden. Sporten als basketbal, handbal, ijshockey, rugby en volleybal hebben met dezelfde problemen te maken.”

De 6+5-regel leek een onhaalbare regel te worden aangezien de Europese Unie vrij verkeer van werknemers door alle landen van de EU voorschrijft. De uitkomst van het onderzoek van de FIFA laat echter weten dat er wel grenzen mogen worden gesteld aan het aantal buitenlandse voetballers in clubverband.