Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (26/02)

Drie Nederlandse clubs kwamen vanavond in actie in de returns van de derde ronde voor de UEFA Cup. Ajax plaatste zich als enige voor de 1/8e finales door 1-1 gelijk te spelen tegen Fiorentina. FC Twente werd pas na strafschoppen uitgeschakeld tegen Olympique Marseille. NEC ten slotte was na de 0-3 nederlaag van vorige week al zo goed als uitgeschakeld en verloor vandaag met 1-0 van HSV Hamburg.

Ajax - Fiorentina

Met Kenneth Vermeer in plaats van Maarten Stekelenburg in de goal vind Ajax de UEFA Cup-return aan tegen Fiorentina. De thuisploeg kwam al na vier minuten goed weg toen Alberto Gilardino de bal verlengde, maar Vermeer wist tot tweemaal een inzet van Franco Semioli en Adrian Mutu te stoppen. Aan de andere kant was ook Ajax via Luis Suárez gevaarlijk, maar hij stuitte na zeven minuten op Sébastien Frey.

Gedurende de eerste helft nam Fiorentina de regie in de wedstrijd over en al snel kregen de Italiaanse spelers kansen, maar onder andere een vrije trap van Mutu belandde net naast het doel. Ajax speelde onrustig en wist de bal nauwelijks in de ploeg te houden. Echt gevaarlijk was de Amsterdamse ploeg dan ook niet. Wel viel er na een half uur spelen een opstootje te noteren toen Felipe Melo Gregory van der Wiel met elkaar in botsing kwamen, maar het liep met een sisser af.

Tot de rust veranderde het spelbeeld weinig. Ajax was slordig, maar kreeg via Miralem Sulejmani nog een kansje, maar hij wist met zijn voorzet geen Ajacied in de zestien meter te bereiken. Semioli kwam voor Fiorentina nog wel tot een goede voorzet, maar zijn bal werd niet tot doelpunt gepromoveerd.

De tweede helft begon meteen zoals de eerste eindigde met een gevaarlijk Fiorentina. Een kopbal van Mutu belandde meteen op de paal en de rebound van Gilardino strandde op de handen van Vermeer. Aan de andere kant redde Frey knap op een vrije trap van Suarez. De Italianen bleven echter druk zetten en veruit de gevaarlijkste ploeg.

Na een uur spelen moest Vermeer zich gewonnen geven toen Gilardino een combinatie met Mutu dwars door het hart van de Ajax-verdediging vakkundig af wist te ronden. Enkele minuten na het doelpunt ging Ajax beter voetballen en dit resulteerde in drie hoekschoppen op rij voor de club. Fiorentina bleef de gevaarlijkste ploeg maar met de komst van Leonardo werd Ajax gevaarlijker.

Dit resulteerde bijna gelijk in een grote kans voor Sulejmani, maar hij miste en stond bovendien buitenspel. Aan de andere zijde was Fiorentina gevaarlijk, maar Gilardino stond hier ook buiten spel. In het resterende kwartier van de wedstrijd liet Fiorentina zich terugzakken, maar Ajax wist niet echt meer gevaarlijk te worden.

Vlak voor tijd was het Leonardo die zich door de Italiaanse verdediging wist te wurmen en de 1-1 aan wist te tekenen. Fiorentina zette nog aan, maar Ajax kwam niet meer in problemen. Ajax mag het in het UEFA Cup-toernooi opnemen tegen Olympique Marseille.

Karakteristieken

AFC Ajax - ACF Fiorentina 1-1
61’ Gilardino 0-1
88’ Leonardo 1-1

Toeschouwers: 42.779
Scheidsrechter: Johannesson (Zwe)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Enoh, Lindgren (AFC Ajax), Mutu, Zauri, Donadel (ACF Fiorentina)

Opstellingen

AFC Ajax: Vermeer, Van der Wiel, Oleguer, Vertonghen, Vermaelen, Gabri (Anita/79), Enoh, Lindgren (Leonardo/70), Sulejmani (Alderweireld/92), Suárez, Emanuelson

ACF Fiorentina: Frey, Krøldrup, Gamberini, Zauri (Jovetic/89), Pasqual, Montolivo, Melo, Donadel (Almiron/72), Semioli (Jørgensen/68), Mutu, Gilardino

FC Twente - Olympique Marseille

FC Twente begon aan de wedstrijd tegen Olympique Marseille in de wetenschap dat het de uitwedstrijd in Frankrijk met 0-1 gewonnen had. De thuisclub had een overwicht in de eerste fase van de wedstrijd, maar het duurde bijna een kwartier voordat de eerste kans kwam. Wout Brama probeerde een bal binnen te glijden, maar het schot ging over. Marseille wist dat het moest scoren en kreeg na 25 minuten een vrije trap. Vanaf ruim 25 meter schoot Ben Arfa via de paal binnen, waardoor de stand over twee ontmoetingen weer gelijk was. Marseille werd hierna de betere ploeg, en kreeg na 35 minuten een grote kans. Shoufra kon zomaar op het doel kon aflopen, zijn voorzet bereikte echter geen medespeler.

Na tien minuten in de tweede helft kreeg Twente een goede mogelijkheid weer langszij te komen, maar Arnautovic stuitte op keeper Mandanda. Een doelpunt van Douglas werd vanwege buitenspel afgekeurd. Hoewel Twente weer de licht betere ploeg was werd Marseille ook gevaarlijk. Een afstandsschot van Girou werd nog maar net over getikt door Boschker. Omdat na 90 minuten de stand net als vorige week 0-1 was moest er verlengd worden.

In die verlening was er een goede kans voor Hersi, maar zijn kopbal van een schot van Arnautovic ging net naast. Twente kwam daarna nog een paar in de buurt van de goal via een paar corners, terwijl ook Marseille gevaarlijk dicht in de buurt van het doel van Boschker kwam. Aan beide kanten werd niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten gaan brengen. Nadat N'Kufo de eerste penalty van Twente miste ging daarna alles raak, totdat Ziani de kans kreeg Marseille naar de volgende ronde te schieten. Hij miste, waardoor het om en om ging. Nadat verschillende spelers raak schoten was het uiteindelijk een misser van Rajkovic die het einde van het Europese avontuur voor FC Twente betekende.

Karakteristieken:

FC Twente - Olympique Marseille 0-1
24' Ben Arfa 0-1

Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Yefet (Isr)
Stadion: Grolsch Veste
Gele kaart: Arnautovic, Tioté, Braafheid (FC Twente), Zubar, Samassa, Ziani, Civelli, Ben Arfa, Koné (Olympique Marseille)

FC Twente: Boschker, Stam (Wellenberg/115), Rajkovic, Douglas, Braafheid, Brama (Janssen/79), Tioté, Perez, Arnautovic, N'Kufo, Denneboom (Hersi/110)

Olympique Marseille: Mandanda, Bonnart, Civelli, Hilton (Zubar/31), Taiwo, Ziani,
Cana (M'Bami/94), Cheyrou, Ben Arfa, Niang, Samassa (Koné/103)

NEC - HSV Hamburg

Binnen tien minuten was de 1-0 al op het scoreboard. Nadat Pothuizen balverlies leed, maakte Olic de 1-0. Even daarvoor had El Kabir nog kans om NEC op voorsprong te zetten maar hij schoot de bal, na slordig uitverdedigen van de Duitsers, naast. HSV nam vervolgens wat gas terug, en NEC kreeg wat meer kansen. Een kopbal van Pothuizen werd gestopt en El Kabir trof de paal.

In de tweede helft speelde HSV ook in een lage versnelling. Met een afstandsschot dwong Worm doelman Rost tot enige actie. De keeper moest daarna ook nog snel handelen bij een kopbal van Ntibazonkiza. Even daarna had El Kabir de gelijkmaker op de schoen, maar wederom schoot hij tegen de paal.

In de slotfase schakelde HSV een tandje hoger en dat leverde gelijk kansen op om de 2-0 te maken. Bij een inzet van Guerrero stond de lat echter in de weg.

Hamburger SV - NEC 1-0