Bloedbad bij soldatenopstand Bangladesh

Zeker vijftig militairen zijn gisteren in Bangladesh om het leven gekomen tijdens een muiterij, die ontstond uit onvrede over achterstallige betalingen. Dat meldde een hoge vertegenwoordiger van de regering in het straatarme Aziatische land vanmorgen.

In het hoofdkwartier van de paramilitaire Bangladesh Rifles (BDR) leverden de militairen gisteren de hele dag gevechten met elkaar. Ongeveer vijfhonderd militairen omsingelden het hoofdkwartier, waar gewoonlijk rond de tweeduizend grensbewakers zijn gestationeerd.

De opstand brak uit tijdens een bijeenkomst van hogere functionarissen in het overheidsgebouw in de hoofdstad Dhaka. Aanvankelijk bestond er vrees voor een staatsgreep, maar het bleek te gaan om een intern conflict. De bewakers eisten onder andere hogere salarissen en meer vakantiedagen. Toen hun meerderen dat weigerden, kwamen de grensbewakers in opstand. Ze vermoordden onder anderen twee leidinggevenden.

De opstandige grensbewakers legden vanmorgen hun wapens neer nadat premier Sheikh Hasina hen in ruil amnestie had beloofd.


Bloedbad bij soldatenopstand Bangladesh  (foto: DAG)