FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 februari 2009

Extra steun Citigroup duwt Wall Street omlaag

De effectenbeurzen in New York sloten vandaag op verlies. Beleggers waren ontstemd over de grotere deelname van de Amerikaanse overheid in bankconcern Citigroup en de sterker dan verwachte krimp van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 119,15 punten ofwel 1,7 procent lager op 7062,93 punten. Dit is de laagste slotstand in elf jaar. De breed samengestelde S&P 500 leverde 17,74 punten (2,4 procent) in en belandde op een stand van 735,09 punten, de laagste slotstand sinds december 1996. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 13,63 punten (1 procent) omlaag tot 1377,84 punten.

De Amerikaanse overheid wisselt voor 25 miljard dollar aan preferente aandelen in Citigroup om in gewone aandelen. Daardoor wordt het belang vergroot tot 36 procent. Analisten vrezen dat andere banken hetzelfde kan overkomen. Citigroup kelderde bijna 40 procent. Bank of America ging mee in de malaise en zakte ruim een kwart.

De Amerikaanse economie kromp met 6,2 procent in het vierde kwartaal op jaarbasis. Dat is de sterkste krimp sinds 1982. Analisten hadden een krimp van 5,4 procent voorspeld. In een eerste raming werd nog een teruggang gemeld van 3,8 procent.

General Electric leverde 6,5 procent in. GE verlaagde het uit te betalen dividend over 2008 fors, wat de balans van het bedrijf moet versterken. Het zou het concern 9 miljard dollar moeten schelen. Dit werd gelaten ontvangen op de beurs, maar de koers kreeg later op de dag een klap door kredietbeoordelaar Moody's. Deze waarschuwde voor een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van GE, ondanks de dividendbeslissing.

De euro stond op 1,2665 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag was de munteenheid eentiende dollarcent minder waard.

Tafeltennissters Heerlen uitgeschakeld in EC

De tafeltennissters van Li Ning/MFS Heerlen zijn er niet in geslaagd de finale van de Champions League te bereiken. Het slaagde er tegen het Duitse FSV Kroppach niet in een 3-0 achterstand goed te maken.

Nadat de uitwedstrijd met 3-0 verloren ging hoopte iedereen in de return op 'het wonder van Heerlen'. De thuisploeg kwam zelfs op een 2-0 voorsprong. Li Jiao en Lin Ling wonnen hun partijen. Kroppach-speelster Wu Jiaduo maakte aan alle hoop een eind door Ni Xialian te kloppen en zo de Duitse ploeg een finaleplaats te bezorgen.

Voor jaar won Heerlen nog de Champions League door in de finale, en na een lang juridisch traject, Kroppach te verslaan.

Meer radicale ingrepen in Formule 1

De Formule 1 staat in 2010 nog meer radicale ingrepen te wachten om de sport goedkoper te maken. Dit maakte de FIA vandaag bekend.

Concrete voorstellen zijn er nog niet, maar de maatregelen moeten ervoor zorgen dat de huidige teams kunnen overleven en nieuwe teams makkelijker kunnen instappen. Dat moet volgens de FIA kunnen met een fractie van de huidige miljoenenbudgetten.

"In het licht van de moeilijke economische omstandigheden die de sponsors van de Formule 1 en de autofabrikanten blijven treffen, bereidt de FIA radicale voorstellen voor", luidde een verklaring. "Nieuwe teams kunnen tegen een fractie van de huidige kosten meedoen aan de races met wagens die zich kunnen meten met de bolides van de gevestigde teams." De FIA wil de voorstellen op 17 maart inbrengen in de mondiale motorsportraad.

Uitslag PSV - SC Heerenveen

Vanavond stond er in de Eredivisie een duel op het programma. In Eindhoven nam PSV het om 20.45 uur op tegen SC Heerenveen. Hieronder vind je de uitslag.

PSV Eindhoven - SC Heerenveen 2-3
15’ Paulo Henrique 0-1
27’ Dzsudzsák 1-1
31’ Simons 2-1
51’ Paulo Henrique 2-2
90+1’ Pranjic (Pen.) 2-3

Toeschouwers: 34.000
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Gele kaart: Toivonen, Méndez (PSV Eindhoven), Popov, Beerens (SC Heerenveen)
Rode kaart: Culina (90) (PSV Eindhoven)

Opstellingen

PSV Eindhoven: Isaksson, Culina, Marcellis, Bréchet, Salcido, Méndez, Afellay, Simons, Amrabat (Lazovic/85), Toivonen (Koevermans/80), Dzsudzsák (Bakkal/59)

SC Heerenveen: Vandenbussche, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov, Grindheim (Smárason/46), Svec, Pranjic, Beerens (Ingelsten/83), Elm, Paulo Henrique (Kalou/72)

VROM weigert openheid afvalzwendel

Het ministerie van VROM wil niet bekend maken, welke landelijke winkelketen is betrapt op fraude met ingezameld afval.

Een winkelketen werd deze week betrapt op het illegaal verhandelen van voor recycling ingeleverde oude huishoudelijke apparaten. Inspecteurs van VROM namen in de Amsterdamse haven een container vol oude apparaten in beslag. De container was op weg naar Ghana. De spullen in de container waren door een schroothandelaar zonder vergunning bij een Nederlandse winkelketen opgehaald. Namens FOK! is vanmorgen bij VROM gevraagd, om welke winkelketen het hierbij gaat. Het ministerie weigerde deze vraag te beantwoorden.

FOK-columnist Driek Oplopers is het niet eens met het besluit van VROM. Oplopers is van mening dat consumenten, die immers een speciale verwijderingsbijdrage betalen voor een fatsoenlijke inzameling en verwerking van hun oude spullen, er recht op hebben, te weten bij welke winkelketen ze daarvoor aan het verkeerde adres zijn. Daarom heeft Oplopers vandaag opheldering van Minister Cramer geëist in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur.

Klik hier om het WOB-verzoek te lezen. (worddocument) 

Klik hier voor meer achtergrondinformatie http://frontpage.fok.nl/column/9093/1/-DriekOplopers:-VROM-beschermt-de-milieuzwendelaar.html .

VROM beschermt de milieuzwendelaar

Consumenten betalen “verwijderingsbijdrage”. Dat is een verplichte heffing, bovenop de verkoopprijs. Dat geld wordt gebruikt om ingeleverde oude huishoudelijke en elektronische apparaten op een verantwoorde manier te kunnen recyclen of vernietigen. Zonder schade voor mens en milieu. En een consument die ergens voor betaalt, mag ook weten of hij waar voor zijn geld krijgt, direct of indirect.

Patapon naar LittleBigPlanet

We weten dat LittleBigPlanet naar de Playstation Portable gaat komen. We weten ook dat er nog altijd vele kostuums verschijnen voor LittleBigPlanet op de Playstation 3. Zo kunnen we aan de slag met Kratos, Street Fighter karakters en de Chimera. Binnenkort zal er wederom een nieuw kostuum verschijnen voor de schattige Sackboys.

Patapon 2 is in de maak en dus vond Sony het tijd voor een Patapon als Sackboy. Of er nog meer Patapons naar LittleBigPlanet verhuizen is nog niet bekend en hoe duur het kostuum gaat zijn weten we ook nog niet, maar we houden jullie op de hoogte.



[VOR] Telefonica Blue maakt inhaalslag

De Telefonica Blue is in de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race bezig met een indrukwekkende inhaalrace. Het begon met een dag achterstand aan de etappe, maar vaart inmiddels alweer in tweede positie.

De boot raakte bij de start in Qingdao een rotsblok en moest daardoor voor reparatie terugkeren. Pas een dag later verliet het de Chinese haven. De Spaanse boot heeft momenteel een achterstand van achttien mijl op de koploper, Team Puma. Twee mijl achter de Telefonica Blue vaart klassementsleider Ericsson 4. Op dit moment varen de vijf deelnemende boten recht op de Fiji eilanden af. De schepen staan nu voor de lastige keus hoe om de eilandengroep heen te varen.

De Nederlandse boot van Team Delta Lloyd is vanwege zware schade niet van start gegaan in de etappe naar Rio de Janeiro. In de Braziliaanse stad wordt het schip gerepareerd om vanaf daar weer deel te nemen aan de zeilrace.

Ook Meulendijks naar halve eindstrijd

Na Eric Pang heeft ook badmintonster Judith Meulendijks zich geschaard onder de laatste vier bij de Yonex German Open in Duitsland.

In de kwartfinale begon ze sterk tegen Youn Joo Bae uit Zuid-Korea. De eerste game won ze met 21-15. In de tweede fase kreeg Meulendijks op 20-19 haar eerste matchpoint. De 19-jarige Koreaanse kwam met drie sterke punten terug in de wedstrijd: 20-22. In de derde game gaf de grotere routine van Meulendijks de doorslag. Ze kwam na een 1-3 achterstand met zeven punten op rij op voorsprong (8-3) en ze keek niet meer om. Met 21-11 kwalificeerde de ongeplaatste Meulendijks zich voor de halve finale, waarin de als eerste geplaatste Chinese Zhu Lin haar opponente is. Zhu Lin staat zevende op de wereldranglijst; Meulendijks 26ste.

Final Fantasy: The After Years komt naar de Wii

Final Fantasy: The After is een vervolg op Final Fantasy IV en is exclusief voor Japanse mobiele telefoons. Althans, dat was het, want dankzij de laatste ESRB update weten we nu dat het spel, onder de naam Final Fantasy: The After Years, naar het Nintendo Wii systeem komt. We weten nog niet of het spel een port zal worden of dat het een grafische update zal krijgen, ook weten we niet of dit spel op WiiWare zal verschijnen.



Zal het eruit zien als de GSM-versie?

Geen Gabri, misschien Vermeer tegen Utrecht

De Spaanse middenvelder Gabri kan niet meespelen tegen FC Utrecht. In de UEFA Cup-wedstrijd tegen Fiorentina (1-1) moest hij in de slotfase naar de kant met een kuitblessure.

Trainer Marco van Basten zei vrijdag het volgende over de blessure: "Het ziet er niet goed uit. Hij heeft nog veel pijn. Laten we er maar het beste van hopen."

Ook Dario Cvitanich moet de wedstrijd tegen Utrecht aan zich voorbij laten gaan. Maarten Stekelenburg lag vrijdag nog ziek op bed. Van Basten zal zaterdag pas bepalen wie er onder de lat zal staan.

"Kenneth maakt het me heel moeilijk. Ik heb inderdaad een groot luxeprobleem. Dat is soms fijn voor een trainer. Maar het woord probleem zegt genoeg. Ik moet dat oplossen en een beslissing nemen."

Ook Vermeer was tevreden over zijn eigen optreden in de UEFA Cup. "Maar voor mij verandert er volgens mij niets. Maarten is gewoon de eerste doelman en ik moet hem goed vervangen als dat nodig is."

[WK] Küttel pakt titel op grote schans

Op het wereldkampioenschap noordse nummers in Liberec heeft Andreas Küttel de wereldtitel gegrepen op de grote schans. In een bizarre wedstrijd was het zilver voor Martin Schmitt, de Noor Anders Jacobsen pakte brons.

De eerste omloop verliep normaal, maar in de tweede was het slechte weer de grote boosdoener. De tweede omloop werd geannulleerd wegens de harde wind en de hevige sneeuwval toen er nog zeven man moesten springen. Nadat een tweede poging om de wedstrijd te hervatten ook voortijdig moest worden afgebroken werd Küttel, die bij zijn eerste sprong tot 133,5 meter en 140 punten kwam, tot winnaar uitgeroepen.

Zeven Roda-fans krijgen landelijk stadionverbod

De KNVB heeft zeven aanhangers van Roda JC een landelijk stadionverbod voor negen jaar opgelegd.

De supporters van de ploeg uit Kerkrade krijgen deze straf voor het bedreigen van scheidsrechter Pol van Boekel vorig jaar. Naast de bedreigingen hadden ze in april 2008 ook zijn huis en auto beklad.

De bedreigingen namen vorm aan nadat Van Boekel in de wedstrijd tegen NEC rode kaarten gaf aan Cheikh Tioté, Raymond Atteveld en verzorger Norbert Keulen.

Schotland met Hutton tegen Nederland

De Schotse international Alan Hutton is op tijd fit voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal.

De verdediger van Tottenham Hotspur raakte drie maanden geleden geblesseerd aan zijn voet. Het zou vijf maanden duren voordat de verdediger weer zou kunnen spelen, maar Hutton herstelde sneller dan verwacht.

Het duel met Oranje vindt plaats op 28 maart in de Amsterdam ArenA. Het Nederlands elftal van bondscoach Bert van Marwijk verdedigt dan een voorsprong van vijf punten op achtervolger Schotland.

Leonardo twijfelt over langer verblijf bij Ajax

Ajax hoopt nog met Leonardo om de tafel te gaan zitten over een contractverlenging. Dat liet Marco van Basten vrijdag blijken op de persconferentie in aanloop naar het Eredivisie-treffen met FC Utrecht.

"Leonardo verrast ons de laatste tijd heel aangenaam", tekent het Algemeen Dagblad op uit de mond van Marco van Basten. "We weten dat hij een aflopend contract heeft en het is duidelijk dat we ook twijfels over hem hadden."

"Daarom zijn we nog niet met hem om de tafel gaan zitten. Maar dat wil niet zeggen dat dit de komende maand niet gaat gebeuren. Of we dan misschien te laat zijn? Ja, dat risico lopen we."

Leonardo begrijpt Ajax, zegt hij in een reactie. "Maar ik kan niet wachten op Ajax", zegt de Braziliaan die al nagenoeg rond zou zijn met Panathinaikos. "In de winterstop kon ik daar voor drie jaar tekenen. Maar misschien ga ik wel naar Flamengo of Sao Paulo. Ik weet het echt niet. En als Ajax wil dat ik blijf? Dan moet ik weer even overleggen met mijn zaakwaarnemer. In voetbal is alles mogelijk."

Voedselbank overspoeld met acties

Sjaak en Clara Sies, de Rotterdamse oprichters van Voedselbank Nederland, zijn gisteren bedolven met reacties van particulieren die de noodlijdende voedselverstrekker willen helpen. 'Mensen die boodschappen voor ons willen doen, studenten die acties op willen zetten'. Volgens Sjaak Sies, 'Heel lief en natuurlijk nemen we alles aan, maar uiteindelijk zet het weinig zoden aan de dijk'.

Het magazijn raakte de laatste tijd steeds leger. Het echtpaar Sies had het vermoeden dat leveranciers efficiënter zijn gaan produceren, waardoor er minder overblijft voor de voedselbanken. Unilever, één van de grotere leveranciers, bevestigde dat deze week. Sjaak Sies zegt deze week even uit de brand geholpen te zijn door een donatie van witte bonen, gehaktballen en kapucijners door Albert Heijn.

Sjaak en Clara Sies hebben hun hoop op de Nederlandse overheid gevestigd en roepen die op zich aan te sluiten bij een plan van de Europese Unie. De EU verdeelt dit jaar 500 miljoen euro onder de Europese voedselbanken, maar de Nederlandse regering maakt hier geen gebruik van.

Badmintonner Pang zet opmars voort

Eric Pang is tot nog toe ongenaakbaar tijdens de Yonex German Open, een Grand Prix-toernooi met een sterke Europese en Aziatische deelname.

De als zevende geplaatste Pang klopte Hong Ji Hoon uit Zuid-Korea op overtuigende wijze: 21-8, 21-14. Hong behoort tot een categorie jeugdige Aziatische badmintonners die worden klaargestoomd voor de Olympische Spelen van 2012. Hij had eerder in het toernooi een geplaatste Deen (Jörgensen, 12) en Japanner (Tago, 4) geklopt. Pang was van meet af aan muurvast, wachtte af waar nodig was en koos de aanval als de kansen er waren. Hij benutte ze op magistrale wijze.

Gerets: "Nooit waardering voor Ajax gehad"

Olympique Marseille-trainer Eric Gerets laat er geen gras over groeien: hij mag Ajax niet. De Belg treft de Amsterdammers in de achtste finales van de UEFA Cup.

Doordat Marseille donderdag na strafschoppen met FC Twente afrekende en Ajax het Italiaanse Fiorentina wist te beteugelen, treffen de Franse en de Nederlandse topclubs elkaar. "Ajax is een club die ik niet in mijn hart draag", zegt Gerets tegen het persbureau AP. "Toen ik nog bij PSV was, was Ajax echt dé vijand."

"Ik heb nooit waardering gehad voor die club. En ze hebben nooit veel van me gehouden in Amsterdam. Ik vermoed dat ik er de eregast zal zijn", klinkt het cynisch uit Gerets' mond.

"Maar eigenlijk heb ik goede herinneringen aan Ajax, want ik heb ze al heel vaak in mijn carrière verslagen." Over trainer Marco Van Basten is Gerets positiever: "Ah, hij, dat is een heel ander verhaal. Een goede vent, en hij is geen domoor. Hij is een buitengewone coach. Bovendien was hij een van de beste aanvallers van zijn tijdperk. Respect!"

Op 12 en 18 maart speelt Marseille tegen Ajax. Gerets is wel nog op de hoogte van hoe Ajax speelt. "Het 4-3-3 systeem van die club lijkt erg sterk op dat van Twente."

Feyenoord mist Lucius tegen Vitesse

Leon Vlemmings kan zondag tegen Vitesse niet beschikken over Theo Lucius. De verdediger van Feyenoord kampt sinds het duel met De Graafschap met hamstringklachten.

De plaats van Lucius zal overgenomen worden door Dwight Tiendalli of Kelvin Leerdam. Laatstgenoemde heeft de beste papieren. De jonge verdediger maakte vrijdag tijdens de afsluitende partij deel uit van de basisploeg.

"Leerdam heeft mij een goed gevoel gegeven in de wedstrijden die hij als linksback heeft gespeeld. We hebben er vertrouwen in dat hij die rol ook aan de rechterkant kan vervullen", aldus Vlemmings op de website van Feyenoord.

In tegenstelling tot Lucius kan Tim de Cler wel spelen. Hij is hersteld van zijn hamstringblessure en zal waarschijnlijk plaatsnemen op de bank.

Karim El Ahmadi kan ook gewoon spelen tegen de ploeg van Theo Bos. De middenvelder verliet woensdag vroegtijdig de training met een blessure aan zijn scheen. Donderdag en vrijdag trainde hij voluit mee en is fit.

Henk Timmer zal plaatsnemen onder de lat. Tijdens de trainingen op donderdag en vrijdag ontbrak hij wegens klachten aan zijn knie.

Touzani na vijf maanden terug bij Sparta

Sparta trainer-Foeke Booy kan in het competitieduel met NAC Breda voor het eerst in vijf maanden weer een beroep doen op Karim Touzani.

De middenvelder kwam voor het laatst in actie voor de Kasteelheren op 20 september in het duel met Vitesse (1-1).

Enkele dagen na dat duel raakte hij geblesseerd aan zijn enkel op de training. De kwetsuur bleek echter ernstiger dan voorafgaand gedacht, waardoor Booy lang geen beroep kon doen op de oud-speler van onder meer FC Twente. De afgelopen weken deed Touzani wedstrijdritme op bij het tweede elftal van Sparta.

Booy kan in het duel met NAC echter nog geen beroep doen op doelman Harald Wapenaar en verdediger Ayodele Adeleye. Daarnaast zijn ook de geblesseerden Maciej Wilusz en Edwin van Bueren niet van de partij en is Arne Slot geschorst.

Van der Sar krijgt rust in League Cup-finale

Edwin van der Sar zal niet keepen in de League Cup-finale.

Manchester United komt zondag op Wembley uit tegen Tottenham Hotspur, maar Van der Sar krijgt rust van trainer Sir Alex Ferguson.

Het is niet de eerste keer dat Van der Sar rust krijgt van zijn trainer, maar nieuw is dat hij dat ook in grote wedstrijden op de tribune zit. Ben Foster of Tomasz Kuszczak zal nu het doel van de Mancunians verdedigen.

Van der Sar won de League Cup in 2006, toen United in de finale Wigan Athletic met de staart tussen de benen naar huis stuurde: 4-0.

Takeuchi geeft ons uitleg over Resident Evil 5

Enkele dagen geleden kon je op FOK!games lezen dat Resident Evil 5 wellicht een vrij korte game gaat worden in tegenstelling tot Resident Evil 4. Een groot verschil echter is dat Resident Evil 5 een co-op modus heeft die de herspeelbaarheid aanzienlijk moet verhogen.

Producer Jun Takeuchi heeft dit aangegeven in een interview met Gametrailers. Dit is uiteraard niet het enige dat hij bespreekt in het interview. Om er achter te komen wat Takeuchi nog meer te zeggen heeft over Resident Evil 5 kun je het beste onderstaande video's bekijken. Resident Evil 5 ligt vanaf 13 maart in de schappen voor de Xbox 360 en de Playstation 3.


Drankrijder schijt in broek na botsing

Een 44-jarige Fries die veel te diep in het glaasje had gekeken en toch een auto bestuurde, moest zich vandaag bij de rechtbank van Leeuwarden voor zijn daad verantwoorden. Aan de zaak kleeft een behoorlijk luchtje, want de man scheet na een botsing spontaan zijn broek vol.

De man uit Hoornsterzwaag reed onlangs in Gorredijk terwijl hij vier keer zo veel had gedronken als toegestaan. Omdat het verkeer volgens hem niet genoeg opschoot, besloot hij een rijtje auto's in te halen. Helaas sloeg de voorste auto net af, waardoor de Fries er bovenop klapte. Door de klap belandde de andere auto in de sloot, hierbij raakte de bestuurster gewond. De drankrijder schrok zo van de ravage, dat hij een weiland invluchtte en in zijn broek poepte.

Toen de politie de dronken Fries wilde meenemen naar de plaats van het ongeval, vroeg hij de agent of hij zich niet eerst even mocht verschonen bij een boerderij. De agent, die de man ook een uur in de wind vond stinken, stond de wasbeurt toe. Helaas maakte de zuiplap misbruik van het vertrouwen dat de politie in hem schonk, en ondernam een succesvolle ontsnappingspoging. Pas na een grote zoekactie kwam hij echter weer boven water.

De officier van justitie eiste vandaag dan ook een flinke straf tegen de Fries. Tachtig uur schoffelen en een rijverbod van een jaar leek hem wel een gepaste straf. De rechter vond zelfs deze straf nog te laag. Zij legde hem bovenop deze straf ook nog een maand voorwaardelijke celstraf en drie maanden voorwaardelijke rijontzegging op.


In je broek poepen tijdens een judowedstrijd is ook niet fijn...

Killzone 2 multiplayer: Tactician badge in beeld

Afgelopen nacht was de wereldpremière van Killzone 2 waar wij uiteraard bij waren. Één van de redenen dat de game erg positieve cijfers krijgt is de multiplayer. In de multiplayer is het mogelijk om badges te verdienen en te gebruiken. Hoe dit precies in zijn werking gaat, laat Guerrilla zien in de volgende video. Gisteren hadden we twee video's waarin de mogelijkheden van de Medic en de Saboteur badges getoond werden en eerder zagen we de mogelijkheden van de Engineer en de Assault badge. Deze keer gaat het over de Tactician badge. Na deze komen er nog één badge ter sprake.

Djokovic en Ferrer naar finale Dubai

Novak Djokovic en David Ferrer hebben zich weten te plaatsen voor de finale van het ATP-toernooi van Dubai. Zij versloegen respectievelijk Gilles Simon en Richard Gasquet.

Djokovic wist enkel in zijn partij tegen Marin Cilic te overtuigen deze week en ook vandaag had de Serviër het erg zwaar. Simon begon beter en trok dan ook de eerste set met 6-3 naar zich toe. Ook in het vervolg had Nole het zwaar. Met veel moeite wist hij de tweede set naar zich toe te trekken met 7-5, maar in de derde set leek het dan toch mis te gaan toen Simon op een break voorsprong kwam. Opnieuw wist Djokovic zich echter terug te knokken om uiteindelijk met 7-5 de overwinning te pakken.

Ferrer had het een stuk makkelijker tegen Richard Gasquet. De Fransman kon niet op tegen het agressieve spel van zijn Franse opponent en werd continu onder druk gezet op zijn tweede service. Dit resulteerde in een afgetekende 6-2, 6-2 overwinning.

De finale tussen Djokovic en Ferrer zal op zaterdag worden gespeeld. Dit zal de zevende ontmoeting zijn tussen het tweetal. Beide wisten drie keer als winnaar van de baan te stappen.

Van Gaal houdt Ari uit voorzorg aan de kant

Ari speelt dit weekend niet mee met AZ in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Woensdag verrekte de Braziliaan tijdens de training een spier. Gisteren werd hij intensief behandeld en hij wil zelf ook graag spelen, maar trainer Louis van Gaal houdt Ari uit voorzorg aan de kant.

Sébastien Pocognoli, Niklas Moisander, Jeremain Lens en Héctor Moreno zijn nog niet inzetbaar bij de koploper in de eredivisie. De eerste drie sloten zich deze week wel weer aan bij de groepstraining en zullen komende maandag waarschijnlijk hun rentree maken bij Jong AZ.

Het herstel van de voetblessure van Moreno verloopt wat minder voorspoedig. Al hoeft de Mexicaan geen brace meer te dragen, op foto's is nog een klein scheurtje in zijn middenvoetsbeentje zichtbaar. "Als dat weg is, mag hij de volgende stap maken," aldus Van Gaal.

Brett Holman, die vorige week tegen Heracles Almelo ontbrak omdat hij ziek was, kan tegen Groningen gewoon weer spelen.

Stoere mannen en oorlogstuig op ArmA 2 beelden

Bohemia Interactive heeft besloten dat er maar weer eens wat beeldmateriaal van ArmA 2 de wijde wereld in moest. En dat hebben we geweten! In totaal zijn er 35 screenshots en een trailer vrijgegeven van deze komende oorlogsgame. Hieronder vind je de trailer en een selectie van de screenshots, wil je graag meer plaatjes zien van de game dan kun je hier terecht.

ArmA 2 wordt 26 juni verwacht voor de PC, hoe het staat met de console-versies is voorlopig nog onbekend.



AEX even door het putje

De hoofdindex van de Amsterdamse beurs, de AEX, ging vandaag even door het putje. De index had vanmiddag een dieptepunt van 214,96. Het oude record stamt van 12 maart 2003, waar de AEX tijdens de handelsdag een laagste stand van 217,80 haalde. Toch wist de AEX de verliezen te beperken door op bijna 220 punten te sluiten.

De beurs reageerde heftig op economische cijfers uit de VS, waar bekend werd dat de Amerikaanse economie 6,2 procent gekrompen was. Ook het opnieuw ingrijpen van de Amerikaanse overheid bij de bank Citigroup werd negatief ontvangen.

Grootste slachtoffers op de beurs waren wederom ING (-11%) en TomTom (-10%). Het aandeel van TomTom lijkt al een tijdje de weg kwijt. Stond het aandeel van de navigatieproducent in 2007 nog op 68 euro, tegenwoordig noteert het aandeel TomTom 2,84 euro. Euroknaller Fortis was winnaar van de dag met een winst van zes procent.

Per 3 maart zal de AEX er anders uit gaan zien; zo verdwijnen Fortis en uitzender USG People uit de index, en komen daarvoor in de plaats Air France-KLM en baggeraar Boskalis.

Met dank aan pberends voor het schrijven van dit bericht. 

Everquest haalt $20.000 op voor Child's Play

Sony Online Entertainment heeft samen met zijn EverQuest spelers meer dan 20.000 dollar opgehaald ten behoeve van het goede doel Child's Play. Deze organisatie doneert boeken, games, geld en speelgoed aan kinderen in ziekenhuizen in Noord-Amerika.

SOE doneerde voor elk Child's Play virtueel item, dat op een marktplaats in EverQuest of EverQuest II gekocht werd met Station Cash, 10 dollar aan Child's Play. Deze in-game items konden de spelers dan vervolgens houden.

"Dat onze spelers een donatie van dit formaat hebben gedaan in deze economisch moeilijke tijden, gaat al onze verwachtingen te boven," aldus John Smedley, president van Sony Online Entertainment.

Zelf je online Spore-applicatie bouwen

Maxis heeft een API (Application Programming Interface) vrijgegeven voor haar game Spore, waarmee iedereen zelf zijn eigen online spel kan maken. Natuurlijk niet zomaar een spel, het is de bedoeling dat je daarmee een spel creëert die gebruik maakt van de gigantische Spore-database die inmiddels aardig gevuld is met creatures, gebouwen en ruimteschepen, ontworpen door de vele spelers. Ook de zogeheten Sporecasts en informatie over spelers staan tot de beschikking van de welwillende amateur-programmeur.

Om te voorkomen dat een en ander doodbloedt voor het goed en wel van de grond is gekomen, heeft Maxis een wedstrijd uitgeschreven. De bedenker van de meest originele applicatie krijgt een grafische kaart van nVidia thuisgestuurd, de eerste verliezer mag zichzelf gelukkig prijzen met een exemplaar van Spore, inclusief de Galactic Adventures-uitbreiding. Geen idee wat je nu moet gaan maken? Geen nood, een voorbeeldspel is te vinden op de website van Spore.



'Gemeente Haarlem steunt club'

De Gemeente Haarlem lijkt HFC Haarlem te gaan ondersteunen om de financiële problemen het hoofd te bieden. De club kwam in de problemen door de jarenlange vertraging van het nieuw te bouwen Stadion Oostpoort. Het afblazen van de bouw van dit stadion bracht de club in acute geldnood, door de sponsorcontracten die gekoppeld waren aan het nieuwe stadion.

In de vergadering van de gemeenteraadscommissie Ontwikkeling werd op donderdag 26 februari vergaderd over een overbruggingskrediet voor de roodbroeken. De vergadering werd bijgewoond door zo’n 100 Haarlem-supporters, die daarmee hun steun aan de club betuigden. Als gevolg van het besprokene in de vergadering gaat het college van Burgemeester en Wethouders op dinsdag 3 maart een voorstel doen aan de gemeenteraad. Hierin zal naar alle waarschijnlijk staan dat de gemeente de opstallen van de club (businessclub, kantoren en kantine) zal kopen.

“Wij zijn als club plotseling in de problemen gekomen door het afblazen van Stadion Oostpoort”, vertelt Haarlems Algemeen Manager Dino Rasmijn. “Zoals bekend hebben we als club nooit uitgebreide financiële mogelijkheden gehad, maar we hebben al jaren de boekhouding keurig op orde. De club is in liquiditeitsproblemen gekomen doordat een aantal debiteuren hun sponsorbijdrage niet hebben voldaan voor 2007, 2008 en 2009, in verband met het ontbreken van de bouwvergunning. Daardoor konden de reeds gefactureerde bedragen niet betaalbaar worden gesteld. We hebben de hulp van de gemeente nu hard nodig, HFC Haarlem hoort bij de stad en is van grote waarde voor de regio. Zeker door de inzet op het gebied van maatschappelijke activiteiten zijn we absoluut een toegevoegde waarde voor de stad. En dat we bestaansrecht hebben bewijzen we al bijna 120 jaar”.

“De steun van de supporters is erg belangrijk, zeker doordat zij op een ludieke manier laten merken wat de club voor hen betekent. Ook de opstelling van de politieke partijen tijdens de vergadering stemt ons positief, ze erkennen het belang van de club voor de stad en we merken dat de politiek bereid is om hun verantwoordelijkheid te nemen en de club te steunen nu dat hard nodig is. Tot slot hebben ook onze sponsors hun uiterste best gedaan en op een wervingsavond een mooi bedrag bij elkaar gehaald. Al met al, de club leeft meer dan ooit in de regio. Met het stopzetten van het project Stadion Oostpoort hebben we als club een zware klap gehad, maar we zijn niet verslagen en blijven hard werken aan een goede voetbaltoekomst voor onze club.”

Goede start voor Yakuza 3 in Japan

Na twee PlayStation 2 delen maakte Yakuza de overstap naar de PlayStation 3 met Yakuza Kenzan. Dit was echter geen direct vervolg op Yakuze 2 en speelde zich af in het oude Japan. Met Yakuza 3 krijgt het tweede deel echter wel een officieel vervolg. Yakuza 3, waarin Kiryu het tropische eiland Okinawa in plaats van Tokio bezoekt, is gisteren gelanceerd in Japan.

De game heeft het erg goed gedaan op zijn eerste dag in de schappen. Er zijn ruim 232.000 exemplaren over de toonbank gegaan. SEGA is op het moment druk bezig met downloadable content en kan zo inspelen op het grote succes. Wanneer de game naar het westen komt is niet bekend.



Marktplaats verbiedt Friese advertenties

Friezen die hun rommelmarktspullen op Marktplaats te koop willen aanbieden, mogen dit voortaan niet meer in hun eigen taal doen. Dit heeft een woordvoerster van de verkoopsite vandaag gemeld.

Volgens de zegsvrouw is het voor de medewerkers namelijk onmogelijk om in het Fries opgestelde advertenties te controleren. "We kunnen dan niet weten of er aanstootgevend of illegaal materiaal op onze site staat. De afspraak is daarom dat we alleen advertenties in het Nederlands of Engels laten staan."

Voorzitter Jabik van der Bij van de belangenorganisatie Ried fan de Fryske Beweging (De Raad van de Friese Beweging) is woedend en vindt het verbod een dwaze actie. "Het is niet zo moeilijk om iemand te vinden die de taal controleert. Waarom zou je dan wel Engels toestaan en geen Fries?" De raad overweegt dan ook een proefproces te beginnen tegen het verbod.

Interview geeft informatie over Guitar Hero: Metallica

Na Aerosmith krijgt ook Metallica zijn eigen Guitar Hero game. Guitar Hero: Metallica komt binnenkort uit op de Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii. Lead Designer Alan Flores geeft ons in een interview wat meer informatie over deze nieuwe game in de Guitar Hero serie. Zo leren we dat de game alles behalve de makkelijkste Guitar Hero tot nu toe gaat worden. Bovendien kunnen we kijken naar enkele gameplay beelden van de game.

City of Heroes krijgt gratis 'Mission Architect' update

Hoewel de MMO City of Heroes van NCsoft al vijf jaar oud is en er druk gewerkt wordt aan een nieuwe game, komt er toch nog even een nieuwe update voor het spel uit. De Mission Architect uitbreiding zal in maart beschikbaar komen en kan dan gratis gedownload worden.

De update introduceert een nieuw bedrijf genaamd Architect Entertainment. Bij dit bedrijf kunnen spelers missies voor hun personages ontwerpen. Door een tool die erg makkelijk te gebruiken is kunnen spelers hele verhaallijnen ontwerpen inclusief dialogen en vijandelijke en vriendelijke NPC's. Per persoon kunnen er maximaal drie missies beschikbaar worden gesteld voor het grote publiek. Om het kaf van het koren te scheiden zul je missies kunnen beoordelen met een rating en zullen er speciale 'Developer's choice'-missies geselecteerd worden.

Deze zelf gemaakte missies voegen enorm veel toe aan het spel volgens NCsoft. Het zal mogelijk zijn om te beginnen met een level 1 personage en vervolgens level 50 te worden terwijl je alleen maar missies hebt gespeeld die door andere spelers gemaakt zijn.

Voor mensen die nog niet bekend zijn met City of Heroes zal er een speciale "Architect Edition" in de winkels komen te liggen welke het originele spel bevat, de update en exclusieve ingame items.

Orgie van 12 uur wordt man fataal

Een 28-jarige man uit Moskou is helaas van ons heen gegaan. We hoeven echter geen medelijden met Sergey Tuganov te hebben, want de Rus legde het loodje na een wilde orgie van maar liefst twaalf uur.

De beste man had namelijk een wedje gelegd met twee vrouwelijke collega's, met als inzet drieduizend euro. De vrouwen beweerden dat Tuganov hen nooit een halve dag lang kon bevredigen. De Rus sloeg een heel flesje Viagra-pillen achterover en ging de uitdaging met hen aan.

Sergey won de bizarre weddenschap. Veel heeft hij er echter niet aan gehad, want na enkele minuten kreeg hij een hartaanval. Gealarmeerd ambulancepersoneel slaagde er helaas niet meer in hem te reanimeren.

De Jong vindt Olympisch ijs niet bijzonder

Bob de Jong heeft als eerste internationale schaatser deze week het ijs van de Olympic Oval in Vancouver mogen testen. Nadat hij van het ijs kwam was de 32-jarige Nederlander niet erg enthousiast over het ijs waarop volgend jaar de schaatswedstrijden van de Olympische Winterspelen worden verreden.

"Het ijs was niet bijzonder, maar wel de moeite waard", aldus de olympisch kampioen op de 10 kilometer. "Na lange onderhandelingen en stress bij de Canadezen is het me gelukt om een uurtje op het olympische ijs te staan."

Tijdens het weekeinde van 14 maart zal op het ijs in Vancouver de eerste officiële wedstrijd worden gereden, de WK afstanden.

Ontslag om röntgenfoto's van seksspeeltje

In het Mercy Walworth ziekenhuis, in het Amerikaanse Lake Geneva, hebben twee verpleegsters op wel een hele opmerkelijke manier gezorgd dat ze hun baan zijn kwijtgeraakt. Ze werden de laan uitgestuurd nadat ze röntgenfoto's hadden genomen van een man met een seksspeeltje in zijn achterste. Dat is op zich geen reden voor ontslag, maar deze foto's zouden ze nadien op Facebook hebben gezet. Zelf ontkennen ze ten stelligste dit gedaan te hebben.

De twee waren op heterdaad betrapt door een personeelslid van het ziekenhuis waar ze werkten. Het personeelslid, dat anoniem wilde blijven, aarzelde geen moment toen ze de twee aan het werk zag op de afdeling radiologie. Ze schakelde de directie in die de twee op staande voet ontslagen heeft. 

Met dank aan tracer60 voor de submit

Nep-huwelijk 14-jarig meisje toch geldig

Een 14-jarig meisje is de jongste persoon ooit in Israël die een scheiding krijgt. Ze krijgt een scheiding omdat ze volgens een rabbijnenrechtbank legaal getrouwd is door het 'naspelen' van een huwelijksceremonie op het schoolplein.

Het 17-jarige vriendje van het meisje citeerde voor de grap het huwelijksritueel en verklaarde haar zijn vrouw. Het meisje nam een ring van hem aan en plaatste deze om haar vinger. Dit in combinatie met het feit dat de twee met elkaar naar bed waren gegaan was voldoende om het een geldig huwelijk te maken, temeer omdat bij de ceremonie getuigen aanwezig waren, zo oordeelde de rechtbank.

De rechtbank heeft het koppel toegezegd om ze deze week nog te scheiden. In Israël is het toegestaan om met minderjarigen seks te hebben, zolang de leeftijdskloof tussen de partners niet groter is dan drie jaar.

DAG.nl trapt in hoax FOK!users

De redactie van DAG.nl, voorheen uitgever van het gelijknamige gratis krantje, publiceerde zojuist een artikel over FOK!users die via twitter het nieuws wilden verspreiden over een ramp die plaatsgevonden zou hebben. Dit bleek echter een hoax te zijn waar DAG met open ogen intrapte. 

Op de site van DAG oppert de redactie dat deze FOK!users op het FOK!forum uit onvrede over het medium twitter een hoax over een nep-ramp de wereld in wilden brengen. Topicstarter Maanvis hekelt de media die gisteren publiceerden dat de informatie over de vliegramp van afgelopen woensdag op Schiphol via twitter verkregen was.

User Maanvis op het FOK!forum:"Dus heb ik ook maar ff een accountje aangemaakt. Nu lijkt het me wel een tof idee om de feitencheckvaardigheid van die journalisten eens aan een onderzoekje te onderwerpen, door massaal op een vooraf vastgesteld tijdstip een hoaxbericht via twitter te sturen. Bijv. een aanslag op A'dam CS of iets ludieks als een aanval door aliens ".

Om de hoaxende users voor te zijn 'tweet' FOK!admin yvonne, drie uur voor de publicatie op DAG.nl, een link naar het topic op FOK! naar al haar 'followers' op twitter. Hiermee is de kans op een eventuele hoax verkeken. DAG pakte de 'tweet' echter op als een serieuze 'dreiging'. Lees hieronder een quote uit het bericht op DAG, let ook op het dikgedrukte gedeelte.

"Hoax? Het is dus aan te raden om de eerstvolgende ramp in Nederland die via twitter wereldkundig wordt gemaakt met argusogen te bekijken. Het zou immers zomaar eens een door FOK-gebruikers geiniteerde proeve van betrouwbaarheid kunnen zijn. Saillant detail is wel dat dit nieuwtje ons bereikte via de microblogdienst waar de laatste tijd zoveel om te doen is. Dus bedank ons niet, bedank twitter!" DAG.nl trapt in de hoax waar zij zelf voor waarschuwen.

De 'tweet' van yvonne op twitter.

'Pas op voor een hoax'

Een harde les van een skilerares

Ik organiseer al heel lang jaarlijks in februari een wintersportreis voor een groep. Ik zoek een leuk skigebied en een goed hotel uit en boek dan het hotel en een pendelbus. Met kerst ga ik dan altijd naar datzelfde hotel om alvast alles te bekijken en af te spreken. Ik verzamel skikaartjes en probeer op de skihuur en op de skipassen korting te krijgen. En ik maak een informatiefilm.

Vitesse enkele weken zonder linksback Kuiper

Vitesse zal het de komende weken zonder linksback Nicky Kuiper moeten stellen. De verdediger liep tijdens de training van vanmorgen bandletsel aan zijn rechterenkel op.

"Het was een normaal duel. Ik weet niet eens bij wie ik in de buurt stond toen mijn enkel dubbel klapte. Ik hoorde geloof ik een licht gekraak en het was meteen dik", aldus de negentienjarige verdediger.

Trainer Theo Bos noemt het uitvallen van Kuiper een fikse aderlating: "Hij is een van de steunpilaren van de defensie. Gelukkig hebben we meer opties en kunnen we het opvullen." Kuiper brak dit seizoen door in Arnhem en speelde inmiddels tien duels in de eredivisie.

Stemmen op je favoriete Xbox Live game vanaf 3 maart

Na de oscars, raspberries en andere awards is het nu tijd voor de Xbox Live Arcade awards. Gebruikers van Xbox Live Arcade kunnen stemmen op hun favoriete Arcade games van 2008.

Je kunt je stem uitbrengen in negen verschillende categoriën en dat kan heel makkelijk op het speciale Spotlight channel dat voor de verkiezingen wordt geopend. Stemmen kan tussen drie en tien maart en vlak na het sluiten van de digitale stembussen worden de winnaars bekend gemaakt.

De genomineerde games per categorie:

Beste Arcade game
Braid
Castle Crashers
Geometry Wars Retro Evolved 2
Street Fighter II HD Remix
Portal: Still Alive

Origineelste game
Castle Crashers
N+
Braid
Penny Arcade Episode 1
Schizoid
Age of Booty

Beste familie game
Boogie Bunnies
Roogoo
A Kingdom for Keflings
Lost Cities
Meteos Wars

Beste co-op multiplayer game
Castle Crashers
Schizoid
Bionic Commando Rearmed
N+
Geometry Wars Retro Evolved 2

Beste versus multiplayer game
Street Fighter II HD Remix
Geometry Wars Retro Evolved 2
Soul Calibur
Meteos Wars
Age of Booty

Beste solo game
Braid
Mega Man 9
Penny Arcade Episode 1
Rez HD
Portal: Still Alive

Beste innovatie in XBLA
Braid (time travel)
A Kingdom for Keflings (use of Avatars)
Fable II Pub Games (retail game integration)
N+ (level sharing)
Duke Nukem 3D (dynamic replay)

Beste graphics:
Street Fighter II HD Remix
Geometry Wars Retro Evolved 2
Braid
Castle Crashers
Bionic Commando Rearmed
Best Classic/Remake Game
Bionic Commando Rearmed
Street Fighter II HD Remix
Mega Man 9
Galaga Legions
Rez HD

Menzo blijft bij Cambuur

Stanley Menzo heeft aan Voetbal International verteld dat hij bij SC Cambuur-Leeuwarden blijft. De ex-international zal zijn aflopende contract gaan verlengen.

Jan Riedstra, de sterke man in Leeuwarden, stelde Menzo onlangs een ultimatum. De trainer laat zich daar echter niet door opjagen: "Het moet niet zijn dat mensen denken dat ik nu eieren voor mijn geld kies. Ik heb afspraken met directeur Alex Pama, het kan zijn dat we er zaterdag uitkomen, maar het kan ook ergens volgende week zijn. Mij is geen ultimatum gesteld."

De trainer reist morgen voor enkele dagen naar Suriname in verband met het project van de Suriprofs. Daarna verwacht de voormalig trainer van AGOVV Apeldoorn en FC Volendam alles af te handelen met zijn huidige werkgever: "Als ik terugkom hoop ik dat het klaar is. Het gaat nog om enkele heel simpele dingetjes. De vraag is ook voor hoe lang ik ga bijtekenen."

Octopus zet kantoor onder water

Personeel van het Santa Monica Pier Aquarium in Californië keek afgelopen dinsdag raar op: De vloer van hun kantoren stond onder water.

Het water liep uit een groot aquarium alwaar een afsluitklep open bleek te staan. Het personeel zegt nu dat waarschijnlijk een kleine vrouwtjesoctopus, die bekend staat om haar aanhankelijkheid en nieuwsgierigheid, aan de afsluitklep had getrokken waardoor deze open is gegaan.

Het aquarium bevatte tijdens de ontdekking nog voldoende water om het leven van de aanwezige zeedieren niet in gevaar te brengen. De nieuwe ecologische vloeren in de kantoren van het personeel zijn echter wel beschadigd door de overstroming.

Totti raakt geblesseerd op training

AS Roma-icoon Francesco Totti is vrijdag tijdens de ochtendtraining geblesseerd geraakt aan zijn knie. Het is nog onzeker of hij zondagavond kan spelen in de kraker tegen Inter.

Volgens Sky Sports Italia raakte de aanvaller vrijdag geblesseerd aan zijn knie. Het was onmiddellijk duidelijk dat hij niet verder kon en verliet dan ook meteen het trainingsveld.

De ernst van de blessure is nog niet duidelijk. Vrijdag en zaterdag ondergaat hij testen om te kijken of hij zondagavond kan spelen. Totti raakte dit seizoen al eerder ernstig geblesseerd aan zijn knie.

Nederland plaats omhoog op coëfficiëntenlijst

Nederland heeft de zevende plaats op de UEFA-coëfficiëntenranglijst overgenomen van Roemenië. Ajax en FC Twente pakte de meeste punten voor het Nederlandse voetbal.

Aan de hand van onderstaande tabel worden de Champions League en UEFA Cup-toegangsbewijzen verdeeld door de voetbalbond. Nederland heeft deze week punten gescoord door Ajax en FC Twente.

Ook NEC was nog actief in het UEFA Cup-toernooi, maar wist niet te winnen van Hamburger SV. Twente won uit bij Olympique Marseille maar verloor thuis na strafschoppen en Ajax pakte punten tegen Fiorentina.

De clubs uit Roemenië waren al voor de winterstop uitgeschakeld in Europa. Nederland kan nog verder uitlopen omdat Ajax nog actief is in Europa.

Algemene coëfficiëntenranglijst

#LandCoëfficiënt
1Engeland75.721
2Spanje72.141
3Italië62.035
4Duitsland53.695
5Frankrijk48.739
6Rusland46.625
7Nederland38.963
8Roemenië38.908
9Portugal35.891
10Oekraïne35.850

Ajax pakte de meeste punten voor Nederland. FC Twente komt op de tweede plaats. Feyenoord scoorde de minste punten.

Puntenverdeling Nederlandse clubs

#ClubPunten
1Ajax12
2FC Twente8
3NEC Nijmegen7
4PSV5
5SC Heerenveen3
6Feyenoord2

Economie VS krimpt 6,2 procent in vierde kwartaal

De Amerikaanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen met 6,2 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste krimp van de grootste economie ter wereld sinds 1982. Dat maakte het ministerie van Handel vandaag bekend op grond van een tweede raming.

Analisten voorspelden in doorsnee een krimp van 5,4 procent op jaarbasis. In een eerste raming eind januari werd nog een krimp gemeld van 3,8 procent. Over heel 2008 groeide de Amerikaanse economie nog met 1,1 procent. Dat was het zwakste tempo sinds 2001.

De sterk neerwaarts herziene krimp is onder meer te wijten aan een sterker dan verwachte exportdaling. De export van Amerikaanse goederen en diensten kelderde met 23,6 procent in het afgelopen kwartaal, de sterkste afname sinds 1971.

Ook de Amerikaanse consumentenuitgaven namen sterker af dan eerder gemeld. Ze daalden met 4,3 procent, de sterkste daling sinds 1980. De consumentenuitgaven zijn goed voor twee derde van de Amerikaanse economie. Door de economische crisis houden veel Amerikanen de hand steeds meer op de knip.

De Graafschap niet akkoord met schikkingsvoorstel

De Graafschap gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB in verband met de supporter die begin deze maand in de thuiswedstrijd tegen PSV de grensrechter omver duwde. De aanklager betaald voetbal deed een schikkingsvoorstel van één competitie- of bekerwedstrijd zonder publieken een boete van 5.000 euro.

In een verklaring zei De Graafschap: "Voor de clubleiding staat een dergelijke hoge straf niet in verhouding, aangezien De Graafschap iedere thuiswedstrijd een maximale inspanning levert om dergelijke incidenten te voorkomen. Het verleden wijst ook uit dat zich incidenten van deze aard nooit eerder hebben voorgedaan op Stadion De Vijverberg”.

Overigens klopt dat laatste niet. Op 15 mei 2008, nadat De Graafschap zich in de wedstrijd tegen FC Zwolle had verzekerd van lijfsbehoud in de eredivisie, bestormden supporters massaal het veld van De Vijverberg. „De aanklager heeft bij de behandeling van de zaak rekening gehouden met de strafkaart. En daarop staat dus wel al iets vermeld," aldus een woordvoerder van de KNVB.

De zaak zal nu worden voorgelegd aan de tuchtcommissie.

Betalen voor wc in vliegtuig

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair begint mogelijk met het vragen van geld voor toiletgebruik in een vliegtuig. Dit zei topman Michael O'Leary vandaag. O'Leary sprak met de Britse omroep BBC over het installeren van een muntjesgleuf op de toiletdeur. Dit idee speelde in het verleden en is nu weer van stal gehaald, aldus de topman. Toiletgebruikers zouden daarbij 1 pond (1,12 euro) moeten betalen.

Bang dat passagiers geen geld op zak hebben, is de Ryanair-topman niet. "Ik denk dat er in de geschiedenis niemand aan boord van een Ryanair-vliegtuig is geweest die minder dan een pond op zak had."

Ryanair heeft een sterke reputatie als prijsvechter. De Ierse luchtvaartmaatschappij is daarentegen meer op zoek naar andere inkomstenbronnen. Zo vraagt de onderneming geld voor het inchecken van bagage en laat ze passagiers betalen voor eten en drinken aan boord.

Nieuwe cd U2 op eerste dag platina

No Line on the Horizon, het twaalfde studioalbum van de Ierse rockgroep U2, heeft op zijn eerste dag in Nederland de platina status bereikt. Van de nieuwe cd zijn al meer dan 60.000 stuks over de toonbank gegaan. Dat maakte platenmaatschappij Universal vandaag bekend.

No Line on the Horizon is sinds vandaag in Nederland te koop. In Noord-Amerika komt de plaat op 3 maart uit. Ondanks verwoede pogingen van de platenmaatschappij om te voorkomen dat de plaat zou uitlekken, stonden de elf nieuwe nummers een week voor de officiële release al op internet.

De nieuwe U2-cd komt in vijf verschillende versies op de markt. Twee edities bevatten de film Linear van de Nederlandse filmmaker en fotograaf Anton Corbijn. Linear bestaat uit korte films bij alle nummers op No Line on the Horizon die samen een geheel vormen.

Voor de Nederlandse fans was gisteravond in muziekwinkel Fame in Amsterdam een speciaal evenement georganiseerd. Daar konden de ruim 150 aanwezigen de cd van de Ieren alvast bemachtigen.

Turkish Airlines brengt doden terug naar Turkije

Turkish Airlines vliegt de lichamen van vijf omgekomen passagiers terug naar Turkije. Dit gebeurt mogelijk morgen. Dat heeft een woordvoerder van de Turkse luchtvaartmaatschappij vandaag laten weten.

Van de negen omgekomen slachtoffers hebben vijf de Turkse identiteit, zo werd gisteravond bekend. Drie van hen waren bemanningsleden van het Turkse toestel dat woensdag crashte in een weiland bij luchthaven Schiphol.

Amsterdamse beurs naar nieuw dieptepunt

De effectenbeurs in Amsterdam heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt. De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, dook in de middaghandel onder het vorige laagterecord van 12 maart 2003 van 217,80 punten. De index is nu gedaald tot een stand die voor het laatst in december 1995 werd bereikt.

De hoofdindex stond rond 15.00 uur op 216,5 punten. Dat betekent een verlies van 7,1 punten (3,2 procent) ten opzichte van het slot van gisteren. Alle Europese beurzen deden slechte zaken. De CAC in Parijs, de DAX in Frankfurt en de Londense FTSE stonden 3 tot 3,7 procent lager.

"Het bevestigt de gang van zaken van de hele week", aldus Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer. "De beurzen wilden maar niet opveren en nu gaat op vrijdagmiddag het valluik open."

Vooral de financiële sector heeft het zwaar te verduren door een constante stroom van negatief nieuws. Vandaag was er tegenvallend nieuws over de Amerikaanse bank Citigroup en de Britse Lloyd's Banking Group. De financiële concerns ING en Aegon trokken de AEX hard omlaag. Ze daalden beide met 14 procent.

De Europese beurzen kregen om 14.30 uur nog een extra tik door macrocijfers uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen met 6,2 procent op jaarbasis. Analisten voorspelden in doorsnee een krimp van 5,4 procent op jaarbasis.

Liverpool-directeur Parry verlaat de club

Liverpool meldt vandaag dat algemeen directeur Rick Parry aan het einde van dit seizoen de club verlaat.

Hiermee lijkt manager Rafael Benítez aan het langste eind te trekken. De Spaanse oefenmeester gaf eerder aan het zat te zijn om steeds toestemming te moeten vragen aan Parry om een transfer in werking te zetten.

Parry is algemeen directeur sinds 1998 bij The Reds. Voor zijn functie bij Liverpool was hij de baas van de Engelse Premier League. Benítez wil de volledige macht over het aan- en verkoopbeleid bij Liverpool. Hij weigerde onlangs ook om voorlopig zijn aflopende contract nog niet te verlengen.

Marseille zonder Zubar tegen Ajax

Eric Gerets zal op donderdag 12 maart geen beroep doen op Ronald Zubar. Hij pakte in de UEFA Cup tegen FC Twente een gele kaart, en is hierdoor automatisch geschorst voor de eerste ontmoeting met Ajax.

De eerste ontmoeting wordt afgewerkt in het Stade Velodrome. De 23-jarige centrale verdediger zal deze wedstrijd vanaf de tribune moeten bekijken.

Bij Ajax zal niemand geschorst zijn. Thomas Vermaelen en Luis Suárez stonden op scherp, maar kwamen er zonder kaarten vanaf tegen Fiorentina. Op donderdag 12 maart is de heenwedstrijd voor Ajax. De return is op 18 maart, de 109e verjaardag van de club uit Amsterdam.

Van Bommel bevestigt aanbieding PSV

Mark van Bommel heeft tegenover het Duitse Abendzeitung verteld dat hij naar PSV gaat wanneer hij bij Bayern München vertrekt.

De 31-jarige middenvelder heeft een aflopend contract bij Bayern München en twijfelt om deze te verlengen. De Duitse Rekordmeister heeft hem een aanbieding gedaan voor slechts twaalf maanden. Van Bommel wil echter een betere deal voor een langere tijd.

PSV heeft de Oranje-international een aanbieding gedaan om volgend seizoen voor de club uit Eindhoven te gaan spelen. Van Bommel denkt momenteel na over zijn toekomst.

Dat hij zal terugkeren bij PSV is volgens de middenvelder een zekerheid. "Toen ik in 2005 naar Barcelona ging, heb ik mijn woord gegeven aan de mensen bij PSV dat ik terug zou keren in Eindhoven en daar mijn loopbaan zal afsluiten."

"Ik heb een aanbieding gekregen om daar deze zomer heen te gaan en ik ben er serieus mee bezig om akkoord te gaan of er pas na twee of drie jaar terug te keren."

Negentien Nederlanders aan start Omloop

Er zullen morgen negentien Nederlandse wielerfans aan de start van Omloop Het Nieuwsblad verschijnen. Aanvankelijk waren dat er twintig, maar Servais Knaven moest met griep afhaken.

Het Rabobank-team vaardigt met zes de meeste Nederlanders af. De overige renners zijn afkomstig van Skil-Shimano, Vacansoleil, Willems-Veranda, Garmin en Milram.

Nederlanders in Omloop Het Nieuwsblad:

Marc de Maar, Sébastian Langeveld, Joost Posthuma, Tom Stamsnijder, Bram Tankink, Maarten Tjallingii (allen Rabobank), Roy Curvers, Koen de Kort, Floris Goesinnen, Tom Veelers (Skil-Shimano), Gerben Löwik, Johnny Hoogerland, Aart Vierhouten en Lieuwe Westra (Vacansoleil), Huub Duyn, Hans Dekkers, Martijn Maaskant (Garmin), Niki Terpstra (Milram) en Stefan van Dijk (Willems-Verand).

Vergeten sporters: Henk Baars

Nederland kent een groot aantal Vergeten sporters. Sporters waarvan je niets meer hoort terwijl ze in het verleden toch zeer goede prestaties hebben neergezet. Maar het kunnen ook sporters zijn die maar eenmaal wisten te vlammen en die vorm nooit meer wisten te halen. De vorige keer ging het over Annie Borckink. Vandaag het verhaal over Henk Baars.

Henk Baars wordt op 3 augustus 1960 geboren in Diessen. Een opvallende wielrenner was Baars niet. Meest opvallende wapenfeit in zijn beginjaren was deelname aan het wereldkampioenschap veldrijden van 1983 in Birmingham, terwijl hij nog amateur was. Bij toeval werd Baars prof. In 1985 kreeg hij een contract bij de Panasonic-ploeg van Peter Post, maar de enige reden was dat Post op deze manier kon voldoen aan het verplichte aantal Nederlanders. Baars vond het prachtig, maar het salaris stelde natuurlijk niet veel voor. Daarom was hij genoodzaakt er een baan naast te nemen. Hij begon als machinebankwerker bij DAF en ging later bij de ongediertebestrijding werken. Dat leverde hem in het peloton de bijnaam De Rattenvanger op.

In 1989 besloot hij een jaar volledig voor het fietsen te gaan en dit bleef niet zonder resultaat: Baars werd Nederlands kampioen mountainbike en reed in het veldrijden mee aan de top van de Superprestige. Dit was al verrassend, want Baars was in het veldrijden niet meer dan een goede knecht voor de Nederlandse toppers Richard Groenendaal, Hennie Stamsnijder en Adrie van der Poel. Laatstgenoemde won in 1988 en 1989 zilver op het WK, achter respectievelijk de Zwitser Pascal Richard en de Belg Danny de Bie. De verwachting was dan ook dat Van der Poel in 1990 voor de wereldtitel zou gaan, het werd echter de mooiste dag uit de carrière van Henk Baars.

Bij dat WK in het Spaanse Getxo was het weer erbarmelijk. Baars reed zoals gebruikelijk op kop om tempo te maken. Normaal gesproken was het de gewoonte dat hij zich moegestreden in de laatste twee rondes liet afzakken en de overwinning aan de kopmannen liet. Nu gebeurde er echter iets anders. Zijn medevluchter, de Tsjech Radomir Simunek, maakte een stuurfout, waardoor Baars alleen op kop kwam. Hij bleef hard doorrijden en in de achtervolging werd Van der Poel hierdoor gedwongen zijn benen stil te houden.

Baars kwam solo over de streep, en zijn eerste woorden waren: "Het kan toch niet waar zijn dat Henkie Baars uit het Brabantse Diessen nu zomaar wereldkampioen is geworden?" Maar hij werd het wel en dreigde ineens in de financiële problemen te komen. Binnen de ploeg was afgesproken dat de winnaar zijn ploeggenoten elk 10.000 gulden zou betalen. Iets wat voor Van der Poel geen probleem zou zijn geweest, maar Baars had dat geld niet. Hij ging er echter voor sparen; een wereldkampioen die moet sparen om zijn collega's te betalen. Hij won niet alleen de wereldtitel, maar ook een trouwe en fanatieke supportersschare die Baars waar mogelijk ging volgen.

Na zijn wereldtitel verdween Baars weer langzaam in de anonimiteit. Een aansprekend resultaat boekte hij nog wel in 1993, toen hij Nederlands kampioen veldrijden werd. Tegenwoordig heeft Baars een goedlopende fietsenzaak. Uiteraard in zijn geboortedorp, het Brabantse Diessen.

Koning naar halve finale challenger Wolfsburg

Michel Koning heeft voor het eerst de halve finales bereikt van een Challenger-toernooi. De nummer 263 van de wereld wist namelijk in Wolfsburg te winnen van de als zesde geplaatste Brit Alex Bogdanovic: 6-4 en 7-5.

In de eerste set was een break bij een 2-2 stand genoeg voor de winst van de eerste set. In de tweede set kwam de 24-jarige Koning een break achter, maar hij wist de achterstand om te buigen. Het laatste punt werd afgemaakt met zijn veertiende ace.

In de volgende ronde moet Koning het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Belg Ruben Bemelmans (ATP-240) en de Duitser Matthias Bachinger (ATP-226).

Bookmakers gokken op UEFA Cup-winst City

De bookmakers geloven niet dat Ajax dit seizoen de UEFA Cup voor zich op zal eisen. Zowel bij William Hill als bij Unibet staat Manchester City bovenaan de lijst als winnaar van het Europese clubtoernooi.

William Hill keert negen pond (ruim tien euro) uit aan gokkers die twee pond inzetten op City, bij Unibet staan The Sky Blues één tegen vijfenhalf. Ajax staat bij William Hill en Unibet op de twaalfde plaats met respectieve quotes van 20/1 en 21/1.

William Hill:
Manchester City 9/2
CSKA Moskou 13/2
Werder Bremen 7/1
Zenit 7/1
Hamburger SV 8/1
Ajax 20/1

Unibet:
Manchester City 5,50/1
CSKA Moskou 8/1
Hamburger SV 9/1
Werder Bremen 10/1
Zenit 10/1
Ajax 21/1

[WB] Suter verrast op afdaling vrouwen

De Zwitserse Fabienne Suter heeft vanmiddag verrassend de wereldbekerwedstrijd afdaling in het Bulgaarse Bansko op haar naam geschreven.

Suter kwam in een tijd van 1:45.68 over de streep en bleef daarmee de Oostenrijkse Andrea Fischbacher (1:46.83) ruim voor. Nadia Fanchini en Lindsey Vonn eindigden in 1:46.92 op de gedeelde derde plaats.

In de stand om de wereldbeker gaat de Amerikaanse Vonn nog steeds aan de leiding.

'Hagenaar bracht zoon en zichzelf om'

De politie gaat ervan uit dat de 39-jarige Hagenaar die gisteren dood in zijn huis aan de Zwolsestraat werd gevonden, zichzelf en zijn 5-jarige zoontje het leven heeft ontnomen. Dat liet een woordvoerder vandaag weten.

De politie wilde in het belang van het onderzoek niets zeggen over de manier waarop de twee zijn gedood. Ook over de mogelijke motieven van de man wilde de politie niets kwijt. In het huis werd ook een dode hond aangetroffen.

De echtgenote van de Hagenaar was niet in huis toen de twee hun dood vonden. Zij kwam gisterochtend naar de Zwolsestraat. De vrouw kon, om onbekende reden, de woning niet binnen maar zag wel de hond dood liggen.

Omdat aanvankelijk werd gedacht dat er sprake kon zijn van koolmonoxidevergiftiging, betrad de brandweer de woning. Binnengekomen troffen zij de levenloze lichamen aan.

 

Vijfde plaats Sauerbreij in Sunday River

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Sunday River is Nicolien Sauerbreij vijfde geworden op de parrallelslalom. De Nederlandse snowboardster zette de snelste kwalificatietijd neer, maar in de kwartfinales kwam ze net tekort tegen Alexa Loo.

De wedstrijd werd gewonnen door de Duitse Amelie Kober. Zij versloeg in de finale de Japanse Tomoka Takeuchi. Het brons was voor Loo.

In de strijd om de wereldbeker, waar Sauerbreij titelhoudster is, gaat de Oostenrijkse Doris Günther aan de leiding. Sauerbreij staat zesde.

Wille keert terug in basis AGOVV

Julius Wille zal vanavond in de wedstrijd tegen Telstar voor het eerst sinds de winterstop weer in de basis staan bij AGOVV Apeldoorn, zo meldt de Stentor.

Wille vervangt bij AGOVV Jeremy Bokila, die geschorst is. Bokila liep vorige week in de confrontatie met BV Veendam tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen op. Voor Wille is de 'nummer tien'-positie weggelegd tegen Telstar. Johan Pater, die daar vorige week speelde, schuift door naar de spits.

Linksback Koen Garritsen heeft de training hervat nadat hij twee weken geleden in de wedstrijd tegen FC Dordrecht uitviel met een hamstringblessure.

Tieners raken snel verslaafd aan roken

Jonge beginnende rokers raken veel sneller verslaafd aan sigaretten dan lange tijd werd aangenomen. Dat stelt Marloes Kleinjan vandaag na onderzoek, waarop ze eerder deze week promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Kleinjan concludeert dat het succesvol stoppen met roken onder jongeren vooral afhangt van hoe verslaafd ze zijn en niet door hoe gemotiveerd ze zijn. "Tot tien jaar geleden dachten we dat jongeren konden stoppen als ze maar echt wilden", legt ze uit. Van 90 tot 95 procent van rokende tieners van 13 tot 17 jaar mislukt de eerste stoppoging.

Tieners raken snel verslaafd aan roken  (foto: ANP)

Invalide jongen raakt te water en overlijdt

Een 15-jarige invalide jongen uit Woerden is gisteravond overleden nadat hij in zijn woonplaats in de Oude Rijn was beland in zijn elektrische rolstoel. Een 40-jarige plaatsgenoot wist hem op de kant te krijgen, maar de jongen overleed de daaropvolgende nacht in het ziekenhuis.

Het zoontje van de hulpvaardige man hoorde rond 20.00 uur een gil en een plons. Twee andere getuigen zagen de lichtjes van de wagen in het water. In afwachting van de hulpdiensten besloot de Woerdenaar het water in te springen en de jongen op het droge te trekken.

Winter was koud, droog en erg zonnig

De afgelopen winter was de koudste in de afgelopen twaalf jaar. De gemiddelde temperatuur was 2,1 graad tegen normaal 3,3. Met een gemiddelde neerslag in december, januari en februari van 135 mm tegen normaal 194 mm was de winter droog. De zon scheen 230 uur tegen 172 normaal. Dat liet het KNMIvandaag weten.

In het Limburgse Ell daalde de temperatuur op 6 januari zelfs tot -20,8, de landelijk laagste temperatuur deze winter. De meeste neerslag viel langs de westkust met op het KNMI-station Valkenburg ca 190 mm. Nieuw Beerta was het droogste station met ca 85 mm.

De neerslag was regelmatig in de vorm van sneeuw, toch waren de hoeveelheden meestal klein. Alleen in de nacht van 4 op 5 januari viel in het zuidoosten een pak sneeuw van soms wel 12 cm.

Knaven niet in Omloop Het Nieuwsblad

Servais Knaven staat morgen niet aan de start van Omloop Het Nieuwsblad. De 37-jarige renner heeft griep.

"Een bittere pil voor ons team", aldus Milram-manager Gerry van Gerwen. "Servais is de centrale figuur in ons team voor de klassiekers. Hij kent alle routes uit zijn hoofd. Zijn opdracht was om onze kansrijke renners in winnende positie te krijgen."

De jonge Duitser Artur Gajek is de vervanger van Knaven.

Agassi gaat weer tennissen

André Agassi zal weer gaan tennissen. De Amerikaan zal op 17 mei samen met Steffi Graf, Tim Henman en Kim Clijsters op Wimbledon testen of de overkapping van de baan goed gelukt is. Naast het enkelspel staat er dan ook een gemengd dubbel op het programma.

Agassi zal daarnaast deze zomer ook meedoen aan de World Team Tennis-competitie. In deze competitie nemen twaalf teams het tegen elkaar op in het enkel- en dubbelspel. Deze wedstrijden worden gespeeld tussen 2 en 26 juli, waarbij onder andere Martina Navratilova, Anna Koernikova, John McEnroe en Venus Williams het tegen de achtvoudig Grandslam-winnaar opnemen.

Bridgestone bevestigt grotere verschillen banden

Bandenfabrikant in de Formule 1 Bridgestone heeft bevestigd dat dit jaar het verschil tussen de bandencompounds bij de Grands Prix groter is dan vorig jaar. Toen zat er tussen de verschillende banden weinig verschil in de rondetijden, maar dit jaar zal dat wel het geval zijn.

De Japanse bandenfabrikant zal om de verschillen groter te laten zijn naar de races de superzachte en de medium band meenemen óf de zachte en de harde band. Hiermee zijn de coureurs op de zachte band in de eerste ronden duidelijk sneller dan de harde band, maar na enkele ronden is dit omgedraaid, omdat de harde band consistentere rondetijden vertoont. De zachtere band van de twee zal een groene streep aan de zijkant van de band dragen.

Bridgestone heeft een lijstje bekendgemaakt bij welke Grand Prix welke banden gebruikt zullen gaan worden.

Grand PrixBanden
AustraliëSuperzacht en Medium
MaleisiëZacht en Hard
ChinaSuperzacht en Medium
BahreinSuperzacht en Medium
SpanjeZacht en Hard

Australië eist vier medailles Spelen 1904 op

Onderzoekers van het Australisch Olympisch Comité (AOC) hebben gezegd dat vier medailles van de Olympische Spelen van 1904 toe behoren aan Australië. De vier medailles die zwemmer Francis Gailey won, zouden onterecht zijn toegewezen aan de Verenigde Staten, terwijl Gailey in Australië opgegroeide.

Omdat Gailey in de kleuren van een club uit San Francisco zwom, kreeg Amerika de medailles, drie maal zilver en een keer brons, op hun naam. Onderzoeker Harry Gordon is zeker van zijn zaak. "Er is geen twijfel over het feit dat Gailey Australiër is, dus de medailles behoren toe aan Australië," aldus Gordon die alvast aankondigde dat er nog meer onthullingen zullen gaan komen.

"Er zijn altijd veel speculaties geweest rond de Spelen van St. Louis. Veel winnaars werden voor Amerikaan aangezien, omdat ze de Amerikaanse kleuren droegen. We hebben nog meer onregelmatigheden ontdekt, dus er zal nog wel meer naar buiten komen."

Woods verrassend uitgeschakeld

Tiger Woods is er niet in geslaagd om de derde ronde van het wereldkampioenschap matchplay in Arizona te behalen. De golfer is terug na een slepende knieblessure en leek meteen goed op dreef, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Tim Clark.

Woods die zijn rentree maakte na acht maanden blessureleed won woensdag nog met 3 & 2 van de Australiër Brendan Jones. Dit betekent dat hij drie holes meer gewonnen had dan zijn tegenstander en met twee holes te spelen niet meer in te halen was.

Tegen de Zuid-Afrikaan Clark verloor de nummer één van de wereld met 4 & 2. "Ik kreeg gewoon het balletje niet in het gaatje," aldus Woods die enkele jaren geleden Clark nog met 5 & 4 een behoorlijke afstraffing gaf.

[Special] Curling

Voetbal, autosport, wielrennen en zwemmen zijn maar een paar van de sporten waar je veel over in de media hoort en leest. Maar er zijn ook sporten waar je een stuk minder over hoort. Zo kon je op FOK!sport al eens lezen over panna, polo en floorball en nu is het tijd voor curling.

Curling is een precisiesport die lijkt op bowls, petanque en bocce. Het grote verschil is dat het wordt gespeeld op ijs met zware stenen in plaats van metalen (of plastic) ballen.

Er wordt over het algemeen aangenomen dat de sport in het zestiende-eeuwse Schotland is bedacht, alhoewel het schilderij Jagers in de sneeuw van Pieter Breughel uit 1565 Nederlandse boeren afbeeldt die het spel spelen. Curling zoals het tegenwoordig gespeeld wordt, is wel in Schotland ontwikkeld.

Spelregels

Curling wordt gespeeld op een circa 42 meter lange baan die zowel op binnen- als op buitenbanen aangetroffen wordt. Het curlingijs wordt op speciale wijze voorzien van druppeltjes water op het ijs (pebbles), waarover de circa negentien kilogram wegende curlingsteen zal worden geschoven. De pebble vermindert het contactvlak tussen steen en ijs.

De stenen worden vanuit de 'hack', een rubberen afzetstuk in het ijs, naar 'het huis' gespeeld. De speler geeft bij het loslaten van de steen een draaiing mee, wat bekend staat als de 'curl' van de steen.


Het doel van het spel is om meer stenen bij het middelpunt, de dolly, van het huis te krijgen dan de tegenstander. Een wedstrijd bestaat uit twee teams van vier spelers, die per end(speelronde) ieder twee stenen gooien. Per end worden dus in totaal zestien stenen gegooid. De aanvoerder van het team, de skip, bepaald de tactiek en gooit de laatste twee (beslissende) stenen van het end. De overige spelers vegen en gooien, eigenlijk schuiven, de stenen om en om met de tegenstander.

Tijdens officiële kampioenschappen, zoals Europese kampioenschappen en Olympische Spelen, bestaan de wedstrijden uit tien ends. Dit neemt gemiddeld 2,5 uur in beslag. Bij minder belangrijke toernooien, zoals de gezelligheidstoernooitjes, worden meestal acht ends gespeeld.

Het vegen is een belangrijk onderdeel van het curling. Iedereen die de sport voor het eerst ziet, doet altijd wat lacherig over dit onderdeel. Maar vegen vermindert de wrijving tussen de steen en het ijs, waardoor de steen langer in beweging blijft en waardoor het moment waarop de steen daadwerkelijk gaat curlen wordt uitgesteld. In een wedstrijd, die twee en half uur duurt, wordt gemiddeld vijf kilometer aan veegwerk afgelegd.

Sinds de Spelen van 1998 is curling een olympische sport. Het wereldkampioenschap curling wordt bij de mannen sinds 1959 gehouden en bij de vrouwen sinds 1979. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen domineert Canada. Tot en met 2007 wonnen ze 44 van de 78 edities.


Op dit moment wordt in Nederland curling gespeeld bij clubs in Utrecht, Zoetermeer (PWA), Tilburg en in Heerenveen. Dit gebeurt vooral op ijshockeybanen, maar sinds het seizoen 2002-2003 beschikt Zoetermeer tevens over 3 echte curlingsheets in het PWA Silverdome complex.

Curling wordt op de Nederlandse publieke zenders weinig tot nooit uitgezonden, meestal alleen tijdens de Spelen. Eurosport geeft er wel geregeld aandacht aan. De komende tijd worden de wereldkampioenschappen gehouden, voor de vrouwen is dit 21-29 maart en de mannen strijden van 4 tot en met 12 april om de wereldtitel.

Klik hier voor een video over curling.

Van Basten maakt Vermaelen tweede aanvoerder

Ajax-trainer Marco van Basten heeft verdediger Thomas Vermaelen gepromoveerd tot tweede aanvoerder.

Van Basten geeft voor de positie van vice-aanvoerder de voorkeur aan de Belg in plaats van Rasmus Lindgren, die tot nu toe deze rol vervulde. Doelman Maarten Stekelenburg blijft eerste aanvoerder. "Ik vind dat Vermaelen zich de laatste tijd goed manifesteert", zegt Van Basten over de verdediger in de Telegraaf. "Hij is belangrijk in de groep en daarom hebben we hem de band gegeven."

Houkes stelt rentree uit

Judoka Ruben Houkes moet zijn geplande rentree uitstellen vanwege een lichte hamstringblessure. De 29-jarige lichtgewicht (-60 kg) zou dit weekend zijn opwachting maken tijdens de World Cup in Warschau.

Door deze blessure ziet hij af van deelname. "Met het oog op de EK is het te risicovol om mee te doen", aldus Houkes. De judoka heeft verder geen problemen, hij voelt zich erg goed. "Afgezien van mijn probleem met de hamstrings ben ik superfit en ook goed op gewicht. Op de EK en WK wil ik straks scoren", zo zegt de geboren Schagenaar.

"In Georgië wil ik een kleur halen die ik nog niet eerder op een EK heb gepakt. Op de WK in Rotterdam ga ik voor dezelfde kleur als twee jaar geleden in Rio de Janeiro." Daarmee refereert hij aan de gouden plak die hij nog nooit heeft gewonnen op een EK. Wel heeft Houkes al tweemaal brons en één keer zilver behaald. Op het aankomende WK wil de judoka weer voor goud gaan, net als op het WK in 2007.

Rosberg dreigt Williams te verlaten

Williams-coureur Nico Rosberg eist dat zijn team dit jaar resultaat behaalt. Mocht dit niet het geval zijn dan wil de Duitser naar een ander team. Hij liet dit weten tijdens een persdag van het team in het Britse Grove.

"Voor mij is dit jaar cruciaal", aldus Rosberg die bij Williams sinds 2006 een tweede en een derde plaats heeft behaald. "Vooral omdat ik succes wil hebben, daar race ik immers voor. Ik hoop dat ik een auto heb die me dat succes kan brengen. Het is heel goed mogelijk, dus ik heb goede hoop. Als het niet lukt, moet ik maar eens om me heen gaan kijken. Ik wil op zijn laatst in 2010 in een topauto zitten. Als dat bij Williams zou kunnen, zou dat fantastisch zijn."

"Het zou bijzonder speciaal zijn om succes te hebben met dit team. Ik kan het bijzonder goed met iedereen vinden en het zou geweldig zijn als we samen succes zouden hebben. Ik hoop echt dat het met Williams gaat lukken."

[MotoGP] Kawasaki toch aan de start

Kawasaki zal in 2009 toch aan de start van de MotoGP-wedstrijden staan. Marco Melandri zal op een motor van het Japanse merk rijden in een nieuw op te richten team. Dit heeft Kawasaki medegedeeld.

Het Japanse merk kondigde begin dit jaar aan de sport te willen verlaten, maar besloot toch deel te nemen aan de eerste testsessies om zo een mogelijke koper te trekken. Was Kawasaki uit de sport verdwenen dan had het team boetes van organisator Dorna kunnen verwachten wegens contractbreuk.

Uit het overleg dat plaatsgevonden heeft rond het merk is besloten een nieuw team op te richten dat met de gifgroene machines gaat rijden en Marco Melandri als coureur heeft. Voor John Hopkins die ook een contract voor 2009 met Kawasaki had, is nog niets geregeld.

Met dank aan TimoBasso en jantjezoepenman voor de submit.

HFC Haarlem klopt aan bij gemeente

RTV Noord-Holland bericht dat HFC Haarlem 450.000 euro vraagt van de gemeente Haarlem om te kunnen overleven.

Algemeen manager Dino Rasmijn verklaarde tijdens de gemeenteraadsvergadering dat de club failliet gaat als men het geld niet krijgt. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt bereid Haarlem te willen steunen.

Door het afketsen van de bouw van een nieuw sportcomplex is Haarlem in acute financiële moeilijkheden gekomen. De club heeft reeds veel geld geïnvesteerd in het project, maar kreeg onlangs te horen dat de bouw niet doorgaat. Rasmijn zei onlangs al dat het afblazen van de bouw van het nieuwe sportcomplex desastreuze gevolgen kan hebben voor Haarlem.

Plasterk wil best gratis krant voor 18-jarigen

Minister Plasterk van OCW roept de dagbladpers op met een goed plan te komen voor een gratis abonnement voor 18-jarigen. Dat zegt hij vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Plasterk legt het initiatief bij de dagbladen. 'Als men een idee heeft voor een eenmalige actie waarvan men breed gedragen in de dagbladwereld zegt: dat helpt, daar hebben we vertrouwen in, dan zal ik heel erg mijn best doen om dat financieel mogelijk te maken.'

Zo'n plan zou in de geest kunnen zijn van de voorstellen die de Franse president Sarkozy vorige maand deed om de noodlijdende dagbladpers ter wille te zijn. Het meest in het oog sprong Sarkozy's voornemen 18-jarige jongeren een gratis abonnement op een krant naar keuze te geven. Ook wilde Sarkozy het aantal overheidsadvertenties in de dagbladen verdubbelen.

Door Nederlandse kranten is gemengd gereageerd op het idee van een gratis jaarabonnement als eenmalige actie om de nood in de sector te bestrijden. Het zou betaald moeten worden door overheid en krantenuitgevers samen. Plasterk: 'Ik heb te horen gekregen dat je zo de krant degradeert tot een wegwerpartikel.'

Nu blijkt dat de minister toch graag iets in gang wil zetten, maar hij vindt dat de krantensector het voortouw moet nemen. Hij zegt: 'Ik wacht eigenlijk op een suggestie uit de sector: dit vinden wij verstandig, dit zou moeten gebeuren. Dan ben ik bereid desnoods nog een tegel om te draaien om de middelen te vinden.'

In het vraaggesprek met de Volkskrant geeft de minister aan terughoudend te willen zijn als het gaat om het verstrekken van subsidie aan dagbladen. 'De krantensector is een honderd procent commerciële sector', zegt hij. 'De signalen in mijn richting zijn steeds geweest: wij stellen er geen prijs op een gesubsidieerde sector te worden. Dan zeg ik: nou, prima, ik ben blij om dat te horen.'

Plasterk wil ook duidelijk zijn over het beroep dat de bedrijfstak op de overheid kan doen. 'Ik denk dat het niet goed is als de overheid de krantensector nationaliseert. Ik wil wel proberen de kranten daar waar ik kan te helpen. Ik maak me grote zorgen. Maar als de suggestie is dat belangrijke titels straks niet meer bestaan als we de kranten niet nationaliseren, dan zeg ik: zo dramatisch zal het toch niet worden?'


Plasterk wil best gratis krant voor 18-jarigen  (foto: DAG)

Leonardo: "Trainer gelooft een beetje in me"

Een goed geplaatst schot met rechts van Leonardo was genoeg voor Ajax om Fiorentina uit te schakelen in de UEFA Cup. De maker van de 1-1 kon na afloop zijn geluk niet op over het feit dat hij met zijn chocoladebeen had gescoord.

"De laatste keer dat ik met mijn rechterbeen gescoord heb, was op de training", aldus een dolgelukkige Leonardo na afloop tegen de aanwezige media. "Ik begon ergens op de middenlijn met een dribbel en maakte toen een een-twee met de tegenstander, dat lukte nog ook. Het was een mooie avond, geweldig."

Dat hij op de bank moest beginnen, kon de aanvaller wel begrijpen. "De trainer heeft het mij vlak voor de wedstrijd uitgelegd. Ik heb het er verder niet over gehad, hij had veel aan zijn hoofd. Ik begrijp het wel , het is net als in een bedrijf. Er worden keuzes gemaakt en soms heb je pech. Dan moeten er mensen weg en komen er nieuwe voor terug."

Leonardo mocht aan het begin van het seizoen nog vertrekken bij Ajax. De grillige Braziliaan is de laatste weken echter meerdere keren beslissend geweest voor de Amsterdammers. "Dat had niemand verwacht. Maar nu gaat het goed. Ik voel me pas de laatste tijd echt topfit. Ik krijg ook weer speelminuten en doe ritme op. Ik ben blij dat de trainer toch een beetje in mij gelooft."

Tweelingbroertje zorgt voor grotere hersenen

Kinderen die de baarmoeder hebben gedeeld met een broertje blijken op negenjarige leeftijd een groter hersenvolume te hebben dan kinderen die de baarmoeder deelden met een zusje. Dat schrijft neuropsycholoog Jiska Peper deze week samen met collega's van het UMC Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam in het tijdschrift European Journal of Endocrinology.

In haar onderzoek bestudeerde Peper via MRI de hersenen van 119 kinderen van ongeveer 9 jaar oud, die deel uitmaken van twee-eiige tweelingen. De kinderen waren onder te verdelen in vier groepen: jongens met een broertje, jongens met een zusje, meisjes met een broertje en meisjes met een zusje.

Jongens met een broertje blijken het grootste hersenvolume te hebben.

Mobiel teruggevonden in kabeljauw

Een zakenman die zijn mobiele telefoon was kwijtgeraakt op het strand, was stomverbaasd toen het toestel opdook in een kabeljauw. Dat berichtte het Britse dagblad The Sun vandaag.

De 45-jarige Andrew Cheatle vertelde dat hij een week eerder met zijn hond aan het dollen was. "De telefoon moet uit mijn zak zijn gevallen en meegesleurd door een golf."

Toen Andrew winkelde voor een nieuwe telefoon, werd zijn 33-jarige vriendin gebeld. "Je oude mobiel belt mij", aldus Rita Smith. Een visser vertelde haar dat hij de telefoon die ochtend had gevonden in de maag van een flinke kabeljauw. Eerst had het mobieltje het niet gedaan, maar toen de visser zijn eigen simkaart erin stak wel.

De zakenman kon het verhaal niet geloven, maar ging toch kijken. "Mijn telefoon deed het na een week gewoon nog, hij stonk alleen een beetje en was wat beschadigd." Andrew heeft geen nieuwe telefoon gekocht.

'Idabdelhay zes weken eruit'

Bij NAC Breda gaat men er vanuit dat men aanvaller Fouad Idabdelhay de komende zes weken kwijt zal zijn, aldus BN/De Stem. Idabdelhay viel in de wedstrijd tegen ADO Den Haag uit met een hamstringblessure.

De jonge spits onderging donderdag een MRI-scan. De radioloog moet nog een diagnose stellen, maar het vermoeden bestaat dat Idabdelhay een spierscheuring heeft opgelopen.

Afgezien van de blessure van Idabdelhay begint de ziekenboeg van NAC Breda aardig leeg te lopen. Tim Gilissen trainde donderdag weer voluit mee en behoort mogelijk tot de selectie voor het duel met Sparta Rotterdam. Martijn Reuser (enkel) en Tommie van der Leegte (hamstring) moeten tegen de Kasteelclub nog verstek laten gaan, maar ook hun herstel verloopt voorspoedig.

Ook met Matthew Amoah gaat het de goede kant op. De Ghanees trainde tot nu alleen individueel, maar trainer Robert Maaskant hoopt ook weer gauw over de clubtopscorer te kunnen beschikken. Alleen Edwin de Graaf en Kurt Elshot zullen voorlopig nog niet in actie komen voor NAC.

N'Kufo: "Wij verdienden door te gaan"

Voor FC Twente eindigde het UEFA Cup-avontuur donderdagavond ietwat in mineur. De Tukkers manifesteerden zich wederom prima tegen Olympique Marseille, maar moesten zich na strafschoppen gewonnen geven.

Aanvaller Blaise N'Kufo, die in de penaltyserie faalde, vindt dat Twente niets te verwijten valt. "Je kunt niet zeggen dat we het in één van beide wedstrijden hebben laten liggen", zegt de Zwitser op de website van de club uit Enschede.

"Ik vind dat wij over beide wedstrijden genomen het verdiend hadden om door te gaan. In Europa geven details vaak de doorslag en dat was nu ook weer het geval."

N'Kufo baalde uiteraard van het feit dat hij niet raak schoot in de beslissende strafschoppenserie. "Het moment was in een flits voorbij. Ik probeerde het zo goed mogelijk te doen, maar helaas was dat niet voldoende. Vervolgens kun je alleen maar afwachten en hopen, maar het heeft niet zo mogen zijn."

Prandelli: "We waren veel beter dan hen"

Fiorentina-trainer Cesare Prandelli stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken nadat zijn ploeg donderdagavond in de UEFA Cup werd uitgeschakeld door Ajax.

"Ik heb eigenlijk niet zoveel te zeggen. Ik baal hiervan, we waren veel beter dan hen", aldus de verbitterde Italiaan na afloop van het duel in de Amsterdam ArenA tegenover Radio Blu.

"We namen niet veel risico, zelfs niet na onze goal. Het was zonde dat Alessandro Gamberini de paal raakte na rust, we hebben geen geluk gehad."

"We verlieten het veld met opgeheven hoofd en gaan ons nu concentreren op de competitie. Daar kunnen we nog genoeg in bereiken", besloot Prandelli zijn verhaal.

Reservedoelman Baart verlengt bij NEC

Rein Baart zal ook volgend seizoen speler zijn van NEC. De 36-jarige doelman heeft zijn contract bij de Nijmegenaren met een seizoen verlengd en ligt nu tot medio 2010 vast bij de club, zo valt op de website van NEC te lezen.

Baart is sinds vorig seizoen in dienst van NEC. De doelman uit Renkum is achter Gabor Babos tweede keus in Nijmegen.

Het grootste deel van zijn loopbaan bracht Baart door in de eerste divisie. De doelman stond ooit onder contract bij TOP Oss, VVV-Venlo en Fortuna Sittard. Baart heeft tot nu toe 227 competitiewedstrijden achter zijn naam staan.

Boek: T. Jefferson Parker - L.A. Outlaws

T. Jefferson Parker is een gerenommeerd thrillerschrijver. Zijn boeken worden verslonden door hordes fans. In 1986 werd zijn eerste boek Laguna Heat een bestseller. Al zijn thrillers zijn gesitueerd in Zuid-California, waar de auteur woont. Hij won twee keer een Edgar Award, een prestigieuze prijs voor 'mystery writers'. Parker, wiens moeder hem de eenletterige nietsbetekenende toevoeging aan zijn naam gaf, omdat dat wel zou passen bij een president, komt nu met L.A. Outlaws. Een boek dat meer onder de noemer 'avonturenroman' valt, dan de kenmerken van een thriller bevat. In dit boek volgen we een hedendaagse Robin Hood, die in Los Angeles een behoorlijke naam heeft opgebouwd. In 2009 wordt het gevolgd door The Renegades dat Charles Hood gaat volgen, één van de hoofdpersonen in dit boek. Men lijkt te denken dat dit Parkers beste thriller ooit is.

IGZ bezorgd over infuuspompen in thuiszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakt zich zorgen over gebruik van infuuspompen in de thuiszorg. Professionele zorgverleners hebben vaak niet genoeg kennis ontwikkeld over de infuuspomp, waardoor technische en medische problemen minder snel worden ontdekt. Na aanleiding van verschillende incidenten heeft de IGZ een onderzoek gestart.

De infuuspomp wordt thuis gebruikt door de patiënten zelf of door mantelzorgers. De mantelzorger werkt vaak alleen, er is dus geen controle door een tweede persoon op de dosering die men invoert. De IGZ is niet tegen het gebruik van medische hulpmiddelen thuis, maar dan moet het gebruik ervan wel veilig zijn.

De inspectie is van mening dat het veiliger toepassen van de pompen niet moeilijk is. Zo kan een controle van bijvoorbeeld de inloopsnelheid gebeuren via de telefoon. Verder moet het gebruik van infuuspompen worden opgenomen in het lesmateriaal van de medewerkers.

De Graafschap wil Verbeek

Ondanks dat De Graafschap en ex-trainer Henk van Stee nog geen overeenstemming hebben bereikt over een afwikkeling van het ontbonden contract. Zijn de 'superboeren' al bezig met een vervanger. De club uit Doetinchem heeft zijn pijlen gericht op Gertjan Verbeek.

Voordat de Graafschap kan onderhandelen met Verbeek zal de club het eens moeten zijn met Van Stee over afwikkeling van zijn contract. Verbeek voelt wel wat voor een overgang naar De Graafschap. De nummer 17 van de Eredivisie moet in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie blijven omdat bij degradatie de hoofdsponsor afscheid zal nemen.

Drie screens voor The Witcher: Rise of the White Wolf

CD projekt is momenteel bezig met het overbrengen van 'The Witcher' naar de consoles, een game waar je als gevaarlijke krijger een mysterie diende op te lossen.

The Witcher: Rise of the White Wolf komt uit voor de PS3 en Xbox360, met onderandere een nieuwe engine, combatsysteem, animaties en een vernieuwde A.I. De PC bezitters moeten het echter doen met een 'Enhanced Edition', met een paar nieuwe feature's, nieuwe soundtracks en grafische verbeteringen.

Voor het Rise of the White Wolf zijn drie nieuwe screens vrijgegeven die hieronder staan.



Vermeer laat Van Basten twijfelen

Kenneth Vermeer heeft door zijn uitstekende spel gisteren tijdens het UEFA Cup-duel met Fiorentina, zijn trainer Marco van Basten, aan het twijfelen gebracht. De vervanger van de zieke Maarten Stekelenburg speelde een uitstekende wedstrijd.

"Vermeer heeft zijn kans gepakt. Hij heeft het fantastisch gedaan nu Maarten ziek is", aldus van Basten na afloop van het duel. "Kenneth heeft het ons moeilijk gemaakt. We staan nu voor een lastige keuze. We zullen als technische staf nu moeten kiezen."

[NBA] Stand en uitslagen

In het westen blijven de Los Angeles Lakers domineren, terwijl in het Oosten De Boston Celtics, Orlando Magic en de Cleveland Cavaliers blijven vechten om de nummer een positie.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Los Angeles LakersPhoenix Suns132-106
Houston RocketsCleveland Cavaliers93-74


Stand per 27-02-2009

Eastern Conference

Atlantic W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Boston 46 13 0.780 0.0 30-4 12-1 24-4 22-9 6-4 L 1
Philadelphia 28 28 0.500 16.5 17-18 4-7 17-12 11-16 5-5 W 1
New Jersey 26 32 0.448 19.5 15-20 5-5 13-17 13-15 5-5 W 2
New York 24 33 0.421 21.0 14-19 3-7 17-13 7-20 3-7 L 1
Toronto 23 36 0.390 23.0 14-21 4-8 12-16 11-20 4-6 W 2

Central W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Cleveland 44 12 0.786 0.0 26-8 10-3 26-1 18-11 7-3 L 1
Detroit 27 29 0.482 17.0 17-16 7-5 14-15 13-14 2-8 L 8
Milwaukee 28 32 0.467 18.0 17-20 4-9 17-11 11-21 5-5 L 1
Chicago 26 32 0.448 19.0 13-20 5-6 16-11 10-21 5-5 L 1
Indiana 25 35 0.417 21.0 16-23 4-7 18-11 7-24 6-4 W 1

Southeast W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Orlando 42 15 0.737 0.0 23-8 10-2 22-6 20-9 6-4 W 1
Atlanta 32 25 0.561 10.0 22-14 8-3 19-6 13-19 5-5 L 3
Miami 30 26 0.536 11.5 18-13 7-4 19-10 11-16 5-5 W 1
Charlotte 23 35 0.397 19.5 12-24 4-8 16-15 7-20 4-6 W 1
Washington 13 44 0.228 29.0 6-32 0-12 9-21 4-23 3-7 L 2


Western Conference

Northwest W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Denver 38 20 0.655 0.0 22-11 7-2 21-7 17-13 6-4 W 1
Portland 35 22 0.614 2.5 17-17 5-4 23-5 12-17 5-5 L 2
Utah 35 23 0.603 3.0 24-11 8-3 25-6 10-17 9-1 W 6
Minnesota 18 39 0.316 19.5 9-25 2-9 8-20 10-19 1-9 L 4
Oklahoma City 13 44 0.228 24.5 8-27 3-7 10-20 3-24 2-8 L 6

Pacific W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
L.A. Lakers 48 10 0.828 0.0 31-4 11-1 27-4 21-6 9-1 W 6
Phoenix 32 25 0.561 15.5 19-14 7-4 17-11 15-14 6-4 L 1
Golden State 20 37 0.351 27.5 11-22 3-7 15-13 5-24 5-5 L 1
L.A. Clippers 15 43 0.259 33.0 9-28 1-11 8-21 7-22 5-5 W 2
Sacramento 12 47 0.203 36.5 12-24 5-4 8-20 4-27 1-9 L 3

Southwest W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
San Antonio 39 17 0.696 0.0 25-8 8-3 20-7 19-10 7-3 W 4
Houston 37 21 0.638 3.0 23-10 5-5 24-6 13-15 8-2 W 6
New Orleans 34 22 0.607 5.0 21-14 5-3 20-9 14-13 6-4 W 2
Dallas 34 23 0.596 5.5 18-16 4-6 20-8 14-15 6-4 W 1
Memphis 15 42 0.263 24.5 9-27 4-9 12-19 3-23 3-7 L 6

Vincken bijna terug in A-selectie

Tim Vincken hoopt over vier weken weer deel uit te maken van de A-selectie van Feyenoord. Door hardnekkig blessureleed heeft de rechteraanvaller al bijna twee jaar geen officiële wedstrijd gespeeld in de hoofdmacht van de Stadionclub.

"Fysiek is het zeker haalbaar", verklaarde Vincken hoopvol tegenover RTV Rijnmond. "Over een maand zijn we vier of vijf wedstrijden verder en dan moet ik zien hoe het er voor staat."

Vincken trachtte de afgelopen twee jaar al meerdere maken zijn rentree te maken, maar kreeg telkens een terugslag. De aanvaller had last van slepende hamstringblessures. Sinds anderhalve maand is Vincken echter weer fit en speelde hij bovendien al twee keer een duel voor Jong Feyenoord.

CD: U2 - No Line On The Horizon

Zelfs U2 lukte het niet om voortijdig uitlekken van hun album te voorkomen. Ondanks alle maatregelen die er genomen werden, kwam het album vorige week op het internet terecht en deed de halve wereld zich als een uitgehongerde wolf tegoed aan de ontsnapte maaltijd. Qua publiciteit heeft het de band geen windeieren gelegd. Het lek kwam in het nieuws, op fora, op de radio en 's avonds draaide Giel Beelen doodleuk enkele fragmenten bij DWDD. Allemaal gratis publiciteit voor een band die dat eigenlijk toch al niet meer nodig heeft.

Geldboete voor verspreiden naaktfoto's ex-vriendin

Menig amateur-pornosite wordt er mee overspoeld: naaktfoto's van ex-vriendinnen die uit wraak online worden gezet. Maar het kan nog gekker. Een 27-jarige man uit Gent heeft pornografisch getinte foto's per post opgestuurd naar de ouders van zijn 24-jarige ex-vriendin, naar zo'n 24 buren van die ouders en nog naar 25 buren van het meisje zelf.

De man had een relatie van zo'n 5 jaar achter de rug met het meisje en kon de breuk moeilijk verwerken. Toen het meisje een nieuwe vriend kreeg knapte er iets bij hem en hij bleef haar opbellen en naakt-foto's van haarzelf toesturen. Ook liet hij de pikante foto's op flyers drukken en verstuurde deze.

"Je begrijpt dat de reacties die ik achteraf kreeg vaak heel vervelend waren. Ik wil deze heisa liefst zo snel mogelijk vergeten.", zei het meisje in de rechtbank. De rechter kende haar een schadevergoeding van 1.250 euro toe, naast de vier maanden celstraf met uitstel en de boete van 275 euro voor de man.

Overheid stak 80 miljoen in waardeloze roetfilters

Het ministerie van VROM heeft 80 miljoen euro gestoken in roetfilters die nauwelijks functioneren. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksinstituut TNO. De filters zijn gemonteerd op achtduizend vrachtwagens. Minister Cramer van Milieu zet de subsidie per direct stop.

Het betreft de zogeheten halfopen filter die achteraf wordt ingebouwd. Wanneer een vrachtwagen in de stad rijdt, vermindert dit zuiveringsapparaat slechts 5 tot 20 procent van de uitstoot aan fijnstof. Voor langere ritten (van minstens drie uur) geldt een reductie tot 40 procent. De subsidieregeling is geënt op een uitstootreductie van 50 procent.

Volgens de onderzoekers van TNO voldoen de gesloten roetfilters wel. Die bewerkstelligen een uitstootreductie van meer dan 90 procent. Ook bij de filters van personenauto's (gesloten en open) zijn vooralsnog geen problemen gesignaleerd. Het ministerie van VROM handhaaft de subsidieregeling voor deze typen roetfilters.

De subsidieregeling voor alle roetfilters (in totaal 300 miljoen euro) is in juli 2006 ingevoerd, omdat een bouwstop in de lucht hing. Doordat luchtkwaliteitseisen niet werden gehaald, dreigden bouwprojecten in het slop te geraken. Met de financiële steun wilde de overheid het gebruik van roetfilters stimuleren, in de hoop dan wel aan de luchtkwaliteitseisen te kunnen voldoen.

Volgens het ministerie van VROM hebben de tegenvallende resultaten van de halfopen filters geen directe invloed op de luchtkwaliteit. Wel is er in de milieuzones van negen steden 2 tot 6 procent meer fijnstof dan tot nu toe werd gedacht. Gemeenten moeten bekijken welke maatregelen zij nemen om dit negatieve effect om te buigen.

Op dit moment mogen vrachtwagens met een halfopen roetfilter de milieuzones van steden in. Het ministerie wil vooralsnog deze vrachtwagens niet uit de milieuzones weren. Chauffeurs worden voorlopig ook nog niet gedwongen gesloten roetfilters (die 90 procent fijnstof reduceren) aan te schaffen.

Het ministerie van VROM meldt dat TNO nog verder onderzoek zal doen naar het effect van meerdere typen halfopen roetfilters voor zwaardere voertuigen. Minister Cramer verwacht dat de resultaten eind mei bekend zijn; misschien dat een enkel merk dan tóch opnieuw onder de subsidieregeling kan vallen.

De roetfilters maken onderdeel uit van een pakket maatregelen om te kunnen voldoen aan de luchtkwaliteitseisen. Nederland heeft bij de EU uitstel gevraagd om de Europees gestelde doelen te halen. Daarover moet binnenkort uitsluitsel komen.

roetfilters

Obama wil tienduizenden militairen in Irak houden

President Barack Obama van de Verenigde Staten wil 35.000 tot 50.000 ondersteunende troepen handhaven in Irak. De gevechtstroepen van Amerikaanse leger moeten daarentegen het land uiterlijk in augustus 2010 hebben verlaten. Het gaat dan om ongeveer 100.000 personen.

Dat meldde CNN donderdag (lokale tijd) op basis van drie goed ingevoerde bronnen. Volgens afspraken die de vorige regering van George W. Bush heeft gemaakt met de autoriteiten in Irak, moeten alle VS-militairen op 31 december 2011 weg zijn.

Obama was oorspronkelijk van plan om de gevechtstroepen binnen zestien maanden na zijn beëdiging terug naar huis te halen. De oorlog in Irak is nog altijd zeer omstreden in de Verenigde Staten. Twee op de drie Amerikanen is tegenstander van de oorlog.

Obama wil tienduizenden militairen in Irak houden  (foto: ANP)

Blessure Gabri lijkt mee te vallen

De blessure die Ajax-middenvelder Gabri donderdagavond opliep, lijkt mee te vallen. De Spanjaard moest na tachtig minuten strompelend het veld verlaten.

Gabri keerde donderdag juist terug na een afwezigheid van een week door een blessure, maar leek tien minuten voor tijd terug te keren in de lappenmand. Hinkend en leunend op de verzorger van Ajax moest de Catalaan het veld verlaten.

Volgens de teamarts van Ajax valt de kuitblessure die Gabri heeft opgelopen mee. Het zou gaan om een lichte verrekking, meldde een woordvoerster van Ajax na afloop aan Goal.com. Toch is Gabri een twijfelgeval voor de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Ondanks het uitvallen van de Spaanse motor op het middenveld knokte de Amsterdammers zich in de resterende tien minuten naast Fiorentina. In de achtste finales van de UEFA Cup wacht nu Olympique Marseille, dat na penalty's van FC Twente won.

Semioli: "Ajax heeft de hele avond niks gedaan!"

Twee wedstrijden lang domineerde Fiorentina, maar na 180 minuten voetballen was Ajax de ploeg die zich plaatste voor de laatste zestien van de UEFA Cup. Franco Semioli speelde een prima wedstrijd, maar stond na afloop met lege handen.

Semioli stond de aanvallers Alberto Gilardino en Adrian Mutu bij. Dat ging hem prima af, want na vier minuten zorgde dat al voor een levensgrote kans. De aanvaller miste echter alleen voor Vermeer. In de tweede helft zag hij dat Mutu zijn corner op de paal kopte.

"Het was heel teleurstellend om Ajax dat late doelpunt te zien maken", vertelde hij na afloop tegenover Goal.com. "We hadden tot dan toe de hele wedstrijd gedomineerd. Ajax heeft de hele avond niets gedaan! Net als vorige week, toen ze ook niet van hun helft af kwamen."

"We creëerden een fantastisch aantal kansen in de aanval, maar het enige dat we niet deden is ze af te maken. Ik voelde me goed en wilde graag tot het einde spelen, maar de keuze lag bij de trainer", aldus Semioli, die in de tweede helft naar de kant gehaald werd. "Ik hoop dat ik nog een belangrijke bijdrage kan leveren aan het team, de rest van het seizoen. We moeten nu alles op de Serie A zetten."

DVD: All the Boys Love Mandy Lane

Jaap Jongbloed heeft er een speciaal programma over en iedereen die wel eens op een middelbare school heeft gezeten weet het: er is altijd 'het mooiste meisje van de klas'. Soms is het een vreselijke sloerie, een andere keer is het een klassieke schoonheid die niet te grijpen is. Het is een mooi thema om een film over te maken, al verwacht je niet snel dat het dan gaat om een echte horror. Toch wist regisseur Jonathan Levine het onderwerp te gebruiken voor een echte tienerslasher. De film was in 2008 in de bioscoop te zien en was een bescheiden succesje. Sinds kort is de film verkrijgbaar op dvd

Links de saaie cover van de dvd, rechts de mooie filmposter

Dode door explosie op schip

Door een explosie op een vaartuig op de Nederrijn bij Amerongen zijn gisteravond twee mannen zwaargewond geraakt. Een van hen overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het duo verrichtte onderhoudswerkzaamheden aan een lichtboei toen het noodlot toesloeg.

De boei was volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) net aan boord gehesen toen zich door nog onbekende oorzaak een ontploffing voordeed. Een van de slachtoffers sloeg door de klap overboord. Na enige tijd kon hij met een bootje van de brandweer uit het water worden gehaald. Reddingswerkers moesten hem reanimeren.

De slachtoffers, van 19 en 26 jaar uit Genemuiden, waren na het ongeval overgebracht naar het UMC. De 19-jarige man is daar bezweken. De waterpolitie en arbeidsinspectie stellen een onderzoek in.

Reclame bij Google News

Het Amerikaanse internetbedrijf Google wil ook advertenties plaatsen bij zijn nieuwsdienst Google News. Vooralsnog gaat het alleen om de Amerikaanse versie, zo heeft het bedrijf op een eigen nieuwsblog laten weten. Gebruikers die daar naar nieuws zoeken, krijgen advertenties te zien die zijn gerelateerd aan de zoekopdracht.

Google verdient nu het grootste deel van zijn inkomsten met de verkoop van advertenties bij zijn zoekmachine. De onderneming experimenteert echter ook al met reclame bij diensten als YouTube en Google Finance.

De uitbreiding van het advertentie-aanbod kan op verzet stuiten van uitgevers. Google News stelt nieuwspagina's samen door nieuwsberichten van andere internetpagina's te verzamelen. Google heeft niet gezegd of het de opbrengsten uit adverenties gaat delen met nieuwsorganisaties.

Fotoverbod grafkisten militairen VS opgeheven

Foto's van doodskisten van gesneuvelde Amerikaanse militairen mogen voortaan gepubliceerd worden als de nabestaanden daarvoor toestemming geven. Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte een einde aan het jarenlange publicatieverbod.

Het verbod was in 1991 ingesteld onder de Amerikaanse president George H.W. Bush, de vader van de vorige president George Bush. Het beeld van de doodskisten met de Amerikaanse vlag erop werd sterk geassocieerd met de oorlog in Vietnam. Tijdens de Eerste Golfoorlog wilde Bush de herinnering aan het hoge aantal Amerikaanse doden in Vietnam niet oproepen.

Minister van Defensie, Robert Gates, stelde dat het niet aan de overheid is om publicatie van foto's te verbieden. "Dat is het recht van de familie van de gesneuvelde". Volgens een peiling van nieuwszender CNN is 67 procent van de Amerikanen het met het besluit van Gates eens.

Microsoft: Xbox Live moet aseksueel blijven

Die arme Richard Gaywood heeft het al eens moeten verduren: Verbanning van xboxlive om een seksueel getinte uitdrukking in de naam.

Bij Teresa bleek het zelfs nog verder te gaan. Zij vertelde haar verhaal aan Kotaku over hoe ze werd buitengesloten van de live community omdat ze in haar profiel had gezet dat ze lesbienne is:

"I was harassed by several players, 'chased' to different maps/games to get away from their harassment. They followed me into the games and told all the other players to turn me in because they didn't want to see that crap or their kids to see that crap."

Tot overmaat van ramp heeft Microsoft haar account geblokkeerd, tot zij haar naam veranderd heeft. Na alle ophef die rondom dit dilemma kwam gaf Microsoft de volgende reactie aan IGN.

As stated in the Xbox Live Terms of Use, a member may not create a gamertag or use text in other profile fields that include comments that look, sound like, stand for, hint at, abbreviate, or insinuate content of a potentially sexual nature.

Ook laat Microsoft weten dat ze Xbox Live aseksueel willen houden, en dat dus ook namen zoals 'TheStraighterGamer' of 'TheHeterosexualgamer' geblokkeerd zullen worden.

Teresa zal dus offline moeten blijven spelen, tot ze een correcte naam verzonnen heeft.

Bouw je eigen stad in Dawn of Discovery trailer

Gisteren konden jullie lezen wat er de komende tijd aan games aan zit te komen voor de Nintendo DS en de Nintendo Wii. Een titel die hier niet tussen stond maar wel voor zowel de DS als de Wii uit gaat komen, is Dawn of Discovery.

De titel is gek genoeg gelijk aan de Anno game die ruim anderhalf jaar terug verscheen. Veel is er nog niet bekend over deze nieuwe game van Ubisoft. Het lijkt een klassieke city building game te worden zoals het veelgeprezen Settlers. Vandaag is de debuut trailer vrij gegeven met beelden van beide versies.

Amerikanen moeten belasting betalen over downloads

Slecht nieuws voor de inwoners van de Amerikaanse staat Wisconsin. De staat heeft namelijk besloten om vanaf 1 oktober belasting te gaan heffen op "digitale goederen" waaronder muziek, films, digitale boeken, ringtones, games en downloadable content. Opvallend genoeg mag porno blijkbaar nog wel belastingvrij gedownload worden.

In totaal hoopt de staat door deze belastingmaatregel 10,9 miljoen dollar binnen te halen in de komende twee jaar. Dat geld is ook wel nodig om het gat van 6 miljard dat de staat momenteel heeft te dichten. Overigens is Wisconsin wel een goede staat voor de developers van games, zij krijgen sinds het afgelopen jaar namelijk een belastingkorting.



Rihanna heeft nog geen aangifte gedaan tegen Chris

Zangeres Rihanna heeft nog geen aangifte van mishandeling gedaan tegen Chris Brown. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift In Touch gisteren. Een woordvoerster van de politie in Los Angeles bevestigt dat er geen officiële aanklacht is. "We hebben nog niet genoeg bewijs en er is nog geen aangifte gedaan in de Chris Brown-zaak.”

Als de staat Californië echter voldoende bewijs verzamelt, kan er een rechtszaak volgen zonder de getuigenis van de zangeres.

Rihanna werd begin februari mishandeld door haar vriend. Op een foto die later uitlekte, waren onder meer blauwe plekken en zwellingen te zien in het gezicht van de 21-jarige artieste. De 19-jarige zanger betuigde een week later spijt over wat er was gebeurd.


Rihanna heeft nog geen aangifte gedaan tegen Chris  (foto: DAG)

'Beatrix hoeft onderhoud paleizen niet te betalen'

De miljoenen die gemoeid zijn met het beveiligen van de koninklijke familie en het onderhouden van de paleizen mogen niet toegerekend worden aan de begroting van het Koninklijk Huis. Dit staat in een advies over een nieuwe begroting dat oud-minister Gerrit Zalm vandaag presenteert. RTL Nieuws wist hierop de hand te leggen.(PDF/1mb)

Zoals de kosten van beveiliging van Kamerleden niet worden toegerekend aan de begroting van de Tweede Kamer, zo dienen de beveiligingskosten van het Koninklijk Huis in nieuw op te stellen boekhoudregels ook niet aan de koningin te worden toegerekend. Bovendien zou het precies vermelden van dit bedrag inzicht kunnen geven in de mate en manier van beveiligen.

Eenzelfde redenering geldt voor de paleizen. Die monumenten zouden we met ons allen ook in stand willen houden, als Nederland een republiek zou zijn.

De Tweede Kamer had aangedrongen op beter inzicht in de kosten van het Koninklijk Huis, die verantwoord worden in verschillende begrotingen met uiteenlopende boekhoudkundige regels. Met name over de vliegkosten van leden van het Koninklijk Huis en de kosten van het vaartuig De Groene Draeck ontstond veel onduidelijkheid en verwarring.

Zalm stelt voor om de uitgaven die samenhangen met het koningschap onder te brengen bij één begroting, waarvoor de premier de ministeriële verantwoordelijkheid draagt. Het gaat dan "om de uitgaven die een directe relatie hebben met de constitutionele Koning als staatshoofd.” Staatsbezoeken vallen dan onder de begroting van Buitenlandse Zaken.

Ook de uitgaven die samenhangen met het "watermanagement" door de kroonprins of met de Onderzoeksraad van Pieter van Vollenhoven vallen buiten de begroting waarvoor de premier verantwoordelijk is. De commissie beschouwt dat als "functionele uitgaven", die op de begrotingen van afzonderlijke ministeries dienen te worden verantwoord.


'Beatrix hoeft onderhoud paleizen niet te betalen'  (foto: DAG)

Super Mario Kart op 1e plaats in Guinness' top 50

Misschien dat de makers van het Guinness World Records-boek iets te veel van hun naamgever hebben gedronken, want hun 'top 50 games' zorgt voor vraagtekens. Op de eerste plaats staat namelijk geen Mario, Tetris of andere wijdverspreide games-serie, maar de Mario spin-off Super Mario Kart.

De top 50 zou een lijst moeten zijn van de spellen die het meeste invloed hebben gehad. In de toelichting van de lijst wordt echter gemeld dat er voor de eerste drie plaatsen niet alleen naar de originele game is gekeken, maar naar de complete franchise. Voor Super Mario Kart komt dat dus neer op de SNES-, N64-, GC-, GBA-, DS- en Wii-versie en voor tweede plaats winnaar Tetris op alle 59 platformen waarop de game is verschenen. Op de derde plaats kwam Grand Theft Auto, wat ook erg opvallend is aangezien deze plaats volgens de disclaimer geldt voor de hele franchise, terwijl San Andreas en Vice City ook nog eens los genoemd worden op plaatsen 16 en 39.



Super Mario Kart

Het lijkt er dus op alsof er bij Guinness World Records iemand heeft liggen slapen terwijl hij het lijstje samenstelde. Mocht je desondanks toch geinteresseerd zijn in de top 50 dan kun je deze hieronder bekijken.

Guinness World Records 2009 Gamer's Edition:

Top 50 Console Games of All Time
* Super Mario Kart (#1)
* Tetris (#2)
* Grand Theft Auto (#3)
* Super Mario World (#4)
* Zelda Ocarina of Time (#5)
* Halo (#6)
* Resident Evil IV (#7)
* Final Fantasy XII (#8)
* Street Fighter II (#9)
* GoldenEye (#10)
* Super Mario 64 (# 11)
* Tomb Raider (#12)
* Metal Gear Solid (#13)
* Call of Duty 4 (#14)
* Sonic the Hedgehog 2 (#15)
* GTA San Andreas (#16)
* Super Mario Bros (#17)
* Zelda: A Link to the Past (#18)
* Gran Turismo (#19)
* Final Fantasy VII (#20)
* Pro Evolution Soccer 4 (#21)
* The Orange Box (#22)
* Lego Star Wars Complete Saga (#23)
* Tekken 2 (#24)
* Wii Sports (#25)
* Pokemon Red/Blue (#26)
* Guitar Hero (#27)
* Project Gotham Racing 4 (#28)
* Super Mario Galaxy (#29)
* Resident Evil (#30)
* Ico (#31)
* Chrono Trigger (#32)
* Gunstar Heroes (#33)
* Soul Calibur (#34)
* Advance Wars (#35)
* Ridge Racer (#36)
* Super Metroid (#37)
* Castlevania: Symphony of the Night (#38)
* GTA Vice City (#39)
* BioShock (#40)
* Star Wars: Knights of the Old Republic (#41)
* The Legend of Zelda: Link's Awakening (# 42)
* God of War (#43)
* Sega Rally Championship (#44)
* Starfox 64 (#45)
* Elder Scrolls IV: Oblivion (#46)
* WarioWare, Inc. (#47)
* Saturn Bomberman (#48)
* Crash Bandicoot (#49)
* Outrun 2 (#50)

Tuinier je suf in Gardening Mama trailer

Enkele weken geleden hadden we een aankondiging van Gardening Mama. Deze game van Majesco, de makers van het eerdere Cooking Mama op de Nintendo DS, biedt spelers de kans om hun tuinier skills eens even flink aan de tand te voelen. Gardening Mama komt net als Cooking Mama uit op de Nintendo DS en zal volledig in dezelfde stijl zijn.

De game kent 35 verschillende soorten fruit, groenten en bloemen waarvan het eindresultaat kan verschillen afhankelijk van je zorg. Daarnaast gaat Gardening Mama ook andere spelmodi bevatten, waaronder een heuse online multiplayer modus. Vandaag hebben we de debuut trailer voor jullie

Spongebob Squarepants host Canadese ELAN Awards

Op 21 maart worden in Vancouver voor de derde maal de ELAN Awards uitgereikt. Anders dan voorgaande jaren zullen nu niet alleen Canadese games kans maken op prijzen, maar zijn alle games kanshebbers. De afgelopen twee jaar werd de show gehost door James T. Kirk (William Shatner) en Seth MacFarlane (de man achter Family Guy) en ook dit jaar heeft de organisatie weer een bekendheid weten te strikken. Acteur Tom Kenny zal dit jaar de show in goede banen mogen leiden. Kenny is het meest bekend als de voice-actor voor Spongebob Squarepants in de gelijknamige animatieserie.

Producer van de show Holly Carinci ziet Kenny als de juiste persoon om een show als de ELANS te hosten in deze tijden van economische recessie. Hij kan de bezoekers eraan herinneren dat hun werk is mensen vermaken op het moment dat het echt nodig is en dat hun talent gevierd en beloond moet worden.

Tom will make our guests remember that what they do for a living is entertain people at a time they most need to be entertained and that theirs is a talent that should be celebrated and awarded.

Helghast op het Rembrandtplein tijdens wereldpremière

Killzone 2 ligt sinds gisteren in de winkel, maar de officiële release is pas vandaag. Killzone 2 is een miljoenenproject en tevens Nederlands grootste multimediale productie aller tijden. En dat allemaal aan onze Amsterdamse Herengracht.

Gisteravond laat werd op het Rembrandtplein in Amsterdam geen rode maar oranje loper uitgerold voor de wereldpremière van Killzone 2. Het feestje gaat nog even door en onze enige echte en eigen SocialDisorder en Summerbreeze zijn er momenteel bij. Van hen kunnen jullie later deze nacht uiteraard foto's verwachten. Het Rembrandtplein wordt, aan de foto te zien, in ieder geval goed bewaakt door onze kwaadaardige Helghast. Of deze Helghast aan het einde van het feest te diep in het glaasje gekeken gaan hebben is nog maar de vraag.



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.