[IJshockey] Nijmegen door naar halve finale

Gisteravond werd de laatste wedstrijd uit de kwartfinales van de play-offs van de Nederlandse ijshockeycompetitie gespeeld. In de beslissende derde wedstrijd waren de Nijmegen Devils in eigen huis met 6-2 te sterk voor de Heerenveen Flyers.

De ijshal was met twaalfhonderd toeschouwers, waaronder een vol vak meegereisde Heerenveen-supporters, goed gevuld. Heerenveen kwam snel op voorsprong via een dwarrelschot van Paul Vincent tussen verschillende spelers door, maar maakte nooit echt aanspraak op de overwinning. De ploeg maakte defensief beslissende fouten en kon niet profiteren van twee dubbele powerplay situaties. De gelijkmaker van Nijmegen viel zelfs tijdens een powerplay van de Flyers. Jesse Baraniuk veroverde de puck, gaf een steekpass op Jason Baclig die opzij legde naar Marco Postma voor de goal. Deze goal viel vlak voor het einde van de periode, psychologisch een belangrijk moment.

In de tweede periode konden de Flyers weer niet profiteren van hun vier minuten in overtalsituatie. De penalty kill van Nijmegen hield net als het hele reguliere seizoen het aantal kansen beperkt. Aan de andere kant vielen de goals wel. Matt Armstrong bracht Nijmegen op voorsprong, en vanuit een face-off haalde TJ Sakaluk verwoestend uit voor de 3-1. Adam Gebara deed dat enkele minuten later zachtjes over. Deze drie goals binnen vijf minuten voor de 4-1 waren in feite de beslissing.

In de derde periode viel de mooiste goal van de avond. Matt Armstrong scoorde met een backhander in de bovenhoek. Heerenveen maakte nog wel de 4-2 waardoor er weer even hoop was voor de Flyers, maar deze was snel verdwenen nadat Levi Houkes scoorde uit een assist van Temothy Gerritsen die liggend op het ijs de puck veroverde.

De volgende serie wordt gespeeld tegen de Tilburg Trappers. Coach Frank Gentges wilde nog niet te ver vooruit kijken: "We gaan morgen rustig trainen, want de volgende wedstrijd is vrijdag al. Het is duidelijk dat Tilburg de favoriet is voor het kampioenschap. Zij hebben niet alleen een goede eerste lijn, maar ook heel goede Nederlandse spelers en een goede goalie. Maar wij hebben wel als enige een prijs gepakt, en dat was tegen Tilburg, dus wie weet wat er mogelijk is."