Uitslag Ajax - Fiorentina

Peterselieman
Ajax heeft de volgende ronde in het UEFA Cup-toernooi bereikt. In Amsterdam werd het 1-1 door goals van Gilardino voor Fiorentina en Leonardo voor Ajax. Omdat het in Florence 0-1 werd, mag Ajax het in de volgende ronde van het toernooi opnemen tegen Olympique Marseille.

Met Kenneth Vermeer in plaats van Maarten Stekelenburg in de goal ving Ajax de UEFA Cup-return aan tegen Fiorentina. De thuisploeg kwam al na vier minuten goed weg toen Alberto Gilardino de bal verlengde, maar Vermeer wist tot tweemaal een inzet van Franco Semioli en Adrian Mutu te stoppen. Aan de andere kant was ook Ajax via Luis Suárez gevaarlijk, maar hij stuitte na zeven minuten op Sébastien Frey.

Gedurende de eerste helft nam Fiorentina de regie in de wedstrijd over en al snel kregen de Italiaanse spelers kansen, maar onder andere een vrije trap van Mutu belandde net naast het doel. Ajax speelde onrustig en wist de bal nauwelijks in de ploeg te houden. Echt gevaarlijk was de Amsterdamse ploeg dan ook niet. Wel viel er na een half uur spelen een opstootje te noteren toen Felipe Melo en Gregory van der Wiel met elkaar in botsing kwamen, maar het liep met een sisser af.

Tot de rust veranderde het spelbeeld weinig. Ajax was slordig, maar kreeg via Miralem Sulejmani nog een kansje. Hij wist met zijn voorzet geen Ajacied in de zestien meter te bereiken. Semioli kwam voor Fiorentina nog wel tot een goede voorzet, maar zijn bal werd niet tot doelpunt gepromoveerd.

De tweede helft begon meteen zoals de eerste eindigde met een gevaarlijk Fiorentina. Een kopbal van Mutu belandde meteen op de paal en de rebound van Gilardino strandde op de handen van Vermeer. Aan de andere kant redde Frey knap op een vrije trap van Suárez. De Italianen bleven echter druk zetten en veruit de gevaarlijkste ploeg.

Na een uur spelen moest Vermeer zich gewonnen geven toen Gilardino een combinatie met Mutu dwars door het hart van de Ajax-verdediging vakkundig af wist te ronden. Enkele minuten na het doelpunt ging Ajax beter voetballen en dit resulteerde in drie hoekschoppen op rij voor de club. Fiorentina bleef de gevaarlijkste ploeg maar met de komst van Leonardo werd Ajax gevaarlijker.

Dit resulteerde bijna gelijk in een grote kans voor Sulejmani, maar hij miste en stond bovendien buitenspel. Aan de andere zijde was Fiorentina gevaarlijk, maar Gilardino stond hier ook buiten spel. In het resterende kwartier van de wedstrijd liet Fiorentina zich terugzakken, maar Ajax wist niet echt meer gevaarlijk te worden.

Vlak voor tijd was het Leonardo die zich door de Italiaanse verdediging wist te wurmen en de 1-1 aan wist te tekenen. Fiorentina zette nog aan, maar Ajax kwam niet meer in problemen. Ajax mag het in het UEFA Cup-toernooi opnemen tegen Olympique Marseille dat eerder vandaag FC Twente wist te kloppen.


Karakteristieken

AFC Ajax - ACF Fiorentina 1-1
61’ Gilardino 0-1
88’ Leonardo 1-1

Toeschouwers: 42.779
Scheidsrechter: Johannesson (Zwe)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Enoh, Lindgren (AFC Ajax), Mutu, Zauri, Donadel (ACF Fiorentina)

Opstellingen

AFC Ajax: Vermeer, Van der Wiel, Oleguer, Vertonghen, Vermaelen, Gabri (Anita/79), Enoh, Lindgren (Leonardo/70), Sulejmani (Alderweireld/92), Suárez, Emanuelson

ACF Fiorentina: Frey, Krřldrup, Gamberini, Zauri (Jovetic/89), Pasqual, Montolivo, Melo, Donadel (Almiron/72), Semioli (Jřrgensen/68), Mutu, Gilardino