FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 december 2006

HBW: De Finaledag

Zaterdag was de laatste dag van de Haarlem Basketball Week. Mexicali en de Amsterdam Astronauts speelden om de derde en vierde plek, terwijl de finale werd uitgevochten tussen het nationale team van Israël en de Eiffel Towers uit Den Bosch.

Mexicali - Amsterdam Astronauts: 84 - 92
De strijd om de derde plek tussen Mexicali en de Amsterdam Astronauts ging tot de rust redelijk gelijk op en de ploegen gingen dan ook rusten met een tussenstand van 38-39. In het derde kwart leek de ploeg uit de hoofdstad orde op zaken te stellen, maar in het laatste kwart kwamen de Mexicanen, onder andere door driepunters van Marcos Chavez, nog gevaarlijk dichtbij. Uiteindelijk trok Amsterdam met 84-92 toch aan het langste eind. Man-of-the-match was Tamien Trent van de Astronauts, die 30 punten voor zijn rekening nam.

Israël - Eiffel Towers: 77 - 90
De landskampioen begon erg matig aan het duel en stond na het eerste kwart dan ook met 23-15 achter. In het tweede kwart kwamen de Bosschenaren beter in de wedstrijd, maar de ruststand was toch nog in Israëlisch voordeel: 49-44. Na de pauze sloeg de ploeg van Eiffel Towers zijn slag en liep het weg bij Israël, dat soms nog wel tegenstribbelde maar geen echte bedreiging meer kon vormen voor de toernooiwinst van Eiffel Towers. Topscorer bij de Bossche ploeg was Leon Rodgers met 23 punten.

Eiffel Towers is de derde Nederlandse winnaar van de HBW. Elmex Leiden (1983) en Ricoh Astronauts (2002) gingen hen voor. De winst van de Bossche ploeg betekende ook een primeur: coach Randy Wiel is de eerste persoon, die zowel als speler (als speler van Elmex Leiden in 1983) en als coach de HBW wint.


De winnaars van de HBW 2006: Eiffel Towers uit Den Bosch

[Darts] Droomfinale PDC wereldkampioenschap

Waar velen op gehoopt hadden is zojuist een feit geworden. Phil 'The Power' Taylor en Raymond 'The Man' van Barneveld hebben zich beide geplaatst voor de finale van het PDC wereldkampioenschap.

Barney liet wederom zien bij de top te horen door Andy 'Rocky' Jenkins met 6-0 te verslaan. De Engelsman kreeg slechts één kans om een set te winnen, maar omdat hij verzuimde dubbel 20 te raken, pakte Van Barneveld ook deze set. De Nederlander was natuurlijk zeer tevreden met deze overwinning, maar had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan: "Misschien komt het omdat Andy de afgelopen vier dagen elke dag heeft moeten spelen en dat dit net wat teveel voor hem is geweest. Maar ik gaf hem ook bijna geen kans op het podium, steeds gooide ik triples en tot de vierde set gooide ik bijna elke dubbel met één pijl."

Taylor moest het in de andere halve finale opnemen tegen Andy 'The Hammer' Hamilton. Laatstgenoemde kon echter de regerend kampioen geen pijn doen en moest de winst aan Taylor laten. Ook deze partij werd afgesloten met 6-0.

Op 1 januari zullen beide titanen het tegen elkaar opnemen in de finale. Het zal de zesde keer worden dat de twee het tegen elkaar opnemen sinds Van Barneveld is overstapt naar de PDC. Het onderlinge resultaat is nu 2-2, met 1 partij onbeslist.

Uitslagen Eredivisie 30/12/2006

Er werden vanavond vier wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

SC Heerenveen - FC Utrecht 0-0

Scheidsrechter: v. Boekel.
Toeschouwers: 26.000.
Geel: Zuiverloon (Heerenveen), Pieters, de Jong (Utrecht).

Opstellingen

Heerenveen: Vandenbussche, Zuiverloon, Breuer, Dingsdag, Jong-a-Pin, Poulsen (Bradley/26), Prager, Hanssen (Friend/68), Pranjic, Alves, Nilsson (Johnson/74).

Utrecht: Vorm, Cornelisse, Pieters, Broerse, Shew-Atjon, Kruys (De Jong/46), Caluwé, v.Dijk, Kopteff (Somers/74), Fortuné, Nelisse (Douglas/63).



PSV - ADO Den Haag 2-1
33' Kluivert 1-0 (assist Alex)
48' Farfán 2-0
78' Verhoek 2-1 (assist Kolk)

Scheidsrechter: Kuipers.
Toeschouwers: 33.000.
Geel: Zwinkels, Schwiebbe (ADO).

Opstellingen

PSV: Gomes, Kromkamp, Alex, Salcido, Reiziger (Addo/52), Simons, Afellay (Culina/86), Cocu, Farfán, Kluivert (Tardelli/59), Koné.

ADO: Zwinkels, Vreven, Bunjevcevic, Saavedra, Kum (Bakkati/36), Delorge, Rankovic (De Vries/67), Bodde (Schwiebbe/50), Kolk, Mols, Verhoek.



RKC Waalwijk - FC Groningen 0-2
25. v.d Laak 0-1 Penalty
48' Nevland 0-2

Scheidsrechter: Nijhuis.
Toeschouwers: 5.000.
Rood: 24. H. Mulder (RKC)
Geel: Koenders (RKC), Sankoh, van der Laak (Groningen).

Opstellingen

RKC: Wevers, Koenders, Teixeira, Fung A Wing, v.Diemen, H.Mulder, v.d.Bergh (D. Mulder/31), v.Haaren (Berger/65), Garcia (v.d. Haar/75), Janssen, Remacle.

Groningen Roorda, Silva, Sankoh (Kruiswijk/82), Svejdík, Florén, v.d.Laak, Holla, Lovre, Cornelisse, Salmon (Suárez/80), Nevland.



Sparta - FC Twente 3-0
24' Polak 1-0 Penalty
31' Bouaouzan 2-0
88' Cvetkov 3-0 (assist Oost)

Scheidsrechter: Wegereef.
Toeschouwers: 10.000.
Rood: 57. Bakkal (Twente).
Geel: Moreno Freire, Schenkel (Sparta), Boschker (Twente).

Opstellingen

Sparta: Terol, De Roover, Olfers, Schenkel, Polak, v.Bueren, Medunjanin, Moreno Freire (v. Dijk/74), Vlug, Cvetkov, Bouaouzan (Oost/56).

Twente: Boschker, Niemeyer, Wielaert, Zomer (Heubach/54), Wilkshire (Kleizen/73), El Ahmadi, Bakkal, Engelaar, Bakircioglu, N'Kufo, Touma.

De stand na vanavond kan je hier vinden.

[upd] Spanje stopt alle onderhandelingen ETA

Icoon Buitenlands De separatistische Baskische terreurbeweging ETA heeft zaterdag met een bomaanslag op het vliegveld van Madrid een einde gemaakt aan een zelf afgekondigd bestand. Dit meende zaterdag de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba.

"Het is de ETA en de ETA en anders niet", zei Pérez Rubalcaba over de autobom die in een parkeergarage van de Madrileense luchthaven Barajas ontplofte. Daarbij vielen vier gewonden. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft oppositieleider Mariano Rajoy op de hoogte gebracht van de verdenkingen die de politie tegen de Baskische separatisten van de ETA koestert. De regering was in dialoog met deze groepering die 22 maart een bestand afkondigde. Gisterenavond was Zapatero nog optimistisch over een vredelievende afloop met ETA.

ETA besloot in maart tot een zelf afgeroepen staakt-het-vuren. Catalonië had namelijk wel een autonome status binnen Spanje verworven, omdat het vredelievend opkwam voor zelfbeschikking. ETA pleegt al tientallen jaren bomaanslagen en Spanje heeft dat nooit willen belonen met een autonome status. De ETA heeft nog niet gezegd of het daadwerkelijk het bestand opschort.

Update 21.33 uur
De aanslag is opgeëist door ETA. Spanje heeft hierop direct alle onderhandelingen voor een autonoom Baskenland stilgezet. "Ik heb besloten om alle initiatieven voor dialoog met de ETA op te schorten", aldus Zapatero. Hij wil pas weer nadenken over onderhandelingen als ETA geweld op alle manieren afzweert.

De ETA wil echter niet dat de onderhandelingen nu stuk lopen. Batasuna, de spreekbuis van de ETA, stelt dat het vredesproces namens hen "niet gebroken" is. De woordvoerder van de ETA weigerde de aanslag te veroordelen.



Het deel van Baskenland dat in Spanje ligt

FOK! FOT beste foto van 2006

Ook dit jaar is er weer een wedstrijd om te bepalen welke user de mooiste foto van 2006 heeft gemaakt.
In het subforum Fotografie is deze wedstrijd onlangs begonnen. Het insturen van jouw beste foto kan tot 5 januari 2007 22.00 uur. Daarna zal een stemronde volgen waarin elke user kan stemmen. De user met de meeste punten wint dan nog een leuke prijs!

Ook dit jaar is er weer een prijs te winnen! Vorige jaar won ChatChewBacca nog een abbonement op Zoom. Dit jaar wordt de prijs verzorgd door http://www.herinneringenoplinnen.nl! Dit bedrijf is de grootste aanbieder van linnen fotoschilderijen op internet. Zij printen foto's op linnen en spannen deze vervolgens op een houten frame waardoor een prachtig en persoonlijk fotoschilderij ontstaat! De winnende user krijgt zijn of haar ingestuurde foto op een linnen doek van 40 bij 40 centimeter!

Heb jij in 2006 een mooie foto gemaakt? En ben je benieuwd wat andere FOK!kers ervan vinden? Kijk dan voor de spelregels en overige informatie (ook voor informatie over www.herinneringenoplinnen.nl) in het centrale wedstrijdtopic of kijk eens in het discussietopic.

Let op: lees eerst goed de regels in de openingspost van het centrale wedstrijdtopic voordat je jouw foto instuurt, anders is je inzending misschien ongeldig!

FOK!sport awards

Nog iets meer dan één maand en dan is 2006 alweer ten einde. Een sportjaar waarin veel is gebeurd en nog zal gebeuren. FOK!sport presenteert voor het eerst de FOK!sportawards.

Wat is de bedoeling?

Er zijn vijf categorieen te weten

- beste sportman
- beste sportvrouw
- beste ploeg
- beste talent
- beste prestatie

Van elke categorie willen we van jou als user weten wie jouw Nederlandse favoriet is. Wie vond jij de beste sportman, sportvrouw, ploeg, talent? Welke prestatie vond jij de moeite waard? Je hebt tot 31 december de tijd om je stem te laten gelden.

Daarna gaan wij de stemmen tellen en zijn de winnaars bekend. Awards zijn niets zonder de winnaars, dus die gaan wij dan ook benaderen om hun commentaar te vragen. Dat is ook de reden waarom we hebben gekozen voor Nederlandse FOK!sport awards.

Hoe kan ik stemmen ?

- Je kan hieronder je stemmen geven
- Of je kan een mailtje sturen naar sport@fok.nl.

Heb je inspiratie nodig, kijk dan eens hier

Reacties na NEC - Ajax

Henk ten Cate, trainer van Ajax, heeft aangegeven dat hij angst zag bij zijn ploeg. De Amsterdammers speelden zaterdag gelijk tegen NEC (2-2). Verder beweert de oefenmeester dat zijn ploeg niet meer durfde te voetballen toen ze op voorsprong stonden.

De gelijkmaker van NEC volgde na een fout van Wesley Sneijder. De middenvelder moest dit bekopen met het feit dat hij direct gewisseld werd. "Iemand met zijn ervaring mag dergelijke fouten niet meer maken. We kwamen vervolgens nog op achterstand ook. Gelukkig maakte Gabri gelijk", was het commentaar van Ten Cate. Toch was de trainer positief gestemd over het eerste uur van de wedstrijd. "Daarin hebben we het duel gecontroleerd. NEC kreeg geen kans, al moet ik toegeven dat wij ook niet te veel uitspeelden. Maar al met al was het naar behoren."

De trainer van NEC, Mario Been, was dik tevreden met het resultaat wat zijn ploeg behaalde: "Dit punt moeten we koesteren. Normaal gesproken is Ajax een maatje te groot. Ik moet mijn jonge elftal daarom een groot compliment maken."

Voetbaldirecteur krijgt geitenkop cadeau

Icoon OpmerkelijkRino Foschi, de algemeen directeur van voetbalclub Palermo, moet zich even in een maffia-film hebben gewaand toen hij onlangs zijn post opende. In een aan hem gestuurd pakketje trof hij namelijk een afgehakte geitenkop aan.

De afzender van het pakketje is nog niet bekend. Foschi zelf gelooft niet dat hij een 'cadeau' van de maffia heeft gekregen. "Ik heb niets met de maffia te maken", zei hij zaterdag tegen het Italiaanse persbureau Ansa. "Dit zijn taferelen die je alleen in films ziet".

Het pakketje kwam de vrijdag voor kerst bij Foschi aan. Deze dacht dat het om een cadeautje ging en zette de doos ongeopend onder de kerstboom. Zijn vrouw maakte het pakketje op kerstavond open. "Het was geen fijne kerst", aldus Foschi. "Mijn vrouw schrok zich dood, maar ik ga ervan uit dat het een grapje is. Ik ben nooit bedreigd en ik voel me veilig in Palermo".

Uitslagen Schotland speelronde 22

In de Schotse competitie liet koploper Celtic weer punten vallen. De concurrentie wist daar echter niet van te profiteren en dichterbij de landskampioen te komen.

Celtic verspeelde in zijn laatste competitieduel van 2006 een uitoverwinning op Motherwell. De thuisploeg kwam drie minuten in blessuretijd op 1-1, waarna de coach van Celtic, Gordon Strachan, woedend de kleedkamer instormde. In de 36e minuut had Derek Riordan Celtic in de rebound van een schot van Shunsuke Nakamura nog wel op voorsprong gezet. Darren Smith bezorgde Motherwell alsnog een punt.

De concurrenten wisten echter niet te profiteren en dichterbij Celtic te komen. Glasgow Rangers en Heart of Midlothian kwamen niet verder dan een gelijkspel. Aberdeen verloor zelfs met 3-1 op bezoek bij Dundee United.

Uitslagen speelronde 22:

ThuisUitEindstand
KilmarnockHearts0-0
FalkirkInverness CT3-1
Glasgow RangersSaint Mirren1-1
MotherwellCeltic1-1
HibernianDunfermline2-0
Dundee UnitedAberdeen3-1

Stand:

#ClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1Celtic225341-17
2Aberdeen223730-21
3Glasgow Rangers223634-22
4Hearts223431-22
5Hibernian223242-28
6Kilmarnock223031-36
7Falkirk222727-29
8Dundee United222727-37
9Motherwell222529-38
10Inverness CT222423-31
11St. Mirren222320-30
12Dunfermline221413-37

Programma volgende week:

DatumThuisUit
01/01Inverness CTSaint Mirren
01/01Dundee UnitedFalkirk
02/01DunfermlineHearts
02/01HibernianAberdeen
02/01CelticKilmarnock
02/01MotherwellGlasgow Rangers

Frankrijk is Amerika de baas

Frankrijk is er in geslaagd om de eerste wedstrijd in het toernooi om de Hopman Cup te winnen. Het land was met 2-1 te sterk voor Amerika. Eerder op de dag wist de Australische ploeg verrassend te winnen van Rusland.

Het eerste duel van de wedstrijd tussen de twee landen ging tussen Tatiana Golovin en Ashley Harkleroad. De Française wist uiteindelijk in drie sets (6-3, 4-6 en 6-2) te winnen. Hierna kruisten Jérôme Haehnel en Mardy Fish de degens. Eerstgenoemde wist het duel in drie sets te winnen: 7-5, 4-6, 7-6(3). Het gemengd dubbelspel werd niet meer gespeeld, aangezien Golovin en Haehnel na de twee zware wedstrijden besloten een walk-over te geven.

Vooruitblik: SC Heerenveen - FC Utrecht

Het is hoog tijd voor de laatste vooruitblik van het jaar. Deze keer mocht de FOK!sport-crew (lees: Nuongirl) laten weten van welke wedstrijd er een vooruitblik moest komen. Zij kozen uiteindelijk voor de confrontatie tussen SC Heerenveen en FC Utrecht.

SC Heerenveen staat momenteel op de zesde plaats in de Eredivisie. Eerder deze week wist de Friese formatie nog te winnen van NEC (0-2). De ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek kan tijdens het duel tegen FC Utrecht nog niet beschikken over Petter Hansson, Niklas Tarvajärvi en Ugur Yildirim. De technische staf van de Friezen wil geen enkel risico met het trio nemen. De verwachting is dat ze bij de start van de tweede seizoenshelft weer inzetbaar zullen zijn. Mocht de ploeg van Verbeek komend weekend winnen, dan is dit de elfde overwinning van dit seizoen. De verwachting is dat er ten opzichte van de wedstrijd tegen de ploeg uit Nijmegen nauwelijks wijzigingen zullen zijn.

FC Utrecht vertoeft momenteel op een tiende stek en wil graag omhoog. Hiervoor zullen de mannen van trainer Foeke Booy komend weekend moeten winnen. De ploeg uit de Domstad heeft dit seizoen pas zeven overwinningen weten te boeken. Zaterdag zal de club het zonder Edson Braafheid moeten doen. De verdediger slaagde er niet in om de laatste test voor de wedstrijd met succes te volbrengen. Ook Cedric van der Gun zal tegen de Friezen niet van de partij zijn. De middenvelder moet voorlopig rust houden, vanwege een blessure aan zijn kruisband. Tot slot zal ook Alje Schut het duel vanaf de zijlijn mee moeten maken. De verdediger heeft al geruime tijd te maken met diverse blessures. Bovendien is het nog onzeker of de speler hetzelfde niveau weer kan halen, mocht het zijn dat hij terugkeert in het basisteam.

Tot nu toe speelden SC Heerenveen en FC Utrecht in de Eredivisie veertien wedstrijden in het Abe Lenstra-stadion. Van dit aantal wist de thuisploeg er negen te winnen. De club uit de Domstad kreeg dit maar twee keer voor elkaar. Verder moesten de ploegen de punten drie keer delen. De laatste ontmoeting in Friesland dateert alweer van 23 oktober 2005. Ook toen werden de punten gedeeld. De doelpunten kwamen destijds op naam van Tarvajärvi (SC Heerenveen) en Dave van den Bergh (FC Utrecht). Of één van de twee clubs komend weekend wel weet te winnen, dat wordt zaterdagavond duidelijk. Om 19:30 zal de wedstrijd in Friesland beginnen. Het duel staat onder leiding van arbiter Pol van Boekel.

Gazprom bereidt afsluiten gas Wit-Rusland voor

Icoon Economie Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom bereidt zich zaterdag voor op het afsluiten van gasleveranties aan Wit-Rusland. De onderhandelingen met de autoriteiten van het buurland met als doel een crisis te voorkomen, leverden vooralsnog niets op, liet een woordvoerder van Gazprom weten.

Het bedrijf is van plan deskundigen te sturen naar Wit-Rusland om de pijpleidingen in de gaten te houden. Ook zullen 'internationale experts' de hoeveelheid gas controleren die door de pijpleidingen van het land naar West-Europa stroomt.

Gazprom wil dat Wit-Rusland vanaf 1 januari veel meer betaalt voor de leveranties van gas, maar de regering in Minsk weigert dat. Als de onderhandelingen mislukken, zal het Russische energie-imperium de gastoevoer naar Wit-Rusland eventueel maandag om 8.00 uur (Nederlandse tijd) afsluiten. De regering in Minsk heeft gedreigd in dat geval het gas af te tappen dat via Wit-Russische pijpleidingen naar afnemers in West-Europa wordt vervoerd.

Disco twee weken dicht na fatale schietpartij

Icoon BinnenlandsDiscotheek Maassilo in Rotterdam gaat twee weken dicht naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dat hebben gemeente en directie zaterdag besloten en bekendgemaakt. De club is onderdeel van Now&Wow, een van de bekendste clubs van Nederland.

Volgens gemeente en directie is de openbare orde in de omgeving van de horeca-inrichting ,,in zeer ernstige mate aangetast''. Om verdere aantasting te voorkomen is besloten de zaak te sluiten. De sluiting is zaterdag direct ingegaan en duurt tot en met zaterdag 13 januari. Na deze twee weken wordt bekeken of er aanleiding is voor verdere maatregelen.

,,Met de directie is afgesproken dat zij al het mogelijke in het werk zal stellen om de bezoekers van de Now&Wow te informeren over het feit dat het voor zondag geplande feest niet doorgaat'', aldus de gemeente.

Toen de uitgaansgelegenheid zaterdagochtend sloot, ontstond buiten een vechtpartij en vielen schoten. Een man werd dodelijk geraakt. De zwaargewonde is naar het ziekenhuis gebracht. Op het moment van de schietpartij was het buiten druk. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers of de aanleiding van de onenigheid. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Vorig jaar begin december was er ook een schietpartij voor de ingang van de danceclub. Daarbij raakte een 23-jarige man uit Capelle aan den IJssel zwaargewond. Het slachtoffer had ruzie gekregen met twee mannen.

Menselijke fout treinbreuk Meteren

Icoon VervoerDe wagons van de intercity die op 7 maart in de ochtendspits bij Meteren 'in tweeën brak', zijn door toedoen van een menselijke fout losgeraakt. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) na een onderzoek naar het incident.

Eerder was al bekend dat de koppeling tussen de rijtuigen werd losgetikt door een loshangende, niet-gebruikte schroefkoppeling van een van de rijtuigen. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat de rangeerder tijdens het koppelen van de rijtuigen verzuimde de schroefkoppeling aan de ophanghaak te hangen. Ook zag de controleur dit tijdens de dagelijkse controle over het hoofd.

Nadat de trein die op weg was naar Haarlem in tweeën was gebroken, remden de twee delen automatisch. Net voordat de trein tot stilstand kwam, botste het achterste deel met een snelheid van 7,4 kilometer per uur tegen het voorste deel. Er vielen geen gewonden en de schade was gering.

Politie wil stop roddels over dood jongen

Icoon PolitieDe politie heeft leerlingen van een middelbare school in Almelo opgeroepen geen roddels en geruchten te verspreiden over de dood van een 16-jarige inwoner uit het nabijgelegen dorp Mariaparochie. De jongen werd dood gevonden in het tevens nabijgelegen dorp Fleringen na een avondje stappen.

Over de doodsoorzaak is nog altijd niets bekend. Direct na het voorval deden de wildste geruchten de ronde. Personen die in deze roddels werden genoemd zijn op straat lastiggevallen.

Schlierenzauer wint in Oberstdorf

De pas zestien jarige Gregor Schlierenzauer heeft de eerste wedstrijd van de vierschansentournee gewonnen.

De Oostenrijkse scholier kwam tot sprongen van 135,5 en 142 meter en kwam uit op een puntentotaal van 296. Tweede werd de Zwitser Andreas Küttel en derde de Pool Adam Malyz. De winnaars van vorig jaar, Janne Ahonen en Jakub Janda, stelden teleur, zij werden respectievelijk 7e en 21e. Ook olympisch kampioen Thomas Morgenstern stelde teleur, hij werd tiende.

Kerstcadeau: fotoboek met lijken voor agenten

Icoon ShockingAmsterdamse agenten kregen wel een heel speciaal cadeautje voor kerstmis. In hun kerstpakket zat een fotoboek vol kiekjes van ontklede lijken.

Het cadeau werd niet door alle dienders in dank afgenomen. De meeste agenten vonden de kiekjes niet stroken met de kerstgedachte. De plaatjes in het fotoboek bevatten schokkende beelden van ontklede lijken en van een zwaar mishandelde prostituee. Politiefotografen maakten de afbeeldingen tussen 1965 en 1985. Korpschef Welten van de Amsterdamse politie liet in de Volkskrant weten, dat de foto's gezien moeten worden, omdat het de harde werkelijkheid laat zien van het politiewerk.

Buffel ontevreden over reserverol

Thomas Buffel is niet tevreden over de gang van zaken bij Glasgow Rangers. De voormalig middenvelder van Feyenoord beschikt over voldoende kwaliteiten. Toch zit de Belg met regelmaat op de bank bij de Schotse ploeg, waardoor hij zich niet gelukkig voelt.

"Er is nog geen rechtstreeks contact geweest over Thomas, maar voor hij bij Rangers tekende waren er enkele goede Europese clubs geïnteresseerd. Als hij zijn basisplaats niet terug krijgt op langere termijn, verwacht ik toch dat enkele clubs zullen bellen", was het commentaar van Paul Courant, zaakwaarnemer van Buffel, tegenover Belgiumsoccer.be.

Stroetinga wint in Assen

Arjan Stroetinga is er in geslaagd om de veertiende marathon in het kader van de Essent Cup op zijn naam te schrijven. Douwe de Vries en Bob de Vries moesten zich in Assen tevreden stellen met respectievelijk de tweede en derde plaats.

Jan Maarten Heideman blijft de leider in het algemeen klassement. De marathonschaatser kwam in Assen als vierde over de meet. Hierdoor komt hij nu op een puntentotaal van 71. Cédric Michaud staat op een verdienstelijke tweede plaats. De Fransman kwam zaterdag als derde over de finish. Het verschil tussen de huidige nummers één en twee bedraagt op dit moment zeventien punten.

Weg vol aardappelpulp na ongeluk

Icoon VervoerDe wegdek van de Rijksweg N65 bij Tilburg was donderdag bedekt met een dikke laag aardappelpulp. Het spul stroomde uit een gekantelde vrachtwagen.

De 46-jarige vrachtwagenchauffeur beweerde dat zijn voertuig werd afgesneden door een personenauto. Hij raakte de macht over het stuur kwijt waarna hij in de linkerberm belandde. Daarna kantelde de oplegger en stroomde de aardappelpulp eruit. De man uit Boxtel raakte lichtgewond. De rijstroken in de richting van Den Bosch werden afgezet. Hulpdiensten spoten de N65 weer schoon. Na 13.15 uur scheurden de auto's weer over het schone wegdek.

Stevens traint nog maximaal vijf jaar

Huub Stevens is momenteel nog trainer van Roda JC, maar heeft door laten schemeren dat hij binnen vijf jaar zal stoppen. De oefenmeester maakte dit in het Algemeen Dagblad bekend.

"Voorlopig heb ik het in de functie van hoofdtrainer nog enorm naar mijn zin, maar over vijf jaar zie ik mezelf niet meer op het veld staan", aldus de 53-jarige oefenmeester. "Misschien kan ik wel technisch directeur van Roda JC worden."

Het huidige contract van Stevens bij Roda JC loopt aan het einde van dit seizoen af. De Limburger maakt in januari bekend of hij voor een langer verblijf bij de ploeg uit Kerkrade kiest.

Heracles Almelo kan Friend vergeten

Heracles is er niet in geslaagd om de Rob Friend voor korte tijd vast te leggen. De Almelose club had volgens RTV Oost de intentie om de speler te huren, maar zijn werkgever SC Heerenveen wilde hier niet aan meewerken.

Friend zit bij SC Heerenveen regelmatig op de bank, vanwege het feit dat Afonso Alves, topscorer van de club, bijna wekelijks op een basisplaats kan rekenen. Toch denkt de ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek er niet aan om de aanvaller te verhuren.

Heracles heeft overigens ook nog interesse in Igor Glusevic van Vitesse.

Manninen wint noordse combinatie

Hannu Manninen heeft de wereldbekerwedstrijd noordse combinatie-wedstrijd, bestaande uit schansspringen en 15 kilometer langlaufen, in het Duitse Ruhpolding op zijn naam geschreven. De Fin eindigde als 24e bij het schansspringen, maar dankzij een prachtige inhaalrace bij het langlaufen won Manninen toch.

De Duitser Sebastian Haseney en Ronny Ackermann eindigden als tweede en derde. Olympisch kampioen Georg Hettich stelde teleur met een zeventiende plek.

De nieuwe leider in het wereldbeker-klassement is de Oostenrijker Christoph Bieler, die de Noor Magnus Moan voorbij ging in het algemeen klassement.

NEC huurt Beerens van PSV

PSV verhuurd aanvaller Roy Beerens voor de rest van het seizoen aan NEC. De trainer van de Nijmeegse ploeg, Mario Been, liet dit weten in het radioprogramma Langs De Lijn. Dit seizoen speelde Beerens zeven keer mee in de hoofdmacht van PSV. Hierin wist hij één keer te scoren.

De ploeg uit Eindhoven is overigens druk bezig om Jonathan Reis te contracteren. Momenteel komt de Braziliaanse spits nog uit voor het Spaanse Atlético Mineiro. Enkele maanden geleden was de 17-jarige speler al op proef bij PSV. Deze stage was van korte duur, aangezien hij een blessure aan zijn knie op liep. "Hij heeft voldoende laten zien op zijn leeftijd om ons te overtuigen. Het is een aankoop voor de toekoms", was de toelichting van trainer Ronald Koeman.

Vrouw sterft na het zien van dochter in pornofilm

Icoon ShockingIn Venezuela is een moeder overleden aan een hartinfarct nadat ze ontdekte dat dochterlief in een pornofilm meespeelde. Dat meldde de lokale Venezolaanse media. Op de beruchte video spelen verschillende scholieren uit de hoofdstad Caracas mee.

De autoriteiten zijn inmiddels een onderzoek gestart om een netwerk van pornovideo's van scholieren op te rollen. Onbekenden maakten de opnames in schoolgebouwen en verkochten die op straat. Het gemeentebestuur van Caracas laat weten dat al 2000 pornovideo's met minderjarigen in beslag zijn genomen. De video's werden zowel op privé- als publieke scholen gemaakt. De opnames zijn waarschijnlijk met een mobieltje gemaakt en later op de computer geplaatst. De bewuste video duurt ongeveer 45 minuten. De scholieren zijn pas twaalf jaar oud en zijn te zien in uniform.

Met dank aan hellsnake voor de submit.

Nuongirl post 10.000e sportpost

Het spande erom: zou ze het nog in 2006 halen of niet? Het antwoord is een volmondig ja. Nuongirl plaatste zojuist haar 10.000e post op FOK!sport.

De 10.000e is het ultieme bewijs van Nuons toewijding aan FOK!sport. Ze laat een kloof van bijna 7.250 posts achter met de directe - overigens al gestopte - achtervolger, en van ruim 9.000 met het meest postende nu nog actieve crewlid.

Op 9 december 2003 plaatste Nuon haar eerste bericht: Maxwell geselecteerd voor Olympisch elftal. Sindsdien is er veel gebeurd alvorens Friesinger niet naar EK geplaatst werd.

We hopen dat FOK!sport nog lang van de inzet van Nuongirl mag genieten, en dat Nuongirl nog lang van FOK!sport mag genieten. Op naar de 20.000!

Friesinger niet naar EK


Nadat ze vanmiddag voor de vierde maal in haar loopbaan Duits kampioene allround is geworden, heeft Anni Friesinger bekend gemaakt dat ze niet meedoet aan het Europees kampioenschap in het Italiaanse Collalbo.

De EK allround staan van 12 tot en met 14 januari op het programma in het Italiaanse Collalbo. Friesinger wil zich echter volledig gaan concentreren op de WK sprint op 20 en 21 januari in Hamar. "Ik wilde dit besluit niet uitstellen tot het nieuwe jaar", legde Friesinger uit. "Het doet wel een beetje pijn, want allround blijft de koningsdiscipline. Daarnaast was ik de afgelopen dagen vooral goed op de lange afstanden. Maar ik kan niet alles doen."

Winkelmedewerker met flessen bekogeld

Icoon OpmerkelijkEen 41-jarige winkelmedewerker heeft vrijdag in Eindhoven een groot aantal flessen naar zijn hoofd geworpen gekregen. De medewerker sprak twee klanten aan, omdat ze een fles drank probeerden te stelen. Vervolgens begon dit duo de medewerker te bekogelen met flessen, dertig stuks in totaal. Het incident vond plaats rond 20.00 uur.

Het slachtoffer raakte bij het gebeuren niet gewond. De vermoedelijke daders zijn inmiddels opgepakt door de politie. Het gaat om een 37-jarige man uit Drunen en een 34-jarige vrouw uit Eindhoven. Ze zijn opgepakt op verdenking van diefstal en mishandeling.

Ali B is boos

 MediaRapper Ali B is boos dat zijn ''naam door het slijk wordt gehaald'' na het honderdduizendklappers-incident in Staphorst. Hij wil zijn naam gezuiverd hebben en overweegt juridische stappen.

Ali B. stak woensdag één van de drie ratelbanden aan in het kader van actie rond de lancering van het nieuwe radiostation van TMF. De rapper zegt dat hij helemaal niet wist dat er geen vuurwerk mocht worden afgestoken. ''Ik ging ervan uit dat TMF alles goed had geregeld. Ik wist niet dat het niet mocht. Bovendien haat ik vuurwerk. Het is duur en het stinkt.''

Het 25-jarige rapidool vindt het bovendien vreemd dat alleen zijn naam wordt genoemd, en niet die van de andere twee 'daders'. ''In totaal zijn er drie klappers afgestoken, maar de rest blijft buiten schot.''

Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie Ali B gaat vervolgen wegens het illegaal afsteken van vuurwerk. TMF liet daarop weten dat het de boete voor haar rekening zal nemen.

Begrafenis
Ali B is ook boos op de gemeente Staphorst die in het nieuws bracht dat het vuurwerk de begrafenis van een 19-jarige Staphorster had verstoord. Dat blijkt volgens hem geenzins het geval te zijn.

''Ik kon er niet van slapen omdat ik me daar zo rot over voelde. De volgende dag heb ik de moeder van de jongen opgebeld om mijn excuses aan te bieden. Zij vroeg mij hoe laat we het vuurwerk afgestoken hebben. Dat was om 12.00 uur 's middags. Zij vertelde me dat ze toen in Meppel was. De begrafenis vond pas om 15.00 uur plaats in Staphorst. Dit is gewoon een fout verhaal.''

De advocaat van Ali B, Lauk Woltring, liet vandaag weten dat de reputatie van de rapper door de beschuldiging bewust beschadigd wordt. Hij houdt daar de politie en burgemeester van Staphorst voor verantwoordelijk.

Ali B brengt oudejaarsavond door in Marokko: ''Daar wordt tenminste geen vuurwerk afgestoken.''



Ali B en het stinkende vuurwerk

Theo Bos pakt sprinttitel

Theo Bos heeft vanmiddag bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen in Alkmaar de titel veroverd op het onderdeel sprint.

In de finale versloeg de wereldkampioen Teun Mulder in twee ritten. Het brons was voor Tim Veldt die, eveneens in twee keer, Yondi Schmidt klopte.

Adrie Visser won de Nederlandse titel op de puntenkoers. Het was voor Visser de vierde keer dat ze de nationale titel op het onderdeel pakte. Visser behaalde 43 punten en bleef daarmee Marlijn Binnendijk (19) ruim voor. Het brons was voor Vera Koedooder (14).

Uitslag NEC - Ajax

Vanmiddag om half drie begon de competitiewedstrijd tussen NEC en Ajax. Hieronder vind je de uitslag.

NEC - Ajax 2-2
62' Perez 0-1 (assist Gabri)
76' Denneboom 1-1 (assist Barreto)
78' Wisgerhof 2-1 (assist Niedzielan)
80' Gabri 2-2 (assist de Mul)

Scheidsrechter: Luinge.
Toeschouwers: 12.000.
Geel: Wisgerhof, Snoyl (NEC).

Opstellingen

NEC: Babos, Nalbantoglu, Wisgerhof, Olsson, El-Akchaoui, Kivuvu, Pothuizen (Barreto/67), Snoyl, Denneboom, Niedzielan, Holman (Eagles/89).

Ajax: Gentenaar, Ogararu, Stam, Grygera, Emanuelson, Gabri, Heitinga, Sneijder (Lindenbergh/77), Perez, Huntelaar (De Mul/57)), Babel (Rosenberg/71).

Lawinepijl vernielt woonkamer

Icoon BinnenlandsEen lawinepijl heeft vrijdagavond in Breda een ravage veroorzaakt in een woonkamer. De pijl was vastgeplakt aan de buitenkant van de ruit van de woning en is vervolgens aangestoken. De bewoner, een 23-jarige man, was op op het moment van de ontploffing niet aanwezig in zijn huiskamer.

De lawinepijl deed niet alleen de ruit sneuvelen. Ook het kozijn, de gordijnen, meubels, computerapparatuur en een audioset werden door de ontploffing vernield. Het stucwerk kwam zelfs van de muren.

De bewoner zette een achtervolging in op de dader, maar deze wist te ontkomen. De dader is vooralsnog spoorloos. De bewoner heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag en vernieling.

'Vuurwerkslachtoffers door onwetendheid'

Doordat dit jaar zwaarder vuurwerk is toegestaan, zullen er waarschijnlijk meer slachtoffers vallen. Dat verwacht de Stichting Consument en Veiligheid.

''Vorig jaar eiste het vuurwerk 660 slachtoffers. Je moet niet gek opkijken als dit getal deze dagen oploopt tot duizend'', zei woordvoerder Cees Meijer. Hij bevestigde hiermee een bericht van deze strekking in De Telegraaf van zaterdag.

Als gevolg van veranderde wetgeving mag vuurwerk nu maximaal 500 gram kruit bevatten. Vorig jaar was dat nog 200 gram. Volgens Meijer is het vuurwerk op zich veilig, maar ontbreekt het de consument aan kennis en de juiste middelen om het vuurwerk verantwoord af te steken.

''Vuurpijlen kon je vroeger gewoon in een bierflesje steken. Nu zijn die pijlen zo groot, dat je ze het best vanuit een pvc-buis of een aluminium pijp kunt lanceren.'' De stichting vindt het jammer dat de handel geen spullen zoals pvc-buizen bij het vuurwerk levert.



De vuurwerkhandel doet goede zaken

Somalische troepen naar bastion islamisten

Icoon OorlogTwee dagen na de val van de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn eenheden van de Somalische overgangsregering opgetrokken naar Kismayu, het laatste bastion van de islamisten in het zuiden van het land. Zij worden ondersteund door zwaarbewapende Ethiopische troepen.

De radicaalislamitische milities vluchtten de afgelopen dagen naar de havenstad, die circa 500 kilometer ten zuiden van Mogadishu ligt. De strijders, verenigd in de Hoge Islamitische Rechtbankenraad (SICC), hadden zich donderdag zonder slag of stoot teruggetrokken uit de hoofdstad. De leiders van de SICC hebben de bewoners van Kismayu opgeroepen zich te verdedigen.

Ondertussen bood de Somalische premier Ali Mohammed Gedi de aartsrivalen een dialoog aan. Mochten de islamisten echter aanvallen, dan moeten zij rekenen op harde strafmaatregelen, aldus de vrijdag in Mogadishu teruggekeerde Gedi.

Friesinger superieur

Anni Friesinger heeft dit schaatsseizoen nog geen enkele keer verloren. De Duitse kroonde zich vandaag in Berlijn tot nationaal allroundkampioene door alle vier de afstanden te winnen. Ze verwees Claudia Pechstein naar de tweede plaats. Het brons ging naar Daniela Anschütz.

Nadat Friesinger gisteren al de 500 en 3000 meter wist te winnen, bevestigde de 29-jarige Friesinger vandaag haar suprematie op de 1500 en 5000 meter. Op de schaatsmijl klokte ze een tijd van 1.56,48, bijna drie seconden sneller dan Pechstein (1.59,07). Op de vijf kilometer wist ze tenslotte wereldrecordhoudster Pechstein ook af te troeven.

"Snel duidelijkheid over Toro Rosso"

Gerhard Berger heeft vandaag een media-evenement afgezegd om te kunnen overleggen met de leiding van Red Bull. Het gesprek zou gaan over de rijderskeuze van Berger's team Scuderia Toro Rosso.

Sinds de Oostenrijker meer vrijheid eiste wat betreft de keuze van de coureurs, zijn de speculaties niet van de lucht. Verschillende sites melden dat Berger nog voor het begin van het nieuwe jaar zijn keuze bekendmaakt.

De grootste kanshebbers lijken de coureurs van vorig jaar, Vitantonio Liuzzi en Scott Speed, te zijn. Maar ook de namen van Robert Doornbos en Tiago Monteiro zijn inmiddels genoemd. Wellicht dat er na vandaag meer duidelijkheid is over het rijdersduo bij Toro Rosso.

KNMI waarschuwt voor zware windstoten

Icoon Weer Het KNMI heeft vandaag een waarschuwing doen uitgaan voor zeer zware windstoten. Omdat de harde wind grote schade aan kan richten, is er zelfs een weeralarm afgegeven. Volgens het KNMI moet er vanavond rekening gehouden worden met windstoten tot een snelheid van 110 kilometer per uur.

Met name het noordwesten van het land zal te maken krijgen met harde windstoten. Vanavond tussen 23.00 en 02.00 uur is er daar mogelijk zelfs sprake van een zware storm.

Coded Arms: Assault de prullenbak in?

Volgens berichten uit Japanse game magazines zou Konami's first person shooter Coded Arms: Assault voor de PS3 in de prullenbak beland zijn. De FPS was gebaseerd op Epics Unreal Engine 3 en speelde zich af in een virtuele wereld. De speler zou in de rol kruipen van een hacker en bijvoorbeeld nieuwe wapens kunnen downloaden. De game moest zich met name gaan kenmerken door zeer verwoestbare omgevingen. Waarom de game gecanceld is is vooralsnog onbekend.


Indiana Jones in 2008 terug op witte doek

Harrison Ford als Indiana JonesFilmheld Indiana Jones keert in mei 2008 terug op het witte doek. Regisseurs George Lucas en Steven Spielberg hebben recent het script afgerond en beginnen volgend jaar met de opnamen van de avonturenfilm. Daarin keert acteur Harrison Ford, inmiddels 64, terug als hoofdrolspeler.

''Het wordt fantastisch'', aldus Lucas (62) in de Amerikaanse media zaterdag. De karakterfilm zal enkele ''zeer interessante mysteries'' bevatten. ''Het wordt de beste tot nog toe.'' Lucas en Spielberg werken al tijden aan een script voor de vierde film in de serie. De eerdere versies waren Raiders of The Lost Ark (1981), The Temple of Doom (1984) en The Last Crusade (1989). De drie films behaalden zeven Oscarnominaties.

'Juventus geïnteresseerd in Grygera'

Juventus hoopt dat het Zdenek Grygera aan het eind van dit seizoen over kan nemen van Ajax.

"Zijn contract loopt dit seizoen af en dat maakt hem extra interessant", aldus de technisch directeur van de club uit Turijn, Alessio Secco. In 2003, voor zijn komst naar Amsterdam, werd de Tsjechische verdediger al in verband gebracht met Juventus. Toen adviseerde Pavel Nedved de clubleiding van Juventus om zijn landgenoot van Sparta Praag over te nemen, maar Grygera koos voor Ajax.

Afgelopen week zat een delegatie van Juventus in de ArenA om hem te bekijken in de competitiewedstrijd tegen Roda JC (2-0). De Tsjech maakte de tweede goal van Ajax. De Italiaanse krant Tuttosport zegt dat Juventus Grygera te duur vindt, en wil wachten tot hij transfervrij is.

Capcom wil meer franchises verfilmen

Capcom wil meer films laten maken op basis van bekende game-franchises. Om dit mogelijk te maken hebben ze Germaine Gioia van THQ ingehuurd om met Hollywood te bemiddelen wat er mogelijk is. Na redelijke successen met de Resident Evil-films (komt nog een film) en met Street Fighter en Onimusha films op komst, wil Gioia ook andere franchises gaan aanbieden.

Capcom heeft namelijk ook nog franchises als Dead Rising, Lost Planet en Devil May Cry in huis. De vraag is of die games wel verfilmd kunnen worden. Dit laat Gioia dus onderzoeken, want de nieuwe films moeten zowel in de VS als in Europa een hit worden.

Capcom is niet de eerste die naar Hollywood kijkt. Sega, Konami en Namco Bandai gingen de ontwikkelaar al voor. Dat komt door het volgende:

"[...]
"As game development became more expensive, it really, clearly became important''. Gioia said that with next-generation gaming development costs reaching peaks of $10 million-$12 million to develop a game for a single platform, Hollywood licenses become important to reach a broad enough audience to have sales of close to a million units at launch.
[...]"


Games ontwikkelen is momenteel erg duur en het is moeilijk de kosten eruit te halen. Door een film te maken promoot je een game voor de massa om zo hopelijk genoeg exemplaren te gaan verkopen. Dat betekent dus dat games en films ongeveer gelijktijdig moeten gaan uitkomen en dat betekent weer deadlines. Capcom garandeert de fans echter dat het geen franchises zal verneuken of afraffelen.

Klassen terug op het ijs

De Canadese Cindy Klassen is dan wel laat begonnen dit seizoen, maar ze zet wel direct scherpe tijden neer. De wereldkampioene allround veroverde op de Canadese afstandskampioenschappen eenmaal goud en tweemaal zilver.

Aan het begin van het nieuwe schaatsseizoen had Klassen te kampen met motivatieproblemen en stelde haar rentree op het ijs uit tot de Canadese titelstrijd in Calgary.

De vijfvoudig olympisch medaillewinnares van Turijn (één keer goud, twee keer zilver, twee keer brons) toonde aan dat het met de vorm goed zit. Ze eindigde op de 3000 meter als tweede met 4.05,13 achter Kristina Groves (4.03,99). Klassen pakte ook zilver op de 500 meter: met tijden van 39,15 en 38,78 was ze iets langzamer dan Shannon Rempel (twee keer 38,78). Op de 1000 meter veroverde ze met een scherpe tijd van 1.14,99 de Canadese titel. "Ik wil me voor alle internationale kampioenschappen kwalificeren. Het is weer leuk om hard te rijden”, aldus Klassen.

Baantitels voor Koedooder en wederom Kanis

Vera Koedooder heeft vandaag bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen in Alkmaar de titel veroverd op het onderdeel individuele achtervolging. Koedooder was in de finale te sterk voor Marlijn Binnendijk: 3.48,809 om 3.52,895.

Ellen van Dijk veroverde het brons nadat ze in de troostfinale te sterk was voor Roxane Knetemann: 3.50,492 om 3.59,670.

Willy Kanis veroverde de titel op het onderdeel keirin. Kanis, eerder dit kampioenschap al de beste op sprint en de 500 meter tijdrit, klopte Nina Kessler en Yvonne Baltus.

Stuurkunsten gevraagd

Vrachtwagenchauffeur is heus geen makkelijk beroep, tijdsdruk, zeurende klanten, files, gekken in leasebakken ik kan uit ervaring zeggen dat dat het mooie beroep er niet leuker op maakt.

Maar het kan erger, neem nu deze weg in Amerika, met de mooie naam The Tail of the Dragon. Eigenlijk is deze weg niet echt geschikt voor vrachtwagens door de vele krappe bochten, maar op de een of andere manier is het toch een belangrijke weg, dus kun je er op wachten dat er problemen ontstaan.

Mocht je behoefte hebben aan bewegende beelden, ook daar is voor gezorgd, gewoon even klikken en je kunt je hart op halen

[Terugblik] Augustus

Terugblik Augustus

Transfers
De eerste grote transfer is die van Patrick Vieira. De international van Frankrijk zet zijn loopbaan voort bij de Italiaanse ploeg Internazionale. Een ander zeer gewilde Fransman is Franck Ribery. Ondanks het feit dat hij in de belangstelling staat van vele Europese clubs blijft hij bij Marseille. Oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic verlaat het naar de Serie B gedegradeerde Juventus, zijn nieuwe club is Internazionale. Marco Materazzi zal tot 2010 in het shirt van Internazionale te bewonderen zijn. Inter trekt ook een aanvaller aan; Hernan Crespo keert weer terug in Italië. Co Adriaanse, trainer van FC Porto, vertrekt per direct bij zijn werkgever wegens een vertrouwensbreuk. AC Milan heeft interesse in Ronaldo, maar stopt de onderhandelingen. De Braziliaan zal bij Real Madrid blijven. Barcelona verkoopt Mark van Bommel aan Bayern München waar hij een driejarig contract tekent.

PSV beschikt met Alex en Gomes over een goede verdediger en een prima doelman. Beide worden dan ook uitgenodigd voor een oefenwedstrijd met Brazilië. PSV verlengt het contract met hoofdsponsor Philips tot 2011. Bij AZ is Joris Mathijsen tot aanvoerder gekozen. Hij vervangt Danny Landzaat die de club verliet. Feyenoord en Timostsjoek lijken het begin augustus eens te zijn over een transfer, uiteindelijk zal de middenvelder nooit in De Kuip te bewonderen zijn. Wel te bewonderen is het nieuwe stadion van AZ. De Alkmaarderhout is verleden tijd, voortaan zal AZ haar wedstrijden afwerken in het DSB-Stadion.

Op het eigen Amsterdam Tournament eindigt Ajax op de laatste plaats. Feyenoord speelt een oefenwedstrijd tegen Chelsea. Het verliest nipt met 0-1. De eerste echte test voor Ajax volgt op 9 augustus als het tegen FC Kopenhagen speelt om een plekje in de Champions League. In de uitwedstrijd winnen de Godenzonen met 2-1, thuis wordt met 2-0 verloren waardoor Ajax moet deelnemen aan de UEFA-Cup.

Dirk Kuyt besluit Feyenoord te verlaten en zijn loopbaan voort te zetten in Engeland. Liverpool is zijn nieuwe club. Ook een andere Oranje international zoekt zijn heil in de Premier League. Khalid Boulahrouz gaat van Hamburger SV naar Chelsea. PSV begint het seizoen zonder André Ooijer. Ronald Koeman zet de verdediger voor aanvang van de wedstrijd tegen NEC uit de selectie. De verdediger vertrekt kort daarna naar Blackburn Rovers. Ook zijn er problemen bij Feyenoord waar de resultaten zwaar tegenvallen. De supportersvereniging vraagt in een brief om meer duidelijkheid. Om het tij te keren kopen de Rotterdammers Dwight Tiendalli van FC Utrecht.

AZ raakt Joris Mathijsen kwijt aan Hamburger SV, Mathijsen vervangt de vertrokken Boulahrouz. De KNVB stelt Feyenoord onder curatele naar aanleiding van de financiële situatie bij de Rotterdammers. Op de valreep van augustus legt Feyenoord nog wel een nieuwe middenvelder vast. Danny Buijs vertrekt voor 750.000 euro bij FC Groningen. Ook PSV meldt zich nog op de transfermarkt. Jan Kromkamp en Patrick Kluivert worden aan de selectie toegevoegd. Op de laatste dag van augustus presenteert Feyenoord de opvolger van Dick Kuyt. Zijn naam: Angelos Charisteas. Veel supporters van de Rotterdamse club zijn ontevreden met de aankoop, Charisteas begrijpt de onvrede.

Overig nieuws
Juventus probeert nog uit alle macht om de opgelegde straffen in het omkopingsschandaal te verlagen. Begin augustus gaat Juve in beroep bij het Italiaans Olympisch Comité . Als gevolg van deze situatie begint de Serie A twee weken later. De UEFA geeft AC Milan toestemming om deel te nemen aan de Champions League. Werder Bremen weet voor het eerst in de historie de Duitse beker te winnen. Bayern München wordt met 2-0 verslagen. In Monaco wordt geloot voor de Champions League. PSV wordt ingedeeld in groep C tezamen met Liverpool, Galatasaray en Girondins de Bordeaux. De Europese Supercup wordt in 2006 gewonnen door Sevilla. Champions League-winnaar Barcelona gaat met een 3-0 nederlaag huiswaarts. De Italiaanse Supercup wordt door Internazionale gewonnen, AS Roma verloor nipt met 4-3 van de Milanezen.

Halverwege augustus neemt de voetbalwereld afscheid van één van de eerste profvoetballers in Nederland. Faas Wilkes overlijdt op 82-jarige leeftijd. Op 25 augustus overlijdt ook oud-scheidsrechter John Blankenstein, één van de eersten uit de sportwereld die voor zijn homoseksualiteit uit kwam. Blankenstein wordt slechts 57 jaar. Doelman Edwin van der Sar maakt bekend dat hij tot het EK 2008 in het doel van Oranje zal blijven staan. Marco van Basten maakt zijn selectie voor het oefenduel tegen Ierland bekend. Opvallende afwezigen zijn Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel. Zonder deze twee wint Oranje wel, Ierland wordt met 0-4 verslagen. Ajax slaagt er in om de Johan Cruijff schaal te winnen. PSV wordt met 3-1 opzij gezet. Op 20 augustus begint ook het voetbal in de Eredivisie weer. Na de eerste speelronde voert AZ de ranglijst aan.

[Terugblik] Juli

Juli

Transfers binnenland

Na vier jaar komt er voor Brett Holman een einde aan zijn verblijf bij Excelsior. Feyenoord haalt Holman terug naar de Kuip. RKC Waalwijk verhuurt Tim Peters voor het komende seizoen aan De Graafschap. De 21-jarige vleugelaanvaller maakte het afgelopen seizoen zijn debuut bij de Brabantse club. Shutlan Axwijk vertrekt bij FC Groningen. De Friese voetbalclub Cambuur Leeuwarden legt de 20-jarige middenvelder voor één jaar vast. Ajax verlengd het contract met de jeugdige middenvelder Robbert Schilder tot medio 2009. Antoine van der Linden blijft bij FC Groningen. De verdediger stond in de belangstelling van het Portugese Marítimo Funchal, maar die club wilde de gewenste transfersom niet betalen.

Anthony Lurling keert terug naar FC Den Bosch, de club waar hij de jeugdopleiding doorliep en zijn profdebuut maakte. Den Bosch huurt de 29-jarige aanvaller van 1.FC Köln, waar hij nog een contract heeft tot medio 2008. Feyenoord en Vitesse bereiken een akkoord over een transfer van de Serviër Danko Lazovic naar Arnhem. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen maakt Karim Saïdi weer deel uit van het eerste elftal van Feyenoord. Het afgelopen seizoen werd de Tunesische verdediger verhuurd aan Lecce. Paul Jans verlengt zijn contract bij VVV-Venlo tot medio 2008, maar speelt het komende seizoen op huurbasis voor NEC. Davy Schollen speelt het komende seizoen op huurbasis voor RSC Anderlecht. De 28-jarige doelman komt over van NAC Breda waar hij na de komst van Edwin Zoetebier slechts als tweede keus gold.

Ferne Snoyl verhuist naar NEC. De 21-jarige middenvelder tekent een driejarig contract bij de Nijmeegese club uit de eredivisie. FC Utrecht versterkt zich met Cedric van der Gun. De 27-jarige rechtsbuiten komt transfervrij over van Borussia Dortmund. De Mexicaan Carlos Arnaldo Salcido speelt de komende vier jaar voor PSV. De 26-jarige linkerverdediger komt over van het Mexicaanse Chivas de Guadalajara. Michael Mols bereikt alsnog overeenstemming over een verlenging van zijn contract. De aanvaller is ook komend seizoen te bewonderen in het shirt van ADO Den Haag. Jefferson Farfan speelt ook aankomend seizoen bij PSV. De Peruviaanse aanvaller laat dat de technische staf van de landskampioen weten.

FC Groningen trekt de Uruguayaanse spits Luis Suárez aan. De 19-jarige jeugdinternational tekent een contract voor vijf seizoenen. Na acht seizoenen neemt Patrick Paauwe afscheid van Feyenoord. De 30-jarige Paauwe verruilt De Kuip voor het Franse Valenciennes, waar hij een contract voor twee jaar zal ondertekenen. NEC legt de Belg Günther Vanaudenaerde vast. De 22-jarige rechtsback is afkomstig van Club Brugge. Stijn Vreven keert terug in de Nederlandse eredivisie. De 32-jarige vleugelverdediger tekent een contract voor een jaar bij ADO Den Haag. De Duitser Kai Michalke speelt de komende twee seizoenen voor Heracles. De 30-jarige linkermiddenvelder komt over van het Duitse MSV Duisburg. Feyenoord en AZ bereiken een akkoord over de overgang van Henk Timmer naar de Rotterdammers. Voor de 34-jarige doelman betekent de transfer een terugkeer op het oude nest. In het seizoen 2001/2002 speelde hij ook in Rotterdam.

Tarik Sektioui speelt komend seizoen in de Portugese competitie. De 29-jarige spits van AZ tekent een contract bij landskampioen FC Porto, de club van trainer Co Adriaanse. Stefan Postma speelt de komende twee seizoenen voor ADO Den Haag. De 29-jarige doelman twijfelde lang over een verblijf in het Zuiderpark, maar vertrekt toch naar Den Haag. AZ bereikt overeenstemming met Khalid Sinouh over een contract van één jaar bij de Alkmaarders. De 31-jarige keeper komt transfervrij over van de Cypriotische club Omonia Nicosia. Thijs Sluijter speelt komend seizoen in Bulgarije. De linkermiddenvelder verruilt Heracles voor Litex Lovech. De club uit Almelo heeft dit vandaag bekend gemaakt. Denny Landzaat verruilt AZ voor Wigan Athletic. De 30-jarige middenvelder bereikt een akkoord met de club uit de Premier League, waar ook de Nederlander Arjan de Zeeuw speelt.

Feyenoord hoopt zich voor het aankomende seizoen te kunnen versterken met Anatoli Tymoschuk. De Oekraïnse middenvelder speelde het afgelopen WK alle wedstrijden van Oekraïne. Sander Westerveld vertrekt naar Spanje. De doelman tekent een contract van een jaar bij Almeria, dat uitkomt in de Spaanse Segunda Division en vorig jaar net naast promotie greep. Ajax-coach Henk ten Cate zegt eind juli dat er geen toekomst is voor Angelos Charisteas bij de Amsterdammers en dat hij weg mag. FC Groningen komt met Bas Roorda een nieuwe tweejarige verbintenis overeen. De keeper staat nu tot medio 2008 onder contract bij de club uit het Euroborg-Stadion. Stanley Menzo stopt als keeperstrainer voor Oranje. De voormalig keeper van onder meer Ajax en PSV is het nieuwe seizoen actief als coach van FC Volendam en wil zijn nieuwe baan niet langer combineren met zijn rol bij Oranje.

Gerald Sibon vertrekt per direct naar 1. FC Nürnberg. De Duitse club neemt de spits transfervrij over van PSV. Luke Wilkshire tekent bij FC Twente. De Australische international, die een aantal dagen al op proef in Enschede was, komt transfervrij over nadat zijn contract afliep bij Bristol City. Nebosja Gudelj hangt per direct zijn kicksen aan de wilgen. De geboren Serviër wilde graag nog een seizoen voor Sparta Rotterdam uitkomen, maar de club biedt hem geen nieuw contract aan. Feyenoorder Dirk Kuyt staat in de belangstelling van zowel Liverpool als Chelsea, maar tot een transfer komt het in juli niet.

Transfers buitenland

Zé Roberto weigert het laatste contractvoorstel van Bayern Munchen. De Braziliaan is hierdoor transfervrij. Hij staat in de belangstelling van diverse topclubs in Europa, AC Milan lijkt de beste papieren te hebben om hem vast te leggen. Juanfrán vindt een nieuwe club, de Spaanse linksback heeft een driejarig contract getekend bij Real Zaragoza. Het afgelopen seizoen speelde hij voor Ajax, maar daar kon hij geen potten breken. De Amsterdammers huurde Juanfrán van het Turkse Besiktas en zag er vanaf om de ervaren linksback te kopen. Heracles versterkt de selectie voor komend voetbalseizoen met de Braziliaan Everton Ramos da Silva. De 23-jarige spits is afkomstig van Gremio Recreativo Barueri.

FC Barcelona breekt het contract van Ludovic Giuly openg. De verbintenis van de Fransman loopt nu af in 2008. De overgang van Jimmy Floyd Hasselbaink naar Celtic ketst af. De 34-jarige aanvaller, die mag vertrekken bij Middlesbrough, zag de onderhandelingen met de Schotse kampioen stuklopen op zijn salariseisen. Een paar dagen later blijkt ook Charlton Athletic interesse te hebben in de Nederlander. Daar tekent hij een contract voor één seizoen. Het getouwtrek rond Steven Defour is begin juli voorbij. De 18-jarige Belg, die in de belangstelling stond van Feyenoord, Köln, Ajax en Mallorca, tekent een contract voor drie of vier jaar bij Standard.

Arnold Bruggink vertrekt naar het buitenland. De voormalig speler van FC Twente, PSV, Real Mallorca en SC Heerenveen tekent een vierjarig contract bij Hannover '96, vorig seizoen twaalfde in de Bundesliga. Jordi Cruijff speelt het komende seizoen in Oekraïne bij Metalburg Donetsl. De 32-jarige aanvaller heeft twee jaar buitenspel gestaan vanwege een knieblessure. Cruijff tekent voor een jaar bij de Oekraïners.


Ruud van Nistelrooij vraagt zijn coach bij Manchester United, Sir Alex Ferguson, of hij weg mag bij de club. De Schotse coach van Manchester verklaart ook dat er over de Nederlandse spits al contact is met Real Madrid en Bayern München. Het bod van Bayern München op Ruud van Nistelrooy wordt eind juli verhoogd. Maar ook Real Madrid verhoogt het bod op de Nederlandse spits. Uieindelijk komt 27 juli eindelijk duidelijkheid: Van Nislrooy vertrekt voor 15 miljoen euro naar Real Madrid.


Overig nieuws

Europees kampioen Griekenland wordt door de wereldvoetbalbond FIFA per direct geschorst vanwege politieke inmenging in het nationale voetbal. Door de schorsing is de kans groot dat Griekenland ook niet kan deelnemen aan de EK-kwalificatie. Na een wetswijziging heft de FIFA de schorsing op. De wereldvoetballbond FIFA besluit om toch een onderzoek in te stellen naar de beledigingen die de Italiaan Marco Materazzi Zinedine Zidane tijdens de WK-finale naar het hoofd slingerde. Die kwamen hem op een kopstoot te staan en Zidane op een rode kaart. De tuchtcommissie van de FIFA schorst Zinedine Zidane voor drie wedstrijden in verband met de kopstoot die de Fransman in de finale van het WK voetbal uitdeelde aan de Italiaan Marco Materazzi. De Italiaan krijgt een schorsing van twee wedstrijden wegens uitlokking.

De UEFA geeft de Italiaanse voetbalbond een ultimatum. De Europese voetbalbond wil uiterlijk 25 juli weten welke Italiaanse voetbalclubs komend seizoen deelnemen aan de strijd om de Champions League en de UEFA-beker. Servië wordt door de Europese Voetbalunie (UEFA) opgenomen als lid, als opvolger van het voormalige Servië en Montenegro. Het kan hierdoor deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland.

Javier Clemente wordt ontslagen als trainer van Athletic de Bilbao. Het bestuur ergert zich aan zijn voortdurende kritiek over het uitblijven van aankopen. De 41-jarige Félix Sarriugarte is zijn opvolger. Didier Deschamps volgt Fabio Capello op als trainer van Juventus. De voormalige captain van Frankrijk tekent een contract tot de zomer van 2008. Bert van Marwijk verlengd zijn nog lopende contract met Borussia Dortmund tot en met de zomer van 2008.

Jürgen Klinsmann stopt als bondscoach van Duitsland. De Duitse voetbalbond stelt Joachim Löw aan als zijn vervanger. Löw, voormalig assistent van Jürgen Klinsmann, zal de Duitsers naar het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland moeten leiden. Drie dagen nadat hij de Italiaanse voetbalploeg in Berlijn naar de wereldtitel leidt, neemt Marcello Lippi ontslag als bondscoach van de Azzurri. Roberto Donadoni volgt Marcello Lippi op als bondscoach van Italië. De Amerikaanse voetbalbond zal het aflopende contract van bondscoach Bruce Arena niet verlengen. De 54-jarige oefenmeester was sinds oktober 1998 in functie. Jürgen Klinsmann is in beeld als de opvolger van Arena. Carlos Alberto Parreira stapt op als bondscoach van Brazilië. In een gesprek met de Braziliaanse voetbalbond (CBF) komen beide partijen tot de conclusie dat het beter is om niet meer met elkaar door te gaan. Dunga wordt de opvolger van Parreira. Leo Beenhakker word de nieuwe bondscoach van Polen. Wim Rijsbergen volgt Leo Beenhakker op als bondscoach van Trinidad en Tobago. De 54-jarige oefenmeester fungeerde tijdens het WK als assistent. Luiz Felipe Scolari verlengt zijn contract als bondscoach van Portugal met twee jaar. De 57-jarige Braziliaan zou een aanbod van zijn geboorteland hebben geweigerd.

In een open brief aan Voetbal International haalt Edgar Davids begin juli uit naar de keuzes die Marco van Basten heeft gedaan voor het WK. Claude Makélélé heeft zijn laatste interland in het shirt van het nationale Franse elftal gespeeld. De 33-jarige middenvelder zal zich niet langer beschikbaar stellen.


Op 22 juli wordt de afscheidswedstrijd voor Dennis Bergkamp gespeeld. In een uitverkocht Emirates Stadium wordt het in de eerste helft 1-0 voor Ajax. De legendarische ploeg van Arsenal is in de tweede helft met 2-0 te sterk voor de legendes van Ajax. Fernando Ricksen verbruit het bij zijn nieuwe Franse trainer Paul le Guen. Volgens de Schotse voetbalclub heeft de Nederlandse verdediger van Glasgow Rangers zich op reis naar Zuid-Afrika voor een trainingskamp zozeer misdragen, dat hij uit de selectie is gezet. Ugur Yilidrim is boos op zijn trainer bij SC Heerenveen, Gertjan Verbeek. De spits kreeg, vlak voor het oefenduel van de club tegen een amateurclub, te horen dat hij niet zou spelen. Na het horen van die mededeling pakte Yildirim zijn spullen en vertrok. Een aantal dagen later leggen Verbeek en Yildirim hun ruzie weer bij.

Italiaanse Fraudezaak

Aanklager Stefano Palazzi eist zware straffen in de Italiaanse fraudezaak. Palazzi eist dat Juventus wordt teruggezet naar de Serie C of lager. Tevens zouden de Bianconeri de laatste twee landstitels moeten inleveren. AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma zouden een herstart moeten maken in de Serie B. Fabio Capello stapt op dezelfde dag op als manager van Juventus.

Juventus speelt het aankomende seizoen in de Italiaanse Serie B en krijgt daar bovenop ook nog eens 30 punten aftrek. Bovendien zijn de laatste twee landstitels die de club won ongeldig verklaard. AC Milan mag in de Serie A blijven, maar begint de competitie wel met 15 punten aftrek. Naast Juve zijn ook Lazio Roma en Fiorentina teruggezet naar de tweede Italiaanse divisie. Lazio begint met 7 punten aftrek aan het nieuwe seizoen, Fiorentina met 12. Fiorentina en Juventus laten direct weten dat ze in beroep gaan tegen de straf.

In hoger beroep vallen de straffen lager uit. Lazio Roma en Fiorentina zullen niet worden teruggezet naar de Serie B, maar starten in de Serie A met respectievelijk 11 en 19 punten in mindering. Juventus komt wel uit in de Serie B, maar krijgt in plaats van dertig 17 punten in mindering. AC Milan tenslotte zal in de Serie A niet met 15 punten in mindering starten, maar met acht punten minder. De clubs zijn hier ook niet tevreden mee, en kondigen aan wederom in beroep te gaan.

[Terugblik] Juni

Terugblik Juni

Transfers
SC Heerenveen neemt Michael Dingsdag over van Vitesse. PSV breekt het contract met Phillip Cocu open, de middenvelder zal nog één jaar extra aan de club verbonden zijn. Ook het contract van Jefferson Farfán wordt verlengd, tot 2010 voetbalt Farfán in het PSV-tenue. Feyenoord ziet Brett Holman de Kuip verlaten, Excelsior is zijn nieuwe club. Stein Huysegems is toe aan een nieuwe uitdaging en vertrekt bij AZ, de Belg verkast naar Feyenoord. Ook Theo Lucius maakt de overstap naar Feyenoord. Ajax trekt Gabri aan. De Spanjaard tekent een driejarig contract in Amsterdam.
John Jaakke wordt door de ledenraad van Ajax herkozen als voorzitter van Ajax. AZ dreigt Joris Mathijsen kwijt te raken aan Sevilla, Dirk Scheringa laat de verdediger echter niet gaan.

Even lijkt het erop dat oud-Ajacied Edgar Davids weer terug keert naar de Arena maar uiteindelijk blijft Davids in Engeland. Feyenoord raakt nog een speler kwijt, Evander Sno mag vertrekken en kiest voor Celtic. Vitesse heeft in de persoon van Aad de Mos een nieuwe hoofdtrainer gevonden. Anouar Diba verlengt zijn contract bij NAC Breda tot 2010. AZ hoopt Joey Didulica te contracteren als nieuwe doelman, mocht dit inderdaad gebeuren dan is dit voor Henk Timmer aanleiding om te vertrekken. Eind juni maakt de club bekend een overeenkomst te hebben met Didulica.

Bayern München versterkt zich met Lukas Podolski. De Duits international komt over van 1 FC Köln voor twaalf miljoen euro. Rafael Benitez besluit langer in Liverpool te blijven. Met Liverpool wint hij de Champions League, de Europese Supercup en de FA Cup. Liverpool contracteert ook Craig Bellamy voor vier seizoenen. De Franse club AS Monaco haalt Jan Koller binnen, met de Tsjech wil Monaco het teleurstellende vorige seizoen doen vergeten.

Ronald Waterreus houdt het voor gezien en verlaat Glasgow Rangers. Luca Toni wint de Gouden Schoen, de Italiaan produceert in het seizoen 2005/2006 in totaal 31 treffers. Bij Barcelona volgt Johan Neeskens de naar Ajax vertrokken Henk ten Cate op. In de Serie A komt Torino weer terug op het hoogste niveau ten kostte van Mantova. Roy Keane besluit zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Met Manchester United was Keane het meest succesvol.

Overig nieuws
Jong Oranje bereikt de finale van het EK voor spelers onder de 21 jaar. In de halve finale wordt Frankrijk met 3-2 verslagen. Het team van Foppe de Haan speelt daarin tegen Oekraïne dat Servië Montenegro klopt. Nederland kan in de finale beroep doen op de van een blessure herstelde Demy de Zeeuw. Op 4 juni 2006 wordt de eindstrijd afgewerkt, met een 3-0 overwinning wordt het Nederlands elftal onder 21 Europees Kampioen. Vier spelers worden opgenomen in het beste elftal van het toernooi. De gehele ploeg wordt op Schiphol warm onthaald door een grote groep supporters.

De Intertoto competitie zal deze zomer zonder Italiaanse ploegen gespeeld worden. Als gevolg van het Italiaanse omkoopschandaal worden er geen Italiaanse clubs toegelaten. In dat schandaal worden vier ploegen schuldig bevonden. Juventus, AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma riskeren terugzetting naar de Serie B of C. De voorzitter van de Italiaanse competitie legt vervolgens zijn functie neer. Het grote onderzoek naar de sportfraude begint eind juni. De voetbalclubs Juventus, AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma staan terecht, alsmede in totaal 26 scheidsrechters, grensrechters en topbestuurders. Later wordt het proces uitgesteld tot 3 juli.

[Terugblik] Mei

Terugblik Mei

Transfers
PSV ziet zich door het vertrek van Hans Vonk en Edwin Zoetebier genoodzaakt een nieuwe reservedoelman aan te trekken. De keuze valt op Oscar Moens die voor twee jaar tekent. Gomes blijft uiteraard eerste keus. Op 1 mei melden diverse bronnen dat Ajax een nieuwe trainer heeft als opvolger voor Danny Blind. De huidige assistent bij Barcelona, Henk ten Cate, zal de huidige oefenmeester opvolgen. Het bericht wordt door Ten Cate ontkend. Op 8 mei maakt PSV bekend dat Ronald Koeman de nieuwe trainer wordt. Hij is de opvolger van Guus Hiddink. In Duitsland verlengt Kahlid Boulahrouz zijn contract bij Hamburger SV tot 2010.

AZ zit niet stil op de transfermarkt en legt diverse spelers vast waaronder Simon Cziommer en Gijs Luirink. Op 19 mei maakt Ajax wereldkundig dat Henk ten Cate de nieuwe oefenmeester is van de Amsterdamse voetbalclub. Alfons Groenendijk gaat Ten Cate assisteren. Salomon Kalou vertrekt eind mei naar het grote Chelsea, hij tekent een contract voor vier jaar. En passant verruilt ook Andriy Shevchenko het San Siro-stadion voor Stamford Bridge

Overig nieuws
In de Bundesliga pakt Bayern München zowel de landstitel als de beker. In de Premier League was Chelsea over 38 wedstrijden de beste en dus werd de ploeg van José Mourinho kampioen. Barcelona, de ploeg van Frank Rijkaard en zijn assistent Henk ten Cate, was in Spanje de sterkste. In Frankrijk wordt Olympique Lyon met overmacht kampioen. De UEFA-Cup wordt gewonnen door Sevilla dat Middlesbrough met 4-0 verslaat. De Champions League gaat naar Barcelona dat in een tumultueuze finale Arsenal met 2-1 verslaat.

Buiten onze landsgrenzen speelt Jaap Stam begin mei zijn laatste wedstrijd voor AC Milan. De nieuwe aanwinst van Ajax blesseert zich aan de schouder en komt niet meer in actie. In Spanje evenaart Málaga een record. De ploeg degradeert voor de twaalfde keer uit de Primera Division. Ruud van Nistelrooy heeft het moeilijk in Manchester. Sir Alex Ferguson passeert de spits veelvuldig en de dagen van Van Nistelrooy zijn geteld bij Manchester United.

Diego Maradona maakt wereldkundig dat niet God, maar hijzelf scoorde in de wedstrijd tegen Engeland op het WK 1986. Het Engelse elftal van nu krijgt na het WK in Duitsland een nieuwe bondscoach. Steve McClaren volgt Sven-Göran Eriksson op. De Zweed heeft aangegeven na het WK te stoppen. In Italië komt een omvangrijk schandaal naar buiten. Onder meer voetbalploeg Juventus wordt beschuldigd van omkoping van scheidsrechters. Enkele dagen later stapt het gehele bestuur op. Foppe de Haan maakt de selectie van Jong Oranje bekend. Tussen 23 mei en 4 juni vindt in Portugal het Europees Kampioenschap plaats.

Frans front tegen 2007

Een aantal Fransen uit Nantes met kennelijk teveel vrije tijd, hebben een comité opgericht tegen het nieuwe jaar 2007. Het 'Front d'opposition à la nouvelle année' (F.O.N.A.), kortweg 'Fonacon', gruwelt werkelijk van de gedachte dat 2007 er aan staat te komen.

''Het moet maar eens gedaan zijn: we mogen niet toegeven aan de gangbare mode, de planeet mag dan al ouder worden en opwarmen, wij niet'', aldus een woordvoerder in een Franse krant.

Waar de meeste mensen morgen vuurwerk afsteken en elkaar gelukkig nieuwjaar wensen, zullen de 'Fonaconers' een openbare verbranding houden van alle zaken die ervoor zorgen dat de tijd voorbijgaat, zoals horloges, wekkers of antirimpelcrèmes.



De harde kern van Fonacon

Met dank aan zakjapannertje voor de submit.

Seriemoord op kinderen in India ontdekt

MisdaadIn India zijn mogelijk 38 kinderen seksueel misbruikt en vermoord in Noida, iets buiten New Delhi. De politie vond er gisteren een aantal in staat van ontbinding verkerende kinderlijkjes. Er zijn twee mannen gearresteerd. De lijken werden opgegraven op het erf van een van de mannen.

Eén van hen (een bediende) heeft bekend zeven kinderen te hebben verkracht en vermoord. Of de huiseigenaar ook schuldig is, staat nog niet vast. In Noida zijn de afgelopen jaren 38 kinderen spoorloos verdwenen. Gevreesd wordt dat de komende dagen nog een aantal van hen zal worden gevonden op of nabij het erf.

De bediende heeft bekend kinderen naar het huis te hebben gelokt met de belofte hun chocolaatjes en ander snoepgoed te geven, om hen vervolgens te misbruiken en vermoorden. De politie kwam hem op het spoor toen bij hem een mobieltje van een vermist meisje werd aangetroffen.

'Balkenende krijgt 'veilige villa' in Wassenaar'

Icoon BinnenlandsDe overheid heeft in Wassenaar een 'veilige villa' gekocht, waar de minister-president of andere bewindslieden tijdelijk met hun gezin hun toevlucht kunnen zoeken. Dat meldde het AD zaterdag op basis van een vertrouwelijke brief.

Directe omwonenden van de villa ontvingen de brief van het ministerie van Justitie. Volgens bronnen van de krant in Wassenaar heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding opdracht gegeven het pand te kopen, in te richten en te beveiligen. Vice-premier Zalm wilde zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed niet op het bericht ingaan.

Het huis is volgens het AD voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van beveiliging. Het is zo gesitueerd, dat de politie maar twee toegangswegen hoeft af te grendelen.

Benitez: "Crouch vertrekt niet bij Liverpool"

De coach van Liverpool, Rafael Benitez, heeft gezegd dat Peter Crouch bij Liverpool blijft. Volgens Benitez is er geen intentie om de lange aanvaller te verkopen en David Villa naar Anfield te halen.

"Ik kan heel duidelijk zijn: We gaan Villa niet kopen en we gaan Crouch ook niet verkopen. Villa is een geweldige speler, maar op dit moment zijn we niet geïnteresseerd in hem," aldus de Spanjaard die daarmee reageert op de speculaties van de afgelopen dagen. Sinds het 1-0 verlies tegen de Blackburn Rovers is Crouch het middelpunt van transfergeruchten.

RKC wil Koenders langer aan zich binden


RKC Waalwijk hoopt dat het Milano Koenders langer aan de club kan verbinden. De 20-jarige verdediger heeft nu een verbintenis tot de zomer van 2008, maar de Waalwijkers willen dat contract met drie jaar verlengen.

Koenders zelf ziet een langer verblijf in Waalwijk wel zitten. "Er spreekt waardering van uit. Bovendien heb ik het naar mijn zin bij RKC, ondanks de laatste plaats in de competitie. Deze club heeft mij toch de kans geboden om door te breken in het betaald voetbal".

Gebrek aan talent

Dansen, er zijn mensen die het kunnen en er zijn nog meer mensen die het niet kunnen, en het niet kunnen wordt vaak nog erger gemaakt door drank.

Neem nu deze jongeman, hij komt laat ik het subtiel zeggen, lichtelijk beschonken over en hij besluit dat hij kan breakdancen. Alleen je voelt het al aankomen hij kan het niet wat hij wel kan is best knap want jezelf zo ongeveer bewusteloos schoppen daar moet je ook talent voor hebben.

Nederlandse politici reageren op executie Hussein

Icoon BinnenlandsNederlandse politici hebben gereageerd op de executie van Saddam Hussein. De ex-dicator werd om vijf minuten over vier Nederlandse tijd opgehangen.

CDA ziet geen snelle veranderingen
Het CDA verwacht niet dat het na de dood van Saddam op korte termijn tot grote veranderingen zal komen. Wel hoopt het Tweede Kamerlid Henk-Jan Ormel dat de executie voor het land een stap vooruit kan betekenen.

"De man die honderdduizenden levens op zijn geweten heeft is dood", stelde Ormel vast. "Wij hebben ons steeds principieel tegen de doodstraf gekeerd. Maar niet vergeten moet worden dat het vonnis tegen deze verschrikkelijke dictator volgens de rechtspraak in Irak uitgesproken is. Als soenniet heeft hij veel soennieten de dood ingejaagd".

PVDA: Irak niet beter door executie
Het is een illusie te geloven dat de executie van Saddam de situatie in Irak zal verbeteren. Dat stelt de PvdA zaterdag in een reactie.

"Wil er zicht zijn op verbetering dan zal er meer politieke overeenstemming moeten zijn en het geweld in het land moeten worden ingedamd", zei het Tweede Kamerlid Bert Koenders.

"Er is geen enkele twijfel over dat Saddam een zeer zware straf heeft verdiend, want hij heeft veel bloed aan zijn handen", aldus Koenders. "Maar wij blijven tegen uitvoering van de doodstraf."

VVD: Irakezen bevrijd van zware last
VVD-Kamerlid Hans van Baalen noemt de ophanging van Saddam Hussein de juiste straf voor een man die zoveel misdaden heeft begaan. Hij denkt dat de Irakezen nu bevrijd zijn van een zware last, waardoor er vooruitgang geboekt kan worden.

"Als Saddam was blijven leven, zou hij voor zijn aanhangers toch een held zijn gebleven", veronderstelt Van Baalen. "Nu hij van het toneel is verdwenen, kan niemand meer hopen op zijn terugkeer. Dat kan bijdragen aan verzoening."

Het proces had op onderdelen beter gekund, vindt Van Baalen, maar gezien de omstandigheden is hij in zijn geheel wel te spreken over de rechtsgang. Kritiek van mensenrechtenorganisaties vindt hij dan ook niet juist.

Zündapp populairste brommerklassieker

VervoerNu dit jaar voor het eerst alle brommers van een kenteken moesten worden voorzien, heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een lijstje kunnen samenstellen van de meest populaire klassieke bromfiets in Nederland. Dat blijkt de Zündapp te zijn. De tot 1983 geproduceerde Duitse brommer staat in ruim 20.000 schuurtjes in ons land.

Op plek twee staat de Solex, waarvan er bijna 15.000 op kenteken zijn gezet. Van de nummer drie, de Puch, zijn er nog iets meer dan 14.000 in omloop net als van nummer vier de Kreidler.

In totaal kreeg de RDW tot 1 november 695.000 aanvragen voor bromfietskentekens binnen. Brommers waarvoor geen kenteken is aangevraagd, mogen na 1 januari niet meer de weg op. Nieuwe brommers worden vanaf dit jaar al standaard met een kenteken verkocht.

Klassieke bromfiets Top 10
1. Zündapp (20.325)
2. Solex (15.750)
3. Puch (14.050)
4. Kreidler (14.030)
5. Honda (9.250)
6. Yamaha (5.950)
7. Tomos (5.825)
8. Sparta (5.150)
9. Peugeot (4.875)
10. Piaggio (3.500)

Verder zijn er ruim honderd oldtimer-brommers waarvan in Nederland slechts één exemplaar is aangemeld.



Reclameposter uit 1973 van de 'buikschuiver'

Steven Pressley naar Celtic

Steven Pressley verhuist naar Celtic. De Schotse international en voormalig aanvoerder van Heart of Midlothian heeft vrijdag een contract tot mei 2008 bij de club uit Glasgow getekend. Voor Pressley komt hiermee een einde aan een vreemde episode in zijn carrière.

Pressley verliet onlangs Heart of Midlothian nadat hij op een persconferentie de voorzitter van de club, Vladimir Romanov, had bekritiseerd. Uit naam van de spelers had Pressley de wanorde bij de leiding van de club aan de kaak gesteld. Ook had Pressley moeite met verklaringen van Romanov in de pers. De Russische voorzitter had in de pers een overwinning op Dunfermline geëist, en “zo niet dan zouden er ontslagen vallen”.

Romanov, net als Chelsea-voorzitter Roman Abramovitch, geldschieter en dus alleenheerser bij Heart pikte dit niet. Pressley werd niet meer opgesteld. Ondanks zijn populariteit bij de supporters die de terugkeer van de aanvoerder eisten, kwam Pressley in december niet meer in actie voor de club. Pressley, die eveneens werd begeerd door het Engelse Charlton Athletic, koos eieren voor zijn geld en heeft nu in Celtic een nieuwe club gevonden.

Pressley speelde sinds 1998 voor Heart. Eerder kwam hij uit voor Dundee United en Coventry City. De 32-voudig international begon zijn professionele loopbaan bij Celtic's grote rivaal Glasgow Rangers.

Indonesisch passagiersschip gezonken

Icoon RampEen Indonesische veerboot met 850 passagiers aan boord is in de Javazee gezonken. Vrijwel alle opvarenden worden vermist, zo meldden havenautoriteiten op Java zaterdag.

Het schip was op weg van Kumai in Kalimantan (Borneo) naar Semarang op Java. Het verdween rond middernacht voor de kust van Java. Slamet Bustam, een woordvoerder van Semerang, sprak over 850 passagiers. Redders pikten zaterdag meer dan twintig mensen op uit zee, maar de boot vervoerde zeker 545 mensen, volgens de minister van Transport, Hatta Rajasa.

Twee schepen die waren uitgevaren om drenkelingen te redden moesten later op zaterdag wegens de woeste zee terugkeren, zo berichtten plaatselijke radiozenders. De gezonken veerboot, de Senopati Nusantara, zou plaats kunnen bieden aan 1250 passagiers.

Bahia langer bij Feyenoord

André Bahia speelt ook de volgende twee seizoenen bij Feyenoord. De Braziliaan had een contract tot het einde van dit seizoen, met de optie om de verbintenis tussentijds met twee jaar te verlengen. Dit heeft de club uit de Kuip nu gedaan, waardoor Bahia tot medio 2009 vastligt.

André Bahia kwam in januari 2005 van Flamengo naar Rotterdam. Onder Ruud Gullit kwam de 23-jarige verdediger amper aan spelen toe, maar sinds het aantreden van Erwin Koeman is hij een vaste waarde in het Rotterdamse elftal.

Wat gebeurt er volgende week

Elke week presenteert FdBeer een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en evenementen van de komende week. Je kunt hiermee niet alleen je neefjes en nichtjes de loef afsteken op saaie familieverjaardagen, maar ook je ooms en tantes zullen zwaar onder de indruk zijn.

Algemeen
Op 31 december wordt het jaar feestelijk uitgeluid met het Damfeest in Amsterdam. De organisatie verwacht net als voorgaande jaren zeker 25.000 bezoekers.
Op 1 januari nemen 10.000 mensen een Nieuwjaarsduik in de koude Noordzee bij Scheveningen.
Pieter van Vollenhoven wordt met ingang van 1 januari 2007 beschermheer van het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten.

Politiek
In de week van 31 december t/m 6 januari zijn de Tweede Kamerleden nog steeds met Kerstreces.
Op 3 januari 2007 beginnen het CDA, de PvdA en de ChristenUnie de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord.

Sport
Op 1 januari is het traditionele nieuwjaarsspringen in Garmisch Partenkirchen.
Van 6 t/m 14 januari wordt in de Lakeside Country Club het World Darts Championship gehouden. Viervoudig winnaar Ray-mund ven Bar-ne-veld doet dit jaar niet meer mee. Van Barneveld is namelijk overgestapt naar een andere dartsbond.
Op 6 en 7 januari wordt in Groningen het NK Sprint georganiseerd.

Personele problemen voor Sparta

In de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen FC Twente kampt Sparta-trainer Wiljan Vloet met grote personele problemen op zijn middenveld. Vloet kan tegen de Tukkers niet beschikken over Sani Kaita, Anthony Obodai en Yuri Rose.

Obodai kampt sinds enige tijd met maagkrampen en kan hierdoor niet in actie komen. Kaita is geblesseerd aan zijn enkel en Rose nog niet hersteld van een spierblessure, die hem al een paar weken aan de kant houdt. Daarnaast scheurde doelman René Ponk enkele dagen geleden zijn achillespees, en zal worden vervangen door Joost Terol.

Australisch tennisteam verrast Russen

Het Australische tennisteam heeft de openingswedstrijd om de Hopman Cup in Perth gewonnen. Zij versloegen het favoriete Rusland met 2-1.

Alicia Molik won in drie sets van Nadja Petrova (6-2 2-6 6-2). Mark Philippoussis was in twee sets te sterk voor Dmitri Toersoenov (6-4 7-6). Petrova en Toersoenov redde de eer in het dubbelspel: 7-6 en 6-1.

De Hopman Cup is een jaarlijks achtlandentoernooi van gemengde tennisteams. Het toernooi wordt jaarlijks gehouden in Perth. Er wordt gespeeld om 'the best of three' en een ontmoeting wordt op één dag afgewerkt. Het toernooi wordt gezien als een goede opwarmer voor de Australian Open die een aantal weken later plaatsvindt.


HBW: Eiffel Towers en Israel naar finale

De jonge nationale ploeg van Israël en het Nederlandse Eiffel Towers hebben de finale bereikt van de Haarlem Basketball Week. De finale wordt zaterdag gespeeld.

Israël had weinig moeite met Mexicali uit Mexico en won relatief eenvoudig met 104-89. Topscorer aan Israëlische zijde was Moran Rot met 21 punten.

De andere halve finale was een Nederlandse aangelegenheid tussen de Eiffel Towers en de Amsterdam Astronauts. Nadat Eiffel Towers eerder al eenvoudig Hanzevast Capitals uitschakelde, kende men nu ook geen moeite met de ploeg uit Amsterdam. Bij rust had de ploeg uit Den Bosch al een marge van 19 punten (56-37) en in het vervolg van de match wist men de Astronauts op een veilige afstand te houden, wat uiteindelijk resulteerde in een 93-67 overwinning.

Autobom ontploft op vliegveld Madrid

Icoon AanslagOp het drukste vliegveld van Spanje, in Madrid, is zaterdagochtend een autobom ontploft. De politie werd vooraf gewaarschuwd waardoor ze delen van het vliegveld konden afzetten, meldt CNN.

De autobom ontplofte in een parkeergarage van het vliegveld. Twee mensen raakten licht gewond door de explosie. De politie zou volgens de Spaanse krant El Mundo bezig zijn geweest om de explosieven in een bestelwagentje gecontroleerd tot ontploffing te brengen

CNN meldt dat getuigen grote rookwolken boven het vliegveld hadden gezien. De waarschuwing zou gegeven zijn door iemand die sprak namens de ETA. Spaanse autoriteiten werden 45 minuten van tevoren gewaarschuwd voor de bom, meldt persbureau Reuters.

Een van de vier terminals is door de politie afgesloten, het gaat om Terminal 4, die door de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia Airlines wordt gebruikt. CNN meldt dat honderden reizigers zijn geëvacueerd.

De Spaanse radio zou een telefoontje van een lid van de ETA hebben gekregen met het bericht dat de ETA de bom geplaatst had, meldt Reuters.

Het gaat om het drukste vliegveld van Spanje, met jaarlijks meer dan 40 miljoen passagiers.

Terminal 4

Met dank aan -_Tommy_-, DynamicDreams, PastorOfMuppets en bizkid voor de submit.

Saudische sjeik: sjiieten zijn ongelovig

Icoon BuitenlandsDe invloedrijke Saudische geestelijke sjeik Abdel-Rahman al-Barrak heeft vrijdag de sjiieten als ongelovig bestempeld. Het religieuze decreet (fatwa) van de soennitische leider komt in een tijd dat de spanningen tussen sjiieten en soennieten in onder meer Irak toenemen.

''De sjiieten zijn de ergste van de islamitische sekten. Zij hebben alle kenmerken van ongelovigen'', stelt al-Barrak in zijn decreet, dat op radicale islamitische websites te lezen is. ''Zij zijn echt polytheïstische ongelovigen, hoewel zij dat verbergen'', aldus al-Barrak, verwijzend naar theologische verschillen tussen soennieten en sjiieten, zoals de verering van relikwieën waarvan de soennieten in Saudi-Arabië niets moeten hebben.

De bezorgdheid over de oplopende spanningen tussen soennieten en sjiieten in Irak, maar ook in Libanon groeit in het soennitische Saudi-Arabië, waar de islam is ontstaan. In Saudi-Arabië klaagt de sjiitische minderheid over discriminatie.

''De soennitische en sjiitische scholen van de islam'' zijn zo tegengesteld aan elkaar dat ze nooit tot overeenstemming kunnen komen, tenzij de soennieten hun principes opgeven, meent al-Barrak. Hij is één van de 38 geestelijken die deze maand de soennieten in de wereld opriepen hun broeders in Irak te steunen.

Sjiisme
Het sjiisme is de op één na grootste stroming binnen de Islam. Het aantal aanhangers bedraagt ongeveer 18% van de moslims. Het soennisme is de grootste stroming binnen de islam met circa 80%.

Er zijn slechts vier landen ter wereld met een sjiitische meerderheid: Iran (93%), Bahrein (70%), Azerbeidzjan (65%) en Irak (60%). Alle andere moslimlanden kennen een meerderheid van soennieten. Jemen en Libanon hebben een grote sjiitische minderheid, respectievelijk 40 en 35%.

Het verschil tussen sjiieten en soennieten ontstond al meteen na de dood van de profeet Mohammed in 632. Tijdens de vraag wie hem moest opvolgen als kalief, leider van de moslims, koos een meerderheid voor Abu Bakr, een vertrouweling van de profeet (de soennieten). Maar één groepje mannen was juist voor Ali, de neef van Mohammed die getrouwd was met de dochter van de profeet, Fatima. Dat is uiteindelijk de sjiitische stroming geworden.

Het schisma tussen beide groepen is religieus en cultureel van aard en wordt wel eens vergeleken met de tegenstelling tussen katholieken en protestanten binnen het christendom.

Velen verwachten snel nieuwe verkiezingen

Icoon Enqu괥Bijna de helft van de burgers (45%) verwacht dat ze in 2007 opnieuw de gang naar het stemhokje moeten maken voor nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Focus op 2007' van onderzoeksbureau Trendbox.

Slechts één op de vijf ondervraagden durft nieuwe verkiezingen expliciet uit te sluiten. Ruim vier op de tien Nederlanders onderschrijven de stelling, dat er op basis van de recente Tweede Kamerverkiezingen geen meerderheidskabinet gevormd kan worden. Opvallend is verder dat precies de helft van de ondervraagden het een uitgemaakte zaak vindt dat de wegen van Rita Verdonk en de VVD zullen scheiden.

De burgers zijn wel optimistisch over de toekomst van de economie. Meer dan de helft van de bevolking (51%) verwacht dat de Nederlandse economie komend jaar verder aantrekt. Mannen (59%) zijn daarbij positiever dan vrouwen.

Ruim een kwart (26%) van de ondervraagden verwacht overigens wel dat er in 2007 veel gestaakt gaat worden. Dat is beduidend meer dan in 2005, toen bedroeg dat percentage slechts 16.

Koeman: "Respect voor Schreuder"

Na afloop van de 1-3 overwinning op Excelsior sprak Feyenoord-trainer Erwin Koeman zijn respect en bewondering uit voor middenvelder Alfred Schreuder. De 34-jarige routinier maakte gisteravond bij Feyenoord zijn rentree na anderhalf jaar vol blessureleed en persoonlijk verdriet.

"Ik ben heel blij voor hem. Hij heeft dit dik verdiend”, aldus Koeman. "Alfred heeft keihard gewerkt om terug te komen. Deze rentree is zijn terechte beloning. Of hij nog van grote waarde van Feyenoord wordt, moeten we afwachten. Maar dit pakt niemand hem meer af."

Dodelijke schietpartij bij Now & Wow

Icoon MisdaadBij discotheek Now & Wow in Rotterdam is vanochtend een man gedood bij een schietpartij. Een tweede man raakte zwaargewond. Hij is overgebracht naar het Erasmus MC in Rotter dam.

De discotheek zit aan de Maashaven. Toen de disco sloot was er buiten op straat een vechtpartij waarbij schoten vielen. Op dat moment was het druk buiten de discotheek.

Over de identiteit van de slachtoffers kan de politie nog niets zeggen.

Friesinger wint 500 en 3.000 meter

Tijdens het Duits allround kampioenschap heeft Anni Friesinger gisteren de 500 en 3000 meter gewonnen. De 29-jarige schaatsster uit Inzell finishte op de kortste afstand in een tijd van 39,16 seconden. Friesinger bleef daarmee concurrente Claudia Pechstein (39,75) duidelijk voor.

Ook op de 3.000 meter was ze sneller dan Pechstein, Friesinger klokte een tijd van 4.07,81 tegen 4.09,10 van Pechstein. Na het toernooi beslist Friesinger of ze naar het EK allround in het Italiaanse Collalbo of het WK sprint (Hamar) gaat. "Ik kan me voorstellen dat ze voor het WK sprint kiest. Dat heeft ze namelijk nog nooit gewonnen", aldus Markus Eicher, de bondscoach van de Duitse vrouwen.

[Terugblik]April

april

Tennis

Peter Wessels slaagt er niet in het challengertoernooi van Saint Brieuc toe te voegen aan zijn palmares. Wessels moet in de finale met 6-3 en 6-1 zijn meerdere erkennen in de Fransman Marc Gicquel. Roger Federer wint het ATP-toernooi van Miami. De als eerste geplaatste Zwitser wint van de als zesde geplaatste Kroaat Ivan Ljubicic met driemaal 7-6. Nicolas Almagro wint het ATP-toernooi van Valencia. De 20-jarige Spanjaard verslaat zijn generatiegenoot Gilles Simon in de finale: 6-2, 6-3. Rafael Nadal wint in Barcelona zijn derde toernooi van 2006. De Spanjaard verslaat Tommy Robredo in de finale: 6-4, 6-4, 6-0. Daniele Bracciali wint het tennistoernooi van Casablanca. In de finale verslaat hij de als nummer één geplaatste Nicolas Massu met 6-1 6-4. Rafael Nadal prolongeert in april ook zijn titel in Monte Carlo. De 19-jarige Spanjaard wint in de finale van Roger Federer: 6-2, 6-7 (2), 6-3, 7-6 (5).

Svetlana Kuznetsova wint het WTA-toernooi van Miami. In de finale verslaat zij haar landgenote Maria Sharapova vrij eenvoudig met 6-4 6-3. Nadia Petrova voegt het WTA-toernooi van Charleston toe aan haar palmares. De Russin klopt Patty Schnyder onder zeer warme omstandigheden.

Schaatsen

Wieteke Cramer en Rhian Ket komen volgend seizoen uit voor VPZ. Beide schaatsers zaten nog zonder ploeg. Zowel Cramer als Ket reed de voorbije jaargang voor Postcode Loterij, maar het tweetal werd niet betrokken bij de overname door DSB.

Wielrennen

Tom Boonen wint voor de tweede achtereenvolgende maal de Ronde van Vlaanderen. Na een selectie via de Koppenberg en Valkenberg klopt de wereldkampioen in een sprint à deux Leif Hoste. Karsten Kroon finisht op de achtste stek als beste Nederlander.

De 94e Scheldeprijs Vlaanderen wordt gewonnen door Tom Boonen. Quickstep, de ploeg van de wereldkampioen, dirigeert de complete koers met Steven de Jongh als beste Nederlander op de tweede plaats achter zijn kopman. Alejandro Valverde wint na een sterk eindschot op de Muur van Huy de Waalse Pijl. De Spanjaard troeft zijn landgenoot Samuel Sanchez af. In zijn wiel wordt Karsten Kroon de beste Nederlander op de derde plaats. Frank Schleck brengt de 41e Amstel Gold Race op zijn naam. De Luxemburgse renner van CSC springt in de finale alleen weg en komt voor Stefan Wesemann en Michael Boogerd alleen aan op de Cauberg.

Diverse sporten

Lornah Kiplagat verovert zilver op de lange cross bij het WK veldlopen in Fukuoka, Japan. Slechts een eindsprint van Tirunesh Dibaba voorkwam een sensationele winst. Kiplagat deed 25 minuten en 26 seconden over de acht kilometer, slechts vijf tellen trager dan Dibaba.

Marleen Veldhuis verovert zilver op de 100 meter vrije slag bij het WK kortebaan in Sjanghai. De Nederlandse moet alleen wereldrecordhoudster Lisbeth Lenton voor laten gaan. Inge Dekker finisht in 26,29 als vierde op de 50 meter vlinderslag. Daarmee blijft ze Hinkelien Schreuder (26,32) nipt voor. De Nederlandse zwemsters veroveren met een wereldrecord goud op de 4x100 vrije slag. Het Nederlandse team, bestaande uit Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Chantal Groot en Marleen Veldhuis, zwemmen een tijd van 3.33,32. Het oude wereldrecord was sinds april 1997 met 3.34,55 in handen van de Chinese vrouwen. Veldhuis behaalt verder nog brons op de 50 meter vrij. Lenton pakte het goud voor de Zweedse Therese Alshammar.

De Nederlandse badmintonploeg slaagt er niet in de Europese titel voor landenteams te veroveren. Net als in 2004 is Denemarken te sterk in de eindstrijd. Mia Audina slaagt er niet in de Europese titel in het badminton te veroveren. De Duitse Xu Huaiwen bleek te sterk in de eindstrijd: 15-21, 21-9 en 21-16.


Theo Bos wint met overmacht het onderdeel sprint bij het WK baanwielrennen. De Hierdenaar was in de finale te sterk voor de Brit Craig MacLean. Eerder werd Bos wereldkampioen op het onderdeel keirin. Titelverdediger Teun Mulder werd zesde. Robert Bartko wordt wereldkampioen op de individuele achtervolging. De Duitse baanrenner verslaat de Nederlander Jens Mouris op de baan van Bordeaux.

De hockeyvrouwen van Amsterdam winnen wederom de Europa Cup voor bekerwinnaars. De ploeg, die titelverdediger is in het Schotse Edinburgh, verslaat Rot-Weiss Köln in de finale met 2-1. De hockeyers van Bloemendaal winnen de Europa Cup voor bekerwinnaars bij de mannen. In de finale verslaat de ploeg het organiserende Engelse Reading met 4-2.

Het Nederlands korfbalteam wordt in Boedapest wederom Europees kampioen. Oranje is in de finale veel te sterk voor België: 25-14. Het Europees kampioenschap korfbal wordt voor de derde maal gehouden; Nederland won alle drie de edities.

[Terugblik]Maart

maart

Tennis

De Amerikaan James Blake wint het Tennis Channel Open in Las Vegas. In de finale verslaat de 26-jarige tennisser de Australiër Lleyton Hewitt in drie sets met de setstanden 7-5, 2-6 en 6-3. Jesse Huta Galung schrijft het future-toernooi van Shenzhen op zijn naam. De als tweede geplaatste Nederlander wint met 6-3 en 6-2 van de als eerste geplaatste Japanner Go Soeda. Rafael Nadal wint het ATP-toernooi van Dubai. In een droomfinale rekent Nadal af met Roger Federer: 2-6, 6-4 en 6-4. Bij het Masters-toernooi van Indian Wells laat Roger Federer wel zien waarom hij de onbetwiste nummer één van de wereld is. In de finale verslaat hij James Blake in drie sets: 7-5, 6-3 en 6-0.

Nadia Petrova wint voor de tweede keer in haar loopbaan een WTA-toernooi. De Russin verslaat verrassend Amélie Mauresmo in de finale van Doha. Elise Tamaëla schrijft de challenger in het Spaanse Fuerteventura op haar naam. De Nederlandse is in de eindstrijd met 6-3, 3-6 en 6-3 te sterk voor de Française Aravane Rezai.

Na een afwezigheid van bijna zeven jaar maakt Brenda Schultz-McCarthy haar comeback in het hoofdtoernooi van een WTA-toernooi. De 35-jarige Nederlandse tennisster ontvangt een wildcard van de organisatie van het tennistoernooi in Indian Wells. Het laatste optreden van Schultz in een WTA-toernooi was tijdens Roland Garros in 1999. In de eerste ronde van het tennistoernooi van Indian Wells werd de Nederlandse uitgeschakeld. Schultz ging met 6-4 en 6-2 ten onder tegen de Japanse Aiko Nakamura.

Martin Verkerk breekt met zijn coach Nick Carr. Oorzaak is een meningsverschil over de financiële vergoeding van de 53-jarige Nieuw-Zeelander. Verkerk en Carr waren al jaren een onafscheidelijk duo. In 2003 bereikte de samenwerking haar hoogtepunt: Verkerk won het ATP-toernooi van Milaan en bereikte de finale van Roland Garros.

Schaatsen

Renate Groenewold en Carl Verheijen verlengen hun verbintenis met de TVM-schaatsploeg met twee jaar tot en met het voorjaar van 2008. Verheijen en Groenewold komen al sinds 2002 uit voor TVM. Gerard Kemkers blijft ook langer bij TVM. Eind 2005 tekende de coach al een contract tot en met 2008, maar begin maart wordt bekend dat dit contract alweer verlengd is tot de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver. Oud-wereldkampioen sprint Erben Wennemars tekent een contract bij TVM. Sinds eind januari trainde Wennemars al mee met de ploeg van Kemkers. De teamleiding van TVM maakt ook bekend dat ze voormalig olympisch kampioen op de 1000 meter Gerard van Velde geen nieuw contract zullen aanbieden.

Anni Friesinger zal niet aanwezig zijn op het WK allround. De Duitse is oververmoeid. Friesinger miste ook al het EK, wegens een blessure aan haar onderbeen. Renate Groenewold meldt zich ook af voor het WK allround. De wereldkampioene van 2004 is ziek. Groenewold wordt vervangen door Tessa van Dijk, de nummer twee van het NK allround en lid van de opleidingsploeg van de KNSB.

Mark Tuitert doet ook niet mee aan het WK allround. De Nederlands kampioen heeft last van zijn rug en wordt vervangen door Sicco Janmaat. Wouter Olde Heuvel wordt toegevoegd aan de deelnemerslijst van het WK allround. Nederland kreeg de beschikking over een extra startplaats na de afzegging van een Zweedse rijder.

Cindy Klassen wint in Calgary op superieure wijze de wereldtitel allround. De Canadese won alle vier de afstanden. Bovendien rijdt ze op de 3.000 meter met een tijd van 3.53,34 een nieuw wereldrecord. Ireen Wüst eindigde op de vierde plaats in het klassement als beste Nederlandse.


Shani Davis prolongeert zijn wereldtitel allround bij de mannen. Zijn concurrent Hedrick werd gediskwalificeerd op de slotafstand. Sven Kramer wint de 10.000 meter met een fantastisch wereldrecord van 12.51,60. Daarmee eindigde de Fries nog op het podium in het eindklassement, achter Davis en Enrico Fabris. Davis rijdt op de 1.500 meter met een tijd van 1.42,68 een nieuw wereldrecord.

Tijdens de recordwedstrijden, die traditioneel gehouden worden in Calgary na het schaatsseizoen, rijdt Martina Sablikova een nieuw wereldrecord op de 10 kilometer. Het 18-jarige talent uit Tsjechië reed op deze incourante afstand een tijd van 14.08.21. Hiermee verbetert ze met ruim 10 seconden het oude wereldrecord, dat op naam van Clara Hughes stond. Cindy Klassen schaatst in Calgary een nieuw wereldrecord op de 1000 meter. Ze schaatste haar race in een tijd van 1.13.46. In datzelfde weekend verbeterde ze die tijd naar 1.13,11.

Jacques de Koning moet op zoek naar een nieuwe werkgever. De Nederlandse schaatser krijgt geen nieuwe aanbieding van TVM. Overigens verlengde TVM wel het contract met Alexander Oltrop. Jochem Uytdehaage zal volgend jaar uitkomen voor schaatsploeg Team Telfort. TVM bood de Blaricummer aan een nieuw contract te tekenen, maar Uytdehaage zelf was op zoek naar een nieuwe prikkel, na een schaatsseizoen dat voor hem ongelukkig verliep.

Wielrennen

Wielrenner Arno Wallaard overlijdt. De pas 26-jarige renner werd onwel, en pogingen om te reanimeren waren tevergeefs. Wallaard kwam uit voor de Skil-Shimano ploeg, hij zou dit wielerseizoen zijn debuut maken bij de profs. In 2001 veroverde hij de Nederlandse titel bij de beloften. In dat jaar won hij ook Rund um Köln en een aantal etappes in Olympia's Tour.

De 91e editie van Milaan - Turijn wordt een prooi voor Igor Astarloa. De oud-wereldkampioen is de rapste van een kopgroep. In de laatste etappe van Parijs - Nice komt de leidende positie van Floyd Landis niet meer in gevaar. Na de winst van Bobby Julich vorig jaar is hij de tweede Amerikaan die deze rittenkoers op zijn naam schrijft. De Italiaan Filippo Pozzato wint verrassend de 97e editie van Milaan - San Remo. 'Pippo' wist het sprintersgilde met een ultieme jump nipt voor te blijven.

Rabobank-renner Thorwald Veneberg breekt bij een val in de zesde etappe van de Tirreno - Adriatico zijn sleutelbeen en moet de strijd staken. De 28-jarige wielrenner moet na 84 kilometer opgeven, nadat hij tegen het asfalt smakt door een overstekende hond. Naast zijn gebroken sleutelbeen is er ook een breuk geconstateerd in het zitbeentje. Thomas Dekker schrijft Tirreno - Adriatico op zijn naam. Zijn leidende positie in het algemeen klassement komt niet meer in gevaar in de zevende en tevens laatste etappe. Na Joop Zoetemelk en Erik Dekker is Thomas Dekker de derde Nederlander die deze lastige meerdaagse koers op zijn naam weet te schrijven. Tevens is het voor de 21-jarige Dekker de eerste grote overwinning in zijn profcarrière.

Tom Boonen wint voor de derde achtereenvolgende maal de E3 Prijs Vlaanderen. De wereldkampioen klopte in een sprint à deux Alessandro Ballan. Aart Vierhouten finishte knap als derde. Oscar Freire wint voor de tweede opeenvolgende keer de Brabantse Pijl. De Spanjaard klopte zijn medevluchters, Karsten Kroon, Nick Nuyens en Juan Antonio Flecha, op de Alsemberg in de spurt.

Diverse sporten

Kogelstoter Rutger Smith mag toch meedoen aan de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Russische Moskou. Smith voldeed niet aan de vormbehoudseis, maar hij kreeg clementie van de nationale atletiekbond KNAU op basis van zijn prestaties het afgelopen jaar.


De 25-jarige Karin Ruckstuhl wint bij het WK indoor de zilveren medaille op de vijfkamp. De Nederlandse legde een heel regelmatig parcours af in Moskou, en moest alleen in de Oekraïense Ljoedmilla Blonska haar meerdere erkennen. Arnoud Okken wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 800 meter. In zijn halve eindstrijd eindigde de 23-jarige Nederlander als vijfde in een tijd van 1.47,68, wat niet genoeg was voor de finale. Hordenlopers Gregory Sedoc en Marcel van der Westen weten zich ook niet te plaatsen voor de finale. Sedoc eindigt op de 110 meter horden als derde in zijn race en Van Westen als zesde.

Haile Gebrselassie loopt tijdens de 20 van Alphen een nieuw wereldrecord op de 25 kilometer. Met 1.11.38 verpulvert hij in Alphen aan den Rijn het oude record van 1.12.45, dat op naam van Paul Kosgei stond. Deze tijd was gelopen op 9 mei 2004 in Berlijn.

Turner Jeffrey Wammes blijkt tijdens de WB-wedstrijden in Lyon zijn beide enkels te hebben gebroken. Er wordt gevreesd voor zijn carrière. Aanvankelijk worden er geen botbreuken geconstateerd, maar na onderzoek in het AMC worden er gecompliceerde botbreuken in de enkels ontdekt.

[Terugblik]Februari

februari

Tennis

Nederland sneuvelt in de eerste ronde van de Davis Cup tegen Rusland. Nadat vrijdag zowel Raemon Sluiter als Melle van Gemerden zijn enkelspel verloor, wisten Sluiter en John van Lottum ook het dubbelspel niet te winnen.

Karol Beck wordt voor twee jaar geschorst door de Internationale Tennis Federatie (ITF). De Slowaak reageerde in september 2005 positief bij een dopingcontrole. Beck werd betrapt op het gebruik van clenbuterol tijdens de Davis Cup-ontmoeting met Argentinië.

Amélie Mauresmo wint de finale van het WTA-tennistoernooi van Antwerpen. De als tweede geplaatste Franse titelverdedigster was in drie sets Kim Clijsters de baas: 3-6, 6-3, 6-3. Justine Henin wint haar tweede toernooi van 2006, door het WTA-toernooi van Dubai op haar naam te schrijven. Zij verslaat in de finale Maria Sjarapova in twee sets met 7-5 en 6-2. De Nederlandse tennister Elise Tamaëla wint voor het eerst sinds november 2003 een toernooi. Door te winnen van de Britse Anna Keothavong met 7-6 6-3 wint de Nederlandse het ITF-toernooi van Sunderland.

Andrew Murray schrijft verrassend het toernooi van San Jose op zijn naam. De achttienjarige Schot was Lleyton Hewitt de baas in de finale: 2-6, 6-1 en 7-6 (3).

De Amerikaanse tennisser Andre Agassi laat eind februari weten dat hij dit seizoen niet meer in actie zal komen bij de graveltoernooien. Agassi laat de wedstrijden op gravel schieten omdat hij zich volledig wil gaan concentreren op Wimbledon.

Schaatsen

Het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) schorst schaatsster Anzjelika Kotioega voor twee jaar vanwege het gebruik van een verboden spierversterkend middel. In 2005 werd de sportster uit Wit-Rusland tijdens wereldbekerwedstrijden in Heerenveen positief bevonden. Ze tekende echter beroep aan tegen de schorsing van de internationale schaatsunie ISU.

Wielrennen

Met de Omloop het Volk is het wielerseizoen eind februari weer in volle gang getrokken. Philippe Gilbert liet een indrukwekkend staaltje wielrennen zien en wist verdiend te winnen. Beste Nederlander was Leon van Bon, die als derde eindigde. Nick Nuyens wint Kuurne-Brussel-Kuurne. De Belg, in dienst van Quick-Step, komt solo over de meet.

Overige sporten

De badmintonners Dicky Palyama en Mia Audina worden Nederlands kampioen. In het mannentoernooi verslaat de als eerste geplaatste Palyama Rune Massing met 21-13, 21-9. Voor Palyama is het zijn zevende nationale titel. Audina verslaat in de finale de als tweede geplaatste Rachel van Cutsen met 21-10, 21-15.

De pogingen om honk- en softbal toch op het programma van de Olympische Spelen in 2012 in Londen te krijgen mislukken. Het verzoek dat daarvoor werd gedaan, werd met een kleine meerderheid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verworpen. In juli 2005 besloot het IOC dat de beide sporten op de Olympische Spelen van 2008 in Peking voor het laatst op het programma zullen staan. De laatste maal dat er een sport van de Olympische Spelen werd gehaald was in 1936, toen polo werd geschrapt.

Half februari wordt de overgang van darter Raymond van Barneveld van dartbond BDO naar concurrent PDC bevestigd. Het gerucht over de stap van 'Barney' zoemde al nadrukkelijk rond.

De Nederlandse badmintonsters winnen goud bij het Europees kampioenschap voor landenteams. In de finale tegen Engeland wordt de zege al in de enkelspelen veilig gesteld. De Nederlandse badmintonheren slagen er niet in om de bronzen medaille te veroveren. Engeland is in de strijd om de derde en vierde plaats met 3-1 te sterk voor Oranje.

[Terugblik]Januari

januari

2006 begint, zoals elk nieuw jaar, met het traditionele schansspringen in Garmisch Partenkirchen. De Tsjech Jakub Janda wint, net voor Janne Ahonen. Een andere Fin, Matti Hautamäki, eindigt als derde.
Ook elk jaar weer terugkomend is de wedstrijd op nieuwjaarsdag tussen de oud-internationals en Koninklijke HFC. De 73e editie werd gewonnen met 4-1 door de voormalig internationals, dankzij doelpunten van Pieter Huistra, Michel Kreek, Richard Witschge en Bryan Roy.

Tennis

Michaëlla Krajicek en Peter Wessels verliezen de finale van de Hopman Cup. Het Oranjeduo verliest de allesbeslissende supertiebreak in het gemengd dubbel tegen de Verenigde Staten, die Lisa Raymond en Taylor Dent hadden afgevaardigd.

Roger Federer behaalt begin januari zijn eerste toernooizege van het jaar. De Zwitser prolongeert zijn titel in Doha door in de finale Gaël Monfils te verslaan. Florent Serra verrast door het ATP-toernooi van Adelaide te winnen. In een toernooi dat bol stond van de verrassingen - Lleyton Hewitt en James Blake werden vroeg uitgeschakeld en Tomas Berdych was in de halve eindstrijd totaal niet opgewassen tegen Xavier Malisse - levert ook de finale een onverwacht resultaat op. De 24-jarige Serra klopt in de eindstrijd de Belg Malisse met regelmatige cijfers: 6-3 en 6-4.

Michaela Krajicek verovert haar tweede WTA-titel door het toernooi van Hobart op haar naam te schrijven. In de finale verslaat de Nederlandse de Tsjechische Iveta Benesova. Martina Hingis wordt begin januari, bij haar rentree op de tennisbanen, bij het WTA-toernooi van het Australische Gold Coast uitgeschakeld in de halve finale. Daarin verloor zij van de als vierde geplaatste Flavia Pennetta met 6-1 6-7 (2) 2-6. Pennetta verliest de finale vervolgens met 3-6, 4-6 van de pas achttienjarige Tsjechische Lucie Safárová. Marian Bartoli schrijft het toernooi van Auckland op haar naam. In de eindstrijd klopt de 21-jarige Italiaanse Vera Zvonareva: 6-2 en 6-2.

De Spaanse nummer twee van de wereld, Rafael Nadal, meldt zich af voor het eerste Grand Slam toernooi van 2006, de Australian Open. Reden voor de afzegging is een voetblessure. Ook de Rus Marat Safin zegt af voor de Australian Open. Safin is nog niet helemaal hersteld van een knieblessure.
Tijdens de Australian Open weten zowel Raemon Sluiter als Michaëlla Krajicek door te dringen tot de tweede ronde. Sluiter is te sterk voor de Tsjechische qualifier Pavel Snobel, setstanden waren 6-4, 2-6, 6-2 en 6-4. Krajicek verslaat Kristina Brandi in twee sets, met 6-4 en 7-6. Sluiter gaat in de tweede ronde onderuit, terwijl Krajicek in de derde ronde tegen Mauresmo moet opgeven vanwege de hitte. Mauresmo wint de Australian Open. In de finale tegen Justine Henin; de zieke Belgische geeft bij de stand 6-1 en 2-0 op. Roger Federer wint de Australian Open 2006 bij de mannen. De Zwitserse nummer één van de wereld verslaat in de finale de verrassende Cyprioot Marcos Baghdatis met 5-7 7-5 6-0 6-2. Voor Federer is het zijn zevende Grand Slam-titel.

Schaatsen

Arjan Smit behaalt in Den Haag de nationale marathontitel. In de sprint is hij te sterk voor Jan Maarten Heideman en Joost Vink. Bij de vrouwen wordt Foske Tamar van der Wal kampioen. Zij is de in de sprint sneller dan Daniëlle Bekkering. Jenita Hulzebosch, de 31-jarige schaatster uit Gramsbergen, stopt met schaatsen. Haar leeftijd is daarvoor de reden. Hulzebosch won zes titels, waaronder drie op de marathon op kunstijs en driemaal werd ze nationaal kampioene op natuurijs. Ook heeft ze op het NK lange baan in 2003 de eerste plaats kunnen bereiken op de vijf kilometer.

De Nederlandse sprinttitels zijn voor Marianne Timmer en Stefan Groothuis. Timmer behaalt in Assen haar achtste sprinttitel, zonder een afstand te winnen. Voor Groothuis is het zijn eerste titel. Grote verliezer is Erben Wennemars, die door zijn vierde plaats in het algemeen klassement niet mee mag naar het WK sprint.

Het Nederlands kampioenschap sprint is het laatste toernooi voor Annemarie Thomas. De 24-jarige schaatster, diie in 1996 tijdens het WK afstanden in het Noorse Hamar zowel goud op de 1.000 als de 1.500 meter won, en in 1999 bovendien met 1.55,50 een nieuw wereldrecord op de schaatsmijl reed, stopt ermee.

Anni Friesinger meldt zich begin januari af voor het EK allround en het WK sprint. De Duitse is niet voldoende hersteld van een vleeswond aan haar been. Bij afwezigheid van Friesinger wordt Claudia Pechstein de nieuwe Europees kampioene allround. Op de laatste afstand, de 5.000 meter, eindigde ze als tweede, wat genoeg was voor de titel. Renate Groenewold en Ireen Wüst eindigden als respectievelijk tweede en derde. Bij de heren is Enrico Fabris de nieuwe Europees kampioen. Voor het eerst sinds 1980, toen er drie Noren op het erepodium stonden, eindigt er geen enkele Nederlander bij de eerste drie.

Het Europees kampioenschap verloopt nogal chaotisch. Doordat de koelinstallaties van de ijsbaan kapot zijn, kon de 5.000 meter bij de mannen pas op zondag worden verreden. De schaatsmijl bij de mannen wordt gekenmerkt door een 'aanrijding' tussen Verheijen en Uytdehaage, die klaar stond voor de start. Na de streep let Verheijen niet goed op, waardoor hij vol tegen de klaarstaande Jochem Uytdehaage aanknalt en beide rijders hard tegen het ijs gingen. Verheijen had last van z'n hand, Uytdehaage van z'n knie en enkels. Na onderzoek blijkt Uytdehaage zijn binnenste knieband te hebben ingescheurd bij de botsing, en daarnaast beschadiging van het kniekapsel en een verstuikte enkel te hebben opgelopen.


Jacques de Koning, Simon Kuipers en Barbara de Loor pakken tijdens een skate-off de laatste tickets voor de Olympische Winterspelen in Turijn. De Koning is op de 500 meter sneller dan Gerard van Velde. De Loor is in de skate-off op de 1.000 meter Paulien van Deutekom te snel af. Simon Kuipers plaatst zich voor de 1500 meter op de Olympische Spelen in Turijn. Hij wint in een rechtstreeks duel de skate-off van Rhian Ket. Kuipers moest de 1500 meter op het olympische kwalificatietoernooi vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan. Vanwege zijn goede prestaties eerder dit seizoen had hij wel een supernominatie, waardoor hij recht had op een skate-off.

De Amerikaan Joey Cheek wordt wereldkampioen sprint in het Heerenveense Thialf. Op de laatste afstand bij de mannen, de 1.000 meter, eindigt de Amerikaan slechts als tiende, maar het is toch genoeg om de wereldtitel binnen te slepen. Dmitry Dorofejev eindigt als tweede en Jan Bos pakt het brons. De Russische Svetlana Zhurova wordt de nieuwe wereldkampioene sprint bij de vrouwen. In het Thialf in Heerenveen is zij de beste na vier afstanden. Beste Nederlandse is Marianne Timmer, die als vierde eindigt.

Wieteke Cramer kroont zich tot de nieuwe nationaal kampioene allround. De Friezin zet een indrukwekkende prestratie neer in Utrecht. Na eerder al op de 500, 1.500 en 3.000 meter te hebben gezegevierd, wordt ook de langste afstand een prooi voor Cramer. Mark Tuitert pakt de titel bij de mannen. Tuitert blijft eenvoudig op de been tijdens de afsluitende 10.000 meter, waarin hij als vierde eindigt.

Wielrennen

De Duitse wielrenner Danilo Hondo wordt voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van Carfedon. De Duitser reed in 2005 onder een Zwitserse licentie in de Gerolsteiner-ploeg. In de Ronde van Murcia werd de Duitser betrapt op het gebruik van het verboden middel Carfedon, dat stimulerend zou werken. Hij werd daarop ontslagen door Gerolsteiner.

Overige Sporten

Jelle Klaasen zorgt voor een grote sensatie door The Lakeside te winnen. De 21-jarige Klaasen verslaat in een oranje-finale viervoudig kampioen Raymond van Barneveld met 7-5. Bij de vrouwen gaat de titel voor de zesde achtereenvolgende keer naar de Engelse Trina Gulliver, die in de finale Francis Hoenselaar verslaat.


Gerben de Knegt wordt voor de tweede maal in zijn carrière Nederlands kampioen veldrijden. In de eindsprint is hij sneller dan zijn teamgenoot Richard Groenendaal. De 18-jarige Marianne Vos veroverde in Zeddam dankzij een sterke sprint de wereldtitel bij het veldrijden voor vrouwen. De Nederlandse troeft Hanka Kupfernagel af in de sprint. Daphny van den Brand pakt brons.

Van Gaal wil langere winterstop

Louis van Gaal heeft gezegd dat hij niet blij is met de winterstop in de Nederlandse competitie. Deze duurt maar drie weken.

"Ik ben er een voorstander van dat er tussen half december en half maart niet wordt gespeeld. Dan kun je richting de zomer veel langer doorvoetballen," aldus de trainer van AZ, die in een langere winterstop voordelen voor iedereen ziet. "Het publiek heeft daar meer aan en de spelers ook. Zij rusten in de winter uit en komen weer in actie wanneer de velden goed zijn en het weer beter. Ik geloof dat de FIFA al met zo'n voorstel is gekomen, en dat juich ik dan ook van harte toe.”

Verrassende slalomzege Zweedse Borssen

De Zweedse Therese Borssen heeft gisteren verrassend de wereldbekerwedstrijd op de slalom weten te winnen. Borssen maakte met de overwinning een einde aan de succesreeks van de Oostenrijkse Marlies Schild, die de voorgaande drie slaloms had gewonnen.

Schild was wel de snelste in de eerste manche maar faalde kort voor de finish van de tweede. Borssen kwam tot een totaaltijd van 1.55,15 en was een kwartseconde sneller dan de Oostenrijkse Kathrin Zettel. Schild eindigde uiteindelijk als derde.

Spel: Cluedo DVD

Er zijn een paar spellen die je als kind gespeeld moet hebben buiten doktertje spelen. Dat zijn natuurlijk Monopoly, Scotland Yard én Cluedo. De eerste twee komen nog steeds wel eens uit de kast, maar Cluedo is verdwenen in een zwart gat. Dat spel is nu uitgebracht met een DVD en wie weet, komt nu het plezier in het spel ook weer terug. Geen "Wie heeft dokter Swart vermoord?". Normen en waarden mensen, dat kan gewoon niet meer. In plaats van het oplossen van moorden, moet je er nu achter zien te komen welk voorwerp, waar, wanneer & door wie is gejat. Via de DVD komen de butler en inspecteur de Bruin regelmatig voorbij om aanwijzingen te geven.

Eemsmond pakt TomTom-routes aan

Icoon Opmerkelijk De gemeente Eemsmond neemt het komende jaar maatregelen tegen de verkeersdrukte die wordt veroorzaakt door navigatiesystemen als TomTom in vrachtwagens. "We gaan op korte termijn wegen verbreden, bochten aanpassen en borden plaatsen die betere routes aangeven om zo de dorpen te ontlasten", zei wethouder Harrie Sienot vrijdag.

De gemeente in Groningen heeft vooral last van vrachtwagens die door middel van GPS- navigatiesystemen door de dorpskern worden geleid. Bovendien verhinderen grote landbouwvoertuigen een goede doorstroom van het verkeer. Daarom zullen er passeerhavens worden aangelegd. "Om de verkeersproblemen verder tegen te gaan denken we er aan in de toekomst een rondweg aan te leggen", aldus de wethouder.

De gemeente heeft eerder dit jaar aan de bel getrokken bij de bedrijven die de navigatiesystemen maken. "We hebben de routes die wij zelf in gedachten hebben aan hen doorgegeven", vertelde Sienot. "Maar het duurt natuurlijk even voor die daadwerkelijk worden doorgevoerd". Daarom heeft de gemeente besloten zelf maatregelen te treffen tegen de verkeersoverlast. Eemsmond stelt voor de aanpassingen een bedrag van 165.000 euro ter beschikking.

Russische kaper krijgt mogelijk 15 jaar cel

Icoon Buitenlands De man die donderdag een Russische Airbus A-320 tot een noodlanding in Praag dwong na een kaping, hangt maximaal vijftien jaar cel boven het hoofd. Dat zeiden functionarissen van het Tsjechische Openbaar Ministerie vrijdag.

De Rus is aangeklaagd wegens het in gevaar brengen van de veiligheid van het vliegtuig. De Rus probeerde de cockpit binnen te dringen tijdens de vlucht van Moskou naar Genève. Hij zei explosieven bij zich te hebben.

Bemanningsleden en passagiers wisten de man te overmeesteren waarna het vliegtuig een noodlanding maakte in Praag. De identiteit van de dader, die onder invloed van alcohol zou hebben verkeerd, is niet bekendgemaakt.

Grote ijsplaat afgebroken in Canada

Icoon Milieu In het Canadese deel van het Noordpoolgebied, vlakbij Groenland, is een enorme ijsplaat van 66 vierkante kilometer afgebroken. Dat hebben onderzoekers vrijdag gemeld. Zij waarschuwden dat de gebeurtenis gevolg kan zijn van de opwarming van de aarde door het broeikaseffect.

Sensoren registreerden het afbreken van de ijsplaat al in augustus 2005 maar tot dusver konden wetenschappers niet bepalen wat er precies was gebeurd. Met behulp van seismische gegevens en satellietbeelden uit Canada en de Verenigde Staten hebben zij dat nu weten te reconstrueren.

Volgens de wetenschappers is in de afgelopen 25 jaar niet eerder zo'n groot stuk ijs afgebroken in het Noordpoolgebied. Dat maakt de ontdekking volgens hen extra belangrijk. Waar eerst gedacht werd dat het poolijs geleidelijk zou smelten, blijkt nu dat ook grote hoeveelheden ineens verloren kunnen gaan.

Zapatero optimistisch over gesprekken ETA

Icoon Buitenlands De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero is optimistisch over het vredesoverleg met de gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA. Hij verwacht daarin het komende jaar flinke vooruitgang te boeken. Dat zei Zapatero vrijdag tijdens een persconferentie.

"De situatie zal over een jaar beter zijn", aldus de socialistische premier. Hij zei dat de gesprekken met de ETA "op discrete wijze" worden gevoerd. Juist omdat er geen zichtbare voortgang is geboekt in het overleg, menen veel critici dat dit op een dood spoor is beland.

De ETA vecht al ruim veertig jaar voor een onafhankelijk Baskenland. In die periode hebben aanslagen aan ruim 850 mensen het leven gekost. In maart kondigde de beweging evenwel een permanent staakt-het-vuren af, waarna de Spaanse regering vredesoverleg niet langer uitsloot. ETA zwoor aanslagen af, omdat Catalonië op een vredelievende wijze wel een autonome status heeft gekregen binnen Spanje.

Saddam Hussein opgehangen

Icoon BuitenlandsSaddam Hussein is vanochtend rond vier uur Nederlandse tijd opgehangen, samen met twee anderen, waaronder zijn halfbroer. Dat hebben twee Iraakse tv-zenders bevestigd. De 68-jarige Iraakse voormalige dictator kreeg eerder de doodstraf opgelegd wegens een massamoord in het sjiitische plaatsje Dujail in 1982.

De executie werd om vijf minuten over vier Nederlandse tijd uitgevoerd. Dat was vijf minuten over zes lokale tijd. In de kamer waar Saddam omgebracht is, is volgens CNN een feest uitgebroken. Juichende Irakezen hebben op en naast het lijk van Saddam gedanst. Wie bij de executie aanwezig waren is niet bekend, maar waarschijnlijk waren in ieder geval de regeringsleiders van Irak, doktoren en de advocaten van Saddam erbij. Het tafereel is geheel gefilmd en gefotografeerd, en zal later vandaag naar de media worden verstuurd. De media hebben de eerste beelden al uitgezonden.

In het Amerikaanse Dearborn in de staat Michigan zijn Irakezen de straat op gegaan om te juichen. "Dit is een dag van geluk, gerechtigheid, opluchting en wraak. Saddam heeft gekregen wat hij heeft verdiend", aldus iemand van de menigte tegen CNN. Veel van deze mensen zijn naar de Verenigde Staten gevlucht voor Saddam, omdat hij familieleden van hen had vermoord.

De dochters van Saddam zouden het lijk van Saddam graag in Jemen willen begraven. Advocaten proberen nu zo snel mogelijk in bezit te komen van het lijk, zodat de wens van de dochters uitgevoerd kan worden. Wanneer de situatie in Irak bekoeld is, zou het graf van Saddam teruggebracht moeten worden naar Irak.

Saddam Hussein greep met zijn Ba'ath-partij in 1968 de macht om elf jaar later de machtigste man van Irak te worden. Hij regeerde zijn land met harde hand waarbij vooral de Koerden en in mindere mate ook de Sjiieten zwaar werden onderdrukt. Naar schatting kwamen er gedurende Saddams bewind ongeveer 200.000 Koerden om, onder meer door inzet van chemische wapens. Tegenstanders van het regime werden, vaak op gruwelijke wijze, gemarteld en vermoord, waarbij zelfs voor familieleden van Saddam geen uitzondering werd gemaakt.

Ook voerde hij diverse oorlogen. Al in 1980 vielen Iraakse troepen buurland Iran binnen, wat de aanzet was voor een acht jaar durende oorlog tussen beide staten, waarbij, net als tegen de Koerden, chemische wapens werden ingezet. In augustus 1990 annexeerde Saddam Hussein buurland Koeweit, dat volgens de dictator bij Irak hoorde. Begin 1991 werden de Iraakse troepen uit het oliestaatje verdreven door geallieerde strijdkrachten, daarbij aangevoerd door de Verenigde Staten.

Na deze oorlog kreeg Irak een handelsembargo opgelegd van de Verenigde Naties, dit omdat Saddam Hussein weigerde om wapeninspecteurs toe te laten tot het land, die erop moesten toezien dat het land niet meer over massavernietigingswapens kon beschikken. In 1996 werd het embargo wat afgezwakt om het land in staat te stellen medicijnen en hulpgoederen te kopen. Vanwege Saddams halsstarrige weigering wapeninspecteurs toe te laten vielen in maart 2003 Amerikaanse en Britse troepen het land binnen. Een maand later waren de Iraakse troepen verslagen, waarmee een einde kwam aan een schrikbewind van 24 jaar.

De arrestatie van de Iraakse leider volgde op 13 december van hetzelfde jaar in de buurt van zijn geboortestad Tikrit. In oktober 2005 begon de rechtzaak tegen de ex-dictator in verband met de massamoord in Dujalil, op 6 november 2006 kreeg hij de doodstraf opgelegd voor de moord op 148 sjiieten. Het vonnis werd op 26 december in hoger beroep bevestigd en zaterdagochtend dus uitgevoerd.

Saddam Hussein

Dorstige Duitser verkoopt hond voor bier

Icoon Weird Een arme Duitser die meer bier wilde drinken heeft de hond van het 6-jarige kind van zijn vriendin verkocht om bij te kunnen bestellen. Dit meldde het dagblad Bild vrijdag.

De 43-jarige, werkloze inwoner van Hamburg ging naar eigen zeggen de hond uitlaten toen hij het appartement van zijn vriendin en haar dochtertje verliet met het hondje. In een café aan de overkant raakte de man in gesprek met iemand die belangstelling toonde voor het beest.

Om meer bier te kunnen bestellen, verkocht hij toen het hondje voor veertig euro, waarmee hij tot vier uur in de ochtend bier kon blijven drinken. Moeder en dochter hebben urenlang vergeefs naar het hondje gezocht. Uiteindelijk biechtte de verkoper het verhaal op en benaderde de koper. Die had medelijden en gaf het dier terug.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.