[Terugblik] Augustus

Terugblik Augustus

Transfers
De eerste grote transfer is die van Patrick Vieira. De international van Frankrijk zet zijn loopbaan voort bij de Italiaanse ploeg Internazionale. Een ander zeer gewilde Fransman is Franck Ribery. Ondanks het feit dat hij in de belangstelling staat van vele Europese clubs blijft hij bij Marseille. Oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic verlaat het naar de Serie B gedegradeerde Juventus, zijn nieuwe club is Internazionale. Marco Materazzi zal tot 2010 in het shirt van Internazionale te bewonderen zijn. Inter trekt ook een aanvaller aan; Hernan Crespo keert weer terug in Italië. Co Adriaanse, trainer van FC Porto, vertrekt per direct bij zijn werkgever wegens een vertrouwensbreuk. AC Milan heeft interesse in Ronaldo, maar stopt de onderhandelingen. De Braziliaan zal bij Real Madrid blijven. Barcelona verkoopt Mark van Bommel aan Bayern München waar hij een driejarig contract tekent.

PSV beschikt met Alex en Gomes over een goede verdediger en een prima doelman. Beide worden dan ook uitgenodigd voor een oefenwedstrijd met Brazilië. PSV verlengt het contract met hoofdsponsor Philips tot 2011. Bij AZ is Joris Mathijsen tot aanvoerder gekozen. Hij vervangt Danny Landzaat die de club verliet. Feyenoord en Timostsjoek lijken het begin augustus eens te zijn over een transfer, uiteindelijk zal de middenvelder nooit in De Kuip te bewonderen zijn. Wel te bewonderen is het nieuwe stadion van AZ. De Alkmaarderhout is verleden tijd, voortaan zal AZ haar wedstrijden afwerken in het DSB-Stadion.

Op het eigen Amsterdam Tournament eindigt Ajax op de laatste plaats. Feyenoord speelt een oefenwedstrijd tegen Chelsea. Het verliest nipt met 0-1. De eerste echte test voor Ajax volgt op 9 augustus als het tegen FC Kopenhagen speelt om een plekje in de Champions League. In de uitwedstrijd winnen de Godenzonen met 2-1, thuis wordt met 2-0 verloren waardoor Ajax moet deelnemen aan de UEFA-Cup.

Dirk Kuyt besluit Feyenoord te verlaten en zijn loopbaan voort te zetten in Engeland. Liverpool is zijn nieuwe club. Ook een andere Oranje international zoekt zijn heil in de Premier League. Khalid Boulahrouz gaat van Hamburger SV naar Chelsea. PSV begint het seizoen zonder André Ooijer. Ronald Koeman zet de verdediger voor aanvang van de wedstrijd tegen NEC uit de selectie. De verdediger vertrekt kort daarna naar Blackburn Rovers. Ook zijn er problemen bij Feyenoord waar de resultaten zwaar tegenvallen. De supportersvereniging vraagt in een brief om meer duidelijkheid. Om het tij te keren kopen de Rotterdammers Dwight Tiendalli van FC Utrecht.

AZ raakt Joris Mathijsen kwijt aan Hamburger SV, Mathijsen vervangt de vertrokken Boulahrouz. De KNVB stelt Feyenoord onder curatele naar aanleiding van de financiële situatie bij de Rotterdammers. Op de valreep van augustus legt Feyenoord nog wel een nieuwe middenvelder vast. Danny Buijs vertrekt voor 750.000 euro bij FC Groningen. Ook PSV meldt zich nog op de transfermarkt. Jan Kromkamp en Patrick Kluivert worden aan de selectie toegevoegd. Op de laatste dag van augustus presenteert Feyenoord de opvolger van Dick Kuyt. Zijn naam: Angelos Charisteas. Veel supporters van de Rotterdamse club zijn ontevreden met de aankoop, Charisteas begrijpt de onvrede.

Overig nieuws
Juventus probeert nog uit alle macht om de opgelegde straffen in het omkopingsschandaal te verlagen. Begin augustus gaat Juve in beroep bij het Italiaans Olympisch Comité . Als gevolg van deze situatie begint de Serie A twee weken later. De UEFA geeft AC Milan toestemming om deel te nemen aan de Champions League. Werder Bremen weet voor het eerst in de historie de Duitse beker te winnen. Bayern München wordt met 2-0 verslagen. In Monaco wordt geloot voor de Champions League. PSV wordt ingedeeld in groep C tezamen met Liverpool, Galatasaray en Girondins de Bordeaux. De Europese Supercup wordt in 2006 gewonnen door Sevilla. Champions League-winnaar Barcelona gaat met een 3-0 nederlaag huiswaarts. De Italiaanse Supercup wordt door Internazionale gewonnen, AS Roma verloor nipt met 4-3 van de Milanezen.

Halverwege augustus neemt de voetbalwereld afscheid van één van de eerste profvoetballers in Nederland. Faas Wilkes overlijdt op 82-jarige leeftijd. Op 25 augustus overlijdt ook oud-scheidsrechter John Blankenstein, één van de eersten uit de sportwereld die voor zijn homoseksualiteit uit kwam. Blankenstein wordt slechts 57 jaar. Doelman Edwin van der Sar maakt bekend dat hij tot het EK 2008 in het doel van Oranje zal blijven staan. Marco van Basten maakt zijn selectie voor het oefenduel tegen Ierland bekend. Opvallende afwezigen zijn Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel. Zonder deze twee wint Oranje wel, Ierland wordt met 0-4 verslagen. Ajax slaagt er in om de Johan Cruijff schaal te winnen. PSV wordt met 3-1 opzij gezet. Op 20 augustus begint ook het voetbal in de Eredivisie weer. Na de eerste speelronde voert AZ de ranglijst aan.

Submitter:  Bron: FOK!sport