[Terugblik] Juli

Juli

Transfers binnenland

Na vier jaar komt er voor Brett Holman een einde aan zijn verblijf bij Excelsior. Feyenoord haalt Holman terug naar de Kuip. RKC Waalwijk verhuurt Tim Peters voor het komende seizoen aan De Graafschap. De 21-jarige vleugelaanvaller maakte het afgelopen seizoen zijn debuut bij de Brabantse club. Shutlan Axwijk vertrekt bij FC Groningen. De Friese voetbalclub Cambuur Leeuwarden legt de 20-jarige middenvelder voor één jaar vast. Ajax verlengd het contract met de jeugdige middenvelder Robbert Schilder tot medio 2009. Antoine van der Linden blijft bij FC Groningen. De verdediger stond in de belangstelling van het Portugese Marítimo Funchal, maar die club wilde de gewenste transfersom niet betalen.

Anthony Lurling keert terug naar FC Den Bosch, de club waar hij de jeugdopleiding doorliep en zijn profdebuut maakte. Den Bosch huurt de 29-jarige aanvaller van 1.FC Köln, waar hij nog een contract heeft tot medio 2008. Feyenoord en Vitesse bereiken een akkoord over een transfer van de Serviër Danko Lazovic naar Arnhem. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen maakt Karim Saďdi weer deel uit van het eerste elftal van Feyenoord. Het afgelopen seizoen werd de Tunesische verdediger verhuurd aan Lecce. Paul Jans verlengt zijn contract bij VVV-Venlo tot medio 2008, maar speelt het komende seizoen op huurbasis voor NEC. Davy Schollen speelt het komende seizoen op huurbasis voor RSC Anderlecht. De 28-jarige doelman komt over van NAC Breda waar hij na de komst van Edwin Zoetebier slechts als tweede keus gold.

Ferne Snoyl verhuist naar NEC. De 21-jarige middenvelder tekent een driejarig contract bij de Nijmeegese club uit de eredivisie. FC Utrecht versterkt zich met Cedric van der Gun. De 27-jarige rechtsbuiten komt transfervrij over van Borussia Dortmund. De Mexicaan Carlos Arnaldo Salcido speelt de komende vier jaar voor PSV. De 26-jarige linkerverdediger komt over van het Mexicaanse Chivas de Guadalajara. Michael Mols bereikt alsnog overeenstemming over een verlenging van zijn contract. De aanvaller is ook komend seizoen te bewonderen in het shirt van ADO Den Haag. Jefferson Farfan speelt ook aankomend seizoen bij PSV. De Peruviaanse aanvaller laat dat de technische staf van de landskampioen weten.

FC Groningen trekt de Uruguayaanse spits Luis Suárez aan. De 19-jarige jeugdinternational tekent een contract voor vijf seizoenen. Na acht seizoenen neemt Patrick Paauwe afscheid van Feyenoord. De 30-jarige Paauwe verruilt De Kuip voor het Franse Valenciennes, waar hij een contract voor twee jaar zal ondertekenen. NEC legt de Belg Günther Vanaudenaerde vast. De 22-jarige rechtsback is afkomstig van Club Brugge. Stijn Vreven keert terug in de Nederlandse eredivisie. De 32-jarige vleugelverdediger tekent een contract voor een jaar bij ADO Den Haag. De Duitser Kai Michalke speelt de komende twee seizoenen voor Heracles. De 30-jarige linkermiddenvelder komt over van het Duitse MSV Duisburg. Feyenoord en AZ bereiken een akkoord over de overgang van Henk Timmer naar de Rotterdammers. Voor de 34-jarige doelman betekent de transfer een terugkeer op het oude nest. In het seizoen 2001/2002 speelde hij ook in Rotterdam.

Tarik Sektioui speelt komend seizoen in de Portugese competitie. De 29-jarige spits van AZ tekent een contract bij landskampioen FC Porto, de club van trainer Co Adriaanse. Stefan Postma speelt de komende twee seizoenen voor ADO Den Haag. De 29-jarige doelman twijfelde lang over een verblijf in het Zuiderpark, maar vertrekt toch naar Den Haag. AZ bereikt overeenstemming met Khalid Sinouh over een contract van één jaar bij de Alkmaarders. De 31-jarige keeper komt transfervrij over van de Cypriotische club Omonia Nicosia. Thijs Sluijter speelt komend seizoen in Bulgarije. De linkermiddenvelder verruilt Heracles voor Litex Lovech. De club uit Almelo heeft dit vandaag bekend gemaakt. Denny Landzaat verruilt AZ voor Wigan Athletic. De 30-jarige middenvelder bereikt een akkoord met de club uit de Premier League, waar ook de Nederlander Arjan de Zeeuw speelt.

Feyenoord hoopt zich voor het aankomende seizoen te kunnen versterken met Anatoli Tymoschuk. De Oekraďnse middenvelder speelde het afgelopen WK alle wedstrijden van Oekraďne. Sander Westerveld vertrekt naar Spanje. De doelman tekent een contract van een jaar bij Almeria, dat uitkomt in de Spaanse Segunda Division en vorig jaar net naast promotie greep. Ajax-coach Henk ten Cate zegt eind juli dat er geen toekomst is voor Angelos Charisteas bij de Amsterdammers en dat hij weg mag. FC Groningen komt met Bas Roorda een nieuwe tweejarige verbintenis overeen. De keeper staat nu tot medio 2008 onder contract bij de club uit het Euroborg-Stadion. Stanley Menzo stopt als keeperstrainer voor Oranje. De voormalig keeper van onder meer Ajax en PSV is het nieuwe seizoen actief als coach van FC Volendam en wil zijn nieuwe baan niet langer combineren met zijn rol bij Oranje.

Gerald Sibon vertrekt per direct naar 1. FC Nürnberg. De Duitse club neemt de spits transfervrij over van PSV. Luke Wilkshire tekent bij FC Twente. De Australische international, die een aantal dagen al op proef in Enschede was, komt transfervrij over nadat zijn contract afliep bij Bristol City. Nebosja Gudelj hangt per direct zijn kicksen aan de wilgen. De geboren Serviër wilde graag nog een seizoen voor Sparta Rotterdam uitkomen, maar de club biedt hem geen nieuw contract aan. Feyenoorder Dirk Kuyt staat in de belangstelling van zowel Liverpool als Chelsea, maar tot een transfer komt het in juli niet.

Transfers buitenland

Zé Roberto weigert het laatste contractvoorstel van Bayern Munchen. De Braziliaan is hierdoor transfervrij. Hij staat in de belangstelling van diverse topclubs in Europa, AC Milan lijkt de beste papieren te hebben om hem vast te leggen. Juanfrán vindt een nieuwe club, de Spaanse linksback heeft een driejarig contract getekend bij Real Zaragoza. Het afgelopen seizoen speelde hij voor Ajax, maar daar kon hij geen potten breken. De Amsterdammers huurde Juanfrán van het Turkse Besiktas en zag er vanaf om de ervaren linksback te kopen. Heracles versterkt de selectie voor komend voetbalseizoen met de Braziliaan Everton Ramos da Silva. De 23-jarige spits is afkomstig van Gremio Recreativo Barueri.

FC Barcelona breekt het contract van Ludovic Giuly openg. De verbintenis van de Fransman loopt nu af in 2008. De overgang van Jimmy Floyd Hasselbaink naar Celtic ketst af. De 34-jarige aanvaller, die mag vertrekken bij Middlesbrough, zag de onderhandelingen met de Schotse kampioen stuklopen op zijn salariseisen. Een paar dagen later blijkt ook Charlton Athletic interesse te hebben in de Nederlander. Daar tekent hij een contract voor één seizoen. Het getouwtrek rond Steven Defour is begin juli voorbij. De 18-jarige Belg, die in de belangstelling stond van Feyenoord, Köln, Ajax en Mallorca, tekent een contract voor drie of vier jaar bij Standard.

Arnold Bruggink vertrekt naar het buitenland. De voormalig speler van FC Twente, PSV, Real Mallorca en SC Heerenveen tekent een vierjarig contract bij Hannover '96, vorig seizoen twaalfde in de Bundesliga. Jordi Cruijff speelt het komende seizoen in Oekraďne bij Metalburg Donetsl. De 32-jarige aanvaller heeft twee jaar buitenspel gestaan vanwege een knieblessure. Cruijff tekent voor een jaar bij de Oekraďners.


Ruud van Nistelrooij vraagt zijn coach bij Manchester United, Sir Alex Ferguson, of hij weg mag bij de club. De Schotse coach van Manchester verklaart ook dat er over de Nederlandse spits al contact is met Real Madrid en Bayern München. Het bod van Bayern München op Ruud van Nistelrooy wordt eind juli verhoogd. Maar ook Real Madrid verhoogt het bod op de Nederlandse spits. Uieindelijk komt 27 juli eindelijk duidelijkheid: Van Nislrooy vertrekt voor 15 miljoen euro naar Real Madrid.


Overig nieuws

Europees kampioen Griekenland wordt door de wereldvoetbalbond FIFA per direct geschorst vanwege politieke inmenging in het nationale voetbal. Door de schorsing is de kans groot dat Griekenland ook niet kan deelnemen aan de EK-kwalificatie. Na een wetswijziging heft de FIFA de schorsing op. De wereldvoetballbond FIFA besluit om toch een onderzoek in te stellen naar de beledigingen die de Italiaan Marco Materazzi Zinedine Zidane tijdens de WK-finale naar het hoofd slingerde. Die kwamen hem op een kopstoot te staan en Zidane op een rode kaart. De tuchtcommissie van de FIFA schorst Zinedine Zidane voor drie wedstrijden in verband met de kopstoot die de Fransman in de finale van het WK voetbal uitdeelde aan de Italiaan Marco Materazzi. De Italiaan krijgt een schorsing van twee wedstrijden wegens uitlokking.

De UEFA geeft de Italiaanse voetbalbond een ultimatum. De Europese voetbalbond wil uiterlijk 25 juli weten welke Italiaanse voetbalclubs komend seizoen deelnemen aan de strijd om de Champions League en de UEFA-beker. Servië wordt door de Europese Voetbalunie (UEFA) opgenomen als lid, als opvolger van het voormalige Servië en Montenegro. Het kan hierdoor deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland.

Javier Clemente wordt ontslagen als trainer van Athletic de Bilbao. Het bestuur ergert zich aan zijn voortdurende kritiek over het uitblijven van aankopen. De 41-jarige Félix Sarriugarte is zijn opvolger. Didier Deschamps volgt Fabio Capello op als trainer van Juventus. De voormalige captain van Frankrijk tekent een contract tot de zomer van 2008. Bert van Marwijk verlengd zijn nog lopende contract met Borussia Dortmund tot en met de zomer van 2008.

Jürgen Klinsmann stopt als bondscoach van Duitsland. De Duitse voetbalbond stelt Joachim Löw aan als zijn vervanger. Löw, voormalig assistent van Jürgen Klinsmann, zal de Duitsers naar het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland moeten leiden. Drie dagen nadat hij de Italiaanse voetbalploeg in Berlijn naar de wereldtitel leidt, neemt Marcello Lippi ontslag als bondscoach van de Azzurri. Roberto Donadoni volgt Marcello Lippi op als bondscoach van Italië. De Amerikaanse voetbalbond zal het aflopende contract van bondscoach Bruce Arena niet verlengen. De 54-jarige oefenmeester was sinds oktober 1998 in functie. Jürgen Klinsmann is in beeld als de opvolger van Arena. Carlos Alberto Parreira stapt op als bondscoach van Brazilië. In een gesprek met de Braziliaanse voetbalbond (CBF) komen beide partijen tot de conclusie dat het beter is om niet meer met elkaar door te gaan. Dunga wordt de opvolger van Parreira. Leo Beenhakker word de nieuwe bondscoach van Polen. Wim Rijsbergen volgt Leo Beenhakker op als bondscoach van Trinidad en Tobago. De 54-jarige oefenmeester fungeerde tijdens het WK als assistent. Luiz Felipe Scolari verlengt zijn contract als bondscoach van Portugal met twee jaar. De 57-jarige Braziliaan zou een aanbod van zijn geboorteland hebben geweigerd.

In een open brief aan Voetbal International haalt Edgar Davids begin juli uit naar de keuzes die Marco van Basten heeft gedaan voor het WK. Claude Makélélé heeft zijn laatste interland in het shirt van het nationale Franse elftal gespeeld. De 33-jarige middenvelder zal zich niet langer beschikbaar stellen.


Op 22 juli wordt de afscheidswedstrijd voor Dennis Bergkamp gespeeld. In een uitverkocht Emirates Stadium wordt het in de eerste helft 1-0 voor Ajax. De legendarische ploeg van Arsenal is in de tweede helft met 2-0 te sterk voor de legendes van Ajax. Fernando Ricksen verbruit het bij zijn nieuwe Franse trainer Paul le Guen. Volgens de Schotse voetbalclub heeft de Nederlandse verdediger van Glasgow Rangers zich op reis naar Zuid-Afrika voor een trainingskamp zozeer misdragen, dat hij uit de selectie is gezet. Ugur Yilidrim is boos op zijn trainer bij SC Heerenveen, Gertjan Verbeek. De spits kreeg, vlak voor het oefenduel van de club tegen een amateurclub, te horen dat hij niet zou spelen. Na het horen van die mededeling pakte Yildirim zijn spullen en vertrok. Een aantal dagen later leggen Verbeek en Yildirim hun ruzie weer bij.

Italiaanse Fraudezaak

Aanklager Stefano Palazzi eist zware straffen in de Italiaanse fraudezaak. Palazzi eist dat Juventus wordt teruggezet naar de Serie C of lager. Tevens zouden de Bianconeri de laatste twee landstitels moeten inleveren. AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma zouden een herstart moeten maken in de Serie B. Fabio Capello stapt op dezelfde dag op als manager van Juventus.

Juventus speelt het aankomende seizoen in de Italiaanse Serie B en krijgt daar bovenop ook nog eens 30 punten aftrek. Bovendien zijn de laatste twee landstitels die de club won ongeldig verklaard. AC Milan mag in de Serie A blijven, maar begint de competitie wel met 15 punten aftrek. Naast Juve zijn ook Lazio Roma en Fiorentina teruggezet naar de tweede Italiaanse divisie. Lazio begint met 7 punten aftrek aan het nieuwe seizoen, Fiorentina met 12. Fiorentina en Juventus laten direct weten dat ze in beroep gaan tegen de straf.

In hoger beroep vallen de straffen lager uit. Lazio Roma en Fiorentina zullen niet worden teruggezet naar de Serie B, maar starten in de Serie A met respectievelijk 11 en 19 punten in mindering. Juventus komt wel uit in de Serie B, maar krijgt in plaats van dertig 17 punten in mindering. AC Milan tenslotte zal in de Serie A niet met 15 punten in mindering starten, maar met acht punten minder. De clubs zijn hier ook niet tevreden mee, en kondigen aan wederom in beroep te gaan.