[Terugblik]Maart

Olga (Nuongirl)
maart

Tennis

De Amerikaan James Blake wint het Tennis Channel Open in Las Vegas. In de finale verslaat de 26-jarige tennisser de Australiër Lleyton Hewitt in drie sets met de setstanden 7-5, 2-6 en 6-3. Jesse Huta Galung schrijft het future-toernooi van Shenzhen op zijn naam. De als tweede geplaatste Nederlander wint met 6-3 en 6-2 van de als eerste geplaatste Japanner Go Soeda. Rafael Nadal wint het ATP-toernooi van Dubai. In een droomfinale rekent Nadal af met Roger Federer: 2-6, 6-4 en 6-4. Bij het Masters-toernooi van Indian Wells laat Roger Federer wel zien waarom hij de onbetwiste nummer één van de wereld is. In de finale verslaat hij James Blake in drie sets: 7-5, 6-3 en 6-0.

Nadia Petrova wint voor de tweede keer in haar loopbaan een WTA-toernooi. De Russin verslaat verrassend Amélie Mauresmo in de finale van Doha. Elise Tamaëla schrijft de challenger in het Spaanse Fuerteventura op haar naam. De Nederlandse is in de eindstrijd met 6-3, 3-6 en 6-3 te sterk voor de Française Aravane Rezai.

Na een afwezigheid van bijna zeven jaar maakt Brenda Schultz-McCarthy haar comeback in het hoofdtoernooi van een WTA-toernooi. De 35-jarige Nederlandse tennisster ontvangt een wildcard van de organisatie van het tennistoernooi in Indian Wells. Het laatste optreden van Schultz in een WTA-toernooi was tijdens Roland Garros in 1999. In de eerste ronde van het tennistoernooi van Indian Wells werd de Nederlandse uitgeschakeld. Schultz ging met 6-4 en 6-2 ten onder tegen de Japanse Aiko Nakamura.

Martin Verkerk breekt met zijn coach Nick Carr. Oorzaak is een meningsverschil over de financiële vergoeding van de 53-jarige Nieuw-Zeelander. Verkerk en Carr waren al jaren een onafscheidelijk duo. In 2003 bereikte de samenwerking haar hoogtepunt: Verkerk won het ATP-toernooi van Milaan en bereikte de finale van Roland Garros.

Schaatsen

Renate Groenewold en Carl Verheijen verlengen hun verbintenis met de TVM-schaatsploeg met twee jaar tot en met het voorjaar van 2008. Verheijen en Groenewold komen al sinds 2002 uit voor TVM. Gerard Kemkers blijft ook langer bij TVM. Eind 2005 tekende de coach al een contract tot en met 2008, maar begin maart wordt bekend dat dit contract alweer verlengd is tot de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver. Oud-wereldkampioen sprint Erben Wennemars tekent een contract bij TVM. Sinds eind januari trainde Wennemars al mee met de ploeg van Kemkers. De teamleiding van TVM maakt ook bekend dat ze voormalig olympisch kampioen op de 1000 meter Gerard van Velde geen nieuw contract zullen aanbieden.

Anni Friesinger zal niet aanwezig zijn op het WK allround. De Duitse is oververmoeid. Friesinger miste ook al het EK, wegens een blessure aan haar onderbeen. Renate Groenewold meldt zich ook af voor het WK allround. De wereldkampioene van 2004 is ziek. Groenewold wordt vervangen door Tessa van Dijk, de nummer twee van het NK allround en lid van de opleidingsploeg van de KNSB.

Mark Tuitert doet ook niet mee aan het WK allround. De Nederlands kampioen heeft last van zijn rug en wordt vervangen door Sicco Janmaat. Wouter Olde Heuvel wordt toegevoegd aan de deelnemerslijst van het WK allround. Nederland kreeg de beschikking over een extra startplaats na de afzegging van een Zweedse rijder.

Cindy Klassen wint in Calgary op superieure wijze de wereldtitel allround. De Canadese won alle vier de afstanden. Bovendien rijdt ze op de 3.000 meter met een tijd van 3.53,34 een nieuw wereldrecord. Ireen Wüst eindigde op de vierde plaats in het klassement als beste Nederlandse.


Shani Davis prolongeert zijn wereldtitel allround bij de mannen. Zijn concurrent Hedrick werd gediskwalificeerd op de slotafstand. Sven Kramer wint de 10.000 meter met een fantastisch wereldrecord van 12.51,60. Daarmee eindigde de Fries nog op het podium in het eindklassement, achter Davis en Enrico Fabris. Davis rijdt op de 1.500 meter met een tijd van 1.42,68 een nieuw wereldrecord.

Tijdens de recordwedstrijden, die traditioneel gehouden worden in Calgary na het schaatsseizoen, rijdt Martina Sablikova een nieuw wereldrecord op de 10 kilometer. Het 18-jarige talent uit Tsjechië reed op deze incourante afstand een tijd van 14.08.21. Hiermee verbetert ze met ruim 10 seconden het oude wereldrecord, dat op naam van Clara Hughes stond. Cindy Klassen schaatst in Calgary een nieuw wereldrecord op de 1000 meter. Ze schaatste haar race in een tijd van 1.13.46. In datzelfde weekend verbeterde ze die tijd naar 1.13,11.

Jacques de Koning moet op zoek naar een nieuwe werkgever. De Nederlandse schaatser krijgt geen nieuwe aanbieding van TVM. Overigens verlengde TVM wel het contract met Alexander Oltrop. Jochem Uytdehaage zal volgend jaar uitkomen voor schaatsploeg Team Telfort. TVM bood de Blaricummer aan een nieuw contract te tekenen, maar Uytdehaage zelf was op zoek naar een nieuwe prikkel, na een schaatsseizoen dat voor hem ongelukkig verliep.

Wielrennen

Wielrenner Arno Wallaard overlijdt. De pas 26-jarige renner werd onwel, en pogingen om te reanimeren waren tevergeefs. Wallaard kwam uit voor de Skil-Shimano ploeg, hij zou dit wielerseizoen zijn debuut maken bij de profs. In 2001 veroverde hij de Nederlandse titel bij de beloften. In dat jaar won hij ook Rund um Köln en een aantal etappes in Olympia's Tour.

De 91e editie van Milaan - Turijn wordt een prooi voor Igor Astarloa. De oud-wereldkampioen is de rapste van een kopgroep. In de laatste etappe van Parijs - Nice komt de leidende positie van Floyd Landis niet meer in gevaar. Na de winst van Bobby Julich vorig jaar is hij de tweede Amerikaan die deze rittenkoers op zijn naam schrijft. De Italiaan Filippo Pozzato wint verrassend de 97e editie van Milaan - San Remo. 'Pippo' wist het sprintersgilde met een ultieme jump nipt voor te blijven.

Rabobank-renner Thorwald Veneberg breekt bij een val in de zesde etappe van de Tirreno - Adriatico zijn sleutelbeen en moet de strijd staken. De 28-jarige wielrenner moet na 84 kilometer opgeven, nadat hij tegen het asfalt smakt door een overstekende hond. Naast zijn gebroken sleutelbeen is er ook een breuk geconstateerd in het zitbeentje. Thomas Dekker schrijft Tirreno - Adriatico op zijn naam. Zijn leidende positie in het algemeen klassement komt niet meer in gevaar in de zevende en tevens laatste etappe. Na Joop Zoetemelk en Erik Dekker is Thomas Dekker de derde Nederlander die deze lastige meerdaagse koers op zijn naam weet te schrijven. Tevens is het voor de 21-jarige Dekker de eerste grote overwinning in zijn profcarrière.

Tom Boonen wint voor de derde achtereenvolgende maal de E3 Prijs Vlaanderen. De wereldkampioen klopte in een sprint à deux Alessandro Ballan. Aart Vierhouten finishte knap als derde. Oscar Freire wint voor de tweede opeenvolgende keer de Brabantse Pijl. De Spanjaard klopte zijn medevluchters, Karsten Kroon, Nick Nuyens en Juan Antonio Flecha, op de Alsemberg in de spurt.

Diverse sporten

Kogelstoter Rutger Smith mag toch meedoen aan de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Russische Moskou. Smith voldeed niet aan de vormbehoudseis, maar hij kreeg clementie van de nationale atletiekbond KNAU op basis van zijn prestaties het afgelopen jaar.


De 25-jarige Karin Ruckstuhl wint bij het WK indoor de zilveren medaille op de vijfkamp. De Nederlandse legde een heel regelmatig parcours af in Moskou, en moest alleen in de Oekraïense Ljoedmilla Blonska haar meerdere erkennen. Arnoud Okken wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 800 meter. In zijn halve eindstrijd eindigde de 23-jarige Nederlander als vijfde in een tijd van 1.47,68, wat niet genoeg was voor de finale. Hordenlopers Gregory Sedoc en Marcel van der Westen weten zich ook niet te plaatsen voor de finale. Sedoc eindigt op de 110 meter horden als derde in zijn race en Van Westen als zesde.

Haile Gebrselassie loopt tijdens de 20 van Alphen een nieuw wereldrecord op de 25 kilometer. Met 1.11.38 verpulvert hij in Alphen aan den Rijn het oude record van 1.12.45, dat op naam van Paul Kosgei stond. Deze tijd was gelopen op 9 mei 2004 in Berlijn.

Turner Jeffrey Wammes blijkt tijdens de WB-wedstrijden in Lyon zijn beide enkels te hebben gebroken. Er wordt gevreesd voor zijn carrière. Aanvankelijk worden er geen botbreuken geconstateerd, maar na onderzoek in het AMC worden er gecompliceerde botbreuken in de enkels ontdekt.