[Terugblik] Juni

Terugblik Juni

Transfers
SC Heerenveen neemt Michael Dingsdag over van Vitesse. PSV breekt het contract met Phillip Cocu open, de middenvelder zal nog één jaar extra aan de club verbonden zijn. Ook het contract van Jefferson Farfán wordt verlengd, tot 2010 voetbalt Farfán in het PSV-tenue. Feyenoord ziet Brett Holman de Kuip verlaten, Excelsior is zijn nieuwe club. Stein Huysegems is toe aan een nieuwe uitdaging en vertrekt bij AZ, de Belg verkast naar Feyenoord. Ook Theo Lucius maakt de overstap naar Feyenoord. Ajax trekt Gabri aan. De Spanjaard tekent een driejarig contract in Amsterdam.
John Jaakke wordt door de ledenraad van Ajax herkozen als voorzitter van Ajax. AZ dreigt Joris Mathijsen kwijt te raken aan Sevilla, Dirk Scheringa laat de verdediger echter niet gaan.

Even lijkt het erop dat oud-Ajacied Edgar Davids weer terug keert naar de Arena maar uiteindelijk blijft Davids in Engeland. Feyenoord raakt nog een speler kwijt, Evander Sno mag vertrekken en kiest voor Celtic. Vitesse heeft in de persoon van Aad de Mos een nieuwe hoofdtrainer gevonden. Anouar Diba verlengt zijn contract bij NAC Breda tot 2010. AZ hoopt Joey Didulica te contracteren als nieuwe doelman, mocht dit inderdaad gebeuren dan is dit voor Henk Timmer aanleiding om te vertrekken. Eind juni maakt de club bekend een overeenkomst te hebben met Didulica.

Bayern München versterkt zich met Lukas Podolski. De Duits international komt over van 1 FC Köln voor twaalf miljoen euro. Rafael Benitez besluit langer in Liverpool te blijven. Met Liverpool wint hij de Champions League, de Europese Supercup en de FA Cup. Liverpool contracteert ook Craig Bellamy voor vier seizoenen. De Franse club AS Monaco haalt Jan Koller binnen, met de Tsjech wil Monaco het teleurstellende vorige seizoen doen vergeten.

Ronald Waterreus houdt het voor gezien en verlaat Glasgow Rangers. Luca Toni wint de Gouden Schoen, de Italiaan produceert in het seizoen 2005/2006 in totaal 31 treffers. Bij Barcelona volgt Johan Neeskens de naar Ajax vertrokken Henk ten Cate op. In de Serie A komt Torino weer terug op het hoogste niveau ten kostte van Mantova. Roy Keane besluit zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Met Manchester United was Keane het meest succesvol.

Overig nieuws
Jong Oranje bereikt de finale van het EK voor spelers onder de 21 jaar. In de halve finale wordt Frankrijk met 3-2 verslagen. Het team van Foppe de Haan speelt daarin tegen Oekraïne dat Servië Montenegro klopt. Nederland kan in de finale beroep doen op de van een blessure herstelde Demy de Zeeuw. Op 4 juni 2006 wordt de eindstrijd afgewerkt, met een 3-0 overwinning wordt het Nederlands elftal onder 21 Europees Kampioen. Vier spelers worden opgenomen in het beste elftal van het toernooi. De gehele ploeg wordt op Schiphol warm onthaald door een grote groep supporters.

De Intertoto competitie zal deze zomer zonder Italiaanse ploegen gespeeld worden. Als gevolg van het Italiaanse omkoopschandaal worden er geen Italiaanse clubs toegelaten. In dat schandaal worden vier ploegen schuldig bevonden. Juventus, AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma riskeren terugzetting naar de Serie B of C. De voorzitter van de Italiaanse competitie legt vervolgens zijn functie neer. Het grote onderzoek naar de sportfraude begint eind juni. De voetbalclubs Juventus, AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma staan terecht, alsmede in totaal 26 scheidsrechters, grensrechters en topbestuurders. Later wordt het proces uitgesteld tot 3 juli.

Submitter:  Bron: FOK!sport