[Terugblik]Februari

Olga (Nuongirl)
februari

Tennis

Nederland sneuvelt in de eerste ronde van de Davis Cup tegen Rusland. Nadat vrijdag zowel Raemon Sluiter als Melle van Gemerden zijn enkelspel verloor, wisten Sluiter en John van Lottum ook het dubbelspel niet te winnen.

Karol Beck wordt voor twee jaar geschorst door de Internationale Tennis Federatie (ITF). De Slowaak reageerde in september 2005 positief bij een dopingcontrole. Beck werd betrapt op het gebruik van clenbuterol tijdens de Davis Cup-ontmoeting met Argentinië.

Amélie Mauresmo wint de finale van het WTA-tennistoernooi van Antwerpen. De als tweede geplaatste Franse titelverdedigster was in drie sets Kim Clijsters de baas: 3-6, 6-3, 6-3. Justine Henin wint haar tweede toernooi van 2006, door het WTA-toernooi van Dubai op haar naam te schrijven. Zij verslaat in de finale Maria Sjarapova in twee sets met 7-5 en 6-2. De Nederlandse tennister Elise Tamaëla wint voor het eerst sinds november 2003 een toernooi. Door te winnen van de Britse Anna Keothavong met 7-6 6-3 wint de Nederlandse het ITF-toernooi van Sunderland.

Andrew Murray schrijft verrassend het toernooi van San Jose op zijn naam. De achttienjarige Schot was Lleyton Hewitt de baas in de finale: 2-6, 6-1 en 7-6 (3).

De Amerikaanse tennisser Andre Agassi laat eind februari weten dat hij dit seizoen niet meer in actie zal komen bij de graveltoernooien. Agassi laat de wedstrijden op gravel schieten omdat hij zich volledig wil gaan concentreren op Wimbledon.

Schaatsen

Het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) schorst schaatsster Anzjelika Kotioega voor twee jaar vanwege het gebruik van een verboden spierversterkend middel. In 2005 werd de sportster uit Wit-Rusland tijdens wereldbekerwedstrijden in Heerenveen positief bevonden. Ze tekende echter beroep aan tegen de schorsing van de internationale schaatsunie ISU.

Wielrennen

Met de Omloop het Volk is het wielerseizoen eind februari weer in volle gang getrokken. Philippe Gilbert liet een indrukwekkend staaltje wielrennen zien en wist verdiend te winnen. Beste Nederlander was Leon van Bon, die als derde eindigde. Nick Nuyens wint Kuurne-Brussel-Kuurne. De Belg, in dienst van Quick-Step, komt solo over de meet.

Overige sporten

De badmintonners Dicky Palyama en Mia Audina worden Nederlands kampioen. In het mannentoernooi verslaat de als eerste geplaatste Palyama Rune Massing met 21-13, 21-9. Voor Palyama is het zijn zevende nationale titel. Audina verslaat in de finale de als tweede geplaatste Rachel van Cutsen met 21-10, 21-15.

De pogingen om honk- en softbal toch op het programma van de Olympische Spelen in 2012 in Londen te krijgen mislukken. Het verzoek dat daarvoor werd gedaan, werd met een kleine meerderheid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verworpen. In juli 2005 besloot het IOC dat de beide sporten op de Olympische Spelen van 2008 in Peking voor het laatst op het programma zullen staan. De laatste maal dat er een sport van de Olympische Spelen werd gehaald was in 1936, toen polo werd geschrapt.

Half februari wordt de overgang van darter Raymond van Barneveld van dartbond BDO naar concurrent PDC bevestigd. Het gerucht over de stap van 'Barney' zoemde al nadrukkelijk rond.

De Nederlandse badmintonsters winnen goud bij het Europees kampioenschap voor landenteams. In de finale tegen Engeland wordt de zege al in de enkelspelen veilig gesteld. De Nederlandse badmintonheren slagen er niet in om de bronzen medaille te veroveren. Engeland is in de strijd om de derde en vierde plaats met 3-1 te sterk voor Oranje.