[Terugblik]Januari

januari

2006 begint, zoals elk nieuw jaar, met het traditionele schansspringen in Garmisch Partenkirchen. De Tsjech Jakub Janda wint, net voor Janne Ahonen. Een andere Fin, Matti Hautamäki, eindigt als derde.
Ook elk jaar weer terugkomend is de wedstrijd op nieuwjaarsdag tussen de oud-internationals en Koninklijke HFC. De 73e editie werd gewonnen met 4-1 door de voormalig internationals, dankzij doelpunten van Pieter Huistra, Michel Kreek, Richard Witschge en Bryan Roy.

Tennis

Michaëlla Krajicek en Peter Wessels verliezen de finale van de Hopman Cup. Het Oranjeduo verliest de allesbeslissende supertiebreak in het gemengd dubbel tegen de Verenigde Staten, die Lisa Raymond en Taylor Dent hadden afgevaardigd.

Roger Federer behaalt begin januari zijn eerste toernooizege van het jaar. De Zwitser prolongeert zijn titel in Doha door in de finale Gaël Monfils te verslaan. Florent Serra verrast door het ATP-toernooi van Adelaide te winnen. In een toernooi dat bol stond van de verrassingen - Lleyton Hewitt en James Blake werden vroeg uitgeschakeld en Tomas Berdych was in de halve eindstrijd totaal niet opgewassen tegen Xavier Malisse - levert ook de finale een onverwacht resultaat op. De 24-jarige Serra klopt in de eindstrijd de Belg Malisse met regelmatige cijfers: 6-3 en 6-4.

Michaela Krajicek verovert haar tweede WTA-titel door het toernooi van Hobart op haar naam te schrijven. In de finale verslaat de Nederlandse de Tsjechische Iveta Benesova. Martina Hingis wordt begin januari, bij haar rentree op de tennisbanen, bij het WTA-toernooi van het Australische Gold Coast uitgeschakeld in de halve finale. Daarin verloor zij van de als vierde geplaatste Flavia Pennetta met 6-1 6-7 (2) 2-6. Pennetta verliest de finale vervolgens met 3-6, 4-6 van de pas achttienjarige Tsjechische Lucie Safárová. Marian Bartoli schrijft het toernooi van Auckland op haar naam. In de eindstrijd klopt de 21-jarige Italiaanse Vera Zvonareva: 6-2 en 6-2.

De Spaanse nummer twee van de wereld, Rafael Nadal, meldt zich af voor het eerste Grand Slam toernooi van 2006, de Australian Open. Reden voor de afzegging is een voetblessure. Ook de Rus Marat Safin zegt af voor de Australian Open. Safin is nog niet helemaal hersteld van een knieblessure.
Tijdens de Australian Open weten zowel Raemon Sluiter als Michaëlla Krajicek door te dringen tot de tweede ronde. Sluiter is te sterk voor de Tsjechische qualifier Pavel Snobel, setstanden waren 6-4, 2-6, 6-2 en 6-4. Krajicek verslaat Kristina Brandi in twee sets, met 6-4 en 7-6. Sluiter gaat in de tweede ronde onderuit, terwijl Krajicek in de derde ronde tegen Mauresmo moet opgeven vanwege de hitte. Mauresmo wint de Australian Open. In de finale tegen Justine Henin; de zieke Belgische geeft bij de stand 6-1 en 2-0 op. Roger Federer wint de Australian Open 2006 bij de mannen. De Zwitserse nummer één van de wereld verslaat in de finale de verrassende Cyprioot Marcos Baghdatis met 5-7 7-5 6-0 6-2. Voor Federer is het zijn zevende Grand Slam-titel.

Schaatsen

Arjan Smit behaalt in Den Haag de nationale marathontitel. In de sprint is hij te sterk voor Jan Maarten Heideman en Joost Vink. Bij de vrouwen wordt Foske Tamar van der Wal kampioen. Zij is de in de sprint sneller dan Daniëlle Bekkering. Jenita Hulzebosch, de 31-jarige schaatster uit Gramsbergen, stopt met schaatsen. Haar leeftijd is daarvoor de reden. Hulzebosch won zes titels, waaronder drie op de marathon op kunstijs en driemaal werd ze nationaal kampioene op natuurijs. Ook heeft ze op het NK lange baan in 2003 de eerste plaats kunnen bereiken op de vijf kilometer.

De Nederlandse sprinttitels zijn voor Marianne Timmer en Stefan Groothuis. Timmer behaalt in Assen haar achtste sprinttitel, zonder een afstand te winnen. Voor Groothuis is het zijn eerste titel. Grote verliezer is Erben Wennemars, die door zijn vierde plaats in het algemeen klassement niet mee mag naar het WK sprint.

Het Nederlands kampioenschap sprint is het laatste toernooi voor Annemarie Thomas. De 24-jarige schaatster, diie in 1996 tijdens het WK afstanden in het Noorse Hamar zowel goud op de 1.000 als de 1.500 meter won, en in 1999 bovendien met 1.55,50 een nieuw wereldrecord op de schaatsmijl reed, stopt ermee.

Anni Friesinger meldt zich begin januari af voor het EK allround en het WK sprint. De Duitse is niet voldoende hersteld van een vleeswond aan haar been. Bij afwezigheid van Friesinger wordt Claudia Pechstein de nieuwe Europees kampioene allround. Op de laatste afstand, de 5.000 meter, eindigde ze als tweede, wat genoeg was voor de titel. Renate Groenewold en Ireen Wüst eindigden als respectievelijk tweede en derde. Bij de heren is Enrico Fabris de nieuwe Europees kampioen. Voor het eerst sinds 1980, toen er drie Noren op het erepodium stonden, eindigt er geen enkele Nederlander bij de eerste drie.

Het Europees kampioenschap verloopt nogal chaotisch. Doordat de koelinstallaties van de ijsbaan kapot zijn, kon de 5.000 meter bij de mannen pas op zondag worden verreden. De schaatsmijl bij de mannen wordt gekenmerkt door een 'aanrijding' tussen Verheijen en Uytdehaage, die klaar stond voor de start. Na de streep let Verheijen niet goed op, waardoor hij vol tegen de klaarstaande Jochem Uytdehaage aanknalt en beide rijders hard tegen het ijs gingen. Verheijen had last van z'n hand, Uytdehaage van z'n knie en enkels. Na onderzoek blijkt Uytdehaage zijn binnenste knieband te hebben ingescheurd bij de botsing, en daarnaast beschadiging van het kniekapsel en een verstuikte enkel te hebben opgelopen.


Jacques de Koning, Simon Kuipers en Barbara de Loor pakken tijdens een skate-off de laatste tickets voor de Olympische Winterspelen in Turijn. De Koning is op de 500 meter sneller dan Gerard van Velde. De Loor is in de skate-off op de 1.000 meter Paulien van Deutekom te snel af. Simon Kuipers plaatst zich voor de 1500 meter op de Olympische Spelen in Turijn. Hij wint in een rechtstreeks duel de skate-off van Rhian Ket. Kuipers moest de 1500 meter op het olympische kwalificatietoernooi vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan. Vanwege zijn goede prestaties eerder dit seizoen had hij wel een supernominatie, waardoor hij recht had op een skate-off.

De Amerikaan Joey Cheek wordt wereldkampioen sprint in het Heerenveense Thialf. Op de laatste afstand bij de mannen, de 1.000 meter, eindigt de Amerikaan slechts als tiende, maar het is toch genoeg om de wereldtitel binnen te slepen. Dmitry Dorofejev eindigt als tweede en Jan Bos pakt het brons. De Russische Svetlana Zhurova wordt de nieuwe wereldkampioene sprint bij de vrouwen. In het Thialf in Heerenveen is zij de beste na vier afstanden. Beste Nederlandse is Marianne Timmer, die als vierde eindigt.

Wieteke Cramer kroont zich tot de nieuwe nationaal kampioene allround. De Friezin zet een indrukwekkende prestratie neer in Utrecht. Na eerder al op de 500, 1.500 en 3.000 meter te hebben gezegevierd, wordt ook de langste afstand een prooi voor Cramer. Mark Tuitert pakt de titel bij de mannen. Tuitert blijft eenvoudig op de been tijdens de afsluitende 10.000 meter, waarin hij als vierde eindigt.

Wielrennen

De Duitse wielrenner Danilo Hondo wordt voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van Carfedon. De Duitser reed in 2005 onder een Zwitserse licentie in de Gerolsteiner-ploeg. In de Ronde van Murcia werd de Duitser betrapt op het gebruik van het verboden middel Carfedon, dat stimulerend zou werken. Hij werd daarop ontslagen door Gerolsteiner.

Overige Sporten

Jelle Klaasen zorgt voor een grote sensatie door The Lakeside te winnen. De 21-jarige Klaasen verslaat in een oranje-finale viervoudig kampioen Raymond van Barneveld met 7-5. Bij de vrouwen gaat de titel voor de zesde achtereenvolgende keer naar de Engelse Trina Gulliver, die in de finale Francis Hoenselaar verslaat.


Gerben de Knegt wordt voor de tweede maal in zijn carrière Nederlands kampioen veldrijden. In de eindsprint is hij sneller dan zijn teamgenoot Richard Groenendaal. De 18-jarige Marianne Vos veroverde in Zeddam dankzij een sterke sprint de wereldtitel bij het veldrijden voor vrouwen. De Nederlandse troeft Hanka Kupfernagel af in de sprint. Daphny van den Brand pakt brons.
Submitter:  Bron: FOK!sport