[Terugblik]April

april

Tennis

Peter Wessels slaagt er niet in het challengertoernooi van Saint Brieuc toe te voegen aan zijn palmares. Wessels moet in de finale met 6-3 en 6-1 zijn meerdere erkennen in de Fransman Marc Gicquel. Roger Federer wint het ATP-toernooi van Miami. De als eerste geplaatste Zwitser wint van de als zesde geplaatste Kroaat Ivan Ljubicic met driemaal 7-6. Nicolas Almagro wint het ATP-toernooi van Valencia. De 20-jarige Spanjaard verslaat zijn generatiegenoot Gilles Simon in de finale: 6-2, 6-3. Rafael Nadal wint in Barcelona zijn derde toernooi van 2006. De Spanjaard verslaat Tommy Robredo in de finale: 6-4, 6-4, 6-0. Daniele Bracciali wint het tennistoernooi van Casablanca. In de finale verslaat hij de als nummer één geplaatste Nicolas Massu met 6-1 6-4. Rafael Nadal prolongeert in april ook zijn titel in Monte Carlo. De 19-jarige Spanjaard wint in de finale van Roger Federer: 6-2, 6-7 (2), 6-3, 7-6 (5).

Svetlana Kuznetsova wint het WTA-toernooi van Miami. In de finale verslaat zij haar landgenote Maria Sharapova vrij eenvoudig met 6-4 6-3. Nadia Petrova voegt het WTA-toernooi van Charleston toe aan haar palmares. De Russin klopt Patty Schnyder onder zeer warme omstandigheden.

Schaatsen

Wieteke Cramer en Rhian Ket komen volgend seizoen uit voor VPZ. Beide schaatsers zaten nog zonder ploeg. Zowel Cramer als Ket reed de voorbije jaargang voor Postcode Loterij, maar het tweetal werd niet betrokken bij de overname door DSB.

Wielrennen

Tom Boonen wint voor de tweede achtereenvolgende maal de Ronde van Vlaanderen. Na een selectie via de Koppenberg en Valkenberg klopt de wereldkampioen in een sprint à deux Leif Hoste. Karsten Kroon finisht op de achtste stek als beste Nederlander.

De 94e Scheldeprijs Vlaanderen wordt gewonnen door Tom Boonen. Quickstep, de ploeg van de wereldkampioen, dirigeert de complete koers met Steven de Jongh als beste Nederlander op de tweede plaats achter zijn kopman. Alejandro Valverde wint na een sterk eindschot op de Muur van Huy de Waalse Pijl. De Spanjaard troeft zijn landgenoot Samuel Sanchez af. In zijn wiel wordt Karsten Kroon de beste Nederlander op de derde plaats. Frank Schleck brengt de 41e Amstel Gold Race op zijn naam. De Luxemburgse renner van CSC springt in de finale alleen weg en komt voor Stefan Wesemann en Michael Boogerd alleen aan op de Cauberg.

Diverse sporten

Lornah Kiplagat verovert zilver op de lange cross bij het WK veldlopen in Fukuoka, Japan. Slechts een eindsprint van Tirunesh Dibaba voorkwam een sensationele winst. Kiplagat deed 25 minuten en 26 seconden over de acht kilometer, slechts vijf tellen trager dan Dibaba.

Marleen Veldhuis verovert zilver op de 100 meter vrije slag bij het WK kortebaan in Sjanghai. De Nederlandse moet alleen wereldrecordhoudster Lisbeth Lenton voor laten gaan. Inge Dekker finisht in 26,29 als vierde op de 50 meter vlinderslag. Daarmee blijft ze Hinkelien Schreuder (26,32) nipt voor. De Nederlandse zwemsters veroveren met een wereldrecord goud op de 4x100 vrije slag. Het Nederlandse team, bestaande uit Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Chantal Groot en Marleen Veldhuis, zwemmen een tijd van 3.33,32. Het oude wereldrecord was sinds april 1997 met 3.34,55 in handen van de Chinese vrouwen. Veldhuis behaalt verder nog brons op de 50 meter vrij. Lenton pakte het goud voor de Zweedse Therese Alshammar.

De Nederlandse badmintonploeg slaagt er niet in de Europese titel voor landenteams te veroveren. Net als in 2004 is Denemarken te sterk in de eindstrijd. Mia Audina slaagt er niet in de Europese titel in het badminton te veroveren. De Duitse Xu Huaiwen bleek te sterk in de eindstrijd: 15-21, 21-9 en 21-16.


Theo Bos wint met overmacht het onderdeel sprint bij het WK baanwielrennen. De Hierdenaar was in de finale te sterk voor de Brit Craig MacLean. Eerder werd Bos wereldkampioen op het onderdeel keirin. Titelverdediger Teun Mulder werd zesde. Robert Bartko wordt wereldkampioen op de individuele achtervolging. De Duitse baanrenner verslaat de Nederlander Jens Mouris op de baan van Bordeaux.

De hockeyvrouwen van Amsterdam winnen wederom de Europa Cup voor bekerwinnaars. De ploeg, die titelverdediger is in het Schotse Edinburgh, verslaat Rot-Weiss Köln in de finale met 2-1. De hockeyers van Bloemendaal winnen de Europa Cup voor bekerwinnaars bij de mannen. In de finale verslaat de ploeg het organiserende Engelse Reading met 4-2.

Het Nederlands korfbalteam wordt in Boedapest wederom Europees kampioen. Oranje is in de finale veel te sterk voor België: 25-14. Het Europees kampioenschap korfbal wordt voor de derde maal gehouden; Nederland won alle drie de edities.