Het filmjaar 2020 volgens de FOK!filmredactie

3. Het filmjaar volgens Robbert (Roberto_BOZ)

In een jaar met weinig kans om naar de bioscoop te gaan heb ik me thuis prima kunnen verkneukelen met het kijken van klassiekers die ik nog nooit eerder had kunnen zien. Gelukkig heb ik toch wat nieuws kunnen meepakken.

5. Tenet
Hoewel ik niet volledig overtuigd ben van deze film, is deze film toch in mijn top 5 terecht gekomen. Eerlijk gezegd sta ik hier niet helemaal achter, want ik ben wat minder overtuigd van deze film. De film is ontzettend complex en verstokt van gelaagde hoofdpersonages. De actie was indrukwekkend gefilmd en technisch is Christopher Nolan de meest vernieuwende productieve regisseur van dit decennium, maar toch doet deze film me weinig.

4. The Invisible Man
Nog een film die ik nooit had gedacht in dit lijstje op te nemen. Maar de insteek die deze thriller kiest verraste mij enorm. De hele film was ik opgezogen in het verhaal. Hopelijk lukt het Universal hiermee hun 'monster-universe' toch op te starten.

3. 1917
De vraag blijft door mijn hoofd spoken: waardoor kon ik tijdens deze film mijn ogen geen seconde van het witte doek afhalen? Is het omdat de actie ongenadig goed in beeld werd gebracht of omdat ik continu aan het puzzelen was waar de onzichtbare 'cuts' tussen de scènes door zaten? Dat maakt ook gewoon niet uit. Een visueel spektakel, adembenemend verhaal en een intense filmervaring die je mee moet maken.

Babyteeth: Eliza Scanlen en Toby Wallace
Eliza Scanlen en Toby Wallace in Babyteeth

2. Babyteeth
De kleinere films in de filmhuizen werden dit jaar gewoon uitgebracht, in tegenstelling tot de blockbusters. Eén van de mooiste films in dit rijtje was Babyteeth. In de film maken we kennis met het doodzieke pubermeisje Milla. Ze wordt verliefd op een drugsdealer, wat natuurlijk de zaak voor haar ouders complex maakt. Want hoe ga je om met je puberdochter die zich wil afzetten terwijl je ook weet dat de kans groot is dat je haar gaat verliezen. Een intiem drama, indrukwekkend en hartverscheurend.


1. Hamilton
Een registratie van een Broadway-musical op nummer 1? Ik kan het ook niet helpen. In een jaar waarin we grotendeels verstokt bleven van grote blockbusters (maar er genoeg anders te ontdekken was) bracht deze musical me het meest in verroering. De geweldige nummers, de verfrissende vertelstijl en de sublieme registratie door regisseur Thomas Kail brengen je in een totaal ervaring. Een avondje uitgaan door thuis te blijven is nog nooit eerder zo gelukt als deze registratie. In een jaar waarin thuis blijven tot je dagelijkse taken behoorde is deze film relevanter dan ooit en staat misschien wel symbool voor het jaar 2020.

Lin-Manuel Miranda in Hamilton
Lin-Manuel Miranda in Hamilton