Het filmjaar 2020 volgens de FOK!filmredactie

2. Het filmjaar volgens Daan (daan1601)

2020 is een jaar geworden waar ik met schaamte naar kijk wat betreft mijn filmkwantiteit, maar absoluut niet twijfel over de filmkwaliteit. Toen de bioscopen hun deuren moesten sluiten en ik niet meer toe kwam aan een wekelijks bezoekje kon ik me er niet altijd toe zetten om thuis een film aan te zetten. Het filmhuis blijft voor mij een plek waar ik nieuwe regisseurs, acteurs en actrices ontdek en waar ik mooie herinneringen maak. Laten we met z'n allen hopen dat de bioscopen 2021 overleven.

5. A Beautiful Day in the Neighborhood

Ik zag deze film eigenlijk al in 2019 op het Londen Film Festival, samen met Breuls. Over de Nederlandse releasedatum was nog weinig bekend en ik hoopte dat de Nederlanders snel zouden kunnen genieten van dit prachtstukje. Uiteindelijk werd de film de afsluiting van het Rotterdamse filmfestival en was het te bekijken bij de meeste filmhuizen in februari. Een typisch stukje Amerikaanse cultuur die voor Nederlanders niet gelijk te vatten is, maar de vertelling maakt het gevoel dat het wil overbrengen des te sterker.

Tom Hanks in A Beautiful Day in the Neighborhood
Tom Hanks in A Beautiful Day in the Neighborhood

4. The Trial of the Chicago 7

Dit was een van de films waarbij de studio een grote bioscooprelease tijdens corona niet meer zag zitten en koos voor een verkorte vertoning op het witte doek, waarna de film beschikbaar werd op Netflix. Ik heb vol overgave zitten kijken in de bioscoop en was verbijsterd over de manier waarop sommige scènes werden uitgespeeld. Dit moest wel gefictionaliseerd zijn. Dat was schokkend genoeg maar deels waar. The Trial of the Chicago 7 laat zien waarom ook de kleinere films een rol moeten hebben in de programmering van bioscopen. Het zou zomaar eens kunnen dat deze film een grote rol gaat spelen bij de Oscars. Gaat dat zien op Netflix!

3. Tenet

Alhoewel het niet Nolan's sterkste is (zie vooral ook mijn blu-ray review), was ik nog steeds vanaf de eerste seconde uitermate geboeid. Er is veel over gezegd, maar als deze film in een normale situatie was uitgebracht had het misschien wel iets meer de spotlight gekregen die het verdiende en had niet de focus gelegen dat er gepresteerd moest worden op de box-office omdat het nou eenmaal de blockbuster was die als eenzame speler werd uitgebracht. Het is weer afwachten waar Nolan nu weer mee komt voor zijn nieuwste epische vertelling.

2. Soul

Pixar blijft een speciaal plekje in mijn hart hebben. Hun films hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven en laat nou net dat de focus zijn van Soul, hoe je door je leven wandelt en dat de keuzes die je maakt effect hebben op wat voor een persoon je kan zijn en worden. De animatie is weer adembenemd mooi, de soundtrack klopt helemaal en de stemacteurs zijn subliem gecast. Misschien ook niet Pixar's allersterkste film, maar wel eentje voor in de geschiedenisboeken. Ik hoop van harte dat als de coronacrisis voorbij is, deze film gewoon een bioscooprelease krijgt. Ik zal er op de eerste dag bij zijn. Hier is ook uitgebreider te lezen wat ik van Soul vond. 

Jamie Foxx als Joe Gardner in Soul
Jamie Foxx als Joe Gardner in Soul

1. Hamilton

Toen midden in de pandemie bekend werd gemaakt dat het niet een 2021 release zou worden in de bioscoop, maar een vervroegde 2020 release op Disney+ was ik euforisch en skeptisch tegelijkertijd. Ik heb de show inmiddels 3 keer in Londen en ook in New York mogen bewonderen en de kracht die het uitstraalt op het toneel leek mij soms moeilijk terug te vertalen naar de televisie in de woonkamer. Door de meesterlijke regie van Thomas Kail is die twijfel weggenomen. De film is een van mijn meest bekeken titels op Disney+ en dat zal nog wel even zo blijven.