FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 mei 2024

Verstappen op pole voor sprintrace in Miami

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Sprintrace voor de Grand Prix van Miami. De Nederlander reed in de shootout een tijd van 1.27,641 waarmee hij nipt sneller was dan Charles Leclerc en Sergio Perez.

In de sprintshootout was er in het eerste deel meteen actie van Charles Leclerc die in de enige vrije training zijn Ferrari al vroeg moest parkeren en zo geen baantijd had gehad. Het deerde de Monegask niet want hij bleek er gewoon bij te zitten. Omdat de baan verbeterde moesten de coureurs meerdere ronden rijden. Nadat de vlag gevallen was konden Pierre Gasly, Guanyu Zhou, Valtteri Bottas, Logan Sargeant en Alexander Albon uitstappen. Laatstgenoemde raakte zijn snelste tijd kwijt omdat hij de baan bij de chicane afstak.

In SQ2 bleef Verstappen lang binnen, maar de Nederlander ging makkelijk door naar het laatste deel, wel ruim achter de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri. Verrassender was dat de Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton in hun tweede run de tijden niet konden verbeteren en buiten de boot vielen. Dat gold ook voor Esteban Ocon, Kevin Magnussen en Yuki Tsunoda.

De coureurs bleven in het laatste deel lang binnen staan en toen het geweld wel losbarste reed Verstappen in een zeker niet foutloze ronde naar een tijd van 1.27,641 waarmee hij nipt sneller was dan Leclerc en Perez. Verrassender was de vierde positie van Daniel Ricciardio in de RB, Carlos Sainz, de tegenvallende Piastri, Lance Stroll, Fernando Alonso, Norris die in zijn ronde te veel foutjes maakte en Nico Hülkenberg.

Verstappen in Miami de snelste in eerste en enige vrije training

Max Verstappen heeft in Miami de snelste tijd gereden in de eerste en enige vrije training (1:28.595). De Red Bull-coureur kende een lastige 45 minuten van de sessie omdat hij de banden niet op de juiste temperatuur wist te krijgen. Oscar Piastri reed een uitstekende tweede tijd, met een tiende achter Verstappen, gevolgd door de Ferrari-coureur Carlos Sainz.

Charles Leclerc, de teamgenoot van Sainz, heeft maar vier minuten van deze sessie kunnen genieten. In de tweede sector spinde de Monegask bij het opkomen van het lange rechte stuk en wist zijn auto niet meer de juiste richting te krijgen. De wedstrijdleiding besloot de rode vlag te tonen en er volgde een korte onderbreking van de training.

Volledige uitslag vrije training:

  Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:28.595   25
2 Oscar Piastri McLaren 1:28.700 +0.105s 24
3 Carlos Sainz Ferrari 1:28.711 +0.116s 24
4 George Russell Mercedes 1:28.784 +0.189s 26
5 Lance Stroll Aston Martin 1:28.817 +0.222s 25
6 Sergio Perez Red Bull Racing 1:28.868 +0.273s 23
7 Lewis Hamilton Mercedes 1:29.012 +0.417s 24
8 Yuki Tsunoda RB Honda 1:29.056 +0.461s 25
9 Esteban Ocon Alpine 1:29.163 +0.568s 23
10 Pierre Gasly Alpine 1:29.175 +0.580s 27
11 Daniel Ricciardo RB Honda 1:29.178 +0.583s 27
12 Kevin Magnussen Haas 1:29.189 +0.594s 26
13 Nico Hulkenberg Haas 1:29.314 +0.719s 25
14 Alexander Albon Williams 1:29.393 +0.798s 24
15 Guanyu Zhou Kick Sauber 1:29.445 +0.850s 24
16 Lando Norris McLaren 1:29.495 +0.900s 21
17 Valtteri Bottas Kick Sauber 1:29.636 +1.041s 23
18 Logan Sargeant Williams 1:29.891 +1.296s 23
19 Fernando Alonso Aston Martin 1:30.023 +1.428s 22
20 Charles Leclerc Ferrari 1:32.099 +3.504s 3

NHL: Maple Leafs dwingen 7e wedstrijd af tegen Bruins

In de eerste ronde van de playoffs in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL was het donderdagavond relatief rustig: er stond één wedstrijd op het programma, de zesde wedstrijd tussen de Toronto Maple Leafs en de Boston Bruins, die met 3-2 op matchpoint stonden.

In de Scotiabank Arena leverde periode één niks op, en lange tijd leek dat ook voor de tweede periode te gelden. In de laatste minuut ontplofte de boel echter: William Nylander zette Toronto op 1-0 en laat in de derde periode tekende hij ook nog eens voor de 2-0. Met krap een seconde te spelen scoorde Morgan Geekie de 2-1 namens Boston, maar dat was te laat en dus zal zaterdagavond de beslissende zevende wedstrijd gespeeld worden.

Speelschema
Zaterdag 4 mei, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 7; Boston Bruins - Toronto Maple Leafs (3-3)

Biden veroordeelt geweld bij pro-Palestijnse demonstraties in VS

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het geweld tijdens pro-Palestijnse protesten op verschillende universiteiten in het land scherp veroordeeld. "Er is een recht om te protesteren, maar niet een recht om chaos te veroorzaken," zei Biden in een toespraak in het Witte Huis. Er mag op de campus geen ruimte zijn voor antisemitisme of islamofobie. Ook het discrimineren of dreigen met geweld tegen Joodse studenten of Amerikanen van Arabische afkomst is uit den boze.

Biden maakte ook duidelijk dat de protesten voor hem geen aanleiding zijn geweest om zijn Midden-Oostenbeleid te heroverwegen.

Volgens berichten in de media zijn de afgelopen weken meer dan 2.000 mensen gearresteerd bij pro-Palestijnse protesten aan universiteiten in de VS. Sinds 18 april zijn er arrestaties geregistreerd op meer dan 40 universiteiten in ten minste 25 staten, meldde CNN. Er waren protesten op tal van andere universiteiten, maar geen arrestaties. De protesten gaan door. Verschillende protestkampen werden ontruimd, onder meer aan de Rutgers University in New Jersey en UCLA in Los Angeles. 

Kunstschaatskampioene Sjoukje Dijkstra (82) overleden

Voormalig olympisch kampioene kunstrijden Sjoukje Dijkstra (82) is overleden. Ze behoorde in de jaren zestig van de 20e eeuw tot de wereldtop. In 1962, 1963 en 1964 werd ze wereldkampioene en vanaf 1960 vijfmaal op rij Europees kampioen. In 1960 won zij bij de Olympische Winterspelen in Squaw Valley de zilveren medaille en vier jaar later bij de Winterspelen in Innsbruck het goud. 

Sjoukje Dijkstra werd in Akkrum geboren maar groeide op in Amstelveen. Dijkstra kreeg haar talent van huis mee: haar vader Lou Dijkstra had als hardrijder op de schaats al aan de Winterspelen van 1936 meegedaan. Toen zij negen jaar was, ging ze met de toen tienjarige Joan Haanappel en hun trainster Annie Verlee zes weken naar Londen om te trainen bij Arnold Gerschwiler.

Dijkstra won haar eerste medaille bij het nationaal kampioenschap in 1954. Tijdens haar carrière moest zij het aanvankelijk afleggen tegen Haanappel, maar uiteindelijk bleek zij een klasse apart.

Het bekendst werd Dijkstra door haar successen bij de Olympische Winterspelen. Zij maakte haar debuut als 14-jarige bij de Winterspelen van 1956 in Cortina d'Ampezzo. In 1960 won zij bij de Olympische Winterspelen in Squaw Valley de zilveren medaille en vier jaar later in Innsbruck het goud. Daarmee was zij de eerste Nederlander die een gouden medaille won bij de Winterspelen. 

Na het behalen van het olympisch goud verliet Dijkstra de amateursport en stapte over naar de ijsrevue Holiday on Ice, waaraan zij van 1964 tot 1972 verbonden was. Met haar man, de dresseur Karl Kossmayer, kreeg zij twee dochters, Rosalie en Katja. 

Sjoukje Dijkstra werd zes keer gekozen tot Sportvrouw van het jaar en bij de eeuwwisseling werd zij uitgeroepen tot Nederlands beste kunstrijdster van de 20e eeuw. 

Dijkstra overleed donderdagmiddag in de Brabantse plaats Someren, waar zij woonde. Volgens haar dochter "heeft haar hart het begeven". Dijkstra is vredig ingeslapen. In februari 2024 overleed haar collega en goede vriendin Joan Haanappel.

Politie wil vier medewerkers ontslaan om discriminerende WhatsApp-berichten

De politie wil vier medewerkers uit het korps ontslaan omdat ze hebben deelgenomen aan een WhatsAppgroep waar grensoverschrijdende en discriminerende teksten werden gedeeld. Zes anderen krijgen voorwaardelijk ontslag en een elfde politiemedewerker krijgt een berisping. Zo meldt AT5

Het betreft verschillende groepen met medewerkers van de eenheid Amsterdam en één groep met een medewerker van eenheid Amsterdam, een medewerker van het Politiedienstencentrum en een medewerker van eenheid Rotterdam.

“Het is pijnlijk dat medewerkers deel uitmaakten van deze WhatsApp-groepen waarin zaken zijn gedeeld die absoluut niet verenigbaar zijn met het uitoefenen van een functie bij de politie", aldus politiechef Frank Paauw. "Dit staat haaks op het zijn van een politie voor iedereen. Des te belangrijker vind ik het dat de samenleving en onze eigen medewerkers weten dat dit soort gedrag niet getolereerd en dus bestraft wordt."

De medewerkers hebben twee weken de tijd om te reageren. Daarom zijn de voorgenomen straffen nog niet definitief.

Dodenherdenking op de Dam: wat mag er nou wel en wat niet?

De Nationale Herdenking op de Dam zal dit jaar iets anders verlopen dan gebruikelijk. Iedereen die de herdenking wil bezoeken, moet rekening houden met een waslijst aan maatregelen. Zo meldt AT5.

Hieronder lees je om welke maatregelen het precies gaat.

Vanwege 'toegenomen spanningen in de maatschappij', met name als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas, heeft de gemeente Amsterdam besloten om een uitgebreide noodverordening in het leven te roepen. Daarin staan extra regels waar mensen die naar de Dam komen zich aan moeten houden. De noodverordening geldt tussen 15.00 en 21.30 uur.

De belangrijkste regel is dat alleen mensen die zich aangemeld hebben de herdenking kunnen bijwonen. Dat kon tot dinsdag, toen duidelijk werd dat alle beschikbare plekken vergeven waren. Er worden maximaal 10.000 mensen toegelaten bij de Nationale Herdenking, de helft minder dan voorgaande jaren.

Toegangssluizen
Mensen die zich aangemeld hebben, kunnen via één van de drie ingangen de Dam betreden. De entrees staan op het Damrak, op het Rokin en in de Paleisstraat. Welke entree je als bezoeker moet hebben, hangt af van de plek die je bij de reservering hebt uitgekozen.

Bezoekers hebben bij hun reservering ook een tijdslot meegekregen en moeten voor een bepaalde tijd binnen zijn. Bij de ingangen hoeft geen ID-kaart getoond te worden, een toegangsbewijs is genoeg.

Vlagverbod en fouilleren 
Er is op de Dam een verbod op vlaggen, borden en geluidsversterkende apparaten. Vanwege dat verbod wordt iedereen bij binnenkomst gefouilleerd. Die fouillering bestaat uit 'het oppervlakkig aftasten van kleding' en het kijken in tassen. Beveiligers kunnen ervoor kiezen om de kleding verder te onderzoeken. Bijvoorbeeld door het open te ritsen.

T-shirts
Burgemeester Halsema zei vrijdag in gesprek met AT5 dat groepen die allemaal hetzelfde T-shirt met een bepaalde boodschap – bijvoorbeeld Free Palestine – dragen, ook geweigerd kunnen worden. "Omdat dat aanleiding kan geven tot wanordelijkheden", zei Halsema daarover. "Er kunnen vijftig mensen dat van plan zijn, maar dat kan andere mensen zwaar emotioneren. Het kan aanleiding tot onrust of paniek, daarom is het niet toegestaan." 

Volgens een woordvoerder van de burgemeester zijn de regels rondom T-shirts alleen bedoeld voor grote groepen en dus niet voor individuen.

Regels voor omwonenden
Ook bewoners die aan het plein wonen moeten zich aan bepaalde regels houden, regels die bij eerdere herdenkingen ook al golden. Zo is het verplicht om alle ramen naar het plein toe tijdens de herdenking te sluiten. Ook is het verboden om op dat moment op een balkon of dakterras te staan.

Winkels, horecazaken en andere bedrijven in de buurt van de Dam moeten om 16.30 uur sluiten. Hotels en hostels hoeven zich niet aan die regel te houden. 

Demonstraties
De extra maatregelen komen voort uit een analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie. Daarin werd geconcludeerd dat er een kans bestaat op spontane protestacties of demonstraties, vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Meerdere pro-Palestijnse organisaties hebben overigens laten weten dat ze niet van plan zijn om te demonstreren.

Op dit moment is er een demonstratie aangemeld bij de gemeente: de linkse activist Frank van der Linde wil demonstreren tegen PVV’er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma. Van der Linde heeft de demonstratie ingediend bij de gemeente Amsterdam. Op de Dam mag hij niet staan, zegt Halsema. Van der Linde heeft in plaats daarvan een plek op de Torensluis bij het Singel toegewezen gekregen. Van der Linde heeft aangegeven toch naar de Dam te willen om Bosma de rug toe te keren.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 18

Elf stuks! Dat is het aantal films dat de filmdistributeurs deze week loslaten in de Nederlandse bioscopen. Er is sciencefiction, sportdrama, horror, documentaire, toneelverfilming, romcom en nog veel meer. Wat wordt jouw eerste keus?

Challengers

Tashi is een sterke vrouw die zowel op als buiten de tennisbaan haar mannetje staat en getrouwd is met een tenniskampioen die een wat mindere periode doormaakt. Tashi’s pogingen haar man er weer bovenop te helpen nemen een verrassende wending wanneer hij het moet opnemen tegen de uitgerangeerde Patrick, zijn voormalige beste vriend en de ex van Tashi. Als zaken uit hun verleden er vervolgens toe leiden dat de spanningen hoog oplopen, wordt Tashi gedwongen zich af te vragen welke prijs er voor de winst zal moeten worden betaald. 

Breathe

Nadat de aarde door gebrek aan zuurstof onbewoonbaar is geworden, leven moeder Maya en haar dochter Zora gedwongen ondergronds. Ze kunnen slechts kleine uitstapjes naar de oppervlakte maken dankzij een felbegeerd zuurstofpak dat is ontworpen door Maya’s dood gewaande echtgenoot Darius. Wanneer een mysterieus stel beweert te weten wat er met Darius gebeurd is, laat Maya ze binnen in hun bunker. Deze bezoekers blijken echter niet wie ze beweren te zijn en dat brengt moeder en dochter in een levensgevaarlijke situatie. 

Tarot

Wanneer een groep overmoedige vrienden de heilige regel van tarotlezingen schendt (gebruik nooit het spel kaarten van iemand anders), ontketenen ze ongemerkt een gruwelijk kwaad dat in de kaarten gevangen zat. Eén voor één komen ze oog in oog te staan met de dood en moeten ze alles in het werk stellen om te ontsnappen aan de noodlottige toekomst die in hun lezing is voorspeld. 

Club Zero

De eigenzinnige miss Novak gaat aan de slag op een privéschool waar ze les zal geven in het bewust omgaan met eten. De verwachtingen zijn hoog en slechts een kleine selectie leerlingen mag deelnemen aan haar lessen. Terwijl voedingspatronen uitgebreid onder de loep worden gelegd, ontstaat er een hechte band tussen miss Novak en haar pupillen. De onderlinge relatie neemt een gevaarlijke wending als de leerlingen volledig opgaan in de voorgestelde leefwijze van hun geliefde docent. Tegen de tijd dat de andere docenten en ouders echt begrijpen waar de kinderen mee bezig zijn, is ‘Club Zero’ de schokkende realiteit geworden. 

Garfield

Garfield (met de stem van Chris Pratt), de wereldberoemde typische binnenkat die een hekel heeft aan maandagen en dol is op lasagne, waagt zich buiten de deur voor een wild avontuur! Als zijn vader, de sjofele straatkat Vic (met de stem van Samuel L. Jackson), onverwachts opduikt, worden Garfield en zijn vriend hond Odie gedwongen hun luizenleventje achter zich te laten en met Vic mee te gaan voor een razend grappige, risicovolle roofoverval. 

Bed & Breakfast

Als workaholic Sarah tot haar eigen schrik ontslag neemt, heeft ze geen idee meer wat ze met haar leven aan moet. Ze laat zich overhalen op de B&B van haar tante te passen, maar doet dat met gepaste tegenzin. Want wat moet dit stadse meisje wiens leven aan elkaar hangt van overwerken, afhaalmaaltijden en Ubers tussen de kippen en de moestuin in een Gronings dorp? Wanneer Sarah niet één, maar zelfs twee potentiële lovers ontmoet, stroomt niet alleen de B&B, maar ook haar hart vol liefde. Gedwongen te kiezen tussen de twee mannen die in ongeveer alles van elkaar verschillen, ontdekt Sarah langzaam maar zeker ook welke keuzes ze nog meer moet maken. 

Woman Of…

Tegen de achtergrond van de Poolse transformatie van communisme naar kapitalisme, beslaat Woman Of… 45 jaar uit het leven van Aniela Wesoly. Aniela woont al meer dan de helft van haar volwassen leven als man in een Pools provinciestadje. De reis naar persoonlijke vrijheid als trans vrouw onthult moeilijkheden in het huwelijk en het ouderschap, gespannen familierelaties en gecompliceerde houdingen in haar omgeving, die haar constant in onmogelijke situaties plaatsen. Welke keuzes zal Aniela moeten maken? Zal zij bereid zijn alles op te offeren om te worden wie ze werkelijk is? 

Boléro

Parijs in de roaring twenties. We volgen Maurice Ravel, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van het land wordt gezien. Hij werkt aan een compositie voor Ida Rubinstein, een extravagante Russische choreografe. Iets zinderends moet het worden, erotisch en gewaagd. Maar terwijl de stad bruist, blijft het bij Ravel stil. Hij verliest zich in zelfkritiek, en in herinneringen aan eerdere mislukkingen. Overal om zich heen hoort hij inspiratie, maar hij krijgt niets op papier. Hoe dichter de deadline nadert, hoe groter zijn writer’s block wordt. Tot daar ineens een ritme is, en een opzwepende, sensuele melodie die de basis vormen voor wat zijn wereldberoemde meesterwerk is geworden: de Boléro. 

Radical

Leraar Sergio Correa komt vol goede moed aan op zijn nieuwe school in het Mexicaanse Matamoros. Hij ontdekt al snel dat er op de school weinig middelen zijn en nog minder enthousiasme is om de jongeren iets bij te leren. Zij komen vaak uit moeilijke thuissituaties en behalen de laagste testscores van het land. Hij besluit het roer compleet om te gooien en ‘radicale’ methodes te gebruiken om zijn leerlingen te inspireren en een betere toekomst te bieden. 

A Few Mornings, an Evening

Terwijl de dagen verstrijken, legt de camera subtiele veranderingen en bescheiden momenten van verwondering vast. Gaandeweg zien we hoe mensen, honden, schapen, kippen, geiten en andere dieren deze dagelijkse routine beleven. De komst van een mannelijke geit op de boerderij luidt een kortstondig paringsritueel in, maar uiteindelijk hervat de tijd zijn vaste ritme. Als je goed kijkt, zie je hoe verhalen zich ontvouwen en hoe de dieren ons hun unieke karakter tonen. Dit wordt verder benadrukt in de aftiteling, waar de dieren evenveel ruimte krijgen als de mensen die bij de productie van de film betrokken waren. 

Macbeth: Ralph Fiennes & Indira Varma

Eén van Shakespeare’s meest bekende tragedies, Macbeth, komt naar het witte doek. Tony en BAFTA-winnaar Ralph Fiennes en Olivier Award-winnaar Indira Varma schitteren in een gloednieuwe productie van William Shakespeare’s Macbeth. Een meeslepend verhaal over hebzucht, moord, deceptie en bijgeloof. Er kleeft bloed aan de handen van een stel, gecorrumpeerd door hun meedogenloze lust voor macht. Eenmaal de grens over, is er geen weg meer terug. Het theaterstuk, geregisseerd door Simon Godwin en met set en kostuumontwerp door Frankie Bradshaw, wordt voor bioscoopvertoning live opgenomen in Dock X, een pakhuis omgebouwd tot theater in Londen. De live-registratie brengt het publiek nog dichter bij het drama en de personages van deze in de pers bejubelde uitvoering. 

FOK! Wat een weer: frisser met regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend regent het af en toe, in het midden van het land komt plaatselijk ook nog onweer voor. In het noorden is het grotendeels droog. Verder is het in het midden en noorden nevelig en in het noordoosten komt ook mist voor. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de westkust af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag komt er eerst nog plaatselijk regen of motregen voor, later vanmiddag wordt het overal droog. Er is veel bewolking, later kan in het zuiden de zon soms doorbreken. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C en daarmee is het flink koeler dan vandaag. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de westkust af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond blijft het droog en klaart het op. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vannacht blijft het droog. De temperatuur daalt naar ca. 6°C. De wind komt uit het zuidoosten en is matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

Gister regende het in, eh, waar niet in Nederland? (Foto: Ouwesok)
Regen... ((Archief)foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

AC

Random Pics van de Dag #1264

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.