Vijf filmtips voor de maand juni

Filmtip 2: Star Trek Into Darkness

Releasedatum: 6 juni 2013
Genre: Sciencefiction/Actie
Regisseur: J.J. Abrams
Acteurs: Chris Pine, Zachary Quinto en Benedict Cumberbatch
IMDb

Plot
Wanneer de bemanning van de Enterprise wordt teruggeroepen naar de Aarde, staan zij tegenover een niet te stoppen terreurbeweging die ontstaan is vanuit de eigen organisatie. De Aarde verkeert in een staat van crisis en Captain Kirk (Chris Pine) heeft er een persoonlijke taak van gemaakt om een klopjacht te leiden die de nodige opofferingen gaat vergen van hem en zijn bemanning.

Verwachtingspatroon
J.J. Abrams (Mission: Impossible III, Super 8) wist met name bij het Amerikaanse filmpubliek te verrassen met het uit 2009 afkomstige Star Trek. Zijn frisse aanpak resulteerde niet alleen in een meeslepende avonturenfilm, maar is tevens een ideaal startpunt voor de opzet van een nieuwe filmserie. Zoals gebruikelijk worden de liefhebbers al maandenlang enthousiast gehouden met spaarzame informatie die mondjesmaat wordt vrijgegeven. De Britse toevoeging aan de cast in de persoon van Benedict Cumberbatch (Sherlock, Tinker Tailor Soldier Spy) is veelbelovend en verder lijkt Star Trek Into Darkness, op basis van de trailer, nog grootser en bovendien ook wat serieuzer van toon dan zijn voorganger.

 


Filmtip 3: Only God Forgives

Releasedatum: 13 juni 2013
Genre: Misdaad/Drama
Regisseur: Nicolas Winding Refn
Acteurs: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas en Yayaying Rhatha Phongam
IMDb

Plot
Sinds de Engelsman Julian (Ryan Gosling) een tiental jaar geleden een politieagent vermoordde, is hij woonachtig in Bangkok, waar hij samen met zijn broer Billy (Tom Burke) de leiding heeft over een Thaise boksclub die een dekmantel vormt voor drugssmokkel naar Londen. Wanneer Billy wordt vermoord, komt Jenna (Kristin Scott Thomas), die zowel de moeder van de broers als het hoofd van een invloedrijke criminele organisatie is, over uit Londen om het lichaam van haar zoon op te eisen. Het enige wat zij nu nog wil is wraak.

Verwachtingspatroon
Nog voordat de Deense regisseur Nicolas Winding Refn (Valhalla Rising) doorbrak bij het grote publiek met het uit 2011 afkomstige Drive, timmerde hij bij het filmhuispubliek al aardig aan de weg en met name de meesterlijke Pusher-trilogie heeft veel indruk gemaakt. Nu hij ook is doorgebroken in Hollywood, wordt Refn in verband gebracht met talloze projecten. Dit geldt ook voor hoofdrolspeler Ryan Gosling (Drive, The Place Beyond the Pines) die momenteel druk bezig is met zijn eigen regiedebuut genaamd How to Catch a Monster, een thriller die moet uitkomen in 2014.

Nog voordat Drive een succes werd, liep Refn al rond met het idee voor Only God Forgives. Volgens Gosling, die dagelijks een paar uur moest trainen voor zijn rol als vechtersbaas, is het script het vreemdste wat hij ooit heeft gelezen. Hij vergelijkt het met een realistisch sprookje dat zich afspeelt in het Verre Oosten. Op basis van de trailer heeft Refn, net als in Drive, wederom een stijlvolle film gemaakt die zeer gewelddadig is. Een film om reikhalzend naar uit te kijken, hoewel de reacties vanuit Cannes hebben aangeven dat dit duidelijk geen film gaat zijn voor tere zieltjes.