Vijf filmtips voor de maand juni

Filmtip 4: Frances Ha

Releasedatum: 20 juni 2013
Genre: Drama/Komedie
Regisseur: Noah Baumbach
Acteurs: Greta Gerwig, Mickey Sumner en Adam Driver
IMDb

Plot
Frances (Greta Gerwig) is een in New York woonachtige danseres die meer uit het leven wil halen dan dat ze nu krijgt. Ze neemt diverse tegenslagen luchtig op en haalt wel degelijk plezier uit het leven.

Verwachtingspatroon
Met het uit 2005 afkomstige drama The Squid and the Whale brak schrijver en regisseur Noah Baumbach door bij het filmhuispubliek. Hoewel hij met zijn volgende films, Margot at the Wedding en Greenberg, de stempel van belofte wat verspilde, is hij nu terug met een film die op basis van de trailer nogal doet denken aan een film van de ultieme New Yorkse regisseur Woody Allen. Opgenomen in zwart-wit lijkt de door nieuwkomer Greta Gerwig gedragen film een ode aan de Franse nouvelle vague. Frances Ha voelt aan als een typisch onafhankelijke film die op basis van zijn charme langzaam ontdekt zal worden.

 


Filmtip 5: Man of Steel

Releasedatum: 20 juni 2013
Genre: Actie/Avontuur
Regisseur: Zack Snyder
Acteurs: Henry Cavill, Amy Adams en Michael Shannon
IMDb

Plot
Een kind wordt van een stervende planeet gestuurd naar de Aarde. In een plattelandsdorp gelegen in Kansas, waar hij wordt opgevoed door Jonathan en Martha Kent (Kevin Costner en Diane Lane), ontdekt hij al snel dat hij buitengewone krachten bezit. Eenmaal volwassen, begint Clark Kent (Henry Cavill) te beseffen dat hij de persoon is die de planeet moet behoeden voor de totale vernietiging.

Verwachtingspatroon
Door de lange reeks van succesvolle superheldenfilms, zou men bijna vergeten dat veel van deze films gigantisch geflopt zijn. Films als Green Latern, Elektra, Daredevil en Catwoman brachten lang niet zoveel geld op als verwacht en waren daarnaast als film het aanzien niet waard. Superman Returns uit 2006 voldeed aan beide criteria en daarom werd al snel besloten om het voorlopig bij deze ene film te houden. Maar succes werkt aanstekelijk en aangezien alleskunner Christopher Nolan een aantal jaar geleden verantwoordelijk was voor de succesvolle opleving van Batman, kreeg hij de vraag voorgeschoteld hoe de icoon met de rode cape een succesvolle comeback zou kunnen maken op het witte scherm.

Net als bij The Dark Knight-trilogie, stelde Nolan een aanpak voor waarbij Clark Kent op zoek gaat naar zijn origine, om op die manier een meer menselijke Superman te creëren. De visueel ingestelde regisseur Zack Snyder (300, Watchmen) nam plaats op de regiestoel en een indrukwekkende cast werd al snel samengesteld. Bij het zien van de eerste beelden van Man of Steel, werden de meeste twijfels al snel weggenomen. Henry Cavill lijkt te zijn geboren voor deze rol en de sfeervolle beelden en zweverige muziek maken het plaatje compleet.