Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Lego-games over Star Wars waren er al en de makers hadden zich er makkelijk van af kunnen maken door van de vorige games wat levels bij elkaar te rapen, maar Lego Star Wars: The Skywalker Saga heeft geheel nieuwe levels die de prequel, sequel en de originele trilogie omvatten.

In het startmenu van Lego Star Wars: The Skywalker Saga zie je alle drie de trilogieën. Alleen de eerste films uit die drie mag je kiezen, want ja, je wil natuurlijk wel de verhaallijn volgen. Speel je de eerste film uit, dan mag je door naar de tweede film van die trilogie en na de tweede deel mag je door naar de laatste film. Mocht je Jar-Jar even zat zijn dan mag je wel naar een andere trilogie hoppen. Zoals gewoonlijk kun je na het verhaal te hebben gevolgd een hoofdstuk opnieuw spelen in free-mode, met personages die je hebt vrijgespeeld. Er zijn er nogal wat: 300+. Ze komen dan ook niet allemaal uit deze negen films en je ziet aardig wat gastoptredens uit The Mandalorian en Solo: A Star Wars Story.

Zoals gezegd bevat Lego Star Wars: The Skywalker Saga compleet nieuwe levels. Het is dus geen bundel remasters van de eerder verschenen Lego-games die twee van de drie filmreeksen al behandeld hebben. Dit keer is er ook gebruikgemaakt van stemacteurs om het allemaal wat leuker te maken, al moeten de games het zoals gewoonlijk vooral van de humor hebben. Die is dan ook veelvuldig aanwezig.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga - Rey on Rocks (Foto: Warner Bros.)

Elke film pakt vijf scènes en knoopt die aan elkaar met wat cutscènes. Nu had ik verwacht dat er in sommige gevallen wat memorabele momenten gepakt zouden worden. Maar nee, je gaat bijvoorbeeld niet het gevecht aan met of als Darth Maul en Qui-Gon op Tattooine. De personages zijn er wel, maar blijkbaar moest een scene als dat wijken. Ik had liever de echt iconische scènes gezien, of in ieder geval wat meer creatievere scènes. Ze zitten er wel in, zoals de missie met de missie van de Falcon in de hangar. Deze werd verzonnen voor deze game en werd uitgebreid met de gebeurtenissen van A New Hope. Andere hoofdstukken zijn dan weer best standaard.

Heb je al eerder Lego-games gespeeld dan weet je wat je mag verwachten. De combat is niet lastig. Als je wil kun je combo’s maken en dergelijke, maar de spelers die gewoon leuk met Lego willen spelen kunnen prima buttonbashen. Game over bestaat eigenlijk niet, je start meteen op de plek waar je stierf en verliest alleen steentjes waardoor je eindscore na de missie minder wordt. Er zijn wat puzzels, en er zijn legio collectables en easter eggs te vinden. Dit allemaal om uiteindelijk heel veel andere personages vrij te spelen die elk wel iets unieks kunnen. Met de verkregen specifieke skills kun je weer niet eerder op te lossen puzzels in free mode.

Het is allemaal bekend terrein, maar is dat erg? De game speelt lekker weg, de kenmerkende humor is weer aanwezig en alleen als je alles wil vinden en vrijspelen ben je een stuk langer bezig. Door co-op is het ook leuk om met je kinderen te spelen. Het enige dat in de weg kan zitten is dat je niet van Star Wars houdt. Dan kun je beter een andere franchise die al ver-Lego’ed is kopen. Voor de rest: de game is geschikt voor jong en oud en staat garant voor lol.

Gespeeld op Xbox Series X, ook verkrijgbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en pc.