Evil West

Ik had zelf iets als 'was deze niet al eerder uitgebracht'? Maar Evil West is zeker niet de eerste videogame die zich in een alternatief Wilde Westen afspeelt waarin monsters en demonische wezens rondrennen: Hard West deed eigenlijk hetzelfde en die titels lijken nogal op elkaar.

De wereld van Evil West is overspoeld met zombies, vampieren en ander demonisch kwaad. Je speelt Jesse Rentier van The Rentier Institute, een organisatie opgericht door Jesse's vader om de vele monsters te vinden en te vernietigen. Je bent op zoek naar een vampier die meer weet van de invasie en blijkbaar nog meer weet over de volgende fase. Het is een vrij voorspelbaar verhaal, maar vooral de personages die je tegenkomt zijn niet echt uitgediept of opvallend genoeg zodat je ze over een maand nog kan herinneren.

Evil West (Foto: Focus Entertainment)

In Evil West ontgrendel je geleidelijk nieuwe wapens, krachten en upgrades. Je kunt bijvoorbeeld het aantal schoten met je pistool in een enkel magazijn vergroten, je geweer uitbreiden met een elektrische lading en nieuwe moves toevoegen, zoals ground pounds om vijanden te lanceren, erachter aan te springen om ze daarna weer flink naar beneden te smijten en ze tot pulp maken. Of je kunt je geweer met chain lightning uitrusten die tussen vijanden afketst voordat je je vlammenwerper loslaat om ze af te maken. Je kunt gemakkelijk wisselen, aangezien bijna elk wapen zijn eigen speciale knop en cooldown-timer heeft. En het kost niet eens munitie of kogels. Het is dus een kwestie van de cooldowns leren. Een speciale indicator stelt Jesse in staat speciale moves uit te voeren. Een van hen raakt alle tegenstanders op het scherm met elektriciteit, waardoor ze verlamd raken. Dan kun je echt even helemaal los.

De combat van Evil West is heerlijke chaos, maar helaas is het leveldesign echt karig. De beruchte onzichtbare muren zijn overal aanwezig, waardoor het al helemaal een lineair gedoe wordt. Qua exploration is het ook karig. Er zijn een paar eenvoudige puzzels om op te lossen, er zijn wat verborgen schatkisten en geld om te vinden, maar het is allemaal heel voorspelbaar en eigenlijk enorm onnodige filler voor de tien tot twaalf uur dat je bezig bent met de game. Mocht je na het uitspelen nog eens willen, dan is er nog een new game+ en een mogelijkheid om in hardcore mode te gaan, waarbij je dus maar één leven hebt. Ten slotte is er een online coöperatieve modus, die echter geen matchmaking heeft, alleen op invite werkt en bovendien alleen de voortgang van de host opslaat. Dat is dan weer jammer.

Evil West (Foto: Focus Entertainment)

Wat ook genoemd mag worden is het hergebruik van vijanden. Je komt in Evil West vooral veel zombie-likes tegen, maar nadat je een boss hebt verslagen kun je er vergif op nemen dat je deze nog eens in miniversie tegen gaat komen in een latere missie. Omdat de combat zelf prima is, wordt dat ook weer heerlijk matten tegen een flinke levensmeter, maar het wordt wel wat afgezaagd als je steeds dezelfde vijanden in eenzelfde omgeving tegenkomt.

Grafisch is het ook niet je van het. Effecten zoals vuur en dergelijke heb ik ondertussen allemaal wel mooier gezien en ook details van vijanden en omgeving zijn vaak last-gen. Niet altijd, soms heb ik even een wow-momentje, zoals in de volle zon als je door een canyon loopt met mooie vergezichten. Maar vaak speel je in een donkere omgeving en dan vallen vooral de gebrekkige details op.

Evil West moet het hebben van de combat. Die is à la God of War: makkelijk te maken combo’s, veel gore en daardoor voelt het erg goed. Leveldesign en graphics zijn middelmatig te noemen. Ook de online co-op mode snap ik niet helemaal, waarom kun je niet samen spelen door middel van een lobby en waarom krijg je niet beiden de voortgang in je savegame? Nu moet je maar hopen dat je iemand kent die de game heeft en dat degene die niet host zin heeft om voor jou te gamen. Evil West is leuk genoeg als tussendoortje, maar meer ook niet.

Gespeeld op PlayStation 5, toen die stierf verder gegaan op PlayStation 4. Ook verkrijgbaar op Xbox Series X|S, Xbox One en pc.