WWE 2K23

Ontwikkelaar Visual Concepts heeft na het verschrikkelijke “hier heb je de code van de vorige ontwikkelaar, succes” WWE 2K20 nu genoeg tijd gehad om de franchise naar hun hand te zetten. Met WWE 2K23 laten ze zien dat de franchise ondertussen weer in de ring thuishoort.

De gameplay van WWE 2K23 heeft geen grote veranderingen ten opzichte van WWE 2K22, hun eerste echte volledig zelf geschreven game. Het is dus iets meer arcade, maar dat maakt het ook toegankelijker voor gamers. Er zijn wel kleine verbeteringen hier en daar, zoals het nieuwe optionele pin-systeem. Kies je voor de optie, dan krijg je een balk met een groene zone waarin je een bewegende lijn moet stoppen door op het juiste moment de rechter thumbstick omhoog te bewegen. Naarmate je rake klappen hebt gekregen en je dus verzwakt bent wordt de groene zone kleiner en dus moeilijker om daarin te stoppen.

Dat zwakker worden heeft meer impact dan voorheen. De reactie en bewegingen van Superstars worden langzamer. Met wat pech kan de wat fittere tegenstander je dan ook makkelijk counteren. Herstellen gaat dan wel weer snel, dus je bent niet de hele wedstrijd in het nadeel. Soms merk je nog dat bepaalde moves nog niet lekker targetten als er meer tegenstanders in de ring zijn, of dat een slag soms alsnog in de lucht geslagen wordt. Deze problemen komen sporadisch voor, het is dus wel verbeterd ten opzichte van het vorige deel.

WWE 2K23 (Foto: 2K Games)

WWE 2K23 heeft een nieuw match-type: WarGames. Bij een WarGames-wedstrijd zijn meestal twee teams van vier, vijf of meer worstelaars betrokken die opgesloten zitten in een stalen kooi waarin twee naast elkaar geplaatste ringen staan. Als de wedstrijd begint staan er twee worstelaars in de kooi, maar langzaam worden er meer teamleden de kooi ingelaten. Dan begint de match pas echt. Chaos dus.

De meest opvallende modus is Showcase. In vorige delen speelde je altijd met de cover-atleet. Dit jaar staat John Cena ‘onzichtbaar’ op de cover, maar dit keer speel je juist tegen hem tijdens memorabele wedstrijden in zijn carrière. Je hoort Cena commentaar leveren in deze modus zowel tijdens als tussen wedstrijden. Als gewoonlijk moet je specifieke doelen uitvoeren om de wedstrijd verder te laten gaan en het gewenste resultaat te bereiken. Doe dit en de volgende wedstrijd wordt ontgrendeld, samen met enkele digitale bonussen die je in andere delen van het spel kunt gebruiken. Denk aan het ontgrendelen van Superstars, kleding en/of een arena.

De campagne-modus MyRise bevat deze keer twee afzonderlijke verhalen, een voor mannelijke worstelaars, de andere voor vrouwen. Je mag opnieuw een superster maken en ze door een reeks gevechten loodsen met natuurlijk wat doelen om je verhaal verder te laten verlopen. In beide verhalen zul je stemacteurs van de echte WWE-cast horen. Beide verhalen zijn vrij goed verteld, ze zijn leuk, en de doelen zijn gevarieerd genoeg om het interessant te houden.

WWE 2K23 (Foto: 2K Games)

De Universe-modus keert ook terug. Deze keer kun je een individuele superster, een echte of zelfgemaakte, door een oneindige cyclus van shows leiden die door de computer zijn geboekt. Er is nog steeds een versie van Universe waar je een meer generieke weergave van elke show hebt en zelfs wedstrijden kunt bewerken, maar speel dan MyGM.

Dat komt omdat de nieuwste MyGM-modus enorm voortbouwt op de herintroductie van vorig jaar. Het plaatst je in de schoenen van de algemeen directeur van een merk naar keuze en neemt het op tegen rivalen die eraan werken om hun eigen shows naar de top te krijgen. Er zijn deze keer meer GM's om uit te kiezen, waaronder Xavier Woods, Tyler Breeze en Eric Bishoff, plus de mogelijkheid om WCW over te nemen, terwijl anderen Raw, Smackdown en/of NXT managen.

Elk merk en GM heeft zijn eigen bonussen waarmee je het spel start, maar uiteindelijk lijken ze erg op elkaar. Het komt er echt op neer wie je kiest voor je selectie, hoe je de wedstrijden boekt en of je je budget kunt beheersen. Je hoeft niet elke wedstrijd te spelen (hoewel dat wel kan), je kunt ze gewoon simuleren om sneller door de modus te gaan en je meer te focussen op het circus eromheen dan het circus in de ring.

MyFaction keert ook terug, zeg maar FUT maar dan met WWE. Open packs, verzamel worstelaars om een factie te creëren, neem het op tegen anderen en upgrade je sterren. Er zijn veel uitdagingen waarmee je je verzameling het hoofd kunt bieden en als je wint, verdien je meer beloningen die je in het spel kunt gebruiken. Het is zeker uitgebreid, maar als je er echt serieus in gaat dan gaat het je geld kosten zoals al die Ultimate Team-versies. Toch zijn er tal van bonussen te verdienen bij het spelen om grotendeels te voorkomen dat je echt geld uitgeeft.

WWE 2K23 is zonder perfect of vernieuwend te zijn de beste worstelgame van de afgelopen jaren. Met WWE 2K22 zijn ze de goede weg ingeslagen en dit deel bouwt daar op voort. Naast de toegankelijke gameplay is er heel veel content waar je heel veel uren in kunt gaan stoppen. Alleen al MyGM is enorm, als je ook nog eens alle gevechten zelf uitvoert. Ben je meer van het verzamelen van kaarten en daarmee je Ultimate Team te maken dan heb je weer een timesink erbij. MyRise en Showcase zijn korter, maar zijn daarmee niet minder goed.

Gespeeld op PlayStation 5, ook beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One en pc.